حسن مدرس: با عقیده وثوق‌ مخالفم، اما عمل او به اعتقادش به معنی خیانت نیست

سعید رسولی، گروه تعاملی الف،   3990925023 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
حسن مدرس: با عقیده وثوق‌ مخالفم، اما عمل او به اعتقادش به معنی خیانت نیست

آیت‌الله مدرس، روحانی شجاع، متدین و مبارز است، همو که در سال‌های بعد از انقلاب به عنوان تراز یک نماینده مجلس انقلابی و مسلمان معرفی شده است. اما شهید مدرس علاوه بر التزام بر یکی بودن دین و سیاست، شجاعت و صراحت لهجه معروف خود ویژگی‌های اخلاقی و شخصیتی بسیار ممتازی داشته است که توجه به آن برای نمایندگان کنونی ملت نه تنها شایسته بلکه بسیار ضروری است. چرا که در مجلس امروز شاید رعایت برخی نکات اخلاق سیاسی کمرنگ شده و کار را به جایی رسانده است که رهبر معظم انقلاب از پشت بلندگو در این خصوص تذکر می‌دهند. در همین راستا مناسب است به یک واقعه تاریخی بسیار جالب که ابعادی از شخصیت شهید مدرس را آشکار می‌سازد رجوع کنیم.

ماجرا مربوط به جریان مذاکرات مجلس در مورخ 29 شهریور 1305 مجلس شورای ملی است. در آن زمان مرحوم فروغی به عنوان رئیس‌الوزرا در حکومت نوپای پهلوی انتخاب شده بود و در حال تلاش برای اخذ رأی اعتماد کابینه خود از مجلس شورای ملی بود. پرمناقشه‌ترین بحث مربوط به معرفی وثوق‌الدوله به عنوان وزیر عدلیه بود. وثوق‌الدوله نقش بسیار محوری در پیگیری قرارداد معروف 1919 داشت و امضا کننده مخفی آن قرارداد بود. بر طبق قرارداد 1919 عملاً اداره امور ایران در اختیار امپراتوری انگلیس قرار می‌گرفت. قرارداد فوق به دلیل مخالفت‌ها و افشاگری‌های گسترده هیچ‌گاه به نتیجه نرسید، اما این موضوع بدنامی قابل توجهی برای عوامل آن به ویژه وثوق‌الدوله به بار آورد. همین امر در کنار موارد دیگری در عملکرد قبلی وثوق‌الدوله، باعث مخالفت با معرفی وی به عنوان وزیر عدلیه گردید. مرحوم دکتر مصدق به عنوان رهبر مخالفین معتقد بود که وثوق‌الدوله به عنوان امضا کننده قرارداد 1919 خائن به مملکت است و دیگر صلاحیت تصدی مقامات کشوری را ندارد. لذا در نطق خود در جلسه مورخ 29 شهریور 1305 با ذکر دلایل و استنادات خود به شدت با معرفی وثوق‌الدوله مخالفت کرد که البته این مهم نشانگر از روحیه وطن پرستی و عرق میهنی مرحوم دکتر مصدق است.

اما در این میان واکنش شهید مدرس بسیار قابل توجه است. شهید مدرس از شاخص‌ترین مخالفان قرارداد 1919 و عملکرد وثوق‌الدوله در مقطع پیگیری قرارداد بود و به مخالفت به انگلیس شهره بود. اما در آن جلسه مجلس شورای ملی به حمایت و دفاع از وثوق‌الدوله پرداخت و همگان را به تعجب واداشت.

مرحوم مدرس در دفاع خود از وثوق‌الدوله بیان داشت که من جزو بزرگ‌ترین مخالفان قرارداد 1919 بودم و با موافقان قرارداد (از جمله وثوق‌الدوله) جنگیدم و آن‌ها از میدان به در کردم. اما آن جنگ یک جنگ سیاسی بود. یک اختلاف نظر سیاسی بود؛ من معتقد بودم که این قرارداد درستی نیست. این نظر من بود، اما یک عده (مثل وثوق‌الدوله) معتقد بود این قرارداد به نفع مملکت است. معتقد بودند قرارداد مطابق مقتضیات وقت است. ما نمی‌توانیم بگوییم طرف مقابل خیانت کرده، خطا و اشتباه کرده با مقصر بوده است، من نمی‌دانم این کار محکمه است. دادگاه باید این مسائل را با استماع ادله طرفین تشخیص دهد و وقتی تشخیص داد که تقصیری بوده است مجازات تعیین کند. خدا می‌داند وقتی وثوق‌الدوله رفت به فرنگ یکبار هم اسمش را به بدی نبردم.

جان کلام مرحوم مدرس این بود که وثوق‌الدوله عقیده داشته است که قرارداد 1919 به نفع مملکت است، اعتقادش این بوده، این که به معنی خیانت نیست. اما من با عقیده او مخالف بودم. ما اختلاف سیاسی و عقیده داشتیم، به خاطر اختلاف عقیده نمی‌شود کسی را متهم به خیانت کرد. هر چند به شدت با او مخالفم اما در جایگاهی نیستم که او را به خیانت متهم کنم.

این است اخلاق سیاسی کسی که سیاست را عین دیانت می‌داند. رهبر بزرگوار انقلاب هم در ماجرای توافق هسته‌ای همین منش را داشت. در حالی که در مجموع به مذاکره با آمریکا خوش‌بین نبود، اما هرگز تیم مذاکره کننده را متهم نکرد و بارها آنان را امین، شجاع و غیور، متعهد و ... نامید. در حقیقت رهبر انقلاب شاید با اصل مذاکرات مخالفت داشت اما این را اختلاف نظر سیاسی می‌دانست و اصرار دولت بر مذاکرات را نه نشانه خیانت دولت بلکه نشانگر اختلاف نظر سیاسی می‌دانست.

شایسته است نمایندگان محترم مجلس و بسیاری از منتقدان نیز منش سیاسی - اخلاقی مرحوم مدرس را سرلوحهٔ کردار و رفتار و گفتار خود قرار دهند. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۷۳۴۰۲۸۰۹:۳۲:۲۷ ۱۳۹۹/۹/۲۵
احسنت، جانا سخن از زبان ما میگویی
ناشناس۱۷۳۵۲۲۸۲۱:۴۰:۱۳ ۱۳۹۹/۹/۲۵
آفرين ، آفرين بر سايت شجاع الف از انتشار اين متن واقعا احسنت معلوم است كه همه مقامات كشور و اكثر مسئولان هرگز نميخواهند اين نظام شكست بخورد رهبري و رييس جمهور و همه كساني كه عمر و جواني شان را براي اسلام و حكومت اسلامي و بالاخره جمهوري اسلامي ايران طي كرده و بارها بعضي هايشان تا سرحد شهادت و مرگ رفته اند ، صحيح گفته شهيد مدرس و نمايندگان و همه مسئولان بايد سخنان او را سرلوحه رفتار و كارشان قرار دهند روحش شاد
ناشناس۱۷۳۴۰۳۱۰۹:۳۵:۲۹ ۱۳۹۹/۹/۲۵
تا کجا؟ تا آنجا که که کشور به فنا برود . تا آنجا که بیگانگان و دشمنان قسم خورده این نظام کاملا بر ما مسلط شوند. تا آنجا که تمام دستاوردهای این انقلاب را که به برکت خون هزاران شهید به دست آمده از جمله نخبگانی مثل سردار سلیمانی شهیدان نخبه هسته ای و غیره از بین برود. لطفا شرایط زمان حال را با زمان شهید مدرس مقایسه نکنید.
ناشناس۱۷۳۵۵۶۸۰۹:۰۶:۳۲ ۱۳۹۹/۹/۲۶
سلام شما هم به شیوه دموکراتیک نظر خودرابیان نمایید و طرفدار برای خود جلب نمایید شاید هم طرف مقابل را اگر عناد نداشته باشند بتوانید قانع نمایید. این را می دانم براساس قوانین جمهوری اسلامی و همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند اگر مردم حامی نظام و سیاست های آن نباشند فلسفه ادامه نظام دچار خلل می شود. پس صاحبان هر اندیشه و حامیان اندیشه انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی تنها از طریق رعایت اخلاق سیاسی و جذب اکثریت آرا مردمی که از صمیم قلب بیان می شود می توانند به اعتلای کشور کمک نمایند.البته که امنیت ایران و نظام اسلامی دشمن دارد و باید مراقب مکر آنان بود.
ناشناس۱۷۳۵۶۰۹۰۹:۳۳:۴۲ ۱۳۹۹/۹/۲۶
چرا آسمان را به زمین میبافید؟
پیر پالان دوز لاکچری هنوز فری دار با جای لپ تاپ و سایه بان۱۷۳۴۰۴۷۰۹:۴۳:۰۸ ۱۳۹۹/۹/۲۵
اگر مدرس زنده بود بیخ گلوی خیلی ها را میگرفت
ناشناس۱۷۳۴۰۶۶۰۹:۴۸:۳۹ ۱۳۹۹/۹/۲۵
چرا نمی گویی آن قرارداد ترکمنچای به سرانجام نرسید ولی این برجام همانند آن قرارداد بود و دانش کشور را بتن ریخت به سرانجام رسید؟!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۱۷۳۴۰۹۲۰۹:۵۸:۳۸ ۱۳۹۹/۹/۲۵
اسم وثوق الدوله را نگارنده چندبار در پرانتز نوشته وگرنه اظهارات آیت الله مدرس کلی و در خصوص موافقان بود ضمن اینکه معتقدم اخلاق باید در سیاست لحاظ شود.
ناشناس۱۷۳۴۱۱۳۱۰:۰۵:۴۲ ۱۳۹۹/۹/۲۵
مجلس مستقل آرزو دارم.
ناشناس۱۷۳۴۵۶۳۱۳:۴۸:۱۴ ۱۳۹۹/۹/۲۵
لابد منظورت مجلس سرشار از وکیل الدوله هاست مثل دوره قبل!
ناشناس۱۷۳۴۱۲۱۱۰:۰۷:۴۵ ۱۳۹۹/۹/۲۵
مذاكرات هسته اي قبل از اين دولت و در اواخر دولت قبلي در عمان شروع شد .
ناشناس۱۷۳۴۳۹۶۱۲:۲۹:۳۸ ۱۳۹۹/۹/۲۵
کلید مذاکرات که فراتر از ان پی تی بود 20 سال پیش توسط اصلاح طلبان کلید خورد و تا امروز ادامه دار شد در ضمن با آمریکا قبل عمان هم مذاکره می شد در قالب چند کشور
ناشناس۱۷۳۴۴۹۴۱۳:۱۶:۱۶ ۱۳۹۹/۹/۲۵
دولت قبلی مذاکره می کرد که تعلیق نکنید
ناشناس۱۷۳۴۱۴۰۱۰:۱۴:۳۲ ۱۳۹۹/۹/۲۵
مدرس جلوی آن قرارداد را گرفت ولی شما جلوی برجام که آیندگان خوب قضاوت خواهند کرد گرفتید؟ مقایسه شما از اساس ایراد دارد
ناشناس۱۷۳۴۱۶۳۱۰:۲۷:۵۶ ۱۳۹۹/۹/۲۵
چون مدرس است پس همه افعالش درست است؟! دفاع اخلاقی غیر از دفاع سیاسی است. نمی شود که از یک نفر هم دفاع سیاسی بشود هم از همان آدم نقد سیاسی بشود! اگر مدرس به وثوق، غیر از دفاع اخلاقی، رای هم داده باشد در آن جلسه دچار تناقض بوده.
جواد۱۷۳۴۱۶۴۱۰:۲۸:۰۳ ۱۳۹۹/۹/۲۵
متن از پیش تعیین شده امریکایی را به نام برجام به ملت تحمیل کردند. می گویید اختلاف نظر سیاسی!!! پس ترکانچای و گلستان هم اختلاف نظر سیاسی بود دیگه. بیخود می کنند طرفداران ذلت و وادادگی، مسئول کشوری با تمدن عظیم چند هزار ساله بشوند
عمران۱۷۳۴۲۵۵۱۱:۱۶:۰۹ ۱۳۹۹/۹/۲۵
سیاست و دیانت ایشان و اطرافیانشان یکی بوده ، ولی ظاهرا الان همه توفیق اجباری داریم ..چه بخواهیم چه نخواهیم .. .. دیانت و سیاست یکی شود.
ناشناس۱۷۳۴۲۶۶۱۱:۲۳:۰۱ ۱۳۹۹/۹/۲۵
باید دید چه قضیه ای پشت پرده بوده که مدرس اینطور بر خلاف نظرش حرف زده و رای داده. توجیهاتی هم که برای دفاعش آورده، از مهارتهای بارز روحانی که در هر لحظه می تونن کاملا حرفی بر خلاف نظر قبلی شون داشته باشند و انواع دلایل رو براش ردیف کنند به طوریکه آب از آب تکون نخوره
ناشناس۱۷۳۴۳۱۹۱۱:۵۰:۲۸ ۱۳۹۹/۹/۲۵
وقتی دولت مصوبات مجلس رو ابلاغ و اجرا نمی کند زمینه تقابل بین دولت و مجلس ایجاد می شود دولت نباید قانون گریز باشد.
ناشناس۱۷۳۴۳۸۵۱۲:۲۴:۱۲ ۱۳۹۹/۹/۲۵
مثلا خیلی شما هم روشنفکر شدین....!!! از نظر من هنوز هم مدرس یک انسان متدین میهن دوست و شجاع هست.... اما این رفتار رو اگر اینجور که شما گفتین از مدرس سر زده قبول ندارم . بحث مربوط به اختلاف نظر سیاسی هم حد و مرز دارد..... وطن فروشی دیگر اختلاف نظر سیاسی نیست ....بلکه خیانت هست.... البته این موضوع را کلی عرض کردم. این مثل این است که بگوییم کسانی که در قیام عاشورا به هزار و یک دلیل همراهی نکردند و حتی مخالفت هم با امام کردند فقط با یاران و اصحاف سیدالشهدا اختلاف نظر سیاسی داشتند..... این چه جور منطقی ست.
جعفر۱۷۳۴۴۹۲۱۳:۱۵:۵۱ ۱۳۹۹/۹/۲۵
اون مجلس انتخابی رو با این مجلس .. یکی کردن از ریشه غلط است .مرحوم مدرسو با کیا مقایسه میکنی
ناشناس۱۷۳۴۵۰۴۱۳:۲۰:۱۹ ۱۳۹۹/۹/۲۵
حالا که چی؟میخوای با این مقاله دولت .. رو تطهیر کنی؟
ناشناس۱۷۳۴۵۳۱۱۳:۳۷:۱۸ ۱۳۹۹/۹/۲۵
این جمله چهل سال عین النصب کیهان و کیهان نشینانه که همه را خائن، منافق، منحرف، بی بصیرت، ضد انقلاب، جاسوس و .. قلمداد مینمایند الا جریانات متصل به خود و.. جالبه که چنین رفتاری را با آیت الله سیستانی هم داشتند!!!!
ناشناس۱۷۳۵۱۱۳۲۰:۰۳:۰۹ ۱۳۹۹/۹/۲۵
اگر اینطوریه ، داعش و منافقین هم چون به اعتقاداتشان عمل کردند خائن نیستند
پیروز۱۷۳۵۱۴۰۲۰:۲۳:۳۵ ۱۳۹۹/۹/۲۵
این مقاله نشان از وجود اخلاق سیاسی نزد آقای مدرس بود متاسفانه ترامپ فاقد اخلاق سیاسی بود ..؟!!!!
ناشناس۱۷۳۵۵۴۲۰۸:۵۵:۵۸ ۱۳۹۹/۹/۲۶
رفتار مرحوم مدرس را باید در ظرف زمانی خودش سنجید آیا اگر قدرت فعلی ..ها را داشت همانگونه.. رفتار می کرد؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. کمی دیر نیست؟

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  21. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  23. اسراییل چه باید بکند؟ 

  24. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

آخرین عناوین