نظریه‌ای که دیگر کسی از آن حرف نمی زند...

گروه اجتماعی الف،   3990903070 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

اعتقاد دولت به ایمنی گله ای (دسته جمعی) تقریبا از ۹ ماه پیش مورد اشاره برخی رسانه ها و تحلیلگران قرار گرفته است، هر چند دولت هیچگاه آن را رسما اعلام نکرد. با این حال اشاره اخیر وزیر بهداشت به «تراوشات ذهنی» معاون سابق تحقیقات و فناوری اش درباره ایمنی دسته جمعی معلوم کرد که این موضوع طرفداران جدی داشته که بر اساس سخنان رییس جمهور در یکی از جلسات، می توان گفت آقای روحانی نیز یکی از حامیان آن بوده است.

نظریه‌ای که دیگر کسی از آن حرف نمی زند...

به گزارش الف حدود یک سال از طرح موضوع نظریه جنجالی ایمنی گله ای در برابر کرونا می گذرد. با وجود اینکه برخی متخصصان و حتی برخی مسئولان در سطح معاون وزیر بهداشت نیز به ایمنی جمعی در برابر کرونا اعتقاد داشتند، اما حالا شواهد علمی نشان می دهد که ایمنی گله ای به دلایل متعدد نمی تواند راه چاره ای برای فرار از بحران کرونا باشد.جهان حدود یک سال است با بحران کرونا درگیر است و بخصوص در 9 ماه اخیر، این بیماری به جدی ترین چالش در بسیاری از کشورها تبدیل شده است. از همان ابتدای این اپیدمی، نظریه ایمنی گله ای مطرح بود تا شاید از این طریق، کرونا شکست بخورد.  این نظریه می گوید اگر جمعیت زیادی از یک جامعه به یک بیماری عفونی واگیر مبتلا شوند، در آن صورت، عده زیادی از مردم نیز بهبود پیدا می کنند. در نتیجه شیوع بیماری نیز خود به خود کاهش پیدا می کند. در این صورت با جامعه ای روبرو خواهیم بود که بخش زیادی از آنها دیگر ناقل بیماری نیستند. در چنین جامعه ای، خطرات انتقال بیماری عفونی برای افراد بیمار و آسیب پذیر جامعه کمتر خواهد شد. البته به شرطی که از مرحله ایمنی گله ای، جان سالم به در ببرند. 

نظریه ایمنی گله ای از سال 1930 میلادی مطرح شد. در آن زمان بیماری سرخک در کودکان به دلیل ایمنی گله ای، رو به کاهش رفت و موارد ابتلا به این بیماری در کودکان، روز به روز کمتر شد. بعدها برای بسیاری از بیماری های عفونی، نظریه ایمنی جمعی مطرح شد. البته در بسیاری از بیماری های واگیر مثل فلج اطفال، این نظریه جواب نداد؛ به گونه ای که فقط کشف واکسن توانست روند ابتلا به این بیماری مهلک را در بسیاری از کشورهای جهان متوقف کند.

سازمان جهانی بهداشت: ایمنی گله‌ای غیراخلاقی است

در مورد بیماری کرونا نیز از همان ابتدا نظریه ایمنی گله ای مطرح بود، اما سازمان جهانی بهداشت چندین بار این نظریه را رد کرده و آن را غیراخلاقی دانسته است. «تدروس آدهانوم» مدیرکل سازمان جهانی بهداشت هم با تاکید بر این که استراتژی ایمنی گله‌ای با هنجارهای اخلاقی مطابقت ندارد، تاکید می کند: «ما درباره ایمنی در مقابل کووید-۱۹ شناخت کافی نداریم. گرچه اغلب افراد مبتلا شده در چند هفته اول ایمن می‌شوند، اما هنوز نامشخص است که این ایمنی چقدر قوی یا پایدار خواهد بود یا در افراد مختلف چه تفاوتی دارد. گردش بدون کنترل کووید-۱۹ بین مردم باعث افزایش ابتلا و رنج و مرگ می‌شود. در نتیجه اجازه دادن به گردش آزاد یک ویروس خطرناک که به طور کامل از آن درک نداریم، غیراخلاقی است.»

با این وجود حتی در برخی کشورها نظریه ایمنی گله ای به شکل آشکار اجرا شد. به طور مثال در کشور انگلستان حدود دو ماه نظریه ایمنی گله ای به اجرا درآمد، ولی با اعتراض مخالفان این نظریه و افزایش آمار قربانیان، تداوم اجرای این سیاست متوقف شد. بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس را می توان از نخستین مدافعان سیاست ایمنی گله ای در برابر کرونا دانست که البته بعد از افزایش آمار قربانیان از موضع خود کوتاه آمد.

موضع رسمی وزارت بهداشت درباره ایمنی گله‌ای

در کشور ما نیز از همان ابتدا برخی کارشناسان به اثربخشی سیاست ایمنی گله ای اشاره داشتند، اما چندین بار وزارت بهداشت اعلام کرد که هیچ وقت سیاست ایمنی گله ای را در دستور کار قرار نمی دهد. ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت نیز تاکید می کند: «در ابتدای دوران کرونا، نظریه ایمنی جمعیتی به قدری ترویج یافت که انگلیس و برخی کشورهای دیگر از جمله سوئد به صورت جدی به سمت ایمنی گله‌ای حرکت کردند، اما مشخص شد که در مورد ویروس کرونا، امکان ایمنی گله‌ای با توجه به انتشار بیماری وجود ندارد و حتما باید موضوع دارو یا واکسن مدنظر قرار گیرد.»

او تصریح می کند: «هیچ برنامه و توصیه و سیاستی مبنی بر اینکه به ایمنی جمعیتی یا ایمنی گله‌ای برسیم، از طرف دولت وجود ندارد. کشورهایی مانند انگلیس و سوئد هم که به این سمت رفتند، شکست خوردند. ما با آبله و سرخک بیش از ۱۰ تا ۱۵ قرن درگیری داشتیم که از طریق ذرات هوایی منتقل می‌شدند، اما هیچ گاه برایشان ایمنی جمعی ایجاد نکردند تا زمانی که واکسن برایشان ساخته شد.»

اجرای زیرپوستی ایمنی گله‌ای در ایران

با وجود اینکه وزارت بهداشت چندین بار به طور رسمی اعلام کرده است که هیچ برنامه ای برای ایمنی گله ای در برابر کرونا نداشته و ندارد، اما برخی کارشناسان می گویند مجموع سیاست های وزارت بهداشت، بخصوص در ابتدای دوران پاندمی کرونا، غیرمستقیم در راستای اجرای نظریه ایمنی گله ای بوده است.

 سعید نمکی، وزیر بهداشت  چند روز قبل به صراحت اعلام کرد که نظریه ایمنی گله ای از «تراوشات» معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بوده است. وزیر بهداشت با صراحت اعلام کرد که رضا ملک زاده به عنوان معاون وزیر نیز از موافقان جدی این نظریه بوده است. اینها ادعاهای مطرح شده از سوی وزیر بهداشت درباره معاون خودش است که در رسانه ها نیز منتشر شده است. البته تاکنون ملک زاده به این اظهارنظرها درباره موافقتش با ایمنی گله ای پاسخ نداده است و کماکان نیز تمایلی برای گفتگو با رسانه ها ندارد.

اما این موضوعی است که در همان ماه های نخست شیوع کرونا در ایران از سوی برخی رسانه ها و تحلیل گران با استناد به سخنان رییس جمهور به آن اشاره شده بود:

عبدالله شهبازی در روزهای نخست فروردین ماه نوشت:  «... آنگونه که در ویدئوی سخنان حسن روحانی دیده می‌شود، الگوی او برای مقابله با کرونا سیاست «ایمنی گله‌ای» Herd Immunity بوریس جانسون است که اعتراض و خشم شدید مردم بریتانیا را برانگیخت... سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا، که به ریاست حسن روحانی برگزار شد، دو پیشنهاد ارائه داد: ۱- قرنطینه چند مرحله‌ای با تدابیری که مایحتاج مردم تأمین شود؛‌ ۲- بستن جاده‌ها به کمک راهور و ارتش و بسیج. روحانی هر دو پیشنهاد را رد کرد و حتی تصمیم برخی استانداران را برای بستن‌ جاده‌ها لغو کرد. بدینسان، شاهد وضع خطرناک کنونی در مسافرت‌های نوروزی هستیم.

روحانی حتی در جریان آخرین خبرهای تحولات مقابله با کروناویروس در جهان نیست و نمی‌داند که بوریس جانسون، پس از انتشار تحقیق مشترک امپریال کالج لندن و دانشکده مطالعات بهداشتی و بیماری‌های گرمسیری دانشگاه لندن، که مرگ حدود ۲۶۰ هزار نفر را به دلیل سیاست «ایمنی گله‌ای» او پیش‌بینی می‌کرد، روز دوشنبه ۱۶ مارس ۲۰۲۰/ ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ از سیاست فوق عقب‌نشینی فاحش کرد (بنگرید به گزارش گاردین و فیننشال تایمز ۱۶ مارس ۲۰۲۰) و سپس دستور تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها را صادر کرد (بنگرید به گزارش سی‌ان‌ان) و برای مقابله با کرونا مقررات جدید وضع کرد. ساعاتی پیش اولین فرد در بریتانیا، جوانی ۲۶ ساله، به دلیل نقض مقررات جدید برای مقابله با کرونا دستگیر شد. مجازات او هزار پوند جریمه نقدی است و ممکن است تا سه ماه زندانی شود. (بنگرید به گزارش تلگراف ۲۰ مارس ۲۰۲۰). در فرانسه روز ۱۸ مارس/ ۲۸ اسفند جریمه خروج از خانه بدون مجوز رسمی به ۱۳۵ تا ۳۷۵ یورو افزایش یافت و تا ۱۹ مارس ۴٬۰۹۵ نفر به این دلیل جریمه شده‌اند. (بنگرید به گزارش کونکسیون)»

دکتر شهاب بیدخانی، متخصص علوم آزمایشگاه در گفتگو با الف با انتقاد از نحوه مدیریت پاندمی کرونا، تاکید می کند: «اینکه به صورت رسمی اعلام کنیم که مخالف اجرای ایمنی گله ای هستیم، ولی در عمل همان سیاست ایمنی جمعی را اجرا کنیم، با علم و منطق سازگار نیست. در طول 9 ماه اخیر بارها دیده ایم که سیاست محدود کننده ای برای تردد و مسافرت، اجرا نشد. بسیاری از مشاغل غیرضروری و خطرناک باز بودند و برخورد جدی هم با تجمعات انجام نشد. همه اینها سیاست ایمنی جمعی را به ذهن متبادر می کند. اخیرا قدری سیاست محدود کننده وضع شده است تا موج سوم کرونا کنترل شود، اما در ماه های گذشته دیدیم که قاطعیتی برای کنترل تجمعات، نظارت بهداشتی بر بازارها و منع سفرهای غیرضروری وجود نداشت. همه اینها در نهایت همان نتیجه ایمنی گله ای را به وجود می آورد، حالا می توانیم اسم این سیاست را هرچیزی بگذاریم.»

همچنین دکتر الیاس بیگلو، داروساز که در حوزه تحقیقات واکسن نیز فعال است، در گفتگو با الف یادآور می شود: «سیاست ایمنی گله ای، یعنی اینکه شما بجای تلاش برای تولید واکسن به سمت این حرکت کنید که با قبول تعدادی تلفات، ایمنی جمعی ایجاد شود. واضح است که این امر اخلاقی نیست، چون معمولا قربانیان در زمره افرادی خواهند بود که سالمند یا دارای بیماری های زمینه ای هستند. در مورد بیماری کرونا، سیاست ایمنی گله ای اصلا جواب نمی دهد، چون موارد بسیار زیادی مشاهده شده است که فردی چندین بار به کرونا مبتلا شده است.»

او خاطرنشان می کند: «اگر می خواهیم نشان دهیم که اعتقادی به سیاست ایمنی گله ای نداریم باید این سیاست در مرحله عمل خودش را نشان دهد. هرچقدر دولت بر پیشگیری و رعایت پروتکل های بهداشتی نظارت جدی تری داشته باشد، این اتفاق می تواند نشان دهنده این باشد که ما مخالف سیاست ایمنی گله ای هستیم، وگرنه اظهارنظرهای رسمی و غیررسمی نمی تواند چندان ملاک اجرا شدن یا نشدن سیاست ایمنی گله ای باشد.»

در شرایطی که امیدها برای تزریق واکسن کرونا بسیار پررنگ شده است، کارشناسان می گویند تزریق این واکسن در ایران حداقل یک سال دیگر طول خواهد کشید. در این شرایط، اغلب صاحبنظران نظام سلامت تاکید دارند که حداقل تا یک سال دیگر باید رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی مردم و تشدید نظارت ها از سوی دولت جدی گرفته شود تا از شیب صعودی آمار قربانیان کرونا کاسته ش

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۷۰۰۰۷۷۰۹:۱۲:۱۱ ۱۳۹۹/۹/۴
برای ما مردم ایران ، فقط ایمنی گله ای ! اسم اش هم تناسب داره
فقط محاکمه۱۷۰۰۲۹۰۱۱:۱۲:۳۱ ۱۳۹۹/۹/۴
ملک زاده : به روحانی گفتم این طرح ایمنی گله ای غیر اخلاقی است اما اجرایش کردند...
یوسف۱۷۰۰۸۲۶۱۶:۱۵:۵۴ ۱۳۹۹/۹/۴
فیلمش هست که ملک زاده خودش توی تلویزیون تبلیغ ایمنی گله ای می کنه، بعد چجوری گفته غیر اخلاقیه؟؟؟
ناشناس۱۷۰۰۲۹۴۱۱:۱۴:۱۹ ۱۳۹۹/۹/۴
ملک زاده داروی سووداک را بدون تست حیوانی بر روی مردم ایران آزمایش کرد و نتیجه را به سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد ایشان باید محاکمه و مجازات بشود.
ناشناس۱۷۰۰۰۸۹۰۹:۲۲:۴۹ ۱۳۹۹/۹/۴
برای مردم همه دنیا رو نمیدونم ! ولی برای ما ایرانیا فقط ایمنی گله ای جواب میده
ناشناس۱۷۰۰۲۲۲۱۰:۴۱:۴۵ ۱۳۹۹/۹/۴
بعضی افراد ظاهرا تحصیل کرده و باکلاس میهمانی و دور همی برگزار می کنند و می گویند کرونا با ما هست باید به زندگی عادی برگردیم ! صدا و سیما که در ایران فراگیر نیست معلوم نیست چطور و از چه روشهای روانشناسی این افراد را با قرنطینه همراه کرد
ناشناس۱۷۰۰۶۰۳۱۴:۲۳:۴۱ ۱۳۹۹/۹/۴
ایمنی گله ای ابتدا در انگلیس و سوئد اجرا شد و دولت روحانی در پیروی از آنها ایمنی گله ای را در ایران اجرا کرد.
ناشناس۱۷۰۰۰۹۵۰۹:۲۵:۲۱ ۱۳۹۹/۹/۴
دولتی که یک کار درست در این هشت سال انجام نداده و اکنون با اعتماد به نفس کاذب لیست انتخاباتی برای ۱۴۰۰ هم میدهد، آیا واقعا هنوز کسی هست به این تیم رای دهد ؟؟؟
ناشناس۱۷۰۰۱۴۴۰۹:۵۷:۰۱ ۱۳۹۹/۹/۴
الگوی روحانی برای اجرای سیاست ایمنی گله ای بوریس جانسون بود رئیس جمهور باید در مورد افزایش تعداد مبتلایان و جان باختگان کرونا پاسخگو باشد.
ناشناس۱۷۰۰۱۴۷۰۹:۵۸:۱۵ ۱۳۹۹/۹/۴
ملک زاده معاون مستعفی وزیر بهداشت ایده پرداز ایمنی گله ای و موش آزمایشگاهی باید محاکمه و مجازات بشود.
ناشناس۱۷۰۰۲۲۹۱۰:۴۶:۰۶ ۱۳۹۹/۹/۴
گیریم که ایشان یه نظری داده باشه مسیولیت وضع موجود صرفا بعهده رییس جمهور است که اراده و توان و انگیزه سخت گیری در مورد اجرای فاصله گذاری و منع تردد و پروتکل های بهداشتی مانند سفر های بسیار به شمال و غیره ....را نداشته تا شنبه هم که تقریبا هیچ محدودیت جدی را اعمال نکرده
ناشناس۱۷۰۰۲۵۱۱۰:۵۸:۱۱ ۱۳۹۹/۹/۴
چون توان اداره و مدیریت بحران را نداشتند، همه مسئولین معتقد به ایمنی گله ای بودند و توجیه هم می کردند. همین خانم مینو محرز در دفاع از ایمنی گله ای، قرنطینه رو کار قرون وسطایی میدانست.
ناشناس۱۷۰۰۱۴۹۰۹:۵۹:۱۲ ۱۳۹۹/۹/۴
عملکرد دولت روحانی از ابتدای قضیه کرونا خسارت بار بود.
ناشناس۱۷۰۰۱۵۲۱۰:۰۱:۲۰ ۱۳۹۹/۹/۴
از نبستن جاده ها واهمال کاری در خیلی از پروتکل‌ها ما مردم هم می دونستیم که جناب رئیس چمهوردرمورد کنترول این ویروس چه نظری دارند. واقعا حامیان این تفکر ظلم بزرگی به مردم کردند ظلمی که از روی عدم مطالعه به روز وهمچنین از روی بی توجهی به جان مردماست.
ناشناس۱۷۰۰۱۶۵۱۰:۰۸:۱۹ ۱۳۹۹/۹/۴
چه تعداد متخصص!! ازشبکه های مختلف خارجی وداخلی گفتند ایمنی گله ای ایجاد میشود وویروس ضعیف خواهد شد.چرا بدون علم کافی به موضوع همه نظر میدهند اگر یک غیراز خودشون این حرفها رو میزد کلی با عناوین به ظاهر متفکرانه محکومش میکردند.
ناشناس۱۷۰۰۱۸۱۱۰:۱۵:۰۸ ۱۳۹۹/۹/۴
ملک زاده به جرم تست داروی ناشناخته بر روی 3500 بیمار کرونایی و موش آزمایشگاهی کردن مردم ایران باید محاکمه بشود.
ناشناس۱۷۰۰۳۱۳۱۱:۲۵:۰۶ ۱۳۹۹/۹/۴
من میگم گم شدن دکل نفتی را هم بندازیم گردن ملک زاده. راستی عدم پیشرفت در ...... خلاصه فقط ما خوبیم
ناشناس۱۷۰۰۸۳۴۱۶:۲۲:۳۸ ۱۳۹۹/۹/۴
گم شدن دکل نفتی کار آقازاده مهاجرانی بود.
ناشناس۱۷۰۰۸۳۷۱۶:۲۴:۰۰ ۱۳۹۹/۹/۴
جریمه کرسنت زنگنه معادل پول 200 عدد نفتی است.
ناشناس۱۷۰۰۳۵۵۱۱:۵۵:۰۵ ۱۳۹۹/۹/۴
این حرفا همش دروغ و تهمت
ناشناس۱۷۰۰۱۸۵۱۰:۱۷:۰۸ ۱۳۹۹/۹/۴
عده ای در شبکه های اجتماعی ادعا کرده اند که تعداد مبتلایان و فوتی ها در اثر کرونا دروغ و ساختگی است تا از سازمان بهداشت جهانی وام بگیرند ! و مردم را تشویق به برگزاری میهمانی و دور همی و برگشتن به زندگی عادی می کنند اینکه مردم چرا به آمارها و سیاستهای حاکمیتی اعتماد ندارند یک بحث جداست که باید بطور جدی به آن پرداخته شود ولی باید افرادی که این اخبار را در جامعه پخش می کنند به عنوان خائن به سلامت و جان هموطن ها معرفی شوند چرا دولت منفعل است ؟
ناشناس۱۷۰۰۲۲۰۱۰:۴۰:۵۴ ۱۳۹۹/۹/۴
کمیسیون بهداشت مجلس و سازمان دفاع غیرعامل چرا به این قضیه ورود جدی نکردند و رئیس جمهور برخورد نشد؟الان هروزه نزدیک به ۵۰۰نفر از دنیا میرن جواب این خونها رو کی میده؟
ناشناس۱۷۰۰۴۳۱۱۲:۳۸:۳۸ ۱۳۹۹/۹/۴
در زمینه کنترل کرونا دولت و ملت هر دو با هم مقصر هستند . نه دولت برنامه خاص دارد نه مردم رعایت میکنن
ناشناس۱۷۰۰۲۴۵۱۰:۵۴:۳۳ ۱۳۹۹/۹/۴
تراوشات ذهنی اقای ملک زاده واقای روحانی ،پدر مردم رو دراورده. معلوم بود وقتی دربرابر مسافرتهای غیرضروری وتجمعات شل میگرفتن ومدارس رو هم زودتر بازکردن منظورشون زسیدن به همون ایمنی گله ای بوده.!!!
ناشناس۱۷۰۰۳۴۵۱۱:۴۶:۰۶ ۱۳۹۹/۹/۴
طبق قانون اساسی رئیس جمهور مسئول مال و جان مردم هست و باید پاسخگویش کنند و مجلس خواب
هیچکس۱۷۰۰۵۱۵۱۳:۲۳:۱۶ ۱۳۹۹/۹/۴
متاسفانه همه چیز ما گله ای شده اقتصاد گله ای ، مدیریت گله ای ،
ناشناس۱۷۰۰۶۷۹۱۵:۰۷:۱۵ ۱۳۹۹/۹/۴
این نظریه دولت نیست نظریه پزشکان و وزارت بهداشت هست که اتفاقا سال ها هست که با همین دید مردم را می بینند
ناشناس۱۷۰۰۷۶۸۱۵:۴۵:۱۴ ۱۳۹۹/۹/۴
دشمن ملت ایران امریکا نیست انکه هشت سال است با ملت ایران دشمنی دارد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  4. و ناگهان اخلاق!

  5. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  6. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  7. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  8. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  9. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  12. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  13. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  14. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  15. فریب نخوریم! 

  16. دبی؛ چند روز پس از سیل

  17. تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت جالب زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

  18. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  19. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  22. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  23. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  24. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  25. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

آخرین عناوین