چرا دولت به شبکه ملی اطلاعات بی اعتناست؟

گروه سیاسی الف،   3990606018 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

در چند سال اخیر توجه مناسبی به تکمیل پروژه شبکه ملی اطلاعات به‌عنوان زیرساخت ارتباطی و اطلاعاتی فضای مجازی در کشور وجود نداشته است. این مسئله در حالی رخ‌داده که این امر هم در اسناد و قوانین بالادستی و هم در صحبت‌های مسئولان نظام مورد تأکید بوده است.

چرا دولت به شبکه ملی اطلاعات بی اعتناست؟

به گزارش الف، رهبر معظم انقلاب، روز شنبه دوم شهریورماه در جلسه آنلاین با هیئت دولت تأکید ویژه‌ای بر فضای مجازی و لزوم راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات داشتند.

ایشان با اشاره به اهمیت فضای مجازی در جامعه امروزی عنوان کردند: «آنچه عرض من است و من روی آن تکیه می‌کنم این است که فضای مجازی بدون اختیار ما، از بیرون از اختیار ما دارد مدیریت می‌شود. به خاطر این است که بنده روی مسئله شبکه ملی اطلاعات این‌همه تأکید می‌کنم. نمی‌شود این مسئله را رها کرد و می‌بینم که آن اهتمام لازم به خرج داده نمی‌شود».

شبکه ملی اطلاعات؛ پروژه‌ای برای گسترش شبکه زیرساخت مطمئن و پایدار ملی در کشور است. مطابق تبصره 2 ماده 46 قانون برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه «شبکه ملی اطلاعات کشور، شبکه‌ای مبتنی بر قـرارداد اینترنت به ‌همراه سوئیچ‌ها و مسیریاب‌ها و مراکز داده‌ای است به صورتی که درخواست‌های دسترسی داخلی و اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری می‌شوند به‌هیچ‌وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکه‌های اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود».

در دنیای امروز اینترنت به جزء جدایی‌ناپذیر زندگی انسان‌ها و دولت‌ها تبدیل‌شده و نه‌تنها کنار گذاشتن بلکه گاهی اوقات قطعی محدود اینترنت می‌تواند اختلال جدی در زندگی روزمره افراد یک جامعه یا دولت‌ها پدید آورد. از سوی دیگر وابستگی به شبکه‌اینترنت جهانی نیز می‌تواند مشکلات عدیده‌ای به همراه داشته باشد. بخصوص این‌که تجربه ثابت کرده دولت‌های متخاصم از تمامی ابزارهای خود مانند حملات سایبری برای رسیدن به اهداف خود بهره می‌گیرند.

 بنابراین ممکن است طی زمان محدودیت‌هایی حتی عامدانه جهت ارائه سرویس به وجود آورند و عملاً دسترسی ایران به شبکه جهانی اینترنت با اختلال مواجه شود. بویژه‌این‌که در چهار دهه گذشته و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تحریم‌هایی گسترده‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران برقرارشده است. در صورت قطع اینترنت اگر زیرساخت‌های لازم برای شبکه اطلاعات آماده‌شده باشد کشور با مشکل خاصی در حوزه ارتباط و انتقال اطلاعات روبه‌رو نخواهد شد. در غیر این صورت و در شرایطی که کشور با مشکلاتی در برخورداری از اینترنت جهانی روبه شود عملاً ممکن است انتقال خدمات و ارائه خدمات با چالش مواجه شود که در این صورت حتی احتمال خدشه‌دار شدن امنیت ملی نیز وجود دارد.

دراین‌باره اشاره به اتفاقی که در سال 1398 و بعد از شهادت سردار قاسم سلیمانی رخ داد که منجر به مسدودسازی صفحات ایرانی شد یا از مدار خارج شدن برخی دامنه‌های دات کام خبرگزاری‌های ایرانی حائز اهمیت است. در آن زمان شرکت‌های نگهدارنده دامنه دات کام علت حذف دامنه‌های مذکور را به فشار و تحریم‌های دولت آمریکا نسبت داده بودند.

علاوه بر این موارد می‌باید به امنیت بالا، افزایش سرعت و مدیریت منطقی فضای وب در صورت راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد. بنابراین برخلاف فضاسازی‌هایی که بعضاً دراین‌باره صورت می‌گیرد در این طرح هرگز صحبتی از قطعی یا محدودیت اینترنت نیست و هدف داشتن شبکه‌ای امن‌تر، ارزان‌تر و باکیفیت‌تر در انتقال اطلاعات و ارائه خدمات است.

نکته مورد اهمیت دیگر این است که راه‌اندازی و بهره‌برداری شبکه ملی اطلاعات در کشورهای مختلف شروع‌شده یا به سرانجام رسیده است. دراین‌باره سید ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی بیان می‌کند: شبکه ملی اطلاعات فقط در کشور ما نیست بلکه در ۲۸ کشور مانند این شبکه وجود دارد.

فیروزآبادی افزود: حتی در چند سال اخیر فرانسوی‌ها به‌طورجدی اینترنت اروپایی را برای لحاظ کردن دغدغه‌های خود مطرح می‌کنند.

دولت در پیشبرد شبکه ملی اطلاعات کوتاهی می‌کند

باوجود اهمیت موضوع شبکه ملی اطلاعات، اما فازها و مراحل اجرایی آن تاکنون مطابق برنامه پیش نرفته است. به همین دلیل بود که رهبری در جلسه اول شهریورماه درباره اجزای شبکه ملی اطلاعات می‌فرمایند: «این اجزا باید در زمان‌بندی‌های مشخص تحقق پیدا کند؛ آدم می‌بیند که تحقق پیدا نمی‌کند، از زمان‌بندی‌ها عقب‌اند؛ یا سیاست‌های اصولی‌ای در زمینه پهنای باند وجود دارد که مکرر ابلاغ‌شده؛ خب این سیاست‌ها باید رعایت بشود و این‌ها مورد درخواست و تأکید مؤکد این‌جانب است».

نکته جالب اینجاست که حتی در پنج ماه گذشته جلسات شورای عالی فضای مجازی نیز با وقفه در تشکیل مواجه شده است. شورای عالی فضای مجازی به‌عنوان نهاد کانونی متمرکز برای سیاست‌گذاری، تصمیم‌گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور می‌باید اهتمام ویژه‌ای برای تشکیل جلسات آن وجود داشته باشد که عملاً بعد از 12 بهمن 1398، جلسه آن در تاریخ 9 تیرماه 1399 برگزار شد.

باوجوداین کم‌کاری‌ها، اما محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات روز دوم شهریورماه در گفت‌وگو با خانه ملت درباره وضعیت شبکه ملی اطلاعات، گفت: بخش عمده‌ای از مسئولیت‌های ما در حوزه زیرساخت ارتباطی شبکه ملی اطلاعات انجام‌شده است؛ بر اساس سندی که در شورای عالی فضای مجازی تصویب‌شده در لایه‌ی زیرساخت‌های ارتباطی و لایه زیرساخت‌های خدماتی موجودیت‌هایی وجود دارد که بخش عمده‌ای از آن‌ها تاکنون شکل‌گرفته و تعدادی دیگر نیز باید ایجاد شود.

عضو کابینه دوازدهم با بیان اینکه اگرچه ایجاد خدمات پایه در شبکه ملی اطلاعات وظیفه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است اما سایر خدمات وظیفه سایر دستگاه‌ها است، اضافه کرد: بخش‌های مربوط به وزارت ارتباطات با سرعت مناسب پیش می‌رود و امیدواریم تا پایان سال جاری در بخش زیرساخت‌ها آنچه در سند معماری و طرح کلان شبکه ملی اطلاعات تصویب‌شده، قابل‌لمس باشد.

اما در مقابل برخی از مسئولان تأکیددارند برخلاف تأکید وزارت ارتباطات بر پیشبرد شبکه ملی اطلاعات اما در واقعیت چنین اقدامی صورت نگرفته است. به‌عنوان‌مثال علی جدی، نماینده مجلس یازدهم بابیان اینکه پیاده‌سازی شبکه ملی اطلاعات امنیت داده‌های کشور را تأمین می‌کند، گفت: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ... ادعا کرد که 70 درصد از شبکه ملی اطلاعات اجرایی شده درحالی‌که بر اساس بررسی‌های انجام‌گرفته تنها 30 درصد از این شبکه اجرایی شده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین درباره میزان اجرای دولت الکترونیک در سال‌های گذشته افزود: تاکنون زیرساخت موردنیاز برای راه‌اندازی دولت الکترونیک در بسیاری از استان‌ها فراهم نشده است.

درنهایت باید گفت انتظار می‌رود نهادها و دستگاه‌های مختلف علی‌الخصوص وزارت ارتباطات زیرساخت‌های لازم را با مدیریت مستقل کاملاً داخلی جهت پیشبرد اهداف شبکه ملی اطلاعات تسریع ببخشد. شبکه‌ای که هم‌زمان با تأکید بر پیام‌رسان تا موتور جست‌وجو و ... امکان عرضه انواع محتوا و خدمات موردنیاز را با حداکثر کیفیت و اطمینان برای عموم مردم فراهم می‌نماید.

دولت دوازدهم باید بداند در صورت کوتاهی در این حوزه باید مسئولیت‌ها و عواقب  ناشی از آن را نیز پذیرا باشد. رفتار  برخی مسولان دولتی در این عرصه مهم نشان می‌دهد که آنان بر خلاف ادعاها اساسا قائل به حکمرانی در این موضوع نبوده و شرایط هرج و مرج فعلی  حاکم بر فضای مجازی و اینترنت را ترجیح می‌دهند. اینکه این فضا چه آورده ای بی آنان دارد بماند. 

دیدگاه کاربران

علی۱۵۷۸۰۶۳۰۲:۳۵:۳۲ ۱۳۹۹/۶/۸
دلیل سادش اینه که ابزار لازم برای استفاده بلند مدت زیرساخت شبکه ملی متعلق به شرکت سیسکو است و هوآوی جوابگو نیست ، سیسکو هم بدیل تحریم ها وارد نمیشه.
ناشناس۱۵۷۸۶۹۷۱۲:۱۳:۳۸ ۱۳۹۹/۶/۹
و شاید دلیل ساده ترش مشاهده نتیجه فیلتر تلگرام و میزان اقبال مردم به پیام رسان های داخلی باشه
ناشناس۱۵۷۸۱۰۶۰۸:۱۹:۰۵ ۱۳۹۹/۶/۸
دولت به همه چیز بی اعتناست
ناشناس۱۵۷۸۳۷۸۱۷:۰۱:۲۷ ۱۳۹۹/۶/۸
دولت فقط به چیزهایی اعتنا میکنه که ملی نباشه و یک لبخند غربی روش نشسته باشه
ناشناس۱۵۷۸۱۲۹۰۹:۱۰:۱۶ ۱۳۹۹/۶/۸
مجلس با استیضاح وزیر او را وادار کند تا شبکه ملی اطلاعات را راه اندازی کند
ناشناس۱۵۷۸۱۳۰۰۹:۱۲:۱۳ ۱۳۹۹/۶/۸
اگر جهرمی اینکار رو تا پایان دولت نکنه گویی هیچ کاری نکرده .
ناشناس۱۵۷۸۱۳۸۰۹:۲۸:۲۰ ۱۳۹۹/۶/۸
بررسی‌ها نشان می‌دهد که زیرساخت ملی اطلاعات نخستین بار در سال ۱۹۹۱ در ایالات متحده امریکا مطرح شد و هدف از آن استمرار رهبری امریکا در پردازش با کیفیت بالای اطلاعات بود. اما پس از آن کشور‌هایی مانند کره جنوبی، چین و انگلستان نیز شبکه‌ای داخلی را برای برقراری ارتباطات داخلی کشورشان راه اندازی کردند و پس از افشاگری در زمینه جاسوسی سازمان‌های اطلاعاتی امریکا و انگلیس از اطلاعات صنعتی و نقض حریم خصوصی شهروندان، سایر کشور‌ها مانند برزیل و آلمان را نیز بر آن داشت تا تدابیری برای حفاظت از اطلاعات شهروندان خود داشته باشند.
ناشناس۱۵۷۸۱۵۵۱۰:۰۰:۳۱ ۱۳۹۹/۶/۸
15 سال است در انتظار شبکه ملی اطلاعات در کشور هستیم در اواخر سال 1384 بحث شبکه ملی اینترنت در کشور مطرح و مهمترین دلیل پیاده سازی این شبکه درآن سال کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت اعلام شد. در اسفند سال 1384، بر اساس تصمیم هیات دولت مقرر شد شبکه ملی طی 3 سال به بهره برداری برسد و طراحی های کلی شبکه نیز انجام شود. در سال 1385 قرار شد پروژه اینترنت ملی در مرکز تحقیقات مخابرات ایران انجام شود. در سال 1386 نیز همین موضوع تکرار شد و این بار برنامه های عملیاتی راه اندازی و بهره برداری اینترنت ملی در سالهای 86 تا 88 در هیات وزیران تصویب شد. با توجه به الزامات سند چشم انداز بیست ساله در سال 1389 موضوع شبکه ملی اینترنت با نام جدید شبکه ملی اطلاعات به صورت جدی تر مطرح شد به طوری که کلیات موضوع در ماده ۴۶ برنامه پنجم توسعه مطرح شد.
ناشناس۱۵۷۸۱۶۴۱۰:۱۸:۱۴ ۱۳۹۹/۶/۸
انتظاری عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در سال 98 گفت: گزارش پیشرفت ۸۰ درصدی شبکه ملی اطلاعات که از سوی وزارت ارتباطات به این شورا ارائه شده به تایید اعضا نرسید و نتایج آن به رئیس جمهور ارسال شد.
ناشناس۱۵۷۸۱۶۵۱۰:۲۱:۴۹ ۱۳۹۹/۶/۸
شبکه ملی اطلاعات بستری است امن، پیشرفته و متکی به جدیدترین فناوری های نوین و بومی برای تحقق فضای مجازی براساس ارزش های والای اسلامی-ایرانی جهت رسیدن به اهداف چشم انداز ایران ۱۴۰۴. این شبکه بنابر تکالیف قانونی و مصوبات شورای عالی فضای مجازی باید تحت نظارت مرکز ملی فضای مجازی، توسط وزارت ارتباطات و فناوری ایجاد شود و پس از صدور مجوز توسط مرکز ملی فضای مجازی، آغاز به کار نماید و خدمات خود را به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی، به آحاد ملت اعم از کاربران حقیقی و حقوقی در بخش‌های مختلف دولتی، عمومی و خصوصی ارایه نماید. بر اساس مصوبه اول جلسه پانزدهم شورای عالی فضای مجازی، "شبکه ملی اطلاعات" ، به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور، شبکه ای مبتنی بر قرارداد اینترنت به همراه سوئیچ ها و مسیریاب ها و مراکز داده ای است به صورتی که درخواست های دسترسی داخلی برای اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری می شود به هیچ وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکه های اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود .
ناشناس۱۵۷۸۲۰۲۱۱:۲۱:۱۸ ۱۳۹۹/۶/۸
وقتی دولتی سرکار باشد که نگاهش به خارجی ها است.....
ناشناس۱۵۷۸۲۱۴۱۱:۵۱:۵۶ ۱۳۹۹/۶/۸
کمتر از یکسال از عمر این دولت نمانده و دولت بعدی که دولت جوان و انقلابی است از حالا خودش را آماده کند تا این طرح بر زمین مانده را اجرایی کند.
ناشناس۱۵۷۸۸۴۱۱۷:۵۹:۵۱ ۱۳۹۹/۶/۹
همونقدر که دولت احمدی نژاد موفق بود، دولت بعدی موفق خواهد بود.
ناشناس۱۵۷۸۲۲۴۱۲:۰۸:۴۲ ۱۳۹۹/۶/۸
حتما مشكلات خاصي وجود دارد كه دولت نخواسته ويا نتوانسته اين شبكه را دنبال كند
ناشناس۱۵۷۸۳۷۹۱۷:۰۲:۳۲ ۱۳۹۹/۶/۸
دلیلش ساده ست . دولت کلا دوست نداره کاری کنه که به نفع منافع ملی باشه
ناشناس۱۵۷۸۳۹۰۱۷:۳۸:۳۲ ۱۳۹۹/۶/۸
آره مشکل تنبلی و راحت طلبی.
ناشناس۱۵۷۸۴۸۶۲۱:۵۵:۰۴ ۱۳۹۹/۶/۸
حتما مشکلات زیادی وجود داره، ولی ازهمه مهمتر اینکه خواست و موافقت مردم در این مورد وجود ندارد
ناشناس۱۵۷۸۳۸۱۱۷:۱۵:۰۵ ۱۳۹۹/۶/۸
همه می دونند که منظور از شبکه ملی اطلاعات یعنی ایزوله کردن کشور از بیرون.بیخودی کامنت های مثلا علمی و مستدل در توجیه این شبکه ننویسید.
ناشناس۱۵۷۸۵۹۱۰۷:۴۸:۱۹ ۱۳۹۹/۶/۹
چرا مجلس به کمبود پزشک تخت بیمارستانی و مراقبتهای ویژه پزشکی بی اعتناست؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

    25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    آخرین عناوین