دولت در انتظار معجزه ماسک ؟!

گروه اجتماعی الف،   3990415081 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

پس از حدود پنج ماه از شیوع کرونا در ایران ، از امروز قرار است که ماسک زدن به شکل اجباری باشد و با متخلفان نیز برخورد قانونی کنند. بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، استفاده از ماسک تا ۸۵ درصد، فاصله گذاری فیزیکی تا ۸۲ درصد و استفاده از شیلدهای چشمی تا ۷۸ درصد احتمال ابتلا به کرونا را کاهش می دهد.

دولت در انتظار معجزه ماسک ؟!

طبق قانونی که امروز اعمال می شود، ارائه خدمات در ادارات دولتی و اماکن عمومی مثل پاساژ‌ها و مراکز خرید که محل تجمع هستند، به افرادی که ماسک ندارند، ممنوع است.

به گفته ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت «کارکنان دولتی که در محل کار ماسک نداشته باشند، غیبت خواهند خورد و به آنها تذکر داده می‌شود. به عبارت دیگر با فرصت حدود دو هفته‌ای که داده شد، ماسک تامین شده است و ارائه خدمت به افرادی که ماسک ندارند، به طور کلی ممنوع است.»

آیا فقط ماسک زدن کفایت می‌کند؟

در اینکه ماسک زدن می تواند تا حد زیادی ابتلا به کرونا را کاهش دهد، شکی نیست. با این وجود، بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که فقط ماسک زدن نمی تواند در کاهش آمار ابتلا به کرونا موثر باشد. باید در نظر داشت که همچنان هیچ ممنوعیت ترددی برای سفر به شهرهای مختلف کشور وجود ندارد و به همین دلیل احتمال انتقال بیماری نیز کماکان وجود دارد. 

کارشاسان تاکید دارند که ماسک زدن فقط یک اقدام احتیاطی است که می تواند به عنوان مکمل سایر محدودیت های قانونی در کاهش شیوع کرونا موثر باشد. تا وقتی مسافرت ها آزاد است و منع قانونی تجمعات و ترددها اعلام نشود، ماسک زدن به تنهایی نمی تواند معجزه کند. این روزها  برخی تالارهای عروسی و استخرها هم فعالیت دارند که این موضوع کاملا در تضاد با پروتکل های بهداشتی است.

دکتر هوشنگ ساغری، متخصص بیماری‌های عفونی و استاد بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در گفتگو با «الف» گلایه می کند: «کادر درمان دیگر نمی تواند موج بعدی کرونا را دوام بیاورد. نیروهای درمانی دچار فرسودگی و خستگی مفرط شده اند. در این شرایط فقط ماسک زدن نمی تواند چاره کار باشد، باید در کنار ماسک زدن، سفرهای غیرضروری نیز متوقف شود.»

او هشدار می دهد: «وقتی مراکز تجمع مردم را باز می گذارند، سفرها آزاد است و پروتکل های بهداشتی از سوی بسیاری از مردم، جدی گرفته نمی شود، در این شرایط موج های بعدی کرونا اجتناب ناپذیر خواهد بود. تا همین الان هم جمع زیادی از کادر درمان شهید شده اند. در این وضعیت اگر محدودیت های تردد را اعمال نکنند و کسب و کارهای پرتجمع و پرخطر با محدودیت قانونی مواجه نشود، اوضاع کرونا در ایران بسیار بحرانی تر از وضع فعلی خواهد شد.»

ماسک زدن مردم برای دولت هزینه ندارد، پس حمایت می‌کنند!

بسیاری از عوامل و متغیرها وجود دارد که اگر دولت آنها را رعایت می کرد، بسیار بیشتر از ماسک زدن اجباری نتیجه می داد. مثلا اگر دولت از طبقات محروم جامعه حمایت موثرتری می کرد و آنها مجبور نبودند که برای امرار معاش در اماکن پرخطر حضور یابند، در آن شرایط احتمال کنترل بیماری بیشتر بود. 

وقتی کل کمک مالی دولت به طبقات مستضعف جامعه، اعطای وام یک میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد باشد، در این شرایط این پیام غیرمستقیم به طبقات فقیر جامعه داده می شود که در دوران کرونا، قرار نیست کسی از شما حمایت کند و این خودتان هستید که در دوران کرونا باید از هر طریقی که شده، شکمتان را سیر نگه دارید.

برخلاف تمام وعده وعیدهای دولت مبنی بر حمایت از کسب و کارهایی که در دوران کرونا زیان دیده اند، یا اعطای مهلت چند ماهه برای پرداخت وام بانکی، هنوز هیچ کدام از این وعده ها محقق نشد. 

به تعبیر دیگر، در شرایطی قرار گرفته ایم که هر اقدام محافظتی در برابر کرونا که برای دولت خرج داشته باشد، عملی نشده است، اما سایر اقدام های احتیاطی مثل ماسک زدن که برای دولت هیچ هزینه ای ندارد، با تمام توان اجرا می شود. 

آیا با زور می‌توان به «بی‌خیال‌ها» ماسک پوشاند؟ 

اگرچه نقدهای جدی نسبت به عملکرد دولت در حوزه کرونا وجود دارد، اما واقعیت این است که برخی مردم نیز با رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی، مقصر حاد شدن شرایط فعلی کرونا هستند. 

  حتی چند روز قبل هم علی ربیعی، سخنگوی دولت با انتقاد از این موضوع اعلام کرد: «احساس می کنم مردم خسته شده اند. یک جور شورش روحی-روانی علیه سبک زندگی با پروتکل بهداشتی شکل گرفته است. خود من در همین چند روز چند کارت عروسی دریافت کرده ام. چقدر سخت و دشوار است هم به مردم بباورانیم که ابتلا و مرگ در همین نزدیکی ماست.»

واقعیت این است که عده ای به دلیل رودربایستی که در فرهنگ ایرانی وجود دارد، در مراسم عروسی و عزا شرکت می کنند، اما اگر تالارها تعطیل باشد، مردم هم چنین معذوریتی نخواهند داشت. 

از سوی دیگر، تجربه نشان داده است که صرفا با اجبار و اعمال قانون نمی توان مردم را به رعایت پروتکل های بهداشتی مجبور کرد. یعنی اگرچه قانون اجباری شدن ماسک، اقدام مثبتی است که در بسیاری از کشورهای جهان هم عملی شده است، اما مهم تر از این اجبار قانونی، تداوم آموزش و فرهنگ سازی از سوی رسانه ها و نهادهای فرهنگ ساز است تا مردم حتی بدون اجبار قانونی هم به اهمیت ماسک زدن و رعایت پروتکل های بهداشتی واقف باشند. 

اظهارنظرهای ضد و نقیض درباره اهمیت ماسک زدن

در ابتدای شیوع کرونا، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که ماسک زدن تاثیر چندانی در کاهش ابتلا به این بیماری ندارد. در همان زمان هم عده ای با بی اعتنایی به این اظهارنظرها، ماسک زدن را محض احتیاط انجام می دادند. حدود یک ماه بعد از شیوع کرونا اعلام شد که ماسک زدن در کاهش ابتلا به کرونا بسیار موثر است و سازمان بهداشت جهانی بر استفاده از ماسک های فیلتردار تاکید کرد.

حالا این روزها کارشناسان سلامت می گویند که ماسک زدن در فضای باز هیچ توجیه منطقی ندارد و نیازی هم به استفاده از ماسک های فیلتردار نیست، بلکه همان استفاده از ماسک های معمولی در اماکن سربسته، کفایت می کند.

مجموع این اظهارنظرهای ضد و نقیض باعث شده است که خیلی ها هنوز واقعا ندانند بهترین شیوه ماسک زدن چگونه است و یا در چه مکان هایی باید ماسک بزنند و در چه مکان هایی نیاز به استفاده از ماسک ندارند. 

در این بین، نسبت به عملکرد سازمان بهداشت جهانی درخصوص مواجهه با بحران کرونا، انتقادهای جدی وجود دارد. اغلب کارشناسان یکصدا تاکید دارند که عملکرد این سازمان حداقل در حوزه آموزش نحوه استفاده از ماسک ها در دوران کرونا به هیچ وجه قابل دفاع نیست. پرسش اینجاست که وقتی سازمان بهداشت جهانی در ابتدا می گوید که نیازی به ماسک زدن وجود ندارد و بعدها اعلام می کند که ماسک زدن تا حد 90 درصد می تواند از گسترش بیماری جلوگیری کند، در این شرایط چه کسی مسئول مرگ هزاران بیماری است که به توصیه این سازمان جهانی از ماسک استفاده نکرده بودند.

حالا این روزها با وجود انبوهی از این اظهارنظرهای ضد و نقیض درباره ماسک که پای آن به ایران هم کشیده شد، این بار مردم طبق قانون باید ماسک بزنند.  پرسش جدی اینجاست که چه نهادی متولی نظارت بر اجرای این قانون است؟ مثلا اگر فردی به یک پاساژ فروش تلفن همراه مراجعه کند و ماسک نزده باشد، آیا واقعا فروشنده قید سودش را می زند و می گوید چون شما ماسک ندارید، من با شما معامله نمی کنم؟ اینها ساده ترین سوالات و احتمالاتی است که هنوز پاسخ قطعی برای آنها وجود ندارد.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۰۹۵۲۳۱۳:۲۷:۰۲ ۱۳۹۹/۴/۱۵
چاره فقط ماسك وفاصله گذاريه كاري غيرازاين نميتونن بكنن تا كي تعطيل كنن امكان نداره
ناشناس۱۵۰۹۸۱۶۱۵:۵۶:۲۴ ۱۳۹۹/۴/۱۵
چرا از روز اول استفاده از ماسک رو اجباری نکردند حالا یادشون افتاده است ؟!
ناشناس۱۵۰۹۵۳۸۱۳:۳۲:۲۳ ۱۳۹۹/۴/۱۵
در عجب هستم که چرا هیچ کس نمیگوید چرا طرح ترافیک را دوباره اجرا کردند که دوباره در مترو و اتوبوس ها ازدحام بشود؟؟؟دولت خودش داره با این کارش ازدحام ایجاد میکنه بعد میگید که از ازدحام در پاساژها و... جلوگیری کنه؟؟
رضا۱۵۰۹۶۲۱۱۴:۰۵:۰۳ ۱۳۹۹/۴/۱۵
برادر میشه بگی دقیقا تو این طرح آبدوغ خیاری دقیقا چه کسی رو دارید مسخره می کنید ؟ خودتون رو ؟ مردم رو ؟ شاید هم دارید کرونا رو مسخره می کنید!
ناشناس۱۵۰۹۶۵۱۱۴:۲۰:۴۲ ۱۳۹۹/۴/۱۵
متاسفانه ما مردم از اون دسته از بنی بشر هستیم تا باتوم نباشه، خودمون رعایت نمیکنیم!!!! فقط می توانم بگویم وای بر ما با این حجم از همه چی دونی خودمون!
ناشناس۱۵۰۹۷۳۳۱۵:۰۸:۰۶ ۱۳۹۹/۴/۱۵
تمام بحث این است که دولتها به اندازه کافی ماسک در اختیار نداشتند. امریکا و اروپا 700 میلیون نفر جمعیت دارد. در حالیکه در شرایط قبل از کرونا کل مصرف ماسک انها شاید در روز به 5 میلیون و انهم برای بخش های جراحی و عفونی و... نمی رسید. ولی اگر می خواستند ماسک را اجباری کنند ناگهان نیاز به حداقل روزی 1.5 میلیارد ماسک داشتند. موجود نبود. بنابراین صبر کردند. ولی الان توانستند تامین کنند. تنها دلیلی که ویروس کرونا در تایوان و ژاپن و کره مهار شد به این دلیل بود که دهها سال است که سنت گسترده استفاده از ماسک را حتی قبل از کرونا داشتند. 47 درصد مردم ژاپن حتی در سال گذشته و بدون کرونا باز از ماسک استفاده می کردند. در اروپاو ترکیه هم به محض اینکه استفاده از ماسک را اجباری کردند و بر این اجباری بودن نظارت قوی انجام دادند میزان ابتلا به زیر هزار مورد در روز رسید. اینها بدیهات هست. ولی خوب. ما همیشه اخرین ملتهایی هستیم که می پذیریم.
ناشناس۱۵۰۹۸۱۷۱۵:۵۷:۳۳ ۱۳۹۹/۴/۱۵
افزایش 30 درصدی قیمت ماسک در طی دو روز گذشته اتفاق افتاد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  5. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  10. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  11. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  12. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  13. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  14. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  25. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

آخرین عناوین