درباره طرح دولت برای اجاره مسکن

گروه اقتصادی الف،   3990410053 ۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

اگر مستاجر باشید و این روزها زمان جابجایی و تغییر منزل شما باشد حتما با مشکل افزایش غیر قابل باور نرخ اجاره مواجه شده اید.

خبرآنلاین نوشت: در کنار این واقعیت، طرح بحثهایی مثل اجاره دادن پشت بامها به مستاجرینی که پول اجاره کردن واحدها را ندارند نیز موجی از احساسات را به دنبال داشت ، موضوعی که امروز از سوی فرماندار تهران به کل تکذیب شد. بناست در این نوشتار به نقد راه حل دولت در موضوع کنترل اجاره بها بپردازم.

دولت در گیرودار گرانی ها، طبق قولی که داده بود و پس از کلی بررسی موضوع در کارگروههای اقتصادی و کرونایی ، به این نتیجه رسید که بهترین راه حمایت از مستاجرین این است که موجرین را به رعایت سقف مورد نظر خود در افزایش اجاره بها وادار کند و آقای رییس جمهور سقف افزایش نرخ اجاره بها را در سال جاری برای تهران بیست و پنج ، کلان شهرها بیست و بالاخره شهرهای دیگر پانزده درصد اعلام کرد و دستور تمدید خودبخود قراردادهای اجاره را با رعایت این دستورالعمل صادر نمود.

اگر چه این راه حل ممکن است به مذاق من مستاجر شیرین بیاید اما اگر از زاویه ای دیگر به موضوع نگاه کنیم دیدگاهمان احتمالا تغییر می کند. بنابر آن چه بانک مرکزی از تورم سال ۹۸ اعلام کرده است در سال گذشته تورم سالانه برابر با ۴۱.۲ درصد بوده است که در چهل سال گذشته ، بعد از سال ۱۳۷۴ ، بیشترین نرخ تورم را داشته است.در محاسبه نرخ تورم نیز هیچ تقسیم بندی جغرافیایی ای لحاظ نشده است و این نرخ برای سراسر کشور بوده است. اگرچه بعضی از اهالی اقتصاد این عدد را خوش بینانه دانسته و در مبانی محاسبه ی آن بحث دارند اما اگر همین عدد را ملاک قضاوت قرار دهیم به این نتیجه ی ساده می رسیم که دولت با وجود این میزان تورم ، بنا دارد موجرین نود و هشت درصد شهرهای کشور را ملزم کند که تقریبا یک سوم نرخ تورم کرایه خانه خود را افزایش دهند.

این راه حل شبیه آن است که به زودی دولت بخواهد برای تامین خودروی مورد نیاز اقشار فاقد خودرو ، مالکان دو خودرو و یا بیشتر را مجبور کند که خودرو دوم و بعدی خود را با سی درصد تخفیف در قیمت به افراد فاقد خودرو بفروشند.تصور کنید این راه حل را برای منزل هم در نظر بگیرند ودولت بخواهد مثلا خانه های بزرگ در منطقه یک تهران را بین فاقدین مسکن تقسیم کند !! هر چند که این شیوه اگر عدالت نیست اقلا ظلم بالسویه است اما وقتی فکر می کنیم به ابعاد این تصمیم بیشتر پی می بریم.

این شیوه که جامعه را به دو بخش تقسیم می کند و بی محابا از اموال یک بخش کم شمارتر می گیرد و به بخش پرشمارتر هدیه می کند راه حل آشنایی است و اهالی اقتصاد می دانند که اسم آن در اقتصاد چیست و سرنوشت این سبک مدیریت در دنیا چه بود. یادمان باشد که بقول معروف مساوات الزاما عدالت نیست.

دولت اگر می تواند بهای خدمات خود ، سوخت ، کلیه تولیدات در کشور ، درآمدهای همه ی مشاغل آزاد و بخصوص نرخ برابری ارز و قیمت طلا را که به عنوان شاخص هستند با همین نرخ تعدیل کند حرفی نیست وگرنه می تواند از جیب خود برای کمک به اقشار آسیب پذیر اجتماع هزینه کند و دست در جیب مردم نکند.

دیروز رییس محترم بنیاد مستضعفان از کمک این بنیاد به دو نهاد حمایتی ( کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی ) برای کمک به مددجوها در تامین پول رهن منزل صحبت کرد ، اگر چه این حرکت نوعی از “ این جیب به آن جیب کردن” در سطوح حاکمیتی است اما باز هم ارزشمند است.دولت هم می تواند برای کمک به تامین مبلغ رهن منزل بقیه ی اقشار کم درآمد قرض های بدون بهره ای اختصاص دهد و آن را از طرف مستاجر به موجر بپردازد و از طرفی خیالش هم راحت باشد که موجر که دارای تضمین کافی است گیرنده وجه است و استرداد وجه از ضمانت اجرایی کافی نیز برخوردار است.

به نظر می رسد که نباید امنیت سرمایه را در کشور با تصمیمات غیر قابل توجیه تهدید کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۰۳۴۶۲۱۰:۴۱:۴۱ ۱۳۹۹/۴/۱۰
کشور را احساسی نه عقلی اداره میکنند
علی۱۵۰۳۶۰۶۱۲:۱۲:۴۲ ۱۳۹۹/۴/۱۰
با دنیا آشتی کنید، همه مشکلات حل میشود.
ناشناس۱۵۰۳۸۴۵۱۴:۱۷:۴۴ ۱۳۹۹/۴/۱۰
تحلیل کاملا سطحی بود موجر ملکی داشته که از سال قبل تا الان بعضا قیمتش ۵ برابر شده و همزمان اجاره نیز دریافت میکرده و مستاجر بابت حقوقی که دریافت کرده و به موجر داده مالیات را نقدا پرداخت کرده ولی موجر به واسطه افرایش قیمت ملکش یک ریال مالیات نمیدهد موجر محترم سرمایه اش را به هر بازاری میبرد نهایتا سرمایه چند برابر میشد و ماهیانه هم پولی دریافت نمیکرد با اینکه این سقفهای تعریف شده دولت هیچگاه رعایت نخواهد شد ولی قیافه حق به جانب موجرین در این شرایط نمک بر روی زخم است ادعای تمام موجرین این است که مستاجر در حال خرید و فروش دلار است و باید اجاره بیش از ۵۰ درصد افزایش یابد بخش اعظم موجرین یا کارمند هستند یا مسافرکش مگر چند درصدشان دلار فروشی میکنند خود همان موجر اجاره دریافتی را به ارز تبدیل کرده چون پول مازادی است که به آن نیازی ندارد ولی برای مستاجر جرم است موجری رهن کامل گرفته و با آن ارز خریداری کرده و مبلغ ۳ برابر شده ولی به آن سود قانع نیست و میگوید ۵۰ درصد دیگر هم پرداخت کن لطفا اصلا در خصوص عدالت در این زمینه چیزی ننویسید
ناشناس۱۵۰۴۰۸۲۱۷:۰۲:۲۶ ۱۳۹۹/۴/۱۰
به مالکان پنت‌هاوس‌های میلیاردی نگاه نکنید! اکثر افرادی که خانه اجاره میدن از طبقه متوسط جامعه‌اند که از بازار و معامله سر درنمیارن و به‌ناچار با خواباندن سرمایه‌ی حداقل ۱۰۰ میلیونی در یک خانه و اجاره دادنش از قبلش گذران زندگی میکنن و حکم کمک‌خرجی براشون داره. دولت باید جلوی تورم رو بگیره
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین