آیا عراق، عربستان را جایگزین ایران می‌کند؟

گروه جهان الف،   3990304069 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

سعودی ها به دنبال استفاده از ضعف های اقتصادی عراق برای بهبود روابط با این کشور هستند.

آیا عراق، عربستان را جایگزین ایران می‌کند؟

به گزارش خبر آنلاین، سعودی ها می خواهند از نمد معادلات عراق کلاهی هم برای خود ببافند. روابط بغداد و ریاض همیشه پرتنش و پیچیده بوده است و هر زمان که کفه قدرت برای شعیان زور بیشتری داشته است. با روی کار آمدن الکاظمی، محمد بن سلمان یکی از نخستین کسانی بود که با تماس تلفنی خود، نخست وزیری را به او تبریک و به نقل از برخی از منابع نخست وزیر تازه را برای سفری به  ریاض دعوت کرد.

برای سعودی ها روابط با عراق در چهل سال گذشته تابعی از رفتار ایران بوده است. وحشت سعودی ها از نزدیکی بغداد به تهران، حتی گاهی آنها را به دادن برخی امتیازات اقتصادی به عراقی ها واداشته. اما مقامات بغداد معمولا به عربستان به چشم یک شریک سیاسی قابل اعتماد در منطقه نگاه نمی کنند.

واکنش مثبت به دولت الکاظمی

عراقی ها می گویند حُسن الکاظمی در این است که ارتباطات خوبی با دستگاه های دیگر کشورها دارد. به اعتقاد آنها سوابق سیاسی و روزنامه نگاری نخست وزیر جدید عراق، او را از سایر گزینه ها متفاوت کرده است. حضور الکاظمی در قدرت، همزمان با استقبال کشورهای همسایه و غرب قرار گرفت. او تنها کسی بود که توانست نظر همه را به خود جلب کند و در عین حال امتیاز چندانی هم برای گروه های سیاسی یا دیگر کشورها قائل نشود. عربستان یکی از کشورهایی بود که بلافاصله بعد از اینکه کابینه الکاظمی رای آورد، به او تبریک گفته و از نخست وزیری اش استقبال کرد. ولیعهد سعودی که اموری از این دست زیرنظر او پیگیری می شود، با تماس تلفنی با نخست وزیر عراق به او تبریک گفت.

وزارت خارجه سعودی هم با تماسی تلفنی، از الکاظمی حمایت و خواهان گسترش همکاری دو کشور آمادگی خود را برای این همکاری ها اعلام کرد. در آن روزها اما تمرکز ناظران بیش از هر چیزی بر روی روابط دولت الکاظمی با تهران و واشنگتن بود. اما با دعوت بن سلمان از نخست وزیر عراق برای سفر به این کشور، بلافاصله بعد از رای اعتماد کابینه او، از سوی کارشناسان به عنوان تلاش سعودی ها برای جلب نظر دولت عراق برای بهبود روابط توصیف شد.

سعودی ها در خاورمیانه میل زیادی به ایجاد رقابت های منطقه ای و شرکت در آن دارند. با تشکیل دولت جدید عراق از سوی فردی که استقلال سیاسی خود را حفظ کرده، برای ریاض فرصتی دست داده تا دست دوستی به سمت این مقام عراقی دراز کرده و شانس خود را برای اضافه کردن عراق به فهرست کشورهای تحت فرمان سعودی امتحان کند.

امکان تصویب قانون ضد سعودی در پارلمان

هفته گذشته خبری منتشر شد که  نمایندگان پارلمان عراق به دنبال تصویب قانونی برای مجرم شناختن سعودی ها هستند. بر اساس این خبر این نمایندگان، دست داشتن عربستان در عملیات های انتحاری و خشونت ها در عراق مطرح کرده تا بر اساس آن عربستان متخلف شناخته شود. یک نماینده مجلس عراق در این مورد گفته بود که پنج هزار تروریست انتحاری در عراق، به همکاری با عربستان اعتراف کرده اند.

بخشی از پارلمان عراق، سعودی ها را عامل اصلی ناآرامی ها در سال های اخیر در عراق می دانند. به اعتقاد این گروه ها، نیروهای تندرو آموزش دیده توسط سعودی ها تبدیل به تروریست های انتحاری یا اعضای داعش شده و برای عراق خطرساز بوده اند. این موضوع البته تمام پارلمان را در بر نمی گیرد و مشخص است که طرفداران ریاض هم کرسی هایی را در مجلس در دست دارند که بعید نیست مانع از تصویب این لایحه شوند. اما آنچه که مشخص است، عدم تمایل بخشی از نیروهای سیاسی به نفوذ سیاسی سعودی ها در عراق است. این گروه حمایت بخش مهمی از جامعه عراق را هم به همراه خود دارند. برخلاف تصور، حتی گروه هایی که با دولت کنونی عراق زاویه داشته و جزئی از معترضان به سیستم سیاسی عراق و روابط این کشور با همسایگانش است، دید خوبی به سعودی ها ندارند و از دخالت آنها در عراق راضی نیستند.

رقابت نفتی

هرچند که سعودی ها قصد دارند رابطه خود را با بغداد حسنه توصیف کرده و به دولت جدید این کشور نزدیک شوند، اما به نظر می رسد که در پشت پرده بر سر نفت رقابت شدیدی در جریان است. هر دو کشور از تولید کنندگان عمده نفت در جهان هستند. البته عراقی ها به سختی می توانند فراموش کنند در زمانی که مشغول جنگ با داعش بودند، عربستان با تولید انبوه نفت و پایین آمدن قیمت ها آنها را در مضیقه قرار داد و بعد به سختی حاضر شد تا سهم تولید نفت خود را کم کند تا عراق بار دیگر به بازار برگردد.

اخیرا ریاض و بغداد بر سر تصاحب بازار نفت هند، به عنوان یکی از خریداران قدرتمند طلای سیاه، با یکدیگر دست به رقابت زدند. از سال 2017 تا 2020 عراق مهم ترین صادر کننده به هند بود و در این زمینه عربستان را جا گذاشته بود و روزانه 960هزار بشکه نفت به این کشور صادر می کرد. اما با بروز کرونا و وضعیت اضطراری در جهان، عراق با مشکلاتی برای صدور نفت مواجه شد و عربستان به سرعت جای خود را باز کرده و با فروش روزانه یک میلیون بشکه به هند، تبدیل به صادرکننده اول نفت شد.

تلاش عربستان برای گسترش روابط اقتصادی با عراق 

وزیردارایی عربستان جمعه شب وارد بغداد شد تا با مقامات دولت جدید، به رایزنی اقتصادی بپردازد . این سفر مورد توجه بسیاری قرار گرفت. چرا که سعودی ها در دهه های گذشته تلاش کرده اند تا عراق را از نظر اقتصادی به خود وابسته کرده و با پیشبینی بسته های اقتصادی و وام های کلان، جای پای خود را برای نفوذ در این کشور باز کنند. به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، علی عبدالامیر علاوی هدف از سفرش به عربستان را شامل سه محور "کمک مالی فوری به بودجه"، "تشویق شرکت ها و موسسات عربستانی به ویژه مراکز فعال در زمینه انرژی و کشاورزی برای ورود به بازار عراق از طریق سرمایه گذاری" و " فعال سازی بخش تجاری" عنوان کرده است.

عراق از نظر اقتصادی مشکلات اساسی و زیادی دارد و این موضوع کشورهای همسایه  را به این فکر می اندازد تا با مشارکت اقتصادی در بازسازی زیرساخت هایی که در سی سال گذشته از بین رفته اند، در آینده این کشور مشارکت کنند. با این وجود عراقی ها تا امروز علاقه ای به مشارکت های ریاض از خود نشان نداده اند و این کشور نتوانسته آنچه را که با اقتصاد لبنان در سال های گذشته انجام داد را با عراقی ها انجام دهد.

شایعاتی در مورد پیشنهاد وام کلان به عراق منتشر شده است. اما موضوع دیگری که در این سفر مورد توجه ناظران قرار گرفته، پیشنهاد سعودی ها برای فروش برق به عراق است. عراق سال هاست که برق و انرژی را از ایران تامین می کند. اما وزیردارایی عربستان پیش از سفر به ایران در توئیتر خود  از جایگزین کردن عربستان با جمهوری اسلامی ایران به عنوان منبع تامین برق مورد نیاز این کشور خبر داد و از طرح‌ها و برنامه‌هایی سخن گفت که هدف آنها تامین بیش از ۲۰ هزار فرصت شغلی در وزارت برق این کشور است.

به نظر می رسد که سعودی ها عزم خود را برای نزدیکی به بغداد جزم کرده اند. دولت بغداد البته تا کنون واکنش زیادی به این تحرکات سعودی ها نشان نداده است. با این وجود به نظر می آید مشکلات اقتصادی عراق در آینده نزدیک از سوی ریاض مورد استفاده قرار می گیرد تا روابط میان دو کشور را بهبود بخشد. با این وجود برای عراقی ها، در بیش از هفت دهه گذشته، سعودی ها هیچ گاه شریکی قابل اعتماد نبوده اند.

دیدگاه کاربران

کوروش فرهودیان۱۴۵۸۰۶۶۱۲:۵۲:۳۲ ۱۳۹۹/۳/۴
عراقی ها خیلی قابل اعتماد نیستند به هر حال پول عربها هم اغوا کننده است باید با واقعیات روبرو شد اشکال آنجاست که عراقی زیر بار عربستانی نمیرود یعنی همیشه ماه عسل بینشان کوتاه است
ناشناس۱۴۵۸۰۸۷۱۳:۱۸:۵۵ ۱۳۹۹/۳/۴
عراق هم مثل هر کشوری به دنبال منافع خودشه. ما هم باید همین جور باشیم.
ناشناس۱۴۵۸۰۹۰۱۳:۲۲:۵۹ ۱۳۹۹/۳/۴
تو 7 دهه عربستان برای عراق شریک خوبی نبوده؟ .. تو این 7دهه ما شریک خوبی بودیم؟
ناشناس۱۴۵۸۱۳۴۱۴:۰۲:۴۳ ۱۳۹۹/۳/۴
آیا عراق، عربستان را جایگزین ایران می‌کند؟ از اعراب در مورد دشمنی با ایران همه چیز بر میآید. داعشی را که عربستانیها حمایت میکردند، بچه های ما و سردار سلیمانی ما از عراق بیرون کردند، و حالا عربستانیها میخواهند میوه های آنرا بچینند.
رضا۱۴۵۸۱۳۶۱۴:۱۰:۴۲ ۱۳۹۹/۳/۴
هر فردی که در عراق راس کار باشد چند مطلب را دنبال می کند اول بیرون راندن تمام نیروهای خارجی از عراق برای آنکه عراق صحنه نزاع قدرت های خارجی نباشد.دوم داشتن روابط خوب سیاسی و اقتصادی با همسایگان و سوم ایجاد ثبات سیاسی و اقتصادی در داخل کشور که هیچ یک از این مطالب با منافع ایران تضادی ندارد و بر عکس در راستای منافع ماست لذا زدن چنین تیتر هایی کاملا بی معناست
ناشناس۱۴۵۸۱۶۵۱۴:۴۳:۲۱ ۱۳۹۹/۳/۴
از الان زنگ کهنسالی رو تو ایران زدیم ولی حواسمون نیست دنیا داره ادامه میده و میره جلو ما داریم روابطمون رو ازدست میدیم و منزوی میشیم برای یه عده این عالیه ولی زود دیر میشه
ناشناس۱۴۵۸۱۷۹۱۴:۵۹:۲۶ ۱۳۹۹/۳/۴
از عراقی که الکاظم داره و در جریان ترور سردار سلیمانی بوده و مقتدی صدر داره بعید نیست!
ناشناس۱۴۵۸۱۹۶۱۵:۲۰:۳۱ ۱۳۹۹/۳/۴
ایران ثابت کرده که دوستانش را تنها نمی گذارد در همسایه باشد یا در آمریکای لاتین
ناشناس۱۴۵۸۲۱۳۱۵:۴۳:۲۲ ۱۳۹۹/۳/۴
پتروشیمی نجف وبیمارستان 2000 تختخوابی نجف و.. .. .. را بیاورید ایران و غرامت جنگ را نیز طلب کنید
ناشناس۱۴۵۸۲۷۷۱۷:۱۴:۱۴ ۱۳۹۹/۳/۴
عراق قطعا عربستان را جایگزین ایران خواهد کرد
کاوه۱۴۵۸۳۲۳۱۸:۴۳:۰۳ ۱۳۹۹/۳/۴
بعید هم نیست . با توجه به حضور آمریکا در عراق و روابط نزدیک نخست وزیر عراق با دولت آمریکا و شراکت دیرینه آمریکا با عربستان سعودی چه بسا عراق ، عربستان سعودی را به ایران ترجیح دهد . اما یادمان باشد که مرزهای مشترک و شباهت فرهنگی هرگز اجازه نفوذ وهابیت را به عراق نمی دهد . شاید در کوتاه مدت بتوانند کاری کنند ولی در دراز مدت شکست خواهند خورد .
ناشناس۱۴۵۸۴۱۱۲۱:۰۵:۲۳ ۱۳۹۹/۳/۴
میکند، در اولین فرصت، مطمئن باش.
ناشناس۱۴۵۸۴۴۳۲۱:۴۹:۵۰ ۱۳۹۹/۳/۴
ارتباط با عربستان عاقلانه تره برای عراق ..
ناشناس۱۴۵۸۵۶۱۰۱:۰۰:۵۳ ۱۳۹۹/۳/۵
همان گونه که برخی شخصیت های مبارزان عراقی گفته اند الکاظمی مامور سیاه و عامل شهادت سردار سلیمانی و المهندس است و داره خودش را نشان می دهد
ناشناس۱۴۵۸۵۶۹۰۱:۰۸:۱۱ ۱۳۹۹/۳/۵
در سیاست ی اصل هست اونم منافع دایمی بهمین خاطر شاید به سمت عربستان بره و شایدم داره این مدلی تهدید میکنه اما اون موقع که داعش داشت تا اتاق خوابشون می رفت ..
ناشناس۱۴۵۸۷۶۱۱۰:۱۴:۴۵ ۱۳۹۹/۳/۵
عربستان عراق قويتر از خودش را نميخواهد آنهااگر با عراق رابطه نزديكي پيدا كند مجددا با اعزام تيم هاي وهابيت داعشي هارا براي مسلط شدن بر بخشي از عراق وإيجاد نا امني در شهرهاي مذهبي وبغداد استفاده خواهند كرد براي عراق ضروري است از نزديك شدن زياد با آل سعود بپرهيزد
ناشناس۱۴۵۸۷۹۳۱۰:۴۶:۱۲ ۱۳۹۹/۳/۵
هرکشور دنبال تامین منافع مردم و کشور شه جز مسئولین ما ..
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  5. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  8. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  9. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  10. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  11. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  12. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  13. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  14. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  20. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  23. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  24. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین