درباره حق اعتراض مردم؛ حرف نزنید، عمل کنید

گروه سیاسی الف،   3980906107 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
درباره حق اعتراض مردم؛ حرف نزنید، عمل کنید

به گزارش الف، سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت پیرامون حق اعتراض مردم بیانیه‌ای منتشر کرد که در ادامه می‌خوانید: 

1. اعتراض انسان‌های مظلوم، حقی نیست که جمهوری اسلامی یا دموکراسی غربی به مردم داده باشند، این اعلان رسای قرآن است که می‌گوید «لَا يُحِبُّ اللَّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلَّا مَنْ ظُلِمَ ۚ وَكَانَ اللَّهُ سَمِيعًا عَلِيمًا» (آیه 148 سوره نساء). قرآن نمی‌گوید مردم می‌توانند اعتراض کنند؛ بلکه می‌گوید خدا دشنام دادن و ناسزاگویی را دوست نمی‌دارد مگر از مظلوم؛ یعنی اعتراض همراه با بدگویی و با فریاد و دادوبیداد را خدا دوست ندارد مگر از ستم دیده. خدای را شکر که توجه به این امر مهم در این ایام بیشتر شده است.

2. در حوادث اخیر، پس از طرح دولت درباره بنزین، تمام مسئولان صف مردم معترض را از صف اشرار و اغتشاشگران جدا کردند و تجمع و اعتراض مردم را حق آنان دانستند. این نخستین بار نیست که بر حق اعتراض مردم مطالبه‌گر تأکید می‌شود، پیشترها نیز نمونه داشته است. از جمله رهبر انقلاب اخیراً از اجتماع مردم در ضلع شمالی مجلس برای طرح خواسته‌هایشان دفاع کرده‌اند، یا در تظاهرات و تجمعات کارگری اخیر به دستور آیت‌الله رئیسی نه تنها با تحرکات مذکور مخالفت نشد؛ بلکه از کارگران حمایت شد.

3. اصل بیست و هفتم قانون اساسی برای تجمع و راهپیمایی فقط ۲ قید گذاشته است: اول اینکه مخالف مبانی اسلام نباشد و دوم اینکه با حمل اسلحه نباشد. در اجرایی کردن این اصل مترقی؛ دولت آقای روحانی در سال ۱۳۹۷ بر اساس اصل یکصد و سی و هشتم آیین‌نامه‌ای را تدوین کرده است که دیوان عدالت اداری به دلیل قیودی، علاوه بر دو قید مذکور در اصل بیست و هفتم که در آئین‌نامه اضافه شده بود؛ آن را مغایر قانون اساسی شناخت؛ مانند مشخصات محل تجمع و منحصر کردنش به چندین مکان مناسب از نظر دولت.

چند نکته در این‌باره قابل‌توجه است:

· قانونگزاران اساسی، علما و دانشمندان انقلابی با صبغه اسلامی مجلس خبرگان، جز در تظاهرات ضد اسلام و تظاهرات مسلحانه، به طور مطلق تجمع و تظاهرات را مجاز شناخته‌اند و نمی‌توان مردم را از اعتراض جمعی به حاکمان و حکمرانی بازداشت. اهتمام آن بزرگواران نشانه خطیر بودن و اهمیت این نوع آزادی نزد شارع مقدس است و وظیفه دولت و نیروهای انتظامی حفظ نظم و امنیت تظاهرکنندگان و حفظ نظم عمومی که همه مردم به آن نیاز دارند، است.

· وزارت کشور نباید همان موضوعی را ابراز کند که رهبری و رئیس‌جمهور از آن سخن گفته‌اند. وقتی رهبر و مقام دوم کشور بر جدا بودن حساب مردم معترض و اشرار مخرب تأکید می‌کنند، وظیفه وزارت کشور پس از ابطال مصوبه پیشین در دیوان عدالت، به دلیل نواقص یادشده، طراحی و ارائه قواعد دیگری است که بدون نقض قانون اساسی و سایر قوانین، جداسازی را ممکن سازد و گرنه مردم معترض به خیابان می‌آیند و دچار مشکل می‌شوند. بر این اساس تدوین و تصویب فوری قواعدی جدید امری ضروری است.

· وزارت کشور یک سال و اندی پیش آیین‌نامه‌ای را به منظور تعیین شرایط تجمع و راهپیمایی موضوع اصل 27 قانون اساسی به تصویب دولت رساند. اگرچه دیر بود ولی جای شکر دارد که کمتر از ۱۰ روز بعد، ۳ نفر از شهروندان گرامی با طرح شکایت در دیوان عدالت اداری با ارائه دلایلی آن را مغایر قانون اساسی و قوانین عادی خواندند. هیئت عمومی دیوان که 120 قاضی با سابقه و با تجربه عضو آن هستند، در تاریخ 24/6/1397 آن را باطل اعلام کرد. سابقه این موضوع پس از انقلاب اسلامی به سال ۱۳۶۰ برمی‌گردد که شورای نگهبان در مقام مفسر قانون اساسی، در تاریخ 25/4/1360 در تفسیر اصل بیست و هفتم، هرگونه قید اضافی غیر از همان دو قید مخالف مبانی اسلام نبودن و مسلحانه نبودن را مغایر قانون اساسی دانست. در دوران جنگ هیچ عجیب نیست که اینگونه مسائل در دستور قرار نگیرد. دوره بازسازی اقتدار آقای هاشمی مانع توجه به این امور بود و کاری در این زمینه صورت نگرفت. در دولت‌های آقای خاتمی و آقای احمدی‌نژاد نیز با وجود حرف‌های بسیار در دفاع از حقوق مردم، اجرای اصل بیست و هفتم زمین ماند. در این موضوع نخستین قدم را وزارت کشور در ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ با ارائه لایحه به دولت آن را به تصویب رساند. از یک سال و نیم پیش تاکنون اقدام دیگری برای آسان‌سازی اعتراض مردم صورت نگرفته است. ضروری است وزارت کشور به سرعت برای اصلاح طرح قبلی و با تدوین طرح جدید راه درستی برای استفاده مردم از این حق الهی بگشاید. این کار علاوه بر تنها گذاشتن ضد انقلاب مغرض و حذف زمینه سوء‌استفاده معاندان نظام اسلامی، شرایط شنیده شدن صدای معترضان ستمدیده و مظلومان در دیوان‌سالاری را فراهم و باعث توجه و اهتمام ارکان نظام برای رفع مشکلات این طبقه می‌شود.

· سخن آخر با سازمان صداوسیما به عنوان رسانه ملی است. رسانه ملی باید صدای مردم مظلوم باشد، مردم معترض در چارچوب قانون اساسی کشور، باید مطمئن باشند که صدای اعتراض و دادخواهی آنها از طریق این نهاد به گوش صاحب‌منصبان و مسئولان می‌رسد. این تنها راه احیای اعتماد عمومی مردم ستمدیده و مظلوم نسبت به این نهاد بوده و حقی است که صداوسیما باید آن را نسبت به مردم رعایت نماید. ارکان این نهاد باید سعی کنند، تحلیل‌های برخواسته از خواست مردم ارائه نماید نه آنچه که خود به آن تمایل دارد.

احمد توکلی
رئیس هیأت مدیره سازمان مردم نهاد
دیده‌بان شفافیت و عدالت

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۲۱۰۲۳۳۱۴:۳۳:۲۴ ۱۳۹۸/۹/۶
کسی به خواست مردم اهمیت نمیدهد
ناشناس۱۲۱۰۳۵۱۱۵:۱۲:۱۲ ۱۳۹۸/۹/۶
جناب توکلی از آن‌جا که دغدغه‌ی شفافیت و مبارزه با فساد را در شما به شکل جدی می‌بینم این مطلب را می‌گویم: در جامعه‌ای که احزاب سیاسی وجود ندارد، دولت یک نفر یا حداکثر سی نفر است و مجلس هم ۲۹۰ نفر که مدام می‌توانند رنگ عوض کنند؛ بنابر‌این خیلی ساده است که همه‌ی مشکلات کشور را به گردن دولتی که کمتر از دو سال از عمرش مانده و مجلسی که چند ماه دیگر عوض می‌شود انداخت، در حالی‌که واقعیت این است که تا احزابِ پاسخگو و رسانه‌های آزاد وجود نداشته باشد و همچنین چندین دولت و قانونگذارِ موازی در میان باشد، در بر همین پاشنه می‌چرخد. تفکیکِ قوا، شعارِ یک مشت سکولارِ لائیکِ غربی نیست بلکه حاصل صدها سال تجربه‌ی بشری است که نادیده گرفتنِ آن مانند نادیده گرفتنِ نیروی جاذبه ممکن است ما را با سر بر زمین بکوبد. پیروز و سربلند باشید
ناشناس۱۲۱۰۳۵۵۱۵:۱۴:۴۶ ۱۳۹۸/۹/۶
الان کسب و کارهای اینترنتی مردم در اینستاگرام و تلگرام با قطع اینترنت نابود شدند کی پاسخگو هست ؟؟؟
ن.د۱۲۱۰۴۲۱۱۵:۳۹:۰۷ ۱۳۹۸/۹/۶
در کشور ما اصول ساده امتحان پس داده ای ، نادیده گرفته می شود، در عوض دنبال ساختن و بنا نهادن روش های نوینی هستند که نه به درستی ساخته می شوند و نه اجرا می شوند. اما آن اصول ساده کدام اند؟ این اصول همان اصول و مبنای کشورهای دمکراتیک هستند یعنی حق آزادی بیان، رسانه مستقل، احزاب و... اتفاقا اجرایی کردن این اصول قطعا به نفع حاکمیت و اکثریت ملت و درعوض برضد منافع عده ای ویژه خوار درون حاکمیت است. در حقیقت عامل نادیده گرفتن و اجرایی نکردن این اصول همان افراد ویژه خوار درون حاکمیت هستند که همزمان با تامین منافع شخصی / گروهی ، ضربه مهلک را نیز به حاکمیت می زنند. نظام ما دقیقا دارد از اینجا ضربه می خورد، یعنی عده ای پرنفوذ فرصت طلب به درون حاکمیت نفوذ کرده اند و منافع کل نظام و ملت را فدای منافع خود کرده اند. بنابراین مخالف هر اقدامی اند که منجر به آزادی بیان، انتقاد ، شفاف سازی، پاسخگویی و غیره هستند، چرا که با وجود اینها، نان آنها آجر می شود. ماحصل اعمال و رفتار گروه ویژه خوار جدایی هرچه بیشتر مردم از حاکمیت است. وظیفه دلسوزان یک نظام آن است که زمینه اجرایی شدن آن اصول را فراهم کنند که قطعا باعث سربلندی نظام حاکم خواهد شد. در قانون اساسی ما رهبر هم در برابر قانون مساوی یک فرد عادی است اما یه عده ای در کشور ما برای قایم کردن خود و حفظ منافع شان ، رهبری را در حد غیرپاسخگو و مافوق قانون بالا می برند. بی گمان اینها دوست و دلسوز رهبر نیستند بلکه دشمن درجه یک او هستند و هدف از این رفتارشان حفظ ویژه خواری خودشان است. بنده کشورم را دوست دارم و ادعایی بر دوست داشتن نظام ندارم .از کسانی مثل آقای دکتر توکلی که خود را دوست دار نظام معرفی می کند تقاضا دارم که هرگونه صلاح می دانند برای زنده کردن آن اصول ساده بکوشد چون ما به اندازه کافی هزینه داده ایم و ویژه خوران به اندازه کافی منفعت برده اند. بنابراین بعنوان یک شهروند عاجزانه تقاضا دارم پیش از رسیدن تقابل حداکثری مردم_ حاکمیت، برای اجرایی کردن اقدام اصلاحی_ که قطعا به سود نظام هم تمام خواهد شد_ بسیار بکوشند.
ناشناس۱۲۱۰۴۳۸۱۵:۴۴:۴۵ ۱۳۹۸/۹/۶
چون حرف زدن بی هزینه است ولی عمل کردن یعنی از دست دادن همه چیز
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  14. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  18. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  19. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  20. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  21. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  22. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  23. واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین