استفاده ابزاری آمریکا از "شورای حکام" برای فشار به ایران

گروه جهان الف،   3980416012

چرا آمریکا در حالی که از برجام خارج شده است و همگان را به خروج از آن ترغیب می‌کند و حتی ایران را برای خروج از این توافق در یک سال گذشته تحت شدیدترین فشارها قرار داده است سعی دارد به بهانه اقدامات کاهشی، ایران را در رابطه با تعهدات برجامی‌اش به شورای حکام بکشاند؟

ایسنا نوشت: این نوع درخواست‌ها از شورای حکام آژانس صرفاً بر اساس تکالیفی باید باشد که مفاد پادمان جامع و ان‌پی‌تی از کشورهای عضو درخواست کرده است. این در حالی است که مبنای ورود آژانس به مباحث برجامی و نظارت و راستی آزمایی تعهدات مربوطه، مبتنی بر قطعنامه شورای حکام مصوب ۱۵ دسامبر ۲۰۱۵ هست که بر پایه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت صادر شده و در آن، آژانس با پیروی از قطعنامه ۲۲۳۱، پذیرفت نقش‌هایی را که در برجام برای این نهاد در نظر گرفته شده است را انجام دهد، در غیر این صورت، آژانس نمی‌توانست اساساً وظیفه نظارت بر اجرای تعهدات فنی و هسته‌ای ایران در برجام را بر عهده بگیرد.

بعد از برجام شورای حکام آژانس در ابتدای تمامی گزارش‌هایی که از اجرای برجام در ایران منتشر کرده آورده است: "این گزارش مدیرکل به شورای حکام و به موازات آن به شورای امنیت سازمان ملل (شورای امنیت) در خصوص اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و در خصوص موضوعات مرتبط با راستی آزمایی و نظارت در ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت می‌باشد."

آژانس هیچ گونه ورود محتوایی و ماهوی به تعهدات برجامی ایران ندارد. اصولاً تعهدات برجامی ایران در خصوص مسائلی مثل سقف ذخایر اورانیوم یا آب سنگین، از نوع تعهدات مرتبط با ان‌پی‌تی یا موافقت‌نامه پادمان جامع نیستند. تنها وظیفه‌ای که آژانس بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ دارد این است که تعهدات ایران ذیل برجام را مورد راستی‌آزمایی و نظارت قرار دهد و درباره آن در بازه زمانی مشخص شده گزارش عینی دهد. یعنی آژانس (چه دبیرخانه و چه شورای حکام) در جایگاهی نیست که نسبت به خوب و بد یا درست و غلط بودن تعهداتی که ایران صرفاً بر اساس برجام بر عهده دارد نظر بدهد.

دفتر نمایندگی ایران در آژانس در بیانیه‌ای در واکنش به درخواست آمریکا برای برگزاری نشست ویژه شورای حکام نیز اعلام کرد: تصمیم اخیر ایران در کاهش تعهدات برجامی در واکنش به خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام، هیچ ارتباطی با مباحث مرتبط با پادمان‌های آژانس و همچنین وظایف شورای حکام آژانس ندارد. موضوعات مرتبط با برجام، در مکانیزم‌های تعیین شده مورد بحث و مشورت قرار خواهد گرفت.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین نیز در این باره اعلام کرد که نشست شورای حکام جای مناسبی برای رسیدگی به این موضوع، یعنی عبور ایران از حد تعیین شده در برجام نیست.

وی تصریح کرد: با توجه به وظایف تعریف شده برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بررسی موارد نقض برجام شامل آن نمی‌شود.

نکته قابل توجه این است که آژانس یک طرف برجام یا مرجع رسیدگی به اختلافات نیست. آژانس و شورای حکام زمانی می‌توانند در موضوع فعالیت‌های هسته‌ای ایران ورود ماهوی پیدا کنند که مسأله‌ای در ارتباط با ان‌پی‌تی، موافقت‌نامه پادمان یا پروتکل الحاقی وجود داشته باشد. سقف‌های تعیین شده در برجام موضوعی بین ایران و سایر طرف‌های برجام هستند. نقش آژانس صرفاً نظارت و راستی آزمایی است که این تعهدات همان‌طور که تعیین شده‌اند انجام می‌گیرد.

در شرایط کنونی فعالیت‌های هسته‌ای ایران به هیچ وجه حتی نقض کننده پادمان جامع و ان‌پی‌تی یا پروتکل الحاقی نیست از این رو درخواست برای تشکیل جلسه اضطراری از سوی آمریکا در حالی که خود نیز عضو برجام نیست و فعالیت‌های ایران هم خارج از پادمان نیست، تلاشی مذبوحانه برای فضاسازی سیاسی و استفاده از هر فرصتی برای اعمال فشار به ایران است.

بر اساس آئین‌نامه داخلی شورای حکام مدیرکل، رئیس شورای حکام و هر یک از اعضای شورای حکام می‌توانند طبق این آئین‌نامه تقاضای جلسه ویژه داشته باشند. این تقاضا نیازی نیست به تأیید مرجع خاصی در آژانس یا شورای حکام برسد و چنین جلسه‌ای باید بعد از ۷۲ ساعت از دریافت آن برگزار شود. از این رو، روز دهم ژوئیه (۱۹ تیرماه) در وین یک نشست ویژه برای بررسی برنامه هسته‌ای ایران برگزار می‌کند.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین