گلایدینگ یا پرواز؟ توسعه‌ی نمایشی با خیز گلایدری (قسمت دوم)

گروه کتاب الف،   3980316146 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

الگوی ۵ مرحله‌ایِ روستو، مرحله‌ی آخرِ توسعه‌یافتگی را دستیابی به جامعه‌ی مصرفِ انبوه و جامعه‌ی فرامصرف می‌داند. ترسیمِ این نوع وضعیتِ آرمانی، ریشه در عقلانیتِ سود محورِ کالاپرستی دارد که محصولِ آن نظامِ سرمایه‌داریِ کالاییِ مبتنی بر سودِ متزاید است

توسعه‌ی نمایشی با خیز گلایدری (قسمت دوم)

آنچنان که گفتیم (https://t.me/komailsohani/55)، الگوی ۵ مرحله‌ایِ روستو، مرحله‌ی آخرِ توسعه‌یافتگی را دستیابی به جامعه‌ی مصرفِ انبوه و جامعه‌ی فرامصرف می‌داند.

ترسیمِ این نوع وضعیتِ آرمانی، ریشه در عقلانیتِ سود محورِ کالاپرستی دارد که محصولِ آن نظامِ سرمایه‌داریِ کالاییِ مبتنی بر سودِ متزاید است.

جای تعجب نیست، اگر بهشتِ چنین اندیشه‌ای، مصرفِ متزاید از جهانی باشد که همه چیز در آن کالا انگاشته می‌شود.

پیچیدنِ چنین نسخه‌ی توسعه‌ای برای کشورهایِ جهان سوم آنچنان که "ریچاد پیت" در کتابِ "نظریه‌های توسعه" صفحه ۱۲۶ بیان می‌کند:

 "...به معنای پذیرشِ مدل‌های ذهنی غرب(عقلانی شدن)، نهادهای غرب(بازار)، اهداف غرب(مصرف انبوه) و فرهنگ غرب(پرستش کالا) بود..."

 البته امروزه دستیابی به چنین بهشتی با همان عقلانیتِ ابزاری و مدل‌های ذهنیِ غرب، ناپایدار و مخالفِ واقعیت‌های جهان انگاشته می‌شود؛ چنانچه ترکیبِ "توسعه‌ی پایدار" به عنوانِ بازخوانیِ جدیدی از این مفهوم، بیش از دو دهه است که وارد ادبیاتِ مباحثِ مرتبط با توسعه شده و عدم تحمیلِ آسیب‌های اقتصادی، اجتماعی و یا زیست‌محیطی به نسل‌های آینده از شروطِ متاخرِ توسعه تلقی می‌شود.

اینکه شروطِ برآمده از این مدلِ ذهنی و این نوعِ نگاه به انسان و جهان تا کجا می‌تواند تامین کننده‌ی سعادت بشر باشد، محلِ بحث و در جای خود قابل تامل است، اما نکته‌ی مهم وجود نوعی از عقلانیت است که هست! عقلانیتی که می‌اندیشد، برنامه‌ریزی می‌کند، استعمار و استثمار می‌کند، خود را اصلاح می‌کند و ... نوعی از عقلانیت که اگرچه بد است اما هست.

در جامعه‌ی مصرفِ انبوهِ بدونِ تولید هیچ نوعی از عقلانیتِ خوب یا بد وجود ندارد. جامعه‌ای که با خیزِ گلایدری وارد مرحله‌ی مصرفِ انبوهِ بدون تولید شده، دچار تخدیری است که فاصله‌ی زجرِ خماری تا لذتِ نشئگی‌اش‌ کوتاه است. چنین وضعیتی "امتناع تفکر" در هر سطحی را در پی دارد.

در چنین جامعه‌ای فرصت برای رشدِ هیچ نوعی از عقلانیت وجود ندارد، چنین جامعه‌ای از حلِ مسائلش ناتوان است، چون اصلا چشمی و فرصتی برای دیدن مسائلِ خود ندارد.

در عین حال، این وضعیت، حالت ایده‌آل برای اندیشه‌ی سلطه‌جویی است که از همه‌ی ابزارهای سخت و نرمِ خود برای عقیم‌سازیِ امکانِ پیداشِ نگاهِ جایگزین به عالم استفاده می‌کند.

گرفتاری در مردابِ مصرف نه تنها امکان هرگونه تحرک فکری را از جامعه می‌ستاند، بلکه جامعه را از حلِ ابتدایی‌ترین مسائل خود ناتوان می‌سازد.

جامعه‌ای که از حلِ مسائل خود ناتوان است چطور می‌تواند به "فردایی دیگر" برای جهان بیاندیشد؟ جامعه‌ای که هر سال زمستان اگر باد بر شهرهایش نَوَزد، ملت و دولت با هم دست به یک خودکشی چند میلیونی می‌زنند، چطور می‌تواند از "هوایی تازه" برای انسان و جهان سخن بگوید؟

گرفتار شدنِ کشورهایی نظیر ایران در مردابِ مصرف، غایتی است که نه‌تنها چرخ‌های اقتصادِ کشورهای صنعتی و تولیدکننده‌ی غربی را می‌چرخاند، بلکه ضامنِ تداومِ تسلطِ اندیشه و فکر آن‌هاست.

دیدگاه کاربران

ناشناس۹۳۹۷۱۵۱۲:۴۴:۳۹ ۱۳۹۸/۳/۱۷
این عبارت که «در جامعه‌ی مصرفِ انبوهِ بدونِ تولید هیچ نوعی از عقلانیتِ خوب یا بد وجود ندارد» مستلزم دو پیش فرض است. اول اینکه در چنین جامعه ای دولت (نه به معنی قوه مجریه) هم وجود ندارد یا نخبه گان دولت را اداره نمیکنند. دوم اینکه جامعه پول مصرف انبوه خود را از هیچ خلق میکند. عقلانیت جامعه خودبخود شکل نمیگیرد و جامعه در خلاء تشکیل و اداره نمیشود. فرصت سوزی های دولت مردان و سوداگریهای تاجران رانتی را نمیتوان پای عقلانیت تمام جامعه نوشت جاییکه سهم همه افراد جامعه در هدایت جامعه و استفاده از فرصتها یکسان نیست. سرکوب کردن مصرف گرایی جامعه کمکی به درست نگه داشتن سکان جامعه نمیکند و فرصتی را مانند فرصتهای دیگر زایل میکند. مصرف گرایی جامعه ایران نتیجه تولید انبوه تک محصولی نفت بوده نه عدم تولید. مگر پول مصرف مردم را از آسمان هبه میکردند. هنوز هم اگر پول این محصول به کشور سرازیر شود هیچ کسی نگران مصرف گرایی مردم نمیشود. پس مشکل جای دیگر است.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین