مهار تورم با حذف سود سپرده های بانکی

محمد کشوریان مقدم، گروه تعاملی الف،   3971001019 ۶۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
مهار تورم با حذف سود سپرده های بانکی

خلاصه متن:
در صورت حذف سود سپرده های بانکی و عدم تغییر سود تسهیلات اعطایی، محدودیت در انتشار اسناد خزانه و اوراق مشارکت، مجاز دانستن تعیین نرخ ارز توسط مکانیسم بازار و آزادی ورود و خروج ارز، نرخ رشد نقدینگی و به دنبال آن نرخ تورم و ارز کنترل شده و با تشویق فعالیت های ساختمانی حرکت اقتصادی آغاز خواهد شد. حذف سود سپرده های بانکی برای یک دوره یکساله انجام خواهد گرفت و در انتهای دوره، در خصوص نرخ سود سپرده های بانکی تصمیم گیری خواهد شد.

تشریح وضعیت موجود:
افزایش چند برابری نرخ دلار، طلا، خودرو، لوازم خانگی، مسکن و ... طی 9 ماه سال 1397 امر مغفولی نیست و آحاد جامعه، افزایش افسار گسیخته قیمت ها را با تمام وجود درک کرده اند. هرچند نرخ دلار و سایر کالاها بعد از یک رشد خیره کننده، نزولی شده و در زمان نگارش این متن، دلار در حدود قیمت 10 هزار تومان معامله می شود لکن تغییر بنیادینی در اقتصاد کشور ایجاد نشده و همان عواملی که باعث افزایش قیمت ها گردیدند همچنان باقی هستند لذا تکرار رشد قیمت ها در آینده نیز منتفی نیست.

از جمله عوامل بسیار مهم رشد نرخ دلار و نابسامانی های اقتصادی 9 ماه اخیر، رشد مستمر نقدینگی در سال های گذشته بوده که این انباشت نقدینگی به یکباره اثر خود را بر شاخص‏های پولی کشور نشان داد. عنصر تحریم صرفاً این اژدهای خفته را بیدار نمود و خود به تنهایی قادر نبود چنین تاثیر مخربی بر اقتصاد اعمال نماید لذا هرگونه برنامه کنترلی و تثبیتی بدون کنترل رشد نقدینگی، نقشی بیشتر از یک مسکّن موقت برای اقتصاد نخواهد داشت. مداخله احتمالی برخی دولت های خارجی، بواسطه خرید ارز و طلا با استفاده از ریال هایی که طی سال های گذشته توسط عوامل خود در کشور انباشته بودند در بی نظمی اقتصاد می توانسته تاثیر نسبی داشته باشد لکن سرمنشاء مشکلات حجم زیاد نقدینگی کشور بوده است.

راهکار پیشنهادی کنترل نقدینگی:
شاه کلید کنترل تورم، کنترل نقدینگی است. یکی از عوامل موثر رشد نقدینگی، استقراض بانک ها از بانک مرکزی (اضافه برداشت بانک ها از منابع بانک مرکزی) جهت ایفای تعهدات خود (به طور خاص پرداخت سود سپرده ها) می باشد. بانک مرکزی به جهت جلوگیری از ناتوانی بانک ها در انجام تعهدات خود به ناچار با افزایش پایه پولی(چاپ پول) نیاز نظام بانکی کشور را پاسخ می دهد ولو با اعمال نرخ جریمه ی 34 درصدی بر بانک های گیرنده اعتبار!
وفق مقررات بانکی، نرخ سود تسهیلات 18 درصد و نرخ سود سپرده های بانکی یک ساله 15 درصد است که بانک ها می توانند از تفاضل سه درصدی سود تسهیلات و سود سپرده ها کسب سود نمایند اما در عمل به دلایلی، همچون افزایش مطالبات معوق و سوخت شده و رقابت بانک ها جهت جلب منابع (از طریق افزایش نرخ سود پیشنهادی به سپرده ها به شیوه های مختلف)، هزینه های بالای اداری مالی و غیره هزینه تجهیز منابع برای بانک ها بسیار گران تمام شده که نتیجه دائمی آن، استقراض از بانک مرکزی و طبعاً افزایش نقدینگی بوده است. در صورت حذف سود سپرده های بانکی، هزینه تامین منابع برای نظام بانکی صفر شده و بانک ها وارد مرحله سوددهی خواهند شد و نیازی به استقراض از بانک مرکزی نخواهند داشت. در این صورت یکی از عوامل اصلی رشد نقدینگی مهار خواهد شد. هرگونه اصلاح ساختاری در اقتصاد کشور باید پس از تعیین تکلیف نقدینگی و وضعیت بانک ها صورت گیرد و گرنه توفیقی نمی توان برای آنها متصور بود. منظور از بانک در این نوشتار، بانک ها و موسسات مالی است. روش پیشنهادی برای کنترل نقدینگی و رشد اقتصادی در دوره تحریم به شرح ذیل می باشد. تاکید می گردد که تمامی این اقدامات برای یک دوره ی یکساله می باشد و پس از پایان یک سال، متناسب با شرایط روز باید تصمیم گیری گردد:
1-حذف سود سپرده های بانکی مدت دار
2-عدم تغییر سود تسهیلات بانکی(در همان محدوده 18 درصد باقی بماند)
3-اعمال محدودیت در انتشار اوراق مشارکت و اسناد خزانه توسط دولت برای مدت یک سال
4-عدم کنترل دستوری نرخ دلار و دادن اجازه فعالیت به دلالان ارز
5-فروش ارز در قیمت های بالا توسط دولت به متقاضیان
6- اجازه خروج آزادانه ارز از کشور به تمامی اشخاص
7-تشویق ساخت و ساز مسکن توسط اشخاص حقیقی در بافت شهری کلان شهرها و شهرهایی که مشکل کمبود آب ندارند
8-واگذاری سهام شرکت های دولتی از طریق بازار سرمایه و صرفاً به بخش خصوصی واقعی (خریداران سهام نباید هیچ ارتباط مستقیم و غیر مستقیمی با بخش عمومی و شبه دولتی داشته باشند ولو در حد یک سهم!)
9-حذف یارانه اشخاص غیرمشمول. باید علاوه بر اعمال جریمه های مالی سنگین برای اشخاص غیرمشمول که همچنان یارانه دریافت می دارند، محرومیت های اجتماعی نیز برای این افراد قائل گردید(مانند عدم صدور دسته چک بانکی برای این افراد)

هرچند اجرای هر یک از بندهای فوق به نظر عجیب و غیر قابل باور می رسد لکن برای هر یک از آنها توجیهی منطقی وجود دارد.
حذف سود سپرده های بانکی، تامین منابع را برای بانک ها رایگان خواهد نمود که خود باعث می گردد از توزیع سود غالباً بدون مابه ازای تولیدی به میزان حداقل 200 هزار میلیارد تومان در سال جلوگیری شود (سود برآوردی پرداختی به سپرده های بانکی در وضعیت فعلی). سود سپرده های بانکی باید صفر شود و نه مثلاً 10 درصد یا 5 درصد یا حتی یک درصد. زیرا در صورت مثبت بودن سود بانکی، بین بانک ها رقابت جهت جلب منابع صورت خواهد گرفت و بانک ها شیوه های جدیدی جهت پیشنهاد نرخ های سود بالاتر به سپرده گذاران خواهند یافت و عملاً اجرای طرح را ناکام خواهند گذارد. اتحاد بانک ها در وفاداری به این نرخ سود به نفع خود بانک ها هم هست اما لازم است بانک ها در کنار منافعی که از این طرح کسب می نمایند اصلاحات ساختاری و افزایش بهره وری را نیز در سیستم داخلی خود اعمال نمایند.

نرخ سود تسهیلات بانکی (18 درصد فعلی)هم نباید کم شود چون در حال حاضر نرخ تورم بیش از نرخ سود تسهیلات بانکی است و انگیزه جهت اخذ تسهیلات زیاد است. حتی افزایش نرخ سود تسهیلات هم می تواند توصیه شود اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور و اندک بودن فعالیت های اقتصادی سودآور، به جای افزایش نرخ سود تسهیلات، تمرکز بر انتخاب صحیح تسهیلات گیرندگان و نظارت دقیق بر مصرف تسهیلات در محل مصوب صورت گیرد تا انحراف در این حوزه کمتر شود.

قطعاً منتقدان حذف سود سپرده ها ایراد خواهند گرفت که حذف سود سپرده ها، منجر به خروج نقدینگی از نظام بانکی و ورود آن به بازارهای دیگر و متلاطم نمودن این بازارها از جمله بازار ارز، سکه، مسکن، خودرو، سهام و غیره خواهد شد و دولت تاب تحمل ویرانی در این بازارها را ندارد. در این خصوص باید گفت ما با دو گزاره مصطلح اما غلط مواجه هستیم. یک گزاره این که حذف و یا حتی کاهش سود سپرده ها باعث خروج نقدینگی از بانک ها می شود و دیگری این که ورود نقدینگی به سایر بازارها باعث تخریب این بازارها می شود. در پاسخ به این انتقادات باید گفت، اقامتگاه دائمی و همیشگی پول، سیستم بانکی کشور است. نقدینگی صرفاً از یک حساب به حساب دیگری منتقل می شود اما از بانک خارج نمی شود (امروز دیگر کسی پول را در مقیاس وسیع در گاوصندوق و منزل خود نگهداری نمی کند). با حذف سود سپرده، عده ای از سپرده گذاران برای مثال اقدام به خرید مسکن می نمایند لذا موجودی حساب این افراد به حساب فروشندگان مسکن منتقل می شود اما پولی از شبکه بانکی خارج نمی شود. اگر فروشنده ملک هم اقدام به خرید طلا یا ارز نماید پول از حساب وی به حساب فروشنده طلا و ارز منتقل می شود. پس بحث خروج نقدینگی از بانک از اساس اشتباه است. صرفاً پول از یک حساب بانکی به یک حساب بانکی دیگر منتقل می شود که می تواند از یک بانک به بانک دیگر باشد اما از نظام بانکی خارج نمی شود. حذف سود سپرده ها، عملاً سپرده های مدت دار را به سپرده های دیداری تبدیل می کند که این عامل باعث کاهش نقدینگی خواهد شد زیرا ضریب فزاینده پول (M1) همیشه کمتر از ضریب فزاینده نقدینگی(M2) است. به لحاظ نظری، حذف سپرده های مدت دار و افزایش سپرده های دیداری می تواند منجر به افزایش سرعت گردش پول در جامعه گردد اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور که نااطمینانی در بازارهای رقیب موج می زند به نظر نمی رسد سرعت گردش پول تغییر چندانی داشته باشد(تغییرات احتمالی نیز قابل اغماض هستند).

این مطلب هم که حذف و یا حتی کاهش سود سپرده ها باعث هجوم نقدینگی به سایر بازارها و ایجاد هرج و مرج در آنها خواهد شد در وضعیت فعلی اقتصاد نامحتمل به نظر می رسد اگر هم محقق گردد ضرر جبران ناپذیری به کلیت اقتصاد وارد نخواهد کرد. در صورت حذف سود سپرده ها، محتمل ترین و فوری ترین گزینه ورود نقدینگی، بازار سهام و ارز و طلا و بعد املاک خواهد بود. در صورت ورود نقدینگی به بازار سرمایه، دولت می تواند شرکت های در لیست واگذاری خود و همچنین مانده سهام خود در شرکت های قبلاً واگذار شده را در قیمت های جذاب و طی یک فرآیند رقابتی و شفاف به خریداران عرضه نموده و کسب درآمد نماید. وقوع این حالت، وضعیتی ایده آل برای دولت، بانک ها، فعالان بازار سرمایه و حتی شرکت های سرمایه پذیر خواهد بود و ضربه و ضرری از این بابت به بازار سرمایه وارد نخواهد شد. در صورتی که نقدینگی به سمت بازار ارز حرکت کند(ارز و طلا مشابه یکدیگرند) دولت باید اجازه دهد نرخ ارز در بازار آزاد تعیین شود و در قیمت های بالا اقدام به فروش ارز در بازار و جمع آوری نقدینگی نماید. با توجه به این که میزان ذخایر ارزی بانک برای اجرای طرح مشخص نیست لذا این که قیمت بالای ارز چه میزان باشد و در چه نرخی دولت اقدام به عرضه ارز و جمع آوری ریال نماید مشخص نیست و دولت بهتر می داند در چه نرخی قادر به کنترل بازار ارز می باشد. این نرخ ممکن است 10 هزار تومان، 20هزار تومان و یاحتی بالاتر به ازای هر دلار باشد. اما قطعاً در صورت کافی بودن ذخایر ارزی، مدتی پس از اجرای طرح و افزایش نرخ ارز و مداخله بانک مرکزی و فروش آزاد ارز، نرخ دلار کاهش خواهد یافت و برای یک مدت طولانی در نرخ تعادلی، تثبیت خواهد گردید. به نظر نگارنده برای اجرای موفق این طرح لازم است دولت یک منبع حداقل 25 میلیارد دلاری علاوه بر منابع ارزی که برای تامین کالاهای اساسی و نیاز واقعی جامعه با نرخ های رسمی ارز لازم است، در اختیار داشته باشد. اگر دولت چنین منابع مازادی در اختیار ندارد فکر اجرای این طرح را هم نباید به ذهن خود راه دهد! ضروری است خریداران ارز این اجازه را داشته باشند که ارز خریداری شده به قیمت آزاد را اگر مایل باشند از کشور خارج نمایند. هرچند خروج ارز از کشور امر مقبولی نیست اما در قبال این خروج، بخش قابل توجهی از نقدینگی کشور با منابع اندک ارزی جمع آوری خواهد شد و متعاقباً نرخ ارز نیز کاهش خواهد یافت.

در صورتی هم که صاحبان سپرده به هیچ بازار رقیبی ورود ننمایند و ترجیح دهند در همان حالت سپرده باقی بمانند تا دوره یک ساله سپری شود عملاً از افزایش نقدینگی به میزان 200 هزار میلیارد تومان در سال پیشگیری شده است که خود موفقیتی بزرگ برای اقتصاد کشور و کنترل تورم است(نقدینگی که مابه ازاء تولیدی نداشته و در واقع تماماً یا حداقل بخش قابل توجهی از آن سود موهومی است). گفته شده است که 80 درصد نقدینگی کشور در اختیار 2 درصد افراد جامعه است. نگارنده در خصوص صحت و سقم این مطلب بررسی انجام نداده است اما مهم هم نیست که این رقم 2 درصد باشد یا 20 درصد یا بیشتر. ضرورت اجرای این طرح با توجه به این که برای یک دوره یک ساله انجام می شود و فواید ناشی از اجرای آن بر تمامی هزینه های آن ارجحیت دارد. در هر حال، یک اقلیت جمعیت، مالکیت اکثریت سپرده ها را دارد. در سال جاری، طبقات ضعیف و متوسط جامعه، هزینه تورم وحشتناک را پرداختند، لازم است طبقه اقلیت صاحب سپرده ها نیز سهم خود در توسعه کشور را (با چشم پوشی از دریافت سود سپرده های بانکی برای مدت یک سال) پرداخت نماید. در واقع دولت با اجرای این طرح، اجباراً این طبقه را در توسعه اقتصادی کشور مشارکت می دهد(نوعی خودیاری اجباری).

در صورتی که نقدینگی وارد بازار مسکن شود درکوتاه مدت قیمت املاک افزایشی خواهد شد اما در میان مدت با سیاست های تشویقی دولت، ساخت مسکن افزایش یافته و قمیت آن کاهشی خواهد شد. در دوره رونق معاملات مسکن، بانک ها می توانند از این فرصت جهت فروش املاک مازاد خود استفاده نمایند.

باید به خاطر داشت که صرفاً پس از از کار انداختن موتور تورم که همان رشد نقدینگی است می توان سایر برنامه های اقتصادی و توسعه ای را دنبال نمود و امیدوار به موفقیت آنها بود. در شرایط تحریم، اقتصاد باید درونگرا باشد ولو در کوتاه مدت. با توجه به نیاز شدید کشور به مسکن(واحد های کوچک)، بهترین گزینه برای حرکت اقتصاد، تشویق فعالیت های ساختمانی در کشور است. حتی با افزایش قیمت های کنونی مصالح ساختمانی، هنوز هم ساخت مسکن با توجه به قیمت های روز مسکن، کاملاً دارای توجیه اقتصادی است. آهن، سیمان، کاشی، آجر، لوله و کلاً مصالحی که در ساختمان سازی بکار می رود تماماً در داخل کشور تولید شده و اکنون به دلیل رکود اقتصادی در وضعیت مازاد تولید قرار دارند. با تشویق مردم و اعطای تسهیلات بانکی به ساخت مسکن در بافت شهری (و نه بیابانهای اطراف شهرها) لوکوموتیو اقتصاد برای یک دوره حداقل یکساله فعالیت های ساختمانی خواهد بود و پس از آن هم می توان امیدوار بود اقتصاد در شرایط با ثبات قرار گیرد. دولت هم ساخت راه آهن و جاده سازی را باید در اولویت های عمرانی خود قرار دهد. بانک ها با توجه به منابع رایگانی که در اختیار دارند ضروری است تسهیلات بانکی نسبتاً ارزانی را در اختیار سازندگان واحدهای مسکونی شهرهایی که دولت اعلام می نماید قرار دهند. تاکید می گردد که اولویت در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن با اشخاص حقیقی و برای واحدهای با متراژهای کوچک(75 متر) و تعداد واحدهای کم(6 واحد و کمتر) باشد. تجربه نشان داده است این گروه در پرداخت اقساط خود منضبط تر می باشند و احتمال تبدیل مطالبات بانک به مطالبات معوق کمتر است. بانک ها می توانند پرداخت هزینه تامین اجتماعی، صدور پروانه و نظام مهندسی را نیز با صدور ضمانت نامه هایی به نفع این دستگاه ها تضمین نمایند و در عوض به ترهین ملک به نام خود اقدام کنند(یا این که هزینه های مزبور را نیز بعنوان هزینه ساخت در نظر بگیرند) تا سرعت ساخت و ساز افزایش یابد. نصب تابلوی مشخصات پروژه در محل و درج این مطلب که واحد مسکونی با وام بانکی در حال ساخت می باشد می تواند از وقوع سوءجریانات احتمالی که منجر به مشکل بانک در وصول مطالبات خود گردد شود.

لازم است انتشار اوراق خزانه توسط دولت و اوراق مشارکت توسط دولت و بخش عمومی طی یک سال آتی محدود شود تا نقدینگی به سمت این اوراق نرود. اگر اصرار و ضرورت بر انتشار این اوراق باشد اولاً مدت اوراق یک ساله باشد ثانیاً نرخ سود اوراق کمتر از 10 درصد در نظر گرفته شود. دولت می تواند به صورت محدود به شرکت‏های بزرگ همچون خودروسازان اجازه دهد با پیش فروش محصولات خود نسبت به جمع آوری نقدینگی در حد ظرفیت

تولیدی و با نرخ سود مشارکت معقول(کمتر از 10 درصد) اقدام نمایند. این اقدام هزینه مالی این شرکت ها را هم کاهش خواهد داد که می تواند به کاهش قیمت تمام شده محصولات آنها منجر شود.
با توجه به این که در وضعیت حذف سود سپرده ها، تامین منابع برای بانک ها رایگان خواهد شد و این ارزانی منابع به مدد تصمیم حاکمیت بوده است لذا باید بانک ها بخشی از این سود تسهیلات را به دولت واگذار نمایند. تعیین درصد این سود در اختیار دولت خواهد بود اما نباید به گونه ای باشد که بانک ها را از مرحله سوددهی خارج کند. محتمل است تعدادی از بانک ها منابع خود را از دست داده و مجبور به استقراض از بانک مرکزی گردند. لازم است دولت از محل سود دریافتی از بانک ها به این بانک ها کمک نماید و در عوض سهام آنها را تملک کند. کاری که در بحران اخیر آمریکا هم دولت انجام داد. طرح ادغام بانک ها و همچنین افزایش سرمایه بانک ها نیز در همین مدت باید با جدیت دنبال شود. منابعی که دولت از این محل بدست می آورد صرف هزینه های جاری دولت نگردد. در حال حاضر 42 بانک و موسسه ی مالی مجاز در کشور وجود دارد که به این تعداد بانک و موسسه نیازی نیست. بانک مرکزی باید از صدور مجوز تاسیس هرگونه بانک و موسسه مالی دیگری خودداری کند و تحت تاثیر فشارهای خارجی قرار نگیرد. هر نهادی ولو صاحب نفوذ که احساس می نماید نیاز به بانک یا موسسه مالی دارد می تواند از طریق بورس نسبت به خرید سهام بانک های بورسی که اتفاقاً تعداد آنها هم اندک نیست اقدام کند!

شرایط خاص اقتصادی کشور در کنار نابسامانی های بسیاری که طی سال جاری ایجاد نموده فرصتی استثنایی را نیز فراهم کرده که می توان اصلاحات ساختاری اقتصادی را نیز انجام داد. با توجه به اختیارات خاص اخیر روسای سه قوه، اکنون پنجره ای رو به اصلاح ساختارهای اقتصادی گشوده شده است که مشخص نیست تا چه مدت این پنجره باز خواهد ماند لذا نباید به این فرصت پیش رو بی اعتنا بود.

اساساً پولی که در حساب های بانکی است پولی است که مالکان آنها به نقدشوندگی آن اهمیت بسیار می دهند و از طرفی نیز ریسک گریز هستند و به هر بازاری(آنهم بازار ارز و سکه که تحولات روزهای اخیر نشان داده است تا چه حد می تواند نوسانی باشد) به سهولت ورود نمی کنند لذا این احتمال که به محض اعلام صفر شدن سود سپرده های بانکی، مالکان این سپرده ها به سرعت به بازارهای رقیب هجوم برند در شرایط فعلی کشور چندان قابل اعتنا نیست و در بازه ی یک ساله نباید از بابت آن نگرانی جدی داشت.

محتمل است این سوال به ذهن مخاطبان خطور نماید که اگر حل مشکل نقدینگی و تورم کشور به این سادگی و در دسترس بوده است چرا تاکنون مسئولان کشور چنین تصمیمی اتخاذ نکرده اند؟ پاسخ این سوال دو وجه دارد. یکی اینکه برخی مواقع، راهکار مشکلات اقتصادی چنان واضح و درست پیش روی ماست که ما باور نمی کنیم مشکلات پیچیده، راه حل های ساده ای هم داشته باشند لذا خود را غرق در تئوری ها و فرمول های پیچیده اقتصادی می کنیم. دوم اینکه قدرت تاثیرگذاری گروه اقلیت صاحبان سپرده ها (به قولی 2 درصدی ها) در تصمیم سازی مسئولان را نباید دست کم گرفت و چه بسا وجه دوم از وجه اول بسیار مهمتر باشد!
تحقق نتایج مورد انتظار این طرح مستلزم عزم راسخ مسئولان و همدلی و همراهی مردم است. اگر مسئولان کشور به این نتیجه رسیدند که این طرح را اجرا نمایند باید اعلام و اجرای طرح(با تمام جزئیاتش) به صورت همزمان صورت گیرد. تاخیر زمانی بین اعلام و اجرای طرح می تواند یک رانت اطلاعاتی بسیار بزرگ مالی برای برخی افراد ایجاد نماید. دولت باید صادقانه هدف از اجرای طرح و شیوه ی اجرای طرح را با مردم در میان بگذارد و در طی دوره اجرای طرح به قول خود وفادار باقی بماند در این صورت حمایت عمومی از طرح به موفقیت آن کمک شایانی خواهد نمود. در صورت تصویب طرح توسط سران سه قوه و اعلام عمومی آن قبل از پایان سال، بخش خصوصی فرصت کافی جهت برنامه ریزی (بابت شروع ساخت و ساز) خواهد داشت.

اجرای این طرح به بخشی از سپرده گذاران که در طبقه درآمدی بالا قرار نمی گیرند و سپرده آنها از محل مثلاً پاداش پایان خدمت یا سهم الارث بوده و از محل دریافت سود سپرده، کمکی به زندگی خود می کنند آسیب می زند لکن برای این عوارض جانبی باید روشهای جبرانی دیگری پیش بینی نمود و طرح را با جدیت اجراء نمود.
این طرح هرچند غریب و باورناپذیر به نظر می رسد اما اجرای روش های غیرمعمول در زمان های مناسب بازخوردهای معقولی داشته است. برای مثال می توان به تجربه کوبا اشاره نمود:

پس از به قدرت رسیدن انقلابیون در کوبا، ملاحظه گردید نرخ بیسوادی در بین دهقانان و جمعیت حاشیه شهرها به شدت بالاست(نرخ کلی باسوادی طبق آمار رسمی بین 60 تا 76 درصد گزارش شده بود) و با روش های معمول سوادآموزی، سالها طول می کشید تا جمعیت دهقان کشور قادر به خواندن و نوشتن گردند. دولت در یک اقدام انقلابی و با گسیل معلمان و دانش آموزان داوطلب به مناطق محروم روستایی و حاشیه شهرها، طی مدت یک سال(در سال 1961) نرخ با سوادی را در کشور به 96 درصد رساند که یک موفقیت کم سابقه در مبارزه با بی سوادی در جهان تاکنون بوده است.

*کارشناس رسمی امور اقتصادی و بازرگانی

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۸۶۶۳۶۰۷:۴۸:۴۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
پول مردم با افزایش نرخ ارز به کمتر از یک چهارم ارزشش رسیده حالا هم بجای چاره تورم، با صفر کردن سود سپرده، ارزش ان را به صفر برسانید!
ناشناس۶۸۶۸۵۱۱۰:۴۳:۳۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱
وقتی بجای اینکه یک فعالیت اقتصادی رو انجام بدید تا بوسیله اون کسب ثروت داشته باشید انتظار داشته باشید بانک به شما سود بده و شما بدون زحمت هر ماه مبلغی به حسابتون واریز بشه اون وقت انتظار دارید اقتصاد درست بشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ فقط یک بار از خودتون بپرسید بانک سودی که به افراد پرداخت میکنه رو از چه محلی تامین میکنه
ناشناس۶۸۷۰۸۴۱۲:۵۵:۴۴ ۱۳۹۷/۱۰/۱
اگر مسئولین ما دست پاک بودند هیچ ایرادی نداشت اما حذف سود بانکی فقط به سود خود حضرات است که وام های چند ده میلیاردی میتوانن بگیرند !
ناشناس۶۸۷۱۱۶۱۳:۱۰:۴۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
بهتر بود نویسنده حرف آخرش را می زد. یعنی اینکه مانند کشورهای سوسیالیستی مالکیت خصوصی ممنوع شده و همه چیز دولتی شود!!! اینجور تفکرات نخ نما و عقب افتاده است.
ناشناس۶۸۷۱۷۰۱۳:۳۶:۴۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
نویسنده باید کاندید ریاست صندوق جهانی پول شود!!!
ناشناس۶۸۷۳۱۴۱۴:۳۶:۲۵ ۱۳۹۷/۱۰/۱
الان قیمت خودرو ۲ یا ۳ برابر شده یعنی تورم کم شده؟ من کم کم خودم هم دارم شک می کنم که گوشهایم مخملی شده.
ناشناس۶۸۷۳۶۳۱۵:۰۰:۳۵ ۱۳۹۷/۱۰/۱
اتفاقا تورم در حد 200 درصد هست و باید نرخ سود متناسب با نرخ تورم باشه تا پارسال همینومیگفتن که تورم کمه و سود هم باید کم باشه الان پول بذاری بانک کلا بی ارزش میشه مردم سپردهاشون رو از بانک دربیارن کلا بانک ورشکست میشه
ناشناس۶۸۶۶۷۹۰۸:۳۸:۰۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱
نرخ سود صفر برای سپرده های بانکی یعنی فلاکت و بدبختی برای مردمانی که با سود سپرده ی بانکی زندگی روزانه ی خود را میگذرانند و کاستی های دولت در تامین معاش آبرومندانه را از این طریق جبران می کنند. نکند کارشناس محترم طرحی دارد که این دسته از مردم هم از دولت سبد حمایتی بگیرند. لطفا در شرایط بحرانی مملکت از ارائه طر ح های هرچند علمی که نگرانی مردم را بیشتر می کند بپرهیزید . علمتان را برای روزهای عادی بگذرارید.
اقتصاد دان۶۸۶۷۰۲۰۸:۵۵:۵۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
تمامی نظریات بالا به تمام معنا چرت و پرت می باشد. موقعی که سود سپرده ها صفر شود همه سپرده گذاران ، سپرده های خود را از بانک خارج و سبب افزایش نقدینگی در بازار خواهد شد و تمامی آنها نقش بانکها را با تشکیلات جدید ایفا خواهند کرد حتی شده سپرده خود را با درصد 15 تا 16 درصد در اختیار دیگران قرار میدهند و دیگر کسی سراغ بانک ها برای گرفتن وام نخواهد رفت.
ناشناس۶۸۶۷۶۱۰۹:۳۶:۲۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
پارسال شهریور سه در صد سود اومد پایین تا عید دلار و طلا و خونه کلی کشید بالا خواهشاً کاری نکنید که بدبخت تر از این بشیم
نادری۶۸۶۹۳۶۱۱:۳۶:۱۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
دقیقا همینطوره پیشنهاد فعلی کاملا سطحی و بدون مطالعه میباشد. نتیجه ...فرار پول به بازار ارز و طلا فکرمیکنن پول میره صنعت کدام صنعت و صنف؟
ناشناس۶۸۶۷۷۴۰۹:۴۴:۵۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
در اینکه پرداخت سود بانکی یکی از معضلات امروز کشور ما هست هیچ شکی نیست و بهتر هست که هر چه سریعتر این سود بصورت پلکانی کم شود و همین طور که در این مقاله هم عنوان شده است در صورت ورود این سپرده ها به سایر بازارها حجم نقدینگی از کل شبکه بانکی کشور خارج نمی شود ولی بازارهای مختلف تحت تاثیر نوسانات مقطعی قرار خواهد گرفت که دولت در این صورت باید برای جذب سپرده های بانکی از طریق هدایت آنها در سهیم شدن در سهام شرکتهای دولتی ، واگذاری فعالیتهای عمرانی و .... اقدام کند
ناشناس۶۸۶۷۷۷۰۹:۴۵:۵۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
علت افزایش دلار پرداخت بدهی های موسسات
ناشناس۶۸۶۷۸۰۰۹:۴۸:۵۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
بی سواد کل دنیا دارن به سپردهها سود میدن مشکل اقتصاد مملکت ما افرادی مثل شماهاست که با زدو بند مدرک و پست گرفتن
ناشناس۶۸۶۸۸۶۱۱:۰۵:۰۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
کشورهای پیشرفته وام ۲درصد به مردم میدهند امطمین باش به سپرده هیچ سودی نمی دهند و سالیانه مبلغی به عنوان خدمات بانکی هم میگیزند معملومه از شهرت پاتو‌ اونورتر نذاشتی
ناشناس۶۸۷۱۰۵۱۳:۰۶:۵۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱
کدوم کشور پیشرفته این کار را کرده؟ یه چیزی یه جایی شنیدی.
ناشناس۶۸۷۱۱۸۱۳:۱۳:۴۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
مردم تو کشورهای پیشرفته مرض دارن پول تو بانک بزارن و هیچ سودی نگیرن حتمابخاطر روی گل بانکدارا
ناشناس۶۸۷۱۳۳۱۳:۲۰:۱۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
شماهم معلومه پاتو از روستاتون اونورتر نذاشتی. کجای دنیا سود منفی میدن؟ میشه بفرمایید کدوم کشور که ظاهرا از دید شما پیشرفته هم هستند سود منفی میدن؟ تا حالا اصلا پاتو توی یک بانک خارجی گذاشتی؟ لطفا در مورد چیزی که نمیدونی و فقط شنیدی اظهار فضل الکی نکن.
ناشناس۶۸۷۲۰۸۱۳:۵۹:۲۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
سود تسهیلات همیشه نیم درصد از تورم بالاتره. سود سپرده کمی کمتر . حداقل تو المان که اینطور ه
ناشناس۶۸۷۲۴۸۱۴:۱۳:۲۴ ۱۳۹۷/۱۰/۱
اونها تورم 100% ندارند استاد
ناشناس۶۸۷۲۸۰۱۴:۲۳:۴۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱
افرین پاسخت علمی بود و جالبه عامه به تو منفی میدن چون نا آگاهن. ولی خب اینم در نظر بگیر که کاهش سود در ایران یعنی افزایش دلالیسم و نه افزایش تولید
ناشناس۶۸۷۳۰۳۱۴:۳۰:۱۹ ۱۳۹۷/۱۰/۱
وقتی تورم هست، سود بانکی هم به تبع آن هست. آن کشورهایی که شما فرمایش می کنید، تورم در حد یک درصد دارند و هزینه نگهداری پول در بانک شامل حقوق پرسنل و هزینه های ساختمان و ... و بیمه و امثالهم بیشتر از نرخ تورم است مثلا در مجموع 1.5 درصد. لذا باید مابه التفاوت نیم درصدی از سپرده گذار گرفته شود. برای همین سپرده گذار سراغ تولید می رود.
امیر۶۸۶۹۴۰۱۱:۳۸:۰۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱
بزودی شاهد پرونده ها و درگیریهای زیاد فی مابین افرادی که پولهای سرگردان بانکی را به بهانه سود دادن جمع کردن و خوردند یا ورشکست شدن خواهیم بود نوع جدیدی از شغلها پول بیار دفتر ما سود بگیر
ناشناس۶۸۷۳۷۹۱۵:۰۸:۵۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱
متاسفانه مدرک دادن زیاد شده و طرف در امری که رشته اش هم نیست میاد دخالت میکنه
بنده خدا. اصل۶۸۶۷۹۵۰۹:۵۸:۴۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
کسانیکه در بانکها سپرده دارند در این تورم و نرخ ارز . ارزش پولشان به یک چهارم کاهش یافت از طرفی هر موقع سود بانکی را کاهش دادند سرمایه دارن بزرگ پولشان را از بانک خارج کردند. و نرخ ارز. طلا . مسکن و...... را بهم ریختند و سپرده گزاران جزء که عمدتا بازنشسته هستندبا سودی که دریافت میکنند امرارمعاش مینمایند در چنین شرایطی بازنده اصلی این تصمیمات غیرکارشناسی هستند. لطفا با زندگی این قبیل افراد که ده آخر زندگیشان میباشد بازی نکنید.متشکرم
ناشناس۶۸۶۸۰۱۱۰:۰۴:۲۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱
اینها را خود شما تنهایی فکر کردید و یا کسی هم به شما کمک کرد؟؟!!!!!
ناشناس۶۸۶۸۲۲۱۰:۲۴:۵۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
دولت و بانک مرکزی برای یکی دو سال سود بانکی را حذف کنند و به صفر برسانند ببینیم راست می گویند تورم مهار و صفر می شود یا نه؟ و یا مشکل از جاهای دیگری است.
ناشناس۶۸۶۸۲۶۱۰:۳۰:۱۵ ۱۳۹۷/۱۰/۱
سود بانکی را به صفر برسانند مردم پول هایشان را در خانه نگه داری می کنند.
ناشناس۶۸۷۴۳۵۱۵:۳۹:۱۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱
نقدینگی صرفاً از یک حساب به حساب دیگری منتقل می شود اما از بانک خارج نمی شود (امروز دیگر کسی پول را در مقیاس وسیع در گاوصندوق و منزل خود نگهداری نمی کند).
ناشناس۶۸۶۸۶۹۱۰:۵۳:۱۵ ۱۳۹۷/۱۰/۱
حذف سود سپرده یعنی فاجعه درمملکت ****تصورکنید همه مردم هجوم بیارن برای گرفتن پول ازبانک ....اولا که بانکها جوابگونیستند دوما هجوم مردم برای خرید ملک وماشین وزمین سونامی را می اندازه ......الفاتحه
ناشناس۶۸۷۳۳۴۱۴:۴۵:۲۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
چرا این فاجعه در چین با دو در صد سود سالانه و امریکا با سه در صد و امارات با شش در صد و اورپا با صفر در صد واقع نشد چرا مردم الگی را بترسانید بنظرم بهترین راه حل تا امروز من خواندم تا چرخ اقتصاد که قفل شده حرکت کند و سودها به کسانی که زحمت میکشن برسه نه به خانه نشینی بی درد
ساسان۶۸۶۸۸۲۱۱:۰۱:۵۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
من که خیلی خندیدم مواظب چشم زخم باش
ناشناس۶۸۶۸۸۸۱۱:۰۶:۲۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
با در نظر گرفتن تجربه و شاخص های اقتصادی و سیاسی کشور، احتمال ونزوئلا شدن کشور بیش از هر احتمال دیگری است
ناشناس۶۸۶۹۰۲۱۱:۱۵:۰۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱
سلام اگراراده وشجاعت وصداقت باشدحتماجراحی ازاین دست عملی است
ناشناس۶۸۶۹۲۷۱۱:۲۹:۵۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱
برنامه‌ی بسیار جالب و قابل توجهی است البته برای اجرای یک ساله آن ، خیلی زمان کوتاهی است ولی ارزشش را دارد و در نهایت برای رهایی از تورم و افزیش دائمی نقدینگی لازم است این برنامه هم مستمر باشد با اندکی تغییر
ناشناس۶۸۶۹۳۴۱۱:۳۵:۱۵ ۱۳۹۷/۱۰/۱
نویسنده شوخی میکنه یا جدی میگه؟ سود تسهیلات ۱۸ سپرده صفر؟ اونوقت همه نقدینگی نمیره تو طلا و ارز؟ میخواین تورم ونزویلایی درست کنین؟
سلام۶۸۶۹۳۹۱۱:۳۷:۳۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
من چیزی از اقتصاد سرم نمیشه ولی همینقدر دیدم تو این چند ساله هر وقت سود بانکی رو کاهش دادن سرمایه مردم به سمت بازار سکه خودرو و دلار سرازیر شده و هزار مشکل جدید بوجود اورده
ناشناس۶۸۶۹۴۷۱۱:۴۱:۰۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
با این راه حل مردم مگر عقلشون کمه که پول توی بانک نگه دارند؟نتیجه: اگر سود حذف بشه و همه سپرده گذاران برای پس گرفتن سپرده بدون سودشان به بانک مراجعه کنند، کدام بانک می تونه سپرده های مردم را یکجا پس بده؟!
ناشناس۶۸۶۹۴۸۱۱:۴۱:۳۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
منظور شما از کوتاه مدت چیه. چند نسل باید زیر چرخ این راه حل جنابعالی له بشوند تا مشکل ارز و مسکن در به اصطلاح کوتاه مدت شما حل شود.
ناشناس۶۸۶۹۵۱۱۱:۴۲:۳۹ ۱۳۹۷/۱۰/۱
راه حل وفکر خوبی است وبانکها وکارکنان کار افرین ومفید شان کمتر می شوند ومردم دنبال کار مفید و روزی حلال وبه اقتصاد کشور کمک می کند
ناشناس۶۸۶۹۶۰۱۱:۴۷:۵۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
سوال مهم اینه که کی به ایشون مدرک دانشگاهی داده
ناشناس۶۸۶۹۶۹۱۱:۵۲:۲۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱
شدیم موش آزمایشگاهی آقایون
ناشناس۶۸۶۹۸۰۱۲:۰۰:۵۶ ۱۳۹۷/۱۰/۱
حاتم بخشی از جیب مردم .
رضا۶۸۶۹۸۲۱۲:۰۲:۳۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱
اگر فقط نیمی از سپرده ها از بانکها بیرون بیاید ناکارآمدی بانکها و صنایع تولیدی در جذب سپرده های پس زده شده منجر به سقوط اقنصادی خواهد شد.
ناشناس۶۸۶۹۹۷۱۲:۱۰:۳۹ ۱۳۹۷/۱۰/۱
چه تحلیل ابدوغ خیاری ای
ناشناس۶۸۷۴۴۱۱۵:۴۱:۴۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
وقتی دلار هیجده هزاری بخری متوسل بحر تحلیلی میشی
مونا۶۸۷۰۱۷۱۲:۱۸:۵۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
از نظر بنده هر شخصئ یا مقامئ این مقاله رو نوشته یا همچنین نظرئ رو اعلام میکنه هیچگونه شناختئ از اقتصاد نداشته و نداره .....
ناشناس۶۸۷۰۴۰۱۲:۳۳:۵۹ ۱۳۹۷/۱۰/۱
به نظر می رسد چنین نظراتی ناشی از بی اطلاعی نگارنده از واقعیات اقتصادی کشور و مکانیزم مریض و ناکارامد نظام بانکی، نظام مریض تولید، رانتهای موجود در جامعه و هزار ویک مشکل ریز و درشت موجود در جامعه شکل گرفته و بر پایه توهمات، فردی که خود را به اصطلاح کارشناس اقتصادی و بازرگانی معرفی کرده بیان گردیده است.
حمید۶۸۷۰۷۹۱۲:۵۵:۰۰ ۱۳۹۷/۱۰/۱
ابتدا سود سپرده ها باید بالا بره پولهای سرگردان بیاد توی بانگها ی دولتی و بعد با مسیر کنترل شده با پایین اوردن سود بانکی به سمت دلخواه مثلاساخت وساز دربافت فرسوده یا وهرچیز کنترل شده مفید دیگر هدایت بشه که دوباره یه جا از کنترل خارج نشه
ناشناس۶۸۷۰۹۵۱۳:۰۲:۵۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
پس چرا میگی نقدینگی که چاپ میشود موتور تورم است؟ پولی که چاپ و خرج میشود فقط از یک حساب میرود تو یک حساب دیگر و دوباره بر میگردد تو بانک چه تورمی ؟
ناشناس۶۸۷۱۲۱۱۳:۱۴:۲۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
من با این نظریه موافقم به شرطی که پولم را در بانک با دلار نگه دارند اونم دلار ۴۲۰۰ تومنی
قنبر۶۸۷۱۲۶۱۳:۱۷:۱۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
دوباره چه خوابی برای پولهای مردم دیدند
ناشناس۶۸۷۱۶۴۱۳:۳۳:۱۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
شماخودت ازاون کارشناسانی هستی که ازدانشگاه ماهیانه ۲۰میلیون حقوق میگیری وفکربازنشسته باحقوق ۲میلیونی نیستی ونمی دونی شرمنده خانواده شدن یعنی چه وگرنه همچین طرحهایی روپیشنهادنمی کردی
ناشناس۶۸۷۱۷۸۱۳:۳۹:۴۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
از مدرک دارهای این دور و زمانه بیش از این انتطاری نباید داشت که تحلیل های این چنین ساده و ناپخته از شرایط اقتصاوی دارند فکر کنم یک نوجوان با کمی شم اقتصادی در این تحلیل بماند چه برسد به مردمی که توی این بازار را مشکلات اقتصادی هر روز دست و پنجه نرم می کنند
ناشناس۶۸۷۲۰۵۱۳:۵۸:۳۳ ۱۳۹۷/۱۰/۱
آقای کارشناس درسته که اقامتگاه پول اغلب اوقات بانکها هستند ولی کاهش سود باعث سبکی خواب آن در سپرده ها وگردش بیشتر و بیهوده و غیر مولد آنها میشود برای اصلاح باید به سپرده ها سود واقعی داده شود که تا کنون هیچ بانکی حاضر به پرداخت آن نبوده است و کلا تعیین نرخ سود شرعی نیست
ناشناس۶۸۷۲۱۵۱۴:۰۴:۰۸ ۱۳۹۷/۱۰/۱
اقای کارشناس : در تورم پنجاه درصدی به بیست درصد اضافه پرداختی نمی گویند سود و میگویند سی درصد کاهش ارزش پول و کلاه برداری
ناصر۶۸۷۲۷۸۱۴:۲۲:۳۷ ۱۳۹۷/۱۰/۱
شوخی می فرمایند
ناشناس۶۸۷۳۳۸۱۴:۴۸:۵۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
بجای اصلاح قوانین و ساختار، امنیت سرمایه گذار و جلوگیری از باج گیری مسوولان برای دادن مجوز و سوء استفاده بازرس و....دنبال بالا کشیدن تتمه ارزش سپرده مردم هستند!
محمد۶۸۷۴۳۲۱۵:۳۸:۰۱ ۱۳۹۷/۱۰/۱
تنها کار برای رشد نقدینگی سیستم جامع اخذ مالیات است.کسی که پول مازاد بر نیاز داشت حالا می خواهد بانک باشد ، برود سکه بخردو ، اتومبیل بخرد مسکن بخرد هر چیزی دیگر اوا 20درصد مالیاش را بدهد و بعد مالکش شود .
ناشناس۶۸۷۴۶۸۱۵:۵۳:۵۲ ۱۳۹۷/۱۰/۱
افکار پوپولیستی دوره لنین و حزب کمونیست سرایت کرده
ناشناس۶۸۷۴۸۳۱۶:۰۱:۳۴ ۱۳۹۷/۱۰/۱
کارشناس عزیز : میگن فرض محال که محال نیست بگو ببینم با کاهش نرخ سود بانکی ایا میشه نرخ تسهیلات رو ثابت نگه داشت اگه جناب عالی نرخ سود بانکی رو صفر کنند مردم پولشان رو از بانک بیرون میآورند و خودشان تسهیلات بیست درصدی میدهند و اونوقت سر بانکها عملا بی کلاه خواهد ماند و تو باید با بانکها رقابت کنی که نتیجه از حالا معلوم است
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین