پیش شرطهای وحدت حوزه و دانشگاه

دکتر علی دارابی،   3970926141 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
27 آذرماه به مناسبت شهادت آیت‌الله دکتر محمد مفتح استاد حوزه و دانشگاه به نام «وحدت حوزه و دانشگاه » نام‌گذاری، شده است.


آنچه در حال حاضر به نام روز وحدت حوزه و دانشگاه در کشور شاهد هستیم، برگزاری مراسمی کلیشه‌ای، تکراری و فاقد تاثیر و صرفاً براساس اسقاط تکلیف از سوی اشخاص و نهادهای مسوول است؟! اما «وحدت حوزه و دانشگاه آنچه که باید باشد را فرسنگ‌ها با آن فاصله داریم چرا:


از امتیازات حوزه‌های علمیه این بود که مدرک‌گرا نبود، فهم عمیق مباحث و موضوعات، محور تدریس و یادگیری بود. رابطه استاد و شاگردی همراه با احترام اما با بحث آزادانه، نقادانه حتی مرزهای عقیدتی را در بر می‌گرفت اما استاد شرح صدر و تسامح و مدارا داشت، پرسش‌ها را گوش می‌کرد و پاسخ‌های لازم را می‌داد . «مباحثه طلبگی» از این جهت زبانزد بود. نه طلبه و پرسش کننده نگران تکفیر و انگ و برچسب زدن بود و نه فضای عمومی حوزه چنین شرایطی را ایجاب می‌کرد. «استاد و طلبه» عاشق کارشان بودند.
تبلیغ دین، دعوت مردم به اسلام و ملجا و زبان مردم بودن را برای خود افتخاری می‌دانستند. این درک نسل جوان دوران انقلاب از حوزه‌های علمیه بود.


دانشگاه‌ها که نمونه‌ای از مدارس و آموزش عالی چون در سایر کشورهای دیگر بود، عهده‌دار تربیت و پرورش و سواد و مهارت‌آموزی جوانان برای اداره کشور و مدیریت عالمانه آن بود. دانشگاه اگرچه قدمت و سابقه دیرین در ایران زمین داشته است اما در شکل و فرم کنونی محصول غرب و بسیاری از کتب و دروس آن ترجمه آن دیار است. دانشگاه و مراکز آموزش عالی بر پایه مدرک‌گرایی، استاد و شاگردی، ترم و نمره، تحقیق و پژوهش، و طی درجات و مدارج تحصیلی بالاتر طبق استانداردهای علمی برای استادان و دانشجویان از طریق آزمون بوده است. این‌ها نظامات آموزش عالی بوده است.


با این همه برابر نظرسنجی‌های معتبر «استادان دانشگاه» در زمره اولین گروه‌های مرجع در نزد ایرانیان هستند و این یک اعتبار و فرصت بزرگ برای آموزش عالی و حوزه علم و دانشگاه‌هاست.


قرار نبوده و نیست حوزه چون دانشگاه یا دانشگاه چون حوزه شود. قرار بر این بوده و هست که این دو «روحانیون - دانشگاهیان» به عنوان نخبگان و سرآمدان جریان فکری و روشنفکری کشور به‌جای نفی و تخریب همدیگر، نقد سازنده و همکاری مشترک داشته باشند. هیچکدام قرار نیست جای دیگری را تنگ یا بگیرد. کشور به هر دو نیاز دارد. نظامات و سلسله مراتب هر کدام برای خود محترم و معتبر است. آمد و شد و رفاقت و دوستی ابتدایی‌ترین نشانه این وحدت میان حوزه دانشگاه است. همکاری‌های مشترک علمی و پژوهشی گام بعدی است. البته که هر دو نهاد باید در آسیب‌شناسی خود و برطرف کردن تقاط ضعف اقدام نمایند، اما با این همه چند مساله مهم و بی‌جواب باقی مانده است؟


اول آنکه دستاورد این سال‌های از وحدت حوزه و دانشگاه چیست؟ چه منافعی برای کشور و نظام آموزشی در حوزه و دانشگاه داشته است؟


دوم آنکه علل نازایی ناتوانی در نظریه‌پردازی و نظریه‌سازی حوزه و دانشگاه در پاسخگویی به مسائل راهبردی و مبنایی کشور چیست؟


سوم آنکه وحدت عملی حوزه و دانشگاه در حلقه درس علامه طباطبایی و پروفسور هائری کوربن فرانسوی تجلی یافت. این حلقه از فلاسفه، فقها و مجتهدان و استادان برجسته‌ای چون استاد شهید مرتضی مطهری، سیدحسین نصر، داریوش شایگان، ابراهیمی دینانی، ... را شامل می‌گردید و «اصول فلسفه و روش رئالیسم» که نقد عالمانه لیبرالیسم و مارکسیسم دو مکتب فکری مسلط آن زمان بود محصول آن حلقه فکری بود که امروز ما به چنین حلقه‌های علمی - فکری مشترک نیازمند هستیم که به‌شدت جای آن خالی است!.


اگر مسائل فوق حل شد و به این پرسش‌ها مبرم پاسخ عالمانه، مستدل و باورپذیر به‌دور از برچسب زدن، انگ زدن، تکفیر کردن از سوی دانشگاه و حوزه داده شد آنگاه می‌توان از «وحدت حوزه و دانشگاه» سخن گفت که اگر این اتفاق صورت گیرد ثمرات فرخنده‌ای برای کشور خواهد داشت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۸۰۶۴۰۱۶:۵۴:۴۷ ۱۳۹۷/۹/۲۶
آقای دارابی! الان دیگه مثل قبل نیست. حوزویان هم مدرک گرا شده اند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

    2. بازی با کلمات

    3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

    25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

    آخرین عناوین