بازخوانی شوک ارزی و بسته پیشنهادی برای خروج از بحران در گفت‌وگو با احمد توکلی؛ دولت بداند سال آینده تورم بیشتری در اقتصاد ایران بروز خواهد کرد/ دفاع از توزیع کوپن در واکنش به اتهامات کوپونیسم و کمونیسم/ ۱۷ سیاست و بسته پیشنهادی برای خروج از بحران

گروه اقتصادی الف،   3970819032 ۵۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

احمد توکلی با بیان اینکه الان باید دولت بداند که سال آینده تورم بیشتری در اقتصاد ایران بروز خواهد کرد، می‌گوید: 50 درصد 16 هزار هزار میلیارد ریال سپرده، تنها متعلق به نیم درصد سپرده گذاران است که 270 هزار میلیارد تومان در سال سود بین آن‌ها توزیع می‌شود و آن هایی که کار نمی‌کنند، سود می‌برند و مالیات نمی دهند و آن هایی که کار می کنند، به سپرده گذاران سود می دهند و مالیات هم می دهند؛ این‌ها عقبگرد است.

دولت بداند سال آینده تورم بیشتری در اقتصاد ایران بروز خواهد کرد/ دفاع از توزیع کوپن در واکنش به اتهامات کوپونیسم و کمونیسم/ ۱۷ سیاست و بسته پیشنهادی برای خروج از بحران
به گزارش الف، احمد توکلی، اقتصاددان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیئت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت چندی پیش در مشهد گفت‌و‌گویی با خبرنگاران خراسان داشت که روزنامه خراسان امروز آن را منتشر کرده است. 
 
روزنامه خراسان در ادامه نوشت: احمد توکلی به بیان عوامل موثر بر بحران ارزی اخیر، تبعات، راهکارها و نیز بسته سیاستی که وی برای خروج از بحران ارزی تدوین کرده بود، پرداخت. گفت‌وگویی که با اشاره به برشمردن ۱۰ اثر منفی شوک ارزی و انتقاد از تصمیمات غلط مسئولان در ماه های گذشته شروع می‌شود و در ادامه ضمن تبیین سه راهبرد موثر در مواجهه با شوک ارزی، 17 سیاست برای خروج از بحران را برشمرده است و به انتقادها از راهکارهایش با عنوان کوپونیسم پاسخ داده است. مشروح سخنان و بسته پیشنهادی وی را در ادامه می خوانیم.
 
مهار شوک ارزی در 3 هفته، درمان اثرات آن در 3 سال
احمد توکلی به بیش از سه برابر شدن قیمت ارز در حدود یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: سه برابر شدن قیمت ارز و تن دادن دولت به این اتفاق، وضعیت بسیار خطرناکی ایجاد کرده که اگر سیاست‌های درست و اجرای مناسب اتخاذ نشود، خسارت‌هایی به بار می آورد که بعضی از آن ها جبران ناپذیر است.
 
این اقتصاددان اهمیت مقابله سریع با مهار و درمان اثرات ناشی از شوک ارزی را یادآور شد و گفت: در بازار ارز وقتی اتفاقی می افتد، (کشورها) به سرعت سعی می کنند اول مهارش کنند. مهار بازار متلاطم ارزی که طبق تجربه کشورها حتی در سه هفته هم ممکن است، یک امر صد در صد پذیرفته شده است. با این حال، درمان اثرات این وضعیت ممکن است یک تا سه سال طول بکشد.
 
تشریح 10 اثر منفی شوک ارزی
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه، به تشریح تاثیرات شوک ارزی بر تولید و بازار از طریق افزایش نرخ تورم پرداخت و گفت: این تورم از طریق افزایش قیمت تمام شده کالاها و هزینه تولید، افزایش انتظارات تورمی و گسترش بی اعتمادی به بازار حاصل می شود، همچنین میل به احتکار کالاها و سرپیچی برخی ارائه کنندگان خدمات (مانند رانندگان کامیون) افزایش می یابد. با این حال، یک پدیده عجیب و قابل مطالعه که در نوسانات ارزی در بازار کشور اتفاق افتاد، چیزی بود که می توان نام آن را هرج و مرج قیمتی گذاشت. بدین معنا که هر کس قیمتی برای کالا تعیین می کند و همه قیمت گذار شدند!
 
به گفته وی، در شرایط طبیعی و از منظر علم اقتصاد، واحدهای کوچک اقتصادی مانند یک بقالی، نمی توانند قیمت تعیین کنند و قیمت گیرنده هستند و عمدتاً واحدهای بزرگ مانند انحصارکنندگان قیمت گذار هستند.
 
رئیس هیئت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت در تشریح هرج و مرج قیمتی رخ داده به چهار عامل اشاره و اظهار کرد: احتمال می دهم که این پدیده به این دلایل اتفاق افتاده باشد: اول این که افراد احساس می کنند بی ثباتی سیاسی اتفاق افتاده است. دوم این که افراد اطمینان پیدا می کنند که کسی (دولت) بر بازار نظارت نمی کند. سوم این که به دلیل ضعف نظارت، فساد رخ می دهد و چهارمین عامل مهم در این شرایط، بی اعتمادی بی سابقه به بانک مرکزی است.
 
وی نتیجه اجتماعی این وضعیت را فردگرا شدن افراد دانست و گفت: افراد، تنها دنبال این هستند که هزینه خود را کمتر کنند و کاری به دیگران نداشته باشند.این نماینده مجالس هفتم، هشتم و نهم تصریح کرد: افزایش نرخ ارز آثار دیگری را به همراه دارد که بدترین آن رکود است. به طوری که کارخانجات به یک باره به سرمایه در گردش دو برابر احتیاج پیدا می کنند. همچنین بازار سرمایه و بانک ها هم نمی توانند به سرعت این را تامین کنند. بنابراین با تعطیلی کارخانجات مواجه خواهیم شد.
 
احمد توکلی راه افتادن موج بیکاری کارگران دارای کار و تشدید اختلاف طبقاتی را از دیگر تبعات افزایش نرخ ارز در کشور ما برشمرد و افزود: وقتی جهش ارزی رخ می دهد در یک آن، ارزش دارایی افراد تغییر می کند.
 
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اتفاق دیگری را که با افزایش نرخ ارز در کشور رخ می دهد افزایش قدرت خرید همسایگان، در داخل کشور ذکر و اظهار کرد: با افزایش نرخ ارز در داخل، قدرت خرید همسایگان ما در کشورمان افزایش پیدا خواهد کرد بنابراین استان‌های مرزی از کالا خالی خواهند شد.
 
انتقاد از حالت عادی برخی دولتی ها و بی تدبیری در مواجهه با بحران
توکلی با انتقاد از جو حاکم بر جلسه ای که پیش تر، اقتصاددانان با مسئولان بانک مرکزی داشتند، برداشت خود را از آن جلسه این گونه شرح داد: آقای همتی ما را در بانک مرکزی دعوت کرد و ما هم این حرف ها را آن جا زدیم که باید سیاست تثبیت نرخ ارز اعمال شود و ارز، به صورت اداری تخصیص یابد. با این حال، مشخصه این جلسه برای من راحتی این افراد بود. انگار دارم درباره نظریات فریدمن و آدام اسمیت صحبت می‌کنم! این اوضاع مردم را عاصی می کند!
 
وی با بیان این که تخلیه اثرات تورمی ارز، زمان بر است، اظهار کرد: تجربیات تاریخی بیان گر است که وقتی در اثر شوک و بحران ارزی، تورم اتفاق می افتد، سال پس از بحران، تورمی به مراتب بیشتر از سال بحران خواهیم داشت. چون اصطلاحاً تخلیه اثر قیمت ارز روی قیمت کالاها با وقفه انجام می شود و مدت زمانی طول خواهد کشید. یعنی الان باید دولت بداند که سال آینده تورم بیشتری در اقتصاد ایران بروز خواهد کرد.
 
کنترل تقاضای ارز راه خروج از بحران
دکتر احمد توکلی در بیان راهکارهای موجود، اظهار کرد: دولت ها دو کار را انجام می دهند. وقتی تورم در اثر نرخ ارز به وجود می آید، کشورهای با ذخایر ارزی مناسب و آن هایی که تامین ارز برای شان مقدور است، رو به سوی عرضه ارز یا دریافت وام می کنند.
 
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تجربیات بین المللی در خصوص استقراض خارجی کشورهایی مانند مالزی و کره جنوبی و مکزیک و نیز آسیب های پیاده سازی سیاست های پیشنهادی صندوق بین المللی پول در این زمینه، گفت: اما کشورهایی که منابع ارزی ندارند، باید طرف تقاضا را کنترل کنند. یعنی باید صادرکنندگان تا دلار آخر صادراتی خود را تا مدتی با نرخ ثابت به بانک مرکزی بفروشند.
 
وی با انتقاد از تجربه ارزی اخیر گفت: در جریانات اخیر، گفتند وزیران قول دادند که پتروشیمی ها ارز خود را به داخل کشور بیاورند و به بانک مرکزی بفروشند. این در حالی است که به گفته همتی رئیس کل بانک مرکزی، از 24 میلیارد دلار صادرات شش ماه اول پتروشیمی ها، تنها 4.5 میلیارد دلار آن به بازار نیما عرضه شد! واحدهایی که در مدت سه سال، 11 هزار میلیارد تومان، سود بردند اما فقط 480 میلیون تومان مالیات دادند.
 
دولت به دنبال ارز چند تومانی است؟
توکلی قبل از تشریح برنامه های پیشنهادی خود برای خروج از بحران ارزی، به یک سوال مبنی بر این که نرخ ارز بهینه در شرایط کنونی چند است، پاسخ داد.
 
وی به بیان مقدمه‌ای در خصوص مدل های تخمین نرخ ارز واقعی پرداخت و گفت: موقعی که دولت ارز را 4200 اعلام کرد، در کمیسیون اقتصادی مجمع پرسیدم که این را از کجا آوردید؟ چرا عدد دیگری نه؟ گفتند ما از الگوی PPP (برابری قدرت خرید) به این رسیدیم. یعنی اگر شما سبدی از کالاها و خدمات را داشته باشید، و در داخل کشور، قیمت این سبد مثلاً 50 هزار تومان باشد، همچنین این سبد در کشور دیگر پنج دلار قیمت داشته باشد، در نتیجه ارزش هر دلار، 5 هزار تومان می شود. این مدل همچنین بیان می کند که وقتی تورم های متفاوت در کشورها وجود داشته باشد و یکسان نباشد، برای قیمت واقعی ارز، قیمت را باید ضرب در عدد یک به اضافه تفاضل تورم دو کشور کرد.
 
اشکال های فرمول دولت برای نرخ ارز
توکلی در نقد این روش تعیین نرخ واقعی ارز گفت: این مدل پیش فرض هایی دارد که در ایران صادق نیست. اول این که دو کشور باید در یک سطح از صنعتی شدن باشند. تا این که آن سبد کالا درست در بیاید و تشابه واقعی داشته باشد. دوم این که دو کشور باید دارای روابط تجاری گسترده باشند. سوم این که بازار ارز دو کشور باید آزاد باشد. در صورتی که اولی و دومی نیست و سومی هم به طریق اولی نیست. چرا که بازار ارز ایران دولتی است.
 
وی تصریح کرد: 60 درصد عرضه ارز در بازار ایران را دولت انجام می دهد و تقریباً به همین میزان تقاضا را هم دولت در بازار دارد. در صورتی که بازار آزاد، تمام عواملش باید کوچک باشند. چهارم، و از همه مهم تر نیز، سال پایه مبناست. سال پایه را در این مدل چه سالی می گیرید؟ هر سال پایه ای، جواب این مدل را متغیر خواهد کرد.
 
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دولتی ها گفتند که ما نرخ پایه را 3850 تومان که در بودجه هست گرفتیم. این در حالی است که نرخ دلار در بودجه یک نرخ اعتباری حاصل چانه زنی سیاسی است و واقعیت ندارد.
 
توکلی به نمودار مقایسه نرخ ارز مبتنی بر نظریه برابری قدرت خرید (نمودار شماره یک) با نرخ ارز آزاد اشاره کرد و گفت در این نمودار، و از 1977 تا حالا، این دو هیچ کدام با هم برابر نبوده اند. این نشان می دهد که بازار آزاد از نرخ حاصل از این فرمول تبعیت نمی کند. اگر تبعیت می کرد نباید این قدر بین نرخ ها فاصله می افتاد.بنابراین باید در نظر داشت که فرمول خاصی برای تعیین نرخ ارز نمی توان داشت. منتها باید چند قاعده را در تعیین نرخ ارز رعایت کرد. اول این که ذخایر ما را خالی نکند. دوم به قدرت رقابت خارجی ما لطمه نزند، سرمایه گذاری و تولید را تشویق کند.
 
http://khorasannews.com/content/newspaper/Version19958/0/Page14/Block633022/PhotoAlbumExtract/jpgfile_19958_633022_636774025796478786.jpg
(نمودار شماره یک)
 
نرخ ارز مطلوب بانک مرکزی چند است؟
توکلی با همه این احوال، اعلام کرد: علایمی وجود دارد که به نظر می رسد، نرخ مطلوب بانک مرکزی برای ارز، هشت هزار تومان است. مرکز پژوهش های مجلس سال قبل بررسی انجام داد که بودجه سال 98 در چه شرایطی تراز می شود. این به دست آمد که جز با ارز هشت هزار تومان تراز نمی شود. البته در این میان، شاهد تلاش دولت برای رسیدن ارز به این نرخ نیستیم و همان طور که دیدیم، بانک مرکزی حتی کف هم برای نرخ ارز در سطح 11 هزار و 500 هم می گذارد.
 
۳ راهبرد موثر در مواجهه با شوک ارزی
این اقتصاددان به سه راهبرد تقویت تولید، احیای اعتماد و مبارزه عالمانه و مدبرانه با فساد و قاطعانه و بی رحمانه با مفسدان در مقابله با وضعیت شوک ارزی اشاره کرد و گفت: اولین مورد این است که تصمیم‌ها تولید را تقویت کند. باید توجه داشت پول ملی را تولید ملی تقویت می کند نه دلارهای نفتی و در این زمینه با توجه به شاخص های یادشده برای تعیین نرخ ارز، باید نرخی که تا حد امکان تولید را تقویت می کند، تعیین کرد.
 
وی با تاکید بر این که تقاضای ارز باید کنترل شود و اداری تخصیص داده شود تا فرار سرمایه رخ ندهد، اظهار کرد: به آقای همتی گفتم شما چه سازو کاری را پیش بینی کرده اید تا سفته بازی و فرار سرمایه را کنترل و منع و سخت کند؟ چون شما می گویید که یک قسمت ارز را خودم می دهم یک قسمت را بازار نیما تامین می کند (در اثر تعامل صادرکنندگان و واردکنندگان) و یک قسمت هم رهاست. در نتیجه تدبیری در این باره اتخاذ نشده است.
 
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: به اعتقاد بنده در این شرایط، مفاسد فوق ادامه پیدا کرده و سفته بازی، فرار سرمایه و انگیزه حفظ ارزش دارایی با پول خارجی ادامه می یابد. این بازار، بازاری است که افزایش قیمت باعث کاهش مصرف نمی شود و اتفاقاً با افزایش قیمت، (با سفته بازی) تقاضا و در نتیجه قیمت بالا می رود و این روند متوقف شدنی نیست.
 
لزوم اعدام چند متخلف و عزل مسئولان ناکارآمد
توکلی ادامه داد: با این حال اگر اعتماد احیا شود، ضد این انجام می شود و این تنها با سیاست ارزی محقق نخواهد شد. مثلاً اعدام کسانی که مقصر هستند و مردم انتظار اعدام شان را دارند. عزل چند مسئول و نه استعفا و به کارگیری در جایی دیگر و ... موثر است و هر چه برخوردها در سطوح بالاتر باشد، این تاثیر بیشتر خواهد بود. همچنین اگر یک نفر که مردم اعتماد اجمالی به آن دارند، بشود مسئول ارز  یا وزیر اقتصاد یا اگر تکلیف مثلاً برادر رئیس جمهور، برادر رئیس قوه قضاییه مشخص شود (نمی گویم محکوم و اعدام شوند، فقط تکلیف شان مشخص شود)، یا اگر مسئولی به دلیل تخلف قانونی تعقیب شود مثل آقای سیف که (به دلیل اعلام جرم دیده بان شفافیت ممنوع الخروج شد)، موثر است.
 
رئیس دیده بان شفافیت و عدالت همچنین به شکایت از آخوندی وزیر سابق راه اشاره کرد و با بیان این که بر اساس این شکایت، وی ۳۲۰میلیارد تومان (بابت اجرا نکردن سامانه املاک) به دولت ضربه زده است، گفت: این ها می تواند اعتماد را احیا کند و صحنه می تواند زیر و رو شود. در نتیجه دومین راهبرد، احیای اعتماد است. توکلی سومین راهبرد  را مبارزه با فساد بدون تعلل اعلام کرد.
 
17 سیاست لازم برای خروج از بحران
دکتر توکلی در ادامه جزئیات بسته پیشنهادی خروج از بحران را این چنین اعلام کرد:
 
*برای دو، سه سال نظام نرخ ثابت به جای نظام شناور مدیریت شده اعمال شود.
 
*دولت با توجه به جمیع جوانب از جمله پایین آوردن رکود، نرخ واحدی را برای ارز اعلام کند. این نرخ باید در حدی باشد، که محرک تولید شود.
 
*نرخ سود معاملات مردم با بانک ها در معاملاتی مانند اجاره به شرط تملیک یا خرید نقد و فروش نسیه باید کاهش یابد و این کاهش در اندازه ای باشد که محرک تولید شود. بانک حق تعیین سود سپرده، یا سود مشارکت مدنی را ندارد و سود علی الحساب نداریم. این بند اعلام آتش بس در جنگ با خداست و انشاءا... طرح را به پیروزی می رساند.
 
*دولت ورود و خروج سرمایه را کنترل کند. این کار برای جلوگیری از فرار سرمایه و سفته بازی لازم است.
 
*تخصیص ارز به شکل اداری و با کنترل های دقیق صورت گیرد.
 
* تمام اطلاعات مربوط به متقاضی و تصمیمات مسئولان مربوط به طور کاملا شفاف در اختیار همه مردم قرار داده شود.
 
*مقدار ارز تخصیصی تابع توان و مصلحت عمومی دولت است.
 
*دولت از ابتدا اعلام کند که بازار غیررسمی ارز را به هیچ وجه تحمل نخواهد کرد. این کار برای جلوگیری از سفته بازی ضرورت دارد.
 
* تمام صادرکنندگان تمام ارز مکتسبه را باید به قیمت ثابت اعلام شده به بانک مرکزی بفروشند.
 
*دولت در بازار طلا هیچ مداخله ای نکند و اعلام کند که درباره بازار طلا دخالتی برای تاثیر در قیمت نمی کند، بلکه ورود و خروجش به بازار طلا تابع منافع بانک است.
 
*نرخ ارز برای واردات کالاهای اساسی نیز همان نرخ بازار رسمی باشد.
 
*سبدی از کالاهای اساسی با استفاده از کارت هوشمند توزیع شود تا حداقلی از مصرف برای مستضعفان تضمین شود.
 
*با قاچاق کالا از ایران به خارج و از خارج به داخل به شدت برخورد شود.
 
*نرخ تمام شده همه کالاها و خدمات در شبکه خاصی از سیما روزانه در دسترس همه باشد. دامنه قیمتی برای کالاهای دارای درجات کیفیتی اعلام شود.
 
*کنترل قیمت در حد مقابله با اجحاف به خریدار قاطعانه اعمال شود.
 
*مالیات بر عایدی سرمایه در زمین و مسکن به تصمیم سران سه قوه وضع و اعلام شود.
 
*شفاف سازی به حد اعلا اعمال شود و بدین وسیله زمینه فساد به سرعت محدود می شود. همچنین تحمیل بوروکراسی سخت که مخل اصلاحات است، محدود می شود.
 
مقابله با هزینه های احتمالی سیاست های پیشنهادی
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در عین حال، سیاست های پیشنهادی خود را به مانند دیگر سیاست های اقتصادی، بدون هزینه نخواند و در عین حال، تلاش برای کم کردن این هزینه ها از طرق مختلف را ضروری اعلام کرد.
 
به گفته وی، نرخ ثابت ارز و تخصیص اداری آن، موجد افزایش هزینه مبادله در کل اقتصاد، افزایش رانت و منشاء فساد است. بنابراین باید با ابزارهای لازم از جمله اصلاح ساختارهای نا کارآمد و موازی، شفاف سازی، استفاده از دولت الکترونیک که زیر ساخت های آن برای اقدامات فوری و اولیه وجود دارد، جلوی این فساد را گرفت. وی حتی استفاده از ابزارهای فرهنگ اقتصادی نظیر کمپین مشارکتی مردم و کار فرهنگی فشرده و برخورد سخت قضایی با متمردین را در کاهش این هزینه ها موثر خواند.
 
آیا تثبیت نرخ ارز بازگشت به عقب است؟
توکلی به عقبگرد خواندن سیاست تثبیت نرخ ارز و سیاست هایی که برای مهار شوک ارزی اشاره شد، واکنش نشان داد و گفت: عقبگرد این است که شما سیستمی می سازید که از 16 هزار هزار میلیارد ریال سپرده، 50 درصدش تنها متعلق به نیم درصد سپرده گذاران است. این که این 50 درصد که سود می گیرند، 270 هزار میلیارد تومان در سال سود بین آن ها توزیع می شود، عقبگرد این است آن هایی که کار نمی‌کنند، سود می برند و مالیات نمی دهند و آن هایی که کار می کنند، به سپرده گذاران سود می دهند و مالیات هم می دهند. عقبگرد این است که پول از بخش تولید کالایی به تولید مسکن و زمین سوداگری می رود و دو در هزار قیمت منطقه ای مالیات  می‌دهد. این ها عقبگرد است.
 
دفاع از کوپونیسم!
وی‌ گفت: ما به قواعد عرضه و تقاضا اعتقاد داریم. اما نه هر عرضه و تقاضایی که دست کاری می شود و هر کس هر کاری دلش می خواهد انجام می دهد. ما اعتقاد داریم دخالت دولت در اقتصاد باید دخالت بازاری باشد. ولی در مقابل به ما می گویند کوپونیسم، کمونیسم است. من می گویم اصلاً کمونیسم است. عقل که دارم! وقتی آمریکا متناسب با دوران رکود و رونقش کوپن غذا توزیع می کند، و در سال 2013، 47 میلیون و 636 هزار آمریکایی کوپن غذا می گیرند (15 درصد جمعیتش)، این کمونیسم است؟ او عاقل است. حتی مسائل انسانی هم در میان نیست. می گوید اگر من این را امروز ندهم، هزینه 10 سال بعد آن را هم نمی توانم بدهم. یک مشت علیل و کم سواد و ... سربار جامعه می‌شوند. به اضافه این که باید زمینه های پیدایش نارضایتی در جامعه را بست.

دیدگاه کاربران

mostafa.kamali95@yahoo.com۶۲۸۱۱۸۰۷:۳۳:۵۰ ۱۳۹۷/۸/۱۹
در شرایط فعلی باید سیستم توزیع عادلانه یا همان سهمیه بندی و یا کوپنی که از طریق کارت یارانه ها میشود به صورت غیر نقدی استفاده کرد و بوروکراسی جدید و هزینه بر هم ندارد استفاده کرد در ضمن ثروت های نامشروع کلان و افسانه ای در اختیار تعدادی خاص باید بنحوی قانوت از کجا و چه راهی بدست اورده ای در موردشان پیاده شود تا نتوانند بازار را این افراد بهم بزنند
جلالی قمی۶۲۸۶۵۸۱۴:۲۸:۳۱ ۱۳۹۷/۸/۱۹
اگر قانون انتخابات اصلاح شود و پس از طی دو سال از مردم رای گیری شود که ایا تمایل به ادامه کار ریس جمهور دارند و یا نه همه دولت ها سعی می کنند بهتر عمل کنند و یا درصورتی که صلاح باشد ملت جلوی ضرر بیشتر را زودتر می گیرد
ناشناس۶۲۸۶۸۶۱۵:۰۲:۲۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
حسن دلواپسم
ناشناس۶۲۹۰۰۳۱۹:۴۰:۱۴ ۱۳۹۷/۸/۱۹
در جهانی که همه کار به دیوانه گریست بهتر ان است که کسوت مجنون باشیم
ناشناس۶۲۹۱۶۳۲۲:۰۹:۵۰ ۱۳۹۷/۸/۱۹
باریکلا مملکت رو دارید بر می گردونید به چهل سال قبل اقتصاد کمونیستی که هنر نمی خواد فکر رانتش رو کردید همیشه راحت ترین راه رو انتخاب می کنید
ناشناس۶۲۸۱۲۱۰۷:۳۵:۲۰ ۱۳۹۷/۸/۱۹
بسیار متین جناب آقای دکتر توکلی نکته ای که وجود دارد این است که اراده برخورد با مشکلات مشابه ارز 4200 دولت در ابتدای سال ، تا چه اندازه است؟ آیا پتروشیمی ها به بانک مرکزی پاسخگو خواهند بود؟ آیا امید به آینده در کشور ، مانع خروج سرمایه می شود یا خیر؟ قبول دارید اقتصاد دو روی سیاسی و اجتماعی هم دارد؟ برای این دو چه فکری کردید؟ سپاس
جوانمرد۶۲۸۲۲۱۰۹:۴۰:۱۰ ۱۳۹۷/۸/۱۹
جناب دکتر مسله بدهکاران کلان بانکی که با پول های در اختیار انحصار بوجود اورده و نبض بازار را در دست دارند فراموش شده پول های نزد انها چندین برابر اصل انها برای انعا درامد نامشروع داشته لازم است تدابیری محکم برای بازگشت بدهی های کلان بانکی همراه با جریمه های سنگین اتخاذ شود و بیش از این دولت و قوه قضاییه مسامحه نکند
ناشناس۶۲۸۵۱۳۱۳:۰۱:۰۲ ۱۳۹۷/۸/۱۹
تنها چاره این هست که باید قیمت دلار به قیمت واقعی زیر 4000 خودش برگردد
ناشناس۶۲۸۲۲۲۰۹:۴۰:۲۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
تنها کاری که این دولت کرده این بوده که با افزایش قیمت دلار فشار رو از روی خودش برداشته و به مردم منتقل کرده همین و بس . ایکاش این صحبت ها که اطرف افرادی مثل آقای توکلی مطرح میشه شنیده بشه چرا که باید بی تدبیری ها رو کنار بزارن آقایان
جلالی۶۲۸۲۳۳۰۹:۴۷:۲۱ ۱۳۹۷/۸/۱۹
تیم اقتصادی دولت باید توسط مدعی العموم احضار و در صورت لزوم به مراجع قضایی معرفی شوند و به تخلفات و فساد های احتمالی انها و یا قصور و یا ندانم کاری ها انان رسیدگی شود
ناشناس۶۲۸۲۵۴۱۰:۰۳:۵۵ ۱۳۹۷/۸/۱۹
اگر سیستم کوپنی اجرا نشود فقر و فساد باعث لز هم گسیختگی کشور خواهد شد
ناشناس۶۲۸۲۶۲۱۰:۰۸:۲۴ ۱۳۹۷/۸/۱۹
دولت کسری ها و بدهی های خود را تامین و از ورشکستگی پنهان بانک ها حلوگیری کرد در عوض تمام این هزینه ها را بر روی 96 درصدی ها سر شکن و 4 درصدی ها را به ثروت های افسانه ای رساند
ناشناس۶۲۸۲۸۶۱۰:۲۳:۰۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
با یک طرح ضربتی باید دارایی ها بسیار کلان را مسدود و قانون از کجا و چه راه اقتصادی صحیحی به این ثروت افسانه ای رسیده ای را در موردشان پیاده کرد و نگذاشت اقتصاد کشور را در دست خود داشته و گربه رقصانی کنند
ناشناس۶۲۸۳۰۰۱۰:۲۹:۵۲ ۱۳۹۷/۸/۱۹
فقط همین بگم که دولت موظف است مثل تمام دنیا، شفاف خط فقر را اعلام کند و زندگی مردم را در این سطح تامین کند خانوار 4 نفره 600 دلار که میشه برای کل کشور ماهی 12 میلیارد دلار اگر این مبنا قرار گیرد شاهد خواهیم بود که دیگه دولت برای پرداخت بدهی های ش ارز را بالا نخواهد برد
ناشناس۶۲۹۲۴۴۲۳:۲۳:۳۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
اونوقت خودشون از کجا جیباشونو پرکنن. ؟
خط فقر؟!!! نرخ تورم؟!!! نرخ بیکاری؟!!!! ارزش واقعی ریال؟!!!!۶۲۹۲۹۲۰۰:۰۴:۳۷ ۱۳۹۷/۸/۲۰
متاسفانه در ایران هیچوقت هیچ اطلاعات و حساب و کتابی شفاف نبوده است و فقط رانتخواران از آن سو استفاده میکنند.
ایران۶۲۸۴۸۴۱۲:۳۶:۳۹ ۱۳۹۷/۸/۱۹
دقت کنید !!! تا ۶ ماه معافیت وجود داره وبعد از۶ ماه دوباره معافیت هایی صادرمیشه ، البته برای تعداد کمتری از کشورها و اون زمان دقیقا میشه زمان شروع انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا و حزب جمهوری خواه میدونه هر سنتی که اون زمان بره روی گالن بنزین یعنی دود شدن ریاست جمهوری ترامپ ، پس خودشون بدنبال تحریم ایران و گرون کردن نفت نمیرند ، چون هزینه زیادی براشون داره !! بعبارتی ایران بعد از این ۶ ماه معافیت باید فقط ۶ ماه تحمل کنه یا معافیت بگیره !! زمان برای ترامپ بشدت تنگه و بخاطره همینه که با تمام ابزار تبلیغاتی و سیاسی اومده که ایران رو به زانو در بیاره و نذاره کار به سال ۲۰۱۹ بکشه .
ناشناس۶۲۸۱۳۱۰۷:۴۷:۰۰ ۱۳۹۷/۸/۱۹
احسنت به این فرد
ناشناس۶۲۸۲۴۱۰۹:۵۴:۰۴ ۱۳۹۷/۸/۱۹
طرح تحقیق و تفحص از بانک ها و بانک مرکزی که تا حالا چندین بار است کلید خورده و عملیاتی نشده است را هم پیگیر باشید فساد های بسیار کلانی در حوزه بانکداری از حد اقل 15 سال گذشته تا بحال توسط مدیران عامل بانک ها و ندیران میانی انها صورت گرفته که در این اشفتگی ها اقتصادی بسیار دخیل بوده است
ناشناس۶۲۸۱۳۲۰۷:۴۸:۳۴ ۱۳۹۷/۸/۱۹
شواهد و شاخص ها و تجربه به صراحت اعلام می کند که دلار و سایر ارزها در حد سه برابر تثبیت خواهد شد که مهمترین آنها میزان نقدینگی است در تمام دولت‌ها ی بعد از انقلاب این تکرار شده است دلیل اصلیش هم این است که رشد نقدینگی به طور متوسط 8 برابر رشد اقتصادی بوده است. آیا بانک مرکزی و مجلس به خواب شیرین خود تا کی ادامه می دهند؟!
ناشناس۶۲۸۲۵۲۱۰:۰۲:۱۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
این دولت با عملکرد خویش ایمان و اعتقادات بسیاری را به دین و نظام و انقلاب خدشه دار کرده
کریم۶۲۸۱۳۶۰۷:۵۱:۰۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
سخنان جالبی است ولی اگر قراربود این بگیر و ببندها اجرا شود که دیگر اوضاع مملکت به اینجا کشیده نمیشد .
ناشناس۶۲۸۱۳۹۰۷:۵۸:۱۶ ۱۳۹۷/۸/۱۹
یک سوم شدن ارزش پول مردم و قدرت خرید آنها مبارک مگه زمانی که دلار هزار تومان بود پرتقال و سیب و انگور 1200 تومان نبود بعد که سه برابر شد همه ی این میوه‌ها شد 4000 تومان این مثال را زدم در جواب مرکز آمار و مرکز پژوهش های مجلس که میگن هر صد در صد افزایش ارز فقط موجب 14 تا 20 درصد تورم میشه
حمید۶۲۸۱۴۲۰۸:۰۴:۰۱ ۱۳۹۷/۸/۱۹
با سلام تاوقتی عدم توجه به توانایی های داخلی و اقتصاد مقاومتی و توجه به خارج ازکشور و فکرلیبرالی و اشرافی گری بعضی از مسئولین وجود دارد وضعیت مردم بدتر می شود که بهتر نمی شود.
ناشناس۶۲۸۱۴۳۰۸:۰۴:۰۸ ۱۳۹۷/۸/۱۹
کوپن عالی است ولی این دولت هرگز کوپن نخواهد داد چرا که اصلا" اهل این حرفها نیست . از امثال نوبخت و جهانگیری چه انتظاری میتوان داشت که کوپن به قشر مستضعف بدهند؟
ناشناس۶۲۸۱۴۴۰۸:۰۴:۴۵ ۱۳۹۷/۸/۱۹
با سلام خدمت دکتر توکلی ، دولت مگر ارز کافی نداشت برای عبور از بحران و تحریم نداشت؟! چرا دولت از خودش مایه نمیگذاره تقصیر مردم هست که زود به هر شرایطی عادت می‌کنند..........
ناشناس۶۲۸۱۴۸۰۸:۰۷:۲۱ ۱۳۹۷/۸/۱۹
صحبتهای آقای توکلی تماما از سر دلسوزی هست و شاید تنها راه کار برون رفت از مشکلات فعلی چه تحریم باشیم و چه نباشیم این موارد باید یک بار برای همیشه انجام شود شاید بشه گفت این کارها که ایشون گفتند مسئولیتهای دیروز دولت بوده ولی متاسفانه با بی تدبیری انجام نشده ولی به قول معروف هر وقت جلو ضرر رو بگیری منفعت داره
ناشناس۶۲۸۱۶۰۰۸:۱۸:۰۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
با این روندی که دولت پیش گرفته اتش به اختیار را باید در امور اجرایب کشور در پیش گرفت
ناشناس۶۲۸۲۴۲۰۹:۵۴:۰۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
به ویژه حفظ ارزش ریال و الزام بانک مرکزی و دولت به جبران کاهش ارزش سپرده های مردم و قدرت خرید حقوق بگیران در اثر سقوط ریال، از طریق گروهی از متخصصین مستقل از دولت که شفاف ضررها را محاسبه کنند
ناشناس۶۲۸۳۲۱۱۰:۴۳:۱۶ ۱۳۹۷/۸/۱۹
بهترین آتش به اختیار این است که بانک مرکزی را موظف به پاسخ گویی کنند مسوولان چرا وظیفه ی اصلی خود را یعنی حفظ ارزش پول ملی انجام نمی دهد؟! مشکلش چیست ؟!
ناشناس۶۲۸۱۶۳۰۸:۲۳:۴۸ ۱۳۹۷/۸/۱۹
ادامه...دکتر توکلی عزیز با اغاز پایش روزانه گردش نقدینگی در بانکهابرای جلوگیری از سفته بازی-بایکوت کردن بخشی از نقدینگی بمعنی ازگردش خارج کردن30 درصد ازبالاترین نقدینگی افراد در بانکها- مالیات بر سود های بالا- توزیع بسته های حمایتی-بیمه بیکاری وتامین اجتماعی- عرضه ارز صادراتی به بانک مرکزی-مدیریت ونظارت عرضه و تقاضای ارز به نیاز های واقعی تولید صنعتی تمرکز کنید
ناشناس۶۲۸۲۱۰۰۹:۳۲:۱۶ ۱۳۹۷/۸/۱۹
تو این کشور همه به فکر جیب خودشان هستند حتی دولت. مهمترین عامل افزایش 4 برابر نرخ ارز خود دولت است چرا که بیش از 90 درصد درآمد ارزی کشور دست دولت و خصولتی هاست. بعضی مواقع که دولت به پتروشیمی ها تذکر می دهد تا ارز فروش خود را به سامانه نیما تحویل دهند احساس می کنم که مردم را چه فرض می کنندو دولت برای شرکت های خصولتی مدیر تعیین می کند و آنها برای حفظ صندلی خود هر چه دولت بگوید انجام می دهند حال طرف سخن دولت چه کسانی هستند نمی دانم
ناشناس۶۲۸۲۴۰۰۹:۵۱:۲۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
تمام این حرف ها را که زدید درست اما نقش تنش های خارجی در افزایش قیمت ارز چیست ؟
ناشناس۶۲۸۴۰۷۱۱:۳۳:۵۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
هر قدر دلار بالاتر از ده هزار تومان است میشود مربوط به سایر عوامل موثر در قیمت ارز، تا سه برابر شدن ارز فقط و فقط به علت خلق نقدینگی توسط بانک ها است
العبد۶۲۸۲۴۴۰۹:۵۵:۰۹ ۱۳۹۷/۸/۱۹
آقای توکلی راهکار شما هم تا حدی دفاع از تعیین دستوری نرخ ارز و در واقع شکل دیگری از همون دلار جهانگیری هست! این نظریه اگر درست بود همون موقع جواب میداد. جناب دکتر نقدینگی سه برابر شده پس نرخ ارز هم باید سه برابر میشد. دلیل افزایش نرخ ارز اینه. راهکارش هم اینه که اولا دولت دلار رو با همین نرخ بازار آزاد تک نرخی اعلام کنه دوما با منابع حاصل از فروش دلار آزاد، دستمزدها رو افزایش بده و از قشر ضعیف جامعه حمایت واقعی کنه که کسی این وسط له نشه. تا اینجای کار برای جبران اثرات شوک ارزی بود. راهکار اینکه در آینده این اتفاق نیفته هم اینه که دولت اجازه نده هیچ بانکی خلق پول کنه و با بانکهایی که چنین کاری میکنند باید مثل سارقین و مختلسین برخورد بشه چون در واقع دارند در جیب مردم دست میکنند. اگر هم کسی اجازه کنترل کردن بانکها رو نمیده پس فاسده و باید از مسئولیت عزل و محاکمه بشه. باور کنیم که اقتصاد یک علم هست
ناشناس۶۲۸۶۶۶۱۴:۴۰:۴۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
ادامه... برادر با افزایش نرخ دلار تولید به نقدینگی احتیاج داره پس برای نقدینگی تولید چه راهکاری داری بهتر نیست به عقیده بنده 30 در صد از نقدینگی در بانکها بلوکه ومورد استفاده تولید قرار بگیره نظرت چیست
ناشناس۶۲۸۲۵۵۱۰:۰۴:۳۱ ۱۳۹۷/۸/۱۹
جناب آقای توکلی حضرتعالی که رییس دیده بان شفافیت و عدالت هستید چرا تاکنون برای تحقیق در خصوص فساد و رانت در سازمان تامین اجتماعی و بخصوص ادارات کل شرق و غرب آن در تهران با 5000 پرسنل در تهران و 42 میلیون بیمه شده در کشور اقدامی نکرده اید؟؟؟؟
ناشناس۶۲۸۲۶۸۱۰:۱۳:۲۸ ۱۳۹۷/۸/۱۹
متاسفانه نگاه آقای دکتر یک جانبه هست و آن نگاه دولت مردی است. از نگاه عامه مردم که تمام دارائیشان ناگهان حدود یک پنجم شد چی؟ قدرت خرید در سراشیبی وحشتناک! درامد عملا هیچ! هزینه در کهکشان!!! بهتر است اندکی به میان مردم بیائید و ببینید قیمت دلار چه بر سر مردم آورده. حقوق یک معلم 100 دلار! یک کارگر 100 دلار!!! یک عمل ساده پزشکی ساده حد اقل 200 دلار...آقای دکتر توکلی عزیز آیا نسخه شما درمان درد عامه مردم هست؟؟؟؟ من که شک دارم.
ناشناس۶۲۸۲۹۷۱۰:۲۸:۵۶ ۱۳۹۷/۸/۱۹
حاجی ما واقعا خودمونو کردیم کره شمالی! مسببان این وضعیت راست راست راه میروند و مردم بدبخت باید بدنبال حداقل ها باشند؟ حاجی تمام روش هایی را که گفتید در صورتی تحقق می یابد که وضع داخل با اشتباهات تصمیم گیران ( که همیشه بوده و هست ) بدتر نشود و همچنین فشار خارجی مدام حلقه را تنگتر نکند ( که آن هم همیشه وجود دارد). لذا تا زمانی که قادر به تغییر فشارهای بیرونی نباشیم و همچنین با وجود مدیران پشت میز نشین (حقوق بگیر و کار نکن) امکان اجرای این سیاست ها و رشد کشور را نداریم . در بهترین وضعیت ، کشور را به لحاظ جغرافیایی با مردمی (بیشتر فقیر ومحتاج ) نگه میداریم غافل از اینکه سایر کشورها به رشد خود ادامه میدهند و دورنمای رسیدن ما به آنها کوچکتر و کوچکتر خواهد شد.
ناشناس۶۲۸۳۵۸۱۱:۱۱:۱۴ ۱۳۹۷/۸/۱۹
اقای توکلی شما از اعضای شورای مصلحت نظام هستید یعنی قدرت ندارید همین تحقیق و تفحص ها رو که میگید عملی کنید
ناشناس۶۲۸۳۹۴۱۱:۲۷:۳۲ ۱۳۹۷/۸/۱۹
فعلا که وزیر بر کنار شده را بر سر وزارت دیگری می گذاریم.ما با این مغزها نباید هم پیشرفت کنیم..
ناشناس۶۲۸۴۳۷۱۱:۵۶:۵۸ ۱۳۹۷/۸/۱۹
آقای توکلی طوری که من شنیده ام دولت بودجه را با 5500 بسته شما نگران نباشید خودشان میدانند چه خبره . مهم این است که بخواهند تورم نباشد که البته شواهد نشان میدهد که بدشان نمی آید . تورم 300 درصدی را میگویند تک رقمی نگران هم نیستند . همانطور که الآن هم نظارتی بر همین قیمتهای نجومی هم نیست .
ناشناس۶۲۸۴۵۱۱۲:۰۴:۱۴ ۱۳۹۷/۸/۱۹
جناب توکلی به حتم آگاه هستند که اقتصاد تابع عملکرد سیاسی دولتهاست فرمایشات شما در عین درستی زمینه اجرایی در اقتصاد در هم تنیده جهان ندارد مگر آنکه نظرتان همان اقتصاد حداقلی بخور ونمیر باشد
ناشناس۶۲۸۴۵۲۱۲:۰۴:۲۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
آقای توکلی پیگیری کنید بقیه 24 میلیارد دلار ارز صادر کننده های پتروشیمی و فولاد که فقط 4/5 میلیار دلار آن وارد سامانه نیما شده است کجا رفته قوه قضاییه با مدیران این شرکت ها باید برخورد سخت کند وبقیه ارز را مجبور کند به سامانه نیما وارد کنند و الا برخورد با 2 تا دلال خرده پا ارز چهار راه فردوسی هیچ چیز را درست نمی کند و هیچ اعتمادی را باز نمی گرداند
منهدم۶۲۸۶۷۳۱۴:۴۴:۰۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
همین اظهار نظر (یعنی الان باید دولت بداند که سال آینده تورم بیشتری در اقتصاد ایران بروز خواهد کرد.) اثرات منفی زیادی دربرهه کنونی که اصولا باید بدلیل همرسانی تدریجی نرخ ارز نیمایی به آزادبه سمت تعدیل قیمتها پیش بریم ، درجامعه و اذهان مردم انتظارات تورمی ایجادمیکنه>
ناشناس۶۲۸۸۴۴۱۶:۵۵:۴۷ ۱۳۹۷/۸/۱۹
آقای توکلی آرزوی شما اقتصاد کوپنی است ولی مطمئن باشید اجرای آن مشکلات کشور را بیشتر خواهد کردنه کمتر! !ولی باز واضح است که حتی آن موقع هم شما قصور را از مجریان طرح درخشان خودتان خواهید دانست. این کشور به تنها چیزی که نیاز دارد عدالت است نه طرح!
ناشناس۶۲۸۸۸۷۱۷:۲۸:۲۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
اروپا و آمریکا که بالاترین میزان شفافیت اقتصادی را دارند، لابد چند نفر را اعدام کرده اند که به این وضعیت مطلوب رسیده اند!!!
سالک باهار۶۲۸۹۱۳۱۷:۵۱:۲۳ ۱۳۹۷/۸/۱۹
بابا این دولت و مجلس اراده به شکستن کمر مردم دارن و تا حدود زیادی هم موفق شدند اگر بصیرت داشتند می فهمیدند پنهان کردن نارضایتی اکثریت مردم بعد از مدتی چه نتایجی خواهد داشت..
عماد۶۲۹۱۲۴۲۱:۴۲:۱۰ ۱۳۹۷/۸/۱۹
چطور است کوپن ها در ۲۲ بهمن امسال رونمایی شود.
ببو۶۲۹۱۶۲۲۲:۰۹:۳۲ ۱۳۹۷/۸/۱۹
در شرایطی که تورم چهل یا پنجاه در صدویا بیشتر است آیا به پرداخت اضافه بیست درصدی بانکها به سپرده ها سود میگویند ؟ یا زیان ؟ یا کلاه برداری ؟ کاهش قدرت خرید مردم در پایان دوره سپرده گذاری را چه کسی جبران میکند؟ لطفا توضیح کامل ارائه فرمایید
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نارضایتی عباس موزون از زمان پخش برنامه زندگی پس از زندگی

  2. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  3. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  4. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  5. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  6. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  7. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  8. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  9. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  10. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  11. دیر اما قابل‌توجه ...

  12. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  13. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  14. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  15. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  16. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  17. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  18. قبور لاکچری

  19. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  20. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  21. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  22. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  23. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  24. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  25. یمنی ها فراتر از تصور !

آخرین عناوین