مدیران کشور فکر می‏ کنند چون چهار دهه کشور را مدیریت کرده‏ اند، روئین فکر شده ‏اند

پدرام سلطانی، گروه تعاملی الف،   3970709049 ۱۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
مدیران کشور فکر می‏ کنند چون چهار دهه کشور را مدیریت کرده‏ اند، روئین فکر شده ‏اند

من این پرسش را مطرح نمی‌کنم که مسئولان کشور در همه قوا و ارکان، مهارت ها و مدل های تصمیم‌گیری را آموخته‌اند یا خیر، زیرا به ظن قوی پاسخ آن مثبت نیست. اما پاسخ منفی نباید مانع از پرداختن به این موضوع مهم و اساسی در بحبوحه‌ی بحران کنونی باشد. یک تصمیم‌گیری به زبان ساده حاصل یا خروجی (Output) تعدادی داده و اطلاعات به عنوان ورودی (Input) است که با اتکا به مهارت ها و تکنیک‌های تصمیم‌گیری روی آنها فرایند (Process) تحلیل و بررسی به عمل می‌آید. پس تصمیم‌گیری مانند محصول کارخانه ایست که مواد اولیه دارد و خط تولیدی که متناسب فراوری آن مواد اولیه برای تولید محصول مطلوب طراحی و نصب شده است.

در تصمیم‌گیری یا باید از مدل‌های کمی استفاده نمود که از تحلیل و محاسبه داده‌های کمی خروجی کمی هم حاصل می‌شود و مبنای تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد، مثال آن محاسبه شاخص‌های اقتصادی مانند نرخ رشد و نرخ تورم و همچنین پیش بینی روند آنها در آینده است، و یا باید از مدل‌های کیفی استفاده نمود که در این صورت تصمیم‌گیری، مبتنی بر اطلاعات کمی و کیفی و استفاده از چارچوب ها و ابزارهای کیفی و تجربه وضعیت‌های مشابه، با هدف بهینه کردن و یا انتخاب یک تصمیم که از میان گزینه‌های متصوره مناسب‌ترین تصمیم باشد، خواهد بود. در این روش دانش انباشته و تجارب قبلی کمک می‌نماید که از تکرار خطاهای قبلی جلوگیری شود.

فرایند تصمیم‌گیری در ایران از هیچ‌یک از مدل های اصلی بالا پیروی نمی‌کند، بدین صورت که اولاٌ مدل‌های کمی در تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری اقتصادی بیشتر در دانشگاه ها به‌کار گرفته می‌شود و کمتر مجال راه یافتن به اتاق‌های تصمیم‌گیری کلان کشور را دارد و ثانیاٌ اطلاعات کشور به‌صورت درست و با استانداردهای روز در سازمانی یا بانک اطلاعاتی واحدی گرداوری، دسته بندی و یکپارچه نمی‌شود. اطلاعات مدیریتی کلان کشور به‌صورت تکه تکه در سازمان‌های مختلف نگهداری می‌شود که ارتباط تعریف شده‌ای برای اتصال و تبادل با هم ندارند و از آن گذشته، استفاده از آنها به تهیه‌ی گزارش‌های بخشی و غیر جامع کارشناسی محدود شده است که عموماٌ هم حداکثر شانس تورق در سطوح عالی کشور می‌یابند و نه کاربست. شخصاٌ در جلسات گوناگونی شاهد بوده‌ام که چگونه مسئولان مختلف، اطلاعات و گزارش‌هایی را از آستین خود در می‌آورند و «هنرمندانه» سایر حضار را با آنها غافلگیر و شگفت زده می‌‎کنند، به نحوی که در یک جلسه بعضاٌ چندین گزارش متفاوت و متنوع از دستگاه‌های مختلف «رو می شود» که کارکردشان بیشتر فخر فروشی اطلاعاتی و مسابقه جلب توجه حضار و به ویژه مسئولان ارشد حاضر در جلسه است.

این آشفتگی اطلاعاتی همواره سبب می‌شود که افراد حاضر در جلسه بیشتر مبتنی بر محفوظات و سلائق خود رای دهند و تصمیم بگیرند و لابی کردن و بحث‌های طولانی اقناعی و مطالبات بخشی، جای مدل‌های مشخص تصمیم‌گیری را به شدت تنگ می‌کند. از آنجا که در تمام این سالها این روش جایگزین مدل‌ها و مهارت‌های تصمیم گیری شده است، تبدیل به یک روش متعارف و اصلی شده است و سایر روش‌های درست بدل به فرع و استثنا گشته‌اند.

این روی یکپارچگی تصمیم‌گیری و در نتیجه یگانگی حاکمیت، بدون حتی فهم این کاستی، کاملاٌ به محاق رفته است و هر مسئولی تبدیل به یک موتور تصمیم‌گیری مجزی در سیستم شده است و شما تصور کنید که این موتورها همگی با هم روشنند و با سرعت، قدرت و جهت متفاوت مرتب در حال حرکت دادن سیستم تحت امر خود هستند. حاصل این آشوب چیست؟ فرسایش، اصطکاک، تکرار اشتباهات و استهلاک منابع مالی و مدیریتی کشور.

آسیب دیگری که این روش به نظام مدیریت و سلامت حکمرانی در کشور زده است، اعتماد به نفس کاذب مدیران ارشد کشور است. ایشان به غلط باور دارند که چند دهه تجربه حضور در مدیریت‌های کلان کشور ایشان را «مدیران روئین فکر» نموده است، مدیرانی که خود را از اشتباه و خطا مبری می‌دانند و راجع به هرچیزی و هر موضوع تخصصی فی البداهه تصمیم می‌گیرند و اعتنایی هم به نظرات کارشناسان و متخصصین امر نمی‌کنند. مثلاٌ یک رئیس جمهور شخصاٌ راجع به حساسترین و پیچیده ترین موضوعات اقتصادی تصمیم می‌گیرد و حتی کارشناسان را نیز مورد عتاب و سرزنش قرار می‌دهد. تقریباٌ همه ی روسای جمهور کشور نمونه‌هایی از این تصمیم گیری‌های فردی در کارنامه‌ی خود دارند. وضع در وزارتخانه‌ها، سازمانها، مجلس، قوه قضائیه و... هم همین است.

اوصافی را که بر شمردم با خود مرور کنید و بعد به این پرسش پاسخ دهید که: «آیا با این شیوه حتی امکان اداره‌ی مطلوب یک کارخانه یا یک مزرعه هم وجود دارد؟» تا چه برسد به یک کشور 80 میلیونی و 1.6 میلیون کیلومتری....

 

دیدگاه کاربران

صمصام۵۷۳۷۳۵۱۱:۱۵:۱۲ ۱۳۹۷/۷/۹
دقیقا درد امروز کشور ما فقدان یک سیستم مدیریت جوان ،پویا، فعال ،ریسک پذیر ،خلاق و از همه مهمتر پیشنهاد و انتقاد پذیر است مجموعه فعلی مدیران عالی کشور ما بدون توجه به حزب وگرایششان همگی پیر هستند با سن های بالای50 و 60 سال !!!! بدون کوچکترین توانایی ..همگی فارق التحصیلان قبل از انقلاب و در دهه های 50 و یا 60 بوده اند که سوادشان مطابق با همان دهه هاست و در طی این سال هازحمتی به خودشان برای پیگیری و دریافت اطلاعات در زمینه پیشرفتهای ایجاد شده در حوزه تخصصیشان نداده اند . به عنوان مثال اگر وزیران محترم نیرو در دولتهای مختلف میدانستند که در کشورهای دیگر روشهای نوین تولید برق بسیار کم هزینه و پر بازده تر شده اند امروز هرگز قطعی برق نداشتیم سایر حوزه ها هم به همین صورت است : اب محیط زیست نفت خودرو سازی مسکن ترافیک و..و..و..و...
ناشناس۵۷۴۷۵۰۱۹:۲۲:۲۷ ۱۳۹۷/۷/۹
مشکل اصلی اینه که پیرمردهای بیسواد را جوانان باهوش می چاپند و نمایش کارکردن می دهند . مشکل اصلی تعهد و نظارت کارشناسانه روی همه ، چه پیر ناکارآمد و چه جوان جویای نام و بی تجربه که اصلا" « نگرد نیست گشتیم نبود » .
ناشناس۵۷۳۹۰۹۱۲:۱۹:۴۶ ۱۳۹۷/۷/۹
اگر فهم مدیریت بود که وضعیت این نبود
ناشناس۵۷۳۹۹۶۱۳:۰۰:۳۷ ۱۳۹۷/۷/۹
آن هم چه مدیریتی ! دلار 17500 تومانی بجای 7 تومانی از مدیریت مدیران رئوین فکر هست که ایرالن را به مهلکه نابودی اقتصادی کشانده اند
غریب آشنا۵۷۴۶۶۴۱۸:۲۳:۱۳ ۱۳۹۷/۷/۹
جناب آقای دکتر سلام امان ازدست۱%یها.که هرچی هست ازدست آنهاست!!! کارگررویین تن نیست مردم رویین تن نیستندبکشید کاسبی که ضررمیده می بنده.شماچه وقت می بندید؟!
ناشناس۵۷۴۷۵۲۱۹:۲۳:۳۹ ۱۳۹۷/۷/۹
هفت شهر عشق را عطار گشت ، ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم .
ناشناس۵۷۴۹۲۳۲۱:۴۳:۱۷ ۱۳۹۷/۷/۹
واقعا چه تلاشی برای ماندن می کنند عشق به خدمت اینجا غوغا می کند. در حال دور زدن قانون و مجوز و... هستند
ناشناس۵۷۵۱۰۳۰۱:۰۲:۴۸ ۱۳۹۷/۷/۱۰
آقای پدرام سلطانی ! ما در عرصه اقتصاد مطابق هیچ الگویی در جهان عمل نمی کنیم اقتصاد ما (نامتقارن ) و منحصر بفرددر دنیاست . آقایان روئین فکر که عرصه را به روی جوانان منورالفکر تنگ کرده اند افتخار می کنند : که دود از کنده بلند می شود وقتی یک دولت ضعیف تنها راه چاره رونق اقتصاد را جیب مردم ببیند و بعد توجیه و تبصره بیاورد و این تفکر نامتقارن را نجات اقتصاد و کشور تلقی کند یا باید درب دانشگاه آن کشور را تخته کرد یا درب دولتش را ...
ناشناس۵۷۵۱۹۳۰۷:۳۰:۱۵ ۱۳۹۷/۷/۱۰
مافقط یک وزیر جوان داریم که واقعا گل کاشته ... حالا فکرشو بکنید چند تا مثل اقای اذری جهرمی داشتیم چقدر مشکلات حل شده بود.
ناشناس۵۷۵۲۹۹۰۸:۴۳:۱۹ ۱۳۹۷/۷/۱۰
پیر سالاری و قتل عام جامعه و جوانان می باشد . آنچه که امروز به اسم کودکان کار ، فقر ، طلاق ، اقتصاد آشفته ، فحشا و تن فروشی ، اختلاس و دزدی و رانت خواری ،آقازادگی و ژن برتر ........می بینیم که نمی خواهند از تخت قدرت کنده شوند .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین