جان کری: از پیروزی روحانی و انتصاب ظریف خیالمان آسوده شد

گروه جهان الف،   3970625113 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

وزیر امور خارجه سابق آمریکا در فصل ۱۸ کتاب خاطراتش به پیگیری ادامه مذاکرات هسته‌ای پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران پرداخته است.

جان کری: از پیروزی روحانی و انتصاب ظریف خیالمان آسوده شد

به گزارش تسنیم «جان کری»، وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در کتاب جدیدش به‌نام Every Day is Extra (هر روز موهبتی دیگر است) به شرح ماجراهای زندگی خودش از زمانی که فرزند یک دیپلمات بوده تا پایان دورانش در وزارت خارجه آمریکا پرداخته است.

«کری» فصل هجدهم این کتاب را به موضوع خاطراتش از مذاکرات هسته‌ای با ایران اختصاص داده است.

 او در این بخشی از فصل ۱۸ به توضیح درباره پیشبرد مذاکرات از طریق کانال محرمانه بعد از پیروزی حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران در انتخابات سال 1392 پرداخته است. روایت کری در این قسمت، از اندکی قبل از پیروزی روحانی آغاز می‌شود. کری در آن زمان هنوز رئیس کمیته روابط خارجی سنا بوده اما در این بخش توضیح می‌دهد که فوریه سال 2013 به عنوان وزیر خارجه منصوب شده است.

**

نظام پرقدرت تحریم‌ها که ما و شریکان بین‌المللی‌مان دنبال می‌کردیم، بلاشک تاثیر قابل توجهی روی اقتصاد ایران داشت، اما همزمان عزم آنها برای سرعت بخشیدن به برنامه هسته‌ای را هم بیشتر می‌کرد. وقت تنگ بود. اساساً در آستانه ایران مجهز به سلاح هسته‌ای قرار داشتیم.

رئیس‌جمهور اوباما تشخیص داد وقت آن است به ایرانی‌ها این علامت را بدهیم که ایالات متحده آماده بحث درباره توافق محتملی است که در آن ایران بتواند به غنی‌سازی اورانیوم در مقیاس محدود ادامه بدهد. به هر حال، سایر شریکان مذاکره‌کننده ما در 1+5 از قبل به این نتیجه رسیده بودند. ما تنها کسانی بودیم که جا مانده بودیم. ممکن بود ایالات متحده هم بعدها بابت از دست دادن فرصت برای حل مسالمت‌آمیز این بحران مقصر شناخته شود. 

با کمک عمانی‌ها برنامه‌ریزی برای جلسه‌ای دیگر با ایرانی‌ها را شروع کردیم. من به شدت موافق این بودم که هیئت مورد نظر را «بیل برنز»، معاون وزیر خارجه هدایت کند. بیل، از ماموران کهنه‌کار وزارت خارجه بود که بسیار در کاخ سفید مورد احترام بود. بین دیپلمات‌های حرفه‌ای، او یکی از ممتازترین کسانی است که وزارت خارجه به خود دیده است. می‌دانستم که از احترام کلینتون و رئیس‌جمهور برخوردار است. اولین کاری که بعد از رفتن به وزارت خارجه انجام دادم این بود که از بیل خواستم برنامه‌اش برای استعفا که از مدت‌ها قبل روی آن فکر کرده بود را معوق کرده و معاون وزیر خارجه باقی بماند- این، تا حد زیادی به این خاطر بود که می‌دانستم تجربه او برای تلاش‌های ما در قبال ایران تا چه اندازه ارزشمند بودند. بخت با من یار بود که درخواستم را پذیرفت. 

رئیس‌جمهور و من می‌دانستیم که حضور بیل در کانال پشت‌پرده دو هدف را دنبال می‌کرد: اول، ثابت می‌کرد ما چقدر درباره گفت‌وگوها جدی هستیم و دوم، امیدوار بودیم که این اقدام باعث مشارکت سطح بالا از سوی ایرانی‌ها منجر شود. رئیس‌جمهور اوباما هم می‌خواست اطمینان حاصل کند جلسه بعد از سوگند خوردن من به عنوان وزیر خارجه آمریکا برگزار می‌شود. می‌خواستیم این را کاملاً روشن کنیم که دولت آمریکا همزمان با ادامه این مذاکرات، متحد است. 

1 فوریه 2013 من سوگند یاد کردم. بیل و سایر اعضای هیئت اوایل مارس به مسقط سفر کردند. او پیامی را رساند که ایرانی‌ها مشتاق شنیدنش بودند: ایالات متحده آماده خواهد بود مشروط بر موافقت ایران با ایجاد محدودیت‌های شدید، دائمی و قابل راستی‌آزمایی [در برنامه هسته‌ای خود] داشتن برنامه‌ای محدود، صرفاً مسالمت‌آمیز و بومی در زمینه غنی‌سازی ایران را مورد بررسی قرار دهد.

ویلیام جوزف برنز (بیل برنز) 

***

این روند با نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در ژوئن 2013 متوقف شد. وقتی نامزد میانه‌روتر، حسن روحانی پیروز شد ما شگفت‌زده و دلگرم شدیم. روحانی محور مبارزات انتخاباتی‌اش را ترمیم روابط ایران با جامعه بین‌الملل قرار داده بود. او 16 سال هم دبیر شورای عالی امنیت ملی بود و در آن سمت کاملاً در دوره‌های قبلی مذاکرات هسته‌ای حضور داشت. نمی‌دانستیم که این موضوع موثر خواهد بود یا بر عکس، ولی این را درک می‌کردیم که اندکی تخصص به بی‌اطلاعی ارجحیت دارد.

به علاوه، از اینکه روحانی جواد ظریف را به عنوان وزیر خارجه و مسئول پرونده هسته‌ای منصوب کرد، تا حدی خیالمان آسوده شد. شهرتش به دلیل حدوداً 10 سالی که نماینده ایران در سازمان ملل متحد بود، به خوبی شناخته شده بود. او صحنه روابط بین‌المللی  را خیلی خوب می‌شناخت. سال‌های زیادی در ایالات متحده زندگی کرده بود، زبان انگلیسی را روان صحبت می‌کرد و به فرهنگ آمریکا اشراف داشت. مضاف بر این، سلف ظریف یعنی علی صالحی که برای تشکیل کانال پشت‌پرده ضروری بود به عنوان رئیس برنامه انرژی اتمی ایران انتخاب شد. این انتصابات به نظر می‌رسید هدف جدی ایران را تقویت می‌کردند. ضمن آنکه محتاطانه خوش‌بین بودم گفت‌وگوهایمان احیا خواهند شد. وقتی از «سالم» شنیدم که تیم روحانی بدون فوت وقت با عمانی‌ها تماس گرفته و این پیام را به آنها رسانده‌‌اند که مایل به پیشبرد کار هستند این باورم تایید شد.

چند هفته بعد از تحلیف روحانی در ماه آگوست، بیل در راس هیاتی عازم مسقط شد. زمانی که آنجا بود هر شب با هم صحبت می‌کردیم. می‌گفت تغییراتی اساسی در فضای گفت‌وگوها ایجاد شده است. برای اولین بار، هیئت ما واقعاً برداشتش این بود که ایرانی‌ها همانند ما مایل به یافتن راهی برای پیشبرد کار هستند. در جلسه‌های قبلی تا حد زیادی این طور بود که پشت سر هم سخنرانی‌های مطول انجام می‌شود و هر نفر بعد از دیگری صحبت می‌کرد، اما حالا گفت‌وگوهایی واقعی در جریان بود. 

وقتی بیل برگشت از او پرسیدم چقدر با یافتن نقطه نظرات مشترک با آنها فاصله داریم؟ گفت: «هنوز وارد زمین بازی بیسبال نشده‌ایم ولی حداقل داخل پارکینگ که هستیم.» مخاطره‌ای که با دو سال تعاملات پشت پرده پذیرفته بودیم، ارزشش را داشت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۵۱۱۱۸۱۶:۳۴:۱۴ ۱۳۹۷/۶/۲۵
برجام رو با هدف پیروزی در انتخابات ۹۶ ،با عجله و بدون تضمین عینی امضا کردند.. الان هم می گن مردم تحریم رو تحمل کنید و مقاومت کنید ، چرا؟ چون حالا نوبت کری و دوستانه که میوه برجام رو در انتخابات کنگره بچینند.. به این سخنان کری در شبکه امریکایی هفته گذشته دقت کنید : (برجام توافق بسیار محکمی است ، در درستی راه ما همین بس که علیرغم خروج ترامپ ، اما راستی ازمایی برنامه هسته ای ایران ، سفت و سخت ادامه دارد !! واین یعنی امنیت شما مردم امریکا !) متاسفانه دولت روحانی سیاست خارجی رو قربانی برتری جویی داخلی کرد... و هر دو را باخت.
ناشناس۵۵۱۱۲۸۱۶:۴۰:۲۳ ۱۳۹۷/۶/۲۵
کری جان اینجا هم یه عده بودن از رای نیاوردن هیلاری کلینتون عزا گرفته بودن یه عده هم از رای آوردن ترامپ بشکن میزدن
ناشناس۵۵۱۵۴۰۲۲:۲۸:۴۱ ۱۳۹۷/۶/۲۵
کلینتون میمومد صد در صد جنگ جهانی میشد
ناشناس۵۵۱۷۳۵۰۲:۰۸:۳۱ ۱۳۹۷/۶/۲۶
اینجا یک عده هم بودن که برای برجام بشکن می زدن . الآن که به برکت برجام دلار شده 15 هزار تومان هنوز هم دارن بشکن می زنن. چون اساساً هدف این جماعت حل مشکلات کشور نبود بلکه هدفشون این بود که با تمام وجود به جان کری بتونن بگن کری جان ؛ که خوب البته مقصودشان حاصل شد.
پدرام۵۵۱۷۵۰۰۴:۱۷:۰۶ ۱۳۹۷/۶/۲۶
آقای کری خوب لو دادی دولت بی عرضه و رانت ساز را منم دشمن ایران بودم از این آقایان خوشم میامد چون بدتر از بمب اتم تخریب کردن ایران را
محمد قاسمی۵۵۱۱۳۲۱۶:۴۱:۵۸ ۱۳۹۷/۶/۲۵
چه روزهای تاریکی ...
ناشناس۵۵۱۲۷۸۱۸:۳۸:۲۸ ۱۳۹۷/۶/۲۵
دقیقا،واقعا چه برسر ملت اومد.در ۲۰۰سال گذشته سیاستمداران غربگرا بیشترین لطمه را به کشور زدن
ناشناس۵۵۱۳۴۸۱۹:۱۵:۱۵ ۱۳۹۷/۶/۲۵
هیچ جای دنیا از تندروان استقبال نمی کنند....خواه ایران باشد ....خواه امریکا..... کری موضعش در برابر ترامپ و تیم تندروش نیز روشن است.....از این زاویه به قضیه نگریسته......
ناشناس۵۵۱۷۳۱۰۱:۵۸:۱۶ ۱۳۹۷/۶/۲۶
برای آمریکا تندرو و کندرو فرق نمی کند. هر گروهی که منافع آمریکا را تامین کند از آنها حمایت میکند. شما ملاحظه کنید که آمریکا در راستای منافع خود از تندروترین افراد مانند بن سلمان و یا تندروترین گروهها مثل داعش حمایت کرده است. وحتی پایه گذاری داعش در دولت دموکراتها صورت گرفته است. در ایران هم آمریکا بارها از غربگرایان و اصلاح طلبان حمایت کرده و برای روی کار آمدنشان تلاش کرده است. که ای کاش اصلاح طلبان که برخی از آنها قبلاً سوابق خوبی هم داشته اند از این حمایت آمریکا اعلام برائت میکردند. ولی خوب ، اینگونه نشد
ناشناس۵۵۱۳۳۵۱۹:۰۷:۵۱ ۱۳۹۷/۶/۲۵
زیاد عجیب نیست چون در ایران هم ملیون ها نفر از پیروزی روحانی و نتیجتن ظریف خوشحال شدند اما این شادمانی دیری نپائید چون روحانی وعده های انتخاباتی اش را کنار گذاشت و شد مثل آنانکه میگویند مملکت بهشت است اشکال از ماست که نمیفهمیم .
ناشناس۵۵۱۴۵۶۲۱:۰۶:۱۴ ۱۳۹۷/۶/۲۵
به امید نابودی جمیع اسلاحتلبان
ناشناس۵۵۱۶۷۲۰۰:۴۳:۲۴ ۱۳۹۷/۶/۲۶
اصولگرا و اصلاح طلب فرقی نمیکنند
ایران دوست۵۵۱۷۱۱۰۱:۲۱:۱۴ ۱۳۹۷/۶/۲۶
اصلاح بزرگوار اصلاح
ناشناس۵۵۱۵۲۶۲۲:۱۱:۵۳ ۱۳۹۷/۶/۲۵
واصلاح طلب با این همه سواد به کجا میخوای بروی
ناشناس۵۵۱۶۶۳۰۰:۳۲:۳۱ ۱۳۹۷/۶/۲۶
باید هم خیالت راحت بشود....چون میدونستی دولتی که هیچ چیزی برای عرضه نداره، اگه برجام پاره پوره هم بشه باز هم دست ازش بر نمیداره و شما میتونید هرجور خواستید نقضش کنید و یکی هست که بگه نقض فاحش نشده
ناشناس۵۵۱۷۲۳۰۱:۳۵:۲۹ ۱۳۹۷/۶/۲۶
حتما می خواهید بگید روحانی و ظریف رو هم امریکاییا سر کار آوردن.
از سار کاشان۵۵۱۷۵۳۰۶:۱۶:۲۵ ۱۳۹۷/۶/۲۶
از لا به لای این خاطرات متوجه شدم که تیم دکتر ظریف ساخته شده برای مذاکرات بی شک اگر در مذاکرات خوب عمل نکرده بودند امریکایها باید دو دست داشتن دو دست دیگه ای هم قرض می کردند و آن توافق را حفظ می کردند اما دیدیم آنان ناچار شدند پی بی آبرویی و بی اعتباری جهانی را به خودشان بمالند و از توافق بطور یکجانبه خارج شوند
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین