ظریف: کنوانسیون خزر با در نظر گرفتن حداکثر منافع ملی ایران بود/ خط حسینقلی خان - آستارا را هیچگاه نخواهیم پذیرفت

گروه سیاسی الف،   3970524184 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

وزیر خارجه ایران گفت: کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر نه تنها تمامیت ارضی ما را حفظ می‌کند بلکه باعث می‌شود روابط دوستانه‌ با همسایگانمان در این حوزه برقرار و تداوم یابد.

ظریف: کنوانسیون خزر با در نظر گرفتن حداکثر منافع ملی ایران بود/ خط حسینقلی خان - آستارا را هیچگاه نخواهیم پذیرفت

به گزارش الف، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان امشب (چهارشنبه) در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری حضور یافت و درباره نشست آکتائو و کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.

وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه گفته می‌شود ما در شرایط فشار و تحریم هستیم و در این شرایط مذاکرات را برگزار و کنوانسیون را امضا کردیم، چرا در این مقطع این کنوانسیون امضا شد، گفت: این کنوانسیون 21 سال است مذاکره می‌شود و بیش از یک سال است همه موارد آن به نتیجه رسیده یک سال گذشته بیشتر کاری که همکارانم دنبال می‌کردند مربوط بود به تطابق دادن ترجمه‌ها. کنوانسیون به دو زبان فارسی و روسی بود و باید با هم مطابقت داده شود.

وزیر خارجه افزود: امروز هم ایران به لطف خدا در شرایط قدرت است و در شرایط ضعف نیست و فشارهای آمریکا این کشور را در شرایط انزوا قرار داده است و در حوزه دیپلماتیک تقریبا همه کشورها به استثنای یک دو کشور کوچک با آمریکا در شرایط خوبی نیستند اما این کنوانسیون مذاکراتش در بهترین شرایط ایران، که هم تحریم‌ها برداشته شده بود هم وضعیت افکار عمومی بین‌المللی راجع به ایران خوب بود، مذاکره شد.

وی گفت: برخلاف برخی اظهارنظرهایی که به هر حالت صورت می‌گرفت. در این کنوانسیون بیشترین منفعت را برای منافع ملی و مصلحت ایران می‌دیدیم.

ظریف ادامه داد: اگر سیاست خارجی یک هدف داشته باشد حتما آن هدف حراست از تمامیت ارضی، امنیت ملی و استقلال سیاسی و کمک به وضعیت معیشتی مردم است.

وزیر خارجه گفت: ما با همسایگان شمالی در بهترین شرایط هستیم و دوست داشتیم این روابط درازمدت باشد. این کنوانسیون نه تنها تمامیت ارضی ما را حفظ می‌کند بلکه باعث می‌شود روابط دوستانه‌ای با همسایگانمان در این حوزه همسایگی برقرار و تداوم یابد.

وی درباره سهم بندی در خزر گفت: تصور اشتباهی در بین برخی وجود دارد که سهم ایران در خزر 50 درصد بوده یا هست. سهم بندی در پایان دهه 90 میلادی روسیه با قزاقستان منابع بستر دریا را بین خودشان در حوزه‌ای که نزدیک به مرزها بود. اگر به نقشه خزر نگاه کنید مقدار زیادی از سواحل خزر متعلق به قزاقستان است این را در حوزه خودشان منابع زیربستر را تقسیم کردند و در آن تقسیم بندی به روسیه حدود 18 درصد و به قزاقستان بالای 30 درصد رسید.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: روسیه خط مرزی خود با آذربایجان را تعیین کرد و مربوط به منابع زیربستر است که عمدتا نفت و گاز است. ولی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان هیچ تقسیم منابع زیربستر و یا حوزه‌هایی که هر یک از کشورها می‌توانند به صورت انحصاری از منابع زیربستر استفاده کنند، صورت نگرفته است.

وی گفت: کسانی که راجع به سهم ایران صحبت می‌کنند حتما از سهم زیربستر صحبت نمی‌توانند کنند و احتمال دارد در آینده به توافقی در این خصوص نرسیم. در مورد سطح دریا تقسیم بندی صورت نگرفته است.

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: ما درباره خط مبدا توافقی نکردیم اگر کسی راجع به تعیین سهم صحبت می‌کند ایران هیچ چیز درباره تعیین سطح برایش شکل نگرفته است. فقط برای زیربستر بین روسیه و قزاقستان توافقی شده که مربوط به 20 سال قبل است.

وی گفت: شما پنج کشور ساحلی دارید و نمی‌توانید اجازه دهید کشورهای دیگر بین خودشان تصمیم گیری کنند، نمی‌توانید تصمیمات بقیه را وتو کنید مگر اینکه در توافق آمده باشد. بر خلاف گذشته که برخی کشورها خودشان بستر را تقسیم کردند الان نمی‌تواند چنین کنند و اگر کنوانسیون امضا نشده بود می‌توانستند این کار را انجام دهند.

ظریف با بیان اینکه برای سواحل ایران به راحتی نمی‌توان خط مبدا مستقیم کشید، در حالت عادی از وضعیت نامناسبی رنج می‌بریم، گفت: شاید چندین جلسه وزرا طول کشید و در آخرین جلسه توانستیم یک بند در تعریف بگیریم و آن اینکه کشورهایی که سواحلشان به شکلی است که خط مبداشان نامناسب است وضعیت ویژه‌ای داشته باشند. ایران توانست این را به دست بیاورد.

وزیر خارجه گفت: قرار است از سه چهار ماه دیگر مذاکرات درباره تعیین خط مبدا شروع شود. دولت این تصمیم را به تنهایی نگرفته و نخواهد گرفت بعد از فروپاشی شوروی این موضوع در دستورکار شورای عالی امنیت ملی بوده است. همه مرحله به مرحله به شورای امنیت ملی رفته و تصویب شده است.

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اکنون که معتقدیم این کنوانسیون خیلی خوب است و منافع ایران را حفظ می‌کند، مجلس این فرصت را دارد این کنوانسیون را بررسی کند چون تا مراحل قانونی را طی نکند لازم الاجرا نیست.

وی تصریح کرد: هیچ اقدامی که ضرری برای تمامیت ارضی ما داشته باشد در این کنوانسیون نیست.

وزیر خارجه گفت: این تصور که 50 درصد دریا برای ما بوده تصور درستی نبود، البته آن زمان که ما تأکید می‌کردیم آنها تقسیم بندی انجام دادند که ما نپذیرفتیم و هنوز معتقدیم دریا باید براساس توافق همه کشورها صورت بگیرد.

وی همچنین گفت: در دریای خزر کیلومترها خط لوله از زمان شوروی بوده و نفت استخراج می‌شده با ما هم کسی مشورت نمی‌کرده و البته این حقی را برای آن ایجاد نمی‌کند. خط لوله بوده است، الان با کنوانسیون رژیم حقوقی اتفاقی که می‌افتد این است که عبور لوله از خزر باید ملاحظات زیست محیطی همه کشورهای خزر را در نظر بگیرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین تصریح کرد: خط حسینقلی خان - آستارا را هیچگاه نپذیرفته و نخواهیم پذیرفت.

وزیر خارجه یادآور شد: نه 50 درصد مبنایی دارد و نه 11 درصد که براساس یک تصور موهوم است که شوروی سابق می‌خواست به ایران تحمیل کند و هیچ وقت شکل نگرفته و نخواهد گرفت.

وی با بیان اینکه در این کنوانسیون هیچ تعیین مرز و سرزمینی صورت نگرفته، عنوان کرد: در این کنوانسیون تمامیت ارضی ایران حفظ شده و برای مذاکرات آینده یک آماده سازی شده است که انشاءلله خط مبدا با منافع ملی کشور حفظ و ترسیم شود.

ظریف مرجع حل اختلاف در کنوانسیون را مذاکره و روش‌های بین‌المللی خواند و افزود: صلاحیت اجباری برای دیوان بین‌المللی دادگستری دیده نشده است.

این خبر در حال تکمیل است...

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۹۶۲۹۶۰۰:۱۶:۰۶ ۱۳۹۷/۵/۲۵
ایران ترکمنستان و اذربایجان یک کشورند در سه حکومت. چرا در جاهای اختلاف همکاری نباشد؟ در ضمن آبادی هر سه کشور به نفع همه است. اتفاق بهتر که چیزی برای همکاری باشد
ناشناس۴۹۶۶۲۶۱۰:۳۷:۳۴ ۱۳۹۷/۵/۲۵
ما میخوایم با همه کشورها بویژه کشورهای همسایه رابط خوبی داشته باشیم اما آدم به دوستش هم خونه خودش رو مجانی نمی بخشه. در عین دوستی باید حقمون رو هم حفظ کنیم.
ناشناس۴۹۶۳۷۸۰۳:۲۵:۳۴ ۱۳۹۷/۵/۲۵
خط حسینقلی آستارا چیز زیادی نصیب ما نمی کند. اساساً اگر معیار، خط ساحل به ساحل باشد بعضی کشورها مثل آذربایجان چیزی نصیبشان نمی شود. بیست درصد منصفانه است هرچند با بیست درصد مقدار زیادی از بستر دریای آذربایجان و ترکمنستان در اختیار ایران قرار می گیرد و شاید عملی نباشد. زمانی صحبت 17 درصد بود که شاید هم عادلانه باشد و هم عملی. توجه داشته باشیم که دریای خزر در جانب ایران بسیار عمیق است و تا 1000 متر عمق دارد و هرچه به سمت شمال برویم عمق آن کم می شود و در روسیه تا 4 متر هم می رسد. یعنی اگر دریای خزر کم آب شود که با وضعیت اقلیمی جهان بعید نیست، ایران در وضعیت بهتری خواهد بود.
ناشناس۴۹۷۲۸۸۱۶:۱۹:۳۸ ۱۳۹۷/۵/۲۵
حق ایران 59 درصد هست بمان که آذربایجان مال ایران هست و همینطور گرجستان و...
ناشناس۴۹۶۳۸۴۰۴:۳۰:۰۴ ۱۳۹۷/۵/۲۵
روسیه و قزاقستان و دیگران جزء کشورهای همسو و هم پیمان هستند بنا بر این روسیه احتمال زیاد دارد برای حفظ منافعشان در مقابل ایران در ظاهر سهم کمتر از بیست در صد را برای حود قبول کند تا ایران را به قبول سهم کمتر از تساوی قانع کند ولی نباید گول ظاهر را خورد روسیه محتملا طی موافقتنامه داخلی با کشور های همسو سهم نزدیک به 50 درصذ را از ان خود میکند و از سهم ایران برای کشورهای همسو در نظر میگیرد ایران باید تحت هیچ شرایطی از سهم خود که طبق عهد نامه قبلی استفاده از منابع ودریا بطور مساوی می با شد کوتاه نیاید کشورهای اذر بایجان و ترکمنستان قسمت های کوچکی از ایران بوده اند که جدا شده اند حالا ادعای سهم بیشتر می کنند و ایران که مادر انها است با جمعیت بالای 80 میلیون سهم کمتری داشته باشد این غیر قابل قبول است.بهوش باشید عجله نکنید و با اراده ای اهنین در دفاع از حقوق بحق ایران در دریای خزر بکوشید.
ناشناس۴۹۶۶۳۸۱۰:۴۳:۲۵ ۱۳۹۷/۵/۲۵
اگر بحث خط ساحل به ساحل باشه اونوقت اگر ایران خط ساحلش رو به روسیه وصل کنه عمده دریای خزر میوفته برای ایران و روسیه!
ناشناس۴۹۶۸۲۵۱۲:۰۹:۱۶ ۱۳۹۷/۵/۲۵
تا این مسئله در یک محیط ازاد با کارشناسان غیر دولتی و استفاده از کارشناسان بین المللی و در حضور مردم مورد بحث قرار نگیرد بنده حرف های ایشان و روس ها را قبول نمیکنم
ناشناس۴۹۷۲۹۴۱۶:۲۱:۵۶ ۱۳۹۷/۵/۲۵
برای چه از نام مجعول خزر که ارتباطی با تمدن ایران ندارد استفاده میکنید؟ نام ایرانی دریا همواره هیرکانه ،هیرکانی،ورکانه و کاظمی بوده است
ناشناس۴۹۷۳۳۳۱۶:۵۷:۲۳ ۱۳۹۷/۵/۲۵
مشت نمونه خروار است برجام ديديم كلاه بزرگي رفت سر ملت ايران دلار ٨٠٠٠ تومان شد خزر هم كلاه ديگر
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

    2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

    3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

    4. این صدای اقتدار ایران است ...

    5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

    6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

    7. وحدت ملی با وعده صادق

    8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

    9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

    10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

    11. کمی دیر نیست؟

    12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

    13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

    14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

    15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

    16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

    17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

    18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

    19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

    20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

    21. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

    22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

    23. اسراییل چه باید بکند؟ 

    24. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

    25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

    آخرین عناوین