در نامه‌ای به سران قوای سه گانه صورت گرفت؛ سه راهکار دیده بان شفافیت و عدالت برای حل بحران مسکن/ اختصاص بیش از یک‌سوم درآمد خانوار برای مسکن و 31 سال انتظار برای صاحب‌خانه شدن/ افزایش چشمگیر تعداد خانه‌های خالی

گروه سیاسی الف،   3970501147 ۳۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

دیده بان شفافیت و عدالت در نامه ای به روسای قوای سه گانه وضع مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن، اجرای سریع و بدون فوت وقت مالیات بر خانه‌های خالی و دخالت دولت در شکل‌گیری اجاره‌بها را سه راهکار حل بحران مسکن در کشور ذکر و تأکید کرد: اگر به‌فوریت نسبت به حل بحران مسکن تدبیری صورت نگیرد، مقامات بی‌درد شناخته می‌شوند و مردم به فطرت خویش از مسئولان بی‌درد دوری می‌گزینند.

سه راهکار دیده بان شفافیت و عدالت برای حل بحران مسکن/ اختصاص بیش از یک‌سوم درآمد خانوار برای مسکن و 31 سال انتظار برای صاحب‌خانه شدن/ افزایش چشمگیر تعداد خانه‌های خالی

به گزارش الف، متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:

 بسم الله الرحمن الرحیم

حضور محترم برادران ارجمند، رؤسای قوای سهگانه

با سلام و تحیت

مستحضرید در پی تلاطم صعودی قیمت ارز، هرج‌ومرج بی‌سابقه‌ای در اکثر بازارها پدیدار شده‌است. این هرج‌ومرج در بازار خرید و اجاره مسکن به بالاترین حد خود رسید و هجوم سرمایه سوداگر به این بازار که البته همیشه وجود داشت، این‌بار سرعت تازه‌ای یافت و با افزایش کم‌نظیر قیمت هر مترمربع مسکن، بدترین بلا را بر اجاره‌نشینان نازل کرد. در وضعیت جدید متقاضیان خرید کم ­بضاعت ­تر، مأیوس از خانه‌دار شدن، به‌ناچار به متقاضیان مسکن اجاره­ای پیوستند و افزایش بیشتری در اجاره‌بها زمینه پیدا کرد. بی‌حساب‌وکتاب بودن بازارها موجران را به افزایش اجاره‌بها کشاند. افزایش غیرمتناسب و بی‌انصافی برخی مؤجران، وضعیت غیرقابل‌تحملی را برای گرفتارترین اقشار اجتماع که اکثریت قاطع آنان را جوانان تشکیل می‌دهند، رقم زده است؛ وضعیتی که لایدرک و لایوصف است و چاره‌اندیشی فوری، ضروری است. همان‌طور که می‌دانید اصل ۳۱ قانون اساسی داشتن مسکن متناسب با نیاز را حق هر فرد و خانواده ایرانی می‌شمارد. همچنین طبق اصل ۴۳ قانون اساسی، فراهم کردن شرایط تهیه مسکن بر عهده دولت‌ها است.

با وجود این تصریح، حتی پیش از هرج‌ومرج اخیر، همواره مسئله اصلی خانوارهای متوسط روبه پایین و زوج‌های جوان تأمین یک سرپناه مناسب برای زندگی بوده است؛ به‌طوری‌که می‌توان گفت یکی از علل تأخیر در ازدواج‌ها در سال‌های اخیر، مسئله مسکن بوده است. ارزیابی دم‌دستی ارقام مربوط به مسکن، برای روشن شدن این موضوع کافی است:

 اختصاص بیش از یک‌سوم از درآمد خانوار به هزینه مسکن

بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی بانک مرکزی، در سال ۱۳۹۵ سهم هزینه‌ای مسکن در سبد خانوار به ۳۵.۵ درصد رسیده است که نسبت به سال ۱۳۸۹ در حدود ۵.۴ واحد درصد افزایش داشته است. این در حالی است که این سهم در انگلیس ۱۳ درصد، اندونزی ۱۹.۹ درصد و کانادا ۲۰.۷ درصد است.

 31 سال انتظار برای صاحب‌خانه شدن

همچنین بر اساس اطلاعات ارائه‌شده از سوی وزارت راه و شهرسازی شاخص دسترسی به مسکن شهری برای یک واحد در سال 1371، با ذخیره تمام حقوق سالانه خانوار 6 سال بوده است که این شاخص در سال 1394 به 10.3 رسیده است. «شاخص دسترسی به مسکن» از نسبت متوسط قیمت مسکن به متوسط درآمد سالانه خانوار به دست می‌آید.

در سال 1379 برای هر خانوار ایرانی با محاسبه قیمت یک واحد مسکونی، طول دوره انتظار (ذخیره یک‌سوم درآمد سالانه خانوار) 12 سال بوده است.

دوره انتظار در سال‌های اخیر افزایش یافته است به‌طوری‌که در سال 94 به 31 سال رسیده است. این شاخص تمام دهک‌های خانوار را در نظر گرفته است اگر تنها دهک‌های پایین مدنظر قرار داده شود می‌توان گفت این گروه به‌تنهایی و بدون حمایت‌های اجتماعی و مداخله دولت، هرگز قادر به تأمین مسکن موردنیاز برای سکونت خود نیستند.

 تنها نیمی از شهرنشینان مالک خانه هستند

بر اساس گزارش بانک مرکزی از وضع معاملات ملکی در فروردین 97، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع واحد مسکونی در فروردین 97، پیش از جهش قیمتی اخیر، نسبت به فروردین ۹۶ نزدیک به ۳۰ درصد رشد داشته است و از رقم هر مترمربع 4.2 به 5.5 میلیون تومان رسیده است. با توجه به افزایش سالیانه قیمت مسکن، اقشار متوسط جامعه توانایی مالی خود را برای خرید خانه از دست می‌دهند و بالاجبار به سمت اجاره‌نشینی روی می‌آورند به‌طوری‌که طبق آمار دهه ۶۰ تقریباً ۸۰ درصد از اقشار شهری دارای خانه ملکی بوده‌اند که در حال حاضر به 54 درصد رسیده است. این اتفاق با میل افراد نبوده و با اجاره‌نشینی در برخی کشورهای اروپایی متفاوت است که شهروند با اختیار خود بازار استیجاری را انتخاب می‌کند. این آمار و ارقام حاکی از عدم توفیق دولت‌های اخیر در انجام‌وظیفه تأمین مسکن است.

در پی تلاطمات بازار ارز، با رشد لحظه‌ای قیمت مسکن، تقاضای اجاره‌نشینی افزایش پیدا خواهد کرد و به‌تبع آن، مبلغ اجاره‌بها نیز توسط موجران بالا خواهد رفت و درنتیجه به‌طور دائم خانوار سهم بالاتری از درآمد سالانه خود را به تأمین هزینه‌های اجاره مسکن اختصاص می‌دهد.

66 درصد از تقاضای مسکن، تقاضای سرمایه‌ای است

نگاه سرمایه‌ای غیر مولد به بخش مسکن ازجمله دلایل افزایش قیمت مسکن بوده است. بدین معنا که بخشی از جامعه با خرید مسکن و نگهداری آن، هدف کسب سود دارند. این رویه باعث می‌شود تا تقاضای غیرمصرفی و سوداگرانه به‌شدت افزایش پیدا کرده و درنتیجه قیمت مسکن افزایش یابد.

اصولاً در بازار‌های اقتصادی به هر ميزان كه ريسك بالاتر باشد، نرخ بازگشت سرمايه نيز بالاتر است. این در حالی است که بخش مسكن با كم‌ترين ريسك داراي بيش‌ترين نرخ بازگشت سرمايه است. اين شرايط باعث به هم خوردن توازن اقتصادي از حوزه‌هاي مولد اقتصادي به سمت بخش‌ غیرمولد و سوداگرانه مسکن شده است.

اهمیت این موضوع هنگامی مشخص می‌شود که بدانیم از سال 1355 تاکنون به‌تدریج تقاضای مصرفی کاهش‌یافته و به تقاضای سرمایه‌ای افزوده شده است. نقطه اوج داستان در بازه زمانی ۱۳۸۵- ۱۳۹۵ است که طبق سرشماری مرکز آمار، ۷ میلیون واحد مسکونی بدون احتساب خانه‌های خالی از سکنه به موجودی مسکن اضافه شده است؛ درحالی‌که تنها ۲.۴ میلیون خانوار جدید دارای مسکن ملکی شده‌اند. درواقع تنها ۳۴ درصد از تقاضای مسکن طی ۱۰ سال اخیر تقاضای مصرفی بوده است و ۶۶ درصد از تقاضای مسکن را تقاضای سرمایه‌ای تشکیل داده است.

افزایش چشمگیر تعداد خانه‌های خالی

بر اساس آمار‌ها در سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ تعداد خانه‌های خالی به طرز چشمگیری افزایش یافته است. به‌طوری‌که درصد این خانه‌ها از رقم ۴.۲ درصد در سال ۱۳۸5 (۶۳۳ هزار واحد خالی) به ۸.۳ درصد در سال ۱۳۹۰ (۱.۶ میلیون واحد خالی) و ۱۱.۳ درصد در سال ۱۳۹۵ (۲.۶ میلیون واحد خالی) رسیده است که نشان‌دهنده هجوم سوداگران به حوزه مسکن به‌منظور کسب سود بیش‌تر ناشی از احتکار خانه‌ها است. احتکار این تعداد خانه‌ در کشور منجر به خروج بخش عمده‌ای از نقدینگی (حدود ۲۰۰ میلیارد دلار) از مسیر تولید شده است.

رؤسای محترم قوای سه‌گانه!

تصویری که ارقام فوق‌الذکر ارائه می‌کند، مربوط به وضعیت پیش از بحران ارزی اخیر بوده است. ملاحظه فرمودید که عدم تعادل‌های همان دوران برای فشار بر اقشار متوسط و مستضعف کافی بود که هم‌اکنون در پی بحران ارزی، اجاره‌نشینی به بحرانی کمرشکن برای اجاره‌نشینان و زوج‌های جوان، تبدیل شده است. چاره‌جویی ضرورتی فوری است و از سه طریق قابل‌تعقیب است: الف) وضع مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن؛ ب) اجرای سریع و بدون فوت وقت مالیات بر خانه‌های خالی و ج) دخالت دولت در شکل‌گیری اجاره‌بها.

الف) مالیات بر عایدی سرمایه در بخش زمین و مسکن

یکی از ابزارهای سیاستی کارا و مؤثر که اغلب کشورهای توسعه‌یافته برای کنترل قیمت مسکن از آن استفاده کرده‌اند و می‌تواند کارآمدی اقتصاد را افزایش دهد، مالیات بر عایدی سرمایه (Capital Gain Tax=CGT) است. این نوع مالیات، مالیات بر سود حاصل از افزایش ارزش دارایی بدون ایجاد ارزش‌افزوده و فعالیت تولیدی است. گروه هدف در اخذ این مالیات، تنها سفته‌بازان و سوداگران هستند. اين ماليات به‌صورت درصدي از افزايش قیمت زمين يا مسكن در هنگام نقل‌وانتقال از فروشنده دريافت مي‌شود. در اين نوع ماليات، ملک اول و مصرفی افراد مشمول پرداخت نمی‌شوند. سازندگانی كه در بازه‌ زماني معين اقدام به توليد و عرضه واحدهاي مسكوني برای فروش یا اجاره مي‌كنند نيز از پرداخت اين ماليات معاف هستند. وضع این مالیات از جهات مختلف به رشد تولید و توزیع برابرتر درآمد مدد می‌رساند:

  1. در سطور پیش ملاحظه فرمودید که طبق آمار رسمی، 66 درصد، یعنی دوسوم تقاضای مسکن برای سوداگری است. حذف یا کاهش شدید این تقاضای سرمایه‌ای از بازار مسکن، تأثیر شگرفی در قیمت مسکن خواهد داشت. در شرایط فعلی، مالیات سود حاصل از این سوداگری دو در هزار قیمت منطقه‌ای است! یعنی صفر درصد! درعین‌حال ریسک این سرمایه‌گذاری به صفر نزدیک است. درحالی‌که تولید در صنعت و کشاورزی پر ریسک، پردردسر و با مالیات 25 درصد از سود است. بدیهی است که در این وضعیت، سرمایه از بخش مولد صنعتی و کشاورزی، به دلالی و سوداگری در زمین و مسکن میل پیدا می‌کند. چاره کار وضع مالیاتی با نرخ بالاتر از نرخ 25 درصدی مالیات بخش مولد است.
  2. با معکوس شدن جریان سرمایه، هزاران میلیارد تومان سرمایه راکد به بخش تولید سرازیر می‌شود و کمبود سرمایه را در بخش مولد چاره و به رشد تولید کمک می‌کند. به یاد آورید که سرمایه راکد در این بخش 200 میلیارد دلار برآورد شده است.
  3. تبدیل سرمایه راکد و سوداگر به سرمایه مولد از یک‌سو با کاهش تقاضای کاذب زمین و مسکن، به کاهش اجاره‌بها منجر می‌شود و هزینه طبقات متوسط به پایین را کاهش می‌دهد و نابرابری را کم می‌کند و از سوی دیگر با افزایش عرضه سرمایه در بخش مولد، اشتغال را بالا می‌برد که رشد و عدالت را تقویت می‌کند.
  4. با رفع تبعیض در دو بخش اقتصادی ضمن تقویت عدالت، کارایی اقتصادی را در وضعیت رقابتی‌تر افزایش می‌دهد.
  5. اثر مهم دیگر افزایش درآمد مالیاتی دولت است که عرضه خدمات دولت را بیشتر می‌سازد و از این طریق نیز بر سطح رفاه عمومی می‌افزاید.

ب) مالیات بر خانه‌های خالی

دیدیم که تعداد خانه‌های خالی با نرخ فزاینده‌ای در سال‌های اخیر افزایش یافته است. به‌طوری‌که در سال 1395 تعداد آن‌ها به 2 میلیون و 600 هزار واحد رسید. وضع مالیات بر خانه خالی، اگر نرخ به‌درستی و مؤثر تعیین شود، انگیزه عرضه را برای فروش یا اجاره فراهم می‌سازد و بدین ترتیب قیمت مسکن و اجاره‌بها کاهش می‌یابد.

مالیات بر خانه‌های خالی در تیرماه سال ۱۳۹۴ توسط مجلس شورای اسلامی به قانون مالیات‌های مستقیم اضافه شد. به‌منظور اجرایی شدن این قانون، به وزارت راه ‌و ‌شهرسازی فرصتی ۶‌ ماهه داده شد تا «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» را ایجاد نماید. البته باید گفت کارکرد این سامانه فراتر از اجرایی شدن قانون مالیات بر خانه‌های خالی است. در تمام کشورهای توسعه‌یافته وجود این سامانه جزء لاینفک بازار املاک و مستغلات است، زیرا بسیاری از برنامه‌های راهبردی از طریق این سامانه قابل‌اجرا است.

 سامانه ملی املاک و اسکان

مهم‌ترین کارکرد سامانه ملی املاک، ایجاد بانک اطلاعاتی جامع از تعداد و نوع املاک، مهاجرت‌ها، عرضه و تقاضا و نیز جمعیت دارای خانه ملکی و استیجاری در مناطق مختلف کشور است. در صورت اجرای صحیح این سامانه می‌توان انتظار داشت بخش مسکن کشور از بی‌نظمی خارج‌شده و با یک برنامه مدیریتی دقیق، سروسامان بگیرد. با شناسایی فعالان بخش ساخت‌وساز، بانک‌ها و ارگان‌های ذی‌ربط می‌توانند برآورد نسبتاً جامعی از توان سالانه ساخت واحدها برای مناطق مختلف به دست آورند. با راه‌اندازی این سامانه، سرمایه‌گذاران از وضعیت جاری املاک و میزان تقاضا، مطلع می‌شوند که در نحوه تخصیص منابعشان تأثیرگذار است.

این سامانه با شفافیت در معاملات منجر به کاهش کلاه‌برداری در خریدوفروش املاک خواهد شد و از سوءاستفاده و فروش چندباره ملک جلوگیری می‌کند. علاوه بر این اختلافات مربوط به حدود املاک نیز معنا نخواهد داشت. «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» به‌عنوان پیش‌نیاز دریافت مالیات از خانه‌های خالی در قانون تعریف‌شده، این نوع مالیات با افزایش هزینه خالی نگه‌داشتن واحدهای مسکونی، انگیزه‌‌های سوداگرانه مالکان املاک مذکور را کاهش می‌دهد و به‌تدریج منجر به تعادل قیمت مسکن و اجاره‌بها می‌شود.

سامانه ملی املاک باید در اواخر سال ۱۳۹۴ عملیاتی شده و مالیات بر خانه‌های خالی از سال ۱۳۹۵ اجرایی می‌شد. درحالی‌که هم‌اکنون در اوایل سال ۱۳۹۷ قرار داریم و باوجود مطالبه چندین‌باره سازمان امور مالیاتی خبری از راه‌اندازی سامانه ملی املاک نیست. به برآورد سازمان امور مالیاتی، اتلاف درآمد قابل وصول دولت از محل عدم اجرای قانونی این تکلیف، فقط برای سال نخست 320 میلیارد تومان بوده است. روشن است که خسارت اهمال و تفریط وزیر راه و شهرسازی به اقتصاد ملی به‌مراتب بیشتر از این ارقام است. دیده‌بان شفافیت و عدالت به دلیل این اهمال و تفریط بر اساس ماده 598 قانون مجازت اسلامی علیه آقای آخوندی، وزیر راه و شهرسازی نزد دادستان محترم تهران، اعلام‌جرم کرده است. امید است با حمایت آیت‌الله لاریجانی این شکایت زودتر رسیدگی شود. (اگر در جامعه ضعفا در قانون‌شکنی تعقیب و مجازات شوند و قانون‌شکنی قدرتمندان پیگرد و مجازات نداشته باشد، چه بر سر آن جامعه می‌آید؟)

 ج) تعدیل اجاره‌بها

چون دو راه‌حل اساسی مذکور در بندهای الف و ب به‌سرعت پاسخ نمی‌دهند و آثار مثبتشان به‌تدریج آشکار می‌شود، برای آنکه بار کمرشکن بر مستأجران قابل‌تحمل شود، اقدام فوری، به‌ویژه در تهران و شهرهای بزرگ ضرورت دارد. دخالت دولت که فعلاً از آن گریزی نیست، باید به نحوی باشد که موجران آن را دور نزنند و بر میزان اقتصاد زیرزمینی و غیررسمی افزوده نشود. شفاف ساختن بازار اجاره یک تکلیف برای مالک و مستأجر شناخته شود که با ملزم ساختن دو طرف به ثبت در سامانه قابل حصول است. چون تغییر رفتار مالک و مستأجر مقصود است، از سیاست‌های تشویقی نباید غفلت کرد. هر طرحی در این زمینه باید با رعایت این نکات تهیه شود.

 بزرگواران!

اعتمادی که با این اقدامات در مردم نسبت به خیرخواهی بلندپایگان نظام برانگیخته می‌گردد ارزشی مهم دارد که از این سرمایه اجتماعی، برکات دیگری نصیب ملت و دولت می‌گردد؛ و بالعکس اگر به‌فوریت نسبت به این تنگنای اکثریت خانواده‌های ایرانی (نیمی از خانوارها که مستأجرند و خانوارهای صاحب‌خانه‌ای که برای جوان‌های خود محتاج خرید یا اجاره خانه‌اند) تدبیری صورت نگیرد، مقامات بی‌درد شناخته می‌شوند و مردم به فطرت خویش از مسئولان بی‌درد دوری می‌گزینند. چراکه آنان را از ویژگی پیامبر که همدردی با مردم بود بی‌بهره می‌شمارند.

با احترام

احمد توکلی

رئیس هیأت مدیره سازمان مردم نهاد

دیده بان شفافیت و عدالت

01/05/1397

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۴۸۶۲۲۱۶:۰۴:۳۸ ۱۳۹۷/۵/۱
خیلی ها با پول اجاره بها زندگی میکنند. دیدم فردی را که در منزل اجاره ای 45 سال ساخت زندگی میکند و آپارتمان 50 متری نوسازترشو برای گذران زندگی اجاره داده. تا سود بانکی رو زیاد نکنید و این قیمت های مسخره دلار و سکه کامل مثل قبل نشود اجاره بها کم نمیشود.
ناشناس۴۴۸۹۹۷۱۸:۲۰:۴۲ ۱۳۹۷/۵/۱
اقتصاد زوری هرگز جواب نمیده
مصلحت فعلی در شرایط اضطرار۴۵۱۲۰۲۱۹:۳۹:۲۷ ۱۳۹۷/۵/۲
عزیزان در حال حاضر شرایط اضطراری است و در موقعیت شبه جنگ اقتصادی باید سریعا نرخ تعیین یا تعدیل اجاره بها از طرف حکومت بنفع مردم متوسط و ضعیف و حداکثر مطابق با نرخ تورم عمومی بانک مرکزی بصورت دستوری اعلام شود.
ناشناس۴۴۹۰۶۴۱۸:۴۷:۵۲ ۱۳۹۷/۵/۱
هر چی بدبختی هست به خاطر سود بانکی بالاست.فاصله طبقاتی، نابودی تولید، بیکاری،
حسینی۴۵۱۱۵۴۱۹:۱۹:۴۵ ۱۳۹۷/۵/۲
متاسفانه در اثر ندانم بکاری مسئولین محترم مردم کشور سخت به زحمت افتاده اند . اگر یک درصد از این مشکلات ما در ژاپن بوجود آمده بود مسئولینشان یکسال در حالت تعظیم میماندند تا از مردم عذر خواهی کنند. دریغ دریغ دریغ
ناشناس۴۴۸۶۲۷۱۶:۰۶:۰۳ ۱۳۹۷/۵/۱
حالا اگر مالیات بستید خانه ارزان میشه خانه در اصل ارزان شده با بی ارزش شدن ریال اگر مقایسه شود ملک هنوز به قیمت یک سال قبل بر اثر بی ارزشی ریال نرسیده
ناشناس۴۴۸۹۰۶۱۷:۳۳:۵۲ ۱۳۹۷/۵/۱
مقایسه دلار با مسکن کاملا بی ربط است . مگه ما در ایران با دلار زندگی میکنیم ؟؟؟ مگه مسکن ما با دلار ساخته میشود ؟؟؟ درسته ارزش پول ملی ما کاهش پیدا کرده ولی دلیلی ندارد که قیمت کالاهای داخلی را نسبت به دلار بسنجیم . در بسیاری از کشورها ارزش پولشان کاهش میابد ولی در زندگی و ارزش کالاهای داخلی تاثیر چندانی ندارد . ولی در کشور ما به دلیل سفته بازی و دلال ها و همچنین ارتباط زیاد ایرانیان داخلی با خارج و داشتن تابعیت دو گانه بسیاری این مشکلات ایجاد میشود . بسیاری از افراد را میشناسیم که در ایران کار میکنند و تابعیت کشورهای دیگر را مثل کانادا دارند ، شش ماه سال اینجا و شش ماه سال اونجا هستنند و درامد اصلی انها در داخل کشور است و ان را به خارج کشور منتقل میکنند . امروزه بسیاری از پزشکان و سرمایه دارن ، سازندگان ملک و تجار این وضعیت را دارند .
ناشناس۴۴۹۰۵۲۱۸:۴۳:۲۲ ۱۳۹۷/۵/۱
شما گویا خبر نداری از قیمت اهن و بتون و کارگر که چند برابر شده فکر کردی چون تولید داخله پس حتما باید ارزان باشه و ربطی به دلار نداره
ناشناس۴۴۹۰۶۵۱۸:۴۸:۰۰ ۱۳۹۷/۵/۱
حتما خواب تشریف داشتید که جنس داخلی و تولید داخلی گران شد مرغ و گوشت 50 درصد گران شد تولید داخل است دارو ساخت داخل 80 درصد گران شد میوه 100 درصد گران شده همه تولید داخله استدلال بچگانه بدون پشتوانه و سند راحت است
امین۴۴۹۹۷۴۰۹:۴۴:۳۷ ۱۳۹۷/۵/۲
آقای دلال! یا بساز و بفروش! یه سوال ساده! چند درصد قیمت تمام شده یه آپارتمان در مناطق متوسط تهران رو ساخت اون، شامل مصالح و پرداختی های شهرداری و دستمزد و ... تشکیل میده؟ 20 درصد ؟ 30 درصد ، حد اکثر! 70 درصد قیمت ملک رو قیمت ملک کلنگی اش تشکیل میده که چون ساخت و سازها بصورت مشارکتیه ، نه تو پول میدی و نه مالک، ام با طمع تمام هر روز قیمت ملک کلنگی رو می برید بالا تا قیمت آپارتمان تمام شده بره بالا و به خیال خودتون سود بیشتری ببرید و خون مردم رو تو شیشه کنید و اصلا هم براتون مهم نیست که جوون ها می تونند زندگی کنند یا نه!
ناشناس۴۴۹۱۷۰۱۹:۴۲:۲۴ ۱۳۹۷/۵/۱
فعلا قیمت هندوانه هم به دلار ربط داره
ناشناس۴۴۹۳۱۵۲۱:۱۷:۳۶ ۱۳۹۷/۵/۱
دلیلش اینکه بیشتر کالاها وارداتیه . از لوازم خانگی بگیر تا بهداشتی و دارویی تا لوازم صوتی و تصویری و ... ‌. وقتی کالاهای خارجی بازار داخلی را اشغال کرده باشد با بالا رفتن دلار قیمت محصولات هم بالا می ره.
ناشناس۴۵۱۴۹۷۲۳:۱۳:۳۸ ۱۳۹۷/۵/۲
نه عزیز طی یک سال میلگرد از کیلویی 1600 زسیده به کیلویی 3800 سیمان از 6500 رسیده به11000 .... یعنی بالاتر از /100 در صد
ناشناس۴۴۹۰۸۰۱۸:۵۱:۵۹ ۱۳۹۷/۵/۱
این یعنی تاوان به کار گیری مدیران اشرافی نا کارآمد، مدیریت ضعیف و سوء مدیریت مداوم مدیران نظیر متوقف کردن مسکن مهر بدون ایجاد جایگزین، و تاوان رانت های عجیب و غریبی که خود مسئولین تحت عنوان یکسان سازی نرخ ارز ایجاد کرده و پول ملی را نابود کرده اند، و به طور کلی تاوان سیاستهای زیانبار داخلی و بین المللی مدیریت کلان جامعه را باید با زیر پا گذاشتن حقوق مالکیت و به جان هم انداختن مردم، از مردم ستاند!
ناشناس۴۴۹۰۹۷۱۹:۰۳:۳۴ ۱۳۹۷/۵/۱
وکیل مدافع شیطان نباشید. بازار مسکن خودرو ارز و طلا باید از قالب سرمایه ای خارج و به مصرفی تبدیل شود. راهکار آن هم توسعه شفافیت( تهیه بانک اطلاعاتی) و اعمل قانون( دریافت هوشمندانه مالیات) است.
مستاجر۴۴۸۶۳۷۱۶:۰۷:۵۹ ۱۳۹۷/۵/۱
اقا جان هر کس دوست دارین به داد مستاجرها برسین من تو اصفهانم پارسال ده میلیون پیش با ۴۰۰ اجاره می دادم امثال صاحبخانه میگه پول پیش ۱۷ تومن با کرایه ۶۰۰ به خدا ما حقوق اداره کار میگیریم مگر چقدر روی حقوق ما اومده که چند برابر باید کرایه خانه بدیم
ناشناس۴۴۹۱۲۵۱۹:۱۵:۳۴ ۱۳۹۷/۵/۱
نداری بدی مالک چه گناهی کرده که تمام منبع درامدش همان اجاره است برو یقه دولت را بچسب که باعث و بانی ان است با این اقتصادی که نداشته و ندارد
ناشناس۴۴۹۴۹۰۲۳:۱۳:۵۰ ۱۳۹۷/۵/۱
مگه میشه شغل آدم این باشه که فقط اجاره خونه بگیره. به طور طبیعی همه افراد توانمند شغل دیگه ای برای کسب درآمد دارند و مسکن درآمد اصلی نیست. مگر برای افراد ناتوان ... انصاف و باید رعایت کرد مگه یک مستاجر چقدر در میاره که این همه کرایه بده.
ناشناس۴۴۹۶۵۹۰۲:۵۰:۴۲ ۱۳۹۷/۵/۲
مشکل هیج مدیر و مسئولی نیست مشکل خود ما هستیم که به هم رحم نمیکنیم همان مالک اگر ملکش را گران نکند بخش زیادی از تورم کاهش پیدا میکند همین افزایش اجاره خودش به تورم دامن میزند طرف اگر درامدی غیر از اجاره مسکنش ندارد پس این مسکن را از کجا تهیه کرده؟ لابد دزدی کرده و یا لابد ارث به او رسیده که او را انقدر تنبل کرده که در خانه نشسته تا دیگران برای او کار کنند و خرجش را بدهند متاسفانه عادت کرده ایم همه چیز را گردن دولتها بیندازیم و انتظار داریم دولتها پول درب خانه بیاروند و به ما تقدیم کنند وقتی به یک فروشگاه زنجیره ای میروی و میبنی همه در حال مسابقه خرید هستند و طرف بیش از 100 تا پودر رختشویی و 50 بسته ماکارونی خریده که مبادا ماه بعد گران شود خود او عامل گرانی است نه دولت وجدان چیزی است که این روزها از بین رفته همه دست در جیب هم دارند
ناشناس۴۴۸۶۷۱۱۶:۲۰:۰۵ ۱۳۹۷/۵/۱
بسیار منطقی است. اول انقلاب بنیاد مسکن شکل گرفت و اکثریت زمین داده شد. حتی وام برای ساختن ولی متاسفانه دیگر فراموش شد که این حق طبیعی یک فرد است که زمین داشته باشد و خانه ای برای زندگی.
ناشناس۴۴۸۶۷۹۱۶:۲۳:۱۳ ۱۳۹۷/۵/۱
به شرطی که این هزینه هایی که مالک میده رویه اجاره خونه هاش نکشه
ناشناس۴۴۸۷۷۸۱۶:۵۱:۵۲ ۱۳۹۷/۵/۱
من خودم باحقوق بازنشستگی حداقل تامین اجتماعی مستاجرم وقتی تمام مواد اولیه ساخت ( سیمان تیراهن گچ اجر و........) بالا میرود و همینطور هزینه زندگی شما توقع دارید اجاره بها ومسکن ثابت ویا کم شود ؟
ناشناس۴۴۸۸۴۸۱۷:۱۲:۴۳ ۱۳۹۷/۵/۱
اقای توکلی انگار تو ایران زندگی نمیکنه.جهت اطلاع عرض میکنم.اکثر این خانه ها متعلق به قشره تصمیم گیرنده اینمملکت هستند واونها هیچ وقت تصمیمی به ضرر خود نمیگیرد.نمونش همین لایحه مالیات بر خانه های خالیست.در ضمن این مسئولین که مد نظر شما هستند توان حفظ پول ملی را ندارند.اینها حتی توان کنترل قیمت تولیدات کارخانه های متعلق به خود مثل خودرو سازها را هم ندارند.اقای توکلی درخواست شما اسپرین برای یک بیمار سرطانیست.
ناشناس۴۴۹۰۶۶۱۸:۴۸:۰۶ ۱۳۹۷/۵/۱
چرا دولت به جای راهکار مدام به فکر افزایش در آمد خودشه..به خدا مردم دارند دیوانه میشوند.گرفتن مالیات فقط درآمد دولت را فزایش میده و سودی به حال مستاجر نداره...فقط مالک پول مالیات را هم از مستاجر میگیره.....
محمد۴۴۹۰۷۸۱۸:۵۱:۲۹ ۱۳۹۷/۵/۱
تواین وانفسای بی سروسامانی اوضاع مسکن واقعا بایدازاقای دکترتوکلی تشکرکرد که بفکر قشر بی سرپناه کشورهستن وظیفه ای که بعهده وزیر بی خیال مسکن میباشد
ناشناس۴۴۹۱۰۱۱۹:۰۴:۵۰ ۱۳۹۷/۵/۱
مردم پرتوقع شدن نمیتوانید اجاره کنید مثل هند و بنگلادش چادر بزنید انگار همه باید در رفاه و صاحبخانه یا پول اجاره شان را دولت بپردازد هیچ جای دنیا چنین خبری نیست
ناشناس۴۴۹۴۷۵۲۳:۰۲:۵۰ ۱۳۹۷/۵/۱
فقط همین یک قلمو تو تهران کم داریم که بعد هم مثل دستفروشی نتونیم جمعشون کنیم و بگن ظالم. اینجا شهره پایتخت کشوره جنگل نیست که قبیله ای زندگی کنیم.
پیمان۴۵۴۴۳۶۱۹:۰۱:۵۱ ۱۳۹۷/۵/۴
این عقیده دلال ها! با همچین کسایی داریم زندگی میکنم.
ناشناس۴۴۹۲۰۷۲۰:۰۱:۲۸ ۱۳۹۷/۵/۱
جالبه . در این خبر که یک خبر مهم و حیاتی است و مردم زیادی با ان درگیر هستند از مثبت و منفی فله ای خبری نیست . چرا؟ پشت پرده و جریاناتی هستند که به یک سری از خبرها مخصوصا اخبار مربوط به ترامپ و بی حجابی و سلبریتی ها مثبت و منفی فله ای می دهند لطفا نظر من را چاپ کنید تا بقیه هم این موضوع را بفهمند
زرندی۴۴۹۲۰۹۲۰:۰۱:۳۶ ۱۳۹۷/۵/۱
جناب دکتر توکلی ایا فکر میکنید در این مملکت مشگل فقط مسکن است در بقیه موارد مشگلی نیست.
ناشناس۴۴۹۲۴۱۲۰:۲۳:۴۳ ۱۳۹۷/۵/۱
متاسفانه قشر مرفه و پولدار کشور وارد مسکن شدند و همین باعث بالارفتن قیمت ها شده . مثلا پزشکان با درامدهای زیاد سالیانه خود وارد بساز و بفروشی شدند . باید از این ها مالیات های سنگین گرفت . متاسفانه قشر پولدار هم بیشترین خارج کننده ارز از کشور هستند و باعث اسیب به اقتصاد شدند . چرا کسی رسیدگی نمی کنه ؟ ایا همین یک قلم هم ارتباطی با تحریم ها و برجام دارد ؟ همین یک مشکل حل شود کلی در زندگی مردم اثرات مثبتی داره
ناشناس۴۴۹۲۸۸۲۰:۵۹:۳۵ ۱۳۹۷/۵/۱
تو این مملکت فقط آقای توکلی باید همه مسائل را حل کند ؟!!!! ( اشتباه نشود . کار ایشان بسیار ارج مند است , ولی سوال اینجاست که چرا بقیه هیچ کاری نمیکنند ؟)
ناشناس۴۴۹۴۹۵۲۳:۱۶:۴۷ ۱۳۹۷/۵/۱
مشکل با گرفتن مالیات از خانه های خالی حل میشود. با این قانون میشه عرضه رو زیاد کرد و بازار کنترل میشه و قیمت های اجاره کاهش پیدا میکنه. این همه خونه خالی بعد باید با هزار بدبختی دنبال خونه باشی برای اجاره
ناشناس۴۴۹۶۵۷۰۲:۴۴:۱۰ ۱۳۹۷/۵/۲
ساده ترین راه تصویب قانونی است که هر شخص نمیتواند بیش از یک ملک به نامش داشته باشد مطمئن باشید دلالان و کاسبان ملک را به اسم فرزاندانشان ثبت نمیکنند و ناگزیر به فروش هستند اگر مسکن به متقاضی مصرفی ان برسد بخش زیادی از نقدینگی جامعه در مسکن از بین می رود در حالی که با نگاه سرمایه ای این نقدینگی توسط دلالان چند برابر خواهد شد و بعد از مدتی ان را به بازار دیگری سوق میدهند و همین شده که حال اقتصاد ما الان این است بخش زیادی از مسکن های شمال شهر تهران و خالی از سکنه مربوط به ژن های خوب است بعضا بک برج 17 طبقه را میبینید که سالهاست حتی یک چراغ ان هم روشن نشده اخذ مالیات تنها موجب افزایش قیمت مسکن میشود دلال محترم مالیات را از جیب خریدار یا مستاجر میگیرد تنها قانونی که میتواند یک شبه بازار مسکن را تعدیل نماید و همه خانه های خالی برای فروش به بازار عرضه شود عدم ثبت بیش از یک ملک برای یک نفر و یا در ازاء ملک های بعدی به ازاء هر ملک 20 درصد از ارزش ملک مالیات گرفته شود و این مبلغ صرف ساخت مسکن برای اقشار کم دارمد شود صاحبخانه بنده 6 واحد استیجاری دارد که بیش از 12 میلیون تومان اجاره دریافت میکند و حدود 10 میلیون تومان حقوق بازنشستگی میگرد و تازه با این احوال هر روز کل مسئولان کشور را مورد عنایت قرار میدهد که نان سنگ گران شده است و نان بربری ها نازک شده اند و دلیل افزایش اجاره هر ساله او نیز این است که همه چیز گران شده و ظاهرا بیست و چند میلیون تومان در ماه هزینه زندگی یک پیرزن و پیرمرد را نمیدهد که حتی سالی یکبار هم تا پارک چیتگر هم نمیروند چه برسد به مسافرت این افراد فقط دوست دارند حساب بانکیشان هر روز پربارترشود و امسال این ادمها خون ما را در شیشه کرده اند بنده بیش از 75 درصد درامدم صرف اجاره میشود نیاز به نصیحت برخی هم نیست که بگویند خوب برو به جنوب شهر یا ملک کوچکتر همه میدانند هیچ جای تهران (جایی که شب بتوانی بدون استرس به خانه برگردی) 50 متر اپارتمان چند سال ساخت به هیچ وجه کمتر از یک میلیون تومان اجاره ندارد و حداقل حقوق الان یک میلیون صد هزارتومان است غرب تهران هیچ ملیک با هیچ متراژی کمتر از ماهی دو میلیون تومان نیست اگر 4 میلیون هم حقوق بگیرید یعنی 50 درصدش اجاره است هیچ مالکی هم پول رهن نمیخواهد و همه پول مفت اجاره میخواهند ترابخدا هر قانونی تصویب میکند از مالکین مالیات نگیرید چون دو برابرش را از ما میگیرند
ناشناس۴۵۱۱۶۸۱۹:۲۶:۴۴ ۱۳۹۷/۵/۲
بنده به عنوان یک کارشناس مسکن تعدیل اجاره بها را برای امسال حداکثر 14 در صد اعلام میکنم مستاجران عزیز در تمدید ها بیشتر از این نبایستی بپردازند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  2. این صدای اقتدار ایران است ...

  3. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  4. وحدت ملی با وعده صادق

  5. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  6. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  7. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  8. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  9. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  10. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  11. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  12. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  13. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  14. اسراییل چه باید بکند؟ 

  15. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  16. انتقاد دوباره شریعتمداری از مسئولین درباره وضعیت حجاب/ اوج و فرود قیمت دلار

  17. واکنش محمود احمدی نژاد به حمله موشکی ایران

  18. واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز/ حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

  19. این تریبون به مرجعیت نمازجمعه کمک کرد؟

  20. تحلیل صالحی از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی/ توضیحات کنعانی درباره کشتی توقیف‌شده در تنگه هرمز

  21. مشتِ آهنینِ ایران و" گنبدِ کابوسِ" اسرائیل

  22. حسین دهباشی به دادسرا احضار شد

  23. عبدالکریمی: مدافع تمام‌قد نیروهای دفاعی‌ ایران هستم

  24. احتمال تشکیل استان تهران غربی

  25. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

آخرین عناوین