کلانشهر‌ها خالی از سکنه‏ می‌شوند؟

گروه اجتماعی الف،   3970426135 ۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

یک کارشناس حوزه آب هشدار داد: اجرای پروژه‌های بزرگ شیرین‏‌سازی و انتقال آب از خلیج فارس، دریای عمان و خزر (مازندران) به مشهد، فارس، سمنان و بخش‌هایی از فلات مرکزی به خالی‏ از سکنه‏ شدن بخش عمده‏‌ای از جمعیت کشور می‌انجامد.

 ایسنا: یک کارشناس حوزه آب هشدار داد: اجرای پروژه‌های بزرگ شیرین‏‌سازی و انتقال آب از خلیج فارس، دریای عمان و خزر (مازندران) به مشهد، فارس، سمنان و بخش‌هایی از فلات مرکزی نه‌تنها به خالی‏ از سکنه‏ شدن بخش عمده‏‌ای از جمعیت کشور می‌انجامد بلکه اجرای این پروژه‌ها با جذب منابع مالی هنگفت، از اجرای راهکارهای مدیریت مصرف آب شهری (کاهش هدررفت، نصب تجهیزات کاهنده، جداسازی آب شرب از بهداشت و فضای سبز، تعرفه ‏ها، جریمه‏ ها، آموزش و فرهنگ‏ سازی) نیز جلوگیری می‏ کند و یک فرصت ارزشمند را در حوزه مدیریت آب شهری می‌سوزاند.

 داریوش مختاری اظهار کرد: جذب اعتبارات بخش آب برای اجرای پروژه‏‌های انتقال آب از یک سو موجب فراموشی و نادیده ‏گرفتن راهکارهای حوزه مدیریت مصرف آب شهری و روستایی می‌شود و از سوی دیگر، امکان تامین اعتبار برای پروژه‌های مدیریت مصرف آب را به طور تقریبی از بین می‌برد.

وی ادامه داد: از این سوی شاید اجرای این پروژه‌ها برای مناطق ساحلی جنوب کشور به ویژه استان بوشهر و هرمزگان، با یک بررسی دقیق و تحلیل منفعت-هزینه سنجیده، اجتناب‏ ناپذیر باشد. اگر چه چنین اقدامی نیز می‏‌باید پس از اعمال مدیریت مصرف آب شهری و روستایی که برای هر استان دست کم چند هزار میلیارد تومان اعتبار اجرایی نیاز دارد، مورد بررسی قرار بگیرد. مساله این است که در یک تحلیل منفعت-هزینه، اعمال مدیریت مصرف برای پایدارسازی تامین آب شهری، آسانترین، ارزانترین، منطقی‏ ترین و دست ‏یافتنی ‏ترین راهکار است.

وی تاکید کرد: اجرای پروژه‏‌های انتقال آب، موجب یک غفلت در مدیریت زمان می ‏شود؛ مبادا خط انتقال آب شیرین به یک قدمی شهرهای مشهد، یزد، شیراز یا سمنان برسد و اما این شهرها به دنبال کم‏ آبی شدید در موقعیت رشد یک باره بیماری ‏های واگیردار همانند وبا، سالک و ... قرار بگیرند و تخلیه آن‏ها آغاز شود. همین گونه است که از هم اکنون می‏‌توان گفت زمان کافی برای اجرای درست و اولویت ‏بندی‏ شده پروژه‏‌های شیرین‏ سازی و انتقال آب فراهم نیست و به احتمال زیاد اجرای این پروژه‏ ها باعث هدررفت منابع بودجه عمرانی کشور شود.

وی با تاکید به اینکه چنانچه مبنای عمل، عقلانیت، دانش ‏محوری و مدیریت مبتنی بر دانایی‏ باشد، مطالعات اجرای چنین پروژه‏ هایی دست کم هفت سال زمان نیاز دارد، عنوان کرد: پرسش این است که چگونه و با کدام مبانی تحلیل منفعت-هزینه، بحث انتقال آب از دریای عمان به مشهد که فقط یک سال مطالعات تعیین خط پروژه آن انجام گرفته است، با اعتباری بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان در دستور کار قرار گرفته است؟ یا اینکه بر پایه کدام مطالعات زیست‏‌محیطی، فنی، اجتماعی و اقتصادی، پروژه شیرین‏ سازی و انتقال آب از خلیج فارس-دریای عمان به استان فارس برای مسیری حدود ۶۰۰ کیلومتر و با اعتباری بیش از ۲۴۰۰ میلیارد تومان با هزینه تمام‏ شده هر مترمکعب آب برابر با ۱۹۵۰۰ تومان در دستور کار قرار گرفته است؟ اگر استقرار صنایع فولاد در فلات مرکزی از ابتدا تصمیم بسیار اشتباهی بوده است، اکنون باید با اشتباهات فزاینده، دوباره راه غیر کارشناسی و غیر عملی را برای تامین آب این صنایع برگزید؟

به گفته وی، باید توجه داشت تسریع در نابودی بقایای حیات وحش کشور از طریق هموارکردن مسیرهای شکار برای شکارچیان به سبب احداث جاده دسترسی خطوط انتقال آب در مناطق شکار ممنوع یا حفاظت‏ شده محیط زیست و سایر مناطق ناهموار رشته کوه‏‌های زاگرس و البرز و همین‏طور امکان نابودی زیست‏‌بوم دریای مازندران، خلیج فارس و دریای عمان به سبب بر جا گذاشتن سه تُن نمک به ازای هر متر مکعب آب نمک‏‌زدایی شده (معادل حدود یک تن آب) و تسریع در نابودی جنگل‏‌های شمال و تجارت احتمالی چوب بقایای جنگل‏ های شمال کشور، از پیامدهای به شدت نگران‏ کننده اجرای پروژه ‏های شیرین‏‌سازی و انتقال آب از دریاست.

دیدگاه کاربران

محمد۴۳۷۷۷۸۱۲:۳۵:۱۸ ۱۳۹۷/۴/۲۶
این کارشناس حوزه آب به اشتباه فکر می کند ، شیرین کردن آب دریا منافاتی با مدیریت مصرف آب ندارد ، می توان مصرف کنونی آب شهروندان را با فرهنگ سازی و جیره بندی و الزام روش های نوین آبیاری در بخش کشاورزی به کشاورزان و نظارت دقیق بر آن مدیریت کرد ولی چیزی که واضح است شرایط کره زمین در حال تغییر است و کشور ما روزبه روز بی آب تر می شود ، نمی توان دست روی دست گذاشت و نذاره کرد باید همزمان با مدیریت مصرف آب برای شیرین کردن آب دریا نیز اقدام شود و برای استان های بخش شمالی کشور از آب دریای خزر استفاده کرد تا آب شیرین شده به صورت ثقلی در داخل خطوط لوله انتقال یابد و نیازی به احداث ایستگاههای پمپاژ نباشد زیرا با احداث ایستگاههای پمپاژ بحث تعمیر و نگهداری الکتروپمپها و شیرآلات و مصرف برق ایستگاههای پمپاژ مطرح می شود ، البته برای آبرسانی از دریای عمان به مردم جنوب کشور احتمالا ناچار به احداث ایستگاههای پمپاژ و بوستر پمپ در طول خطوط انتقال آب خواهیم بود و جالب اینکه زیرساخت های لازم برای این طرح هم اکنون مهیاست زیرا در ایران کارخانجاتی وجود دارند که الکتروپمپ و شیرآلات و لوله های مرغوبی تولید می کنند ، به هر حال به نظرم برای جلوگیری از فجایع انسانی در آینده نه چندان دور بایدهر چه زودتر برای انجام این کارها اقداماتی صورت گیرد ، بدین ترتیب هم کلی اشتغالزایی می شود و هم خطر بی آبی را با موفقیت پشت سر می گذاریم .
نجیب۴۳۸۱۳۵۱۵:۴۰:۳۶ ۱۳۹۷/۴/۲۶
با صحبت این کارشناس مخالفم. جلوی جنگ آب رو به هر صورتی باید گرفت.
ناشناس۴۳۸۱۷۳۱۶:۰۱:۴۵ ۱۳۹۷/۴/۲۶
اگر کار رو به این قبیل کارشناسان سپرده شود همه ما از بی ابی خواهیم مرد . طرح شیرین سازی اب و انتقال ان به مناطق مختلف تنها راه حل موجود است و باید سریع تر انجام شود . البته و یقینا باید برای کشاورزی سنتی و پر مصرف فکری شود و کلیات سیستم کشاورزی کشور اصلاح شود . مصرف اب خانگی هم فقط 5 درصد کل مصرف کشور را تشکیل میدهد پس بهتر است روی اصلاح کشاورزی تمرکز بیشتری شود
ناشناس۴۳۸۳۲۰۱۷:۲۹:۳۱ ۱۳۹۷/۴/۲۶
سپاه میتونه آب خلیج فارس را به جاهای مختلف که کم آبی دارن برسونه و کم آبی را کمی سبک کنه آب خلیج فارس از آبهای بین المللی هستش و همه کشورهای اطراف هم دارند ازش استفاده میکنن این یک کار جهادی و منظم می خواد و سپاه میتونه ازش بخواهید انجام بده تنها راه حل سریع همینه البته باید از کارشناسان زبده زمین شناس و محیط زیست و کشاورزی هم استفاده بشه از آب دریای خزر نباید استفاده کنیم چون به آبهای بین المللی وصل نیست
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی ۶ سیلندر + تصاویر

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین