حذف صفر از پول ملی در ترکیه چگونه انجام شد؟

گروه اقتصادی الف،   3980530003 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه در رابطه با حذف صفر از پولی ملی نباید شتابزده عمل کرد، گفت: باید ارزش اقتصادی پول ملی با ارزش انتفاعی کالا و خدمات توسط عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان در یک سبد تطبیقی قرار گیرد و سپس آن تطبیق در بازار ملی، منطقه و جهانی مورد مقایسه قرار گیرد.

رضا پدیدار در گفت‌وگو با فارس  درباره حذف صفر از پولی ملی، گفت: زمانی که پول در دنیا شکل گرفت مردم به یک اتحاد واحد رسیدند که آن اتحاد جایگاه آنها را در تعیین ارزش کالا و خدماتشان تعیین می‌کرد؛ حالا اگر بخواهیم این عناصر را تغییر دهیم تغییر این شاخص‌ها باید براساس ضرورت‌هایی باشد که نظام ملی و اقتصادی کشور به آن رسیده باشد. 

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران بیان داشت:  تغییر شاخص‌ها باید براساس ضرورت‌هایی باشد که نظام ملی و اقتصادی کشور به آن رسیده باشد. اینکه بر اثر توسعه اقتصادی و یا ضریب کاهش عرضه و تقاضا و تغییر در قیمت‌ها که پایه پول ملی را تشکیل می‌دهد تغییراتی را انجام دهیم به طور موثر بر روی روند عرضه و تقاضا اثرگذار خواهد بود به طریقی که می‌تواند رضایت نسبی را برای عرضه کنندگان کالا و تقاضا‌کنندگان کالا و خدمات داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه با شیوه‌ای که دولت  در مورد حذف 4 صفر از پولی ملی اعلام کرده است اصلا موافق نیست، گفت: چرا 4 صفر کم کنیم؟ واحد پولی‌مان که تعیین ارزش یک کالا و خدمات است، در تناسب خودش در بازار ملی و منطقه‌ای و جهانی چه جایگاهی دارد؟  یک واحد پول ملی ما در تولید ملی در مقایسه یک واحد تولید همان کالا در یک کشور دیگر با یک ارز دیگر و یک شاخص دیگر چقدر تطابق دارد. 

پدیدار گفت: آیا  این موارد  را که مقایسه  کرده‌ایم؟  و  پس از مقایسه به این موارد رسیده‌ایم که از آنجا که عدد بزرگ شده از لحاظ حسابداری 4 عدد کم کنیم؟ تا این واحد پول از ریال به تومان تبدیل شود و یک واحد تومان را  به اقتباس از پول‌های سایر کشورهای جهان به 100 تقسیم می‌کنیم که بگوییم یک تومان مساوی 100 ریال است.

این فعال اقتصادی بیان داشت: به نظر می‌آید در ابتدا لازم است که به فونداسیون اقتصادی توجه شود،  فونداسیون اقتصادی مثل فونداسیون ساختمان است و اگر آسیب دیده  باشد باید برای آن چاره‌ای اساسی اندیشید، البته در یک نظر سنجی ملی و نه شتابزده که امروز از سوی بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار صورت می‌گیرد. 

وی افزود: باید یک نظرخواهی انجام دهیم و ارزش اقتصادی پول ملی با ارزش انتفاعی کالا و خدمات توسط عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان در یک سبد تطبیقی قرار گیرد و آن وقت آن تطبیق را  اول  در بازار ملی نگاه کنیم  سپس  در بازار منطقه و  در نهایت هم در بازارهای جهانی و در آخر بگوییم  که ارزش یک واحد کالا و خدمات ما در سبد متنوع خود در مقایسه با بازارهای جهانی یا ارزها و پول‌های جهانی  چه وضعی دارد.

این فعال اقتصادی بیان داشت:   این کار حدود 12 سال پیش در ترکیه انجام شد و یک میلیون لیر ترکیه را برابر یک دلار تعیین کردند و آنجا بود که برای خودشان یک شاخص گذاشتند و شاخصشان ارز بین‌المللی به اسم دلار بود و آمدند یک میلیون لیر برابر یک دلار را ارزیابی کردند و سپس 6 صفر را برداشتند و آنها اعلام کردند که یک لیر برابر یک دلار است این اتفاق در کشور ما نیفتاده است و این مطالعه اقتصادی، مالی و سرمایه‌گذاری و انتفاعی در تولید کالا و خدمات و عرضه کالا و خدمات و تقاضا در مقابل عرضه صورت نگرفته است؛ لذا من به عنوان یک فعال اقتصادی توجیه نیستم که بگویم کار من باعث کاهش ارزش پول می‌شود یا باعث تقویت می‌شود یا این محصولی که من تولید کردم در انبار است باعث تقویت ارزش می‌شود یا کاهش ارزش می‌شود .

وی افزود: هیچکس نمی‌ داند پس لذا بهتر است که بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار فراخوانی عمومی اعلام کند و نظرات موافق و مخالف و نظرات منطقی را دریافت کند.

وی افزود: بعد از جنگ جهانی کمتر از 20 درصد کشورهای جامعه جهانی اقدام به برداشتن صفر از پول ملی خود کردند و پول 80 درصد به همان شکل قبلی ماند و تغییری ایجاد نکردند.

پدیدار گفت: ما در اتاق بازرگانی در کمیسیون پول و اعتبار و پول و سرمایه این را اعلام کرده‌ایم که بخشی از کار کارشناسی را انجام می‌دهیم  تا شاخصی که باعث تقویت پول ملی می‌شود را بدست آوریم. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۵۸۳۶۳۱۰:۲۰:۱۵ ۱۳۹۸/۵/۳۰
من نمی دانم چرا به حاشیه بیشتر از اصل پرداخته می شود رشد 25 درصدی نقدینگی مهار نشود ظرف 5 سال 4 صفر دوباره به جای خود بر می گردد اولش جناب همتی چاپ پول توسط بانک مرکزی و بانکهای تحت نظارت را متوقف و بدهی بانکها را وصول کند بعدا به فکر حذف صفر باشند این طرح دقیق مثل دلار 4200 جهانگیری است و بعد از اجرا همه می گویند تقصیر ما نبود لطفا چشم باز کنید و به مفاهیم ساده اقتصاد عمل کنید حجم پول باید با میزان کالا در ارتباط باشد وقتی پول تولید و کالایی نیست تورم ایجاد می شود و دوباره صفرها اضافه می شود حالا از فردا صفر حذف کنید
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نیش و کنایه های «بومرنگی» روحانی!

  2. من عجله ندارم!

  3. قبل از مهاجرت، بعد از مهاجرت!

  4. اصلاح‌طلبان مقابل «نصیری» سکوت نکنند

  5. ادعای عجیب روحانی: ما بورس را رشد دادیم، اینها بورس را زمین زدند!

  6. نظرات برگزیده مخاطبان الف: دولت در گام اول باید مشکلات را انکار نکند/ رانندگان اسنپ و تپ‌سی باید حمایت شوند

  7. «عبدالحمید» تازه از کما بیدار شده/ مواضعش تلفیقی از بی‌خردی و بی‌سوادی است/ او هیچ‌چیز نمی‌داند

  8. بازداشت عوامل پشتیبان گروهک جیش‌الظلم در راسک

  9. هشدار دیوان کیفری بین‌المللی به آمریکا و رژیم اسرائیل

  10. قحطی مانتوی بلند و دکمه‌دار در تهران!

  11. مشروبات تقلبی از جامعه پزشکی هم قربانی گرفت

  12. کیهان: دیدید ورود زنان به ورزشگاه غلط بود؟!

  13. حقوق کارکنان وزارت کشور ترمیم می‌شود

  14. دور باطلی که تمامی ندارد!

  15. جریان دائمی تجارت، به جای تعطیلی روز شنبه

  16. واکنش وزیر بهداشت به ماجرای مسمومیت پزشکان در شیراز

  17. حکم اعدام بابک زنجانی نقض و تبدیل به ۲۰ سال حبس شد

  18. تضادی عجیب و پر ابهام!

  19. برای این عکس شما تیتر بزنید

  20. تأملي در راهبرد ائتلاف از شاهزاده تا تاجزاده !

  21. دو ناوشکن آمریکایی در دریایی سرخ شکار شدند

  22. رشد شدید بدهی‌ها در دولت روحانی/ عبور از بحران بدهی در دولت رئیسی

  23. آقای رئیس‌جمهور! لطفاً فراموش نکنید!

  24. دو چالش بزرگ در حکمرانی ها

  25. نظر جالب شریعتمداری درباره طرح نور و لایحه حجاب/ پاسخ خلجی به انتقادات نمایندگان درباره قیمت دلار

آخرین عناوین