چرا برای اروپا ضرب الاجل تعیین کردیم؟

امیرحسین یزدان پناه،   3970220039 ۲۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

اروپا باید ضمانت بدهد که آن قطعنامه ها و آن پرونده هرگز بازگشایی نخواهند شد.

چرا برای اروپا ضرب الاجل تعیین کردیم؟

 آمریکا رسما از برجام خارج شد و با تکمیل فرایند بازگشت تحریم های آمریکا علیه کشورمان که بین سه تا شش ماه زمان می برد، این خروج عملیاتی می شود. با این حال ایران از میان سناریوهای متعددی که برای مقابله با آمریکا داشت، تصمیم گرفت به صورت مشروط بدون حضور آمریکا، کماکان در توافق باقی بماند و به تعهداتش عمل کند. اما شرط ایران برای ادامه حضور در برجام این است که اروپایی ها تضمین قطعی و عملی  بدهند که ایران به تمام منافعی که در برجام دارد، دست خواهد یافت. در غیر این صورت منطقا دیگر هیچ دلیلی برای ادامه حضور در برجام باقی نمی ماند.

ضرب الاجل ایران در مهلت چند هفته ای که به اروپا داده، بر چند مبنا استوار است:
-یکی از تحلیل های جدی درباره شرایط به وجود آمده این است که عملا تقسیم کاری میان آمریکا و اروپا صورت گرفته و اکنون پس از خروج آمریکا از برجام اروپا و به ویژه سه کشور با اهرم فشار  قوی تری  خواهند توانست ایران رابه انعطاف و دادن امتیازات بیشتری در قالب مذاکرات جدید برای برجام وادار سازند بنابراین تعیین ضرب الاجل و ضرورت دادن تضمین قطعی و عملی از سوی اروپا عملا می تواند تا حد زیادی اجرای این سناریو  را-در صورت درست بودن آن – مختل کند و از کار بیندازد زیرا  ورود به مذاکراتی بدون محدودیت زمانی، می تواند  عملا زیان های بسیاری برای ما داشته باشد. البته بدیهی است زمان بندی منطقی برای این ضرب الاجل هم حتما مدنظر مقامات کشورمان خواهد بود.

- حال اگر این فرض را نپذیریم که تقسیم کاری  میان اروپا و آمریکا صورت گرفته است، رفتار اروپا در قبال خروج آمریکا از برجام را  نه از منظر اقتصادی و حقوقی  بلکه از منظر سیاسی و امنیتی  باید تحلیل کرد.  - اروپایی ها گرچه در ماه ها و هفته های اخیر مسیری غیرمنطقی و بدون تاثیر را برای همراه کردن ترامپ رفته اند اما اگر این تلاش ها را با هدف جلوگیری از خروج آمریکا توصیف کنیم، اکنون براساس منطق امنیتی که اروپایی ها برای توافق هسته ای قائل هستند، کشورهای این قاره مدتی فرصت دارند که برای از دست ندادن این دستاورد، فارغ از آمریکا مسیر خود را بروند زیرا اروپا که در ماجرای مذاکرات برجام خود را به عنوان یک نیروی موثر در فضای بین الملل و حل و فصل مسائل این حوزه مطرح کرده بود، اکنون با خروج ترامپ و بی توجهی او به درخواست های آنان برای ماندن در برجام عملا حیثیت دیپلماتیک و جایگاه خود را در مخاطره جدی می بیند.

ضمن این که  اروپایی ها به خصوص کشورهای جریان جنوب در قاره سبز (که به اروپای دوم معروف هستند) مانند آمریکا و تروئیکای اروپایی، دارای تضاد استراتژیک با ایران نیستند و در جریان تحریم های دوره باراک اوباما هم به دلیل ترس از ساخت بمب اتم در ایران، با آمریکا همراه شدند. اتهامی که جعلی بودن آن در توافق هسته ای و نیز قطعنامه شورای حکام در پایان دادن به پرونده ساختگی «پی.ام.دی» برای بسیاری از کشورهای جهان روشن شد.

- اروپایی ها در دهه ۹۰ یک بار مقابله با تحریم های آمریکایی را تجربه کردند. آن ها در دوره تحریم های داماتو، مکانیسم هایی را طراحی کرده بودند که مانع اجرای تحریم ها یا مجازات شرکت ها توسط تحریم های ثانویه آمریکا می شد. در آن برهه ۸۳ کشور اروپایی شکایت های خود را علیه آمریکا در سازمان تجارت جهانی ثبت کردند. این موضوع دیروز نیز از سوی سخنگوی دولت فرانسه اعلام شد: «اگر تحریم های آمریکا منافع کشورش را تهدید کند، فرانسه ممکن است از اقدام احتمالی یک جانبه آمریکا علیه شرکت های فرانسوی به سازمان تجارت جهانی شکایت کند». شورای روابط خارجی اروپا پاییز سال گذشته در گزارشی راجع به سناریوهای این قاره در قبال برجام، پیشنهاد داده بود که اتحادیه اروپا با اجرای قانون ۲۷۷۱.۹۶ شورای اتحادیه، مانع از اجرای قوانین برون مرزی ایالات متحده در  اروپا شود.

- اروپایی ها طی پنج سال اخیر دست کم در دو سند راهبردی خود تلویحا و تصریحا بر تعریف روابط جدید با جمهوری اسلامی اشاره و تاکید کرده اند که این روابط باید مستقل از شرکایی چون آمریکا باشد.

اروپا باید تصمیم اش را بگیرد
به این ترتیب، عملا با خروج آمریکا از برجام، اروپا در معرض یک آزمون مهم قرار دارد. واضح است که وقتی به مراودات ۲۰ تریلیون دلاری  اروپا و آمریکا نگاه کنیم رقم مراودات ۳۰ میلیارد دلاری با ایران در مقابل آن  ناچیز است اما همان طور که در بالا اشاره شد، مسئله برجام و رابطه با ایران برای اروپا، نه فقط وجهه اقتصادی بلکه مهم تر از آن وجهه سیاسی و امنیتی دارد. امنیتی از این بابت که هرگونه ایجاد بحران جدید تسلیحاتی به خصوص هسته ای در منطقه، سبب خواهد شد که سرریز ناامنی ها به مرزهای اروپا سرازیر شود.چیزی که پاریس، بروکسل و برلین در ۲-۳ سال اخیر تجربه کرده اند و از آن وحشت دارند. 

گذشته از این، هرگونه ارتباط با منطقه ای که ایران در آن قدرت نرم و سخت و نفوذی غیرقابل انکار دارد، بدون توجه به خواسته های ایران امکان پذیر نیست، بنابراین از این منظر نیز برای اروپا مهم است که با ایران ارتباط داشته باشد و مسیرهای ارتباطی را مسدود نکند. به همین دلیل این کشورها به خصوص ۲۸ کشور اتحادیه اروپایی اگر از فرصت ضرب الاجل ایجاد شده استفاده و به جای آن که همچون آمریکا، از ایران به عنوان یک «تهدید یاد کنند»، به اسناد راهبردی سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ اتحادیه مراجعه کنند و ایران را یک «شریک» بدانند، آن گاه با ارائه تضمین های عملی و قطعی برای حفاظت از شرکت های مختلفی که با ایران وارد مراوده می شوند، می توانند مسیر ایجاد شده با ایران را حفظ کنند.

اروپا چه تضمین هایی باید بدهد؟
در این تضمین مهم است که ایران به صورت عملی و قطعی مطمئن شود که مثلا اگر برخی کشورها تحت تحریم های آمریکا از خرید نفت ایران خودداری کنند، اروپا این نقص را جبران خواهد کرد تا منفعت ایران در برجام حفظ شود. یا این قاره می تواند با ایجاد مسیرهای بانکی ویژه مبتنی بر سازوکارهایی که بر پایه یورو استوار است، مسیر مبادلات مالی با ایران را تسهیل کند و اجازه ندهد بنگاه های مالی و بانک ها با مسیر مسدود مواجه شوند. همچنین در این تضمین اروپا باید ضمانت قطعی بدهد که از شرکت های خود در قبال جریمه های احتمالی آمریکا محافظت خواهد کرد.در حوزه برخی نتایج برجام از جمله لغو قطعنامه های تحریمی شورای امنیت و بسته شدن پرونده جعلی «پی.ام.دی» و... نیز اروپا باید ضمانت بدهد که آن قطعنامه ها و آن پرونده هرگز بازگشایی نخواهند شد.

الزامات تضمین گرفتن از اروپا
خلاصه آن که فرایندی که از دیروز در حوزه دیپلماسی ایران آغاز شده یک برهه بسیار پیچیده سیاسی، امنیتی و اقتصادی است. این مسیر یک تجربه عینی مانند برجام را پشت سر خود دارد که باید از نقاط ضعف آن درس عبرت گرفت، به خصوص این که هرگز نباید به سه کشور اروپایی یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان اعتماد کرد. کشورهایی که مواضع همین دوسه روز اخیرشان به خوبی نشان می دهد که اعتماد به آن ها خطایی راهبردی و نابخشودنی است.

در این فرایند باید به کشورهای غیرتروئیکای اروپا، نظیر ایتالیا، اسپانیا، اتریش و ... توجه ویژه ای کرد.کشورهایی که حدود چهار سال است در روزنامه خراسان به «اروپای دوم» معروف هستند و در تلاش های یک ماه اخیر فرانسه، انگلیس و آلمان مقابل تصویب تحریم های جدید علیه ایران، همین کشورهای اروپای دوم ایستادگی کردند و در حقیقت اجازه اجماع علیه ایران را در اتحادیه اروپا ندادند.

همچنین در این مسیر نباید از تقویت توان داخلی غفلت کرد، جایی که اقتصاد کشور باید سر و سامان پیدا کند تا کشورهای مقابل ایران به راحتی نتوانند ابزارهایی برای فشار بیابند. علاوه بر این در این مسیر اتکا به قدرت اصلی انقلاب اسلامی یعنی نفی استکبار و حمایت از محور مقاومت از دیگر نقاط قوت برای اثرگذاری بر اروپایی هاست و دست دیپلمات های ایرانی را پر می کند.

خراسان

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۸۱۰۹۰۸:۳۸:۳۸ ۱۳۹۷/۲/۲۰
مگر اروپا تا حالا خارج از برجام بوده؟ چرا موقع اجرای برجام ، جلو امریکا نمی ایستاد؟ حقیقت این است که همه می دانیم که برجام تمام شد، اما روحانی چون برایش سخت است این را بپذیرد ، میخواهد این برجام را ولو نیم بند نگه دارد..
ناشناس۳۳۹۹۷۱۱۶:۲۳:۲۰ ۱۳۹۷/۲/۲۱
دولت تنها کار ی که می تواند بکند این است روی اوردن به زنجانی ها
مهدی۳۳۸۱۱۴۰۸:۴۲:۱۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
ببخشید یک سوال! تکلیف کشورهای آسیایی و آفریقایی و خلاصه کشورهای غیر اروپایی چی میشه؟! تکلیف هند و کره و ژاپن چی میشه؟ اروپا از اونها هم حمایت خواهد کرد؟!
ناشناس۳۳۸۱۱۹۰۸:۴۵:۵۷ ۱۳۹۷/۲/۲۰
اقای ظریف و روحانی ، چون شما حاضر نیستید ،اشتباه خود را قبول کنید ، ملت باید هزینه بدهد؟
ناشناس۳۳۸۳۵۴۱۱:۳۰:۵۹ ۱۳۹۷/۲/۲۰
الان برجام نباشه هزینه داره نه اینکه باشه. هرچند که برجام تقریبا از بین رفت و تنایجش داره ملموس میشه.
ناشناس۳۳۸۴۰۹۱۲:۰۲:۰۸ ۱۳۹۷/۲/۲۰
من نمیفهمم برجام رو چی تاثیر گذاشت?!
ناشناس۳۳۸۷۵۷۱۵:۴۴:۴۰ ۱۳۹۷/۲/۲۰
خوابیا!
ناشناس۳۳۸۱۳۵۰۸:۵۸:۵۱ ۱۳۹۷/۲/۲۰
این چه قرار دادیه که امریکا بدون پرداخت هیچ هزینه ای از ان خارج شد ، اما ما اگر از ان خارج شویم ، طبق مکانیسم ماشه، کلی تبعات داره! سردار دیپلماسی کجاست؟
ناشناس۳۳۸۲۷۲۱۰:۳۷:۲۶ ۱۳۹۷/۲/۲۰
این را در اصطلاح دنیای امروز بهش میگن قدرت اقتصادی و نظامی. که ما نداریم
هوشیار۳۳۸۳۲۳۱۱:۱۳:۱۰ ۱۳۹۷/۲/۲۰
وقتی قرارداد براساس سیاسی بازی انجام میشه نه منافع ملی همین میشه
علی عسک۳۳۸۱۴۳۰۹:۰۳:۵۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
همه میدانیم که ایران عملا هیچ اقدامی در مقابل تحریم ها جز روی اوردن به بازار سیاه ندارد !!!1
ناشناس۳۳۸۱۵۷۰۹:۱۵:۵۱ ۱۳۹۷/۲/۲۰
اروپا چطور میخواد مانع تحریم های داخلی آمریکا بشه ؟ شبکه بانکی اروپا و بسیاری از ابربانک های اروپایی دارای شعبه های اصلی و مهم در امریکا هستند و از طرفی تمامی تراکنش های یورو در سیستم یوترن به سیستم آمریکا وصل هستند ،آمریکا در جریمه هایی که بانک های اروپایی رو می کرد دسترسی اون ها به سیستم یوترن قطع می کرد و این یه تنبیه داخلی در آمریکا بود وی اثرش روی سیستم مالی اروپا به راحتی اعمال میشد ، بعد بانک اروپایی با جریمه چند میلیارد دلاری خودش تقاضا می کرد که اون رو دوباره به سیستم یوترن برگردونه ، به هر حال از لحاظ فنی اروپا توان تضمین دادن در حیطه تحریم های آمریکا رو نداره که بخواد امتیاز نداشته رو برای ما کادو کنه.
وحید۳۳۸۱۹۱۰۹:۴۰:۵۷ ۱۳۹۷/۲/۲۰
به نظرم باید درخواست وام 100 میلیارد یوروئی از اروپا ارائه شود، تا مشکل اقتصادی چندانی در طول مدت ریاست جمهوری ترامپ برای ایران بوجود نیاد، در غیر این صورت مراودات چند میلیون دلاری شرکت ها و سرمایه گذاری قطره چکانی دردی از مردم و کشور دوا نخواهد کرد.
ناشناس۳۳۸۳۵۷۱۱:۳۲:۳۹ ۱۳۹۷/۲/۲۰
من از نظرات می فهمم که کسانی که از لفظ کدخدا بودن آمریکا ناراحت بودند، الان دارند بهش اقرار می کنند.
ناشناس۳۳۸۶۴۳۱۴:۴۰:۴۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
خودت فهمیدی چی گفغتی؟
ناشناس۳۳۸۷۲۷۱۵:۲۶:۰۰ ۱۳۹۷/۲/۲۰
دمت گرم
یعقوب آروند -رشت۳۳۸۵۱۰۱۳:۰۳:۲۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
مثل این را می ماند که پدریک خانواده متخاصم با ما از آتش بس بین ما دست کشیده باشد آنوقت ما ازنوکران و فرزندان رذل و خبیثش که همیشه باعث درگیری بوده اند درخواست کنیم که اگر بابای شما آتش بس را لغو کرده شما به آن آتش بس وفا دار بمانید خنده دار نیست ؟؟
رضا۳۳۹۰۵۳۲۰:۳۷:۰۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
زیادی دیدگاهت ساده انگارانه ست دوست عزیز. در روابط بین کشورها نه پدر و فرزندی هست نه مرید و مرادی. صرفا منافع ملی
ناشناس۳۳۸۵۳۷۱۳:۲۵:۵۵ ۱۳۹۷/۲/۲۰
سلام . همین که مهلت چند هفته ای میدهید بدون مشخص کردن اینکه دقیقا چند هفته است؟ مشخص است برنامه ای ندارید. اگر داشتید میگفتید مثل دقیقا فلان روز ؟ مثل همان طوری که رییس جمهور آمریکا کرد.
ناشناس۳۳۸۵۸۳۱۳:۵۳:۰۱ ۱۳۹۷/۲/۲۰
الان بهترین موقعیت زمانی است که ایران بدلیل خروج آمریکا از برجام، فورا دستور توقف نظارت های آزانس را بدهد و نسبت به پلمپ دوربین ها و .... اقدام کرده و شرط بررسی باز کردن پلمپ دوربین ها و نظارت آزانس را به ننتیجه رسیدن مذاکره با سه کشور اروپائی و دادن تضمین های لازم در لغو تحریمها را قرار دهد.
ابوالفضل۳۳۹۱۹۱۲۳:۲۲:۵۹ ۱۳۹۷/۲/۲۰
خب مذاکرات با اروپا نتیجه نداد چی آخرش باید چی بشه این قضیه
ناشناس۳۳۸۸۶۲۱۷:۲۰:۳۲ ۱۳۹۷/۲/۲۰
یادتون رفته آمریکا کدخداست واروپا نوچه هاش حالا تو برجام یا بیرون بر جام فرقی نمی کنه
هموطن۳۳۹۰۸۲۲۱:۱۷:۳۴ ۱۳۹۷/۲/۲۰
رئیس جمهور ما اقای دکتر روحانی حقوق دان است و هرچه بگوید ما رای دهنده همراهش هستیم اروپا هرگز از برجام خارج نمی شود چون برای هر دو طرف سود دارد امیداروم خارج نشه و ترامپ تنها بماند
شهمیرزادی۳۳۹۳۲۴۰۲:۵۵:۴۷ ۱۳۹۷/۲/۲۱
اروپایی ها خط مشی آمریکا را دنبال میکنند زیاد امیدوار نباشید.
ناشناس۳۳۹۵۲۰۱۰:۰۹:۱۰ ۱۳۹۷/۲/۲۱
همچنین در این تضمین اروپا باید ضمانت قطعی بدهد که از شرکت های خود در قبال جریمه های احتمالی آمریکا محافظت خواهد کرد!!!!!!!!!!!!!!!! بر چه اساسی؟؟؟؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. این نامه دلسوزانه است؟!

  2. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  3. دفاع از جمهوریت یا دفاع از الیگارشی؟

  4. مقاومت بی‌مبنای طلافروشان در مقابل شفافیت/ دولت عدول نکند، مردم هم حمایت می‌کنند

  5. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  6. امضای مردم گیلان پای طومار حمایت از طرح نور

  7. حالا زمان مذاکره است

  8. جریمه کشف حجاب ۴ و نیم میلیون تومان است

  9. نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب!

  10. فرش‌های سعدآباد کجاست؟

  11. محکومیت ساداتی‌نژاد به حبس/ روایت خاندوزی از کاهش تورم/ شانس قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم چقدر است؟

  12. نظرات برگزیده مخاطبان الف: نقش شورای نگهبان در کاهش مشارکت مردم چیست؟/ زندانی‌شدن زیباکلام به ضرر نظام تمام شد

  13. حمله رسانه اصولگرا به رائفی‌پور/ انتقاد شریعتمداری از نمایندگان موافق تعطیلی شنبه‌ها

  14. ماجرای سفر عبدالحمید به ترکیه چیست؟

  15. حاج‌علی‌اکبری: گلایه‌ای از مجلس برای تصویب تعطیلی «شنبه‌ها» داریم

  16. واکنش وزیر کشور به برخورد خشن برخی ماموران / نظر واعظی درباره نقاط ضعف و قوت دولت رئیسی

  17. واکنش روزنامه اصولگرا به زندانی‌شدن زیباکلام/ دستور اژه‌ای درباره پرونده چای دبش

  18. در آستانۀ سکولارشدنِ زیارت؟

  19. مأمور خاطی بازداشت شد

  20. آیا واقعاً آزادسازی قیمت‌ها تنها راه است؟

  21. چراغ سبز دولت به ارز آزاد؟!

  22. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  23. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  24. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  25. پاسخ حماس به توهم صهیونیست ها

آخرین عناوین