چرا کمیت مان در اقتصاد همیشه لنگ می زند!

سیدحسین امامی، گروه اقتصادی الف،   4031226110 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
چرا کمیت مان در اقتصاد همیشه لنگ می زند!

شاید بتوان گفت بزرگترین مشکل کشور ، امروز، حکمرانی اقتصادی و تدبیر معیشت و زندگی مردم است. در سالهای اخیر هم وضعیت اقتصادی بسیاری از مردم بدتر شده است، مشکلات مالی گریبان جمعیت قابل توجهی را گرفته و قدرت خرید آنها را به قدری پایین آورده که در این ایام پایانی سال طبق رسوم دیرینه توان خرید پوشاک و ... نو را برای خانواده خود ندارند. این وضعیت در برخی از اقشار به خرید مایحتاج زندگی رسیده است. 

بعد از انقلاب اسلامی، اقتصاد ما به شدت دولتی شد، بعدها که شروع به خصوصی‌سازی شد هم مسائل و معضلات به جای اینکه حل شود، به شکلی تشدید شد. 

نکته ای که می خواهیم در این نوشته بر روی آن تأکید کنم فضای رقابتی در اقتصاد است. در اقتصاد رقابتی دنیای معاصر تنها مدیران علمی و توانمند می‌توانند دوام بیاورند. در ابتدای عصر صنعتی‌شدن هر کس که کسب‌و‌کاری راه می‌انداخت، خودش مدیر آن بود، به تدریج وقتی فضا رقابتی شد مالکیت از مدیریت جدا شد، مالکان فهمیدند که مدیریت علم و هنری است که هر کسی صاحب آن نیست، برخی از مالکان توانایی مدیریت نداشتند اگرچه سرمایه گذار و مؤسس شرکت بودند. بنابراین به تدریج مدیریت علمی در دنیا رواج یافت.

بعد از یکی دو قرن از این وضعیت، در کشور ما هنوز این شکل از مدیریت رواج نیافته است، بازار سنتی و انحصاری است و به حمایت دولت نیازمند است. خوانندگان محترم را به این موضوع توجه می‌دهیم که در همه گزارش‌ها و مصاحبه های مردمی که از مناطق مختلف کشور در مورد هر مسئله اقتصادی تهیه می‌شود، مردم، کارآفرینان و حتی مدیران رده پایین فقط از دولت انتظار دارند که وارد عرصه شود و به هر طریقی به آنها کمک کند تا مشکل‌شان برطرف شود. 

تکیه بیش از اندازه به دولت اگرچه ریشه در فرهنگ سیاسی ما ایرانی‌ها دارد و در سال‌های بعد از انقلاب تشدید شد، از سوی دولت هم بسیار استقبال می‌شود، چون دولت از این طریق می تواند قدرت خود را در همه عرصه ها نفوذ دهد که موجب گسترش قدرت او می‌شود.

نتیجه چنین عملکردی این خواهد شد که هر شرکتی به هر دلیلی (اعم از بی‌مدیریتی و بی‌لیاقتی و ...) ورشکست شود، دولت به هر طریقی سعی می کند این شرکت را سرپا نگه دارد تا عده ای شغل خود را از دست ندهند.

نتیجه نهایی این رویکرد تولید کالاها و خدمات بی‌کیفیت و گران‌تر است، چون بنگاه‌هایی که خود را با بازار هماهنگ نمی‌کنند با تکیه گاه دولت سرپا هستند و به هر شکلی کالا تولید کنند و یا خدمت ارائه دهند، جایگاهشان در بازار محفوظ است، خصوصاً اینکه دولت به هر شکلی اجازه ورود کالاهای خارجی را نمی دهد که بسیار باکیفیت‌تر و ارزان‌تر از بازار داخلی هستند. 

بسیاری از شرکت‌ها خصوصاً شرکت بازرگانی در کشوری مانند ایران که تورم دارد، خود به خود سود می‌کنند. کالایی را به A ریال می‌خرند و با گذر زمان کوتاه B ریال می‌فروشند، بدون اینکه تدبیری اندیشیده باشند و مدیریتی نشان داده باشند، اگر شرکت تولیدی و بازار انحصاری باشد که وضعیت بسیار ساده تر از این است، کالا را به هر قیمتی بفروشید باز تقاضا به اندازه ای زیاد هست که باید در نوبت قرار گیرند.(نگاه کنید به بازار خودرو در ایران)

امروزه در اقتصاد جهانی هر بنگاهی که کالا یا خدمتی که تولید می‌شود رقبای سرسختی دارد که سعی می کند همان کالا را با کیفیت بهتر و قیمتی ارزان‌تر ارائه دهد، وگرنه بازار را از دست می‌دهد و رقبا او را شکست می‌دهند. اگر شرکتی سال‌هاست که یکه‌تاز میدان بازار در حوزه‌ای مثلاً خودرو، دارو یا لوازم خانگی و ... است به راحتی این موقعیت به دست نمی‌آید. شاید سالها حضور یک برند در رتبه برتر ما را به این فکر وادارد که کار ساده‌ای است، اما واقعیت این است که حضور چندساله یک شرکت در رتبه‌بندی جهانی به مدیریت بالایی نیاز دارد.

سالهاست که دولت برای کمک به سرمایه‌گذاری، زمین و تسهیلات می دهد تا بتواند سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری ترغیب کند، علاوه بر این معافیت از مالیات یا استفاده از انرژی‌های ارزان یا رایگان تا سالها بعد از راه اندازی شرکت‌ها و کارخانه‌ها ادامه دارد، اما نتیجه این اقدامات چیست؟ بازار انحصاری، کالاهای تقلبی و بی‌کیفیت با قیمت بالا! 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۲۷۸۶۷۰۹:۵۲:۱۰ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
تا زمانی که بر اساس قانون 60% اقتصاد کشور از حسابرسی معاف است و عملاً می تواند هر کاری انجام دهد، فساد و رانت اقتصادی وجود دارد و نیز تا زمانی که سیاست خارجی متعادل نیست، اوضاع اقتصادی بر همین منوال به پیش می رود.
ناشناس۳۸۲۷۹۵۵۱۱:۰۰:۲۷ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
با ناترازی های شدیدی که در حوزه های آب، برق، گاز، بنزین، گازوییل ..... وجود دارند که علت آن عدم سرمایه گذاری در توسعه و بهسازی و تخصیص منابع انجام این کارها برای انجام امور دیگر می باشد، باید انتظار داشت که شرایط اقتصادی مملکت از این که هست، تیره تر شود.
ناشناس۳۸۲۸۰۱۶۱۲:۰۲:۲۷ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
هیچ اراده جدی برای رد مرز کردن افغانی ها در نزد مسئولان دیده نمی شود. بیش از 8 میلیون اتباع افغانستان بدون سوابق سجلی و اطلاعاتی سربار مملکت شده اند و روز به روز بر تعداد آنها افزوده می شود. نه مالیات می دهند و نه تعهدی به ایران دارند. مصرف کننده آب و برق و نان و..... سوبسید دار بوده و فرصت های شغلی را از ایرانی ها گرفته اند. تنها هنرشان هم ازدیاد نسل است.
ناشناس۳۸۲۸۱۷۷۱۴:۲۶:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
من که باور نمی کنم برای پذیرفتن این تعداد بی سواد پر زاد و ولد منافعی برای بعضی ها وجود ندارد شاید عده ای به طریقی سود می برند که ما بی خبریم
ناشناس۳۸۲۷۹۶۰۱۱:۰۴:۵۵ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
در قانون برنامه هفتم آمده است که در پایان این برنامه کشور باید در 90% تولیدات کشاورزی خودکفا شود! از آنانی که این برنامه را نوشته اند باید پرسید با کدام منابع آبی چنین هدفی را ترسیم کرده اند؟ همین الان مملکت برای تامین آب شرب برای تابستان پیش رو کاسه چه کنم چه کنم در دست گرفته است. تنها راه گذر از دالان تنگ مشکلات کشور، بهبود روابط خارجی با کشورهای دارای تکنولوژی و پیشرفته است.
ناشناس۳۸۲۸۱۰۸۱۳:۲۶:۴۹ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
شما نصف آبی که هدر می‌دهید با روش نوین آبیاری کنید حل می شود
ناشناس۳۸۲۷۸۶۹۰۹:۵۳:۵۹ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
تا زمانی که زیر ساخت های قانونی کشور اصلاح نشود، بهترین اقتصاددانان هم کاری برای بهبود اوضاع نمی توانند انجام دهند.
ناشناس۳۸۲۷۸۷۱۰۹:۵۶:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
آیا بخش خصوصی امکان وارد شدن در حوزه اقتصاد و رقابت را دارد؟
ناشناس۳۸۲۷۸۷۵۰۹:۵۸:۲۹ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
تا تحریم ها کشور را محاصره کرده اند و تا منافع ملی مورد مهر و محبت قرار نمی گیرند، نباید انتظار بهبود شرایط را داشت.
ناشناس۳۸۲۷۸۷۷۱۰:۰۰:۰۳ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
نمونه اقتصاد دولتی میشود صنایع خودروسازی کشور ، چند هزار نفر با پارتی بازی استخدام شدن خروجی هم صفر !
ناشناس۳۸۲۷۸۸۴۱۰:۰۳:۴۶ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
حداقل مزد کارگران در سال ۱۳۸۶ معادل ۱۸۳ هزار تومان بود که با احتساب مزایا، دریافتی آنها به ۲۳۶ هزار تومان می‌رسید. در آن زمان، سکه بهار آزادی طرح قدیم ۱۷۲ هزار تومان و سکه طرح جدید ۱۵۱ هزار تومان قیمت داشت. به این ترتیب، پایه حقوق یک کارگر بیش از قیمت یک سکه بود. امروز قدرت خرید دستمزد به یک‌هشتم سال ۱۳۸۶ رسیده است.]
ناشناس۳۸۲۸۰۵۲۱۲:۳۴:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
سال 86 سرکوب ارزی یود سال 92 نرخ واقعی بود کف حقوق سال 84 136 دلار سال 92 152 دلار سال 1400 100 دلار( سرکوب ارزی) (سال 99 بدون سرکوب ارزی 77 دلار) (سال 97 دوبرابر نرخ اصلی افزایش دادن) سال قبل 88 دلار الان 77 دلار یعنی قدرت خرید دوبرابر دست کم شده که منشا اصلی سال 97 خلق ارز 4200 و همان ها الان دوباره بالاتر از تورم نرخ ارز افزایش دادن سکه حالت خاص خودش دارد چون اونس جهانی چندبرابر شده
ناشناس۳۸۲۷۸۸۸۱۰:۰۵:۱۴ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
3.7 میلیارد دلار در قضیه چای دبش فساد شده است. 3 برابر نیاز کشور سیب زمینی تولید می شود، اما اکنون سیب زمینی گران و کم یاب است. روزی 20 میلیون لیتر بنزین و 20 میلیون لیتر گازوئیل معادل 2000 تریلی سوخت بَر از کشور خارج می شود. اینها تنها مشتی از خروار هستند که بی مسئولیتی، کم کاری و ترک فعل مسئولان را می رسانند.
ناشناس۳۸۲۷۸۹۳۱۰:۰۸:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
چون فروش نفت بوده و می خواستند دستکاری در اقتصاد کنند
ناشناس۳۸۲۸۰۴۵۱۲:۲۶:۱۹ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
یا برعکس آن حتی با افزایش 45 درصدی حقوق به خاطر نرخ سازی کاذبی که دولت انجام داد در ارز 10 دلار کمتر می شود و یا کالا برگ آن هم از صندوق توسعه برمی‌دارند.
ناشناس۳۸۲۷۸۹۵۱۰:۰۸:۳۶ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
3 روز تا شروع سال 1404 باقی است. 20 سال پیش مصوب شد که ایران در سال 1304 در همه عرصه ها سرآمد کشورهای منطقه شود.
محمد۳۸۲۷۹۱۶۱۰:۲۱:۳۵ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
چرا کمیت مان در اقتصاد همیشه لنگ می زند؟ برای اینکه رونق اقتصادی دو الزام دارد ، اول ، حاکمیت آهنین قانون و عدم وجود رانت دوم ، وجود آرامش در سیاست داخلی و خارجی . امروز به سال آخر سند چشم انداز بیست ساله افق 1404 رسیده ایم . در کدام یک از این بیست سال ، کشور درگیر بحران سیاست خارجی ، سیاست داخلی و بحران های اجتماعی نبوده است ؟ رونق اقتصادی یک عزم ملی می خواهد ، از آن نوعی که در چین رخ داد و مسئولان آن کشور تولید را در اولیت اول قرار دادند.
ناشناس۳۸۲۷۹۵۴۱۰:۵۹:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
حکومت باید طبق قانون اساسی بین شایستگان مردم از همه اقشار گردش کند تا اکثریت بهترین ها را برای مدیریت کشور انتخاب کنند و نظر اکثریت شرط باشد نه منافع اقلیت .
ناشناس۳۸۲۷۹۸۵۱۱:۳۴:۴۰ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
رانت پدر اقتصاد را درآورده. فضا رقابتی نیست .
ناشناس۳۸۲۸۰۱۷۱۲:۰۴:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
باباجان ! چهار تا اقتصاد دان وارد ، خبره ، دلسوز ، و بدون هر گرايش جناحي بياوريد ، بنشانيد كنار هم ، آن وقت خواهيد ديد كه ديگه اين كميت زبان بسته ، هيچ لنگي نمي زند !
ناشناس۳۸۲۸۰۳۶۱۲:۱۷:۰۶ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
عده ای سفت جلوی هر اصلاحی حتی در اقتصاد کشور ایستاده اند.
ناشناس۳۸۲۸۰۳۸۱۲:۲۱:۱۱ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
سکه تو یک هفته 10 میلیون بره بالا! با سر داریم سقوط می کنیم. لااقل شعار ندید با این وضعیتتون!!
علی۳۸۲۸۰۴۷۱۲:۲۹:۱۰ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
مشکل اصلی اقتصاد ایران در سیاست ورزش و و انرژی و مسائل زیست محیطی تا صدا سیما وجه اشتراک دارد بکارگیری و جابجایی مدیران دولتی به ظاهر دوست و خودی بجای استفاده از نیرو ها و دلسوزان کار بلد کارنامه دار حالا شاید یه قسمت هایی منتقد.
ناشناس۳۸۲۸۰۴۸۱۲:۳۰:۱۰ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
اقتصاد ما اقتصاد بازار نیست چون دسترسی بدون مانع به اقتصاد و بازار جهانی ندارد. سوسیالیستی و کمونیستی هم نیست چون مالکیت خصوصی نفی نشده و توزیع ثروت متناسب نیاز نیست و دولت نمیتواند حمایت کافی از درامد مردم بکند. دولت به معنی حاکمیت هم به دنبال هزینه هایی رفته که بیش از درامد و سرمایه گذاری برای درامد است. این عدم توازن در سالهای متمادی به ناترازی در تمام شاخصهای انرژی، آب، عدالت اجتماعی، و ... منجر شده.
ناشناس۳۸۲۸۰۸۷۱۳:۰۷:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
ثروت سرزمین کشورمان باید صرف رفاه مردم و آبادانی ایران بشود
ناشناس۳۸۲۸۱۷۳۱۴:۲۳:۲۲ ۱۴۰۳/۱۲/۲۷
ثروت کشور در جیب برخی آقازاده ها و سفره های مردم خالی.
yektanetتریبون

آخرین عناوین