مجمع الجزایر اقتصاد ایران

حسین علی زاده، گروه اقتصادی الف،   4031121015 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
مجمع الجزایر اقتصاد ایران

این روزها همه از خصوصی سازی به عنوان راه چاره مشکلات اقتصادی می گویند و به تازگی مدیریت بزرگترین خودروساز کشور نیز کاملا به دست بخش خصوصی سپرده شده است. 

جدا از اختلافات نظری و عملی در این باره ( اینکه بخش خصوصی چیست/ کیست؟ و اصلا خصوصی سازی چه تعریفی دارد و هدف از آن چیست و آیا تجربه 2 دهه گذشته در این باره موفقیت آمیز بوده یا نه و...) باید گفت خصوصی سازی صرف یک تصمیم یا حتی اقدام درباره تغییر مالکیت صنایع و بخش های دیگر اقتصادی نیست بلکه مجموعه ای ازاقدامات به هم پیوسته اقتصادی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی است و نمی توان آن را بدون توجه به این حوزه ها اجرایی کرد. وقتی تغییر مالکیت بخش های بزرگ اقتصادی از دولت به افراد صورت می گیرد قبل از آن باید موانع ذهنی و عینی این تصمیم را از بین برد و گرنه این تغییر مالکیت نه تنها کمکی به رشد و بهبود مورد نظر نمی کند بلکه مشکلات را پیچیده تر و دشوارتر می کند . 

شرح این موانع یا به قول اقتصاددانان نهادگرا، زمینه های نهادی خصوصی سازی در ایران مثنوی هفتاد من است اما تامل در تجربه دودهه گذشته به خوبی نمونه های آن را (از فقدان رقابت و وجود انحصار در فعالیت های اقتصادی مهم مانند همین خودروسازی) به نمایش گذاشته است.

جدا از آماده نبودن ذهنی و فرهنگی برای میدان دادن به بخش خصوصی- بویژه با تصورات شکل گرفته در شعارهای دوران انقلاب که تا همین امروز هم ادامه دارد و حتی داوری و قضاوت در دستگاه عدلیه را هم گاه کم و بیش از خود متاثر می کند-، فقدان برخی زمینه های سیاسی داخلی و برخی تعارضات در سیاست خارجی با کلان پروژه خصوصی سازی نیز در تجربه دو دهه گذشته به خوبی آشکار می شود. 

با تغییرات مهمی که در اداره ایران خودرو رخ داده انتظاری که افکار عمومی هم از تصمیم سازان اقتصادی کشور و هم از مدیران ایران خودرو دارد این است که این اقدام بدون هیچ تردیدی به بهبود اوضاع این صنعت کمک کند . دودهه آزمون و خطا هم پشت سر این تصمیم است و دیگر پاسخ هایی مانند  « بد اجرا شدن یک تصمیم درست»  برای توجیه شکست در این مسیر قانع کننده نخواهد بود . 

توجه به خصوصی سازی به عنوان یک کلیت و زنجیره ای از اقدامات لازم برای موفقیت آن ضروری است و گرنه شکستی سنگین تر و خسارت بارتر از تجربه قبلی در انتظار است. 

 در هر نوع مدل اقتصادی توجه به این کل نگری برای موفقیت ضروری است.  متاسفانه اقتصاد ایران چه در شکل دولتی در دهه اول انقلاب و چه در شکل آزاد آن که در سه دهه گذشته به عنوان یک هدف دنبال شده بیشتر به مجمع الجزایری شکل گرفته از تصمیمات  بی ربط با الگوی اقتصادی حاکم و بعضا کاملا متناقض با آن، شبیه بوده است و به همین دلیل از فواید و مزیت های متصور هر دو مدل دولتی و آزاد محروم مانده و بلکه، زیان ها و خسارات آن را به جان خریده است! 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۷۶۲۷۶۱۰:۰۲:۵۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
خصوصی یعنی دولت نقشی در مدیریت آنان ها نداشته باشد حال می‌خواهد دست مردم باشد نهاد های عمومی و... و دولت فقط بازار را مدیریت کند البته برخی شرکت‌ها باید دولتی باشد
ناشناس۳۷۷۶۴۶۰۱۱:۰۱:۴۵ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
۶۰ درصد اقتصاد ایران از حسابرسی معاف است! نه دولتی است و نه خصوصی.
ناشناس۳۷۷۶۴۶۵۱۱:۰۴:۰۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
اموال تحت تملک اوقاف، نهادها، بنیادها..... نه خصوصی هستند و نه دولتی.
احمد۳۷۷۷۳۰۶۱۷:۱۲:۱۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
اقازاده ها را هم اضافه نمایید
ناشناس۳۷۷۶۳۳۲۱۰:۱۸:۴۹ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
انگار اقتصاد ایران مورد نفرین خداوند قرار گرفته که هرگز روی خوش نمی بینه
ناشناس۳۷۷۶۳۵۵۱۰:۲۶:۱۰ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
اینها جزئیات هست اول باید سیاستهای کلی و فضای کسب و کار و اعتماد عمومی و... عوض بشه بقیه خودش درست میشه .
ناشناس۳۷۷۶۳۸۸۱۰:۳۷:۲۸ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
اموال دولت در واقع بیت المال همه مردمه،این کاری که سالهاست داره اتفاق میفته در واقع فروش اموال مردمه ،خصوصی سازی واقعی اینه که سهام این شرکتها به همه مردم(نه مثل سهام عدالت که به بخشی واگذار شد و به بخش دیگه نه)واگذار بشه !
ناشناس۳۷۷۶۴۵۶۱۱:۰۱:۱۶ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
مجمع الجزاير اقتصاد ايران ----------------------------/ اين مجمع الجزايز توفان زده « ًاقتصادي » ، كه درب و داغون شده است چه ها نمي كند ! آنچنان كه اگر خوب بنگريم در مي بايم اين اقتصاد كه دچار آفت تورم گرديده ، دارد زندگی بسياري از مردم -- بخصوص نسل جوان كه اين نسل آگاه است ، تحصيل كرده است ، درس خوانده است ، نسلي كه با يك گوشي كه به اندازه يك كف دست است ، همه چيز را مي بيند ، همه چيز را مي خواند ، و همه چيز را مي فهمد -- ... بله ! اين گراني و تورم چها كه نمي كند ! --- عرض ميكنم اين طور كه پيش مي رود دلار به همين زودي ها به صد هزار تومن هم خواهد رسيد و حتي بيشتر بله ؟
ناشناس۳۷۷۶۵۷۹۱۲:۰۶:۲۰ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
کارآفرینان ودانشگاهیان وسرمایه داران خانواده دار وعاشق مملکت میتوانند اقتصادغارت زده ایران را نجات دهند
ناشناس۳۷۷۶۹۰۳۱۴:۳۳:۲۴ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
شما چه راه حلی پیشنهادی داری؟چطور؟
ناشناس۳۷۷۶۸۳۸۱۳:۵۶:۴۵ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
مانع اصلی پیشرفت ایران همین نهدها هستند که هم از حسابرسی معافند و هم مشغول دلالی و کاسبی از فضای تحریم
ناشناس۳۷۷۷۲۰۴۱۶:۳۷:۰۰ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
دخالتهای غیر اصولی و راضی کردن مردم برای رآی آوری در دور دومهای ریاست جمهوری و برای کوتاه مدت سایر اهداف غیر کلان اقتصادی با ابزار عوارض واردات و صادرات یا ارز ارزانتر از بازار و یا کمکهای مالی بصورت وام بلاعوض یا کم بهره و انرژی و مواد اولیه ارزان باعث بی اعتمادی و ضعیف شدن انگیزه فعالان اقتصادی برای بالا بردن بهره وری و رقابت برای کیفیت و کاهش قیمت تولیدات شده و همینطورمریضی اقتصاد و بازار سرمایه و عدم شفافیت در تصمیمات اقتصادی شده است.
ناشناس۳۷۷۷۴۵۲۱۷:۵۹:۱۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
خصوصی سازی سپردن یک شرکت به بخش خصولتی و مافیایی نیست ! خصوصی سازی یعنی دولت نقش تنظیم گری و نظارتی قوی داشته باشد.مثلا در همین خودرو سازی باید استانداردها بهبود یابد. نظارت افزایش یابد. هرگونه شکایت مردم به دقت پیگری شود. مدعی العموم بدون شکایت مردم به تضییع حقوق مردم توسط خودرو ساز ورود کند شورای رقابت برای عدم انحصار اقدام کند و موانع انحصار را دولت رفع کند. به خدمات پس از فروش رسیدگی کند خودرو صفر کیلومتر 3 ماه برای یک گیبرکس در تعمیرگاه می ماند و خودرو ساز پاسخگو نیست. خصوصی سازی ادامه وضع موجود نیست ایا صنایعی که خصوصی شده دارای عملکرد و راندمان بهتری هستند و یا اینکه دید کوتاه مدت دارند ؟! دولت باید برای پیشگیری از انحصار اقدام کند و به شدت با انحصار برخورد کند. هرگونه قرارداد با دولت و هرگونه مشاوره دولت و بستگان درجه یک باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد فساد مالی و اداری باید قبل خصوصی سازی رفع شود وگرنه خصوصی سازی باعث افزایش فساد می شود. باید رسانه آگاه وجود داشته باشد و شرکتها زیر ذره بین رسانه باشد و تخلفات به شدت پیگیری و گزارش شوند
yektanetتریبون

آخرین عناوین