از سفر ظریف چه می‌دانیم؟

  4031103026 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

اجلاس داووس بیشتر به‌عنوان یک فضای گفت‌وگوی غیررسمی و فرصتی برای برقراری ارتباطات و مذاکرات کم‌هزینه بین کشور‌ها و مقامات مختلف شناخته می‌شود. در این فضا، شخصیت‌ها می‌توانند بدون الزام به اتخاذ تصمیمات فوری یا عمومی مسائل مهم جهانی و منطقه‌ای را مورد بررسی قرار دهند و به‌نوعی با یکدیگر آشنا شوند.

از سفر ظریف چه می‌دانیم؟

حضور محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور ایران در اجلاس سالانه داووس با توجه به انتقاد‌هایی که از سوی برخی تحلیلگران و رسانه‌ها مطرح شده موضوعی برای بحث و بررسی‌های گسترده در فضای سیاسی ایران شده است. این انتقادات، به‌ویژه به این نکته اشاره دارند که حضور غیرمنتظره ظریف در این رویداد می‌تواند به شائبه مذاکرات پنهان و دور از هماهنگی‌های رسمی دامن بزند.
با این حال، بررسی دقیق‌تر شرایط و تاریخچه حضور مقامات ایرانی در این اجلاس، این انتقادات را می‌تواند رد کرده و به دلایل منطقی‌تر برای حضور ظریف در داووس برسد. این اجلاس نه محل تصمیمات بزرگ جهانی است و نه حضور ظریف در آن به معنای انجام مذاکرات پنهان و غیررسمی است. همچنین، تاریخچه حضور مقامات ایرانی در این اجلاس نشان می‌دهد که حضور نمایندگان دیگر به جز وزیر امور خارجه در این مجمع نه‌تنها غیرعادی نیست، بلکه پیش از این نیز در چهارچوب سیاست‌های دیپلماتیک ایران رخ داده است.
بنابراین تصوری که از حاشیه اجلاس سران در نیویورک با توجه به سابقه مذاکرات جانبی بین مقامات ایرانی و غربی در آن وجود دارد در مورد داووس که واجد شانیت به مراتب کم‌تری است قابل صدق نیست.

   داووس بستر گفت‌وگو‌های غیررسمی است
یکی از مهم‌ترین نکات در این بحث این است که اجلاس داووس به خودی خود محلی برای اتخاذ تصمیمات تاریخی یا سرنوشت‌ساز نیست. اگرچه این اجلاس محل گردهمایی سیاستمداران، کارشناسان و شخصیت‌های تأثیرگذار جهانی است، اما نتایج ملموس و تغییرات بزرگ سیاسی به‌ندرت از آن برمی‌آید.
اجلاس داووس بیشتر به‌عنوان یک فضای گفت‌وگوی غیررسمی و فرصتی برای برقراری ارتباطات و مذاکرات کم‌هزینه بین کشور‌ها و مقامات مختلف شناخته می‌شود. در این فضا، شخصیت‌ها می‌توانند بدون الزام به اتخاذ تصمیمات فوری یا عمومی مسائل مهم جهانی و منطقه‌ای را مورد بررسی قرار دهند و به‌نوعی با یکدیگر آشنا شوند.  اجلاس داووس به‌عنوان یک مجمع غیررسمی و محل گفت‌وگو‌های غیرالزامی شناخته می‌شود و نمی‌توان از آن انتظار داشت که تصمیمات رسمی و مستند از آن بیرون بیاید. همچنین، هیچ دلیل منطقی برای مطرح کردن این موضوع وجود ندارد که حضور ظریف در این اجلاس به منزله نقض قوانین یا پروتکل‌های رسمی باشد.
در واقع، طبق تجربه‌های گذشته مقامات ایرانی با هر سمتی می‌توانند در این نوع اجلاس‌ها حضور پیدا کنند، البته مشروط به اینکه این حضور با هماهنگی‌های رسمی و در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی صورت گیرد.

   حضور فردی غیر از وزیرخارجه در داووس غیرمعمول نیست
اگرچه در سال‌های گذشته معمولاً وزیر امور خارجه ایران به‌عنوان نماینده رسمی‌کشور در اجلاس داووس شرکت می‌کرد؛ این تنها روش نمایندگی ایران در این مجمع نبوده است. در برخی از سال‌ها، مقامات دیگری در این اجلاس حضور داشتند. خاتمی و روحانی در قامت رئیس‌جمهور در این اجلاس ایران را نمایندگی کرده‌اند و پرویز داوودی هم در قامت معاون اول همین نقش را ایفا کرده است.
داوودی به دعوت رئیس‌جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان در رأس هیئتی از ایران در اجلاس داووس حضور یافت. سال 2007 اجلاس داووس پرتراکم‌ترین هیئت ایران را میزبانی کرد. جایی که هم‌زمان با منوچهر متکی وزیرخارجه وقت، محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس و محمدباقر قالیباف شهردار وقت تهران نیز حضور داشتند و خاتمی با وجود پایان دوران ریاست‌جمهوری‌اش دعوت شده بود. در آخرین حضور ایران در داووس نیز در سال 2024 محمد سریع‌القلم، استاد روابط بین‌الملل وزیرخارجه کشورمان را همراهی کرد.
به این ترتیب حضور مداوم ظریف در دوران مسئولیتش در وزارت خارجه در اجلاس داووس به این معنی نیست که حضور در این اجلاس شأن وزیرخارجه و کادر این وزارتخانه است؛ این امر مؤید این نیز است که چهره‌های دیگری غیر از دیپلمات‌های وزارت خارجه نیز در هیئت ایرانی عازم داووس حضور داشته و آن را نمایندگی کرده‌اند.

   دعوا بر سر  ظریف به داووس رسید
پس از آنکه پزشکیان محمدجواد ظریف را به سمت معاونت راهبردی خود منصوب کرد حساسیت‌ها بر سر مسئولیت گرفتن او به‌عنوان فردی که فرزندانش تابعیت دوگانه دارند، برانگیخته شد. برخی منتقدان با استناد به قوانین موجود این انتصاب را غیرقانونی می‌دانند. علی‌رغم مطالبه نمایندگان مجلس که محمدباقر قالیباف نیز آن را مطرح کرده ظریف از دولت استعفا نداده و کنار نرفته است تا به این ترتیب این انتقادات اکنون به سفر ظریف به اجلاس داووس نیز کشیده شود. حضور وی در این رویداد که به‌عنوان یکی از محافل بین‌المللی برای گفت‌وگو‌های غیررسمی شناخته می‌شود، در نگاه برخی منتقدان این‌طور برداشت شده است که ممکن است منجر به ایجاد شائبه‌هایی در مورد هماهنگی‌ها برای مذاکرات پنهانی با آمریکا شود.

   سمبه ترامپ را پرزور نکنید
اینکه بخواهیم بدون دلیل شائبه مذاکرات پنهان بسازیم نه‌تنها به حل مسئله کمک نمی‌کند، بلکه می‌تواند پیام‌های منفی به طرف‌های خارجی بفرستد. چنین شائبه‌هایی ممکن است باعث شود که کشور‌های غربی تصور کنند ایران به دنبال مذاکره است و تحت فشار‌های آمریکا تسلیم شده است. حال آنکه مقامات رسمی وزارت خارجه بار‌ها اعلام کرده‌اند که ایران اولویت‌های دیگری برای پیشبرد دیپلماسی دارد و درمورد مذاکره با غرب نیز اگر شروط کشور رعایت شده و به‌ویژه طرف آمریکایی رویکرد غیرمتعهدانه سابق خود را جبران کرده و کنار بگذارد حاضر به مذاکره احتمالی است. این نگرش کاملاً برخلاف رویکرد افراطی است که ایران را خواهان مذاکره در هر شرایطی نشان می‌دهد.
رویکردی که با تضعیف موقعیت دیپلماتیک ایران، کشور را در مقابل تشدید فشار‌های خارجی قرار می‌دهد. در چنین شرایطی بهتر است که تلاش‌ها به جای تمرکز بر شایعات و گمانه‌زنی‌ها در راستای تقویت تصویر همبستگی ایران در مواجهه با سیاست فشار حداکثری آمریکا باشد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۵۲۳۹۲۱۰:۲۵:۳۳ ۱۴۰۳/۱۱/۳
لازم نیست ما چیزی بدانیم او فرزند برومند این مرز و بوم و مورد تایید مقام معظم رهبری و رئیس محترم جمهور است و بر اساس عزت و حکمتی که رهبر انقلاب تبیین کردند می رزمد. ثانیا مگر زمانی که آقای دکتر جلیلی مرتب مذاکره می کردند و پشت سر هم قطعنامه برای ما صادر می شد ما از سفرهای او چیزی می دانستیم؟
ناشناس۳۷۵۳۵۸۱۲۲:۰۵:۰۳ ۱۴۰۳/۱۱/۳
چی میگی برای خودت... جلیلی چی داد؟ اگر چیزی نگرفت چیزی نداد.
ناشناس۳۷۵۲۴۲۰۱۰:۳۹:۵۱ ۱۴۰۳/۱۱/۳
انتصاب ظریف غیرقانونی است چرا او را برکنار نمی کنند ؟!
ناشناس۳۷۵۲۴۲۱۱۰:۴۰:۱۷ ۱۴۰۳/۱۱/۳
سفر ظریف مشکوک است.
ناشناس۳۷۵۲۴۵۴۱۰:۴۸:۳۶ ۱۴۰۳/۱۱/۳
ایشان کلا ضرر هستند
ناشناس۳۷۵۲۵۰۵۱۱:۲۵:۲۵ ۱۴۰۳/۱۱/۳
مسله برکناری ظریف به کجا انجامید
ناشناس۳۷۵۲۵۰۶۱۱:۲۶:۲۷ ۱۴۰۳/۱۱/۳
پزشکیان علاوه بر مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان و قوه‌ قضائیه و مردم ایران ، به سازمانها و نهادهای بین المللی ثابت کرد که قانون در ایران کمترین ارزش و جایگاه و اهمیتی ندارد
ناشناس۳۷۵۲۵۵۲۱۱:۵۳:۳۲ ۱۴۰۳/۱۱/۳
عراقچی را استیضاح کنید
ناشناس۳۷۵۲۵۹۰۱۲:۱۶:۵۶ ۱۴۰۳/۱۱/۳
ظریف داره به مردم و مجلس و قانون دهن کجی میکنه این دوباره برای کشور خسارت ببار خواهد آورد
حسین۳۷۵۲۶۰۴۱۲:۲۳:۱۱ ۱۴۰۳/۱۱/۳
خاتمی و روحانی و ظریف بارها ثابت کردند برای منافع شخصی و گروهی هیچ وقت از هیچ کاری رو گردان نبودن
مانا۳۷۵۲۶۸۱۱۳:۱۳:۳۴ ۱۴۰۳/۱۱/۳
عده ای همیشه منتظر حاشیه سازی هستند!حضور ظریف در داووس به دلیل آشنایی با فضای بین المللی بهترین گزینه است .
ناشناس۳۷۵۲۷۲۰۱۳:۳۳:۵۳ ۱۴۰۳/۱۱/۳
وفاق با عارف و ظریف و اوحدی و قائم پناه در کنار تخلافات دیگر مثل بکار گیری همتی و گرانی وحشتناک کالاهای اساسی و ارزاق عمومی و مسکن و خودرو و........ دکتر پزشکیان را به عنصر قانون ستیز و ناکارآمد تبدیل کرده است
ناشناس۳۷۵۲۸۱۴۱۴:۲۹:۴۸ ۱۴۰۳/۱۱/۳
چرا مملکت ما این همه در هم برهم هست؟ کسی که قانونا معاونتش غصبی است میره داووس!! برای مذاکره!!!
ناشناس۳۷۵۲۹۱۰۱۵:۳۲:۲۲ ۱۴۰۳/۱۱/۳
ملتی که هرگز مَحرم اسرار آقایان نبوده اند چگونه می توانند از هدف سفر آقای ظریف خبری داشته باشند
ناشناس۳۷۵۳۵۸۳۲۲:۰۶:۱۲ ۱۴۰۳/۱۱/۳
ظریف همینکه اسنپ بک رو ندید تو برجام برای ما کافیه.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. قالیباف: به دنبال یک تحول اقتصادی هستیم/ خیانت ممنوع!

  2. پزشکیان: نقشه‌های آمریکا با کمک ملت نابود خواهد شد / ترامپ ادعای مذاکره دارد اما اهل مذاکره نیست

  3. خرید و فروش طلا و سکه متوقف شد/ بذرافشان: همان‌قدر که قیمت‌ها هیجانی بالا رفته، منتظر ریزش قیمت‌ها هم باید باشید

  4. محمدجواد ظریف با تیپ متفاوت در راهپیمایی ۲۲ بهمن

  5. عارف: احساس نمی‌کنیم نفعی در معامله با آمریکا داشته باشیم/ ترامپ نشان داده قابل اعتماد نبوده

  6. در «یادداشت ریاست جمهوری» ترامپ علیه ایران، چه آمده؟

  7. واکنش حاجی‌زاده به تهدید ترامپ: جرأت حمله به ایران را ندارد

  8. ایلان ماسک: رادیو فردا و صدای آمریکا را تعطیل کنید

  9. سرلشکر باقری: دشمنان برای پذیرش هندسه قدرت جدید آماده شوند

  10. عراقچی: آمریکا در برجام بدعهدی کرد/ اعتماد به مذاکره نداریم

  11. برگزاری راهپیمایی ۲۲ بهمن/ پایتخت‌نشینان حاضر در میدان + تصاویر

  12. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: ۴۹ درصد جمعیت ایران در سال‌های قبل از انقلاب زیر خط فقر بودند

  13. قطعنامه ۲۲بهمن: دولت از کاهش ارزش پول جلوگیری کند

  14. ترامپ: درباره الحاق کانادا به آمریکا جدی هستم!

  15. حضور علیرضا دبیر در راهپیمایی ۲۲ بهمن

  16.  منظور: پس از انقلاب امید به زندگی در ایران ۱۹ سال زیاد شد

پربحث‌های هفته

  1. تودهنی بزرگ به ترامپیست‌ها...

  2. حکم رئیس اسبق هلال‌احمر تایید شد/ محکومیت پیوندی به حبس، جزای نقدی و انفصال دائم از خدمات دولتی

  3. درخواست صدور ویزای ظریف به سفارت آلمان ارسال نشد

  4. رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است/ تنها استثنایی که در زمینه مذاکره وجود دارد، آمریکا است

  5. از ترامپ، به خوشبین ها در تهران!

  6. آیا مشکل اصلی اقتصاد ما فقط تحریم است؟

  7. قیمت دلار تخت‌گاز می‌تازد/ از وعده‌های دلاری همتی چه خبر؟/ وزیر اقتصاد یا سکوت می‌کند یا می‌گوید به من مربوط نیست

  8. مذاکره چه نتیجه ای خواهد داشت؟

  9.   طرد یک میلیون و ۱۰۰ هزار اتباع غیرمجاز/ اتباع فرصت‌های شغلی زیادی از کشور گرفتند  

  10. نقطه پایان هزینه از رهبری/ نشان طلایی وقاحت! / ترامپ به روایت آخوندی 

  11. گزافه‌گویی جدید ترامپ درباره ایران: توافق را به بمباران ترجیح می‌دهم/ هیچ‌کس نمی‌خواهد بمیرد

  12. هراس آمریکا از افول هژمونی دلار

  13. نامه مهم اساتید دانشگاه به پزشکیان، قالیباف و اژه‌ای درباره مذاکره ایران و آمریکا

  14. قالیباف: به دنبال یک تحول اقتصادی هستیم/ خیانت ممنوع!

  15. دبیر: یک گردن کلفت باید این‌ها را جمع کند/ اظهار نظر دوباره درباره علی دایی

  16. ابراز آمادگی ترامپ برای گفت‌گو با ایران ضمن امضای یادداشت ضدایرانی

  17. دولت دارد چه کار می‌کند؟/ بحران هویت در پرونده هسته ای ایران/ اسم رمز حمله به نیروهای انقلاب !

  18. دبیر شورای‌عالی امنیت ملی: با کفار هم می‌شود مذاکره کرد

  19. تشکیل پرونده قضایی برای دو هنرمند به دلیل «اقدام خلاف عرف و شرع»

  20. سر دادن شعار علیه ظریف در نماز جمعه تهران

  21. اتفاقی عجیب در کرمان/ خاک پاشیدن به صورت وزیر آموزش و پرورش در مراسم تشییع یکی از دانش‌آموزان

  22. آقای عطاران اگر قرار بود به سوالی جواب ندهید چرا در نشست خبری شرکت کردید؟

  23. رهبر انقلاب: تهدیدهای آمریکا، هیچ تاثیری در ذهنیت ملت و مسئولین ما ندارد

  24. نامه خرازی درباره تابعیت قهری و غیرقهری/ بحران قحط‌الرجال در دستگاه دیپلماسی!/ پرونده هسته ای دست کیست؟

  25. پزشکیان: نقشه‌های آمریکا با کمک ملت نابود خواهد شد / ترامپ ادعای مذاکره دارد اما اهل مذاکره نیست

آخرین عناوین