تسهیلات مسکن؛ همکاری در پاسکاری مردم!

سعیده اسکندری، گروه جهان الف،   4030922019 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
 تسهیلات مسکن؛ همکاری در پاسکاری مردم!

بازار مسکن ایران طی سال های گذشته شرایط پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. در این راستا، تشدید تحریم های خارجی علیه کشورمان (به ویژه پس از خروج یکجانبه دولت آمریکا از توافق برجام در سال 2018) و در عین حال وجود برخی نواقص ساختاری در حکمرانی اقتصادی ایران و سومدیریت ها در قالب آن، همه و همه سبب شده اند تا حوزه مسکن کشورمان وضعیت چندان مطلوبی را نداشته باشد و شاهد افزایش قابل توجه قیمت‌ها در این حوزه باشیم. 

در این راستا، برخی ارزیابی ها حاکی از این هستند که در شرایط فعلی میانگین قیمتی هر متر مربع مسکن در تهران چیزی در حدود 100 میلیون تومان است. این در حالی است که این عدد در سال های 1396 و 1397 کمتر از 10 میلیون تومان بود. در عین حال، برخی ارزیابی ها حاکی از این هستند که با توجه به حداقل دستمزدهای پرداختی، خانه دار شدن در کلانشهری نظیر تهران چیزی در حدود 152 سال طول می کشد. عددی که در دیگر مناطق کشورمان اگرچه کمتر است با این حال، این قبیل آمارها یک واقعیت را فریاد می زنند و آن هم این است که خانه دار شدن برای طیف های قابل توجهی از مردم کشورمان به یک رویا تبدیل شده است.

یکی از حوزه هایی که منطقا باید در نقش تسهیلگرِ خرید یا ساخت مسکن از سوی مردم کشورمان نگریسته شود، بحث استفاده از تسهیلات بانکی است. این در حالی است که این حوزه نیز به دو دلیل عمده با موانع عدیده ای جهت تخصیص تسهیلات بانکی به مردم کشورمان رو به رو است. 

اولا، یک واقعیت عینی و مهم نظام بانکی کشورمان وجود ناترازی های قابل توجه است. همین ناترازی سبب می شود بانک ها نتوانند افزایش سقف پرداختی تسهیلات مسکن و یا پرداخت منطقی و به موقعِ آن را در دستورکار داشته باشند. این همان موضوعی است که مسعود بیات‌منش، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی کشورمان هم به تازگی در موضع گیری به آن اشاره داشته است. 

البته این مشکل در شرایطی خود را به نمایش می گذارد که بانک ها برخی رویه های غلط خود را نظیر خلق روزانه چیزی بین 5 تا 7 هزار میلیارد تومان پول غیرمولد و یا فعالیت های بنگاه داری را همچنان ادامه می دهند. موضوعی که از ضرورت اجرای هر چه سریعتر اصلاحات ساختاری در عملکرد بانک ها حکایت دارد. 

نکته دوم اینکه به نظر می رسد میان وزارت راه و شهرسازی و بانک ها نیز نوعی عدم هماهنگی وجود دارد. کما اینکه به تازگی شاهد بوده ایم که محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در موضع گیری گفته است که "وزارت راه و شهرسازی و بانک ها پاسکاری می‌کنند. وزارت راه به مردم معرفی نامه نمی دهد و بانک ها هم وام نمی دهند". وی هشدار داده که این روند باید هر چه سریعتر اصلاح شود و اگر چنین نشود، هم برای وزارت راه و شهرسازی و هم بانک ها پرونده قضایی تشکیل خواهد شد و آن ها باید پاسخگوی ترک فعل خود باشند. 

از این منظر، چالش عدم هماهنگی ساختاری و بوروکراتیک میان بازیگران اصلی حوزه حکمرانی مسکن نیز سبب شده تا مشکلات دراین عرصه تعمیق و تشدید شود و پیامد عینی خود را در قالب عدم تزریق مداوم و منطقی تسهیلات بانکی به خریداران و یا متقاضیان ساخت مسکن نشان دهد. 

دیدگاه کاربران

صمصام۳۶۹۶۶۱۱۰۶:۲۸:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۴
مسکن میره در کنار ممنوعیت های کشور ما قرار بگیره کالای حلالی که برای داشتن آن باید ۱۵۲ سال انتظار کشید .
ناشناس۳۶۹۶۶۵۰۰۸:۱۳:۵۶ ۱۴۰۳/۹/۲۴
تحلیل ها و باورهای اشتباه، مسیر عبور اشتباه را نشان داده و موجب خسارت می شوند.
ناشناس۳۶۹۶۶۲۲۰۷:۲۰:۲۷ ۱۴۰۳/۹/۲۴
غیر از این دو مشکل اساسی که به درستی اشاره شد،احتکار مسکن با انگیزه سود سرشار ویا اجاره بهای بسیار بالا و در کل تغییر کاربری مسکن از یک کالای اساسی مصرفی خانوار به یک کالای سرمایه ای توسط بخشی از مردم و بنگاه‌های اقتصادی دلیل عمده نابسامانی وحشتناک در این حوزه است،ودر این شرایط اولین وشاید تنها اقدام ممکن جهت ساماندهی، ممنوعیت مالکیت مسکن بیش از نیاز خانوار باشد.
ناشناس۳۶۹۶۶۳۵۰۷:۵۰:۴۰ ۱۴۰۳/۹/۲۴
در هیچ کشوری در دنیا جز ایران، بانکها به ویژه بانک های خصوصی، وادار به واگذار کردن تسهیلات به مردم نمی شوند. سیاست گذار دولتی، باید تنها بر روی ابزارهای دولتی همچون بانک مسکن حساب باز کند.
ناشناس۳۶۹۶۶۳۷۰۷:۵۴:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۲۴
با نرخ تورم رسمی 40% و نرخ تورم واقعی بالای 100%، توزیع وام های طویل المدت آن هم با نرخ های سود 20 - 30 درصد، یعنی توزیع رانت و ناتراز شدن نقیدنگی بانک ها و در واقع ورشکسته شدن بانک ها. امری که مدت ها است که بانکها به آن دچار شده اند.
ناشناس۳۶۹۶۷۴۰۱۰:۰۲:۳۴ ۱۴۰۳/۹/۲۴
تورم 33 درصد هست این یک دوم هم نرخ سود باید کمتر از تورم باشد تا هم اقتصاد نابود نشود و هم بتوان وام داد
ناشناس۳۶۹۶۷۸۱۱۰:۳۰:۴۱ ۱۴۰۳/۹/۲۴
تورم 33% تنها خواب و خیال است که به جای آمار تحویل مردم می دهند.
ناشناس۳۶۹۶۷۷۵۱۰:۲۸:۲۳ ۱۴۰۳/۹/۲۴
وام های 20 - 30 درصدی که خوب است. وامهای با نرخ کارمزد 4 درصد و حتی بدون بهره به دوستان و فک و فامیل را چه می گویید؟ هستند افرادی که صدها و بلکه هزاران میلیارد بدون وثیقه وام دریافت کرده اند و با قلدری از برگشت دادن آنها خودداری می کنند.
علي موسوي۳۶۹۶۶۳۸۰۷:۵۷:۱۹ ۱۴۰۳/۹/۲۴
با سلام به فرض اينكه يك بانك بخواهد وام ٥ میلياردي به يك متضاضي بدهد وقتي كه در كشور تورم بالاي ٣٥ درصدي داريم ، در بازگشت اصل پول خود هم ناتوان هست. قسط بالا هم خارج از توانايي اكثر مردم خصوصا كارمندها و حقوق بگيران ثابت هست. نتيجه . بانك از دادن وام امتناع ميكند چون ميداند نرخ ارز در آستانه جهش بوده و ريال بي ارزش تر ميشود.
ناشناس۳۶۹۶۶۴۰۰۷:۵۸:۵۴ ۱۴۰۳/۹/۲۴
تا سیاست خارجی ایران اصلاح نشود، تا جلوی رانت و فساد گرفته نشود و تا موقعی که 60 درصد اقتصاد کشور از محاسبه مالیاتی معاف هستند، وضعیت اقتصاد کشور روز به روز وخیم تر خواهد شد.
ناشناس۳۶۹۶۷۳۹۱۰:۰۱:۰۷ ۱۴۰۳/۹/۲۴
ربطی به سیاست خارجی ندارد
ناشناس۳۶۹۶۸۰۷۱۰:۴۶:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۴
برای کسانی که منفعتشون در این سیاست خارجی است راهی بجز انکار تاثیر اظهر من‌الشمس سیاست خارجی وجود نداره.
ناشناس۳۶۹۶۶۴۶۰۸:۰۸:۱۷ ۱۴۰۳/۹/۲۴
دلار نیمایی از امروز به تازیخ پیوست! این یعنی اینکه دلار آزاد مرجع تمام معاملات خواهد بود. این یعنی گرانی مواد اولیه و قیمت تمام شده همه کالاها از جمله مسکن. آیا در مملکتی که عمر قوانین و سیاست های اقتصادی همچو ن عمر یک حباب کوتاه است، می توان انتظار ثبات نرخ تورم، قیمتها و بهبود وضعیت را داشت؟
ناشناس۳۶۹۶۷۲۳۰۹:۴۷:۵۶ ۱۴۰۳/۹/۲۴
وام مسکن اولا که بانکها نمیدن و به قول شما مردم رو پاسکاری میکنن. دوما که انقدر نرخ سود بالاست که اقساطش دو برابر حداقل حقوق کارگر درمیاد. سوما که برای گرفتن این وام باید ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون اول کار پرداخت بشه که اگه کارگر از این پولها داشت که اصلا نیازی به وام نبود. بدتر از همه اینا اینه که ارگانهای دولتی و نظامی بقدری زمین احتکار کردن که حد و حساب نداره و حاضر نیستن این زمینها رو به صاحبان اصلی یعنی ملت برگردونن.
ناشناس۳۶۹۶۷۴۸۱۰:۰۸:۳۵ ۱۴۰۳/۹/۲۴
مجلسیان و دولتمردان افزایش حقوق ها را باز هم 20 درصد تصویب کردند و عملا این اقشار را دوباره فقیرتر و نابود کردند.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. هم فرصت، هم تهدید!

  8. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  9. لطفا جوگیر نشوید!

  10. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  11. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  12. دیوانه یا عاقل؟!

  13. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  14. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  15. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  16. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  17. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  18. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  19. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  20. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  21. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  22. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  23. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

  24. نتانیاهو در پرتگاه جهنم!

  25. باهنر از توصیه مهم خود به قالیباف می‌گوید/ ترورهایی که پیشکش به ترامپ شده است!/ نفوذ را جدی بگیریم

آخرین عناوین