مستندات قانونی پاسخ موشکی ایران به تجاوز اسرائیل

گروه تعاملی الف،   4030712010 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
مستندات قانونی پاسخ موشکی ایران به تجاوز اسرائیل

گروه تعاملی الف - رئوف پیشدار*:

پاسخ موشکی ایران به « تجاوز» و « تهدید»های اسرائیل علیه تمامیت ارضی و منافع خود در شامگاه سه‌شنبه دهم مهرماه ١۴٠٣ در تطبيق با حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد قرار دارد. اسرائیل متهم است که تجاوزهای چندی به تمامیت ارضی ایران و نقض حاکمیت آن داشته است که به شهادت رساندن  « اسماعیل هنیه»  رئیس دفتر سیاسی حماس در دهم اَمرداد ١٤٠٣ در تهران و تهدیدهای بسیار داير به تجاوز به ایران، از مصادیق آشکار و اعلام شده آن است.

در فاصله شهادت هنیه تا  «عملیات وعده صادق ٢» در شامگاه گذشته، ایران در تطبيق با حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد شکایت‌های متعددی را به شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای جهانی از اسرائیل ارائه کرد که شورا بواسطه حمایت‌های آمریکا از تل آویو، به آن واکنش لازم را نشان نداد. خاورمیانه بضاعت تحمل جنگ را ندارد. شرایط خاص و ویژه منطقه بگونه‌ای رقم خورده است که هر آتش افروزی به سهولت می‌تواند منطقه را درگیر جنگی کند که در حداقل، جز ویرانی منطقه، و شوک بزرگ به اقتصاد جهانی پیامدی نخواهد داشت. لذا باید انتظار داشت که اسرائیل همان‌طور که ایران تاکید کرده، واکنشی نشان ندهد که در آن صورت وقوع جنگ حتمی است و این همان چیزی است که تنها رضایت کارخانه‌های اسلحه‌سازی جهان را تامین خواهد کرد.

در مبحث «تجاوز و مفهوم آن در حقوق بین‌الملل» آمده است: هر عضوی از جامعه بین‌الملل که به صورت بالقوه یا بالفعل در معرض تجاوز قرار داشته باشد، حق آن را خواهد داشت تا برای احقاق حقوق خود به نهادهای جهانی از جمله شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای قضایی بین‌الملل مانند دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت ببرد و جامعه جهانی در برابر آن تعهداتی دارد که اعمال مساعی لازم برای پیشگیری از تجاوز و در صورت وقوع، دفع آن از جمله آن‌هاست. «حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و بدین منظور به عمل آوردن اقدامات دسته‌جمعی موثر برای جلوگیری و برطرف کردن تهدیدات علیه صلح و متوقف ساختن هرگونه عمل تجاوز یا سایر کارهای ناقض صلح و فراهم آوردن موجبات تعدیل و حل و فصل اختلافات بین‌المللی یا وضعیت‌هایی که ممکن است منجر به نقض صلح شود با شیوه‌های مسالمت‌آمیز و طبق اصول عدالت و حقوق بین‌الملل» یک اصل اساسی در منشور ملل متحد است که مقاصد اصلی آن بر این پایه استوار است.

در منشور ملل متحد برای همه ی حاکمیت‌ها در سطح جهان (حتی آن‌هایی که عضو سازمان ملل نیستند) اصل تساوی حاکمیت به عنوان یک اصل بنیادی دیده شده و ترتیباتی توصیه شده تا همه کشورها بتوانند از یاری‌ها و پشتیبانی ملل متحد برای برقراری صلح جهانی استفاده کنند.

بند سوم از ماده٢ منشور ملل متحد فصل مقاصد و اصول، حکم و ایجاد تعهد می‌کند که «کلیه اعضا اختلافات بین‌المللی خود را به وسایل مسالمت‌آمیز به طریقی که صلح و امنیت بین‌المللی و عدالت به خطر نیفتد، حل خواهند کرد.» و بند چهارم از ماده ٢ همین منشور همه ی اعضا را مکلف می‌کند تا «در روابط بین‌المللی خود از تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری یا از هر روش دیگری که با مقاصد ملل متحد مباینت داشته باشد» خودداری کنند.

از جمله ترتیباتی که اعضای ملل متحد در منشور آن برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی دیده‌اند، بند اول از ماده ٢۴ منشور (فصل وظایف و اختیارات شورای امنیت) اشاره به این مهم دارد که «به منظور تامین اقدام سریع و موثر از طرف ملل متحد، اعضای آن مسؤولیت اولیه حفظ صلح و امنیت بین‌المللی را به شورای امنیت واگذار کرده و موافقت می‌کنند که شورای امنیت در اجرای وظایفی که به موجب این مسؤولیت برعهده دارد از طرف آن‌ها اقدام کند.» شیوه عمل و اختیارات دیده شده برای شورای امنیت در این باره در مواد بعدی همین فصل از منشور ملل متحد آمده که برای مطالعه بیشتر می‌توان به آن رجوع کرد.

با این توضیح، می‌توان مصداق‌هایی را در وضعیت امروز جهان دید که بالقوه مخل صلح و امنیت جهانی دانسته می‌شود و تجاوز و «تهدید‌»های تقریبا همه روزه آمریکا و رژیم اسرائیل در توسل به قوه قهریه علیه ایران و امکانات و تاسیسات زیربنایی آن، ‌از آن جمله است. دفع تجاوز (حتی احتمال فیزیکی آن با توجه به صراحت آن در حقوق بین‌الملل) خواه فردی یا دسته‌جمعی، لطمه‌ای به حق ذاتی هیج عضوی از اعضای ملل متحد که در منشور نیز دیده و مورد تاکید قرار گرفته است، وارد نخواهد کرد و طبیعی است که نه‌تنها ایران، که هر واحد سیاسی دیگر در صورت لزوم دست به اقدامات بازدارنده لازم برای دفاع از خود خواهد زد.

دفاع از واحد سیاسی مورد تجاوز قرار گرفته و تنبیه متجاوز از طرق مختلف از جمله «عملیات اجرایی دسته‌جمعی بین‌المللی» آن‌گونه که اشاره شد از وظایف ذاتی شورای امنیت است که نه‌ تنها منافاتی با حق ذاتی کشورها برای دفاع از خود ندارد، که می‌تواند تقویت‌کننده آن نیز باشد. جامعه جهانی نیز توجه دارد که این نوع تهدیدها و تجاوزها حتی به صورت محدود، چه آثار و عواقب خطرناکی در پی خواهد داشت که شدت یافتن رقابت‌های تسلیحاتی در منطقه، تشدید کسر اعتماد کشورها به یکدیگر، متزلزل ساختن بیشتر اقتصاد جهانی و سوءاستفاده بیشتر گروه‌های تروریستی از فضای به‌وجود آمده، تنها بخشی از آن خواهد بود.

* استاد دانشگاه و روزنامه نگار

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۲۲۹۲۲۰۶:۱۵:۱۱ ۱۴۰۳/۷/۱۴
چرا زمانی که ایران می خواهد موشک بزند از چندین ساعت قبل باید همه دنیا مطلع باشند، آخر این چه انتقامی است برای برخورد با جنایات دشمن خبیث
ناشناس۳۶۲۲۹۹۰۰۸:۱۶:۴۷ ۱۴۰۳/۷/۱۴
چرا بعد از شلیک موشک ها تو سازمان ملل و خبرگزاری ها مدام از عدم پاسخ اسرائیل صحبت می کنید؟
ناشناس۳۶۲۳۰۴۶۱۰:۰۹:۴۷ ۱۴۰۳/۷/۱۴
چرا روز شلیک موشک ها رسانه های بیگانه از ساعت 5 بعد از ظهر مدام داشتن می گفتن ایران امشب حمله می کنه. این هم مدل جدیدی از حمله هست که قبلش به دشمن خبر می دیدم!
ناشناس۳۶۲۳۱۶۱۱۳:۱۳:۵۷ ۱۴۰۳/۷/۱۴
چون با ماهواره رصد می شود! در ضمن حالا چرا نتوانستند مانع شوند؟!!
ناشناس۳۶۲۲۹۵۸۰۷:۳۳:۴۵ ۱۴۰۳/۷/۱۴
مردم دنبال مصادیق قانونی آغاز جنگ نیستند .
ناشناس۳۶۲۲۹۶۳۰۷:۳۹:۱۱ ۱۴۰۳/۷/۱۴
جنگ جنگ است و عزت و شرف ما در گرو این جنگ.
ناشناس۳۶۲۲۹۶۶۰۷:۴۳:۱۲ ۱۴۰۳/۷/۱۴
الحمدالله امروز در تمامی عرصه‌ها صاحب قدرت هستیم و این دشمن ماست که هر چه هزینه می‌کند جز به زوال قدرت نمی‌رسد.
ناشناس۳۶۲۳۰۴۸۱۰:۱۰:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۱۴
با بررسی میدان مشخصه
ناشناس۳۶۲۳۰۹۸۱۱:۳۷:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۱۴
در میدان جنگ که رژیم صهیونیستی در محصور مقاومت هست و دارد برای بقا می جنگد .... در اقتصاد هم تحریم کارایی خودش را از دست داده
ناشناس۳۶۲۲۹۶۷۰۷:۴۴:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۱۴
اسرائیل هیچ گاه ترور هنیه را گردن نگرفته است. اصولا اسرائیل ترور هایش را گردن نمی گیرد. مگر ترور دانشمندان هسته ای را گردن گرفت؟
ناشناس۳۶۲۳۰۰۹۰۹:۰۵:۵۹ ۱۴۰۳/۷/۱۴
دیگر این حرف ها جواب نمی دهد
ناشناس۳۶۲۳۱۷۸۱۳:۳۴:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۱۴
من متعجبم که چرا حزب اله چند برج مسکونی در تل اویو را هدف قرار نمیدهد تا جاییکه بیاددارم معادله بازدارندگی شهیدنصراله همین بود مسکونی در برابر مسکونی ، زیرساخت دربرابرزیرساخت .به لبنان نگاه کنید چگونه محلات مسکونی ویران میشوند ممکن است در تل اویوبه خاطر وجود پناهگاه مردم آسیب نبینند ولی همین منظره ویرانی که هرروز با آن مواجه میشوند برای بازدارندگی اسراییل از جنایات بیشتر کافیست وشدیدا تحت فشارداخلی قرار می‌گیرد هر چه دیرتر اینکارشود به ضرر مردم لبنان است
ناشناس۳۶۲۲۹۶۸۰۷:۴۴:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۱۴
امسال سال فتح مبین جبهه اسلام علیه جبهه کفر است.
اینجا جایی برای خنده نیست۳۶۲۲۹۸۵۰۸:۰۹:۳۸ ۱۴۰۳/۷/۱۴
فرماندهان هیتلر از او پرسيدند حمله به دیگر کشورهای اروپایی را چگونه توجیه خواهی کرد؟؟!! در جواب گفت وقتی ما پیروز جنگ شدیم دیگر مرجعی باقی نخواهد ماند که به آن پاسخگو باشیم!!!!! منشور سازمان ملل روی کاغذ خیلی زیبا و دلنشین هست!!!!
ناشناس۳۶۲۳۰۰۸۰۹:۰۵:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۱۴
جواب ترور هنیه را همان موقع ندادید......
محمد۳۶۲۳۰۵۳۱۰:۱۲:۵۶ ۱۴۰۳/۷/۱۴
کسانی که با تاخیر در خونخواهی هنیه و اظهارات نابخردانه به دشمن صهیونیستی جرات جنایت بزرگ ترور سید مقاومت را به آنان دادند به ایران ضربه زدند ..
ناشناس۳۶۲۳۱۰۰۱۱:۳۹:۴۱ ۱۴۰۳/۷/۱۴
اسرائیل اوایل مرداد یک تست زد و یک ایرانی در سوریه را شهید کرد و دید جوابی نیست دو هفته بعد هنیه را ترور کردن
ناشناس۳۶۲۳۱۱۰۱۱:۴۷:۰۰ ۱۴۰۳/۷/۱۴
مثل اینکه خوب گوش نکردی « نه تعلل میکنیم ونه شتابزده عمل میکنیم.» با تاکید دوباره، بنابراین سوژه اختلاف ونفاق درست نکنید
ناشناس۳۶۲۳۱۶۲۱۳:۱۶:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۱۴
میزان این عملیات هم برای ترور هنیه در نظر گرفته شده بود و هیچ افزایشی هم انجام نشد بعد شهید کردن سید حسن نصرالله
ناشناس۳۶۲۳۲۴۱۱۴:۳۳:۵۲ ۱۴۰۳/۷/۱۴
این دولت نبود زودتر از اینها انجام شده بود
محمدی۳۶۲۳۰۹۹۱۱:۳۸:۰۵ ۱۴۰۳/۷/۱۴
بهانه نیاورید ایران دو بار به اسرائیل حمله موشکی کرده.
حجت سپهوند۳۶۲۳۱۵۳۱۲:۵۸:۴۷ ۱۴۰۳/۷/۱۴
فلسطین رانابودکرده اند ودرحال نابودی لبنان هستند بعدش نوبت سوریه میرسه وبعد عراق راهم باخاک یکسان میکنند . وقتی یکی ازموشکهای ما دوهزارنفرازصهیونیست تا به هلاکت رساند انموقع دل ملت ایران ومقاومت شادمیگردد
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. شروین حاجی‌پور و ذهنیت استعماری

    2. اظهارات قابل تامل مولوی عبدالحمید در معارفه استاندار سیستان و بلوچستان

    3. عملیات انتحاری ۱۸ تبعه تاجیک ـ افغان در قالب سوخت‌بر

    4. نمایشی تازه از مدعیان شعار زن، زندگی، آزادی/ برهنگی یک دانشجو در دانشگاه!

    5. با کمک سپاه، محله «هرندی» ساماندهی می‌شود

    6. سنجه ای که رئیس‌جمهور به آن نیازمند است

    7. رامبد جوان: از تلویزیون دلخورم/ نهادهای امنیتی هم درباره خندوانه نظر می دادند!/ سال ۹۸به اجبار «خندوانه» را ســاختم/ می خواستم بدانم «شریعتمداری» چگونه شادی می کند؟

    8. ۴ نتیجه افزایش مبالغ جریمه های رانندگی

    9. حمید رسایی: توییتر منطقه جنگی است، عموم نباید وارد شوند !

    10. چرا دموکرات‌ها باختند!؟ 

    11. توضیح روابط عمومی دانشگاه آزاد در پی اقدام منافی عفت یک دانشجو

    12. مهران مدیری همه را ناامید کرد!

    13. انتقاد تند و تیز کیهان از مرعشی/ سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ وقتی آخوندی نگران سخنان سردار کوثری می‌شود

    14. لاریجانی یا هاشمی‌شاهرودی؛ روایت درست درباره جلیلی و موسوی چیست؟

    15. موج سواری سیاسی یا سلامت روان دانشجویان؟

    16. یک توصیه برای نرفتن پزشکیان به باکو/ موضع واحد اصلاح‌طلبان برای مذاکره مستقیم با ترامپ/ انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!

    17. نظرات برگزیده مخاطبان الف: بستن تنگه هرمز مثل سابق مهم نیست/ با حمله پیش‌دستانه به اسرائیل بازدارندگی ایجاد کنیم/ بنزین ارزان اما حقوق‌ها بسیار پایین است

    18. FATF؛ برجام دولت پزشکیان؟!

    19. شرط وزیر برای رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام؟

    20.  خرازی: احتمال تغییر دکترین‌ نظامی در بخش هسته‌ای وجود دارد

    21. حکم اعدام جمشید شارمهد آماده اجرا بود اما قبل از اجرای حکم فوت کرد ️

    22. ماموریت ایجاد تورم در پوشش حمایت از دولت/ روایت لاریجانی پیرامون رد صلاحیت خود در انتخابات

    23. مهم واردات آیفون بود که شکر خدا حل شد!

    24. روایتی جدید از ماجرای دختر دانشگاه علوم و تحقیقات    

    25. نفوذ ایران تا بیخ گوش نتانیاهو/ انتقاد از هزینه‌تراشی ظریف برای کشور/ نگاهی متفاوت به غائله برهنگی در دانشگاه علوم‌تحقیقات

    آخرین عناوین