چین از عربستان چه می‌خواهد؟!

گروه جهان الف،   4010920087 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

سفر رئیس جمهور چین به عربستان هم زمان با بروز تنش در روابط این کشور با آمریکا بر سر سیاست‌های نفتی، از چند منظر حائز اهمیت و قابل بررسی است.

چین از عربستان چه می‌خواهد؟!

به گزارش الف، «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین از زمان آغاز اپیدمی کرونا در اوایل سال 2020 تاکنون تنها یک بار خاک این کشور را ترک کرده بود؛ جایی که سپتامبر 2022 به قزاقستان و ازبکستان سفر کرد. اما سفری که او طی چند روز گذشته به عربستان سعودی داشت و در اجلاس سران کشورهای عربی در ریاض حاضر شد، دومین سفر خارجی وی طی 3 سال گذشته محسوب می‌گردد. 

سفر رئیس جمهور چین به عربستان به ویژه در سایه تحولات گوناگون جهان و منطقه از جمله جنگ اوکراین و روسیه، در ابعاد مختلف حائز اهمیت بالایی بوده و جای بررسی دارد. سعودی‌ها تصمیم گرفتند تا به مناسبت سفر شی جین پینگ به ریاض میزبان نخستین اجلاس سران چین و کشورهای عربی باشند که 9 دسامبر برگزار شد و در آن مقامات کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و نیز دولت‌های آفریقایی حضور داشتند. 

موضوع نخستی که باید در رابطه با پشت پرده و هدف سفر رئیس جمهور چین به عربستان و دیدار وی با مقامات عربی مورد بحث قرار بگیرد مسئله توافق تجارت آزاد بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و پکن است. مذاکرات درباره این توافق یک بار در سال 2004 آغاز و در سال 2009 متوقف شد و سپس مجددا در سال 2016 از سرگرفته شد و باز هم در سال 2017 هم‌زمان با شروع بحران خلیج فارس و محاصره چند کشور عربی علیه قطر، متوقف گشت.

اما از سال 2021 شیخ‌نشینان خلیج فارس مجددا روابط خود را با چین تقویت کردند و اطلاعات نشان می‌دهد که زمان انجام توافق تجارت آزاد میان دو طرف که پکن مدت‌ها منتظر آن بود فرا رسیده است. اخیرا سفیر امارات متحده عربی در چین گفته بود که مذاکرات بر سر توافقنامه تجارت آزاد بین چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس وارد «مرحله نهایی و حساس» شده است و دو طرف در اکثر موضوعات به توافق رسیده‌اند.

هم شورای همکاری و هم چین به دنبال دستیابی به منافع بزرگی از تجارت آزاد هستند. در سال 2020 انتظار می‌رفت چین با ارزش تجارت متقابل نزدیک به 161.4 میلیارد دلار جایگزین اتحادیه اروپا به عنوان بزرگترین شریک تجاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شود. 

در رابطه با روابط تجاری عربستان و چین طی شش سال گذشته مذاکراتی میان دو طرف در مورد انعقاد قراردادهای نفتی با پول ملی چین در جریان بوده و احتمال دارد سفر جی پینگ به ریاض زمینه را برای انجام گفتگوها در این زمینه فراهم کند. به ویژه اینکه چین در تلاش برای بین‌المللی کردن ارز خود بوده و عربستان می‌تواند در این عرصه شریک جذابی برای او باشد؛ زیرا پکن بیش از 25 درصد صادرات نفت سعودی را خریداری می‌کند و اگر این معاملات با پول ملی چین انجام بگیرد کمک زیادی به این کشور جهت تقویت موقعیت خود در بازار ارز جهانی خواهد کرد.

علاوه بر آن چنین اقدامی می‌تواند سایر صادرکنندگان نفت را تشویق کند تا نفت خود را با ارز چین قیمت‌گذاری کنند. چین در چارچوب این هدف خود همچنین تلاش دارد در پروژه‌های بلندپروازانه عربستان سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی انجام دهد. اطلاعات نشان می‌دهد که پکن و ریاض قرار است بیش از 20 قرارداد با ارزش نزدیک به 30 میلیارد دلار امضا کنند که بخش زیادی از آنها مربوط به پروژه‌های چشم‌انداز 2030 سعودی و متنوع‌سازی اقتصاد این کشور است.

برخی ناظران سفر رئیس جمهور چین به عربستان را با سفر بی‌حاصل جو بایدن به این کشور مقایسه کرده و معتقدند که پکن در چارچوب مقابله با نفوذ آمریکا در منطقه و نیز در راستای رقابت سنتی با این کشور در عرصه بین‌المللی قصد گسترش ظرفیت‌های اقتصادی خود را در بازار کشورهای عربی دارد. به ویژه اینکه چین همواره به منابع انرژی منطقه نیاز داشته و در سایه بحران اوکراین آمریکا نیز چشم خود را به گاز و نفت کشورهای عربی دوخته است.

نکته حائز اهمیت دیگر در سفر شی جین پینگ به ریاض، هم‌زمانی این سفر با بروز تنش‌ در روابط آمریکا و عربستان طی مرحله اخیر بر سر سیاست‌های نفتی است. بر همین اساس می‌توان گفت استقبال سعودی‌ها از رئیس جمهور چین به معنای ارسال پیامی برای آمریکایی‌ها با این مضمون است که «عربستان قصد دارد مسیر مستقل‌تری در تصمیم‌گیری‌های خود پیش بگیرد». همچنین دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس نیز ممکن است مسیری مشابه عربستان در پیش بگیرند؛ البته نه به این معنا که کاملا از آمریکا جدا شوند بلکه این وابستگی تا حد زیادی کاهش خواهد یافت؛ مسئله‌ای که برای آمریکایی‌ها نگران کننده است.

توجه به این نکته ضروری است که تعاملات عربستان با رقبای آمریکا همانند چین و روسیه غالبا در چارچوب مناسبات تاکتیکی تعبیر می‌شود و به معنای آن نیست که پکن یا مسکو جای واشنگتن را برای ریاض می‌گیرند. اما در هر صورت گرایش عربستان و دیگر کشورهای عربی به سمت تشکیل ائتلاف‌ با طرف‌هایی جز ایالات متحده در سطوح مختلف برای این کشور نگران‌کننده بوده و نفوذ آن را در منطقه تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۷۹۹۱۵۸۰۱:۲۱:۵۲ ۱۴۰۱/۹/۲۳
شما یه نگاه به تولید نفت و انرژی عربستان بنداز چین دنبال انرژی و امنیت انرژی خودش در گام اول و در گام دوم صادرات به این کشور پولداره یه رابطه برنده برنده عربستان هم با این الترناتیو به فکر منافع ملی و افزایش چونه زنیش با امریکاست.
عمران۲۷۹۹۱۶۷۰۱:۲۵:۲۳ ۱۴۰۱/۹/۲۳
چین از عربستان چه میخواهد؟ یک شریک قابل اعتماد میخواهد که به خاطر مسائل جزئی دچار بحران نمیشود.
ناشناس۲۷۹۹۱۹۵۰۱:۴۱:۲۴ ۱۴۰۱/۹/۲۳
در واقع می توان این طور نتیجه گرفت که الان عربستان گاو شیرده چین شده است درسته؟
محسن۲۷۹۹۳۴۸۰۸:۱۲:۲۳ ۱۴۰۱/۹/۲۳
از اون آقايوني بپرسيد كه در روابط بين ايران و چين حرفهاي مشابه اين رو ميزدند!
ناشناس۲۷۹۹۴۳۲۰۸:۴۶:۰۹ ۱۴۰۱/۹/۲۳
تا موقعی که چنین ساده و سطحی نگر باشیم حال و روزمان از این بدتر هم می‌شود.دست از گفتن این کلمات خنده دار مانند گاو شیرده و استعمار بردارید..یک کشور می داند چطور پولهایش رادخرج و سرمایه گذاری کند اگر مسولان با کفایت داشته باشند.الان فقط یک شرکت آرامکو در عربستان ۱۵۰۰ میلیارد دلار ارزش اسمی دارد.ما چی..دوران استثسمار تمام شده الان کشورها صاحب قدرت شده‌اند. این ما هستیم که به کوچکترین کشورها مانند جیبوتی باج می دهیم.‌.کوبا و ونزوئلا و کوبا و سوریه و لبنان و یمن و و و و و و باج می دهیم.
ناشناس۲۸۰۰۱۷۴۱۴:۴۹:۴۰ ۱۴۰۱/۹/۲۳
من نمیدانم یعنی عربستان یه زمان گاو شیرده امریکا بوده حالا که امریکا رفته و چین اومده یعنی فرق میکنه و دیگه عربستان گاو شیرده نیست؟ گاو گوشتی محسوب میشه؟
ناشناس۲۷۹۹۲۲۴۰۲:۱۳:۴۶ ۱۴۰۱/۹/۲۳
2015 یا 1394 که سلمان به قدرت رسید بروید نشریات و سایتها بخصوص انها که خیلی علیه سلمان موضع داشتند بخوانید و ببینید چه اندازه مطالب پر بود از اینکه سلمان الزایمر دارد و دو ماه دیگر تمام می شود. چرا تحلیلهای ما حالا غیر از اینکه اغلب علمی نیست خیلی احساسی و ... هست.
ناشناس۲۷۹۹۲۶۷۰۷:۱۷:۴۵ ۱۴۰۱/۹/۲۳
عربستگاه میخواهد باداشتن روابط متوازن با امریکا و چین از هردو امتیاز بگیردبرای رفاه و رونق اقتضادی خودش .
ناشناس۲۷۹۹۴۰۰۰۸:۳۱:۲۶ ۱۴۰۱/۹/۲۳
اینکه چین از عربستان چه می خواهد، منافع دو طرفه که اساس روابط سالم بین الملل است. اما چیزی که مهم است علیرغم قرارداد ترکمنچایی با چین، شین جین یک سیلی محکمتر از قبل توی پوز مقدس نوکر اسلامیش زد
ناشناس۲۷۹۹۷۸۷۱۱:۳۱:۵۱ ۱۴۰۱/۹/۲۳
اگه ایران قرار داد ببندد میشود ترکمانچای اگه عربستان ببنده میشه حفظ منافع ملی خودش.همینقدر متناقض.
ناشناس۲۷۹۹۸۳۵۱۱:۵۸:۱۰ ۱۴۰۱/۹/۲۳
بیانیه همیشگی شورای خلیج فارس همیشه تندتر بود که با حضور چین معتدل تر شد و بعد چین با بی زبانی عذرخواهی کرد یا همکاری چین و عربستان حضور آمریکا در منطقه را کمرنگ تر خواهد کرد حتی ممکن هست به قیمت سقوط ال سعود بیانجامد ولی به همکاری ایران و چین خللی ایجاد نخواهد کرد.
ناشناس۲۷۹۹۴۵۵۰۸:۵۸:۰۲ ۱۴۰۱/۹/۲۳
اعراب و عربستان به چین امتیاز دادند تا از شر ایران خلاص ودر امان باشند و ایران به لبه پرتگاه برود
ناشناس۲۷۹۹۵۹۹۱۰:۰۷:۳۱ ۱۴۰۱/۹/۲۳
شما نگران عربستان نباشيد که آنها به منافع ملي خويش آگاه هستند . نگران اين باشيد چين از ما چه ميخواهد؟
ناشناس۲۷۹۹۶۹۴۱۰:۴۸:۰۰ ۱۴۰۱/۹/۲۳
بله توعربستان جناح مخالفی که وقتی درراس قدرت نیست ،ندارند که بام تاشام بگه عربستانو فروختین جزایر رو فروختین ترکمانچای وکینه درست کنن تودل جوانان از نظامشون ،ننگ بر دورویی که حالا که نوبت عربستان شده میگین ما بلدنیستیم لعنت بر نفاق ودورویی .
ناشناس۲۷۹۹۸۰۵۱۱:۴۱:۳۰ ۱۴۰۱/۹/۲۳
چرا فکر می کنید چین از عربستان چیزی می خواهد؟! چین و عربستان شرکای تجاری ایده الی هستند و یک رابطه برد- برد است.
ناشناس۲۷۹۹۸۲۰۱۱:۴۶:۴۵ ۱۴۰۱/۹/۲۳
چین از عربستان و عربستان ازچنین ، روابط متقابل با تامین حداکثری منافع ملی خودشان را میخواهند .
ناشناس۲۸۰۰۰۳۷۱۳:۴۵:۴۲ ۱۴۰۱/۹/۲۳
چین به خاطر :1- درخواست روسیه برای کمک مالی و تسلیحاتی و عدم اجابت اون توسط چین 2- چشم انداز طولانی شدن جنگ روسیه و در خطر قرارگرفتن امنیت انرژیش به علت ناتوان شدن روسیه در بلند مدت به سمت اعراب جهت تامین نفت و گاز حرکت کرده........
فربد۲۸۰۰۰۸۷۱۴:۰۹:۲۰ ۱۴۰۱/۹/۲۳
شماها دنبال تحلیل نیستید، دنبال توجیه سیاست شکست خورده نگاه به شرق هستید. هنوز متوجه نشدید که چین مائو مرده و برای چین فعلی منافع اقتصادی حرف اول رو میزنه نه ایدئولوژی قرن نوزدهمی.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. دست یابی سپاه به فناوری های جدید و اعلام نشده برای پاسخ به اسراییل

  2. مقایسه قدرت نظامی ایران با رژیم صهیونیستی

  3. بازنگری در دکترین نظامی ایران؟

  4. اصلاح قانون برای نجات ظریف؟!

  5. ۲ پیام شگفتانه بزرگ ایران

  6. ادعای دوباره امارات درباره جزایر سه‌گانه ایرانی

  7. این بزک کرده‌ها! ...

  8. میراث رئیسی برای تقابل امروز ما با اسرائیل 

  9. قدرتمندین سلاح ما در برابر اسرائیل

  10. حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی + فیلم/ سپاه پاسداران: قلب اراضی اشغالی را هدف گرفتیم

  11. زبان فارسی،ذهن عبری!

  12. خبر مهم وزیر کشور از اخراج مهاجران غیرقانونی /تمام منابع و یارانه‌های کشور صرف اتباع می‌شود

  13. FATF به سرنوشت برجام دچار نشود!

  14. سهم هر ایرانی در موشک‌باران اسرائیل ۴۴ هزار تومان!

  15. آنچه اسرائیل درباره خود نمی گوید!

  16. اسرائیل در موقعیت ارّه !

  17. مستندات قانونی پاسخ موشکی ایران به تجاوز اسرائیل

  18. چشم دیدن ایرانی قوی را ندارند !

  19. پاسخ عراقچی به سوال خبرنگار که در شرایط جنگی نترسیدید به لبنان بیایید؟

  20. نتانیاهو: هدف بزرگترین حمله قرار گرفتیم، پاسخ خواهیم داد

  21. روایت عراقچی از حضور در قطر و خداقوت به تیزپروازان ارتش

  22. ستیز با فرهنگ شهادت؟!

  23. سالگرد طوفانی که اسراییل را در نوردید

  24. «نشان فتح» بر سینه سردار

  25. واکنش آمریکا به حمله موشکی ایران به اسرائیل

پربحث‌های هفته

  1. ۲ پیام شگفتانه بزرگ ایران

  2. ادعای دوباره امارات درباره جزایر سه‌گانه ایرانی

  3. آنچه اسرائیل درباره خود نمی گوید!

  4. نتانیاهو: هدف بزرگترین حمله قرار گرفتیم، پاسخ خواهیم داد

  5. سالگرد طوفانی که اسراییل را در نوردید

  6. واکنش آمریکا به حمله موشکی ایران به اسرائیل

  7. ادعای آکسیوس درباره طرح تل‌آویو برای پاسخ به عملیات ایران

  8. دست‌آورد ویژه سفر رییس جمهور به قطر برای بوشهری ها

  9. صهیونیست ها چه چیزی را "لاپوشانی و انکار" می کنند؟!

  10. جزئیات جدیدی از سرنوشت صفی الدین/پهپادهای اسرائیلی مانع امدادگران

  11. مکان دفن شهید سید حسن نصرالله اعلام شد

  12. واکنش و سخنان نتانیاهو از زیرزمین درباره پاسخ موشکی ایران

  13. معادله ای که باید تغییر کند

  14. منبع اردنی: حریم هوایی‌مان را برای حمله به ایران در اختیار رژیم صهیونیستی نخواهیم گذاشت

  15. آهنگ انتقام در ارکستر مقاومت

  16. لفاظی مقام صهیونیست: اجازه بازگشت حزب الله به لبنان را نخواهیم داد  

  17. اردوغان: نتانیاهو هم مانند هیتلر متوقف خواهد شد

  18. ترامپ می خواهد غزه را بازسازی کند!

  19. هریس: ایران دشمن اصلی آمریکاست / نباید با چین درگیر شویم

  20. پشت پرده تاکید نتانیاهو بر نظم جدید منطقه ای چیست؟

  21. جزئیات جدید عملیات «شیطانی» موساد/ خواندن پیام با فشار ۲ دکمه!

  22. ضربات کوبنده حزب‌الله به نظامیان صهیونیست در مرز لبنان

  23. عراقچی: اقدام ما به پایان رسید/ در صورت اقدام اسرائیل پاسخ ما قوی‌تر خواهد بود

  24. انگلیس ایران را به خویشتنداری دعوت کرد!

  25. اردوغان: اگر شورای امنیت نتواند جلوی اسرائیل را بگیرد،باید به زور متوسل شد

آخرین عناوین