دوران نجات از آوار روحانی

گروه سیاسی الف،   4010218048 ۶۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

در تاریخ دولت‌های پس از انقلاب، هیچ رئیس‌جمهوری به‌اندازه سیدابراهیم رئیسی میراث‌دار مشکلات، ضعف‌ها و کاستی‌‌های برجای‌مانده از دولت پیش از خود نبوده است.

دوران نجات از آوار روحانی

فرهیختگان: در تاریخ دولت‌های پس از انقلاب، هیچ رئیس‌جمهوری به‌اندازه سیدابراهیم رئیسی میراث‌دار مشکلات، ضعف‌ها و کاستی‌‌های برجای‌مانده از دولت پیش از خود نبوده است. رئیسی و دولتش زمانی فعالیت خود را آغاز کردند که بسیاری از شاخص‌های کلان اقتصاد ایران در وضعیت بدی قرار داشت، آنقدر بد که مطابق سخنان اخیر رئیسی در دیدار با با فعالان سیاسی کشور از همان اولین جلسه حضورش در دولت با وزرای روحانی بر سر پرداخت حقوق مردادماه بحث و چالش داشته‌اند. بسیاری از چالش‌های اقتصادی پیش‌روی دولت رئیسی مانند کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و.... ماحصل سال‌ها سیاستگذاری نادرست و عمل ناکارآمد دولت‌های مختلف است که به‌تدریج شرایط کشور را به وضعیت کنونی رسانده. غلبه بر این چالش‌ها با راه‌حل‌های کوتاه‌مدت و یک‌شبه امکان‌پذیر نیست و حل برخی از آنها شاید به‌اندازه عمر چند دولت زمان‌بر باشد. تا اینجا که حدود 10ماه از عمر دولت سیزدهم می‌گذرد هنوز هم بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور ریشه در تصمیمات غلط دوران گذشته دارد اما با وجود این، بخشی از اصلاح‌طلبان که به‌دلیل حمایت از روحانی بخشی از مساله کنونی کشور هستند در تلاشند با فضاسازی رسانه‌ای ضمن نادیده گرفتن ریشه مشکلات اقتصادی به افکارعمومی این‌گونه القا کنند که سهم 10ماهه دولت رئیسی در سخت‌تر شدن شرایط معیشتی مردم بیش از سهم هشت‌ساله دولت روحانی است. برخلاف این فضاسازی‌های رسانه‌ای آمارهای رسمی حاکی از این واقعیت است که در چندوقت گذشته دولت رئیسی توانسته روند رشد منفی برخی شاخص‌های مهم اقتصادی را کنترل کرده و بخشی از بدهی‌های دولت که از دوران روحانی برجای مانده است را نیز پرداخت کند، اما با وجود این، اثر این اتفاقات مثبت آن‌گونه که باید در زندگی مردم ملموس نبوده است، شاید اگر رئیسی در ابتدای دولتش برای مردم تشریح می‌کرد که مدیریت کشور را در چه وضعیتی دراختیار گرفته است، امروز نیز دستاوردهای اقتصادی دولتش بیشتر به چشم می‌آمد.
در گزارش «فرهیختگان» به تشریح وضعیت اقتصادی‌ای خواهیم پرداخت که دولت سیزدهم آن را از دست روحانی تحویل گرفت.

متورم‌ترین دولت به رئیسی تحویل داده‌ شد
قیمت‌ها بالاخص قیمت کالاهای اساسی نسبتی مستقیم با میزان تورم در هر دولت دارد. با نگاهی اجمالی به سابقه تورم در دولت‌های ایران، حسن روحانی در دوره‌ هشت‌ساله‌ ریاست‌جمهوری خود، رکورددار نرخ تورم سالانه در 60 سال اخیر به جز سال 1374 بوده است. این تورم، خود را بیش از هر زمان دیگری در سال آخر ریاست‌جمهوری روحانی یعنی سال 99 نشان داد. افزایش قیمت کالاهای اساسی و مهم ازجمله برنج، شکر، گوشت مرغ و گوشت قرمز یکی از معضلات تورم بالای کشور در هشت‌ساله‌ مذکور و به‌خصوص در سال 99 بود که منجر به فشار اقتصادی شدیدی به مردم شد. نقدینگی و پایه پولی که عامل خلق این تورم نیز بوده‌اند دستخوش تغییرات بی‌سابقه‌ای شدند. در زمان روی کار آمدن دولت روحانی، حجم نقدینگی کشور حدود 650 هزار میلیارد تومان بوده اما در ماه‌های پایانی دولت روحانی با رشد 5/5 برابری به حدود 3300 هزار میلیارد تومان رسیده است. پایه پولی نیز در بازه مذکور چهار برابر شده و به 407 هزار میلیارد تومان رسیده است. این آمار‌ها حاکی از کنترل نشدن پایه ‌پولی و تورم طی هشت سال دوره ریاست‌جمهوری روحانی است که قطعا مدیریت آن به داخل کشور مرتبط است.

دلار 9 برابری
یکی از مهم‌ترین پاشنه‌آشیل‌های دولت‌های نهم و دهم که همواره مورد انتقاد قرار می‌گرفت عدم توانایی این دولت در مهار قیمت دلار بود. عملکرد هشت‌ساله دولت روحانی و بی‌تدبیری این دولت اما روی دولت احمدی‌نژاد را در این مورد کاملا سفید کرد. دولت روحانی که با اقدامات غیرکارشناسی رخدادهای همچون جلسه تعیین قیمت دستوری ارز 4200 تومانی را از خود به ثبت رساند.
قیمت دلار‌ را بارها از مرز 30 هزار تومان عبور داده و نهایتا نیز در مردادماه سال 1400 دلار 3 هزار تومانی که از دولت احمدی‌نژاد تحویل گرفته بود را با 800 درصد رشد به 28 هزار تومان رسانده و آن را به دولت سیزدهم تحویل داد.
رکورد رشد قیمت دلار پیش از دولت روحانی با رقمی معادل 270 درصد در اختیار دولت سازندگی مرحوم هاشمی‌رفسنجانی بوده است.

روحانی رویای خانه‌دار شدن را 100 ساله کرد
افزایش میانگین قیمت مسکن در شهر تهران از 3/8 میلیون در سال 92 به 28 میلیون در سال 1400 نشان از رشد بیش از 600 درصدی می‌دهد که زمان انتظار برای خانه‌دار شدن را به حدود 100 سال رسانده است.
دلیل وضعیت بحرانی قیمت مسکن را می‌توان در رویکرد منفعلانه دولت روحانی نسبت به این مساله یافت. رویکردی که خلاصه آن را عباس آخوندی، وزیر مستعفی راه و شهر‌سازی در افتخارش به عدم تحویل حتی یک واحد مسکن مهر بیان کرد. آمار‌های ساخت‌وساز نیز تایید‌کننده همین مدعاست. تعداد واحدهای مسکونی درج شده در پروانه‌های ساختمانی طی سال 92 تا 98 در کل کشور از 768 هزار و 141 واحد در سال 92 با کاهش 50 درصدی به 381 هزار و 732 واحد در پایان سال 98 رسیده است. این وضعیت در استان تهران کاهش 70 درصدی، در خراسان‌رضوی کاهش 65 درصدی، در البرز و اصفهان کاهش 54 درصدی و در قزوین و خوزستان نیز کاهش 44 تا 45 درصدی ساخت مسکن را را نشان می‌دهد.

سخت‌ترین سال بودجه‌ای با کمترین میزان استقراض
دولت دوازدهم بودجه 1400 را به‌گونه‌ای طرح‌ریزی کرده بود که برای جبران کسری بودجه خود، به پایه پولی فشار وارد می‌کرد. سال 1400 نیز با همین فشار بر پایه پولی و استقراض دولت روحانی از بانک مرکزی آغاز شد، یعنی 54 هزار میلیارد تومان تنخواه در ماه‌های ابتدایی سال 1400 در دولت روحانی به مصرف رسیده بود و در ادامه‌ سال، عملا دولت سیزدهم که تازه زمام امور را در دست گرفته بود با میزان انبوهی از بدهی‌ها به بانک مرکزی و کسری بودجه هنگفت مواجه شد. این کسری بودجه فشار سنگینی برای تامین هزینه‌های جاری و عمرانی دولت سیزدهم ایجاد می‌کرد. در چنین شرایطی، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم، احسان خاندوزی در اسفند 1400 از تسویه کامل 54 هزار میلیارد تومان استقراض دولت روحانی خبر داد. او همچنین از منابع و مصارف سال 1400 نیز تصویری کلی ارائه داده و معتقد بود که دولت در سال 1400، با 1004 هزار میلیارد تومان منابع و 1004 هزار میلیارد تومان مصارف، کار خود را به پایان رساند. از این میان، بیش از 520 هزار میلیارد تومان منابع ناشی از وصول درآمدهای مالیاتی، گمرکی و سایر درآمدهای جاری دولت و بیش از 170 هزار میلیارد تومان منابع ناشی از فروش اوراق چه به صورت نقدی و چه غیرنقدی و اسناد تسویه بود. با این وجود، اگرچه اداره بودجه‌ای و مالی کشور در سال 1400 یکی از سخت‌ترین سال‌های مالی بود اما دولت سیزدهم در اقدامی رو به جلو، توانست میزان زیادی از کسری بودجه را جبران کند.

رویای پرواز با سقوط بورس
 بورس نیز مانند دیگر میراثی که دولت روحانی از خود برای دولت سیزدهم به جای گذاشت، قصه‌ پرغصه‌ای دارد. اواخر مرداد 99 بود که افت 50 درصدی بازار سهام ضررهای بسیاری را متوجه سهام‌داران -که عمده آنها از عموم مردم بودند- کرد. اگرچه مسئولیت زیان هر فرد ناشی از سرمایه‌گذاری یا عدم سرمایه‌گذاری در بازار بورس، متوجه خود اوست کمااینکه سود حاصله نیز متعلق به‌خود اوست، اما مسئولیت تصمیماتی که تعادل بازار را به‌هم بزند، قطعا متوجه دولت است. دولت دوازدهم، به‌ویژه رئیس‌جمهور، حسن روحانی و معاونانش با کمک مشاوران اقتصادی خود، رسانه را تبدیل به صحنه‌ای کرده بودند که در آن بدون واهمه مردم را به بازار سهام دعوت می‌کردند و همین موجب ضرر بسیاری از سهام‌داران مبتدی شد. همین ضرر، بی‌اعتمادی مردم به نهاد دولت و گمانه‌ منفعت‌طلبی دولت در بازار سهام را شکل داد، به‌طوری‌که این بی‌اعتمادی تا سال‌ها دامن‌گیر دولت سیزدهم خواهد بود و امکان جذب سرمایه تا سال‌های دیگر در بازار بورس به میزان قابل‌توجهی وجود نخواهد داشت. اکنون مساله مهم این است که بورس با سقوط و فرازوفرودهایی که در دولت روحانی داشته، میزبان حدود 50 میلیون ایرانی بوده ‌است و وجود این جمعیت عظیمِ بی‌اعتماد در یک بازار مالی بیش از آنکه برای دولت‌ رئیسی فرصت باشد، رویای حل تمام مشکلات کشور در دولت سیزدهم را به تعویق می‌اندازد.

پول‌پاشی به نفع گرانی
تبدیل شدن کالا‌های مصرفی نظیر مسکن و خودرو به کالای سرمایه‌ای باعث می‌شود قیمت این کالاها در وضعیتی غیرواقعی، قیمتی نجومی پیدا کند. اختلاف قیمت فعلی خودرو در بازار و کارخانه یکی از نتایج همین دست‌به‌دست شدن خودرو بین شبکه دلالی است. در چنین وضعیتی چنانچه تسهیلات بانکی دچار انحراف‌شده و به جای بخش‌های مولد نظیر صنعت و کشاورزی بخواهد به بخش‌های غیرمولد نظیر بازار خرید و فروش ارز، خودرو و ملک سرازیر شود وضعیت قیمتی این کالا‌ها نوسانات بیشتری را نیز متحمل خواهد شد. شرایط فوق همان چیزی است که مدیریت 8 ساله دولت روحانی آن را به همراه آورده است. طی دوره هشت‌ساله‌ دولت روحانی، سهم بخش بازرگانی و خدمات از کل تسهیلات بانکی کشور به ترتیب از 13 و 37 درصد به 18 و 39/6 درصد افزایش یافته است. این درحالی است که سهم صنعت‌ومعدن از 31 درصد به 29/6 درصد تقلیل‌یافته و سهم کشاورزی و مسکن نیز به ترتیب از 7 و 12 درصد به 6/9 و 5/7 کاهش یافته است. همچنین پول‌پاشی در طرح‌های تحول سلامت و پزشکی یکی دیگر از مواردی است که نه‌تنها قیمت‌‌های درمان را کاهش نداده بلکه چند برابر شدن تعرفه بخش درمان را هم به دنبال داشته ‌است. مثلا طرح تحول سلامت به بهانه کاهش پرداختی بابت سلامت از جیب مردم بود اما عملا موجب چندین برابر شدن تعرفه بخش درمان و افزایش شدید میزان درآمد پزشکان شد. میزان پول‌پاشی صورت‌گرفته در قالب اجرای این طرح به حدی بالا رفت که سازمان برنامه‌وبودجه در اواسط سال 97 به این جمع‌بندی رسید که توانایی ادامه روند فعلی اجرای آن طرح را ندارد اما این روند متوقف نشد تا جایی که در لایحه بودجه سال 98 نیز برای اجرای طرح تحول سلامت، بیش از 35 هزار میلیارد تومان درنظر گرفته ‌شد.

صدراعظم شکاف طبقاتی
برای بررسی وضعیت طبقاتی جامعه، بهترین شاخص، ضریب جینی است. هرچقدر این ضریب به یک نزدیک‌تر باشد، میزان توزیع درآمد عادلانه‌تر و درجه نابرابری در بین افراد یک جامعه کمتر است و هرچقدر به صفر نزدیک‌تر باشد، شکاف طبقاتی بیشتر است. بر همین اساس، داده‌های مرکز آمار ایران طی 15 سال اخیر تغییرات ضریب جینی را تحلیل کرده که مقدار عددی آن از حدود 0/4248 در سال 1384 تا سال 1389 به 0/4099 رسیده و پس از آن با اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها و پرداخت یارانه نقدی این شاخص تا سال 1392 به 0/3650 کاهش پیدا کرده که بهترین مقدار عددی شاخص طی 6 دهه اخیر بوده است. اما این وضعیت با کاهش ضریب اصابت هدفمندی یارانه‌ها افزایش هزینه‌های خانوار به‌واسطه تورم‌های بالا و همچنین بی‌توجهی دولت دوازدهم به انجام اصلاحات اساسی درحوزه مالیات‌گیری و توزیع عادلانه درآمد، باز هم روند صعودی به‌خود گرفته و تا سال 1397 به 0/4093 و در سال 1398 نیز به0/3992رسیده است که هر دوی این اعداد حکایت از شکاف طبقاتی نسبتا بالا دارند. این ارقام تا پایان دولت روحانی، ایران را در رتبه 88 جهان قرار داد. یعنی 87 کشور شکاف طبقاتی کمتری نسبت به ایران دارند.

دولت تدبیر و امید، کارخانه تبدیل بیکار به ناامید از یافتن کار
از دهه 70 میلادی در سطح جهان شاخصی با عنوان شاخص فلاکت مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته که نتیجه نهایی آن، ترکیبی از دو شاخص نرخ بیکاری و تورم است.
نگاهی به عملکرد دولت دوازدهم نشان می‌دهد دولت روحانی با نرخ تورم بالای 40 درصدی، در کنار دولت هاشمی(سال 1374) رکورددار بالاترین نرخ تورم در 60 سال اخیر است. نرخ بیکاری نیز دیگر شاخص پایه فلاکت است که هرچند طی دو سال اخیر مقدار اسمی آن کاهش یافته، اما نگاهی به دیگر شاخص‌های بازار کار نشان می‌دهد کاهش نرخ بیکاری در کشور نه به واسطه برنامه‌های اشتغالزایی دولت دوازدهم، بلکه عمدتا به واسطه خروج بیکاران دلسرد از بازار و پیوستن آنان به جمع جمعیت غیرفعال اقتصادی بوده است.
نگاهی به آمارهای مرکز آمار ایران از شاخص فلاکت نشان می‌دهد نرخ آن در سال 91 حدود 41/6 درصد و در سال 92 حدود 43/2 درصد بوده است اما مقدار عددی این شاخص تا سال 1398 به 45/4 درصد رسیده و با احتساب نرخ بیکاری و تورم سال 99 این مقدار به حدود 46/4 درصد خواهد رسید. البته همه اینها درحالی است که نرخ بیکاری در کشور به واسطه کاهش جمعیت فعال و پیوستن دلسردان به جمعیت غیرفعال کاسته شده و رقم نرخ بیکاری و درنهایت شاخص فلاکت می‌تواند ارقام بالای 50 درصد هم باشد. بنابراین کاهش نرخ بیکاری به کمتر از 10 درصد در سال 99 به‌رغم افزایش 2/5 میلیون نفری جمعیت غیرفعال، نشان می‌دهد تعداد دلسردان از یافتن شغل افزایش چشمگیری یافته‌ است و همین موضوع می‌تواند در افزایش تعداد سارقان بار اولی خود را نشان دهد.

افزایش مستمری‌بگیران کمیته امداد و بهزیستی
برخلاف ادعای سال 92 روحانی، ارزیابی‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تعداد مستمری‌بگیران نهادهای حمایتی در دوره هشت ساله‌ ریاست‌جمهوری او، نه‌تنها کم نشده بلکه طی این مدت تعداد مددجویان کمیته امداد امام(ره) و سازمان بهزیستی رشد 58 درصدی داشته است. طبق این آمارها، در سال 92 تعداد مددجویان کمیته امداد یک میلیون و 850 هزار خانوار بوده که این تعداد با رشد 23 درصدی به 2 میلیون و 276 هزار خانوار رسیده است. طی این مدت تعداد خانوارهای تحت پوشش بهزیستی نیز با رشد 213 درصدی از 415 هزار و 821 خانوار به یک میلیون و 305 هزار و 568 خانوار رسید. اما افزایش مستمری‌بگیران کمیته امداد تنها مشکل مربوط به این کمیته نیست. براساس آمارهای ارائه‌‌شده از سوی مرکز آمار ایران، درآمد اختصاصی و وجوهات امانی کمیته امداد(بدون درنظر گرفتن بودجه سالانه) از 39 میلیارد تومان در سال80 به 586 میلیارد تومان تا سال 90 رسیده بود. این میزان در سال‌های 95 و 96 به 1500 میلیارد تومان نزدیک شده اما در سال‌های 97 و 98 این رقم به ترتیب به 592 و 849 میلیارد تومان رسید. این روند تا پایان دولت روحانی نیز ادامه داشت، به‌طوری‌که روحانی بیشترین میزان قشر فقیر و تحت‌فشار اقتصادی را به‌عنوان سرمایه اجتماعی برای دولت رئیسی به ارث گذاشت.

ظلم به سیاست‌های اصل 44
بررسی آماری نشان می‌دهد بیشترین میزان سالانه واگذاری سهام شرکت‌های دولتی در قالب خصوصی‌سازی در دولت روحانی مربوط به سال 92 است که در این سال از مجموع 44 هزار میلیارد تومان ارزش کل خصوصی‌سازی، 17هزار میلیارد تومان آن در دوره پنج ‌ماهه دولت احمدی‌نژاد و 27 هزار میلیارد تومان آن در دوره هفت‌ماهه دولت روحانی انجام شده است. نکته قابل‌تامل آمار واگذاری در سال 92، مبلغ بالای رد دیون(18 هزار میلیارد تومان) و مبلغ دو هزار میلیارد تومانی واگذاری شرکت‌های سهام عدالت است. براین‌اساس در دولت روحانی به‌جز سال 92 که با توفیق اجباری دولت احمدی‌نژاد میزان واگذاری سهام شرکت‌های دولتی رشد قابل‌توجهی داشت توفیق خاصی در تحقق سیاست‌های اصل 44 حاصل نشد.
یکی دیگر از قصه‌های پرغصه دهه 90 و به‌طور خاص دوران هشت‌‌ساله مدیریت دولت روحانی، خصوصی‌سازی‌های غیرشفاف و پرحاشیه بود. برای پرداختن به میزان کیفیت واگذاری‌ها در دولت‌های یازدهم و دوازدهم و همین‌طور بررسی چگونگی اهلیت‌سنجی اشخاص در مراحل پیش از واگذاری نهایی، کافی‌ است سری به پرونده‌ خصوصی‌سازی بنگاه‌‌هایی ازجمله کشت‌وصنعت و دامپروری مغان، نیشکر هفت‌تپه، آلومینیوم المهدی و... و مشکلاتی که بیش از همه بر شانه کارگران این بنگاه‌ها و واحدهای تولیدی سنگینی می‌کند بزنیم. نکته دیگر آنکه از 4 مهر 92 که میرعلی‌اشرف عبدالله‌ پوری‌حسینی توسط علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد وقت به‌عنوان رئیس سازمان خصوصی‌سازی منصوب شد و تا زمانی که در ۲۳ مردادماه سال ۹۸ با دستور مقامات قضایی و با اتهام «خصوصی‌سازی‌های بدون ضابطه و افسارگسیخته و واگذاری‌های رانتی به افراد خاص» بازداشت‌ شد، چیزی حدود 6 سال، درحال تصمیم‌گیری برای واگذاری بنگاه‌های بزرگ دولتی بود.

صندوق‌های بازنشستگی در آستانه ورشکستگی
دولت روحانی با اجرایی کردن ایده‌ه ایی همچون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان که بخش اعظم هزینه‌های آن از جیب دولت تامین می‌شد، صندوق‌های بازنشستگی را در آستانه ورشکستگی قرار داد. یکی از مهم‌ترین سازمان‌هایی که می‌تواند مصداق مهمی برای محاسبه ضرر و زیان وارده بر این‌گونه صندوق‌ها باشد، سازمان تامین اجتماعی -به‌عنوان مهم‌ترین صندوق بازنشستگی و بیمه درمانی کشور- است. همسان‌سازی حقوق بازنشستگان باید از طریق منابع پایدار خود صندوق‌ها مثلا درآمدهای آنها(به خاطر فعالیت شرکت‌های واگذار شده به آنها) تامین می‌شد ولی متاسفانه دولت روحانی این کار را از طریق واگذاری سهام شرکت‌های دولتی که منابعی ناپایدار و غیرقابل نقد به‌صورت سریع بود اجرایی کرد و عملا میزان وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به‌خصوص صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری به بودجه دولت را به‌طور چشمگیری افزایش داد. این نکته نیز قابل‌توجه است که بخش اعظم حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری از بودجه دولت تامین می‌شود به‌گونه‌ای که میزان وابستگی بودجه صندوق‌های بازنشستگی و کشوری به دولت در لایحه بودجه 1400 حدود 132 هزار میلیارد تومان بود که مطابق آمارهای مرکز آمار ایران بیش از نیمی از این رقم به خاطر اجرای طرح همسان‌سازی حقوق بازنشستگان بوده است.

همین مساله، کسری بودجه دولت را نیز تشدید کرد؛ چراکه میزان بودجه‌ اختصاص‌داده‌شده به کالاهای اساسی تفاوت زیادی با میزان بودجه همسان‌سازی صندوق بازنشستگی نداشت و اختصاص حجم عظیمی از بودجه دولت به صندوق‌های بازنشستگی موجب شد دولت رئیسی برای تامین بودجه موردنیاز واردات کالاهای اساسی با چالش جدی مواجه شود.

خنثی‌سازی مین کالاهای اساسی در سال 1400
اگرچه دولت روحانی کاهش فروش نفت را عاملی برای کمبود ارز، کسری بودجه و افزایش قیمت کالاهای اساسی می‌دانست، اما این دولت میزان قابل‌توجهی از همین درآمد نفتی را نیز صرف واردات کالاهای غیرضروری مانند غذای سگ و امثالهم می‌کرد.
آن‌طور که معاون اول رئیس‌جمهور، محمد مخبر در آخرین صحبت‌های خود با مردم در برنامه صف اول اعلام کرد، در آغاز به‌کار دولت سیزدهم فروش نفت حدود 600 هزار بشکه بوده و امکان دسترسی مناسب به منابع حاصل از فروش نفت وجود نداشت. همچنین منابع مالی زیادی از کشورمان بلوکه شده بود و وضعیت کالاهای اساسی نیز در شرایط نامناسبی قرار داشت که می‌توانست مشکل‌آفرین باشد. با این حال، دولت بدون استقراض و با همان منابعی که در اختیار داشت ظرف سه، چهار ماه توانست وضعیت کالاهای اساسی را به نقطه مناسب برساند. علاوه‌بر این، دولت سیزدهم با همان منابعی که در اختیار داشت، 150 میلیون دز واکسن تولید کرد و بسیاری از امور کشور را با همین درآمدها و درآمدهای حاصل از فروش نفت مدیریت کرد.

دیدگاه کاربران

بنده خدا۲۴۹۳۵۴۴۱۲:۵۳:۲۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
چطوری روتون میشه همچین مطاللی بنویسید . درسته حافظه تاریخی ملت ضعیفه ولی ۴ سال اول دولت روحانی را نمیشه فراموش کرد . منتظر میمونیم و میبینیم دولتی که معتقد بود ۸۰ درشد مشکلات مربوط به بی کفایتی هست نه تحریم با نفت ۱۰۰ دلاری چه گلی بر سر مردم میزند
ناشناس۲۴۹۳۶۲۲۱۳:۲۸:۴۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
برو اقتصاد یاد بگیر اول وگرنه این دولت هم می توانست با سرکوب بخشی از پارامترهای اقتصاد کلان به ظاهر 4 سال اول را خوب می داد برای امثال شما ولی بعد طوفان مشکلات آن سرکوب را برای شما ایجاد می کرد ولی این دولت آن روش را اجرا نکرد و دنبال حل کردن ریشه ای هست
احسان۲۴۹۳۹۲۱۱۵:۵۸:۳۷ ۱۴۰۱/۲/۱۸
شما که خیلی اقتصاد میدونی
ناشناس۲۴۹۳۶۳۸۱۳:۳۶:۰۹ ۱۴۰۱/۲/۱۸
علت شکست روحانی ترامپ دیوانه بود
ناشناس۲۴۹۳۸۰۰۱۴:۵۴:۵۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
ترامپ ! سرکوب اقتصادی می شود همزمانی با تبلیغاتی تحریم هاکه مورد دومی بزرگ شود و آمریکا با دانستن این سرکوب تحریم را وضع کرد!وگرنه تحریم اینقدر قدرت نداشت برای اقتصاد ایران
ناشناس۲۴۹۳۹۴۵۱۶:۱۰:۱۷ ۱۴۰۱/۲/۱۸
ترامپ و بایدن و کارتر و ریگان و بوش و کلینتون هیچ فرقی با هم ندارن آی‌کیو همه اوباش یانکی هستن اونی باید عاقل بود نبود و ۸ سال تواضع کرد و ایرانو به تاراج داد برجام تنها یه نمونه از خیانتهاست
ناشناس۲۴۹۴۰۴۶۱۷:۰۵:۴۵ ۱۴۰۱/۲/۱۸
تحریم برای اقتصاد هر کشوری قدرت داره
ناشناس۲۴۹۴۲۷۰۱۹:۵۷:۰۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
جناب ! در مورد ماکارونی حرف بزن که قیمتش سه برابر شده!
ناشناس۲۴۹۳۹۷۶۱۶:۲۵:۵۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
عجب!!! علت شکست روحانی این بود که مثل شما فکر می‌کرد!
ناشناس۲۴۹۳۶۵۹۱۳:۴۷:۳۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
همانطوری که با پررویی دلار را ثابت نگه داشتید ولی تورم بالا بود و سال 96 دیگر پولی نداشتید دلار را پایین نگه دارید به خاط ر عدم کشش بازار و آن را رها کردید و حتی برای اولین بار در تاریخ ایران دلار را دوبرابر نرخ اصلیش کردید و ارز 4200 باز ایجاد کردید و روی هم برای اولین بار تورم 40درصدی پشت سر هم بر کشور درست کردید
ناشناس۲۴۹۴۰۸۵۱۷:۲۷:۵۶ ۱۴۰۱/۲/۱۸
الان تورم رو نمیبینی؟ صبر داشته باش بیشتر میبینی. وقتی سهمت یه دونه نون بربری در روزه
راه۲۴۹۳۶۷۷۱۳:۵۴:۱۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
۴ سال اول فریدون به تخریب و تحقیر و احمدی‌نژاد و همزمان با ماه عسل و قهقهه و ریسه با انگلیس و فرانسه و وعده به مردم و خیانت و حراج ایران و تامین منافع یانکی‌ها طی شد ____ ۴ سال دوم هم به فحاشی و و زر اندوزی و کاخ سازی و آوار گذشت بازداشت و محاکمه‌ی بانیان وضع امروز میتونه حقایق وحشتناک و ترسناکی رو برملا کنه ایکاش قوه قضائیه سریعتر و قاطع‌تر تصمیماتش رو به اجرا بذاره و با مجازات شدید ، امید رو به جامعه هدیه کنه
عباس۲۴۹۴۲۴۸۱۹:۳۴:۱۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
بزرگوار فرمایش شما کاملا درست هست به این اکثریتی که رای منفی دادند توجه نکن چون خداوند متعال در قرآن فرمودند که اکثر مردم از عقل پیروی نمی‌کنند و نمیفهمن که اگر می‌فهمیدند این وضعیت جامعه و زندگیمان نبود
ناشناس۲۴۹۴۳۸۸۲۱:۲۴:۵۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
چهار سال اول روحانی یعنی تورم تک رقمی است اقتصادی دور رقمی آمار ها دروغ نمیگن
مهران۲۴۹۳۶۸۶۱۳:۵۷:۲۷ ۱۴۰۱/۲/۱۸
اولین گلی که این دولت سر مردم ایران زد این بود که کشته های هفتصد تایی کرونا رو کرده ده تا ، تعطیلی کشور و کار مردم به خاطر کرونا رفته کنار بزرگترین مشکلی که هنوز کشورهای پیشرفته دنیا هم درگیرش هستند ثانیا چهار سال اول روحانی که به اسم میخواهیم قرارداد ببندیم کشور رو در رکود کامل فرو ببری و کل ذخایر مملکت رو برای به ثمر رسیدن برجام خرج کنی دلار رو ثابت نگه داری بعد یهویی بعد از برجام بترکه به درد خودشون میخوره
ناشناس۲۴۹۳۷۳۸۱۴:۲۵:۳۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
چهار سال اول به ضرب رکود در بازار توانسته بود قیمت ها را تاحدی نگه دارد ولی وقتی خرش از پل گذشت و دوباره توانست رای بیاورد، دیدید چه بر سر ارز و قیمت ها آمد. بررسی عملکرد روحانی را در مجموع هشت سال بررسی می کنند نه در فقط در چهار سال اول. هرچند که چهار سال اولش هم ضعیف بود. شما برای بررسی عملکرد روحانی باید سال 92 که دولت را در دست گرفت با سال 1400 مقایسه کنید که چه بر سر اقتصاد کشور آورد.
ناشناس۲۴۹۳۸۱۶۱۵:۰۴:۱۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
هنوز نفهمیدی آن 4 سال با دستکاری در اقتصاد تورم را پایین نگه داشتند؟
ناشناس۲۴۹۳۹۳۱۱۶:۰۲:۵۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
چهار سال دوم روحانی نتیجه همون چهار سال اول بود اینم فراموش نکن!
سعید۲۴۹۴۰۰۳۱۶:۳۷:۵۳ ۱۴۰۱/۲/۱۸
جالبه روحانی اواربردار احمدی نژاد بود، رییسی اواربردار روحانی، نتیجه پس فقط در حال تخریب هستن دولتها. پس اینهمه از پیشرفت و افتخارات میگن چیه پس؟!!
ناشناس۲۴۹۴۴۵۸۲۲:۳۰:۵۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
چهار سال اول؟تو چهار سال اول که دولت مطبوع شما برای قالب کردن برجام مانور فلاکت تو مملکت راه می انداخت و دو سه تا کشته تو صف مرغ و تخم مرغ و بقیه چیزا داد
ح۲۴۹۴۵۵۵۲۳:۳۸:۲۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
بنده خدا ،، ۴ سال اول!!!! مث الان بود،،، ۴ سال دوم حسن شد امپراتور بی تدبیرا
ناشناس۲۴۹۴۶۳۸۰۱:۱۱:۱۶ ۱۴۰۱/۲/۱۹
حافظه تاریخی من ضعیف نیست و ۴ سال اول هم هیچی ندیدم جز برنامه ریزی اصلاح طلبان گرامی برای غارت مردم و مملکت
محسنی۲۴۹۴۶۶۰۰۱:۵۰:۰۲ ۱۴۰۱/۲/۱۹
خدارا شکر که دوران شوم و نحس روحانی تمام شد صد هزار مرتبه شکر
ناشناس۲۴۹۴۸۶۰۱۰:۱۳:۰۹ ۱۴۰۱/۲/۱۹
چهار سال دومش چی ؟ شما حافظتون خوبه مردم یادشونه دوره کی این گرانی ها سر به فلک کشید
ناشناس۲۴۹۳۵۴۶۱۲:۵۳:۴۷ ۱۴۰۱/۲/۱۸
یعنی احمدی نژاد مملکت رو گل و بلبل تحویل آقای روحانی داده بودن؟
ناشناس۲۴۹۳۸۸۷۱۵:۳۷:۵۹ ۱۴۰۱/۲/۱۸
نه، اما نه به این افتضاحی که روحانی تحویل داد
ساعد۲۴۹۳۹۶۳۱۶:۱۷:۰۸ ۱۴۰۱/۲/۱۸
یس
ناشناس۲۴۹۳۵۵۱۱۲:۵۹:۲۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
چرا فقط گرانی چرا نه ارزش بالا نمی برید که مجبور نباشیم چیزی را گران کنید عوضش ارزان کنید با ارز نصفه قیمت همه چیز به تعادل میرسه بلکه نمیخواهید
مهدی۲۴۹۳۵۶۲۱۳:۰۱:۳۹ ۱۴۰۱/۲/۱۸
خوب دعوت نامه فرستاده بودند براش
ناشناس۲۴۹۳۶۶۳۱۳:۴۹:۱۳ ۱۴۰۱/۲/۱۸
دعوت نامه نفرستادن ولی آمده که گند کاری های دوستان شما را درست کند پس ساکت باشد و آخر 4 و یا فرضا 8 سال سبک سنگین کنید
ناشناس۲۴۹۳۵۸۶۱۳:۱۱:۵۷ ۱۴۰۱/۲/۱۸
اگر تورم نتیجه تحریم است که ماحصل دولت روحانی نیست و اگر نتیجه عملکرد بد اقتصادی است که رییسی می تواند آن را حل کند به شرط مدیریت درست. اما الان برخی کالا ها که توی همین مدت دو برابر شده. مردم صبور هستند اما نتایج باید قابل مشاهده باشد.
ناشناس۲۴۹۳۶۰۸۱۳:۲۲:۳۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
دولت روحانی ضعیف ترین و ناکارامدترین دولت بعد از انقلاب بود.
ناشناس۲۴۹۳۹۲۸۱۶:۰۱:۱۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
در مورد دولت خاتمی هم همین حرفها را زدید ولی با گذر زمان مشخص شد
ناشناس۲۴۹۳۶۱۰۱۳:۲۳:۳۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
بارها گفتیم آن دولت آمد تا از عمد ایران را نابود کند
علی مهربانی۲۴۹۳۶۲۹۱۳:۳۱:۴۳ ۱۴۰۱/۲/۱۸
شما که صاحب رسانه هستید اگر واقعا این نکات درست است... پس لطفا طرح شکایت کنید تا روحانی به عنوان خیانت به مردم محاکمه شود.
ناشناس۲۴۹۳۶۷۴۱۳:۵۳:۲۷ ۱۴۰۱/۲/۱۸
دولت احمدی نژاد دلار را با نرخ اصلی تحویل دولت روحانی داد ولی دولت روحانی دلاری که باید بین 15 تا 17 هزار تومان تحویل می داد رساند به 30 هزار تومان در دو سال قبل تا تورم خودش را به آن قیمت رساند و تحویل دولت رئیسی داد
صمصام۲۴۹۳۶۷۶۱۳:۵۴:۰۱ ۱۴۰۱/۲/۱۸
خدا به داد آقای رییسی برسه واسه 4 سال بعد همین خود شما 4 سال دیگه این بیچاره رو به چهار میخ میکشید !
محسن۲۴۹۳۷۲۹۱۴:۲۰:۱۱ ۱۴۰۱/۲/۱۸
اول باید وزیر کشور سابق رو محاکمه کنن خیلی هارو با باند بازی و سیاسی بازی درگیر دادگاه و ... بیکار و... کردن
ناصر۲۴۹۳۷۳۶۱۴:۲۵:۰۳ ۱۴۰۱/۲/۱۸
باسلام. به یاد دارم در شروع دولت روحانی اگر اشتباه نکنم رهبری از دولت جدید خواستند به جای بیان مشکلات دولت قبلی ( احمدی نژاد) بر کار تمرکز کنند. لذا همین رویه را دولت رییسی پیش بگیرد به جای پرداختن به اینکه چه تحویل گرفته.
ناشناس۲۴۹۳۷۵۰۱۴:۳۰:۳۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
یادتون رقته زمان روحانی میگفتین چرا مشکلات را به گردن دولت قبل می اندازی؟
ناشناس۲۴۹۳۷۷۸۱۴:۴۴:۵۸ ۱۴۰۱/۲/۱۸
مشکل آنچنان حادی وجود نداشت که دولت روحانی بخواهد فرار رو به جلو کند
ناشناس۲۴۹۳۷۹۵۱۴:۵۲:۱۵ ۱۴۰۱/۲/۱۸
رئیس‌جمهور تدارکاتچی بیش نیست محمد خاتمی ۲۰ سال پیش فرمودند...
گمنام۲۴۹۴۲۷۳۱۹:۵۸:۴۵ ۱۴۰۱/۲/۱۸
رییسی تدارکچی نیس با بقیه فرق میکنه ولی روحانی خوب بود من تو کار عمده فروشی خودم مبگم قبل برجام سیاهدونه کبلو ۱۸بعد برجام شد کیلو ۵/۵چقد تفاوت
محسنی۲۴۹۴۶۵۸۰۱:۴۷:۵۷ ۱۴۰۱/۲/۱۹
لابد به خاطر تدارکاتچی شدن آقایون این همه سر و دست میشکنند چقدر ساده اید بیشترین اختیارات رو رییس جمهور داره واسه همینه که اصلاح طلبان واسه به دست آوردنش هر کاری میکنند توهین و دروغ و سیاه نمایی و ....
ناشناس۲۴۹۳۸۰۱۱۴:۵۵:۰۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
من طرفدار آقای روحانی نیستم ولی برای حفظ انصاف یادتان باشد در سال آخر دولت آقای روحانی قیمت نفت بخاطر کرونا به صفر رسید و تقریبا صادراتش متوقف شد و الان نفت بشکه ای بالای صد دلار است و بقول آقایان کلی هم صادر میشود
ناشناس۲۴۹۳۸۰۵۱۴:۵۶:۳۲ ۱۴۰۱/۲/۱۸
آوار چهل ودوهزارمیلیاردتومان چاپ اسکناسی هست
ناشناس۲۴۹۳۸۲۴۱۵:۰۸:۱۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
هدف مشخص بود آن دولت دنبال کدخدا بود تا ایران را با برجام 1 تا 3.....! ولی ورق برگشت و امریکا عجله کرد و به همین خاطر ان دولت از خود مردم انتقام گرفت
وحید۲۴۹۳۹۹۰۱۶:۳۲:۵۱ ۱۴۰۱/۲/۱۸
اگر چندین سال هم بگذرد بی کفایتی دولت کنونی بهانه روحانی را خواهد داشت .کی بود کی بود من نبودم
سعید۲۴۹۴۰۶۵۱۷:۱۶:۰۸ ۱۴۰۱/۲/۱۸
دلارو ۳،۵۰۰ تحویل گرفت و ۲۵تومن تحویل داد. ۴سال اول تورم از بالای ۳۰ درصد رسید به ۱۰ درصد
ناشناس۲۴۹۴۰۸۴۱۷:۲۶:۵۸ ۱۴۰۱/۲/۱۸
انصاف و وجدان خصلت مومن است...
ناشناس۲۴۹۴۱۹۳۱۸:۵۳:۵۹ ۱۴۰۱/۲/۱۸
فقط بفرمایید این آوارها رو سر ملت خالی نکنید
ناشناس۲۴۹۴۲۰۷۱۹:۰۲:۵۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
خدابه سیدعزیز رحم کنه
ناشناس۲۴۹۴۲۴۰۱۹:۲۶:۴۸ ۱۴۰۱/۲/۱۸
مقصر دولت قبله یا دولت فعلی فرقی نمیکنه....مردم دیگه تحمل ندارند
ناشناس۲۴۹۴۲۷۶۲۰:۰۱:۵۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
فعلا که آوار ماکارونی با قیمت سه برابر بر سرمان سرازیر شده
علی دیوونه۲۴۹۴۲۹۲۲۰:۱۴:۲۴ ۱۴۰۱/۲/۱۸
بخدا کاش گذاشته بودن زیر آوار روحانی مونده بودیم
حیدری۲۴۹۴۳۳۲۲۰:۴۶:۲۳ ۱۴۰۱/۲/۱۸
آقایون دیگران را مقصر گرانیها می داننداز خودشان مایه نمی گذارند
فاطمه۲۴۹۴۳۳۸۲۰:۵۲:۳۰ ۱۴۰۱/۲/۱۸
روحانی مدیریت اش ضعیف بود که هیچ وقت یادم نمی‌رود سردار سلیمانی شهید شده
ناشناس۲۴۹۴۴۱۴۲۱:۴۵:۲۶ ۱۴۰۱/۲/۱۸
همه سر کاریم با این دولت و آن دولت
علی۲۴۹۴۶۰۴۰۰:۲۴:۴۲ ۱۴۰۱/۲/۱۹
بهترین.دولت.دولت.احمدینژادبودالحق.ول.انصاف
ناشناس۲۴۹۴۶۵۵۰۱:۴۴:۰۵ ۱۴۰۱/۲/۱۹
لطفا به فکر گرانی و کار و فساد مالی باشید هنوز تکلیف فساد مالی دولت قبل مشخص نیست جه شد
ناشناس۲۴۹۴۹۸۱۱۱:۴۸:۱۵ ۱۴۰۱/۲/۱۹
یه جوری حرف بزنید پایان دوره رییسی روتون بشه دوباره تو چشم مردم نگاه کنید
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

    2. این صدای اقتدار ایران است ...

    3. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

    4. وحدت ملی با وعده صادق

    5. استخوانی در گلوی اسرائیل!

    6. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

    7. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

    8. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

    9. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

    10. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

    11. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

    12. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

    13. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

    14. اسراییل چه باید بکند؟ 

    15. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

    16. انتقاد دوباره شریعتمداری از مسئولین درباره وضعیت حجاب/ اوج و فرود قیمت دلار

    17. واکنش محمود احمدی نژاد به حمله موشکی ایران

    18. واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز/ حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

    19. این تریبون به مرجعیت نمازجمعه کمک کرد؟

    20. تحلیل صالحی از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی/ توضیحات کنعانی درباره کشتی توقیف‌شده در تنگه هرمز

    21. مشتِ آهنینِ ایران و" گنبدِ کابوسِ" اسرائیل

    22. حسین دهباشی به دادسرا احضار شد

    23. عبدالکریمی: مدافع تمام‌قد نیروهای دفاعی‌ ایران هستم

    24. احتمال تشکیل استان تهران غربی

    25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

    آخرین عناوین