جزئیات احتمالی از وعده «گشایش اقتصادی»

  3990520056 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
جزئیات احتمالی از وعده «گشایش اقتصادی»

دنیای‌اقتصاد نوشت: «وعده «گشایش اقتصادی» رمزگشایی شد. شنیده‌های اولیه حاکی از آن است که دولت در نظر دارد ۲۲۰ میلیون بشکه نفت پیش‌فروش کند. یعنی درآمد ارزی که فعلا قابل تحقق نیست، در داخل به فروش رساند و با این تیر ۲ هدف بزند؛ هم کسری بودجه را تا حدودی پوشش دهد و هم عملی در راستای مدیریت نقدینگی انجام دهد.

توافقات اولیه حاکی از آن است که اوراق بر مبنای نرخ فروش نفت ایران و نرخ دلار در سامانه سنا قیمت‌گذاری می‌شود؛ البته متقاضیان باید برای خرید، ریال بپردازند. اما با توجه به اینکه عمل به تعهد این اوراق ۲ساله، نیازمند دسترسی دولت به بازار جهانی نفت است، می‌تواند یک پیام سیاسی نیز داشته باشد.

جزئیات اولیه

هنوز جزئیات رسمی از وعده «گشایش اقتصادی» دولت منتشر نشده است. با این حال پیگیری‌ها نشان می‌دهد قرار است ۲۲۰ میلیون بشکه نفت پیش‌فروش شود. ۲۲۰ میلیون بشکه نفت، اگر بر روزهای یک سال تقسیم شود، به معنی فروش ۶۰۰ هزار بشکه در روز است. دولت در فروض اولیه بودجه ۹۹، مبنا را بر این گذاشته بود که روزی یک میلیون بشکه نفت با نرخ ۵۰ دلار به فروش رساند، یعنی ۲/ ۱۸ میلیارد دلار در یک سال. با این حال، رئیس سازمان برنامه و بودجه روز جمعه اعلام کرد که ۶ درصد از درآمدهای نفتی محقق شده است. اگر دولت قرار بود ۲/ ۱۸ میلیارد دلار را در بازه یک‌ساله کسب کند، در بازه ۱۴۱ روز ابتدای سال، باید در حدود ۷ میلیارد دلار را تامین می‌کرد.

اما به گفته محمدباقر نوبخت، ۶ درصد از این حجم محقق شده است؛ یعنی ۴۲۰ میلیون دلار. البته این به معنی این نیست که میزان فروش نفت به ۶۰ هزار بشکه در روز نزول کرده است، چرا که بهای نفت نیز در ایام کرونا، با افت قابل توجهی همراه شد و نرخ فروش نفت سنگین ایران حتی تا زیر ۲۰ دلار نیز نزول کرده بود. در واقع نیروی کاهشی درآمدهای نفتی تنها افول حجم فروش نبوده، بلکه از جناح قیمت نیز درآمدهای ارزی تحت فشار قرار گرفته است. البته در حال حاضر، بازار نفت تا حدودی احیا شده و بهای نفت ایران نیز در محدوده ۴۴ دلار قرار دارد. اما اگر میانگین قیمت نفت در طول ۵ماه ابتدایی سال‌جاری را ۳۰ دلار فرض کنیم،  با این اوصاف، دولت تقریبا ۱۰۰ هزار بشکه در روز فروخته است. پس ۶ برابر رقم فروش واقعی، قرار است در بورس به فروش رسد تا دولت بخشی از عقب‌افتادگی نفتی را در ایام تحریم و کرونا، جبران کند.

ویژگی‌های اوراق

دیروز «اقتصادنیوز» خبر داد که اوراق جدید دولتی، قرار است با نرخ ارز سامانه سنا قیمت بخورد و جنس اوراق از نوع، سلف موازی است. اوراق سلف یک ابزار مالی برای تامین مالی بنگاه‌های دولتی و غیردولتی به شمار می‌رود. این سند، نشان‌دهنده قرارداد پیش‌فروش میان ناشر و خریداران است. وقتی صفت «موازی» در کنار اوراق سلف قرار می‌گیرد نشان می‌دهد این اوراق قابلیت خرید و فروش خواهند داشت. یعنی دولت برای اوراق جدید، بازار ثانویه در نظر گرفته است. در این اوراق، شرکت ملی نفت قاعدتا باید متعهد به تحویل نفت به دارنده اوراق، ظرف ۲ سال آینده باشد یا اینکه دارنده اوراق این وکالت را به شرکت ملی نفت بدهد که نفت پیش‌خرید شده را به‌فروش برساند. پیش‌فروش ۲ میلیون بشکه‌ای نیز قرار است در بازه یکساله انجام شود.

اگر فرض کنیم که دولت با قیمت‌های فعلی دلار و نفت، بهای اوراق را تعیین کند، ارقام بالایی به‌دست می‌آید. قیمت نفت سنگین ایران در حال حاضر در محدوده ۴۴ دلار است، و نرخ ارز در سامانه سنا نیز ۲۲ هزار تومان. اگر بر مبنای این اعداد تامین مالی صورت گیرد، می‌تواند ۱۹۳ هزار میلیارد تومان در طول یک سال آینده عاید دولت کند. این عدد تقریبا برابر با حجم اوراق بدهی دولتی است که تاکنون ۵۰ هزار میلیارد تومان از آن منتشر شده و مابقی آن نیز در ادامه سال عرضه می‌شود. از دریچه دیگر، جمع‌آوری ۱۹۳ هزار میلیارد تومان از بازار و تزریق آن به صنعت نفت برای توسعه زیرساخت‌ها و همچنین تامین بودجه عمرانی کشور، می‌تواند از التهابات موجود در بازارهای دارایی نیز بکاهد. البته این محاسبات ریاضی روی کاغذ است و مساله اوراق نفتی احتمالا پیچیده‌تر از این حرف‌ها است.

پیام اقتصاد سیاسی

پیش‌فروش نفت به مردم، در حجمی که تقریبا ۶ برابر رقم فعلی است، به این معنی خواهد بود که دولت این چشم‌انداز را می‌بیند که در طول ۲ سال آینده، وضعیت درآمدهای ارزی تغییر خواهد کرد. دولت به مردم متعهد خواهد شد که گشایشی در این زمینه در شرف وقوع است. به هر حال این گشایش در درآمدهای ارزی، یا باید از مجرای مذاکره بگذرد یا اینکه توان فروش نفت ایران به کشورهایی همچون چین افزایش قابل توجهی یابد. در غیر این صورت، پذیرش قیمت‌های فعلی برای خریداران می‌تواند سخت باشد. کمااینکه برخی از منتقدان، مخصوصا در مجلس شورای اسلامی معتقدند که این طرح، تنها تحمیل هزینه و تعهد به دولت بعدی است.

چنانچه میزان فروش نفت دولت در شرایط فعلی بماند، تامین منابع لازم برای بازپس‌گیری اوراق در زمان سررسید، نیازمند تامین مالی حجیمی خواهد بود؛ کمااینکه در زمان سررسید نیز نرخ فروش نفت بر اساس دلار در سامانه سنا در آن زمان محاسبه می‌شود. اما اگر وضعیت درآمدهای نفتی کشور عادی شود، تامین ۶۰۰ هزار بشکه در روز در زمان سررسید، نباید کار سختی باشد. در سال ۹۶، یعنی پیش از دور جدید تحریم‌ها، ایران به طور متوسط روزی ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت صادر می‌کرد، پس به طور تقریبی باید معادل یک‌چهارم از آن را برای عمل به تعهد اوراق سلف نفتی کنار بگذارد. در واقع دولت سعی کرده درآمد آتی خود را به امروز منتقل کند تا بتواند کشور را از وضعیت سخت فعلی عبور دهد. البته طرح جدید، بدون موافقت مقام معظم رهبری اجرایی نخواهد شد.

اوراق بدون ضرر: دولت سعی کرده در طراحی اوراق جدید، تمامی المان‌های جذابیت را به کار ببرد. مهم‌ترین اینکه این اوراق بدون ضرر است؛ یعنی خریداران در صورت پایین آمدن قیمت نفت یا دلار، هیچ ضرری متقبل نمی‌شوند. شنیده‌ها حاکی از آن است که دولت در نظر دارد نرخ سود اوراق سلف موازی را حداکثر معادل نرخ سود سپرده‌های بلندمدت بانکی قرار دهد. در نتیجه فرضا اگر یک بشکه نفت در حال حاضر ۸۰۰ هزار تومان قیمت دارد و در ۲ سال بعد، ارزشش به ۶۰۰ هزار تومان می‌رسد،  احتمالا خریداران این ضرر ۲۰۰ هزار تومانی را متقبل نمی‌شوند و حتی از نرخ سود بانکی نیز بهره‌مند خواهند شد.

در نتیجه یک گزینه معقول برای افرادی است که خواهان نگهداری ۲ ساله سرمایه‌شان در بازار پول هستند. چرا که در این حالت، می‌توانند علاوه بر نرخ سود سپرده از افزایش قیمت دلار یا نفت نیز بهره‌مند شوند. البته اینکه قیمت اوراق در بازار ثانویه دچار چه تحولاتی شود، به انتظار بازار باز می‌گردد. صاحبان اوراق می‌توانند هر زمان که نیاز به نقدینگی داشتند، اوراق را در بازار ثانویه به فروش برسانند، حتی اگر خریداری نباشد، چرا که به نظر بازارگردانی برای بازار در نظر گرفته می‌شود.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۵۴۹۱۴۱۰:۵۳:۵۳ ۱۳۹۹/۵/۲۰
تهش چشم دولت به جیب مردمه. تمام کشورهای پیشرفته دنبال صادرات کالا و خدمات و تکنولوژی هستند و از منابع حاصله مالیات میگیرن و کشور را اداره میکنن اینجا همه دستشون توی جیب همه. تا وقتی صادراتی نباشه اینکارها در حد شوخیه. اگه قراره تا دوسال دیگه گشایشی صورت بگیره الان باید صورت میگرفت یا حتی خیلی قبلتر. وقتی سیاستها عوض نشه گشایشی هم نخواهیم داشت.
علی 671۱۵۵۴۹۳۷۱۱:۰۹:۲۳ ۱۳۹۹/۵/۲۰
اقتصاد دان ها باید نظر بدهند که یعنی چه .آیا به نفع دولت است یا ملت .برای ملت آبی گرم می شود .
ناشناس۱۵۵۵۰۲۱۱۱:۵۶:۱۲ ۱۳۹۹/۵/۲۰
اگه تا دو سال دیگه تحریم برداشته شود ( مذاکره شود) طرح خوبی است ولی اگه مذاکره نشود دولت بعدی راهی ندارد برای پرداخت پول مردم مگر مثل همیشه با چاپ پول بدون پشتوانه.
ناشناس۱۵۵۵۲۰۵۱۳:۵۰:۴۸ ۱۳۹۹/۵/۲۰
چاپ پول که همیشه بوده و خواهد بود آن وقت مذاکره برای باج دادن و نوامیس کشور دادن اسمش مذاکره نیست قربان اسمش.. در ضمن اگر تا چند سال دیگر وضع همین باشد که نفت از بودجه خالی شود تورم های بالا از اقتصاد خواهد رفت
فرهاد۱۵۵۵۰۵۵۱۲:۱۵:۵۳ ۱۳۹۹/۵/۲۰
کاش در این چهار دهه مرز بین دولت و ملت اینقدر گسترده نمی شد. دولت نباید چیزی جدا از ملت می بود
ناشناس۱۵۵۴۹۴۸۱۱:۱۸:۳۶ ۱۳۹۹/۵/۲۰
دولت راه آسانی را انتخاب کرده دلار را از3هزار تومن به 23هزار تومن رسیده فروش نفت به ملت. ملت آه دربساط ندارند بعد نفت بخرند.
ناشناس۱۵۵۴۹۵۱۱۱:۲۱:۱۱ ۱۳۹۹/۵/۲۰
..ها به جای این کارها پول های سرگردان را ببرید به تولید و نه برای فروش نفتی که به تولید سودی نمی برد و اقتصاد را هم سرکوب می کنید با آن مجلس نباید با این چیزها همراهی کند و باید با علم اقتصاد را به پیش ببرند و نه با خام فروشی آن هم خام فروشی که به هیچ عنوان نمیتوانند در داخل این عددها را به فروش برسانند
ترامپ۱۵۵۴۹۹۳۱۱:۴۳:۵۵ ۱۳۹۹/۵/۲۰
فکر نان باش ( برجام ۲) که خربزه آب است.
ناشناس۱۵۵۵۱۴۴۱۳:۰۹:۲۱ ۱۳۹۹/۵/۲۰
با این گشایشتون ما نون نداریم بخوریم بیایم نفت بخریم!؟
ناشناس۱۵۵۵۳۳۷۱۵:۰۷:۱۹ ۱۳۹۹/۵/۲۰
طرح جالبی هست حتی ناکارآمدی و تورم این دولت میتونه به دولت بعدی منتقل کنه بهتر نیست برای کسری بودجه معافیتهای مالیاتی و خرج دولت کم بشه
زهرا۱۵۵۵۴۵۹۱۶:۱۲:۱۸ ۱۳۹۹/۵/۲۰
وقتی بازدهی بورس ودلاروسکه اینقدربالاست منطقیه دوسال برای فروش نفت صبرکرد اگه سود ده نبود بعدمعادل سود بانکی دریافت کرد.گفتیم چه گشایشی حتما یارانه نقدی ده برابرمیشه.اینکه فقط گشایش برای دولته .اونهم دولت فعلی .دولت بعدی باید بدهکاری الان رو بده
ناشناس۱۵۵۵۴۸۰۱۶:۲۱:۵۶ ۱۳۹۹/۵/۲۰
مثل باقی وعده های تو خالی که داده شده
حسین۱۵۵۵۶۰۶۱۸:۰۸:۰۷ ۱۳۹۹/۵/۲۰
گشایش ملت..
ناشناس۱۵۵۵۷۰۸۱۹:۴۳:۱۵ ۱۳۹۹/۵/۲۰
زورشون به دنیا نمیرسه پول مردم بدبختو میخوان بگیرن
ناشناس۱۵۵۵۷۱۶۱۹:۴۸:۲۶ ۱۳۹۹/۵/۲۰
نفت رو بفروشن به بانکها خیلی بهتره! عمده نقدینگی کشور دست بانکهاهست که خون مردم رو کردن تو شیشه بااحتکار ودلالی پدر مردم رو آسفالت کردن!
ناشناس۱۵۵۵۸۳۸۲۱:۲۳:۱۹ ۱۳۹۹/۵/۲۰
یک بار بانک‌ها حساب ارزی برای ملت باز کردند ولی وقتی مردم ارزشان را می خواستند بانک‌ها معادل ریالی آن را می دادند. این طرح هم در آخر باعث سود دولت و خالی شدن جیب ملت خواهد شد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  2. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  3. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  4. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  5. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  6. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  7. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  8. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  9. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  10. دیر اما قابل‌توجه ...

  11. نارضایتی عباس موزون از زمان پخش برنامه زندگی پس از زندگی

  12. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  13. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  14. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  15. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  16. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  17. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  18. قبور لاکچری

  19. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  20. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  21. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  22. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  23. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  24. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  25. یمنی ها فراتر از تصور !

آخرین عناوین