روایتی از ماجرای ایجاد دلار ۴۲۰۰ تومانی در دولت/ روحانی: سیف نگذاشت نرخ ارز پایین بیاید/ بی‌محلی رئیس‌جمهور با مخالفت رئیس وقت بانک مرکزی

گروه اقتصادی الف،   3980812057 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

تصمیم پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به همه نیازهای ارزی یکی از مهمترین تصمیمات دولت روحانی بوده است که آسیب‌شناسی نحوه رسیدن به این تصمیم، می‌تواند حلقه‌های مفقوده نقد و تحلیل سیاست‌گذاری‌های اقتصادی دولت‌ها را تکمیل کند. در این مطلب یک روایت از شب تولّد دلار ۴۲۰۰ تومانی را می‌خوانید.

روایتی از ماجرای ایجاد دلار ۴۲۰۰ تومانی در دولت/ روحانی: سیف نگذاشت نرخ ارز پایین بیاید/ بی‌محلی رئیس‌جمهور با مخالفت رئیس وقت بانک مرکزی

فارس نوشت: یکی از مهم‌ترین و جنجال‌برانگیزترین تصمیات اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم قطعا تصمیم‌گیری برای تعیین نرخ ارز 4200 تومانی و تخصیص این ارز برای همه مصارف ارزی بوده است. درباره این تصمیم مناقشات زیادی بین فعالان اقتصادی و اقتصاددان‌ها مطرح شده است. از یک سو طیف گسترده‌ای از اقتصادانان و فعالان  اقتصادی به رانت عظیمی که تخصیص این ارز در بحبوحه تلاطمات ارزی برای واردکنندگان ایجاد کرد اشاره می‌کنند و در طرف مقابل بعضی اقتصاددانان که عموما از نظر سیاسی نیز با دولت هم‌نظر نیستند معتقدند این تصمیم تنها راه جلوگیری از افزایش تورم ناشی از جهش قیمت ارز بوده است. اگرچه این طیف از اقتصاددانان هم از شیوه دولت برای اجرای این تصمیم به هیچ عنوان دفاع نمی‌کنند و ناکارآمدی عمیق دولت در اجرای این تصمیم را دلیل اصلی شکست آن می‌دانند. در حالی که در طرف مقابل اقتصاددانان زیادی اصل این تصمیم را در شرایط فعلی کشور غلط و غیر قابل اجرا ارزیابی می‌کنند.

اما آنچه در این باره مغفول است روند رسیدن به این تصمیم بسیار مهم و تاثیرگذار در اقتصاد ملی در شرایط تحریم است که اتفاقا تجربه مشابهی نیز در دوره قبلی تحریم‌ها درباره آن وجود داشته است و واضح است که از تجربه قبلی کوچک‌ترین استفاده‌ای نشده و درسی گرفته نشده است.

یادآوری این نکته نیز بی‌وجه نیست که در روزهای اخیر، رانت اختصاص ارز 4200 تومانی با 18 میلیارد دلاری که بانک مرکزی پیش از این تصمیم و در سال 96 به دستور رئیس دولت در بازار ارز مداخله نقدی کرده بود تا قیمت ارز را پایین نگه دارد، اشتباه گرفته می‌شود و دولت نیز با استقبال از این اشتباه این دو موضوع را با هم مخلوط کرده و پاسخ اشتباهی به انتقادات و پرسش‌های مطرح شده در این باره می‌دهد.

اما درباره آنچه در جلسه چالش‌برانگیز تصمیم‌گیری درباره ارز 4200 تومانی و نقش رئیس‌جمهور در آن شب سرنوشت ساز گذشت،  به غیر از یک روایت حسام الدین آشنا که توسط برخی حاضران در نشست از جمله مسعود نیلی مورد مناقشه قرار گرفت، تاکنون روایت مختصر یا مفصلی بیرون نیامده است. هیچ کدام از مسئولان و مشاوران ارشد اقتصادی دولت از نهاوندیان و نیلی گرفته تا رئیس کل بانک مرکزی و وزرای اقتصادی هیچ یک به صورت رسمی درباره آنچه در آن شب گذشت چیزی نگفته‌اند.

در عین حال حسن روحانی رئیس دولت دوازدهم هم در نشست خبری روایت ویژه خود را ارائه کرده و با اشاره به جلسه اتخاذ تصمیم برای ارز 4200 تومان گفته است:«من خودم مخالف نبودم اما گفتم اگر تمام اقتصادی‌ها موافق باشند من می‌پذیرم چون اتفاق نظر همه اقتصادی‌ها را بر نظر شخصی‌ام می‌پذیرم. این کار در آن مقطع درست بود.»

اما واقعیت درباره آن شب ویژه که یکی از بزرگ‌ترین رانت‌های غیرمولد و مخرب اقتصاد ایران در آن متولد شد چیست؟ با توجه به ابهام طولانی درباره روند تصمیم‌گیری در این باره و نیاز به یک روایت دقیق و معتبر در این باره، فارس در گفت‌وگوی غیر رسمی با بعضی از حاضران در آن نشست تلاش کرده است روایتی دقیق و بدون حواشی و زوائد از این نشست ارائه کند.

* ارز 4200 تومانی چطور متولد شد؟

در روز 21 فروردین ماه بدون برنامه قبلی به یکباره اعلام شد که آقای روحانی می‌خواهد جلسه بگذارد و همه وزرا و معاونان و مشاوران رئیس جمهور بر اساس ساعت تعیین شده در جلسه حاضر شدند. 

در ابتدای جلسه روحانی با صدای بلند و حالتی نزدیک به فریاد انتقادات زیادی به بانک مرکزی و شخص رئیس کل کرد و بعد از آن گفت: «ما خودمان (یعنی دولت) باید کاری بکنیم.»

بعد از صحبت روحانی، اسحاق جهانگیری گزارشی از جلسات خود با مسئولان اقتصادی و بانک مرکزی را ارائه کرده و می‌گوید نظر بانک مرکزی این است که دو راه بیشتر وجود ندارد: یا باید واقعیت نرخ‌های جدید ارز را بپذیریم و سیاست‌گذاری براساس نرخ‌های بازار باشد یا اینکه سیاست کنترل نرخ ارز را اجرا کنیم و نرخ ارز کنترلی را در نظر بگیریم.

بعد از ارائه این گزارش، روحانی گفت: نرخ ارز کنترلی بازگشت به دهه 70 است. اما حالا که همه موافق هستید، باشد، سیستم کنترلی را اجرا می‌کنیم.

نکته جالب این است که علیرغم آنکه پس از گفته‌های جهانگیری کسی با تصمیم ارز کنترلی ابراز موافقت نکرده است، روحانی این تصمیم را به موافقت همه حاضران نسبت داده است. چنانکه بعد از این صحبت روحانی، یکی از مشاوران اصلی اقتصادی رئیس جمهور با این نظر مخالفت کرده و در بین بحث‌ها، دو، سه بار وقت گرفته و در نقد سیستم کنترلی برای نرخ ارز صحبت کرد. 

روحانی در واکنش به این مخالفت چند باره به شوخی یا جدی گفت: «حالا نمی‌خواهد بیش از این به کُفرت اذعان کنی.»

در این نشست به غیر از مشاور اقتصادی، ولی‌الله سیف رئیس کل وقت بانک مرکزی و نماینده وزارت اطلاعات نیز با این نظر و تصمیم اعلام مخالفت کردند اما سایر اعضای حاضر در جلسه هیچ نظری را در مخالفت یا موافقت مطرح نکردند. به عبارت دقیق‌تر رئیس دولت دوازدهم سکوت بقیه اعضای جلسه را به معنای موافقت آنها تعبیر کرده است.

بعد از اینکه جلسه از این مرحله عبور کرد نوبت به نرخ پیشنهادی برای ارز کنترلی رسید که روحانی نرخ 3800 تومان را برای دلار پیشنهاد کرد. با طرح این پیشنهاد زمزمه‌هایی درباره این نرخ در جلسه بالا رفت. روحانی در واکنش به این زمزمه‌ها گفت: وقتی من رئیس جمهور شدم نرخ ارز در جایی قرار داشت و در حال کاهش بود اما آقای سیف نگذاشت نرخ پایین بیاید. 

برخی افراد حاضر در جلسه به تکاپو افتادند و ارقام و پشنهادات متفاوتی مطرح شد. در ادامه یکی از حاضران مطرح کرد که پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم نرخ 4200 تومان را پیشنهاد کرده است. معدودی دیگر نیز این مطلب را تایید می‌کنند. در واکنش به این اظهارات، علیرغم آنکه اجماعی شکل نگرفته بود، روحانی گفت: خیلی خوب، همان 4200 تومانی که همه موافق هستند.

در ادامه جلسه مقرر می‌شود سیف، رئیس کل وقت بانک مرکزی این تصمیم را اعلام کند اما سیف مخالفت کرده و می‌گوید من با این تصمیم مخالفم و آن را اعلام نمی‌کنم. وقتی روحانی با مخالفت سیف مواجه شد، گفت: اهمیت موضوع در حدی است که معاون اول رئیس جمهور باید آن را اعلام کند.

جهانگیری که از نرخ نهایی برای ارز اطمینان نداشت و به دلیل سرعت بالای تصمیم‌گیری رئیس دولت در جلسه مطمئن نبود روی چه عددی تصمیم‌گیری شده است از روحانی پرسید: آقای دکتر 4300 تومان؟ روحانی پاسخ داد: دیگر برو 4200 را اعلام کن. در واقع تا لحظه‌ای که جهانگیری برای مصاحبه با صداوسیما و اعلام رسمی نرخ از روی صندلی خود برمی‌خاست، از نرخ نهایی اطمینان نداشت.

بعد از تعیین نرخ 4200 تومان برای ارز و با توجه به اینکه قرار بود همه نیازهای ارزی کشور براساس نرخ 4200 تومان تعیین شود، روحانی به رئیس کل بانک مرکزی گفت:« از فردا باید پیش فروش سکه بر مبنای نرخ 4200 تومان باشد و با ابزار پیش فروش سکه قیمت ارز را بشکنید. بدون هیچ محدودیتی به هر کس که می‌خواهد سکه بفروشید.»

سیف با پیشنهاد روحانی مخالفت می‌کند اما با توجه به اینکه این پیشنهادات به تصویب هیات دولت می‌رسد، بانک مرکزی هم آن را اجرا می‌کند.

لازم به ذکر است که در بهمن ماه 96 رئیس جمهور دستور اجرای پیش فروش سکه را به بانک مرکزی داد و همزمان با آن، دستور پیش فروش ارز به عموم مردم را هم صادر کرد. هدف روحانی از این دستور این بود که دولت به مردم اطمینان بدهد ارز به اندازه کافی در کشور وجود دارد و با این روش بتواند بازار را کنترل کند اما در نهایت به دلیل مخالفت‌های متعددی که مطرح شد، فقط پیش فروش سکه اجرایی شد.

* آنچه در متن مصوبه ارز 4200 تومانی به چشم می‌آید

یکی از نکات جالب در ماجرای مصوبه ارز 4200 تومان متن مصوبه است. مصوبات هیات وزیران معمولا به پیشنهاد یکی از دستگاه‌ها بوده است اما با توجه به اینکه پیشنهاد ارز 4200 تومانی پیشنهاد هیچ یک از دستگاه‌های تخصصی نبود، در مصوبه ارز 4200 تومان پیشنهاد هیچ دستگاهی قید نشده است. 

بنابراین برخلاف اظهارنظر حسن روحانی که همه «اقتصادی‌ها» موافق با این تصمیم بودند، رئیس کل وقت بانک مرکزی و دستیار ویژه رئیس جمهور کاملا با آن مخالف بوده و در جلسه اعلام کرده‌اند. و البته از مخالفت نماینده وزارت اطلاعات هم با این تصمیم نباید گذشت. در واقع با توجه به آنچه در جلسه تصمیم‌گیری گذشته است، سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز در یک عدد مشخص که در نهایت 4200 تومان شد، نظر و پیشنهاد شخص رئیس جمهور بوده که موافقت اکثریت اعضای حاضر در جلسه را گرفته است.

* ارز 4200 تومانی چه بلایی بر سر اقتصاد ملی آورد

سیاستی که دولت در فروردین 97 اتخاذ کرد، سیاست کنترلی به صورت ناقص بود. سیاست کنترلی و دستوری برای نرخ ارز، سیاستی است که در کنار تعیین نرخی متفاوت و پایین‌تر از نرخ معاملاتی در بازار، به مدیریت عرضه و تقاضای ارز هم می‌پردازد و سیاست تجاری، یعنی صادرات و واردات متناسب با سیاست کنترلی تعیین می‌شود. در سیاست کنترلی، اولویت تخصیص ارز برای کالاهای اساسی و حیاتی است و بسیاری از مصارف ارزی محدود می‌شود. 

اما ارز 4200 تومانی، از 21 فروردین ماه تا پایان خرداد بدون هیچ محدودیتی برای همه کالاها قابل تخصیص و پرداخت بود و همین مساله موجب افزایش شدید و حدود 200 درصدی ثبت سفارش واردات شد. در واقع علیرغم آنکه نرخ ارز دستوری و کنترلی بود اما تقاضای ارز مدیریت نشد.

تخصیص‌ها و نرخ تعیین شده آنقدر غیرمنطقی و رانت‌زا بود که تورهای مسافرتی هزینه سفر را مشروط به فروش سهمیه ارزی مسافر به آنها، رایگان کردند و در همان مقطع حجم مسافرت‌های خارجی به‌ شدت افزایش یافت. 

چند ماه بعد دولت تصمیم به طبقه‌بندی گروه‌های کالایی گرفت اما باز هم با  دست باز 25 قلم کالا را مشمول دریافت ارز 4200 تومان کرد. نگاهی به فهرست کالاهای مشمول نشان می‌دهد پرداخت ارز 4200 تومانی برای واردات این کالاها تاثیر چندانی در کنترل قیمت آنها نداشته است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۱۵۲۳۶۵۱۱:۰۱:۱۷ ۱۳۹۸/۸/۱۲
مملکت داری ..ای و هیئتی !!!!
ناشناس۱۱۵۲۶۹۸۱۳:۴۳:۳۰ ۱۳۹۸/۸/۱۲
حسن مسولیت همین یک قلم تصمیم رو بگیره بعد پیشنهاد رفراندوم بده.
علی 671۱۱۵۲۳۹۸۱۱:۲۱:۰۰ ۱۳۹۸/۸/۱۲
سندی دیگر از دولت روحانی که از اقتصاد چیزی نمی داند .واین چند سال کشور آلا .. اداره شده و بی هدف بوده است .به همین علت کشور از نظر اقتصادی عقب افتاد و مملکت به این فلاکت و این روز .چون افراد بیسوادی مسئولیت کشور را به دست گرفت .تا این دوسال هم بگذرد .
ناشناس۱۱۵۲۵۶۶۱۲:۴۶:۳۷ ۱۳۹۸/۸/۱۲
دولت بی تدبیر و بی کفایت
ناشناس۱۱۵۲۵۹۰۱۲:۵۶:۳۵ ۱۳۹۸/۸/۱۲
نه تنها ایشان بلکه که هیچکدامشون حتی خط عرضه و تقاضا را توی عمرشون ندیدند
ناشناس۱۱۵۲۴۱۴۱۱:۲۹:۴۳ ۱۳۹۸/۸/۱۲
البته نمیشه گفت گزارش دقیق است. ولی آنچه که مسلم است نباید رییس بانک مرکزی مجبور به اطاعت از رییس جمهور باشد.
ناشناس۱۱۵۲۴۱۷۱۱:۳۱:۳۲ ۱۳۹۸/۸/۱۲
قصدم طرفداری نیست کار درست رو باید ستود در زمان احمدی نژاد که از زمین و هوا تحریممون کردند رئیس جمهور دستور داد برای حواله و دریافت ارز مراکز جهت تخصیص ارز تشکیل شود و قوانین سفت و سخت ارزی وضع کرد صرافها هم با پروفرما کار شرکتها رو انجام میدادند و مواد اولیه سریع وارد میشد و تو گمرک دردسری پیش نمی آمد حتی نفر فرستاده بود تو فردوسی که از صرافها تشکر کنه ارز از ۱۰۰۰ رفت تا ۵۰۰۰ تومن اما با ۲۸۰۰ تحویل داد و رفت اجناس بالا و پایین شد اما هیچ وقت بازار نخوابید هیچ وقت.
ا۱۱۵۲۸۹۴۱۵:۳۳:۴۱ ۱۳۹۸/۸/۱۲
اونم بدتر از این دولت نباشه بهتر نبود
ناشناس۱۱۵۲۴۲۳۱۱:۳۴:۰۴ ۱۳۹۸/۸/۱۲
عجب حالا که سیف رفته کاسه کوزه ها رو سرش میشکنند هرچند اون هم شریک بزرگ افتضاحات بود
محمد۱۱۵۲۴۳۸۱۱:۴۳:۴۵ ۱۳۹۸/۸/۱۲
کشور با من بمیرم تو بمیری اداره نمی‌شود! بیش از دو سال است که منتقدان لوایح مرتبط با FATF‌، از جمله پالرمو و CFT‌، علت مخالفت خود را با دلایل مستحکم و مستند حقوقی اعلام کرده و تصویب این لوایح از سوی دولت را فاجعه‌بار دانسته‌اند ولی دولت به هیچیک از آنها - تاکید می‌شود که به هیچیک از آن دلایل مستند و مستحکم- پاسخ نداده است! نان بعضی فقط در حاشیه سازی است نه کارمفید و پاسخگویی
امیر۱۱۵۲۶۰۲۱۲:۵۹:۵۸ ۱۳۹۸/۸/۱۲
تا دیروز میگفتین کشور با برجام اداره مشیود و اگر برجام نشود چنان میشود بعد هم که برجام رو اونجور به خورد ملت دادن گفتن تحریم ها در رررروز توافق همگی لغوشد .بعد ی عده گفتن لغو نشد ها گفتن چرا شد شما نمیفهمید حالابعد چهار سال میخواید ی چیز دیگه به خورد ملت بدین . کدون نادانی در جنگ اقتصادی اطلاعات اقتصادی خودشو میده به دیگران؟؟؟
هوشیا۱۱۵۲۴۹۰۱۲:۱۶:۰۸ ۱۳۹۸/۸/۱۲
ارز 4200 یک رانت بزرگ بود و باید پاسخ گو باشند.قابل توجه اینکه بانک مرکزی به برخی از افراد این ارز رو بیشتر از 4200 میفروخت
ناشناس۱۱۵۲۴۹۶۱۲:۱۷:۲۸ ۱۳۹۸/۸/۱۲
پور ابراهیمی بارها خودش گفته بود من مخالف این ۴۲۰۰ بوده و حتی قبلا برنامه چیز دیگری بوده ولی شب اجرای آن ارز من از تلویزیون شنیدم و تعجب کردم
ناشناس۱۱۵۲۴۹۷۱۲:۱۸:۱۵ ۱۳۹۸/۸/۱۲
این ارز 4200 تومانی جیب خیلی از آقازاده ها و .. های نحس را پر کرد
ناشناس۱۱۵۲۵۱۵۱۲:۲۴:۵۵ ۱۳۹۸/۸/۱۲
از حسن و اسحاق ملولم و 3 نون اقتصادی نوبخت نیلی نهاوندیان به اضافه سیف و معاون نظارتیش و معاون ارزیش باید دستگیر و محاکمه شوند اینها کشور را تا لبه پرتگاه برده اند
ناشناس۱۱۵۲۵۲۰۱۲:۲۶:۰۹ ۱۳۹۸/۸/۱۲
کم سوادی جهانگیری در قضیه توزیع ارز 4200 تومانی اثبات شد.
امیر۱۱۵۲۵۹۱۱۲:۵۷:۰۶ ۱۳۹۸/۸/۱۲
این ماجرا رو باید در کتابهای درسی آورده شود تا چشم مردم بازشود.
ناشناس۱۱۵۲۶۵۶۱۳:۲۴:۰۶ ۱۳۹۸/۸/۱۲
خوب الان ارزان کن
یک اصلاح طلب۱۱۵۲۶۶۸۱۳:۲۸:۵۹ ۱۳۹۸/۸/۱۲
3 نمره منفی نصیب روحانی می نمایم .
ناشناس۱۱۵۲۷۴۲۱۴:۰۴:۲۶ ۱۳۹۸/۸/۱۲
اگر همان نرخ ارز ۴۲۰۰ را به همه می دادن مشکلی درست نمی شد ولی چون به همه نمی دادن و می خواستند صرفه جویی کنند بازار چند نرخی ایجاد کرد
ملت۱۱۵۲۹۰۱۱۵:۳۷:۳۵ ۱۳۹۸/۸/۱۲
خدالعنتشون کنه که بازندگی مردم بازی کردن
ناشناس۱۱۵۲۹۴۰۱۶:۰۵:۲۵ ۱۳۹۸/۸/۱۲
دلار ۴۲۰۰ تومانی جهانگیری در دولت روحانی تنها برای این بود که جیب خودی ها را پُر کند و سفره غیر خودی ها را خالی و البته اینگونه تصمیمات در این چند دهه هزاران بار تکرار شده و می شود و خواهد شد .
ناشناس۱۱۵۲۹۶۳۱۶:۲۲:۲۸ ۱۳۹۸/۸/۱۲
سیف، مهدی جهانگیری، حسین فریدون، ارز 4200 علی برکتالله
علی۱۱۵۳۰۱۶۱۷:۰۲:۰۰ ۱۳۹۸/۸/۱۲
من خیلی از اقتصاد سر در نمیارم. اما با توجه به تجره معتقدم که دو نرخی کردن دلار به خودی خود بد نبود می‌تونست کالاهای ضروری رو با قیمت مناسب تامین کنه منتها چون نظارت نبود انگار که غذای هیئت باشه به هرکی که اومد این امتیاز رو دادند! نه در دادن این امتیاز سخت‌گیری شد و نه در روند استفاده از این امتیاز، نظارتی صورت گرفت.
ناشناس۱۱۵۳۰۳۴۱۷:۱۳:۵۳ ۱۳۹۸/۸/۱۲
علت این هست در دولت ها پست ها بجای شایسته سالاری رفاقتی و دارودسته ای و حزبی اعضا ستاد انتخاباتی تقسیم میشه
ناشناس۱۱۵۳۰۳۸۱۷:۱۷:۱۱ ۱۳۹۸/۸/۱۲
سیف بخاطر فامیل بودن با دکتر مظاهری ارتقا چند پله یکی گرفت و الا در حد مدیر شعبه بانک درجه دو هم نبود
ایرانی۱۱۵۳۰۴۹۱۷:۲۴:۵۸ ۱۳۹۸/۸/۱۲
هرچی بود مردم داغون شدن
ناشناس۱۱۵۳۱۵۸۱۸:۱۸:۱۹ ۱۳۹۸/۸/۱۲
آخه مگه مملکت دلسوز ندارد که سیف هر کاری که دلش خواست بکند ومملکت ومردم را سخره دشمنان قرار دهد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  2. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  3. اعتماد کنید و مطمئن باشید

  4. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  5. نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجت الاسلام صدیقی اقامه می‌شود

  6. این صدای اقتدار ایران است ...

  7. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  8. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  9. ارژنگ امیرفضلی و زندگی در شرایط سختِ تورنتو

  10. یک نکته قابل‌تامل در مورد توسعه قدرت نظامی ایران

  11. وحدت ملی با وعده صادق

  12. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  13. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  14. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  15. پشت‌پرده عقب‌نشینی صهیونیست ها از غزه

  16. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  17. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  18. درگیری لفظی علی دبیر و پیمان یوسفی روی آنتن زنده: شما تنت میخاره!

  19. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  20. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  21. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  22. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  23. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  24. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  25. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

پربحث‌های هفته

  1. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  2. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  3. افزایش ۳۵ درصدی مزد کاهش قدرت خرید کارگران را جبران نکرد

  4. اردوغان در حال بلعیدن ارس/ نقشه خطرناک ترکیه علیه محیط زیست ایران

  5. ماجرای طرح مالیات بر ازدواج چیست؟  

  6. تبلیغ کولرهای گازی ممنوع شد

  7. ریزش قابل توجه بهای سکه و طلا در کمتر از ۲۴ ساعت

  8. افزایش قیمت دلار آزاد و سکه در معاملات امروز بازار

  9. کاهش مصرف ۲۲ میلیون لیتری بنزین با توسعه CNG/ لزوم گازسوز شدن تاکسی‌های اینترنتی  

  10. مرغداری‌ها به ازای فروش هر کیلو مرغ ۱۲ هزار تومان ضرر می‌کنند!

  11. قیمت جدید گوشت، مرغ، برنج و روغن اعلام شد/ جدول قیمت

  12. زعفران ایرانی به سرنوشت پسته و فرش دچار شد  

  13. وزیر اقتصاد: عوامل کلیدی تأثیرگذار بر نرخ ارز در وضعیت مطلوبی قرار دارند  

  14. افزایش حقوق بازنشستگان تأمین‌ اجتماعی در پرداختی اردیبهشت اعمال خواهد شد

  15. قیمت خودرو فعلا تغییر نمی‌کند

  16. دستمزد ۱۴۰۳ ثابت ماند، حق مسکن کارگران افزایش نیافت

  17. موشک‌های سپاه کدام نقاط سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داد؟

  18. اعلام زمان دومین حراج شمش طلا/ خریداران تا پایان امروز ۳۵۰ میلیون تومان واریز کنند

  19. مأموریت تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی همراه با عدالت اجتماعی و کاهش فاصله طبقاتی

  20. اعمال افزایش حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران از اردیبهشت ماه

  21. چگونه ۲۰۰۰ دلار ارز سهمیه ای بگیریم؟

آخرین عناوین