فرانسه واسطه نیست، مهره آمریکاست

گروه سیاسی الف،   3980703093 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

فرانسوی‌ها در این روزها تلاش می‌کنند بین آمریکا و ایران نقش میانجیگر را بازی کنند و دولت ایران هم به نوعی این میانجیگری را پذیرفته است، اما دولتمردان توجه ندارند که فرانسه در پازل آمریکا و به نیابت از آن بازی می‌کند.

فرانسه واسطه نیست، مهره آمریکاست

 به گزارش الف فرانسه بعد از آغاز برنامه کاهش تعهدات تدریجی ایران در برجام، تلاش نموده است ایران را با ارائه طرحی راضی به ماندن در برجام و آمریکا را راضی به برداشتن بخشی از تحریم‌ها نماید. در این باره مذاکراتی بین ایران و فرانسه صورت گرفت و پیشنهادهایی بین طرفین رد و بدل شد. هر چند جزییات پیشنهادها مشخص نیست، اما از سوی فرانسوی‌های اعطای خط اعتباری 15 میلیارد دلاری در شکل وام به ایران پیشنهاد شده1 و به نظر می‌رسد دولت ایران این پیشنهاد را تاکنون نپذیرفته است2. از طرفی دیگر آمریکا مواضع ضد و نقیضی نسبت به پیشنهادات فرانسه داشته و ترامپ در ابتدا میانجیگری فرانسه را رد می‌کند و بعد از آن اخباری منتشر می‌شود که ترامپ پیشنهاد خط اعتبار 15 میلیاردی فرانسه را پذیرفته است3.

دولتمردان می‌گویند باید از تمام ظرفیت‌های دیپلماسی بهره گرفت، اما به نظر می‌رسد توجه ندارند که میانجیگری فرانسه تنها خدعه‌ای برای کلید زدن مذاکرات موشکی و منطقه‌ای است و فرانسه به نیابت از آمریکا وارد این بازی شده است و نمی‌توان به آن اعتماد کرد. با بررسی رفتار و عملکرد فرانسه در بزنگاه‌ها و نقاط عطف مهم طی چند سال اخیر، می‌توان متوجه شد که فرانسه در قبال ایران یا به نفع آمریکا عمل می‌کرده است و یا به نیابت از او.

کارشکنی فرانسه در مذاکرات منتهی به برجام

در طول مذاکرات منتهی به برجام چندین بار فرانسه در روند مذاکرات اختلال ایجاد کرد، به طوری که به گفته‌ جان کری این کارشکنی‌ها تعجب‌آور بود. جان‌کری، وزیر خارجه سابق آمریکا در فصل هجدهم کتاب خاطراتش «هر روز یک موهبتی است» در مورد مذاکرات هسته‌ای ماجرای یک تماس تلفنی از لوران فابیوس، وزیر خارجه سابق فرانسه را در روز اجرای برجام شرح داده است. او می‌نویسد: «وقتی که به وین برگشتیم؛ درحالی‌که آماده نهایی کردن اسناد برجام می‌شدیم، فدریکا موگرینی پیامی دریافت کرد مبنی‌بر اینکه برای لوران فابیوس سوال‌های جدیدی ایجاد شده که می‌خواهد قبل از آنکه موگرینی سند را به نیابت از اتحادیه اروپا امضا کند، پاسخ داده شوند4» . این کارشکنی‌ها در واقع همان بازی چماق و هویج بود، با این تفاوت که چماق به جای آمریکا در دست فرانسه بود.

اقدام دولت ایران برای جلوگیری از رفتارهای کارشکنانه فرانسه در مذاکرات برجامی

بعد از به نتیجه رسیدن مذاکرات و حصول توافق برجام ، دولتمردان با این فکر که با دادن امتیازهای کلان اقتصادی می‌توانیم فرانسه را به خود وابسته کنیم تا دیگر کارشکنی نکند، 90 درصد قراردادهای پسابرجامی از نظر ارزش قرارداد را با فرانسه و شرکت‌های فرانسوی امضا کرد. در این راستا، می‌توان به قرارداد خرید 100 فروند هواپیما از شرکت فرانسوی ایرباس، خرید 20 فروند هواپیما از شرکت فرانسوی ایتالیایی ATR، توافق ایران خودرو با پژو سیتروئن در زمینه تولید خودرو و تاسیس شرکت مشترک، توافق سایپا با پژو سیتروئن، قرارداد 20 ساله توسعه فاز 11 پارس جنوبی با شرکت توتال فرانسه اشاره نمود5.

یکی از ایرادات اساسی که درباره قرارداد توتال و اینجور قرارداد ها مطرح می‌شد، عدم درنظرگرفتن تمهیدات لازم در قرارداد برای شرایطی بود که تحریم‌های آمریکا مجددا اعمال بشود و شرکت‌های خارجی به دلیل ترس از نقض تحریم‌های آمریکا و مواجه شدن با تبعات آن، قرارداد را لغو و همکاری را رها کنند. در واقع مسئولین در آن زمان علی‌رغم هشدارهایی که داده شده بود، فکری برای شرایط فعلی کشورمان (خروج آمریکا از برجام) نکردند. در این راستا، بیژن زنگنه، وزیر نفت در جلسه‌ 21 تیرماه 1396 صحن علنی مجلس درباره قرارداد توتال درباره این موضوع گفت: «برخی مطرح می‌کنند با تحریم‌ها این شرکت ایران را ترک می‌کند در حالی که تعدد حضور این شرکت‌ها موجب می‌شود تحریم‌ها هرگز اتفاق نیفتد؛ زیرا خود آنها ضرر می‌کنند6».

این مسئله نشان می‌دهد ایده‌ی دولت برقراری رابطه‌ی اقتصادی بر پایه‌ی قراردادهای کلان و با تعداد زیاد اقتصادی با شرکت‌های بزرگ فرانسوی بود. اما دولتمردان توجه نداشتند که تنها از فرانسه شرکت‌های بزرگ برای عقد قراردادهای طولانی مدت به ایران آمده بودند و این اتفاق نمی‌تواند بدون چراغ سبز آمریکا رخ داده باشد. شرکت‌های فرانسوی با اجازه‌ی آمریکا به ایران آمدند و زمانی که اجازه آمریکا برداشته شد، زودتر از بقیه شرکت‌ها از ایران رفتند.

ادامه کارشکنی فرانسه بعد از خروج آمریکا از برجام

شرکت‌های فرانسوی خیلی سریع از ایران خارج شدند ولی کارشکنی و بدعهدی فرانسه به اینجا ختم نشد. فرانسه که یکی از وارد‌کنندگان نفت ایران بود، بنا به اعلام سایت SPglobal واردات نفت خود را در تابستان 97 (جولای و اوت سال 2018 میلادی) به صفر رساند. طبق آمار نشریه‌ی SPglobal7، در ماه جولای کشورهای فرانسه، کره‌ی جنوبی واردات خود را به صفر رسانده‌اند، در حالی که چین، هند، ژاپن، یونان، ایتالیا به واردات خود افزوه‌اند.

کارشکنی‌ها فرانسه تنها منحصر به فضای اقتصادی نیست، بلکه در فضای سیاسی نیز فرانسه در قبال ایران کارشکنی کرده است. در تاریخ 7 شهریور دولت فرانسه به دلیل یک نقشه‌ی ناکام در بمب‌گذاری در مراسم منافقین و رفتار خصمانه‌ی تهران نسبت به فرانسه، به دیپلمات‌ها و مقامات وزارت امور خارجه اش گفته است که تمام سفرهای غیرضرروی خود به ایران را به عقب بیاندازند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به این خبر گفته است که محدودیت‌های اعمال شده بر روی دیپلمات های فرانسوی صحیح نیست و روابط بین ایران و اروپا، و به طور خاص بین ایران و فرانسه دشمنانی دارد که باید نسبت به آن هوشیار باشیم8.

البته این پایان ماجرا نبود و در دهم مهر ماه وزارت کشور، اقتصاد و امور خارجه‌ی فرانسه طی انتشار اعلامیه‌ای خبر دادند مقامات فرانسه دارایی‌ها وزارت اطلاعات ایران و دو ایرانی را در فرانسه مسدود کرده‌اند. در اعلامیه مذکور آمده استفرانسه با اتخاذ چنین تصمیمی،حمایت خود از مبارزه با تروریسم در همه انواع آن به ویژه در خاک خود را به نمایش می گذارد9». به دنبال این اتفاق رویترز اعلام نمود که دولت فرانسه در مهرماه 97 یک دیپلمات ایرانی را در پاسخ به نقشه‌ی بمب‌گذاری اخراج کرده است10.

فرانسه در اقدامات سیاسی و دیپلماتیک آمریکا علیه برنامه موشکی ایران، کاملا با آمریکا همراستا و همراه بود. آذر ماه سال 97، برایان هوک، نماینده‌ی ویژه آمریکا در امور ایران که ماموریت هماهنگی کمپین فشار سیاسی و دیپلماتیک به ایران را دارد، در حضور خبرنگاران و نمایندگان کشورهای کره‌ی جنوبی، ژاپن، رژیم صهیونیستی، انگلیس، فرانسه، آلمان، هلند، ایتالیا، بحرین، امارات و یمن و افغانستان با راه انداختن نمایش رسانه‌ای از ماکت موشک‌های ایران اقدام به عملیات دیپلماتیک و رسانه‌ای علیه کشورمان نمود11. به دنبال نمایش رسانه‌ای و سیاسی برایان هوک، 10 آذر ماه مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ایران ادعا نمود آزمایش موشکی ایران نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت است چرا که ایران موشک بالستیک میان بردی را آزمایش نموده که قابلیت حمل سلاح هسته‌ای دارد. همراه با آمریکا، در 13 آذر ماه نمایندگان فرانسه و انگلیس در سازمان ملل درخواست کردند که جلسات مشورتی شورای امنیت سازمان ملل در رابطه با آزمایش‌های موشکی ایران برقرار شود و این جلسه فورا برگزار گردید. یک دیپلمات روس در رابطه با این جلسه گفت12: « انگلیس و فرانسه خواستار برگزاری نشست شورای امنیت به خاطر اخبار منتشره درباره آزمایش موشک‌های بالستیک در ایران شدند، در حالی که هیچ دلیل و مدرکی برای نقض قطعنامه شورای امنیت از سوی مقامات تهران ارائه نکردند».

مذاکره برای مذاکره

با توجه به توضیحاتی که در مورد مواضع و عملکرد فرانسه داده شد، به طور قطع می‌توان گفت فرانسه مهره‌ی آمریکاست و در پازل آمریکا بازی می‌کند. بنابراین میانجیگری فرانسه بین ایران و آمریکا، حرکت فریبکارانه‌ای جز برای کلید زدن مذاکرات موشکی و منطقه‌ای نیست. به این صورت که ارائه خط اعتباری 15 میلیارد دلاری برای مدت کوتاه، بودجه معتاد به نفت ایران را که در اثر تحریم‌ها دسترسی خود به درآمدهای نفتی را از دست داده است، مدتی از نظر اقتصادی سرخوش خواهد کرد و این سرخوشی زمینه را برای مذاکرات منطقه‌ای و موشکی فراهم می‌آورد. این برنامه‌ی غربی‌هاست و قبل از خروج آمریکا از برجام نیز برنامه همین بوده است.

شاید در این برهه دولت آمریکا از سوی خود نرمشی نشان بدهد، اما دولتمردان باید بدانند که این نرمش و کوتاه آمدن یک حرکت تاکتیکی ناظر به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است و بعد از انتخابات فشارها بیشتر خواهد شد. بنابراین چراغ سبز نشان دادن برای مذاکره، نه تنها فشارها را کاهش نخواهد داد بلکه طرف مقابل با این محاسبه که دولت ایران به تنگ آمده است، فشارها را افزایش خواهد داد.

دولت نباید ناظر به شرایط انتخاباتی در داخل آمریکا و هم‌چنین در داخل ایران تصمیم‌گیری نماید، چرا که تحریم برای دولت‌های آمریکا چه جمهوری‌خواه و چه دموکرات، یک ابزار راهبردی است و در برابر این راهبرد بایستی راهبرد مقاومت و خنثی‌سازی تحریم را در پیش گرفت. مذاکره، بیشتر از یک ابزار تاکتیکی برای برداشتن میوه راهبرد مقاومت در برابر تحریم نیست. مذاکره راهبرد نیست و راهبرد مذاکره مقصدی جز سراب ندارد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۱۰۷۵۷۸۱۲:۴۸:۳۳ ۱۳۹۸/۷/۳
دیروز در بیانیه ای ، انگلیس و فرانسه ایران را متهم کردند، انوقت اقای روحانی به استقبال انها شتافت !!
ناشناس۱۱۰۷۶۹۴۱۳:۳۱:۴۹ ۱۳۹۸/۷/۳
آلمان یادت رفت
ناشناس۱۱۰۷۵۸۳۱۲:۵۰:۱۳ ۱۳۹۸/۷/۳
نویسنده تازه فهمیده ....کل اروپا و 90 درصد دنیا نوکر و مهره امریکا هستند.
ناشناس۱۱۰۷۶۲۱۱۳:۰۰:۵۲ ۱۳۹۸/۷/۳
اين مهره امريكا بودن خيلي كاربرد داشته !! همه مهره امريكا بودن همه توطيه گر بودند همه در صدد نابودي ما بودند همه دشمنان قسم خورده ما بودند همه بد بودند و ما خوب !!!!!!!!!
ناشناس۱۱۰۷۷۲۷۱۳:۵۰:۴۸ ۱۳۹۸/۷/۳
و بهترین گزینه برای سوء مدیریت سران که مشکلات کشور رو متوصل کنن به امریکا
ناشناس۱۱۰۷۷۸۱۱۴:۰۹:۴۵ ۱۳۹۸/۷/۳
آدمی که نخاد بفهمه؛ نمیفهمه!
ناشناس۱۱۰۷۸۱۹۱۴:۲۷:۵۶ ۱۳۹۸/۷/۳
قیاس به نفس نکن با حرفهای شما یقین پیدا می کنم که دنیا پر از شر و آخر الزمان است خود کم بینی هم حدی دارد
ناشناس۱۱۰۷۷۰۳۱۳:۳۶:۳۸ ۱۳۹۸/۷/۳
از قدیم گفتن سگ زرد برادر شغاله
ناشناس۱۱۰۷۷۰۴۱۳:۳۷:۲۷ ۱۳۹۸/۷/۳
این فرانسوی های ناتو برای رسیدن به قراردادهای چرب و چیلی توسعه پارس جنوبی و همچنین حفظ کردن بازار انحصاری خودرو در ایران حتی از خود ایران و امریکا هم بیشتر دارن تلاش میکنن معامله جوش بخوره!
ناشناس۱۱۰۷۷۱۹۱۳:۴۷:۱۶ ۱۳۹۸/۷/۳
اگه نیستن چرا با یک تشر امریکا به تعهداتشون عمل نکردن. تو برجام که ما خوب بودیم و به همه تعهداتمون عمل کردیم به نظر شما که همش ایران مقصره عیب کار کجاست
ناشناس۱۱۰۸۰۰۸۱۶:۰۹:۰۲ ۱۳۹۸/۷/۳
....اما دولتمردان توجه ندارند که فرانسه در پازل آمریکا و به نیابت از آن بازی می‌کند.... شما آگاهشون کن تا دیر نشده ، عجب این دولتمردان دیر فهم و کج فهم هستن !!!
ناشناس۱۱۰۸۰۳۴۱۶:۳۶:۳۷ ۱۳۹۸/۷/۳
باید مراقب« مکر» مکرون بود.
دیده بان۱۱۰۸۲۰۸۱۸:۵۷:۵۱ ۱۳۹۸/۷/۳
اگه فرانسه بد بود چرا بدو بدو قرارداد با پژو و رنو و توتال و ........... را بستید؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. و ناگهان اخلاق!

  4. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  5. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  6. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  7. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  8. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  9. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  12. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  13. دبی؛ چند روز پس از سیل

  14. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  15. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  16. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  17. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

  18. فریب نخوریم! 

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

پربحث‌های هفته

  1. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  2. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  3. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  4. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  5. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  6. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  7. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  8. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  9. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  10. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  11. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  12. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  13. واکنش محمود احمدی نژاد به حمله موشکی ایران

  14. نظرات برگزیده مخاطبان الف: آموزش و تربیت در رعایت حجاب بیشترین تاثیر را دارد/ عملیات وعده صادق یک پیروزی بزرگ برای ایران بود

  15. هزینه عملیات وعده صادق به ۲۰ میلیون دلار هم نرسید/ دست آخرین توان نظامی ایران هنوز رو نشده است

  16. اژه‌ای: در قضیه حجاب نمی‌خواهیم هر فردِ کم توجه به قوانین را کیفر کنیم  

  17. عملیات "وعده صادق" ؛ بررسی ابعاد تسلیحاتی نظامی

  18. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  19. واکنش احمدی‌نژاد به عملیات موشکی سپاه/ وعده زارع‌پور درباره افزایش سرعت اینترنت

  20. شبيه‌سازي جنگ ايران و آمريكا

  21. یک سیلی برای تنبیه

  22. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  23. بایدن: ایران به‌دنبال محو اسرائیل است

  24. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  25. رئیسی: می‌گفتند روی موشک‌ها شعار مرگ بر اسرائیل ننویسیم        

آخرین عناوین