سلاخی پشت درهای بسته

گروه جهان الف،   3970717020 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

ربوده شدن سعد حریری نخست‌وزیر لبنان در عربستان سعودی هنوز تازه است اما دستگاه اطلاعاتی عربستان درگیر یک موضوع تازه‌تر شده است.

سلاخی پشت درهای بسته

ایسنا نوشت: «جمال خاشقچی»،‌ مردی که به عنوان «روزنامه‌نگار منتقد عربستانی» معرفی می‌شود، ‌روز سه‌شنبه دهم مهرماه به روایتی به سفارت عربستان فراخوانده شده است و به روایتی دیگر برای ثبت ازدواجش به سفارت عربستان رفته است و کسی زنده خارج شدندش از سفارت را ندیده است! ‌حالا بعد از یک هفته از ورود خاشقچی به سفارت عربستان در ترکیه،‌ جسد تکه‌تکه شده او در استانبول پیدا شده است.

خاشقچی ۵۹ ساله، همکار روزنامه واشنگتن‌پست، پس از آنکه محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان برگزیده شد، به آمریکا رفت.

او مقالاتی را در انتقاد به جنگ عربستان با یمن، اختلافات اخیر ریاض با کانادا و بازداشت فعالان حقوق زنان به دنبال صدور اجازه رانندگی در این کشور نوشته بود.

خاشقچی در یکی از مقالات خود در ۲۱ مه نوشت: این بازداشت‌ها مخمصه و وضع خطرناکی را که همه شهروندان عربستان سعودی با آن مواجه هستند، نشان می‌دهد. از ما خواسته شده امید آزادی سیاسی را رها کنیم و درباره این بازداشت‌ها و ممنوعیت‌های سفر که نه تنها منتقدان بلکه خانواده‌های آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده، سکوت کنیم. آنها انتظار دارند که ما این اصلاحات اجتماعی و ولیعهد عربستان را به شدت تحسین کنیم و از نزدیک شدن به شهروندان سعودی پیشگام که دهه‌ها پیش جرات کرده‌اند و به این مسائل پرداخته‌اند، اجتناب کنیم.

او به خاطر مصاحبه‌هایش با اسامه بن‌لادن رهبر سابق القاعده بین سال‌های ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۵ معروف است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ خاشقچی تلاش کرد تا بن‌لادن را متقاعد به آشتی با خاندان سلطنتی آل سعود و بازگشتش از سودان به خانه کند اما بن‌لادن این پیشنهاد را رد کرده بود.

خاشقچی روابطش با سران سعودی را حفظ کرده و در سال ۲۰۱۵ میلادی با حمایت شاهزاده ولید بن طلال، یک شبکه خبری ماهواره‌ای تحت عنوان العرب از بحرین راه‌اندازی کرد. این شبکه تنها ۱۱ ساعت فعالیت داشت و پس از آن تعطیل شد. شاهزاده بن طلال نیز پس از آن توسط شاهزاده محمد بن سلمان در سال ۲۰۱۷ میلادی بازداشت شد.

خاشقچی در مطلبی در تاریخ هفت اوت نوشت: در حال حاضر شهروندان عربستان دیگر دلیل منطقی پشت این موج بی‌وقفه بازداشت‌ها را درک نمی‌کنند. این بازداشت‌های تعمدی بسیاری را به سکوت وادار کرده و بسیاری دیگر را نیز مجبور به ترک کشور کرده است.

وی در نصیحتی به پادشاه عربستان سعودی نوشت: راه بهتری نیز برای پادشاهی عربستان برای اجتناب از انتقادات غرب وجود دارد. تنها کافی است که فعالان حقوق بشر را آزاد و بازداشت‌های غیرضروری را که وجهه عربستان را لکه‌دار کرده، متوقف کنید.

در حالی که عربستان تلاش می‌کند قتل این روزنامه‌نگار منتقد را به مخالفان و دشمنان عربستان نسبت دهد،‌ برخی مسئولیت را متوجه ترکیه می‌دانند و لشگریان مجازی در شبکه‌های اجتماعی، قطر ‌و ایران را متهم به دست داشتن در قتل او می‌کنند. با این حال، دولت ترکیه می‌گوید «دلایل غیرقابل انکار» وجود دارد که جمال خاشقچی در سفارت عربستان در ترکیه به قتل رسیده است. همچنین گفته می‌شود چند روز قبل از ناپدید شدن آقای خاشقچی در سفارت عربستان، ۱۵ نفر شهروند عربستانی با ویزای دیپلماتیک وارد ترکیه شده‌اند که در میان آنها تعدادی متخصص بیهوشی و متخصصان بازجویی هم حضور داشته‌اند.

این اولین بار نیست که حکومت عربستان سعودی متهم به قتل یک روزنامه‌نگار و فعال سیاسی شده است. یکی از اولین نمونه‌های این برخورد حکومت سعودی با مخالفان،‌ ربودن و قتل «ناصر السعید» از اولین مخالفان خاندان سعودی است که در لبنان دزدیده شد و در عربستان به قتل رسید. اتهام قتل «محمد آل مفرح» از دیگر مخالفان حکومت سعودی و پایه‌گذار حزب امت اسلامی که دور از کشورش در سال ۲۰۱۴ در ترکیه کشته شد نیز متوجه حکومت آل سعود است. مرگ «امیر سلطان بن ترکی بن عبدالعزیز» هم که بر اثر بیماری و در نیویورک اتفاق افتاد برای خیلی‌ها هنوز معمایی حل نشده است و نزدیکانش ولی‌عهد فعلی عربستان را در آن دخیل می‌دانند. علاوه بر او دو شاهزاده منتقد دیگر حکومت عربستان که در اروپا زندگی می‌کردند،‌ «ترکی بن بندر» و «سعود بن سیف النصر» هم بدون اختیار خودشان از اروپا به عربستان بازگردانده شدند اما دیگر زنده دیده نشدند.

حتی با وجود این کارنامه دولت عربستان،‌ برخی هستند که به قتل جمال خاشقچی در ترکیه به دست نیروهای اطلاعاتی عربستان شک دارند. این مساله که خاشقچی در زمان زندگی‌اش در عربستان همواره در روزنامه‌های منتقد دولت کار کرده،‌ تلاش کرده با حمایت شاهزاده بن‌طلال مغضوب ولی‌عهد فعلی عربستان یک شبکه تلویزیونی راه بیندازد،‌ به بازداشت یک اقتصاددان منتقد حکومت عربستان اعتراض کرده است و در مقاله‌ای در روزنامه واشنگتن پست از عربستان خواسته است جنگ علیه مردم یمن را متوقف کند تا کرامت را به کشور عربستان بازگرداند هم مدافعان دولت عربستان را قانع نمی‌کند که ممکن است در ماجرای ناپدید شدن او، دولت هم نقشی داشته باشد.

روزنامه «واشنگتن پست»،‌ نامزد آقای خاشقچی و دولت ترکیه،‌ در حال حاضر مهم‌ترین مدعیان قتل خاشقچی هستند. روزنامه واشنگتن پست در شماره‌ای که سه روز بعد از گم شدن خاشقچی منتشر کرد،‌ دو ستون از یکی از صفحات خود را خالی گذاشت و با انتشار عکس خاشقچی از او به عنوان «صدایی گمشده» یاد کرد. شورای سردبیری این روزنامه هم یک هفته بعد از گم شدن خاشقچی،‌ از عربستان خواسته است در مورد گم شدن آقای خاشقچی و همین طور ماجرای آن ۱۵ نفری که با ویزای دیپلماتیک وارد ترکیه شده بودند، توضیح دهد.

خدیجه جنگیز،‌ نامزد خاشقچی که روز گم شدنش او را تا ورودی کنسولگری عربستان در استانبول همراهی کرده است، ادعای کنسولگری در مورد خروج او از در ساختمان را تایید نمی‌کند و در روزهای گذشته در فضای مجازی و واقعی تمام تلاش خود را برای جلب توجه به ربوده‌شدن و قتل خاشقچی کرده است. وزارت خارجه ترکیه،‌ سفیر عربستان را در مورد این موضوع احضار کرده است. رسانه‌های عربستان می‌گویند دولت عربستان اجازه بررسی کنسولگری را به ماموران تحقیق در مورد پرونده قتل خاشقچی داده است. علاوه بر این عربستان می‌گوید فیلم‌های خروج خاشقچی از سفارت وجود دارد اما هنوز این فیلم‌ها را به مسئولانی که مشغول تحقیق در مورد پرونده هستند، تحویل نداده است. ویدئویی از داخل کنسولگری عربستان در استانبول منتشر شده که نشان می‌دهد کارکنان کنسولگری مشغول نشان‌دادن کشوها و کمدها به خبرنگاران رویترز هستند تا ثابت کنند آقای خاشقچی در کنسولگری حضور ندارد؛ این ویدئو به جای افزایش حسن ظن به عربستان، دستمایه شوخی شده است.

خدیجه جنگیز کمپینی برای پیگیری ماجرای ربوده شدن و قتل جمال خاشقچی به راه انداخته است

رجب طیب اردوغان یک هفته بعد از گم شدن آقای خاشقچی روز یکشنبه گفته است که به عنوان رئیس جمهوری ترکیه مساله گم شدن خبرنگار واشنگتن پست در این کشور را پیگیری می‌کند و ابراز امیدواری کرده است که ترکیه در این ماجرا «در موقعیتی که دوست ندارد» قرار نگیرد.

عربستان در حال حاضر به غیر از جنگ با یمن، درگیری‌های دیگری هم دارد. رئیس جمهوری تازه به دوران رسیده آمریکا نشان داده است که می‌خواهد سهم بیشتری از دلارهای نفتی عربستان را در قبال حمایت از این کشور در برابر رقبای منطقه‌ای‌اش به آمریکا بازگرداند،‌ پروژه‌های بلندپروازانه اصلاحات اقتصادی ولی‌عهد جوان عربستان در مورد واگذاری سهام شرکت نفت این کشور و همچنین برنامه تولید برق خورشیدی آن یک بار دیگر به «بعد» موکول شده است و همزمان عربستان می‌خواهد نشان دهد که یک بار دیگر در موقعیت تحریم فروش نفت ایران، جامعه جهانی می‌تواند برای تامین نفت مورد نیازش به این کشور اطمینان کند و این مساله به درگیری‌های منطقه‌ای فعلی عربستان دامن خواهد زد. احتمالا این بهترین زمان ممکن برای باز کردن یک جبهه نبرد تازه با رقیب منطقه‌ای پرقدرتی مانند ترکیه نبوده است؟

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۸۶۰۸۹۰۸:۱۲:۰۸ ۱۳۹۷/۷/۱۷
من جای خانمی که قرار بود همسر ایشون بشه بودم یه احتمال دیگه هم میدادم واون این بود که نکنه طرف خواسته از زیر ازدواج با من در بره ویه جوری جیم شده !
ناشناس۵۸۶۱۷۲۰۹:۳۰:۱۱ ۱۳۹۷/۷/۱۷
برادران عزیز دیکتاتورها برای بقای خود به هر جنایتی دست میزنند و فرقی بین انها نیست
ناشناس۵۸۶۷۸۸۱۵:۵۸:۱۰ ۱۳۹۷/۷/۱۷
مثل رضا شاه و پسر ش
ناشناس۵۸۶۹۹۰۱۸:۳۶:۴۲ ۱۳۹۷/۷/۱۷
زدی کوچه خاکی
ناشناس۵۸۶۱۹۲۰۹:۴۲:۵۸ ۱۳۹۷/۷/۱۷
رژیم قاتل
مجتبى۵۸۶۳۴۸۱۱:۳۱:۲۴ ۱۳۹۷/۷/۱۷
تا امروز صبح پلیس ترکیه هشت تکه از جسد شهید خاشقچی پیدا کرد اطلاعات رسیده سفیر عربستان ایشان بیست تا تکه کرد ماند ۱۲ تکه لعنت بر ال سقوط
قلی۵۸۶۵۴۶۱۳:۳۱:۵۵ ۱۳۹۷/۷/۱۷
شهید شده
ناشناس۵۸۶۷۵۹۱۵:۳۴:۴۸ ۱۳۹۷/۷/۱۷
اطلاعات به تو رسیده؟!؟!
ناشناس۵۸۶۵۳۵۱۳:۲۵:۵۲ ۱۳۹۷/۷/۱۷
طنز تلخ روزگار سعودی رئیس دوره ای حقوق بشر سازمان ملل نامتحد است . پی نوشت :ضمنا برای استحضار تصویب کنندگان CFT خشگ ابری که شود زاب تهی ناید از وی صفت ابدهی
ناشناس۵۸۶۵۵۷۱۳:۴۲:۱۳ ۱۳۹۷/۷/۱۷
... انسانیت نمی فهمند خدا پیامبران زیادی برای هدایتشان فرستاد ولی انها هدایت شدنی نیستند سرانجام قهر خدا غضبشان خواهد کرد.مانند قوم لوط
محرم۵۸۷۰۱۳۱۸:۵۳:۲۴ ۱۳۹۷/۷/۱۷
یاد دیپلمات شهید فاجعه منا افتادم . شهید رکن آبادی که بعد از حادثه منا توسط رژیم خبیث آل سعود دستگیر و مظلومانه به شهادت رسید.
سید۵۸۷۱۵۲۲۱:۳۱:۰۶ ۱۳۹۷/۷/۱۷
7 هزار حاجی را کشت خم به ابرو نیاورد و حتی حاضر به عذر خواهی نشد. حالا بیاد برا یه نفر جواب پس بده
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

آخرین عناوین