مومنی: برخی از شفافیت می‌ترسند/ رانت ۴۳۲هزار میلیارد تومانی از محل افزایش نرخ ارز/ هر بلایی که سر تولید بیاید، برای مسوولان مهم نیست!/ بازار ثانویه ارز، نام بازار را لجن‌‌‌‌مال کرده است

گروه اقتصادی الف،   3970602125 ۳۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

رئیس موسسه دین و اقتصاد با بیان اینکه در سال گذشته 108 میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم، با اشاره با بازار ثانویه گفت: این چه بازاری است که 80 درصد ورودی آن از محل صادرات سه گروه حاصل شده و بعد رییس بانک مرکزی می‌‌‌‌گویید ما با قیمت کاری نداریم و ندارهای قادر به خرید کالاهای تولید شده در داخل نیستند و داراهای هم مایل به خرید آن نیستند.

مومنی: برخی از شفافیت می‌ترسند/ رانت ۴۳۲هزار میلیارد تومانی از محل افزایش نرخ ارز/ هر بلایی که سر تولید بیاید، برای مسوولان مهم نیست!/ بازار ثانویه ارز، نام بازار را لجن‌‌‌‌مال کرده است
به گزارش الف‌؛ فرشاد مومنی با بیان اینکه صدور ۳۳بخشنامه طی ۵ماه را نشانه یک علامت اشکار اشفتگی و ناتوانی فکری در مدیریت اقتصادی کشور دانست و گفت: این موضوع به اندازه کافی گویای آن است که تشطت فکری چه در فهم واقعیت های موجود اقتصاد سیاسی ایران و چه در تحلیل نحوه پیوند بین متغیرها با وضوح کامل از این طریق قابل فهم است و نشان می دهد نظام تصمیم گیری اقتصادی به ویژه در کل ساختار قدرت به شکلی در تسهیل گروه های غیر مولد قرار دارد و جهت گیری هایی که طی سه دهه گذشته وجود دارد به صورت فزاینده این مسئله را گواهی می دهد و در هر حال برای مواجه موثر با شرایط کنونی هردوی اینها باید در نظر گرفته شود؛ ضعف عمده فکری شدید که دولت با آن روبروست.
 
وی افزود: هم اینکه گروه های پرنفوذ و ذی‌نفع و عموما غیر مولد و رانتی جایگاه بسیار رفیعی در جهت گیری های اقتصادی دارند و باید امیدوار بود تا نهادهای نظارتی مخصوصا مجلس راجع به مسئله خطیر و سرنوشت ساز فساد فکر جدی کند، زیرا بارها تاکید کرده‌‌‌ایم برخورد انفعالی و پسینی با مسئله فساد به هیچ وجه راهگشا نیست و از طریق برنامه مبتنی بر پیش گیری می‌توان با فساد برخورد فعال و موثر و بازدارنده کرد. در مناسبات رانتی، سنت بر این است که خود دزدها فریاد آی دزد سر می‌دهند.
 
مومنی ادامه داد: در اقتصاد سیاسی رانتی اساس و بقای مناسبات رانتی به عدم شفافیت و دستکاری واقعیت وابسته است و امروز شاهد این هستیم که گروه های پر نفوذ غیر مولد که متوجه این مسئله شده اند سرمایه گذاری های بزرگی می کنند و مافیای رسانه ای شکل گرفته است که از طریق دستکاری واقعیت نظام تصمیم گیری، ما را گیج می کند و مسائل کم اهمیت را به طرز غیر عادی بزرگ و مسائل مهم را به طرز غیر عادی کوچک می کنند و بخشی از واقعیت را به طور کلی واژگون به نمایش می گذارد. اگر دقت کنید هر روز از این ماجرا را در سطح رسانه ها می توانید دید.
 
رییس موسسه دین و اقتصاد گفت: در طی این سه دهه گروه های رانتی و کاسب همواره با صدای بلند این مسئله را مطرح می کردند که راه نجات اقتصاد ایران از نرخ های افزایش یافته ارز می گذرد؛ در طی سه دهه گذشته و دائما دولت را ترغیب به این مسئله می کردند و اکنون که در همین 5 ماه گذشته نرخ ارز چند برابر افزایش پیدا کرد، کدام یک از این ادعاها و وعده ها محقق شد؟ اما مستندات کم و بیش روشن است و جوابی جز شرم و سرافکندگی نیست.
 
وی با بیان اینکه آقای روحانی در بحبوحه حادترین مشکلات اقتصادی، یک دولت بدون اقتصاددان تشکیل داده است، گفت: اگر دولت بدون اقتصاددان که به نظرم نسبت با مسائل ملی مشکوک است، به هر مصلحتی که تشکیل شده، الان غیر متخصصان هم می توانند بپرسند در این ۵ماه چه اتفاق مثبتی رخ داده است؟ نظام ملی چه دستاوردی را تجربه کرد؟ آیا اعتبار دولت نزدم مردم بالا رفت؟ آیا اعتماد از دست رفته تولید کنندگان بهبود پیدا کرد یا الگوی مصرف تسهیل شد؟ انگیزه سرمایه گذاری مولد در چنین شرایطی بیشتر شد
 
این اقتصاددان ادامه داد: همه آنهایی که با دروغ بافی هایی مانند ماجرای فنر نرخ ارز و استناد مجعول به یک متغیر از میان ده ها متغیر و تحویل کل ماجرای سرنوشت نرخ ارز به تفاوت تورم ها و از این قبیل، دولت را ترغیب می کردند که نرخ ارز را افزایش دهد، الان باید مورد سوال قرار گیرند، که چه از بیخ گوش رئیس جمهور تا بیخ گوش بقیه مقامات کشور که از این موضوع شنیده شد، حداقل بیایند پاسخ بدهند که تا این لحظه کدام یک از آن عناصر بهبود یافته است و بعد چه چشم اندازی ارائه می دهند؟

مومنی گفت: تولیدکنندگان در شرایط بدی هستند و با وجود مشکلات به وجود آمده که در صورت ادامه‌‌‌دار شدن هزینه‌های فاجعه‌‌‌آمیز آن در آینده افزایش خواهد داشت، و باید گفت‌وگوی ملی را تشکیل داده و سطح نظام تصمیم‌‌گیری را ارتقا دهیم، شخصاً در سه سال گذشته تاکید کردم که وقتی رییس‌‌جمهور پیشین آمریکا اعلام می‌‌‌کند توافق برجام مبتنی بر راست‌‌‌آزمایی است به معنی این است که برجام یک گام ثبات‌‌‌بخش اما شکننده است و با کوچکترین بهانه‌ای به هم می‌‌‌ریزد و بایسته‌‌های کشور باید مورد توجه قرار گیرد و البته این موضوع را در جلسه‌‌ای با خود اقای روحانی مطرح کردیم اما دقیقا عکس آن عمل شد.

وی با با یان اینکه بارها اعلام کردیم که شگفت انگیز بودن و احیانا مشکوک بودن طرز اداره اقتصاد کشور در دوره حسن روحانی تقریبا هم تراز چیزی است که در دوره احمدی نژاد بود، گفت: در دوره احمدی نژاد شعارهای رادیکال و تنش‌‌‌زا مطرح می‌‌‌شد، وابستگی ارزی به هر واحد GDP در ایران نسبت به دنیای خارج ۵برابر شد، این روند دوره روحانی هم استمرار پیدا کرده؛در دوره احمدی نژاد در یک ابعاد بی سابقه ای هم تولید هم بدنام و هم به یکی از محمل ها برای توزیع رانت تبدیل شد و اینکه این میزان منابع ارزی کشور به تولید تخصیص داده شده، حرف قابل قبولی نیست و باید پرسید کدام تولید و کدام برنامه؟.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه به رئیس جمهور توصیه کردم باید به اعضای هیئت وزیران کتاب هنر تحریم‌ها از ریچارد لفیو را بخوانند، گفت: یکی از مولفه های راهبردی این کتاب این است که برای یک کشور توسعه نیافته در شرایط خطیر هیچ ابزاری به اندازه پشتوانه ارزی نقطه اتکای مواجهه با بحرانهای کوچک و بزرگ نیست و باید برنامه ریزی کرد تا منابع ارزی ایران در مسیرهای مصرفی لوکس و غیر توسعه‌ای به کار گرفته شود و تا ایران از پشتوانه کاملا محروم شود. 

این اقتصاددان با بیان اینکه در مورد میانگین صادرات سالیانه دوره احمدی نژاد و روحانی تقریبا مساوی است، گفت: شدت واردات کالاهای لوکس و تجملی و ضد توسعه ای در این دوره از دوره قبل از خودش کمتر نشده و با کمال تاسف  افشای نحوه تخصیص و عملکرد دلارهای تخصیص یافته نشانه داد نظم و نسقی وجود ندارد و اگر حداقل نگرش استراتژیک برای بقای کشور در شرایط بازگشت به تحریم ها وجود داشته باشد باید تک تک دلارهایی وجود دارد به عنوان حیاتی ترین ذخایر استراتژیک ملی تلقی شود و برای تخصیص هر یک دلار باید از یک سیستم چندلایه کارشناسی عبور کند.

به گفته وی، مشاهده شد چقدر شتابزده، مشکوک و آلوده به فساد و رانت چند ده میلیارد دلار در همین چند ماه اخیر تخصیص پیدا کرده و بخش بزرگی از آن که برملا شد نشان داد به نام چه چیزهایی بود و به کام چه کسانی تمام شد. سهل انگاری ها اگر نسبت به دروه احمدی نژاد بیشتر نشده باشد کمتر هم نشده است.

مومنی با تاکید بر اینکه سه دهه است که طیفی از غیر مولدها، رانت جوها، دلالها و رباخورها دائما همه دولت های سه دهه گذشته را تهییج می کردند که نرخ ارز را افزایش دهید تا رستگار شوید، گفت: چند هزار برابر باید نرخ ارز افزایش پیدا کند تا آن وعده ها اتفاق بیافتد؛  در همین 5 ماهه اخیر که چند برابر شده، ایا یک از علائم امیدوار کننده ای که وعده دادند رخ داد؟ آیا زمان آن نرسیده که فکر بایسته‌ای شود؟ متاسفانه شاهد ادامه رفتارها در دولت و مجلس هستیم و غم انگیزترین قسمت ماجرا این است که در دو کمیسیون تخصصی اقتصاد و برنامه و بودجه، اختصاص ارز در بازار ثانویه مطرح می‌‌‌شود و جای شگفتی دارد که صداوسیما با برگزاری چند برنامه برگزار کرد و این دونفر مجال پیدا کردند که حرف‌های سست و غیر کارشناسی در این زمینه بزنند.

وی با اشاره نحوه هزینه کرد درآمد ارزی کشور در سال گذشته اظهار کرد: بر اساس گزارش های رسمی در سال گذشته کشور حدود به ۱۰۸میلیارد دلار درآمد ارزی داشته است که حدود ۹۰درصد کل ارزی که وارد کشور می شود، محصول صدور مواد خام و رانتی است و  انتظار این بود که در شرایط بحرانی حاد دست از توجیه های ناموجه برداشته شود و با ضابطه و معیار روشنی درباره طرز تخصیص دلارهای نفتی حداقل در سال ۹۶یک گفتگوی ملی شکل دهیم، هر چند ۵ ماه از سال ۹۷را هم از دست داده ایم اما از تجربیات، آن درس بگیریم، زیرا از کل آنچه به عنوان درآمد صادرات غیر نفتی در سال ۱۳۹۶حاصل شده حدود ۵۳درصد مربوط به صادرات محصولات پتروشیمیایی، فلزات اساسی و معدنی است که این موارد جزو دارایی های عمومی محسوب می‌شود و باید حساب و کتاب‌های بین نسلی در طرز تخصیص آن حاکم شود و اگر هر لحظه در این زمینه تاخیر و تعلل داشته باشیم، می تواند برای ما بسیار خطرناک باشد.

به گفته استاد دانشگاه دانشگاه علامه طباطبایی، شاهد دستکاری مفاهیم و سردرگمی در این موضوع هستیم؛ به طوری که در نامه اخیر اقتصاددانان نیز مطرح شده که با یک حساب سرانگشتی، اقتصاد سیاسی ایران در یک بزنگاه تاریخی در زمینه قاعده‌‌گذاری‌‌های مشکوک به ویژه ارز قرار دارد و وارد فاز جدیدی شده که در آن رانت حاصل از سیاست‌های اشتباه بیشتر از رانت حاصل از رانت نفت شده و باید در مورد طول و عرض آن گفت‌وگو صورت گیرد. صادرات پتروشیمی‌‌‌ها، فلزات و معدنی‌‌‌ها در سال گذشته حدودبه 24 میلیارد دلار بود و که این رقم برای امسال به ۳۰میلیارد دلار خواهد رسید و با توجه تفاوت قیمتی که از اول فروردین تا پایان مرداد امسال رخ داده، رانتی نزدیک به ۴۳۲هزار میلیارد تومان را برای این ۵۴میلیارد دلار صادرات تنها از محل افزایش نرخ دلار ایجاد شده و این جدا از رانتی است که در فرایند تولید نصیب آنها می‌‌‌‌شود

مومنی گفت: مسئولان ما می‌‌‌گویند دلارهای صادرات پتروشیمی‌‌‌ها، فلزات و معدنی‌‌‌ها را در بازار ثانویه ارز که نام بازار را لجن‌‌‌‌مال کرده، بفروشند؛ این چه بازاری است که ۸۰درصد ورودی آن از محل صادرات سه گروه حاصل شده و بعد رییس بانک مرکزی می‌‌‌‌گویید ما با قیمت کاری نداریم و تولیدکنندگان باید برای خرید تجهیزات و ماشین‌‌‌آلات از این بازار ارز تهیه کنند که باید فاجعه ملی اعلام می‌‌‌شد، زیرا به نوعی هر بلایی که بر سر تولیدکنندگان بیاید و اسیر دلالان ارزی شود، مقامات پولی می‌‌‌گویند برای ما مهم نیست. امروز با خروج سرمایه‌ها از کشور و فشار بیشتر بر تولیدکننده‌ها روبه‌رو هستیم و از قضا هیچ بحثی در مورد فرآیندهای نوآورانه تولید برای ترغیب صادرات وجود ندارد.

وی با بیان اینکه دولت دائما دلگرمی می‌‌‌‌دهد که تامین کالاهای اساسی و دارو را تضمین می‌‌‌کند و مردم نگرانی نداشته باشند، گفت: براساس گزارش‌های رسمی کل واردات کالاهای اساسی در سال گذشته تقریبا ۹.۶میلیارد دلار و واردات دارو ۱.۶ میلیارد دلار بود، در حالی که درآمدهای ارزی تنها از محل صادرات نفت و گاز نزدیک ۶۷.۸میلیارد دلار بود و باید به مردم گزارش شود که سرنوشت بقیه دلارها چه شده است؟؛ در سال‌های جنگ درآمدهای ارزی زیر ۱۰میلیارد دلار بود اما دولت هیچ وقت تولیدکنندگان به حال خود رها نکرد و اکنون که بیش از ۶۷میلیارد دلار صادرات نفت و گاز داریم، توجهی به تولیدکنندگان نیست.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: ۸۵درصد سپرده‌های بانکی در اختیار ۲.۵درصد سپرده‌‌گذاران است و با موضوع تقاضای موثر روبه‌رو هستیم، اما مسئولان ما دائما اعلام می‌‌‌کنند در روند واردات کالاهای اساسی اختلالی ایجاد نخواهد شد، اما وقتی واردات انجام شود و مردم توانایی خرید نداشته باشند، باید پرسید این چه طرز صحبت با مردم و چه اداره اقتصاد است؟. متاسفانه الان بسیاری از داده‌ها را به این دلیل پنهان می‌‌کنند که مبادا استکبار جهانی اطلاعاتی داشته باشد، در حالی که نیم قرن از انقلاب تکنولوژی گذشته و اطلاعات استکبار جهانی از داده‌های اقتصادی روزآمدتر از خود ما است، اینکه برای پوشاندن هر موضوعی استکبار جهانی را مطرح می کنند، مبنای علمی ندارد و در این میان تنها مردم ایران نامحرمند و در مورد شفافیت داده‌‌ها باید به دوران جنگ برگردیم که هزاران بار توجیه‌‌‌پذیرتر بود.

رئیس موسسه دین و اقتصادی با تاکید بر اینکه در دروان جنگ نخست وزیر به رییس مجلس نامه نوشت تا تخصیص دلارهای نفتی منوط به عبور از کانال مجلس باشد، اظهار کرد: این هوشمندی آیت‌‌‌الله بهشتی بود که هر تصمیمی از کانال مجلس انجام شود، شفاف بوده و رانت‌‌‌زدایی را صورت می‌‌دهد. اینکه چرا الان در مورد شفافیت مقاومت می‌‌شود، باید نهادهای نظارتی رمزگشایی کنند.

وی اظهار کرد: برخی از شفافیت می ترسند. شرایط اقتصادی کنونی شوخی بردار نیست و در جنگ اقتصادی هستیم ولی هیچ ردی از بایسته‌های آن مشاهده نمی شود. در دولت روحانی حتی با استانداردهای میانگین واردات سالانه رکورد احمدی نژاد هم شکسته شد.  ترکیب واردات به گونه ای است که تقریبا میزان آنچه به ظرفیت های تولیدی کشور افزوده می شود، قابل ذکر نیست، ولی تا دلتان بخواهد واردات خودرو لوکس و تجملی و لوازم ارایش غیر متعارف وارد شده و به اسم بازی بازار آزاد ارز بستر غیر شفافی ایجاد کرده اند که تامین مالی واردات قاچاق هم از محل ارز نفت باشد.

مومنی ادامه داد: ندارهای قادر به خرید کالاهای تولید شده در داخل نیستند و داراهای هم مایل به خرید آن نیستند که یافته‌ها می گوید ۷۴درصد اضافه تولید و واردات در سال ۱۳۹۶ مصرف نشده و مردمی که قادر به خرید کالا با ارز ۳۵۰۰ تومانی نیستند،  این به معنای فقر وسیع و گسترده مردم است. اگر این سهل‌انگاری‌ها و مماشات با دلال‌ها و مفت‌خورها ادامه پیدا کند، این احتمال وجود دارد که ما در سال‌های ۹۷و ۹۸با مشکلات بی‌سابقه‌ انسانی و اجتماعی روبه‌رو شویم که این مسئله اصلا شوخی‌‌بردار نیست و شاهد افزایش قدرت قیمت‌گذاری دلبخواهی هستیم و با دو برابر شدن نرخ ارز در سال۹۱، قیمت برخی کالاها با جهش پنج برابری روبه‌رو شد که مربوط به قدرت قیمت‌گذاری دلبخواهی بود که اقتصاد را همانند شهر بی کلانتر می‌‌کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: براساس تحقیق که انجام دادیم در دوره ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۴ شاخص قیمت مصرف کننده که نرخ تورم را با آن اندازه می گیرند، تقریبا ۱۰۳برابر شده و در همین دوره شاخص هزینه های سلامت شاهد رشد ۲۵۰ برابر بوده است.

وی با اشاهر به اینکه بازی تبلیغاتی که بازارگرایی مبتذل در ایران راه انداخته این است که دلار هم کالاهای دیگر  است و باید در معرض آزمون عرضه و تقاضا قرار گیرد، گفت: این موضوع هیچ نسبتی با شرایط کنونی ایران ندارد، زیرا نه به مفهوم مصطلح آن بازار داریم که از حداقل شفافیت و همگنی بازیگرها برخوردار باشد و نه دلار یک کالای همگن با سایر کالاهاست؛ حتی در کشورهای پیشرفته سرمایه داری وقتی در مورد به ارز صحبت می شود می گویند با یک کالای عادی روبرو نیستید، بلکه با کالایی روبرو هستید که قیمت آن کلیدی است و تغییرات قیمت این کالا بر تمام عرصه های حیات جمعی و هم بر جسم و روح انسان و هم سرنوشت آینده کشور تاثیرات می گذارد و دارایی یک دارایی بین نسلی است.

مومنی تصریح کرد: در شرایطی که در معرض بازگشت تحریم ها هستیم مهمترین و راهبردی ترین ابزار مهار بحران های ملی امکانات ارزی کشور است و نکته دیگری که در برابر این غوغاسالاری هایی که طرفداران بی مسئولیت افزای نرخ ارز مطرح کردند و الان پیدایشان نیست که پاسخ دهند کدامیک از وعده‌ها محقق شده است و تجربه های تاریخی ایران در ۵۰ساله گذشته می گوید بالاترین جهش ها در واردات و نابرابری ها در بالاترین جهش ها در نرخ ارز اتفاق افتاده است.

این اقتصاددان با بیان اینکه در پنج ماه اخیر قیمت مواد اولیه در تولید صنایع غذایی بین ۴ تا ۱۵ افزایش داشته در حالی که در صنایع غذایی عمق وابستگی نسبت به کالاهای دیگر به نرخ دلار کمتر است، گفت: نظام تصمیم‌گیری باید نسبت به هزینه‌‌‌کرد دلارهای نفتی و غیرنفتی شفافیت داشته و تمامی تخصیص‌‌‌ها مبتنی بر برنامه باشد؛ در مقابل غوغاسازی افزایش‌‌‌دهندگان نرخ ارز باید پرسید که چرا بیشترین جهش در واردات در شرایطی بوده که بالاترین افزایش نرخ ارز صورت گرفته است؟ بیشترین نابرابری‌‌‌ها و بی‌‌سابقه‌‌‌ترین فسادها در دوران جهش ارزی رخ می‌دهد و بی‌‌سابقه‌‌‌ترین فشارها بر مردم و تولیدکنندگان در این دوران صورت گرفته است.

وی افزود: دولت‌ها همواره به هر بهانه‌ای در سه دهه گذشته قیمت‌های کلیدی را افزایش داده و دم خروس آن طمع دولت برای افزایش درآمدهای ریالی بود، غافل از آنکه شواهد حاکی است که بزرگترین زیان‌‌‌بیننده از این شرایط خود دولت است و در این مورد می‌‌تواند به گزارش‌‌های منتشر شده دولت استناد کند؛ متاسفانه ضربه مهلکی به کار و تلاش مولد در چارچوب این مناسبات وارد آمده است، به طوری که در دوره ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵ حجم پول در گردش ۷.۱ برابر شده، اما حجم نقدینگی ۳۸ برابر شده و اندازه سپرده های مدت دار در این دوره 70 برابر شده؛ به طوری که در حال حاضر بیش از 82 درصد نقدینگی برای کار نکردن وجود دارد.

مومنی با تاکید بر این مطلب که دیگر نمی‌‌‌توان مشکلات اقتصادی را جزیره‌ای حل کرد و حل مشکلات ارزی باید برنامه همزمان با بسته های پولی، مالی و تولیدی تهیه شود، ادامه داد: در چارچوب مناسبات رانتی کنونی این خطر وجود دارد که در شرایط بازگشت تحریم‌ها با نعل وارونه روبه‌رو شویم، یعنی در شرایط نابرابری ناموجه تحت عنوان سپردن امور به مردم شاهد بسط مناسبات رانتی شویم؛ در شرایطی که در زمان بحران رویه مسلط رویه ملی‌‌‌سازی است به طرز مشکوکی شاهد هستیم که بر طبل خصوصی‌‌‌سازی غیرشفاف و بی‌‌‌برنامه می‌‌‌کوبند که هیچ موضوعی تا این آن اندازه نمی‌‌تواند از حکومت مشروعیت‌‌‌زدایی کند و باید نهادهای نظارتی بر این مسئله تمرکز کنند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه مسئله مهم دیگری که حائز توجه جدی است بختک نقدینگی است، تصریح کرد: در ۵ سال مسئولیت حسن روحانی حجم نقدینگی به بیش از سه برابر مقداری رسیده که از دوره احمدی نژاد تحویل گرفته است، در شرایطی که کشور با نابرابری های ناموجه عمیق و گسترده روبروست و مهمترین ویژگی این نقدینگی توزیع به شدت نامتقارن آن است و مهمترین تهدید این نقدینگی این است که ارزطلب است؛ حتی در دوره حسن روحانی رکورد احمدی نژاد در واردات خودروهای لوکس شکسته شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه اکنون مردم ایران بالاترین نرخ هزینه مسکن در دنیا را بر حسب درآمدها خود می‌پردازند، گفت: تولید کنندگان بالاترین نرخ تامین پول را در بین تولید کنندگان دنیا تجربه می کنند و میانگین مسئولیت گریزی دولت از مسئولیت های حاکمیتی اش بویژه در امور مربوط به آموزش و سلامت از میانگین جهانی هم وضعیت بدتری دارد.

به گفته وی راهکار برون‌‌‌رفت از شرایط فعلی ارائه یک برنامه است که باید سه استاندارد داشته باشد؛ اول، نظام قاعده‌‌‌گذاری و توزیع منابع به گونه‌ای باشد که اداره‌ یک زندگی شرافتمندانه با یک شیفت کار شرافتمندانه امکانپذیر باشد، دوم، تمهیدات نهادی بالندگی بنگاه‌های تولید واقعی امکانپذیر باشد، سوم، دولت برخورد مسئولانه با وظایف حاکمیتی داشته باشد و هنوز ذخیره دانایی کشور برای اداره توسعه‌‌‌گرا از سطح پیچیدگی مسایل بیشتر است.جمهوری اسلامی با همه خطاهای خود بی‌سابقه‌‌‌ترین سرمایه‌گذاری را برای تربیت نیروی انسانی کرده است. بنابراین مشکل ما کمبود دانایی نیست بلکه صدای رانت‌‌جویان و رباخوارها بلندتر از کارشناسان است. 

رئیس موسسه دین و اقتصاد در مور نقش سیاست خارجی در مشکلات داخلی، گفت: در عصر جدید وزن و ضریب اهمیت عامل خارجی بیشتر شده است، اما اگر سوال کنند کلید حل مشکل داخل است یا بیرون؟ قاطعانه می گوییم داخل. سیاست خارجی موثر است؛ ولی اگر بگوییم این بسیار زیاد به عنوان عنصر تعیین کننده است؟ پاسخ "نه" است. عنصر تعیین کننده نظام تصمیم گیری داخلی است.

وی با بیان اینکه اگر تصمیمی مانند تخصیص ارز از طریق مجلس مجلس باشد، گفت: منطق این است و آن کجا که برای کسب رانت نفتی پشت درهای بسته با یک مسئول اجرایی چانه زده شود و آن کجا که جلوی چشم و گوش همه احاد ملت با 290 نماینده چانه زنی شود و این به طور طبیعی هزینه فرصت رانت جویی را بالا می برد و کشور از آن سود می برد؛ البته کیفیت دولت و مجلس روی شدت اثر گذاری اش تاثیر می گذارد ولی در شرایط کنونی با وجود شبکه های اجتماعی امکان نظارت های جمعی را خیلی بیشتر از دوره جنگ فراهم شده است.

دیدگاه کاربران

جوانمردی۵۱۰۸۸۶۲۲:۴۰:۵۰ ۱۳۹۷/۶/۲
به گفتع یکی از اعضای اصل 44 بسیاری از بانک ها با منابع در اختیار خود اقدام به خرید سکه و ارزربع صورت گسترده کردند و خودشان نیز به تلاطم اقتصادی کمک کردند دستگاه های نظارتی این مهم و هم چنین تسهیلات فردی و شرکتی را از طریق سامانه بانکدنرکزی کنترل کنند و ببیند چه میزان از تسهیلات پرداختی بانک ها صرف خرید سکه و ارز شده و نظارتی بر مصرف مورد نظری که برایرش گرفته اند نشده است و این وام ها را تبدیل به دین حال کنند و با متخلفین برخورد کنند
ناشناس۵۱۱۲۹۰۱۱:۱۲:۱۵ ۱۳۹۷/۶/۳
متخلفین رو اعدام هم کنند مشکل حل نمیشه ،مگه بار اول که این اتفاق میفته ، بانکها سالهست که یاد گرفتن در این شرایط چطوری کاسبی و دلالی کنند و جیب مردم رو خالی کنند.مردم هم ساده (یا طمعکار!!)،پول رو می ریزن تو دامن بانکها که دستشون رو باز بگذارند.
ناشناس۵۱۰۹۱۱۲۳:۰۳:۱۹ ۱۳۹۷/۶/۲
تو‌را نمیبخشم‌که گفتی تکرارکنیم و به این روز افتادیم
ناشناس۵۱۰۹۸۶۰۰:۳۸:۳۴ ۱۳۹۷/۶/۳
مماشات با این دولت ... ، کار را به فاجعه رساند. مسئولان بی درد ، بنام مصلحت ، مصالح یک ملت را نابود کردند. ______________ اکنون نیز بدلیل .. ، دیگر توان مطالبه و استیفای حقوق ملت را ندارند.
ناشناس۵۱۱۱۴۳۰۸:۵۵:۱۶ ۱۳۹۷/۶/۳
آقای مومنی، زمان انتخابات رو یادت میاد؟!!!!
ناشناس۵۱۰۹۹۱۰۰:۴۵:۳۱ ۱۳۹۷/۶/۳
مردم بزرگترین مقصران اوضاع فعلی هستند. عدم دقت در انتخاب اشخاص کار را زار کرد. افسوس که شاید دیگر نتوان جبران کرد.
ناشناس۵۱۱۱۱۰۰۸:۱۷:۲۲ ۱۳۹۷/۶/۳
اینکه روحانی واقعا افتضاح به بار آورد درش شکی نیست دقیقا مثل احمدی نژاد ولی برادر من روحانی نمیشد فکر کردی کی میشد واقعا فرقی بین کاندیدا میدید شما؟
ناشناس۵۱۱۵۷۰۱۳:۵۷:۴۳ ۱۳۹۷/۶/۳
بله.... اگه دولت نداشتیم این وضع نبود...
majid r۵۱۱۲۲۱۱۰:۱۹:۵۳ ۱۳۹۷/۶/۳
این وزرا ، وزرای مد نظر رای دهنگان به روحانی نبود خودتان هم خوب می دانید. کابیه ای که وزیر علومش در لیست رئیس جمهور گزینه بیست یکم باشد بهتر از این نمی شود.
سلیمی۵۱۱۰۹۴۰۷:۵۲:۳۰ ۱۳۹۷/۶/۳
یعنی اگر طرف مقابل پیروز می شد مملکت گل و بلبل می شد و دلار 1000 تومان؟
ناشناس۵۱۱۳۴۵۱۱:۴۹:۳۹ ۱۳۹۷/۶/۳
شفافیت شعار رئیسی بود. تغییر هرم سنی مدیران شعار قالیباف.
ناشناس۵۱۱۰۹۵۰۷:۵۳:۰۹ ۱۳۹۷/۶/۳
مردم مجبور بودند بین بد و بدتر انتخاب کنند فکر می کنی رئیسی بهتر بود ؟ نه همه شبیه هم هستند
ناشناس۵۱۱۲۸۵۱۱:۰۸:۰۰ ۱۳۹۷/۶/۳
اگه شبیه همند که بد و بدتر معنی نداره از اصطلاحات نخ نما استفاده نکنید روحانی و اصلاحات ، ورشکستگان و شرمسارانند
ناشناس۵۱۱۲۱۹۱۰:۱۲:۵۸ ۱۳۹۷/۶/۳
اگر روحانی رئیس جمهور نمی شد الان تنگه هرمز رو بسته بودیم دلار هم به همین خاطر 1000 تومان بود.
مهرداد۵۱۰۹۲۵۲۳:۱۴:۱۰ ۱۳۹۷/۶/۲
کو گوش شنوا
ناشناس۵۱۰۹۲۶۲۳:۱۴:۳۰ ۱۳۹۷/۶/۲
مجلس باید با قوت طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی و بانک های عامل را انجام دهد فساد های بسیار بسیار گسترده ای توسط مدیران بانکی صورت گرفته است که باید مشخص شود چه در زمینه غارت منابع بانکی تحت عنوان پاداش و حقوق و مناسبتی ها و چه در برباد دادن منابع با دادن منابع بانکی به صورت غیر قانوتی با رانت و رشوه و پول چایی های چند میلیاردی
ناشناس۵۱۰۹۳۰۲۳:۱۶:۰۴ ۱۳۹۷/۶/۲
یه جوری حرف میزنی که انگار روحانی را نمیشناختید؟؟!
ناشناس۵۱۰۹۷۳۰۰:۲۱:۰۱ ۱۳۹۷/۶/۳
روحانی اقتصاد ایران را ویران و اقتصاد دشمن را ...داد. استعفا کوچکترین کاریست که تا دیرتر نشده باید انجام دهد.
یه بی خودی۵۱۱۱۸۸۰۹:۴۱:۴۶ ۱۳۹۷/۶/۳
روحانی به وقوع پیوستن اوضاع فعلی را با برجام پنج سال به تعویق انداخت این حجم فساد و دزدی و رانت و نا کارآمدی 5 ساله بوجود نیامده شما فکر کن همین تعداد مسئولین که در چالش فرزندت کجاست شرکت کرده اند تمام فرزندانشان دربالاترین مقاطع دانشگاه شریف و تهران و بهترین دانشگاههای دولتی درس خوانده اند ! این موضوع سالهاست جریان داشته سالهاست امکانات و ثروت مملکت بین خودی ها تقسیم و دست به دست شده حالا اینکه من و شما که در طبقه ی غیر خودی ها قرار داریم برای به قدرت رسیدن یکی از خودی ها با هم درگیر شویم داستان عجیبی است ! مگر اینکه شما هم جزو خودی ها باشی !
ناشناس۵۱۰۹۴۸۲۳:۳۹:۴۵ ۱۳۹۷/۶/۲
جناب دکتر در این کشور تماما سیاست زده چه کسی به حرف های کارشناسی اهمیت می دهد
امير حامد۵۱۰۹۵۴۲۳:۵۱:۲۷ ۱۳۹۷/۶/۲
محل استقرار "رانت" تفاوت مابین نرخ دولتی یا دستوری ارز و نرخ بازاز آزاد آن است. در صورت وجود چند نرخ ارز این مشکل تا ابد وجود خواهد داشت. در جاییکه اخلاق حرفه ای صدمات جدی دیده، با نصیحت و توصیه کاری پیش نمیرود. نرخ بازار آزاد در حال حاضر تنها گزینه عملی است و دولت مجاز به عرضه ارز حاصل از نفت و سایر دارایی مردم به رانت خواران نمی باشد. در صورت نیاز، به تولید کنندگان کالا و خدمات اساسی در داخل کشور کمکهای ریالی پرداخت شود.
ناشناس۵۱۰۹۶۲۰۰:۰۳:۴۱ ۱۳۹۷/۶/۳
بنظر من از دیدگاه هر انسان عاقلی ، بحرانهای عمیق اجتماعی که ما داریم از جمله عدم شفافیت ،فساد ریشه دار وشبکه ئی ، آقازاده هاو ....
دلسوز۵۱۰۹۷۷۰۰:۲۳:۵۵ ۱۳۹۷/۶/۳
دکتر مومنی یکی از استادان اقتصادی و متعهد و دلسوز نظام اسلامی ست،واقعیت های اقتصاد ایران را کالبد شکافی کرده و دست رانت کاران را در دولت میبیند،مشاور اقتصادی رئیس جمهور که ایشان به کنایه از او هم نام برده یکی از افرادیست که از چندین سال(حتی قبل از امدن به دولت)دنبال گران کردن ارز به خاطر منافع اقتصادی هم کیشان خود است رئیس بانک مرکزی سابق بنده خدا از خود اختیاری نداشت فقط دستورات ایشان را اجرا میکرد،رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس یک جوان بی تجربه است که بازار ثانویه ارز را تایید کرده است.بنابراین اقای روحانی باید به خود اید و از همفکری با اقای دکتر مومنی و سایر اقتصاددانان دلسوز کمک بگیرد و تیم اقتصادی قوی و متعهدی را تشکیل دهد تا از این بحران تحریمی که قرار است از سیزده ابان شروع شود عبور نماید تا مردم امیدراو شوند از دولت و تیم اقتصادی دولت و برنامه های او حمایت کرده و اقتصاد سامان پیدا کند.
ناشناس۵۱۰۹۷۸۰۰:۲۸:۰۸ ۱۳۹۷/۶/۳
430 هزار میلیارد . یه جوری شده که آ دم فکر می کنه 3 هزار میلیارد واقعا پول خورد بوده!!!! حالم خیلی بده
ناشناس۵۱۰۹۹۰۰۰:۴۵:۱۰ ۱۳۹۷/۶/۳
ور مناظره های انتخابات کاملا مشخص بود که هیچ کس هیچ برنامه ای برای اقتصاد نداره و رقبا صرفا با تخریب و ترساندن مردم از هم قصد کسب آرا رو دارن.الان هم دقیقا دولت هیچ برنامه ای نداره و صرفا منتظر نتیجه انتخابات کنگره و ریاست جمهوری آمریکاست!!!!!!!! در حالی که آقای روحانی با نشان دادن کلید در سال ۹۲ مدعی بود ۸۰ درصد سو مدیریت و ۲۰ درصد تحریم ها در اقتصاد ما تاثیر دارن
ناشناس۵۱۰۹۹۶۰۰:۵۵:۳۱ ۱۳۹۷/۶/۳
فرشاد مومنی : در دولت روحانی حتی با استانداردهای میانگین واردات سالانه رکورد احمدی نژاد هم شکسته شد. ترکیب واردات به گونه ای است که تقریبا میزان آنچه به ظرفیت های تولیدی کشور افزوده می شود، قابل ذکر نیست، ولی تا دلتان بخواهد واردات خودرو لوکس و تجملی و لوازم ارایش غیر متعارف وارد شده و به اسم بازی بازار آزاد ارز بستر غیر شفافی ایجاد کرده اند که تامین مالی واردات قاچاق هم از محل ارز نفت باشد.
ناشناس۵۱۱۰۰۷۰۱:۱۵:۴۰ ۱۳۹۷/۶/۳
به نظر میاد این که چگونه در جامعه "اداره‌ یک زندگی شرافتمندانه با یک شیفت کار شرافتمندانه امکانپذیر باشد" خودش صورت مساله است که نویسنده محترم به جای راه حل ارائه فرمودند! مثل این که بگیم راه حل مشکلات اقتصادی ایجاد رونق و شغل و درآمد و رفاه و نابودی تورم و رکود و فساد هست. بیان وضع نامطلوب فعلی و ترسیم وضع مطلوب بخش آسان کار است. بفرمایید برای رسیدن از اولی به دومی راه حل چه دارید؟
ناشناس۵۱۱۰۲۰۰۱:۵۲:۴۸ ۱۳۹۷/۶/۳
ایشان تفکرات مبتنی بر اقتصاد متمرکز و شبه سوسیالیستی دارند که شکست آن مدتهاست که ثابت شده است. مگر فسادهایی که تا کنون اتفاق افتاده، بدون مشارکت یا اطلاع نهادهایی از دولت بوده؟ آیا یک شخص عادی و بدون پشتیبان میتواند اینطور از رانت برخوردار شود؟ آنوقت ایشان باز هم سخن از دولتی شدن اقتصاد میکند؟
امید۵۱۱۰۲۱۰۱:۵۵:۴۵ ۱۳۹۷/۶/۳
بسم الله الرحمن الرحیم مشکل اصلی فقط و فقط روحانی و وزرای میلیاردی هستند که خودشان دلالان طلا و ارز و واردکنندگان بزرگ هستند . مگر این همه بی تدبیری هم میشه اونم پشت سر هم فقط و فقط با برنامه ریزی می شود اقتصاد را اینگونه به نابودی کشاند .
سید علی حجازی۵۱۱۰۸۵۰۷:۳۲:۰۸ ۱۳۹۷/۶/۳
و تا روزی که دولت بی خیال است نجات خیل محرومان محال است چرا امروز و فردا می کنیم ما چه شد آن بسته های اقتصادی -- کالاهای اساسی چی شد مردم در فشارند و ضد انقلاب و ضد اسلام فعال!!! سابق اگر کسی خطایی یا سهل انگاری می کرد می گفتند صد بار یا بیشتر از روی یک نوشته که به نوعی یادآور آن خطا بود بنویسد حالا ما هم پیشنهاد می کنیم هر روز یک چندتایی از دولتیان را بفرستید بروند تو بازار و میدان تره بار و از آنها بخواهند ماست و پنیر و میوه و بخرند تا هم لیجار ها را نوش جان کنند و هم بفهمند ضرورتهای جامعه و اقشار محروم چیست
ناشناس۵۱۱۱۱۷۰۸:۲۲:۲۶ ۱۳۹۷/۶/۳
در سراشیبی تندی به سوی قهقرای همه جانبه بوده ایم و هستیم و ظاهرا خواهیم بود. نه دولت برنام مشخصی دارد و آحاد مردم با توجه به تغییرات پیاپی خلق الساعه می توانند برای زندگی خود و خانواده شان برنامه حتی کوتاه مدتی داشته باشند. امیدی به بهبود اوضاع که هیچ امیدی به بدتر نشدن اوضاع هم نیست. مسئولین اینقدر از مردم فاصله گرفته اند که هیچ درکی از دردها و خواستهای آنان ندارند.
ناشناس۵۱۱۱۲۳۰۸:۲۵:۴۹ ۱۳۹۷/۶/۳
دارند کاری میکنند از عمد تا بگویند خدا پدر احمدی نژاد را بیامرزد تا شش ماه دیگر خواهید دید لشگر گرسنگان را در خیابان ها که دیگر بالاتر از سیاهی رنگی دیگر برایشان نیست گویا عمدی در کار است تا مردم به خیابان ها بریزند و گویا چنین برنامه ریزی شده این لشگر گرسنگان دیگر یک قشر پایین جامعه نیست اکنون طبقه متوسط هم به لشگر گرسنگان اضافه گردید
علی۵۱۱۲۹۲۱۱:۱۲:۵۸ ۱۳۹۷/۶/۳
کاش نظام دخالت می کرد و تا دیر نشده است امثال آقایان دکتر سبحانی، دکتر مومنی، دکتر راغفر و دکتر فاضلی به عنوان رئیس بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر صنعت با اختیار تام و با حمایت جدی نظام وارد دولت می شدند. این کار امکان پذیر است، همان طور که برای قوه قضائیه اتفاق افتاد...
ناشناس۵۱۱۳۳۶۱۱:۴۲:۰۶ ۱۳۹۷/۶/۳
استاد مومنی عزیز . کسانی که به فنر تورم اشاره می کنند در کنارش می گویند در صورت رها شدن یکباره فنر هیچ دستاورد مثبتی حاصل نمی شود. همانها می گویند باید این نرخ کم کم افزوده شود. پس بیخود از انها طلب نشان دادن تاثیر مثبت نکنید چون این فنر یکباره رها شده است.
ناشناس۵۱۱۵۰۸۱۳:۲۱:۵۹ ۱۳۹۷/۶/۳
وی افزود: هم اینکه گروه های پرنفوذ و ذی‌نفع و عموما غیر مولد و رانتی جایگاه بسیار رفیعی در جهت گیری های اقتصادی دارند :::::::::::::: زدن این حرف ها خوب نیست ، اگر اینچنین است که آقای مومنی می گوید پس مردم دنیا در باره ما چه قضاوتی خواهند داشت ؟!
ناشناس۵۱۱۷۰۲۱۵:۰۸:۲۲ ۱۳۹۷/۶/۳
والا از این مقاله اینطور میشه نتیجه گرفت که همه در حال بهره مندی از سفره انقلاب هستند و دولت هم یه لقمه نون پرت می کنه جلوی ملت و خلاص
جلال۵۱۲۴۳۹۰۰:۵۲:۲۲ ۱۳۹۷/۶/۴
اکثرمسئولین ویلا و مسکن در کانادا خریدن و فرزندان و زن و بچه ها را فرستادن تا با محیط امیخته بشوند از مدرسه عقب نیافتن خودشان هم ایستادن تا میتوانند جمع کنند تا بفرستند کانادا وگرنه اصلا براشون ملت مهم نیستند
ناشناس۵۱۴۱۴۹۰۱:۰۸:۳۳ ۱۳۹۷/۶/۵
آقای مومنی حتی اگر ازبهشت انتخاب شوند با تحریمی که صادرات و سرمایه گذاری در تولید به شدت کاهش می یابد با توجه به ذخیره ارزی تا چند سال میتوان ادامه داد؟؟؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. کمی دیر نیست؟

  9. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  10. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  11. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  20. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  21. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  22. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  23. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  24. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  25. اسراییل چه باید بکند؟ 

آخرین عناوین