سناریویی برای شبیه سازی وضعیت ایران و ونزوئلا

گروه اقتصادی الف،   3970422066 ۱۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

چند وقتی است که یک اقتصاددان آمریکایی به اسم استیو هانکه به طور پی در پی تخمین‌هایی را از تورم سالانه ایران توییت می‌کند؛ تخمین‌هایی که 13برابر تورم سالانه‌ای است که بانک مرکزی ایران اعلام می‌کند.

سناریویی برای شبیه سازی وضعیت ایران و ونزوئلا

 

به گزارش ایرنا، با اعلام نرخ رسمی دلار 4200 تومانی و تشکیل بازار سیاه ارز، استیو هانکه، اقتصاددان آمریکایی و استاد اقتصاد کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز، محاسباتی را از تورم سالانه ایران منتشر کرد که اختلاف بسیار زیادی با آنچه بانک مرکزی اعلام کرد داشت. در گزارش قبلی به این پرداختیم که چرا محاسبات هانکه درست نیست و چرا اعتبار علمی ندارد؟ در این گزارش به این سوال پاسخ می‌دهیم که «هدف هانکه از انتشار چنین توییت‌هایی چیست؟»

** توییت‌های پی در پی
هانکه از یک ماه پیش تاکنون، چندین بار تورم ایران را بر اساس متودولوژی خودش محاسبه کرده است. او نرخ ارز در بازار سیاه را مبنای محاسبات خود قرار داده و بر این اساس عددی را برای تورم ایران اعلام می‌کند که حاکی از وجود ابرتورم در کشور است. به عبارت دیگر هانکه تمامی داده‌های بانک مرکزی را رد می‌کند و همچنین آمارهای ارائه‌ شده از سوی آن را دروغ می‌داند.
برای آخرین بار، هانکه در 11 تیر 97 (2 ژولای 2018) تورم سالانه ایران را 127 درصد تخمین زد و این در حالی بود که خودش در یک نمودار نشان داه که بانک مرکزی تورم سالانه ایران را 9.7رصد اعلام کرده است.
در ادامه به این موضوع می‌پردازیم که چرا پشت محاسبات هانکه می‌تواند اهداف سیاسی وجود داشه باشد. زمان‌بندی مشکوک، قرار دادن ایران در کنار ونزوئلا و حمایت از سوی رسانه‌های رژیم صهیونیستی و حزب جمهوری‌خواه آمریکا می‌توانند دلایلی باشند که محاسبات هانکه را به جنگ نرمی که آمریکا با ایران دارد ربط می‌دهند.

**زمان‌بندی مشکوک
نکته‌ای که در این جریان اهمیت بالایی دارد این است که زمان‌بندی هانکه برای انتشار این آمار و ارقام در توییت‌هایش عادی به نظر نمی‌رسد. درست زمانی که کشور به لحاظ ارزی دچار مشکل است، آمریکا از برجام خارج شده، ترامپ وعده تحریم‌های جدید می‌دهد و به کشورهای خریدار نفت ایران مهلت می‌دهد تا خرید نفت از ایران را به صفر برسانند و همچنین زمانی که ممکن است ایران مجددا وارد لیست سیاه FATF شود، هانکه به عنوان یک اقتصاددان که کارهای زیادی در حوزه ابرتورم انجام داده است، به طور مداوم اعلام می‌کند که ایران ابرتورم دارد.
جالب این که هانکه قبلا هم چنین کاری را انجام داده بود. در سال 92 و قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری که کشور با تورم‌های نزدیک به 40 درصد رو به رو بود، هانکه تورم ایران را بالای 100 درصد تخمین می‌زد و در آن زمان نیز آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی ایران را دروغ می‌دانست.

** ایران، ونزوئلایی دیگر؟
ونزوئلا کشوری است که وجود ابرتورم در آن را نمی‌توان انکار کرد. در سال 92 شمسی تورم ایران و ونزوئلا در یک مسیر قرار داشت. اما بعد از انتخابات ریاست جمهوری سیاست‌گذاری درست دولت و بانک مرکزی برای کنترل تورم جواب داد و تورم در کشور کنترل شد. اما در ونزوئلا این اتفاق رخ نداد و به طور پی در پی قیمت‌ها افزایش یافت؛ تا جایی که چند روز پیش هانکه همزمان با اینکه تورم ایران را 127 درصد اعلام کرد، تورم ونزوئلا را 44 هزار درصد تخمین زد.
اما واقعیت این است که نمی‌توان ایران را در کنار ونزوئلا گذاشت. امروز ونزوئلا به طور خودجوش دلاریزه شده است و ارزش بولیوار (پول ملی این کشور) به شدت پایین آمده است. تحت این شرایط می‌توان نوسانات نرخ ارز را مبنای تورم پنداشت. اما برای کشوری چون ایران که نهادهای آن همواره با تورم‌های بالای مقابله کرده‌ و روند آن را به هر قیمتی معکوس کرده‌اند، نمی‌توان گفت که ایران ونزوئلایی دیگر است.
به نظر می‌رسد هانکه نیز این موضوع را می‌داند، اما به طور عمدی از این واقعیت که شرایط ایران با ونزوئلا متفاوت است، چشم‌پوشی می‌کند و زمانی که می‌خواهد تورم سالانه را برای ایران تخمین بزند، در کنار این تخمین، ابرتورم ونزوئلا را نیز اعلام می‌کند؛ کاری که در ذهن مردم، ایران را ونزوئلایی دیگر جا می‌اندازد.
همچنین بارها دیده شده که هانکه از سوی رسانه‌های رژیم صهیونیستی و و حزب جمهوری‌خواه آمریکا مورد حمایت واقع شده است. البته اگر هانکه از سوی حزب دموکرات هم مورد حمایت بود فرقی نمی‌کرد، زیرا ایران با آمریکا در جنگ نرم است و تفاوت میان عملکرد دو حزب به ابزاری که از آن استفاده می‌کنند و استراتژی‌‌های آنها باز می‌گردد.

** اثر روی انتظارات
شاید این سوال در ذهن به وجود آید که اگر واقعا تورم در ایران همان عددی است که بانک مرکزی اعلام می‌کند و اگر آنچه هانکه مطرح کرده کذب است، پس چرا باید نگران توییت‌های هانکه و حمایت شدنش از سوی رسانه‌های آمریکایی و صهیونیستی بود؟
انتظارات نقش مهمی را در تورم بازی می‌کند. اگر افراد انتظار داشته باشند که در آینده‌ای نزدیک تورم دو برابر شود، انتظار دارند که در آینده قدرت خریدشان کاهش یابد. از همین رو امروز خرید می‌کنند و این افزایش تقاضا تورم را نهایتا دو برابر می‌کند (در حالت حدی). اگرچه در بلندمدت عرضه پول تورم را تعیین می‌کند، اما در کوتاه‌‌مدت انتظارات روی تورم تاثیر معناداری می‌گذارند و حتی در بلندمدت هم انتظارات روی تورم تاثیر دارد. زیرا عرضه پول هم از انتظارات متاثر است.
در سال 92 که تورم به شدت کاهش یافت، بخش مهمی از این دستاورد به این دلیل بود که به دلیل وجهه تیم اقتصادی دولت و وعده‌های آن، مردم انتظار داشتند تورم پایین آید و همین اتفاق هم افتاد.
از همین رو رسانه‌های رقیب از محاسبات هانکه حمایت می‌کنند و آنچه که می‌تواند ابزار ایران برای مقابله با دشمن در این جنگ نرم باشد، افرایش سرمایه اجتماعی است که در گزارشهای بعدی به آن می‌پردازیم.

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۳۱۱۰۹۱۱:۲۳:۰۱ ۱۳۹۷/۴/۲۲
قدرت خرید و ارزش پول که نزدیک به صفر شده است و نیازی به محاسبه تورم نیست.
ناشناس۴۳۱۱۵۵۱۱:۵۳:۱۶ ۱۳۹۷/۴/۲۲
تورم حداقل 50% است
ناشناس۴۳۱۱۹۳۱۲:۱۰:۵۶ ۱۳۹۷/۴/۲۲
زیاد خوش بین نباش
ناشناس۴۳۱۳۳۹۱۳:۳۲:۵۹ ۱۳۹۷/۴/۲۲
دقیقا آقای روحانی فقط پروسه تبدیل ایران به ونزوئلا رو چند سال به عقب انداخت
امین۴۳۱۳۴۰۱۳:۳۳:۳۸ ۱۳۹۷/۴/۲۲
همین قیمت ارز با ریال مقایسه کن میبینی تورم چند درصد هست قیمت اجاره مسکن هر متر مربع خانه قیمت ماشین لوازم خانگی موبایل و..... چیزهای دیگه کاملااا گویایی همه چیز هست که کی دروغ میگه کی راست این مردم هستن که این رو درک میکنن نه اون کسی که این مقاله رو نوشته کافی یه سر به بازار بزنی همه چیز مشخص میشه من پیش بینی میکنم که تا پایان سال تورم از پنجاه درصد عبور خواهد کرد
هموطن۴۳۱۳۶۰۱۳:۴۴:۵۰ ۱۳۹۷/۴/۲۲
در وسط تحریم ها و اوج گرانی ها احمدی نژاد میگفت تورم ۱۰ درصد است و البته آقای روحانی نیز تورم برای آمارهای دروغین ده که زیاد است نه و هشت و منفی بیست است ولی چیزی که ما مردم عادی حس می کنیم خیلی خیلی زیاد است چون ترس و شرم داریم و مسولان هم وقاحت در جایی ثبت نمی شود
محمد قاسمی۴۳۱۳۸۴۱۳:۵۲:۲۸ ۱۳۹۷/۴/۲۲
دولت روحانی با انتشار 1100 میلیارد تومن در بازه 4 سال کمر پول ملی رو شکسته حالا خبرگزاری رسمی اش از این کار به دستاورد یاد میکنه واقعا خجالت آوره
ناشناس۴۳۱۵۱۷۱۴:۴۶:۵۵ ۱۳۹۷/۴/۲۲
اوضاع در ایران که برخی رسانه ها گفته می شود انقدر هم بد نیست . نقدینگی در ایران همواره معادل ۱۵۰ میلیارد دلار امریکا هست و این فروش یک سال نفت ایران است . متاسفانه موج منفی در کشور ما بسبار بالا هست و ان هم فقط جنبه سیاسی برای ناکار آمدی دولت ها دارد . تورم در قیمت کالاهای اساسی مثل حامل های انرژی و ارد و نان و لبنیات بسیار پایین تر از تورم اعلامی بانک مرکزی و حتی پایین تر از حداقل دستمزدها هست ولی تورم در کالاهای ثانویه مثل خودرو و موبایل و طلا .. به خاطر سودجویی عده ای فرصت طلب بالا بسیار بالا هست . متاسفانه کشور ما به خاطر سرمایه های سرگردان به بهشت دلال ها تبدیل شده است و دلال ها برای سود جویی هر روز پول خود را به سمت و سویی می برند . یک روز در مسکن یک روز در ارز و طلا یک روز در سود بانکی ..... دولت ها باید بدای سرمایه های سرگردان فکری بکنند و سرمایه های سرگردان را از جامعه جمع اوری کنند .
ناشناس۴۳۱۵۸۱۱۵:۲۴:۵۵ ۱۳۹۷/۴/۲۲
بینابین هانکه و بانک مرکزی درسته البته نگاه به تورم 2 نوع یکی از دید اون بالانشینها که خرید روزانشون فاکتور میشه و راننده میاره در خونه و یکی از دید زن کارگر وقتی برای خرید روزانه از خونه میره بیرون
ناشناس۴۳۱۵۸۷۱۵:۲۶:۰۷ ۱۳۹۷/۴/۲۲
127 درصد نباشه 9.7 درصد بانک مرکزی هم نیست
ناشناس۴۳۱۶۰۱۱۵:۳۳:۱۲ ۱۳۹۷/۴/۲۲
بهترین شاخص تورم بهره قرض در بازار است. بازاریان خوب می دونن ارزش پول چقدره. اگه یه بازاری حاضر شد با ده درصد بهره سالانه پول قرض بده، اونوقت تورم ده درصده. انتظارات تورمی هم توهم نیست. اونم بر اساس واقعیات کشور و روابط بین المللی شکل می گیره. اکثرا هم درست از آب در میاد.
علی۴۳۱۷۷۱۱۷:۲۷:۵۹ ۱۳۹۷/۴/۲۲
خوب طرف درست میگه خوب ما تو ایران دارین زندگی میکنیم و همه چیز رو داریم میبینیم از ملک ارز موبایل وسایل منزل طلا ماشین و .... همه چیز ۳ برابر شده این یعنی ۳۰۰درصد تورم . بعد بانک مرکزی میاد تورم رو ۹ درصد اعلام میکنه . تازه این بنده خدا گفته ۱۲۷ درصد خیلی با ارفاق صحبت کرده
ناشناس۴۳۱۷۸۱۱۷:۳۴:۳۹ ۱۳۹۷/۴/۲۲
تورم زمانی بوجود مب آید که تولید کم شود و نقدینگی افزایش یابد. در ایران اولی در مرز فرو پاشی و دومی در مرز انفجار قرار دارد. پس تورم ونزئلائی با شدت و ضعفش در انتظار است
احسان۴۳۱۸۸۱۱۸:۴۷:۲۹ ۱۳۹۷/۴/۲۲
کاری به آمریکای جنایتکار وهانکه دشمن ندارم.اما 10تیر یک نوار تفلون 400تومن 18تیر یک نوار نوار تفلون1200تومن. یعنی 4برابر.= یعنی400درصد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

آخرین عناوین