ایران قوی و خاورمیانه ای جدید

حسین عباسی،   4010523072 ۱۰۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

حال ما در منطقه نه تنها ایران را حتی قوی‌تر از قبل داریم بلکه بازوان قدرتمند آن در سر تا سر جغرافیای منطقه حضور دارند. هم‌چون ده‌ها گروه مبارز در عراق و دولت نزدیک به تهران در بغداد را شاهد هستیم؛ نفوذ ایران در عراق به حدی هست که باعث عصبانیت آمریکا و متحدین آن شده است.

ایران قوی و خاورمیانه ای جدید

برای بررسی و واکاوی دقیق موضوعات از جمله دورنمای مسائل منطقه و جهان، ضروری است تا در ظرف زمانی مقتضی و با مقایسه رخدادهای مشابه، مورد مطالعه قرار داده شوند.
اکنون که موج سیاسی و رسانه‌ای سفر بایدن به تل اویو و ریاض و سفر پوتین به تهران آرام گرفته است می‌توان به دور از نگاه هیجانی مروری به اهداف از پیش تعیین شده و دستآوردها کرده و آن‌ها را مورد کنکاش قرار داد.

با توجه به نامعلوم بودن سرانجام بحران اوکراین و ادامه یافتن آتش جنگ ،هر روزی که می‌گذرد آثار و تبعات زیان بار جنگ بر نظم حاکم بر جهان و به ویژه بر قدرت‌ها و بازیگران غربی حامی اوکراین افزایش یافته و در ورأی آن چشم انداز تأمین انرژی، مواد اولیه و مواد غذایی پیش از آغاز فصل سرما، از هر زمانی تاریک‌تر و نگران کننده‌تر می‌گردد.

در پس همه جلسات و نشست‌های گاه و بی‌گاه سران غربی برای یک‌دست کردن سیاست‌های خود در قبال روسیه، باید بدانیم که اختلافات بنیادینی در مواضع برخی از اعضا وجود دارد؛ ولی با توجه به زمان و جو هیجانی حاکم، از مواضع خود عقب نشسته و به نظرات غالب تن می‌دهند؛ موضوعی که خود آتشی زیر خاکستر است و دیر یا زود شاهد زبانه کشیدن آن خواهیم بود و چه بسا شاید جرقه‌ای برای از هم پاشیده شدن اتحاد اروپایی باشد. 

ملت‌های اروپایی نیز با گذشت زمان، بر بی نتیجه و پر هزینه بودن سیاست‌های حمایتی دولت‌های متبوع خود از اوکراین بیش‌تر واقف گردیده و هزینه‌های سرسام آور آن را در زندگی و معیشت روزانه خود ملموس‌تر احساس می‌کنند.

با فروکش کردن هیجانات و روبرو شدن با واقعیت‌ها در حوزه‌های گوناگون شاهد عقب نشینی‌هایی به صورت چراغ خاموش هستیم و شرایط موجود آن‌ها را مجبور به اتخاذ سیاست‌های واقع بینانه کرده و خواهد نمود.

موقعیتی که دولت‌های اروپایی را به تکاپو انداخته که به هر قیمتی ولو واگذاری بخش بزرگی از خاک اوکراین به روسیه جنگ را خاتمه دهند؛ چیزی که در اظهارات برخی از مقامات و صاحب‌نظران اروپایی و آمریکایی هرازگاهی بیان می‌شود. هم‌چون سخنان امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه، اولاف شولتس صدراعظم فعلی و گرهارد شرودر صدراعظم اسبق آلمان و هنری کیسینجر سیاست‌مدار کهنه‌کار و وزیر خارجه اسبق آمریکا. موضعی که برای حاکمان کیف پذیرفتنی نیست و با اعتراض‌های شدید آن‌ها روبرو می‌شود. این در حالی است که بسیاری از فعالان رسانه‌ای در اروپا اعتقاد دارند که اوکراین اروپا را فارغ از رنج مردم در جهت منافع و مصالح حاکمان کیف به گروگان گرفته است. 

در شرایطی که سرزمین‌های اشغالی و سعودی در یکی از بغرنج‌ترین مقاطع زمانی پس از جنگ جهانی دوم پذیرای بایدن بودند، در سوی دیگر ایران نیز میزبان پوتین در تهران شد.

سفرهایی که در برهه‌ی تاریخی و حساس کنونی و اوضاع پر التهاب و پر تنش امروز منطقه و جهان و در پرتوی شکل‌گیری سطح جدیدی از همکاری‌ها در چارچوب اتحادها و ائتلاف‌ها انجام گرفت قطعاً و بدون تردید تصادفی نبوده و بلکه تصویرگر بازیگری بازیگران در شطرنج تحولات منطقه می‌باشد و مخابره کننده پیام‌های فراوانی به جهانیان است.

 
دیدارهایی که پازل یارکشی‌های پیشین را پر رنگ‌ترساخته و حتی در مواردی آن‌ها را دستخوش تغییراتی کرده می‌تواند آینده ساختار روابط بین الملل را تحت تأثیر قرار دهد.

همان طور که بایدن در مقاله اخیرش در نیویورک تایمز نیز اذعان نمود هدف سفر به منطقه صرفاً در جهت منافع جاه طلبانه آمریکا در خاورمیانه بوده است. در واقع بایدن نیز همانند اسلاف خود بر استفاده ابزاری از کشورهای به ظاهر متحد، جهت گذر از پیچ تاریخی بحران کمبود انرژی و مواد اولیه تأکید دارد. سفری که به اعتقاد بسیاری دیر هنگام و بد موقع صورت گرفت.

در حالی که جهان نظاره‌گر بازدید رئیس جمهور آمریکا از منطقه غرب آسیا بود، این سفر دستور کارهای متفاوتی داشت تا ماحصل آن بتواند مقداری چهره مخدودش شده‌ی آمریکا را در منطقه به ویژه نزد متحدین عرب ترمیم نماید. امری که خیلی به نتیجه بخش بودن آن نمی‌توان امیدوارم بود و با تردیدهای جدیه فراوانی روبرو می‎باشد؛ و بلکه برعکس نمایان‌گر شکست سیاست‌های تمامیت خواهانه و منفعت طلبانه آمریکا شده است؛ سیاستی که در آن شعار آمریکا همیشه یک پیروز است یک اصل اساسی بود. سیاست امروز آمریکا در منطقه با توجه به اوضاع داخلی این کشور و شرایط حاکم بر تحولات روابط بین الملل از موضع ضعف و درماندگی است و سفر اخیر بایدن به خاورمیانه صرفاً یک مانور سیاسی و تبلیغاتی بوده و هیچ کارکردی برای آمریکا و متحدین منطقه‌ای آن نداشته و نخواهد داشت. سیاستی که حتی از سوی متحدین گوش به فرمان همیشگی‌اش هم دیگر مورد اعتنا نبوده و نتوانست آن‌ها را در سیاست‌های کلان و خرد آمریکا با آن همراه گرداند.

سفر منطقه‌ای به مقصد دو رژیم ناقض حقوق بشر که تمام ارزش‌های به ظاهر انسانی را به سخره گرفته‌اند و یکی از دستآوردهای آن پاداشی به عملکرد وحشیانه بن سلمان بود، بار دیگر پوشالی بودن ادعای حمایت از حقوق بشر، توسط آمریکایی‌ها را بر ملا ساخت. موضوعی که بایدن را نه تنها در عرصه بین الملل، حتی در داخل آمریکا و نزد هم حزبی‌های دموکراتش نیز مورد انتقادات شدید قرار خواهد داد و موقعیت آسیب پذیر و شکننده او و هم پیاله‌ای‌هایش در انتخابات چند ماه آینده را به شدت متزلزل می‌نماید؛ و دگر بار بر همگان آشکار خواهد ساخت که می‌توان در جهت تامین منافع مقطعی و گروهی و عرضه چند هزار بشکه بیشتر نفت به بازار، با هدف تعدیل قیمت در بازار جهانی و به ویژه بازار داخلی آمریکا حتی با جنایتکاری هم‌چون بن سلمان دست دوستی داد. 

پس از فرار خفت بار و شلخته‌ی آمریکا و نیروهای ائتلاف تحت امرش از افغانستان و سقوط دولت غنی در کابل، عملاً جهان شاهد هدر رفت همه هزینه‌های انسانی و مالی در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی_امنیتی و اجتماعی طی بیست سال در جغرافیای افغانستان بود.

بخشی از هدف غیر مستقیم این سفر، ترمیم تبعات حوادث مربوط به افغانستان بود. فضاحتی که چنان ضربه‌ای به اعتبار و حیثیت آمریکا  زد که به اعتراف همه کارشناسان سیاسی، اطلاعاتی و امنیتی جهان به این زودی‌ها قابل جبران و بازسازی نبوده و آمریکا را از جایگاه یک ابر قدرت پایین کشاند و به عنوان یک قدرت در حال افول معرفی نمود.
بخش دیگر هدف این سفر، اطمینان دادن به کشورهای به ظاهر متحد عربی منطقه و در رأس آن‌ها کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بوده است. در طی چند سال اخیر که نیروهای مردمی یمن در پاسخ به جنایات ائتلاف، با قدرت تمام عمق خاک دشمن سعودی و اماراتی را هدف قرار داده و اهداف استراتژیکی و حیاتی آن‌ها را نابود می‌کرد مقامات در واشنگتن نظاره‌گر بوده و صرفاً آن را محکوم می‌کردند و خواستار توقف جنگ می‌شدند. هر چند حتی کمک‌های نظامی و اطلاعاتی آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها در این جنگ نتوانست کمکی به ائتلاف عربی به رهبری سعودی‌ها و اماراتی‌ها کرده و راه به جایی ببرد.

امری که بر همه به ویژه حاکمان عرب روشن ساخت که اتحاد و حمایت واشنگتن از دولت‌های به ظاهر متحد، لفاظی‌ای بیش نیست و در بزنگاه حادثه این کشورها نمی‌توانند هیچ حمایتی را از آمریکا دریافت نمایند. در واقع حمایت و اطمینان بخشی آمریکا به این دست از متحدین فقط نمادین است.

از آنجا که در دکترین کلان آمریکا دیگر مسائل و موضوعات خاورمیانه اولویت نبوده و آمریکا حاضر نیست بیش از این در خاورمیانه حضور داشته و هزینه‌های گزاف در ابعاد و سطوح گوناگون نماید و اولویت نخست، مهار اژدهای چین بوده و در چند ماه اخیر نیز فوریت خطر روسیه برای اروپا و آمریکا به دغدغه‌های آن‌ها اضافه شده و تهدیدی جدی می‌باشد، در پی آن هستند تا دولت‌های عرب منطقه را به متحد و مهرۀ اصلی و واقعی خود یعنی اسرائیل در منطقه بسپارند تا با یکدیگر همکاری کرده و آنچه را که از منظر آن‌ها خطر شمرده می‌شود خود برطرف سازند. سیاستی که در همین ابتدا با اما و اگرهای فراوانی روبرو بوده و شکست آن بر کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه سیاست و روابط بین الملل آشکار است.

آمریکا، ابر قدرت پس از جنگ سرد نتوانست در منطقه‌ای که صرفاً ایران به تنهایی با سیاست‌هایش مخالفت می‌کرد موفقیتی کسب کند. آمریکایی که از تمام مولفه‌های قدرت در سطح داخلی و خارجی در امور روابط بین الملل برخوردار بوده و حتی برترهایی نیز داشت؛ که شاید مهم‌ترین آن بُعد مسافت با منطقه مورد مناقشه‌ی خاورمیانه بود. در روابط حاکم بر جهان پس از جنگ سرد و فروپاشی شوروی، آمریکا ابر قدرت بلامنازع در جهان بود؛ و در دوره پس از آن که روسیه نوین و چین عصر جدید در حال بازسازی سیاسی و اقتصادی خود بودند آمریکا با تمام توان و قوا در منطقه و جهان در حال جولاندهی و پیاده سازی سیاست‌های خود بود؛ دوره‌ای که عملاً بدون هیچ مزاحمتی برای آمریکا عصری طلایی محسوب می‌شد. دوره‌ای که گذشت و سوخت و حاکمان واشنگتن آن را غنیمت ندانسته و به جای بسط و گسترش قدرت خود و افزایش فاصله با سایر رقبا نه تنها رشد صعودی نداشته بلکه با سیاست‌های اشتباه و غلط در جهت افول هر چه بیشتر قدرت واشنگتن قدم برداشتند و در مواقعی نیز حتی در جهت منافع رقبا حرکت کرده و شرایط را برای آن‌ها مساعد و مهیا تر نمودند.

اکنون آمریکا در صدد است تا در نبود خود در منطقه، سامانه‌ای مشابه گنبد آهنین با مشارکت کشورهای عربی همسو و به رهبری اسرائیل برای مقابله با ایران، کشورها و گروه‌های متحد تهران ایجاد نماید. سامانه‌ای که نتوانسته است کارآیی لازم و مؤثری حتی در جغرافیای کوچک و محدود رژیم صهیونیستی در برابر موشک‌ها، راکت‌ها و پهپادهای ارسال شده از لبنان و غزه را داشته باشد و حداقل‌های امنیتی این رژیم را نیز برآورده نکرده است؛ مانند عملکرد این سامانه در جنگ‌های 33 روزه لبنان، 22 روزه غزه، 11 روزه غزه، جنگ 11 روزه شمشیر قدس و آخرین آن‌ها جنگ سه روزه شمشیر قدس 2. حال چطور ممکن است رژیمی در حد و اندازه صهیونیست‌ها با مولفه‌های ناکارآمد و شکننده در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی_امنیتی، اجتماعی و جغرافیایی، رهبری چنین طرح بلند پروازانه‌ای را به عهده گیرد؛ رژیمی که ماهیت آن با بحران‌های عمیق درونی و بیرونی عجین بوده و به طور فلسفی هیچ نقطه اشتراکی با ملت‌ها و دولت‌های منطقه ندارد.

خاورمیانه‌ای که پیش از این ابر قدرت‌ها و قدرت‌های جهانی نتوانستند بر چالش‌های بسیار کوچک‌تر از ایران، در منطقه فائق بیآیند وتمام طرح و نقشه‌های آن‌ها بدون هیچ دستآوردی به تاریخ پیوست. هم‌چون طرح خاورمیانه بزرگ در دوره بوش پسر که متولد نشده مرد و یا میدانی هم‌چون افغانستان؛ ابر قدرت وقت، آمریکا به همراه محتدین پس از بیست سال به توفیقی دست نیافتند و مجبور به فرار شدند.

حال ما در منطقه نه تنها ایران را حتی قوی‌تر از قبل داریم بلکه بازوان قدرتمند آن در سر تا سر جغرافیای منطقه حضور دارند. هم‌چون ده‌ها گروه مبارز در عراق و دولت نزدیک به تهران در بغداد را شاهد هستیم؛ نفوذ ایران در عراق به حدی هست که باعث عصبانیت آمریکا و متحدین آن شده است. سوریه نیز بیش از هر زمان متحد تمام قد و با تجربه‌ی ایران در منطقه، کنار تهران است. سوریه‌ای زخمی که از جنگ تحمیلی ائتلاف آمریکایی، عبری و عربی توانست سر بلند خارج شود و تمام نقشه‌های دشمن برای حذف و تجزیه خاکش را ناکام گذاشت و آموخته‌های فراوانی را از میدان جنگ نابرابر بدست آورده و می‌داند که در روزهای سخت، این ایران بوده است که در کنار دولت و ملت سوریه ایستاده است.
حزب الله در لبنان، انصار الله در یمن و گروه‌های مقاومت به ویژه حماس و جنبش جهاد اسلامی در فلسطین هر کدام برای رژیم صهیونیستی و کشورهای همکار عربی‌اش به تنهایی می‌توانند بحران‌هایی حیاتی ایجاد نمایند. گروه‌هایی که در میادین سخت گوناگون آبدیده شده و حالا هر یک هم‌چون یک ارتش کارآمد قوی در جغرافیای منطقه در برابر دشمنان قد علم کرده‌اند.

هدف دیگر سفر بایدن به منطقه افزایش تولید حامل‌های انرژی بود. با توجه به نزدیک شدن فصل سرما و عدم چشم اندازی روشن جهت خاتمه و یا کنترل بحران اوکراین از یک سوی، و عدم جایگزینی قابل اطمینان و دائمی برای انرژی روسیه از سوی دیگر، بایدن را به تکاپو انداخت تا در سفر به خاورمیانه برنامه افزایش تولید نفت و گاز مایع کشورهای حاشیه خلیج فارس را در دستور کار قرار دهد تا در همین راستا از فشار ناشی از کمبود حامل‌های انرژی در جهان اندکی بکاهد و در سایه‌ی آن بتواند در آمریکای در آستانه‌ی انتخابات میان دوره‌ای مجلس، افزایش شدید قیمت‌ها را مدیریت کند؛ و هم‌‌چنین، خطر از هم پاشیدگیه اتحاد میان کشورهای اروپایی تحت فشار کمبود انرژی روسیه را برطرف ساخته و با اطمینان دادن به متحدین اروپایی تا حدودی رضایت آن‌ها را جلب نماید. برنامه‌ای که به دلایل عدم تمایل سیاسی و ظرفیت تولید کشورهای منطقه محقق نگردید.
یکی دیگر از اهداف بایدن به خاورمیانه پیگیری کار ناتمام مانده ترامپ در توافق‌نامه ابراهیم جهت عادی سازی روابط تمام اعراب با رژیم صهیونیستی و ایجاد همکاری و ائتلاف سازی میان آن‌ها بود که با توجه به تیرگی روابط واشنگتن با کشورهای صاحب نفوذ عربی، وجود چالش‌های عمیق منطقه‌ای و سایه‌ی سنگین جنگ روسیه، این برنامه نیز فعلاً مسکوت ماند.

از رویدادهای مهم دیگر در منطقه، سفر پوتین به تهران بود که در چارچوب شرکت در نشست سه جانبه ضامن روند آستانه انجام شد. سفری با هدف حل و فصل مسئله سوریه با مشارکت سه کشور دخیل، جهت برقراری صلح و آرامش، استقرار و کنترل ارتش بر کل جغرافیای سوریه و آغاز روند بازسازی در تمام حوزه‌ها صورت پذیرفت. سفری که برنامه‌های حاشیه‌ای آن بر برنامه اصلی سایه انداخت.

این سفر، اولین سفر رئیس جمهور فدارتیو روسیه به خارج از مرزهای اتحاد جماهیر شوروی سابق بعد از بحران روی داده در اوکراین بود که هم‌فکری و هم‌اندیشی در مورد مهمترین مسائل دو طرف، منطقه و بین الملل و ارائه راه حل‌های پیشنهادی از نتایج آن بوده و تقویت همکاری‌ها و توسعه‌ی هر چه بیشتر آن در تمام ابعاد و سطوح در کنار استفاده از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های یکدیگر و هم‌چنین بهره‌وری از حوزه‌های نفوذ دو طرف هم‌چون نفوذ ایران در منطقه‌ی غرب آسیا و نفود روسیه در مناطق قفقاز و آسیای مرکزی می‌تواند ارمغان آن باشد تا آینده‌ای روشن از تعاملات را ترسیم نماید.

سفر به ایران که دهه‌ها دژ مستحکم مقابله با سیاست‌های توسعه طلبانه آمریکا و غرب بوده می‌تواند یکی از دستآوردهایش تشدید ائتلاف‌های ضد غربی در منطقه باشد. بازدید از تهران در حالی که مسکو تحت شدیدترین ماشین تحریم‌ آمریکا، اروپا، ژاپن، کانادا، استرالیا و سایر متحدین قرار گرفته است دارای پیام‌هایی است. ایرانی که خود بیش از چهار دهه تحت شدیدترین و ظالمانه‌ترین تحریم‌ها قرار داشته و در طی این سال‌ها توانسته است با همه فشارها و معضلات تحریم‌ زیست کند و در بسیاری از زمینه‌ها توفیقاتی کسب کرده و گام‌های بلند رو به جلو بردارد.

ایران در این سال‌ها راه‌های بی اثر کردن و دور زدن تحریم‌ها را آموخته و گاهی حتی حلقه‌های آزار دهنده تحریم‌ها را شکسته و آن‌ها را از کار انداخته پس بی تردید نمونه‌ای بی نظیر و الگویی مناسب برای روسیه می‌باشد. ایران به عنوان بازیگری با تجربه در حوزه مقابله و مبارزه با تحریم که دهه‌ها توانسته آن را مدیریت نماید می‌تواند همکار و مشاوره خوبی برای روسیه باشد تا در جهت کند کردن حربه تحریم و کاهش وابستگی به بازارهای غربی و دلار به آن یاری رساند. روسیه نیز با توجه به ظرفیت‌های بالا و وجود مزیت‌های نسبی در برخی حوزه‌ها و هم‌چنین خلع پیش آمده به دلیل تحریم‌های غرب در این کشور، می‌تواند همکار و بازار خوبی برای ایران باشد.

نشست تهران جدا از گفتگو و ارائه راه حل‌های عملیاتی پیرامون موضوع سوریه، آغازی بر گسترش بیشتر روابط اقتصادی تهران با مسکو و آنکارا می‌باشد؛ تا در سایه آن بتوان همکاری‌ها در حوزه‌های گوناگون از جمله سیاسی_امنیتی و اقتصادی را توسعه داد. حل بحران سوریه تحت روند آستانه با مشارکت کشورهای موثر و مهم منطقه باعث توجه سایر دولت‌ها برای توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و حل اختلافات و بحران‌های منطقه‌ در چارچوب همکاری‌های بیش‌‎تر را نوید می‌دهد؛ موضوعی که در ادامه باعث افزایش تعاملات اقتصادی و تأمین زنجیره نیاز‌ها میان کشورهای منطقه و استفاده درست و بهینه از ظرفیت‌های یکدیگر را موجب خواهد شد.

در پایان می‌توان گفت که خط مشی واقع‌گرایی توأم با عمل‌گرایی فعال سر لوحه‌ی سیاست خارجی کشورها در روابط بین الملل به ویژه در منطقه گردیده است. امروز ایران نقطه کانونی تحولات منطقه‌ای بوده و بیش از هر زمان اثبات نموده است که لنگرگاه امنیت و ثبات منطقه‌ای و یکی از محورهای آرامش و صلح جهانی می‌باشد. اکنون جمهوری اسلامی ایران باید با اتخاذ سیاستی درست و صریح با تأکید بر اصول و منافع ملی خود زمین بازی‌های آینده را مشخص نماید.

از آنجا که می‌توان ایران را یکی از میادین‌ بالقوه تقابل دو طرف بحران اوکراین دانست بیش از هر زمان لازم است تا در نهایت هوشیاری مراقبت نمود تا جغرافیای سیاسی، امنیتی و البته استراتژیکی‌ آن، صحنه تخاصم دو طرف درگیر نشود. هم‌چنین باید توجه داشت که هیچ همکاری و اتحادی همیشگی نبوده و هیچ چیز بالاتر و مهم‌تر از تأمین و تضمین منافع ملی کشور نمی‌باشد. در این شرایط جمهوری اسلامی ایران باید با سیاستی پویا و همه جانبه از تمام ظرفیت‌های به وجود آمده در جهت تأمین منافع ملی بهره برده و با افزایش همزمان سطح رایزنی‌های سیاسی و دیپلماتیک با شرق و غرب از خلأ به وجود آمده بین آن‌ها در جهت تأمین منافع کشور نهایت استفاده را کند؛ و به جای تحت تأثیر قرار گرفتن از نظم نوین جهانی که از جانب سایر بازیگران در حال شکل‌گیری است، خود نیز در شکل گیری نظم نوین دخیل بوده و نقش آفرینی نماید.

دیدگاه کاربران

عمران۲۶۱۸۹۴۹۰۵:۱۰:۱۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
تعریف یک کشور قوی از نظر انسانهای مختلف متفاوت است. از نظر من ایران قوی یعنی: ۱- ایران با تورم زیر ۱۰ درصد. ۲- جرایم پایین و امنیت بالا برای عموم مردم ۳- فساد اقتصادی پایین با وجود شفافیت کامل و آزادی کامل رسانه ها در سوت زنی. ۴- دستگاه قضایی متخصص و توانمند . ۵- حفظ نخبگان و جلوگیری از فرار مغزها و فرار سرمایه ها.
ناشناس۲۶۱۹۱۹۴۱۱:۰۸:۰۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اگر کشوری با این شاخصه‌ها درگیر جنگ شد و کم نیاورد، تا حدی می‌شود پذیرفت. ولی خیلی‌ها می‌گفتند اوکراین وضع اقتصادی بهتری نسبت به ایران دارد و خیلی‌ها مهاجرت کردند و حالا اوکراین خودش که هیچ، ناتو هم نتوانست جلوی نابودی‌اش را بگیرد. امارات و قطر و بحرین و… هم حیات خلوت قدرت‌های مختلف‌اند و استقلالی ندارند وگرنه با همین وضعیت اقتصادی یک‌شبه نابود بودند.
ناشناس۲۶۱۹۴۷۱۱۳:۱۶:۳۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
مردم اوکراین قربانی رای دادن به یک دلقک شدند که از سیاست چیزی نمیداند خود کرده را تدبیر نیست.
عمران۲۶۲۰۳۱۸۱۹:۱۲:۳۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اوکراین نه وضعیت اقتصادی مناسبی داشت و نه نظام شفاف. اتفاقا هیچکدام از این مشخصه ها را نداشت. وانگهی قدرت نظامی داشتن وقتی سطح ابتدایی یک جامعه سالم را نتوانی داشته باشی به چه درد میخورد؟ قدرت موشکی کره شمالی الان مردمش را از گرسنگی و فلاکت فرهنگی و اجتماعی نجات میدهد ؟
ناشناس۲۶۱۹۳۸۸۱۲:۴۱:۰۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
تورم ژاپن 0.5 درصد است! چطور ایران را با تورم 10 درصدی قدرتمند می دانی؟؟|!
ناشناس۲۶۱۹۴۳۱۱۳:۰۲:۲۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اینایی که گفتی همش خوبه، اما اگه نتونی امنیت خودت رو تامین کنی و قدرت بین‌المللی نباشی، یا به اینا نمی‌رسی یا اگر برسی موقتی هستن و سر بزنگاه قربانی کشورهای قدرتمند می‌شی، مخصوصا ایران که یه جورایی در چهارراه جهانی قرار داره و هرکسی می‌خواد از ایران به نفع خودش استفاده کنه! نمونه این استدلال هم عراق هست که چون یکپارچگی و قدرت لازم رو نداره هر کسی توی اون دخالت می‌کنه و الان ماه هاست فقط برای تشکیل دولت با خودشون درگیر هستن!
ناشناس۲۶۱۹۵۵۷۱۳:۵۳:۱۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
نیروی نظامی به پشتوانه اقتصادی احتیاج داره وگرنه شکست میخوره مثل روسیه!
ناشناس۲۶۱۹۷۱۰۱۵:۱۰:۰۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
الان مگه روسیه شکست خورده!؟ اروپا داره به اوکراین فشار میاره که راضی بشه قسمتهای مهمی از اوکراین به روسیه ملحق بشه!! ارزش روبل هم که از قبل از جنگ بیشتر شد!!
ناشناس۲۶۱۹۷۳۷۱۵:۱۸:۴۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
روسیه شکست خورده؟!!! جهت اطلاع روسیه جز 10 کشور برتر اقتصادی هست در ضمن کدخدا چگونه اول هست این همه شکست خورد؟ ژاپن هم با این تورم چرا قدرت نیست در جهان؟!!!
ناشناس۲۶۱۹۶۲۹۱۴:۲۲:۴۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
همشه چرته فقط موشکه واقعیت داره
ناشناس۲۶۱۸۹۶۷۰۶:۵۹:۵۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ملاک قوی بودن یک کشور وضعیت اقتصادی آن کشور است. ایران قوی ایرانی است که اقتصادش قوی باشد.
ناشناس۲۶۱۹۰۹۵۰۹:۵۵:۲۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
پاکستان و هند جزو 7 کشور هسته ای دنیا هستند. اما مردمشان هفت شان گرو هشت شان است. نه رفاه دارند و نه زندگی سعادتمند.
ناشناس۲۶۱۹۳۳۸۱۲:۱۸:۲۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کشورهای ونزوئلا و کوبا و غیره که برنامه هسته ای ندارند چرا تحت تحریم هستند ؟!
ناشناس۲۶۱۹۳۷۴۱۲:۳۶:۰۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کمونیست و سوسیالیست هستند. آیا مردمشان رضایت دارند؟
ناشناس۲۶۱۹۴۶۰۱۳:۱۲:۱۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
چرا تحت تحریم هستن ؟!
ناشناس۲۶۱۹۳۸۳۱۲:۳۹:۴۸ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کشورهای بزرگ و قدرتمند به هیچ کشوری باج نمی دهند.
ناشناس۲۶۱۹۴۶۵۱۳:۱۳:۳۹ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران قوی و قدرتمند به امریکا و 3 کشور زورگو و مستبد باج نخواهد داد.
ناشناس۲۶۱۹۰۹۷۰۹:۵۶:۳۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کشور قطر با ثروتی که دارد امروز مرکز ثقل دیپلماسی جهان است.
ناشناس۲۶۱۹۱۳۱۱۰:۲۷:۱۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
خداییش دیگه مرکز ثقل براش خییییییییلی زیاده قطر میخواد بازیگر فعالی باشه و در این راه داره پیش میره اما مرکز ثقل
ناشناس۲۶۱۹۱۶۵۱۰:۵۸:۳۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
قطر چون با همه کشورهای دنیا رابطه حسنه دارد، نقش میانجی را بازی می کند.
ناشناس۲۶۱۹۳۰۲۱۱:۵۸:۵۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
چرا مرکز ثقل براش زیاده ؟!! یه نگاهی به فعالیتهای چند سال اخیرش در منطقه بنداز شبیه کدام یک از فعالیتهای سیاسی قطر رو ما داشتیم ؟!! حتی ترکیه در قضیه روسیه واکراین بسیار فعال تر از ما عمل کرده !! ما برای رفع اختلاف ودرگیری های روسیه و اکراین چه کار مفیدی کردیم ؟!
ناشناس۲۶۱۹۱۴۶۱۰:۴۳:۰۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
قطر با آمریکا، روسیه، عربستان، ایران، طالبان افغانستان، حماس و فلسطینی ها و مخفیانه با اسراییل رابطه خوب سیاسی و اقتصادی دارد!
فلانی۲۶۱۹۱۶۸۱۰:۵۹:۲۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
نه اون با اسرائیل دشمنه از فلسطین حمایت می کنه
ناشناس۲۶۱۹۳۹۵۱۲:۴۳:۴۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
قطر با اسراییل روابط خوبی دارد.
ناشناس۲۶۱۹۲۲۵۱۱:۲۸:۵۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
قطر به عنوان دلال شناخته می شود که بین قدرت ها نقش واسطه گری می کند و به معنی قوی بودن نیست
ناشناس۲۶۱۹۴۷۰۱۳:۱۶:۲۸ ۱۴۰۱/۵/۲۴
خنده دار بود
ناشناس۲۶۱۹۱۰۲۱۰:۰۱:۴۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
شاخص های قدرت یک کشور عبارتند از دموکراسی، اقتصاد، آزادی مطبوعات و رضایت مردم.
ناشناس۲۶۱۹۱۴۹۱۰:۴۴:۴۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
سوییس نمون بارز آن است. کشوری بدون قدرت نظامی.
ناشناس۲۶۱۹۲۴۰۱۱:۳۶:۰۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
سوئیس شهرک نظامی دارد!
ناشناس۲۶۱۹۳۴۴۱۲:۲۰:۱۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران اگر قدرت نظامی نداشت الان مثل سوریه و عراق و لیبی شده بود.
ناشناس۲۶۱۹۴۴۸۱۳:۰۸:۳۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
قدرت نظامی نسبی است.
ناشناس۲۶۱۹۱۱۲۱۰:۰۸:۴۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
داری زجر می کشی که قدرت ما را می بینی؟
ناشناس۲۶۱۹۱۸۱۱۱:۰۲:۲۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
شاخص های قدرت یک کشور از نظر تو چه هستند؟
ناشناس۲۶۱۹۳۷۶۱۲:۳۷:۳۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
موشک، پهباد، ....
ناشناس۲۶۱۹۷۹۱۱۵:۳۲:۲۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
از نظر تو فقط شکم؟
ناشناس۲۶۱۹۱۳۹۱۰:۳۵:۰۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران جز بزرگترین اقتصادهای منطقه هست، ساعت خواب
ناشناس۲۶۱۹۱۹۰۱۱:۰۵:۳۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران بدون تحریم ها، به واسطه ذخایر عظیم نفت و گاز می توانست درآمد اقتصادی خوبی داشته باشد. اما با وجود تحریم، اقتصاد ایران این است که امروز همگان شاهد هستند.
ناشناس۲۶۱۹۴۷۵۱۳:۱۸:۰۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
تحریم ها نتیجه فتنه و اشوب اصلاح طلبان در سال 88 بود.
ناشناس۲۶۱۹۴۴۱۱۳:۰۶:۰۸ ۱۴۰۱/۵/۲۴
الان امارات که اقتصاد قوی داره جزو کشورهای قدرتمند محسوب می‌شه!؟ یمنی‌ها دو تا موشک زدن، امارات کلا از درگیری با انصارا... خارج شد ضمن اینکه هیچ توانی برای جلوگیری از موشکها نداشت!
ناشناس۲۶۱۹۴۵۲۱۳:۰۹:۲۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
متاسفانه برخلاف اون چیزی که تصور می‌شد، تجربه چند سال اخیر اتفاقات بین‌المللی و خاورمیانه نشون داد که دنیای امروز دنیای موشکهاست، و موشکها می‌تونن به راحتی اقتصادهای بزرگ رو تسلیم کنن!
ناشناس۲۶۱۹۴۶۸۱۳:۱۴:۳۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
همیشه کسایی که تک بعدی به مسائل نگاه می‌کنن آسیب می‌بینن. قدرت اقتصادی مهمه اما قدرت سیاسی قدرت نظامی قدرت علمی قدرت فرهنگی قدرت ... هم مهم هستن الان امارات قدرت اقتصادی هست اما آمریکا اراده کنه تبدیل به بیابون میشه، حتی آمریکا هم نه، یمنی ‌ها می‌تونن به راحتی امارات رو تبدیل به کشور متروکه کنن، فلذا بیشتر دقت کن!
ناشناس۲۶۱۸۹۶۹۰۷:۰۱:۵۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
به میزان قدرت یک کشور می توان از وضعیت معاش و کیفیت زندگی مردم آن کشور پی برد.
ناشناس۲۶۱۹۱۱۵۱۰:۱۰:۰۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اوه بعله مثلا امارات که مدعی هستید معیشت بالایی دارند چرا هیچ چیزی نیستند در جهان و دنبال رو ابر قدرتها هستند؟!!!!
ناشناس۲۶۱۹۱۸۵۱۱:۰۴:۰۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
تمام واردات خاورمیانه و ایران از امارات انجام میشه. عمده صادرات ایران و خاورمیانه هم به دبی انجام میشه. امارات یکی از بزرگترین مراکز اقتصادی دنیا است
ناشناس۲۶۱۹۴۸۷۱۳:۲۳:۴۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
امارات هیچ تولیدی ندارد از شیر مرغ تا جون ادمیزاد را وارد می کند.
ناشناس۲۶۱۹۷۴۷۱۵:۲۱:۲۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
امارات نبود از جای دیگر وارد و صادر می شد
ناشناس۲۶۱۹۲۲۹۱۱:۳۰:۰۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
پاسپورت امارات جزو 10 پاسپورت اول دنیا است!
ناشناس۲۶۱۹۴۸۹۱۳:۲۴:۳۹ ۱۴۰۱/۵/۲۴
متاسفانه در دولت روحانی رتبه پاسپورت ایرانی 15 پله سقوط کرد.
ناشناس۲۶۱۹۳۳۶۱۲:۱۷:۴۹ ۱۴۰۱/۵/۲۴
نمی دونم شما امارات رفتی یا نه ؟! شاید امارات قطب سیاسی نباشه اما امروز یک قطب بزرگ اقتصادیه به طوری که دیگه فروش نفت اولویت اقتصادی او نیست !! تمام شرکتهای بزرگ و معتبر دنیا به شکلی در امارات فعالند و میزان سرمایه گذاری در آنجا به حدی بالاست که امارات به یکی از کشورهای ثروتمند جهان تبدیل شده . قدر مسلم هیچ کشوری حاضر به بی ثبات کردن امارات نیست چون بازار خودش به خطر میفته حتی خود ما با تمام اختلافات سیاسی که با امارات داریم هنوز اونجا رو بزرگترین بازار برای صادرات خودمون میدونیم !! اگر این قدرت نیست پس چیه ؟!
ناشناس۲۶۱۹۷۵۶۱۵:۲۳:۳۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
دیدید که موشک خورد وسط امارات به تکاپو افتادید و گفتید دست ها بالا!
ناشناس۲۶۱۸۹۸۱۰۷:۲۷:۴۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
دنیای واقعی هم از دنیایی که ما دوست داریم ببینیم متفاوت است.
آبعلی53۲۶۱۸۹۸۳۰۷:۲۷:۵۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
سلام.البته که رسانه های معاند تفسیر های برعکس داشتند.سیاست ایران در قبال چنین سفری عالی بود لیکن باید تاثیر آن بر اجتماع و افکارعمومی را با معیارهای اقتصادی نسنجید.کاری که صدا و سیما صلا به به آن نمی پردازد.
ناشناس۲۶۱۹۰۰۲۰۸:۰۰:۵۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کشوری که مردمش فقیر هستند هرگز قوی محسوب نمی شه. شوروی 20 برابر ایران وسعت داشت و ارتش 50 میلیون نفری هم داشت. بیش از 5000 بمب اتمی هم داشت. اما مردمش فقیر ترین مردمان بودند پس قوی نبود و نابود شد
ناشناس۲۶۱۹۲۳۲۱۱:۳۲:۱۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
جهت اطلاع شوروی بعد از صلح با آمریکا فروپاشید اگر فهمیدی چرا در ضمن تا فقیر را چه معنی کنید هرچند فقیر هم نیستید و خیلی کشورهای دیگر فقیر تر از شما هم هستند و زیاد اسیر تبلیغات مسموم رسانه ها نشوید
ناشناس۲۶۱۹۵۴۴۱۳:۴۷:۳۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
بابا بشین تاریخ رو بخون تا بفهمی چی شوروی رو نابود کرد تا اون زمان حتی CIA که همش درحال جمع اوری اطلاعات بود هم نمی تونست دقیق بگه چی میشه توی اسنادشون هم هست.
ناشناس۲۶۱۹۷۶۶۱۵:۲۶:۰۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
میدانی چرا رهبری زمان امضا برجام گفت کالای مصرفی غربی خصوصا آمریکایی که در داخل داریم ممنوع هست؟ هر وقت فهمیدی ciaرا هم می فهمی!
ابوذر۲۶۱۹۰۳۹۰۸:۵۶:۱۹ ۱۴۰۱/۵/۲۴
همه اینا درست برنج الان کیلیویی چند
ناشناس۲۶۱۹۱۴۱۱۰:۳۶:۳۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
برو در خبر مربوطه بگذار تا نشان ندهی غرضی داری! هرچند قیمت آن 25 هزار تومان هم کمتر شده
ناشناس۲۶۱۹۰۴۰۰۹:۰۳:۲۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران قوی وقتی با دنیا نتواند ارتباط قوی و منطقی و بر اساس منافع مردمش برقرار کند چه سود
ناشناس۲۶۱۹۵۳۰۱۳:۴۴:۵۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
چند کشور غربی همه دنیا نیستند - کمی دیدت رو بزرگ تر کن
ناشناس۲۶۱۹۰۴۷۰۹:۱۴:۵۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کدخدا پرستان را ناراحت نکن با این مقاله!!
ص _ ن۲۶۱۹۱۱۳۱۰:۰۹:۲۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
درود بر ( اقتدار ) نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به رهبری امام خامنه ای عزیزم .
ناشناس۲۶۱۹۳۰۵۱۱:۵۹:۲۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
خطوط ریلی مسافری و خطوط هوایی مسافری رو به وخامت هستن معلوم نیست بشه ادامه داد چطور محاسبه قدرت کردی جناب نگارنده محترم
ناشناس۲۶۱۹۷۷۴۱۵:۲۸:۴۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
چون تمام مدینه فاضله همین گونه هست و ایران هم مستثنی نیست!! چیزی که برای شما تابو درست کردن از ایران و جهان که ایران بدبخت ترین و بقیه بهشت
ناشناس۲۶۲۰۷۹۱۲۳:۵۸:۳۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
چه ربطی به مطلب فوق داره؟
ناشناس۲۶۱۹۴۲۵۱۳:۰۰:۱۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کارشناستون هنوز نمیدونه سیاست ریاضی نیست و لزوماً نباید ریاضی گونه بهش نگاه کرد
جمشیدی۲۶۱۹۴۳۰۱۳:۰۲:۰۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
مقایسه سفر بایدن به اسرائیل و عربستان به عنوان دو متحد با سفر پوتین به تهران فرق میکنه
ناشناس۲۶۱۹۴۷۸۱۳:۱۹:۴۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران و روسیه هم متحد هستن.
ناشناس۲۶۱۹۷۱۲۱۵:۱۰:۴۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران و روسیه هیچ اتحادی با هم ندارند و فقط در بعضی از مسائل اشتراک نظر دارند و با هم همکاری موردی میکنند
باقر۲۶۲۰۷۹۳۰۰:۰۱:۰۳ ۱۴۰۱/۵/۲۵
ایران و روسیه هیچ اتحادی با هم ندارند فقط در بعضی از موضوعات هم نظر هستند و با هم همکاری می‌کنند
ناشناس۲۶۱۹۷۸۴۱۵:۲۹:۵۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
منظورت کشورهای ورشکسته که در مقابل ایران تنها هم کاری نمی توانند بکنند؟
ناشناس۲۶۱۹۴۳۵۱۳:۰۴:۰۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
هر کی یکطرفه بره پیش قاضی راضی برمیگرده تحلیل یک طرفه ای بود
نگار۲۶۱۹۴۳۷۱۳:۰۵:۲۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
شاید همون طور که تو مقاله گفته شد بایدن به اهداف سفرش دست نیافت اما تلاویو و ریاض هر چیزی که از سفر بایدن ميخواستند رو کسب کردند آیا تهران هم هر آنچه که از سفر پوتین به تهران در سر داشت دست یافت یا صرفاً چند تا ملاقات و عکس نصبیمون شد؟؟
ناشناس۲۶۱۹۴۸۴۱۳:۲۲:۳۹ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اهداف سفر بایدن به منطقه محقق نشد اما قرارداد سرمایه گذاری 40 میلیارد دلاری روسیه در صنعت نفت و گاز ایران در سفر پوتین منعقد شد.
ناشناس۲۶۱۹۶۹۱۱۵:۰۱:۱۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
عزیزم اون قرارداد نبود که امضا شد بلکه توافقنامه بود تا بخواد قرارداد بشه و به مرحله اجرایی برسه راه زیاد داره روس‌ها از این توافقنامه ها با ما زیاد امضا کردند
زهرا سادات۲۶۱۹۴۶۱۱۳:۱۲:۱۸ ۱۴۰۱/۵/۲۴
آثار جنگ اوکراین نه تنها بر جهان بر ایران هم بوده همین افزایش مواد غذایی پوتین با حمله به اوکراین دست به جنایت زده نه تنها بر علیه مردم اوکراین بلکه جنایت در حق همه مردمی که به نوعی به محصولات اوکراین وابسته بودند
شمسی۲۶۱۹۴۶۲۱۳:۱۳:۰۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کاش به جاش پرداختن به نگرانیهای قدرت های بزرگ و کشورهای اروپایی کمی هم به نگرانیهای خودمون میپرداختید
ناشناس۲۶۱۹۵۳۵۱۳:۴۶:۱۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران کدخدای خاورمیانه - به بعضی ها بر میخوره ؟
محمدصادق۲۶۱۹۵۴۷۱۳:۵۰:۰۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
جنگ اوکراین قطعاً به نفع روسیه تمام خواهد شد فقط کافیه جنگ تا آغاز فصل سرما ادامه پیدا کنه اونوقت همه دنیا خواهند دید که چطور آمریکا و اروپا به دریوزگی میوفتند
ناشناس۲۶۱۹۵۵۲۱۳:۵۰:۵۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
کاش به جاش پرداختن به نگرانیهای قدرت های بزرگ و کشورهای اروپایی کمی هم به نگرانیهای خودمون میپرداختید
مرادی۲۶۱۹۵۶۳۱۳:۵۳:۵۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
همه جای دنيا ملت‌ها گروگان سیاستمداران و دولتمردان شدن و در هیاهوی هر روزه فقط مردم هستند که آسیب دیده و قربانی می‌شوند
طاهری۲۶۱۹۵۹۱۱۴:۰۱:۴۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ممنون الف مطلب جامع و کاملی بود امیدوارم که حداقل به پیشنهادهایی که نویسنده در پایان فرموده ترتیب اثر داده بشه
آذر۲۶۱۹۵۹۷۱۴:۰۴:۵۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اینکه شما تورم 5 تا 10 درصد و فشار بر ملت‌های اروپایی رو می‌بينيد خیلی خوبه اما اینکه تورم 40 تا 60 درصدی و فشار بر تمام اقشار رو نمی‌بینید خیلی بده
ناشناس۲۶۱۹۶۲۱۱۴:۱۸:۴۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
مقامات اروپایی فهمیدند در باتلاقی که آمریکا و انگلیس براشون در اوکراین ایجاد شده گیر کردن و هر روز هم بیشتر در این باتلاق فرو میرن باید قبل از اینکه خیلی دیر بشه جنگ رو خاتمه بدن
ناشناس۲۶۱۹۶۳۵۱۴:۲۶:۲۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اگر عقب نشینی هم از جانب اروپایی ها همون طور که در مقاله فوق فرمودید انجام شده یا میشه برای حمایت و کمک مردمشون هست تا آسیب کمتری متحمل بشن کاش ما هم دغدغه های مردم برامون مهم بود
مهران۲۶۱۹۶۴۵۱۴:۳۵:۰۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
از ابتدا هم مشخص بود که اروپایی ها با توجه به وابستگی شدیدی که در حوزه های انرژی و مواد غذایی به روسیه دارند نمیتونن در برابر پوتین ایستادگی کنند فقط اوکراین رو تبدیل به زمین سوخته کردند و مردم اوکراین رو جلوی بمب و موشک روسیه قرار دادند
ناشناس۲۶۱۹۶۵۰۱۴:۳۷:۴۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
مقامات اوکراینی هم دیر یا زود میفهمند که بازی خوردند و غربی ها اونهارو تنها میزارن مثل همونهایی که در ایران چند سال کشور رو با برجام به گروگان گرفته بودند و آخرش هم هیچ فقط هزینه هزینه هزینه برای مردم بی پناه و بی دفاع
ناشناس۲۶۲۰۰۰۳۱۶:۵۹:۳۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
اروپا اگر برای کمک به اکراین وارد جنگ مستقیم با روسیه نشد و به خواست پوتین دامن نزد چون عاقل هست و به دیوانه بودن پوتین پی برده .
ناشناس۲۶۱۹۶۷۱۱۴:۵۳:۰۶ ۱۴۰۱/۵/۲۴
خدا رو شکر که همیشه در برهه حساس و پر التهاب قرار داریم گویا مردم خاورمیانه روی آرامش رو نمیبینند
کاظمی۲۶۱۹۶۸۹۱۴:۵۹:۱۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
چیزی که شاهدش هستیم شطرنج تحولات نیست بیشتر شبیه دوئل هست فقط مراقب باشید که ...
لیلا۲۶۱۹۷۰۳۱۵:۰۵:۱۹ ۱۴۰۱/۵/۲۴
آمریکا موضعش از ضعف و بدبختی و درماندگی و فلاکت سفرش به منطقه هم جنبه تبلیغاتی داشته درست روسیه چطور روسیه‌ای که امروز در انزوای کامل قرار گرفته و تحریمهای شدید بین الملل علیه اون اعمال شده در دوران اوج و عزت خودشه
ناشناس۲۶۲۰۲۴۳۱۸:۳۷:۵۴ ۱۴۰۱/۵/۲۴
سرانجام بحران اوکراین از همون ابتدا مشخص بوده اروپا نميتونه در برابر روسیه قدعلم کنه در حالی که در تامین مواد اولیه و غذایی و انرژي به مسکو وابسته اس بزرگترین اقتصاد اروپا آلمان به گفته مقامات با بدترین بحران اقتصادی بعد از جنگ جهانی دوم روبرو شده باقی کشورهای اروپایی که اقتصادهای ضعیف دارند و تازه بعد از همه گیری کرونا میخواستن کمر راست کنند که جای خود دارند
خانی۲۶۲۰۲۴۷۱۸:۴۰:۴۷ ۱۴۰۱/۵/۲۴
روسها همیشه به ایران نگاه ابزاری داشته و دارند و هیچ همکاری راهبردی بلند مدتی میان تهران و مسکو وجود نداره
شکری۲۶۲۰۲۵۵۱۸:۴۴:۴۵ ۱۴۰۱/۵/۲۴
سیاستی که پوتین در قبال اروپا در پیش گرفته میتونه عواقب بدی هم برای سایر موضوعات داشته باشه اگر پوتین مطمئن بشه که میتونه برای رسیدن به اهداف مورد نظرش باید از ماشین جنگی خودش استفاده کنه اونوقت برای ایران پیامدهای فاجعه باری خواهد داشت یک نمونه اش در دریای خزر
ناشناس۲۶۲۰۲۷۷۱۸:۵۶:۲۱ ۱۴۰۱/۵/۲۴
زلنسکی رو چه به سیاست و رهبری جنگ این بنده خدا هیچ تجربه ای از عرصه سیاست و رهبری جنگ نداشته چه توقعی ميشه ازش داشت لندن و واشنگتن اوکراین رو گوشت جلو توپ روسیه قرار دادند تا با این کار به خیال خودشون مسکو رو ضعیف کنند
دهقان۲۶۲۰۴۰۴۲۰:۰۳:۴۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
مقاله خوب و جامعی هست هر چند نقدهایی هم بهش وارده اما در مجموع خوبه ممنون از الف
دشتبان۲۶۲۰۴۲۱۲۰:۱۶:۳۲ ۱۴۰۱/۵/۲۴
یکی از مشکلات ما در جوامع سوم این هست که همه چی رو صفر و صد سیاه و سفید خوب و بد می‌بینیم در پاسخ به عزیزانی که مخالف هستند باید گفت که اصولا علوم انسانی رو نمیشه اینطور بررسی کرد ممنون از نگارنده مطلب خوبیه
قمصری۲۶۲۰۷۲۰۲۳:۰۹:۴۰ ۱۴۰۱/۵/۲۴
ایران در طی سالهای بحران سوریه پای روسیه رو به حوزه نفوذش یعنی سوریه باز کرد آیا روسیه هم اجازه حضور پر رنگ ایران در آسیای میانه و قفقاز رو میده؟ منطقه‌ای که با ایران اشتراکات فراوان تاریخی و فرهنگی داره و بخشی از حوزه تمدنی ایران است
بامداد۲۶۲۰۷۸۳۲۳:۵۲:۳۳ ۱۴۰۱/۵/۲۴
یکی از راه های نفوذ و توسعه همکاری‌ها میان کشورها اقتصاد و فعالیت های اقتصادی است. نویسنده محترمتون اشاره‌ای کردند اما کاش بیشتر در این مورد بحث بشود تا موانع پیش رو روشن شده و در جهت رفع آنها اقدام شود. حالا که بسیاری از کشورهای غربی و آمریکا به همراه متحدین، روسیه رو تحریم کردند ایران می‌تواند در حوزه های مختلف به ویژه کشاورزی صنعتی شراکت خوبی رو با روسیه پایه گذاری کند.
یونس۲۶۲۰۸۵۱۰۰:۲۸:۳۵ ۱۴۰۱/۵/۲۵
برای نقشی فعال در تحولات جهانی و استفاده درست از خلا پیش آمده بین شرق و غرب اول از همه باید کشور از تحریم خارج شود وگرنه هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
ناشناس۲۶۲۱۰۶۰۰۸:۰۱:۵۹ ۱۴۰۱/۵/۲۵
با جمعیت 60 درصدی فقیر و تورم بیش از 50 درصد ادعای ایران قوی!!!!!!!!!!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. نگاهی به مسیر بازیگرانی که مهاجرت کردند/ از بازیگری تا رقص و رانندگی تاکسی!

  3. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  4. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  5. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  8. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  9. جریان دائمی تجارت، به جای تعطیلی روز شنبه

  10. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  14. هشدار حسین شریعتمداری؛ فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!

  15. نتانیاهو: احکام دادگاه لاهه را نمی پذیریم

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

  18. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  19. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  20. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  21. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  22. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  4. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  5. هشدار حسین شریعتمداری؛ فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!

  6. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  7. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  8. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  9. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  10. توضیحات سردار جعفری درباره تذکر رهبری پیرامون مبارزه با بی‌حجابی/ توصیه همتی درباره نرخ‌های متفاوت ارز

  11. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  12. آقای رئیس‌جمهور! لطفاً فراموش نکنید!

  13. سلاح اتمی؛ جزو برنامه ریزی امنیتی و دفاعی ایران است؟ /تمام «نه»های رهبر انقلاب به سلاح هسته ای +اینفو

  14. رهبر انقلاب: تحریم‌ها ملت ایران را از پا در نمی‌آورد/ اگر حال جامعه کارگری خوب شود، حداقل نیمی از مردم حالشان خوب می‌شود

  15. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  16. نظر جالب شریعتمداری درباره طرح نور و لایحه حجاب/ پاسخ خلجی به انتقادات نمایندگان درباره قیمت دلار

  17. سوء استفاده عباس عبدی از «ماچه الاغ ماده»!

  18. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  19. ناصر ایمانی: فرض کنیم یکی از این صحنه های ضرب و شتم ....

  20. همه رقیبان قالیباف در ریاست مجلس آینده/ توضیح معاون رئیسی درباره استقرار فراجا در بنیاد نخبگان

  21. رئیسی: مشکلات آبی و برقی کشور در حال حل‌شدن هستند  

  22. ضرب‌الاجل مجلس برای دولت / منتظر مدیریت بازار ارز هستیم  

  23. صدای خُرد شدن استخوان‌های صهیونیسم جهانی بیش از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد

  24. رئیسی: جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است

  25. همسر سید مصطفی خمینی درگذشت

آخرین عناوین