«موسی» به روایت «ابراهیم»

گروه فرهنگی الف،   3990825019

ابراهیم حاتمی‌کیا کارگردان نامدار حوزه دفاع مقدس، با برعهده گرفتن سریال حضرت موسی(ع)، نخستین کار تاریخی خود را می‌سازد.

«موسی» به روایت «ابراهیم»

صبح نو نوشت: پس از گذشت سال‌ها از شروع پروژه «موسی(ع)» این مجموعه وارد مرحله جدیدی شد. براساس اخبار اعلام شده، ابراهیم حاتمی‌کیا به‌عنوان کارگردان این سریال تلویزیونی انتخاب شده است؛ پروژه‌ای که چندسال است در مرحله نگارش فیلم‌نامه و هماهنگی لوکیشن قرار دارد.

چندین سال پیش بود که مرحوم فرج‌الله سلحشور پس از موفقیت «یوسف پیامبر(ع)» به سراغ نگارش فیلم‌نامه سریال «موسی(ع)» رفت. فرج‌الله سلحشور از جمله سینماگرانی بود که باتوجه به علائق و توانایی‌های شخصی، توجه ویژه‌ای به‌روی قصص قرآنی داشت. او پیش از یوسف، «مردان آنجلس» را نیز ساخته بود که در زمان خودش با استقبال مخاطبان مواجه شده بود. مرحوم سلحشور نگارش فیلم‌نامه اولیه را پیش برد تا این‌که نهایتا در اسفند سال94 براساس بیماری درگذشت.

شورجه جایگزین سلحشور

جمال شورجه نیز شباهت‌هایی به مرحوم سلحشور دارد. او نیز از جمله سینماگران مسلمان شناخته می‌شود که بخش عمده کارنامه حرفه‌ایش متمرکز بر موضوعات دفاع مقدس و دینی بوده است. «عملیات کرکوک»، «حماسه مجنون»، «دایره سرخ»، «باشگاه سری» و« سی‌وسه روز» برخی از فیلم‌های شناخته‌شده شورجه است. البته او گاهی هم درمقام نویسنده و تهیه‌کننده فعالیت کرده و چند سریال تلویزیونی نیز ساخته است. شورجه در پروژه یوسف پیامبر به‌عنوان مشاور در کنار مرحوم سلحشور قرار داشت.

پس از فوت فرج‌الله سلحشور، جمال شورجه به‌عنوان جایگزین او در پروژه موسی(ع) معرفی شد. البته ساخت این سریال به این سادگی‌ها نبود. اصولا  ساخت پروژه‌های الف‌ویژه در سیما کار بسیار سخت و زمان‌بری است. اما موسی(ع) به دلایلی پیچیدگی‌های مضاعفی داشت. داستان بسیار حساس، لوکیشن‌های متعدد، هزینه بالای ساخت، حساسیت‌های دینی و... باعث می‌شد تا این پروژه برای ساخته‌شدن مسیر دشواری داشته باشد.

تهیه‌کننده پروژه درباره بازیگران و لوکیشن‌های اصلی گفته بود: «در حال حاضر تیم تولید در میان چهره‌های مطرح سینما و تلویزیون در حال بررسی بهترین گزینه برای ایفای نقش حضرت موسی (ع) است، حتی تیم تولید به انتخاب بازیگران خارجی در پروژه نیز فکر کرده و همچنان رصد بازیگران داخلی و خارجی برای حضور در این اثر ادامه دارد. مطمئن باشید در پروژه تلویزیونی حضرت موسی (ع) هنرمندان نامی کشور در کنار هنرمندان شهرستانی و حتی افرادی که شاید سابقه بازیگری هم نداشته، اما علاقه‌مند به بازیگری هستند، به ایفای نقش می‌پردازند.»

همچنین درباره لوکیشن سریال بیان داشت: «ما دوست داریم بخشی از سریال در کشور مصر فیلمبرداری شود، اما شرایط سیاسی و ارزی اصلا  اجازه این کار را به ما نمی‌دهد، ما حتی امکان بازدید لوکیشن در کشور مصر را هم نداریم و این شرایط به خود آن کشور بر می‌گردد، ما در انتخاب لوکیشن با مشکل روبه‌رو هستیم پس طبیعتا  این مشکلات برای فیلمبرداری صد چندان می‌شود، البته بازدید لوکیشن به صورت اینترنتی و با مشاهده عکس و فیلم‌های موجود در حال انجام است که اگر به امید خدا شرایط مهیا شد بتوانیم بخش‌هایی از اثر همچون بخش فیلمبرداری اهرام ثلاثه را در خود مصر انجام دهیم.»

نظر رهبر انقلاب و علما درباره سریال موسی(ع)

سازندگان این پروژه چندباری نیز به دیدار علما مشرف شدند تا نظر و مساعدت ایشان را برای ساخت سریال کسب کنند. حتی در این زمینه درمردادماه سال98 احمد میرعلایی با اشاره به توصیه مقام معظم رهبری و دیگر علما درباره ساخت سریال «موسی (ع)» افزود: مقام معظم رهبری و دیگر علما و مراجع توصیه به ساخت این مجموعه کردند. رهبری و مراجع بر پیگیری وحدت جهانی ادیان تأکید داشتند، به همین دلیل وحدت ادیان الهی، هدف اصلی فیلمنامه است که می‌تواند جهان را به سمت توحید پیش ببرد. تفرقه و جدایی ادیان الهی باعث خوشحالی دشمنان می‌شود و منجر به نفوذ استعمارگران می‌شود. آن‌ها علاقه‌مند هستند که ما را به جنگ و نزاع بکشانند، اما ما با ساخت آثار قوی نباید بگذاریم چنین تفرقه‌ای شکل بگیرد. 

تهیه‌کننده سریال در خصوص شروع قصه «موسی (ع)» گفت: قصه از قبل تولد ایشان و از زمان رحلت یوسف پیامبر (ع) شروع می‌شود. تمام تلاش ما این است که این پروژه فرامرزی را با بهترین کیفیت و بالاترین تراز هنری جمهوری اسلامی عرضه کنیم، چراکه هم به جهت کیفی و هم نوع قصه متنوع فراز و نشیب‌هایی دارد که بی‌نظیر است. آن‌قدر با تعدد معجزات مواجه هستیم که هر لحظه داستان موسی (ع) برای مخاطب جذاب و دلپذیر خواهد بود.

بیماری شورجه

جمال شورجه درهمین ایام با کسالت روبه‌رو شده بود. او یک سکته مغزی را رد کرده بود. او مدتی را در خانه بستری شد تا دوران نقاهت را پشت‌سر بگذارد. البته به مرور شورجه و تهیه‌کننده اعلام کردند به محض بهبودی کار را وارد پیش تولید خواهند کرد و حتی جمال شورجه سال قبل اعلام کرده بود وارد تولید خواهند شد.

شورجه در گفت‌وگویی گفته بود:« دوستان در دفتر آقای میرعلایی مشغول هستند و با هم در تماس هستیم. زیرساخت‌های سریال موسی پیامبر(ع) شروع شده است. سوله‌ها و کارگاه‌های ساخت‌وسازها در حال آماده‌سازی هستند. تقریبا  کار گروه فیلمنامه رو به اتمام است. همچنین همراه با آقای میرعلایی مشغول انتخاب عوامل و چیدمان بخش‌های مختلف سریال هستیم. آقای میرعلایی شرایطی فراهم کردند تا من نسبت به بخش‌های مختلف کار نظارت داشته باشم.» اما پس از گذشت چندین‌ماه و درک این موضوع که فعلا  اوضاع جسمی جمال شورجه برای کارگردانی پروژه سنگینی چون موسی(ع) مهیا نیست، توسط تهیه‌کننده خبر انتخاب کارگردان دیگری رسانه‌ای شد.

تهیه‌کننده سریال «موسی(ع)» درباره اینکه کارگردان جدید چه مؤلفه‌ای دارد، تصریح کرد:« انتخاب این کارگردان جدید کار آسانی نیست. برای ما مهم است که آن شخص قابلیت ساخت کارهای فاخر را داشته باشد. در وهله بعدی به کارهای دینی و مذهبی علاقه‌مند باشد چون امکان دارد تولید این سریال به چهار سال هم برسد. ساخت چنین سریالی آن‌قدر پیچیدگی و سختی دارد که باید توانایی مدیریت و کارگردانی چنین سریالی را داشته باشد. فضای جلوه‌های ویژه را بشناسد و بداند در کجا باید از ویژوآل استفاده شود و در کدام قسمت از سکانس‌های رئال. »

تا سه شود بازی شود!

در ماه‌های اخیر اخباری از رایزنی با کارگردانان مختلف برای ساخت موسی(ع) به گوش می‌رسید. یکی از گزینه‌هایی که به‌طور جدی مطرح بود، احمدرضا درویش بود. درویش یکی از فیلمسازان شناخته‌شده ایران است که فیلم‌های مهمی در حوزه دفاع مقدس ساخته است. «کیمیا»، «سرزمین خورشید»، «دوئل» و البته آخری که سروصدا و حاشیه زیادی داشت یعنی «روز رستاخیز» از جمله آثار مهم اوست. اما ظاهرا  پس از مدتی مذاکره نهایتا  درویش برای کارگردانی این سریال به توافق نمی‌رسد.

در هفته‌های اخیر زمزمه‌هایی درباره گزینه نهایی کارگردانی موسی(ع) شنیده شد. گزینه موردنظر بسیار جذاب و البته خبرساز بود اما باتوجه به رسمی نبودن این انتخاب در رسانه‌ها سروصدایی به‌پا نشد. اما نهایتا  روز گذشته برخی از رسانه‌ها در گفت‌وگو با احمد میرعلایی تأییدیه خبر را گرفتند. ابراهیم حاتمی‌کیا به‌عنوان کارگردان پروژه موسی(ع) انتخاب و معرفی شد.

یکی از مهم‌ترین‌های سینمای ایران

ابراهیم حاتمی‌کیا یقینا یکی از مهم‌ترین و خبرسازترین فیلمسازان تاریخ سینمای ایران است. او جزو فیلمسازان نسل اول پس از انقلاب در سینمای ایران است. او به واسطه فعالیت هنری در جنگ وارد فیلمسازی شد و به مرور به‌عنوان یکی از مهم‌ترین فیلمسازان سینمای جنگ و سپس به‌طور عام در سینمای ایران مشهور شد.

او با «دیده‌بان»و«مهاجر» به شهرت زیادی رسید. سپس «از کرخه تا راین» و «بوی پیراهن یوسف» را کارگردانی کرد و پایش را در سینمای ایران سفت‌تر کرد. اما قله سینمایی او «آژانس شیشه‌ای» بود. او توانست فیلمی بسازد که تاکنون به عقیده بسیاری از اهالی سینما، بهترین فیلم پس از انقلاب است. او بارها در جشنواره فجر درخشیده و بارها در جشنواره‌های مختلف جایزه برده است. او پس از آن همواره فیلم‌های مهمی ساخته که موافقان و مخالفانی داشته است.

البته سیر کارنامه کاری حاتمی‌کیا از سال94 وارد دوره جدیدی شد. او پس از ساخت «چ» که با موفقیت نسبی همراه بود وارد دوره همکاری چندساله با سازمان اوج شد. حاتمی‌کیا سه فیلم «بادیگارد»، «به وقت شام» و «خروج» را با اوج ساخت. هرکدام از این سه فیلم دارای امتیازات و البته نقدهایی هستند. اما زمانی‌که خبرهایی از ساخت فیلم جدید ابراهیم حاتمی‌کیا به گوش می‌رسید، رسما  اعلام شد پشت دوربین موسی(ع) خواهد رفت. البته باتوجه به پیش‌تولید طولانی موسی(ع)، هیچ بعید نیست که حاتمی‌کیا تا قبل از استارت آن، فیلم دیگری نیز بسازد.

حاتمی‌کیا این روزها در حال بررسی فیلمنامه سریال «حضرت موسی(ع)» است. قرار است فیلمنامه تغییرات اساسی داشته باشد. در جزئیات بیشتر باید به این نکته اشاره کرد که سعید بهمن‌پور به‌عنوان سرپرست نویسندگان پروژه قبلی که با شورجه کار می‌کرد در این پروژه هم حضور دارد و خیرالله تقیانی‌پور، کارگردان سریال «نجلا» هم به‌عنوان دستیار کارگردان و مسوول انتخاب بازیگر در پروژه سریال حضرت موسی(ع) فعالیت خواهند داشت.

حاتمی‌کیا با بیان اینکه پذیرفتن کارگردانی این سریال را نوعی ادای دین به مرحوم سلحشور می‌داند، تأکید کرده است: در میان آثار متعددی که ساخته‌ام جای یک کار قرآنی را خالی می‌بینم و به همین علت باانگیزه و علاقه این مسوولیت سنگین را می‌پذیرم.

ابراهیم حاتمی‌کیا یقینا یکی از مهم‌ترین و خبرسازترین فیلمسازان تاریخ سینمای ایران است. او جزو فیلمسازان نسل اول پس از انقلاب در سینمای ایران است. او به واسطه فعالیت هنری در جنگ وارد فیلمسازی شد و به مرور به عنوان یکی از مهم‌ترین فیلمسازان سینمای جنگ و سپس به طور عام در سینمای ایران مشهور شد 

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. من عجله ندارم!

  2. نیش و کنایه های «بومرنگی» روحانی!

  3. نگاهی به مسیر بازیگرانی که مهاجرت کردند/ از بازیگری تا رقص و رانندگی تاکسی!

  4. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  5. اصلاح‌طلبان مقابل «نصیری» سکوت نکنند

  6. ادعای عجیب روحانی: ما بورس را رشد دادیم، اینها بورس را زمین زدند!

  7. نظرات برگزیده مخاطبان الف: دولت در گام اول باید مشکلات را انکار نکند/ رانندگان اسنپ و تپ‌سی باید حمایت شوند

  8. قحطی مانتوی بلند و دکمه‌دار در تهران!

  9. مشروبات تقلبی از جامعه پزشکی هم قربانی گرفت

  10. حقوق کارکنان وزارت کشور ترمیم می‌شود

  11. دور باطلی که تمامی ندارد!

  12. جریان دائمی تجارت، به جای تعطیلی روز شنبه

  13. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  14. حکم اعدام بابک زنجانی نقض و تبدیل به ۲۰ سال حبس شد

  15. تضادی عجیب و پر ابهام!

  16. برای این عکس شما تیتر بزنید

  17. دو ناوشکن آمریکایی در دریایی سرخ شکار شدند

  18. رشد شدید بدهی‌ها در دولت روحانی/ عبور از بحران بدهی در دولت رئیسی

  19. آقای رئیس‌جمهور! لطفاً فراموش نکنید!

  20. هشدار حسین شریعتمداری؛ فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!

  21. نظر جالب شریعتمداری درباره طرح نور و لایحه حجاب/ پاسخ خلجی به انتقادات نمایندگان درباره قیمت دلار

  22. سردار رادان: عده ای تلاش می کنند مردم قانونگریز شوند

  23. نتانیاهو: احکام دادگاه لاهه را نمی پذیریم

  24. سقوط در آغوش پهلوی!

  25. آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

آخرین عناوین