قتل هولناک تعداد زیادی از اعضای خانواده/ وقتی خشونت گریبان خانواده را می‌گیرد

  4040525013 ۱۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

شامگاه آخرین روز هفته گذشته مردی مسلح پس از قتل همسر و دو فرزندش در شهرستان گرگان به آمل رفت و ۶ نفر از اعضای خانواده همسرش از جمله پدرزن، باجناق، دو خواهرزن و کودکان آنها را به گلوله بست و سپس خودکشی کرد.

قتل هولناک تعداد زیادی از اعضای خانواده/ وقتی خشونت گریبان خانواده را می‌گیرد

فارغ از انگیزه قاتلان از ارتکاب این جنایت‌ها، آنچه باید بررسی شود این است که چرا آستانه تحمل، تاب‌آوری ، گذشت و صبر در جامعه کمرنگ شده است؟ این حوادث هر علتی که داشته باشد آیا هیچ راهی جز قتل و کشتار برای حل مشکلات وجود نداشته است؟ سال‌هاست متولیان و مسئولان امور فرهنگی، روانشناسان و جامعه‌شناسان بر لزوم آموزش و ترویج فرهنگ گفت‌و‌گو، تاب‌آوری و اخلاق‌مداری تأکید دارند اما وقتی با انتشار اخبار قتل و جنایت‌های فجیع به‌خصوص از نوع خانوادگی در گوشه و کنار کشور رو‌به‌رو می‌شویم، این سؤال در ذهن ما شکل می‌گیرد که آیا در آموزش اخلاق و رفتار اجتماعی کوتاهی شده است یا ریشه این فجایع را باید در جای دیگری جست‌و‌جو کرد؟ نکته مهمی که در این قتل‌ها قابل تأمل است اینکه در سال‌های نه‌چندان دور مسئولان انتظامی و قضایی کشور از کاهش آمار جرم و جنایت در ماه‌های محرم، صفر و رمضان به‌خصوص ایام خاص سال مانند روزهای تاسوعا، عاشورا، اربعین و... خبر می‌دادند اما الان می‌بینیم که در این ایام مقدس چند جنایت عجیب در گوشه و کنار کشور رخ داده است که جای بررسی و تأمل بسیار دارد. از سوی دیگر وقتی کامنت‌های کاربران را در فضای مجازی می‌خوانیم که زیر اخبار این جنایت‌ها نوشته‌اند، می‌بینیم که بیشتر آنها معتقدند وقتی شکایت‌های قانونی و پیگیری‌های انتظامی و قضایی، شاکی را وارد یک پروسه طولانی و سخت می‌کند، برخی افراد ترجیح می‌دهند خودشان وارد عمل شده و تسویه‌حساب کنند. از این رو برای ریشه‌یابی دلایل چنین رفتار غیراخلاقی که از برخی افراد جامعه سر می‌زند به سراغ دکتر ریحانه صبورنژاد روانشناس و مدرس دانشگاه رفتیم تا علل این رفتار را واکاوی کنیم.

چرا خشم به حادثه ختم می‌شود؟
دکتر صبورنژاد در این‌باره می‌گوید:«قتل‌ها و درگیری‌های خشن همیشه یک نقطه آغاز دارند؛ نقطه‌ای که اغلب دیده نمی‌شود. روان‌شناسان و جامعه‌شناسان می‌گویند برای پیشگیری از چنین اتفاقاتی باید قبل از رسیدن به لحظه حادثه، عوامل پنهان را شناخت و مدیریت کرد. وقتی خبر یک درگیری خیابانی یا حتی یک قتل را می‌خوانیم، اولین واکنش‌مان این است که بپرسیم «چطور ممکن است؟» اما روان‌شناسی و جامعه‌شناسی می‌گوید ماجرا به این سادگی نیست. خشونت معمولاً از یک لحظه‌ عصبانیت به‌ وجود نمی‌آید؛ پشتش مجموعه‌ای از شرایط و فشارهاست. از نگاه روان‌شناسان، وقتی انسان در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرد که احساس بی‌عدالتی، تحقیر یا تهدید می‌کند، مغز وارد «حالت دفاع» می‌شود. در این حالت بخش هیجانی مغز، یعنی آمیگدال، فرمان را به دست می‌گیرد و بخش منطقی که مسئول کنترل رفتار است، کمتر فعال می‌شود. به همین دلیل احتمال تصمیم‌های ناگهانی و پرخطر بالا می‌رود.»  این روانشناس در ادامه می‌افزاید: «جامعه‌شناسان هم یادآوری می‌کنند که شرایط اقتصادی سخت، بیکاری، تبعیض یا نبود اعتماد به قانون، زمینه را برای خشونت آماده می‌کند. وقتی آدم‌ها حس کنند «هیچ راه عادلانه‌ای برای حل مشکل‌شان نیست»، خشونت گاهی به چشمشان تنها راه باقی‌مانده می‌آید. البته اینها به معنای توجیه خشونت نیست، بلکه توضیحی است برای اینکه بدانیم پیشگیری از چنین اتفاقاتی فقط با مجازات بعد از حادثه ممکن نمی‌شود. آموزش کنترل خشم، بهبود شرایط زندگی و ایجاد حس اعتماد به قانون، همان سپرهایی هستند که می‌توانند پیش از وقوع حادثه جلوی فاجعه را بگیرند. شاید وقتش رسیده به جای اینکه فقط بپرسیم «چه شد که این اتفاق افتاد؟»  بپرسیم «چه باید بکنیم که دیگر تکرار  نشود.»

 

چند راهکار علمی برای کاهش خشونت
از نگاه روان‌شناسی و جامعه‌شناسی

  آموزش مهارت‌های کنترل خشم از دوران مدرسه: یادگیری تکنیک‌های ساده مثل تنفس عمیق، فاصله گرفتن موقت از موقعیت و بازنگری فکری قبل از واکنش.
  تقویت مهارت همدلی: تمرین درک احساسات دیگران باعث می‌شود افراد کمتر به سمت رفتارهای آسیب‌زننده بروند.
  ایجاد فرصت‌های گفت‌وگو و حل تعارض بدون خشونت: مراکز میانجی‌گری محلی می‌توانند جلوی بسیاری از درگیری‌ها را بگیرند.
  حمایت روانی از افرادی که تحت فشار شدید هستند: مشاوره رایگان برای افراد درگیر بحران‌های مالی یا خانوادگی می‌تواند جلوی انفجار خشونت را بگیرد.
  بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی: کاهش نابرابری، ایجاد فرصت شغلی و افزایش احساس عدالت اجتماعی، زمینه پرخاشگری را کم می‌کند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۹۹۹۵۴۱۰۹:۵۹:۴۳ ۱۴۰۴/۵/۲۵
سرچشمه این جنايت ها به ایمان بر میگرد
ناشناس۳۹۹۹۷۴۰۱۳:۵۲:۵۶ ۱۴۰۴/۵/۲۵
سرچشمه ی ایمان و معنویات هم به نداشتن مشکلات دنیوی! حضرت علی فرمودند «از دری که فقر وارد شود، از در دیگر ، ایمان خارج می شود»
ناشناس۳۹۹۹۸۳۱۱۵:۵۹:۴۲ ۱۴۰۴/۵/۲۵
آنهایی که فقر و فلاک را به خانه های مردم وارد کردند در واقعیت به دنبال ربودن دین و ایمان ساکنان آن خانه ها بودند !
ناشناس۳۹۹۹۶۲۹۱۱:۳۸:۱۹ ۱۴۰۴/۵/۲۵
واقعا از این دیدگاههاو حرفهای تکراری روانشناسان و جامعه شناسان آدم خسته میشه .ی نگاهی به همه کشورهای به اصطلاح پیشرفته بکنید , آمار جرم و جنایت و تجاوز به عنف و کودک آزاری و خودکشی و تعداد زندانیان و بیماران روانی . . . . آیا در ان کشورها اموزش و رفاه و. . . وجود ندارد ؟؟ واقعیت را ببینید . . . . دنیای امروز با وسایل ارتباطی اینترنتی انسانها را از خود بیخود واز انسانیت بیگانه کرده , شهوات و غضب را ترویج و خوی حیوانی را در انسانها زنده کرده و انها را از خدا و معنویت دور کرده . . . . تنها راهِ درست زیستن بندگی خداست بمعنای واقعی و لا غیر .
ناشناس۳۹۹۹۶۴۲۱۱:۵۵:۳۸ ۱۴۰۴/۵/۲۵
با خودش 10 نفر رو کشته! روانی شده بوده دیگه به هر دلیلی...
ناشناس۳۹۹۹۶۴۷۱۲:۰۱:۴۵ ۱۴۰۴/۵/۲۵
تا بحال جنایتی بوده که زن شوهر و بچه هایش را بکشد بعد خانواده شوهر را قتل عام کند؟! علت اینکه زنان به اسانی به قتل می رسند چیست؟ قبلا شوهرها زنانشان را می کشتند حالا کل خانواده شا ن را هم قتل عام میکنند!
ناشناس۳۹۹۹۷۶۵۱۴:۱۳:۳۵ ۱۴۰۴/۵/۲۵
بله زیاده بوده زن خرابی که حتی بچه های خودش رو واسه یه لات دیگه کشته. انسان که نامرد و فاسد شد دیگه زن و مرد نداره
ناشناس۳۹۹۹۶۵۰۱۲:۰۵:۰۵ ۱۴۰۴/۵/۲۵
مانند سایر مشکلات ، مسوولین اهمیتی نمی دهند .
ناشناس۳۹۹۹۶۵۲۱۲:۰۷:۳۴ ۱۴۰۴/۵/۲۵
مشکلات روانی بیداد می کند با همسر و خانواده اش توافق نداری باید طلاق بگیری و با کسانی که با آنها توافق داری زندگی کنی نه اینکه حمام خون راه بیاندازی !
ناشناس۳۹۹۹۷۶۳۱۴:۱۲:۱۲ ۱۴۰۴/۵/۲۵
جنگ روانی اعتقادی سیاسی فرهنگی تو ایران‌به راه انداخته شده توسط آمریکا و صهیونیسم همه روانی کرده
ناشناس۳۹۹۹۷۲۷۱۳:۳۸:۴۷ ۱۴۰۴/۵/۲۵
مسئولیت ناهنجاری های اجتماعی بعهده کیست ؟
ناشناس۳۹۹۹۷۲۹۱۳:۳۹:۰۸ ۱۴۰۴/۵/۲۵
به نظرم اول فشار زندگی ( عمدتا اقتصادی ) و ضمنا دخالت خانواده ها در زندگی زوجین و سوم عدم رسیدگی به شکایت ها و پیگیری ها به طرف حالت جنون دست داده
ناشناس۳۹۹۹۷۳۳۱۳:۴۳:۲۴ ۱۴۰۴/۵/۲۵
طلاق را آسان کنید،سبک ازدواج را مانند آمریکا کنید تا طرفین راحت جدا بشوند،،
مجید عدالتخواه۳۹۹۹۷۴۶۱۳:۵۹:۵۵ ۱۴۰۴/۵/۲۵
انسان در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرد که احساس بی‌عدالتی، تحقیر یا تهدید می‌کند، مغز وارد «حالت دفاع» می‌شود. کسانی که مسئول فقر و بی‌عدالتی هستند کلاهشان را بالاتر بگذارند
yektanetتریبون

آخرین عناوین