زمین‌گریزی سیاست‌ها، جوان‌گریزی جمعیت

آسیه فروردین،   4040303109 ۶۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
زمین‌گریزی سیاست‌ها، جوان‌گریزی جمعیت

 

بی‌توجهی به سیاست‌های زمین‌محور مسکن، بحران جمعیتی ایران را تشدید کرده است. گرانی و کمبود مسکن، یکی از موانع اصلی ازدواج و فرزندآوری جوانان است. با وجود قوانین حمایتی، اجرای ناقص آن‌ها و تمرکز بر آپارتمان‌سازی، فرصت پنجره جمعیتی در حال از بین رفتن است و آینده جمعیتی کشور با تهدیدات جدی مواجه شده است.
 
 – برآوردهای رسمی نشان می‌دهد حدود ۱۰ درصد جمعیت ایران در سن سالمندی هستند و با تداوم روند کاهش نرخ باروری، تا سال ۱۴۳۰ جمعیت سالمندی به بیش از ۳۰ درصد خواهد رسید. در این شرایط، فرصت پنجره جمعیتی، که طی آن بخش بزرگی از افراد در سنین فرزندآوری هستند، در حال بسته‌شدن است.


یکی از پیش‌نیازهای بهره‌برداری از دوران طلایی پنجره جمعیتی، سیاست‌گذاری فعال در حوزه مسکن است. بی‌عملی در اجرای سیاست‌هایی نظیر واگذاری زمین و اعطای تسهیلات ویژه ساخت مسکن، نه‌تنها به تعمیق بحران جمعیت می‌انجامد، بلکه فرصت تاریخی برای جلوگیری از پیری زودرس جمعیت را نیز از بین می‌برد.


تأمین مسکن، با وجود وعده‌های متعدد، همچنان از بزرگ‌ترین چالش‌های امروز جوانان است. تجربه سیاست‌گذاری‌های متناقض و گاه متوقف‌شده، به‌جای حل مشکل، به رشد سرسام‌آور قیمت زمین و مسکن دامن زده است. طرح‌های مسکن مهر و نهضت ملی مسکن نیز در مجموع نتوانسته‌اند پاسخ‌گوی تقاضای گسترده نیازها باشند.


مسکن، سد راه فرزندآوری


طبق نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، مسکن از موثرترین عوامل در خودداری خانواده‌ها از فرزندآوری است. هرچند ناامنی شغلی، دستمزد پایین و نداشتن اطمینان به آینده در عدم تمایل به فرزندآوری دخیل‌اند، اما بیش از ۷۵ درصد مردان و ۸۶ درصد زنان، به خاطر نداشتن مسکن از این امر پرهیز می‌کنند.


بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۲۵ درصد خانوارهای ایرانی، یا حدود ۷ میلیون خانوار، مستاجرند و گرانی مسکن، خصوصاً در کلان‌شهرها، آن‌ها را به واحدهای ۴۰ متری و پایین‌تر سوق داده و تصمیم خانواده‌ها برای فرزندآوری را به تاخیر انداخته است. با افزایش سن و رؤیایی شدن خرید مسکن نیز تمایل به فرزندآوری کاهش می‌یابد.


همچنین حدود ۸۰ درصد مستاجران نگران تأمین هزینه‌های مسکن هستند؛ موضوعی که مانع جدی برای اجرای سیاست‌های جمعیتی، به‌ویژه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است. در این میان، هرچند طبق قانون، وعده واگذاری زمین با اعطای تسهیلات ساخت به خانواده‌های دارای فرزند داده شده، اما عدم اجرای مناسب قانون، بر فرزندآوری تاثیر منفی گذاشته است.
 
نگرانی‌ها وقتی بیشتر می‌شود که بدانیم حدود ۲۰ درصد زوج‌های ایرانی (یک زوج از هر پنج زوج)، مشکل ناباروری دارند و به‌دلیل گرانی درمان و تعداد اندک مراکز درمانی، مشکلات ناشی از عدم فرزندآوری تشدید می‌شود.


سیاست‌گذاری‌هایی که زمین‌گیر شدند


در این رابطه، فاطمه محمدبیگی، نماینده قزوین در مجلس، معتقد است وضعیت نابسامان مسکن، ضعف در تحقق اهدای زمین‌ به خانواده‌های دارای سه‌فرزند، تحقق ۱۴ درصدی سیاست‌های کلی جمعیت و اجرای تنها ۳۵ درصد قانون جوانی جمعیت، به‌ویژه ضعف در ارائه تسهیلات بانکی ازدواج و فرزندآوری، به سرخوردگی خانواده‌هایی منجر شده که بار جبران عقب‌ماندگی جمعیتی را بر دوش دارند.


در برنامه هفتم پیشرفت نیز تأمین مسکن به‌عنوان ابزار کلیدی ازدواج و فرزندآوری مطرح شده است. مطابق بندهای سیاستی و اهداف کمی برنامه، دولت در راستای افزایش نرخ باروری و ازدواج، باید سالانه دست‌کم ۲۰۰ هزار واحد مسکونی برای زوج‌های جوان، به‌ویژه خانواده‌های دارای فرزند اول تا سوم، تأمین یا به آن‌ها واگذار کند.


بر این اساس، ابراهیم نجفی، نایب‌رئیس دوم کمیسیون عمران مجلس، با اشاره به رویکردهای برنامه هفتم پیشرفت و بودجه ۱۴۰۴، «واگذاری زمین به مردم و اتکا به تسهیلات بانکی» را محورهای اصلی سیاست‌گذاری مسکنی دولت عنوان کرده است. به گفته او، دولت موظف به فراهم‌سازی زیرساخت‌هاست و اجرای قوانین حوزه مسکن مانند «قانون جهش تولید مسکن»، باید به‌طور مستمر پایش شود. در این زمینه، یکی از اقدامات، واگذاری زمین به خانواده‌های دارای چهار فرزند زیر ۲۰ سال است.


قوانینی که روی کاغذ ماندند


بر اساس قانون تسهیل ازدواج جوانان مصوب ۱۳۸۴، تأمین مسکن به‌عنوان یکی از پایه‌های اقتصادی ازدواج جوانان، صراحتاً در زمره تکالیف دولت قرار گرفته است. این قانون با هدف کاهش سن ازدواج و رفع موانع مالی جوانان، وظایفی را برای دستگاه‌های اجرایی از جمله وزارت راه و شهرسازی، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سایر نهادها تعیین کرده است. واگذاری زمین، اختصاص تسهیلات قرض‌الحسنه برای خرید یا ساخت مسکن و احداث مجتمع‌های مسکونی ارزان‌قیمت از جمله این وظایف است.


با این حال، با گذشت حدود دو دهه از تصویب این قانون، شواهد نشان می‌دهد نه‌تنها ایجاد «صندوق اندوخته ازدواج جوانان» در عمل اجرایی نشده، بلکه بخش عمده سازوکارهای قانون نیز در اولویت برنامه‌های دولت‌های مختلف قرار نگرفته است. عدم اجرای قانون، در شرایطی که نرخ ازدواج کاهش یافته و مسکن از اصلی‌ترین موانع فرزندآوری است، از شکاف جدی بین سیاست‌گذاری تا اجرا حکایت دارد. تداوم این وضعیت، چشم‌انداز سیاست‌های جمعیتی را با تهدیدات جدی مواجه می‌سازد.


آپارتمان‌سازی در تقابل با خانواده‌محوری


شهرداری‌ها نیز که از تراکم‌فروشی و تغییر کاربری زمین، درآمد قابل‌توجهی کسب می‌کنند، عملاً انگیزه‌ای برای اجرای طرح‌های گسترش مسکن افقی یا خانه‌های ویلایی، حیاط‌دار و تک‌طبقه ندارند. همچنین طرح‌های مسکن حمایتی مانند نهضت ملی مسکن، به‌جای توزیع زمین، بیشتر به آپارتمان‌سازی متراکم در حاشیه شهرها محدود شده‌اند و واگذاری سالانه ۲۰۰ هزار زمین به زوج‌های جوان، صرفاً در حد بندهایی از برنامه توسعه باقی مانده است.


علاوه بر این، در شرایطی که بیش از ۷۰ درصد خانوارهای ایرانی در شهرها سکونت دارند، نرخ ازدواج و باروری آن‌ها به‌شدت سقوط کرده است. این موضوع در کلان‌شهرها، به‌دلیل هزینه بالاتر مسکن، مسئله را دشوارتر کرده است. طبق اعلام دکتر علی بیت‌اللهی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، کلان‌شهرهای تهران، اصفهان و مشهد، بیشترین تراکم جمعیتی را دارند؛ به‌طوری‌که حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور در این سه کلان‌شهر متمرکزند. لذا به‌نظر می‌رسد تمرکزگرایی در سیاست شهری نیز بخشی از بحران جمعیتی و در تقابل با خانواده‌محوری است.


سیاست‌های ناکارآمد مسکن، جمعیت در سراشیبی


با وجود تصویب قوانین متعدد در زمینه حمایت از ازدواج و فرزندآوری، کندی اجرای سیاست‌های مسکن‌محور، به‌ویژه واگذاری زمین و ساخت مسکن، این سیاست‌ها را ناکارآمد کرده است. گرانی مسکن، افزایش اجاره‌نشینی و تمرکز بر آپارتمان‌سازی متراکم به‌جای توسعه زیست‌بوم خانواده‌محور، باعث کاهش میل به فرزندآوری شده است. اگر هماهنگی نهادها و اراده اجرای سیاست‌ها و قوانین مصوب برای حل ریشه‌ای مسکن جوانان نباشد، آینده جمعیتی ایران با چالش‌های عمیق‌تری مواجه خواهد شد.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۹۰۳۶۲۳۰۷:۲۱:۵۹ ۱۴۰۴/۳/۴
چرا مشکلات اساسی فعلی مملکت را نمی بینید، اما مشکل پیری جمعیت که چندین و چند سال دیگر به آن می رسیم را از حالا برجسته می کنید؟
ناشناس۳۹۰۳۷۰۳۰۸:۳۵:۳۳ ۱۴۰۴/۳/۴
فرزند آوری هنر نیست. مهم به دنیا آوردن فرزندی است که بعدها از اینکه به دنیا آمده متاسف نباشد: گر آمدنم به من بُدی، نامدمی ور نیز شدن به من بدی، کی شدمی
ناشناس۳۹۰۳۷۶۸۰۹:۴۲:۱۶ ۱۴۰۴/۳/۴
در اول انقلاب جمعیت کشور 35 میلیون نفر و روزی 6 میلیون بشکه نفت صادر می کردیم. اکنون جمعیت به حدود 90 میلیون رسیده و نفت در شرایط تحریمی می فروشیم.
ناشناس۳۹۰۳۹۱۱۱۱:۳۷:۰۲ ۱۴۰۴/۳/۴
فقط کافی است نقشه شهرها و روستاها و وسعت خانه ها و امکاناتی که مردم در آن ایام داشتن را با الان مقایسه کنید. در آن زمانها به دختربالای 25 سال و مرد بالای 30 «ترشیده» اطلاق می کردند. گرچه میانگین عمر 50-60 سال بیشتر نبود. اکثر خانواده ها پر جمعیت بودند. شرایط ازدواج و فرزند آوری از همه نظر مهیا بود.
ناشناس۳۹۰۴۲۵۰۱۵:۳۴:۳۸ ۱۴۰۴/۳/۴
اول انقلاب نفت بشکه ای 5 دلار بود الان به بشکه ای 70 دلار رسیده
ناشناس۳۹۰۳۷۰۶۰۸:۳۷:۱۸ ۱۴۰۴/۳/۴
این سیاست فرار رو به جلو است!
ناشناس۳۹۰۳۷۰۸۰۸:۳۹:۳۱ ۱۴۰۴/۳/۴
میزان سواد و درک واقعیات مردم در این سالها بسیار بالا رفته است. دیگر نمی توان مردم را با شعار و لفاظی صرف وادار به انجام کاری کرد.
ناشناس۳۹۰۳۸۷۶۱۱:۰۵:۰۵ ۱۴۰۴/۳/۴
اگر زمین و وام بدهید مشکل مسکن حل می‌شود، به همین سادگی! و چون مسئله مسکن حل می‌شود جوانان ازدواج می‌کنند چقدر ساده و زیبا، و البته بلافاصله هم جمعیت کشور زیاد می‌شود. زیبا نیست.
ناشناس۳۹۰۳۹۸۰۱۲:۳۴:۴۵ ۱۴۰۴/۳/۴
امروزه تامین خانواده و آینده فرزندان معضل اصلی خانواده ها و جوانان است هر فرزند به دنیا آمده نیاز به آینده دارد 15 سال است که تورم بالای 40 درصد است هزینه های بهداشت / مسکن / تحصیل / تفریح / و داشتن پشتوانه مناسب برای آینده فرزندان قابل تامین نیست حاکمیت باید این چیزها را درک کند ولی الان همه قانون گزاران رفتند سراغ موارد فرعی ! آقایان دارند قانون می گذارند که مهریه به 14 سکه برسد!! به خانواده های بیش از 5 فرزند زمین بدهند!! چرا به اصل موضوع فکر نمی کنید؟ چرا تلاش نمی کنید سرانه درامد مردم و وضع شغل و کار و زندگی ارتقا پیدا کند چرا تلاش نمی کنید تحریم های کمر شکن از بین برود ؟ اگر جوانان در زندگی شان حداقل ها را برآورده ببیینند ازدواج هم می کنند و بچه دار هم می شوند.
ناشناس۳۹۰۳۶۲۶۰۷:۲۳:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
کاهش ازدواج و کاهش موالید شالوده دو چیز است: 1) اقتصاد خراب و شرایط زندگی سخت 2) عدم امید به آینده
ناشناس۳۹۰۳۷۱۰۰۸:۴۱:۳۳ ۱۴۰۴/۳/۴
برای خریدن یک آپارتمان 60 متری در یک محله متوسط در تهران، باید بیش از 500 سال پس انداز و صبر کرد.
ناشناس۳۹۰۳۷۱۹۰۸:۴۹:۴۳ ۱۴۰۴/۳/۴
3تا سوال ساده چرا در غرب و شرق عالم مشکل فرزند آوری به وجود آمده و یا چرا گفته می شود افغانی ها در ایران فرزند آوری بالا دارند نسبت به خود مردم ایران و یا مناطق کم برخوردار ایران رشد جمعیت از مناطق برخوردارتر بیشتر هست ؟!
ناشناس۳۹۰۳۷۷۰۰۹:۴۵:۰۷ ۱۴۰۴/۳/۴
برای آنکه مردم از امکانات برای مسافرت، تفریح و انجام کارهای پرهزینه محروم هستند. ضمن آنکه در نواحی کمتر برخوردار، فرزند حکم نیروی کار و کمک خرج را دارد.
ناشناس۳۹۰۴۲۲۶۱۵:۲۱:۲۵ ۱۴۰۴/۳/۴
در اروپا بدبخت هستند که فرزنداوری نمی کنند و دنبال مشوق دادن برای فرزند آوری ؟!!
ناشناس۳۹۰۴۲۵۱۱۵:۳۵:۲۴ ۱۴۰۴/۳/۴
متاسفانه واقعیت این است که در مناطق کم برخوردار، تمام تلاش روزانه و برنامه ریزی میان مدت و بلند مدت در راستای تامین سقف و خورد و خوراک و حداقل های نیاز اساسی زندگی است، فرزند دار شدن صرفا یک اتفاق حاشیه ای است که می افتد، اتفاقی که شاید در اولین مورد و در نهایت دومین مورد با کمی خوشحالی همراه باشد ولی از آن پس فقط و فقط پذیرش یک اتفاق جدید است، مثل پذیرش گران شدن اقلام اساسی! در مناطق متوسط یا مرفه فرزند دار شدن یک اتفاق بسیار مهم با نیاز به برنامه ریزی و تامین زمان و هزینه است! تامین نیاز های فرزند در بهترین سطح ممکن برای کسب موفقیت و جایگاه اجتماعی! در مناطق متوسط پدر و مادر از رفاه خود می زند تا فرزندش زبان و ورزش بیاموزد! پس انداز می کنند تا بهترین مدرسه غیر انتفاعی در دسترشان را انتخاب کنند. دو شیفت و سه شیفت کار می کنند تا موبایل و لپ تاپ و تبلت مورد نیاز آموزش فرزند را تهیه کنند. ایشان نمی توانند بپذیرند که فرزندی داشته باشند ولی نیاز هایش جهت پیشرفت و آموزش را تامین نکنند، پس تنها وقتی فرزند دار شدن را می پذیرند که در چهارچوب خودشان این هزینه با هر چند با سختی و مشقت ولی قابل تامین باشد. برای ایشان فرزند دار شدن اتفاق حاشیه ای نیست که صرفا به آن تن دهند!
ناشناس۳۹۰۳۸۴۲۱۰:۳۲:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
برای اینکه روحیه راحت طلبی و عدم مسئولیت پذیری بر بعضی از خانواده های مرفه حاکم شده و حال بزرگ کردن بچه را ندارند
ناشناس۳۹۰۳۹۰۳۱۱:۳۳:۰۳ ۱۴۰۴/۳/۴
تولید فرزند در این اوضاع و احوال از نظر شما چه مزایایی دارد؟ چقدر باید خون جگر بخوری تا بزرگش کنی؟ چند درصدشان سربزیر و مفید به حال جامعه بار می آیند؟
ناشناس۳۹۰۳۸۷۲۱۱:۰۲:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
و الان به جای فرزند نگه داری از حیوانات گسترش یافته خلا خود را پر می کنند
محسن۳۹۰۳۶۲۷۰۷:۲۳:۵۲ ۱۴۰۴/۳/۴
چرا دائم آدرس غلط می دهید.مگر مردم در گذشته چگونه خانه دار می شدند؟ریشه همه گرفتاری ها از سالمندی جمعیت تا مسکن و اشتغال در یک نکته است : تورم ! شما ببینید از سال ۹۶(قبل خروج ترامپ از برجام) قیمت خانه چند برابر شده است؟
ناشناس۳۹۰۳۸۲۴۱۰:۲۱:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
تورم برای الان نیست حتی دهه 60 تورم بالاتری بوده!!
ناشناس۳۹۰۳۸۹۵۱۱:۲۳:۱۱ ۱۴۰۴/۳/۴
در دهه 60 به کارمندان سکه بهار آزادی به عنوان عید می دادند. قدرت خرید مردم به مراتب از حالا بیشتر بود. در دهه 60 رانت و فساد به این گستردگی وجود نداشت.
ناشناس۳۹۰۳۹۱۶۱۱:۴۶:۱۲ ۱۴۰۴/۳/۴
قیمت اونس جهانی 20 برابر شده
ناشناس۳۹۰۳۹۰۰۱۱:۲۸:۴۷ ۱۴۰۴/۳/۴
در دهه 60، برنامه های صدا و سیما ساعت 9 شب تمام می شد. زمان جنگ بود. حالا که این همه شبکه صدا و سیما 24 ساعته فعالند.
ناشناس۳۹۰۳۶۲۹۰۷:۲۶:۱۰ ۱۴۰۴/۳/۴
شما که حتی نمی توانید قیمت و در دسترس بودن شیرخشک بچه و دیگر احتیاجات را فراهم کنید، چطور از ازدیاد جمعیت و فرزند آوری صحبت و مردم را نصیحت کنید؟
ناشناس۳۹۰۳۷۵۲۰۹:۲۶:۱۸ ۱۴۰۴/۳/۴
حتی مشوق های فرزندآوری را از قانون بودجه 1404 حذف کرده اند!
ناشناس۳۹۰۳۷۸۲۰۹:۵۴:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
حتی وام ازدواج هم دیگر به این راحتی ها نمی دهند.
ناشناس۳۹۰۳۶۳۴۰۷:۲۸:۳۲ ۱۴۰۴/۳/۴
کاهش جمعیت در کشورهای صنعتی و نیمه صنعتی و با پیشرفت علم و تکنولوژی امری بدیهی است. کاهش جمعیت تنها در ایران اتفاق نمی افتد بلکه بنا بر آمار سازمان ملل در سال 2022 در 100 کشور جهان در شرف وقوع است.
ناشناس۳۹۰۳۷۱۶۰۸:۴۷:۵۶ ۱۴۰۴/۳/۴
کره جنوبی پایین‌ترین نرخ زاد و ولد را در میان تمام کشورهای جهان دارد. آمارهای اخیر نشان می‌دهد که به طور میانگین، هر زن کره‌ای تنها ۰.۷ فرزند در طول عمر خود به دنیا می‌آورد. برای آن‌که جمعیت یک کشور ثابت بماند، نرخ زاد و ولد باید به ازای هر زن ۲.۱ فرزند باشد.
ناشناس۳۹۰۳۹۲۳۱۱:۵۱:۳۱ ۱۴۰۴/۳/۴
برنامه فمینیستی هست که زن مانند مرد شود و نقش اصلی که زن بودن است کنار برود
ناشناس۳۹۰۳۶۳۶۰۷:۳۰:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
کارشناسان اعلام کرده اند که جمعیت مناسب با امکانات ایران حدود 50 میلیون نفر است. ایران نه آب کافی دارد و نه امکان تغذیه بیش از این مقدار جمعیت را.
ناشناس۳۹۰۳۷۳۰۰۸:۵۸:۲۳ ۱۴۰۴/۳/۴
تولید انرژی فعلی ایران برای حداقل دوبرابر جمعیت فعلی کشور هست!
ناشناس۳۹۰۳۸۸۰۱۱:۱۰:۰۱ ۱۴۰۴/۳/۴
همین طرز تفکر است که باعث ناترازی در همه زمینه ها شده است.
ناشناس۳۹۰۳۹۸۸۱۲:۴۱:۵۳ ۱۴۰۴/۳/۴
حرف از مصرف بی رویه و قاچاق هست!!!
ناشناس۳۹۰۳۹۳۱۱۱:۵۷:۲۱ ۱۴۰۴/۳/۴
دوست عزیز! به نظر تو آب برای چند برابر جمعیت فعلی وجود دارد؟!!!
ناشناس۳۹۰۳۹۹۴۱۲:۴۴:۵۲ ۱۴۰۴/۳/۴
آبیاری نوین برای کشاورزی که نصف آن هدر می رود انجام شود مشکل کم آبی حل می شود
ناشناس۳۹۰۳۹۵۳۱۲:۱۴:۰۴ ۱۴۰۴/۳/۴
تفکر سو مدیریت هست که به اندازه 200 میلیون نفر مصرف انرژی ها و آب دارید باز کم می آوردید و ناترازی ها
ناشناس۳۹۰۳۶۳۹۰۷:۳۳:۴۶ ۱۴۰۴/۳/۴
10 میلیون افغانی را وارد کشور کرده اید که جمعیتشان با نرخ موالید 5 درصد تا 10 سال دیگر 2 برابر می شود. بیش از نیمی امکانات زایشگاهها در اختیار افاغنه قرار داده شده است. سیاستگذاران مملکت هدفشان از واردات این همه افغانی به کشور چیست؟
ناشناس۳۹۰۳۷۲۲۰۸:۵۱:۱۸ ۱۴۰۴/۳/۴
جناب غیر قانونی آمدن و قانونی ها هم در حد نرمال هستند
ناشناس۳۹۰۳۷۶۰۰۹:۳۸:۳۹ ۱۴۰۴/۳/۴
چرا روزی 5 - 6 هزار روادید برای افغانها صادر می شود؟ چرا اخراجشان نمی کنند؟ چرا مرزها کنترل نمی شوند؟
ناشناس۳۹۰۳۹۱۰۱۱:۳۵:۳۱ ۱۴۰۴/۳/۴
روادید هست چون افغانی در ایران هستند و برخی از آنان دوباره باید بگیرند
ناشناس۳۹۰۳۶۴۰۰۷:۳۵:۲۳ ۱۴۰۴/۳/۴
بیش از نیمی از جمعیت کشور زیر خط فقر قرار داشته و از سوء تغذیه بر خوردارند.
ناشناس۳۹۰۳۶۴۵۰۷:۳۸:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
چرا برخی مشکلات فعلی مملکت اعم از گرانی وتورم نجومی، بی کاری، کمبود آب، گاز، برق، مسکن محیط زیست آلوده، گرانی شدید دوا و درمان..... را نمی بینند بلکه به فکر پیری جمعیت در 20 سال آینده هستند؟
ناشناس۳۹۰۳۶۴۷۰۷:۴۱:۳۷ ۱۴۰۴/۳/۴
با توجه به شرایط اقلیمی و اقتصادی کشور افزایش جمعیت جز افزایش مشکلات و بحران فایده دیگری ندارد ،همین الآن بعضی از شهرها به علت کمبود آب در مرز درگیری قرار دارند ،اوضاع اقتصادی هم که دیگه مشخصه.
ناشناس۳۹۰۳۶۴۸۰۷:۴۲:۱۱ ۱۴۰۴/۳/۴
فرزند آوری همینطوری نیست. پدر و مادری که فرزندی را به وجود می آورند مسئول برآورده ساختن تمام نیازهای آینده این فرزند اعم از تغذیه سالم، آموزش کافی، ایجاد محیط و بستر آسایش هستند. با شرایط اقتصادی و اجتماعی موجود، جوانان حتی امکان و وسع ازدواج کردن هم ندارند چه برسد به فرزند آوری.
ناشناس۳۹۰۳۷۴۱۰۹:۱۳:۵۰ ۱۴۰۴/۳/۴
اگر قرار بود با این تفکر پیش بریم من و شما امروز نبودیم که بخوایم نظر بدیم
ناشناس۳۹۰۳۷۵۹۰۹:۳۷:۱۴ ۱۴۰۴/۳/۴
آن موقع که ما به دنیا آمدیم شرایط مانند امروز نبود.
ناشناس۳۹۰۳۷۸۴۰۹:۵۵:۱۰ ۱۴۰۴/۳/۴
حق با شماست و لی زمانی که من و شما به دنیا اومدیم اوضاع انقدر افتضاح نبود . 52 ساله ام
ناشناس۳۹۰۳۸۴۰۱۰:۳۰:۲۰ ۱۴۰۴/۳/۴
آن موقع خیلی از داماد و عروس ها پیش پدر و مادر خود زندگی می کردند نه اینکه هر کس برای خود خانه جدا بخواهد چه برسد به خانه مجردی آن موقع کسی نه مبل می خواست، نه هزار قلم وسیله اضافی از اتوی بخار تا همزن و ... و ...
ناشناس۳۹۰۳۸۹۶۱۱:۲۵:۳۷ ۱۴۰۴/۳/۴
در آن زمان خانه ها دربست، حیاط دار و وسیع بود. حالا آیا شما می توانید پسرتان را زن داده و او و زنش را در آپارتمان 70 متری خودتان جا و ماوا دهید؟
ناشناس۳۹۰۳۸۹۷۱۱:۲۶:۵۵ ۱۴۰۴/۳/۴
یک حرفی بزنید که با عقل جور درباید. چطور می توانید شرایط زندگی آن زمانها را با شرایط امروز برابر بدانی؟
ناشناس۳۹۰۳۹۱۷۱۱:۴۷:۲۳ ۱۴۰۴/۳/۴
در خیلی از محلات، خانه های 300 - 400 متری وجود دارد که فقط پدر و مادر مسن در آن زندگی می کنند و بچه ها جدا هستند
ناشناس۳۹۰۴۰۵۲۱۳:۴۰:۱۳ ۱۴۰۴/۳/۴
هر کدام در یک اتاق می رفتند
ناشناس۳۹۰۳۶۵۶۰۷:۴۷:۴۳ ۱۴۰۴/۳/۴
با روند پیشرفت علم و تکنولوژی به نیروی کار کمتری در آینده نیاز است.
ناشناس۳۹۰۳۶۵۷۰۷:۴۸:۳۷ ۱۴۰۴/۳/۴
خبرگزاری یورونیوز در گزارشی دردناک به مسئله سالمندان بی سرپرست در ژاپن پرداخت و اعلام کرد که فقط در سال اخیر ۴۳۰۰۰ جسد بدون خانواده در ژاپن کشف و توسط شهرداری‌ها معدوم‌سازی شده و به دلیل نرخ پایین ازدواج و فرزندآوری، این روند رو به افزایش است...
اینجا جایی برای خنده نیست۳۹۰۳۶۸۳۰۸:۱۱:۲۹ ۱۴۰۴/۳/۴
بحران مسکن و ازدواج و ناترازی های انرژی این‌قدر بزرگ شده که فعلا با این وضع موجود کاری نمیشد کرد ولی لااقل به فکر آینده باشید و از الان شروع یه ساختن خانه سالمندان به اندازه کافی بکنید .
ناشناس۳۹۰۳۷۰۵۰۸:۳۶:۵۹ ۱۴۰۴/۳/۴
شما برای همین جمعیت فعلی اب و برق ندارید. نمیتونید رفاه و آسایششو فراهم کنید. حالا یک زمانی جمعیت نیروی کار بود الان که همون کار رو هم ماشین و کامپیوتر انجام میده، حتی با صرف هزینه کمتر نیروی متخصص خارجی جذب کرد.
ناشناس۳۹۰۳۹۲۹۱۱:۵۵:۱۱ ۱۴۰۴/۳/۴
آیا تاکنون دقت کردید در گفتار جمعیت، نظر بیشتر کاربران به مراتب کارشناسی تر و دقیق‌تر از مقالات است؟
ناشناس۳۹۰۳۹۹۷۱۲:۴۵:۲۱ ۱۴۰۴/۳/۴
میلیونها اتباع افغانی کار میخوان و فرصت کاری رو می‌گیرند و ادامه ماجرا...برای حل کمبودها،مشکلات و ناترازی ها افغانها را از ایران اخراج کنید.
احد۳۹۰۴۱۲۶۱۴:۲۲:۱۸ ۱۴۰۴/۳/۴
کسی که سی پنج سال به بالا داره دو یاسه فرزند داره چرا از سربازی معاف نمیشه تا بیمه بشه یا بره تو کارخانه یا شرکتی زندگیش از هم نپاشه
محمودزاده۳۹۰۴۲۳۸۱۵:۲۹:۳۴ ۱۴۰۴/۳/۴
تاثیر اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها باعث گرانی های لجام گسیخته شد.
yektanetتریبون

آخرین عناوین