مذاکرات در پیچ سنگلاخ

گروه سیاسی الف،   4040227100 ۵۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

با وجود انعطاف ایران بر سر مسئله غنی‌سازی و ارائه پیشنهاد جدید، ایالات متحده همچنان بر مواضع خصمانه خود مبنی بر توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم پافشاری کرده و از آنجایی که ایران این موضوع را ،به شکلی صریح، خط قرمز خود دانسته است، ظاهرا خوش بینی های اولیه در مذاکرات رنگ باخته و طرفین وارد مسیر سنگلاخ شده اند.

 مذاکرات در پیچ سنگلاخ

به گزارش الف، با وجود سپری‌شدن چهار دور از گفت و گوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا و سازندن توصیف‌کردن آن از سوی طرف‌های مذاکره، شواهد حاکی از آن است که رویکرد ایالات‌متحده موجب شده تا سد راهی برای پیشرفت های اولیه مذاکرات ایجاد گردد. 

گزارش‌های مخابره‌شده و مواضع اتخاذ شده، نشان‌دهنده اختلاف بر سر موضوع غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران است. آمریکا با رویکردی خصمانه معتقد است که هیچ سطحی‌ از غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران مورد پذیرش نیست و از طرفی ایران یکی از اصلی‌ترین خطوط قرمز خود در مذاکرات را توقف غنی‌سازی قلمداد کرده و تنها کاستن از سطح غنی‌سازی اورانیوم برای تهران قابل پذیرش است؛ مشابه برجام که ایران متعهد شد تا ۳/۶۷ درصد غنی‌سازی اورانیوم را انجام دهد. 

* ویتکاف و ترامپ دوشادوش یکدیگر حرکت می‌کنند

بر خلاف اینکه عده‌ای قصد دارند استیو ویتکاف، نماینده رئیس‌جمهور آمریکا در امور غرب آسیا و مذاکره‌کننده اصلی با تیم دیپلماتیک ایران را در دسته تندروهای آمریکایی قرار ندهند و میان او و دیگر چهره‌هایی چون مارکو روبیو، وزیر خارجه دولت ترامپ مرزبندی کنند اما دقت‌نظر در مواضع ویتکاف، خط بطلانی به روی این تقسیم‌بندی می‌کشد. ویتکاف در کنار ترامپ، روبیو، ونس، والتز – که به تازگی از سمت مشاور امنیت‌ملی آمریکا برکنار شد – نگاهی خصمانه علیه ایران داشته و معتقد به فشار حداکثری بر روی برنامه هسته‌ای ایران است.

با وجود آنکه تهران بارها بر غیرنظامی‌بودن برنامه هسته‌ای خود تاکید داشته و علاوه بر عضویت در NPT، تحت شدیدترین نظارت‌های آژانس انرژی اتمی است اما آمریکایی‌ها نگاه خصمانه‌ای به صنعت هسته‌ای ایران داشته و معتقدند تهران باید به طور کامل از غنی‌سازی اورانیوم دست کشیده و برای مصارف غیرنظامی خود، اورانیوم را از دیگر کشورها وارد کنند.

استیو ویتکاف طی مصاحبه‌ای در این خصوص گفته بود: «حرف آنها را درباره قصد‌نداشتن برای ساخت بمب اتم جدی می‌گیریم و فرض می‌کنیم که واقعا چنین قصدی ندارند. اگر این موضع واقعی آنهاست، باید تاسیسات غنی‌سازی برچیده شود. نباید سانتریفیوژ داشته باشند. باید تمام سوختی را دارند به سطحی پایین‌تر بیاورند و آن را به مکانی دور ارسال کنند. و اگر می‌خواهند برنامه هسته‌ای داشته باشند، باید آن را به برنامه‌ای صرفا غیرنظامی تبدیل کنند. اکنون آنها در بوشهر یک راکتور غیرنظامی دارند. در این مکان توانایی غنی‌سازی ندارند و اگر حرف آنها را بپذیریم، چرا سایر تاسیسات آنها هم مثل بوشهر نشود؟»

دونالد ترامپ هم که ایران را به جمع‌آوری اختیاری و اجباری صنعت هسته‌ای خود (توافق و یا بمباران) تهدید کرده بود، اخیراً در ادامه گزافه‌گویی‌های خود مدعی شد: «ایرانی‌ها منابع نامحدود نفت و گاز دارند. بنابراین چرا باید به انرژی هسته‌ای نیاز داشته باشند؟ انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای خوب است اما برای کشوری که نفت دارد، نیازی نیست».

علی‌رغم رویکرد خصمانه آمریکایی‌ها و اتهامات و ادعاهایی که درباره وجه نظامی برنامه هسته‌ای ایران همواره مطرح کرده‌اند، مقامات دیپلماتیک کشورمان گام‌های دیگری هم برای اعتمادسازی و گره‌گشایی از مذاکرات برداشته‌اند که به نظر نمی‌رسد در حال حاضر مثمر ثمر واقع شده باشد.

پافشاری غیرمنطقی و غیرفنی طرف آمریکایی بر مسئله‌ تعطیلی فرایند غنی‌سازی هسته‌ای در ایران و عدم پذیرش این مسئله به صورت رسمی از طرف مذاکره‌کنندگان کشورمان، بن‌بستی در جریان گفت‌وگو‌های غیرمستقیم ایجاد کرده بود که نهایتاً با پیشنهاد جدید ایران، وارد فاز جدیدی شد. بر طبق گزارش رسانه‌های بین‌المللی، سیدعباس عراقچی در چهارمین دور از مذاکرات که بعد از چند هفته وقفه در مسقط برگزار شد، پیشنهاد جدیدی تحت عنوان «کنسرسیوم غنی‌سازی» را به طرف مقابل ارائه کرد تا مسیر گفت‌وگو‌ها از بن‌بست خارج شود.

بر طبق این پیشنهاد مجموعه‌ای از کشور‌های منطقه که خواهان بهره‌مندی از ظرفیت فنی و فناوری ایران در حوزه‌ هسته‌ای هستند، به صورت مشترک و در قالب یک کنسرسیوم چندملیتی در داخل خاک ایران و با نظارت بین‌المللی که شامل کارشناسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و احتمالاً برخی کشور‌های اروپایی و حتی ایالات متحده می‌شود، مسیر چرخه‌ سوخت اتمی و فرایند غنی‌سازی اورانیوم را اجرایی می‌کنند. این پیشنهاد که از سوی تیم ایرانی ارائه شد، هم بن‌بست مذاکرات را شکست و هم مسیر جدیدی را برای رفع بهانه‌جویی طرف آمریکایی ایجاد کرد؛ مسیری که ظاهرا چندان هم دوام نداشت.

بر اساس آنچه منابع غربی – نظیر آکسیوس و نیویورک‌تایمز – ارائه کرده‌اند، برخی از کشور‌های عربی منطقه که قرار بود قطعات پازل کنسرسیوم غنی‌سازی را تشکیل دهند، از این ایده استقبال نکرده و پذیرش این مسیر را برخلاف راهبرد‌های هسته‌ای خود ارزیابی کرده‌اند. بر همین مبنا، حتی تور خلیج فارس وزیر امور خارجه کشورمان هم نتوانست نظر مثبت برخی از پایتخت‌های مهم عربی را برای پیگیری این ایده جلب کند و از سوی دیگر، آمریکا مصرانه بر تعطیلی کامل غنی‌سازی اورانیوم تاکید می‌کند.

روزنامه انگلیسی گاردین در این خصوص نوشته: «از ایران خواسته‌ شده که برای مدت سه سال هیچ‌گونه غنی‌سازی اورانیومی انجام ندهد تا اعتمادسازی صورت گیرد. در پایان این دوره، ایران می‌تواند غنی‌سازی را تا سقف ۳.۷۵ درصد(مشابه با توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد) از سر گیرد. در این مدت، روسیه می‌تواند اورانیوم مورد نیاز برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را تأمین کند».

* خط قرمزی که امکان عبور از آن نیست

پافشاری مصرانه آمریکایی‌ها روی موضوع ممنوعیت غنی‌سازی باعث شد تا مقامات دیپلماتیک ایران مواضعی را اتخاذ کنند. 

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه به این مسئله واکنش نشان داد و در نشست مشترک با هیئت کنفرانس بین‌المللی پوگواش که به‌میزبانی سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شد، اظهار داشت: «جمهوری اسلامی ایران به‌ عنوان کشوری که عضویت طولانی در معاهده عدم اشاعه دارد و خود بانی منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در غرب آسیا بوده است، با جدیت و حسن نیت تصمیم به ورود به مذاکره غیر مستقیم با آمریکا گرفت و تا کنون ثبات قدم و جدیت خود را به‌صورت شفاف نشان داده است. جمهوری اسلامی ایران برای اعتمادسازی در مورد تداوم ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود کاملاً آمادگی دارد، اما نمی‌تواند در مورد حق مسلم و قانونی ملت ایران برای برخورداری از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز- به شمول غنی‌سازی که طبق معاهده عدم اشاعه به هر کشور عضو اعطا شده است - مصالحه کند».

عراقچی با اشاره به هزینه‌های مادی و انسانی فراوانی که ملت ایران برای صیانت از حقوق خود جهت بهره‌مندی از انرژی هسته‌ای صلح آمیز متحمل شده است، افزود: «ملت ایران در سه دهه گذشته برای حفظ استقلال خود و دستیابی به فناوری هسته‌ای و غنی‌سازی هزینه بسیار زیادی داده است و علاوه بر تحمل تحریم‌های غیر قانونی و ظالمانه، بهترین فرزندان خود را در این راه تقدیم کرده است. بر این اساس ایرانیان نمی‌پذیرند به‌عنوان یک عضو ثابت‌قدم معاهده عدم اشاعه که تولید و استفاده از سلاح هسته‌ای را حرام می‌داند، از داشتن صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز محروم شوند».

عراقچی با گرامیداشت یاد و خاطره دانشمندان هسته‌ای شهید کشورمان تاکید کرد که ایران برای ارتقاء دانش و فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای مصمم است و همزمان آماده گفتگو و تعامل با آژانس بین‌الملی انرژی اتمی و سایر طرف‌ها برای اعتمادسازی راجع به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود می‌باشد.

وزیر امور خارجه کشورمان، موضع‌گیری‌های متناقض مقامات آمریکا و صحبت‌های ضد و نقیض آنها را موجب پیچیده تر شدن بیشتر روند مذاکراتی و افزایش عدم قطعیت در مورد جدیت و آمادگی آمریکا برای عمل به اقتضائات یک روند دیپلماتیک دانست و تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران بی‌توجه به هیاهوهای رسانه‌ای، بر پیشبرد مواضع اصولی و قانونی خود در چارچوب تعهدات و حقوق بین‌المللی ایران متمرکز خواهد ماند.

عراقچی در بخش دیگری از سخنانش تغییر مکرر مواضع آمریکا و تعدد سخنگویان آنها را مانعی بر سر موفقیت مذاکرات توصیف کرد و با اشاره به شکل‌گیری ائتلافی از نیروهای خرابکار به محوریت رژیم صهیونسیتی برای اثرگذاری بر سیاست گذاران آمریکایی و مذاکره کنندگان این کشور، تصریح کرد: «برای همگان روشن شده است که محافل جنگ‌طلب و ضد دیپلماسی در داخل آمریکا به‌صورت هماهنگ برای اثر گذاری منفی بر روند مذاکرات تلاش می‌کنند، اما این مسئله یک مسئله داخلی دولت آمریکا است و به هیچ عنوان پذیرفته نیست که تصمیم‌گیران آمریکایی هر بار تحت تأثیر فشارهای محافل جنگ طلب آمریکایی که جملگی مطامع خطرناک نتانیاهو را دنبال می‌کنند، چارچوب مذاکراتی جدیدی تعیین کنند و موجب اتلاف وقت و تطویل روند مذاکراتی شوند».

کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین المللی وزارت خارجه هم در شبکه ایکس و در پاسخ به پرسش یک شهروندی که نگرانی‌های خود را از احتمال توقف غنی‌سازی در ایران بروز داده بود، نوشت: «طرف‌های مذاکره ما به خوبی می‌دانند جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه دستاوردی را که با خون شهدا و هزینه‌های بسیار به دست آورده است، وجه‌المصالحه قرار نخواهد داد. حق غنی سازی خط قرمز قطعی ماست. توقفی هم در غنی‌سازی پذیرفته نمی‌شود».

*نه چندان بعید !

با وجود آنکه برآیند کلی مذاکرات طرفین بعد از پایان هر دور از مذاکرات مثبت بود و مقامات ایران و آمریکا از سازنده‌بودن گفت و گوها صحبت می‌کردند و این مسئله موجب شده بود تا بسیاری از توافق احتمالی سخن بگویند، اما آن‌طور که شواهد حکایت می‌کند اختلافات هم بیشتر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد.

با وجود حسن نیت ایران و حتی انعطاف بر سر مسئله غنی‌سازی و ارائه پیشنهادی که می‌تواند از اختلافات گره‌گشایی کند، ایالات متحده همچنان بر مواضع خصمانه خود پافشاری کرده و از آنجایی که ایران به شکلی صریح خط قرمز خود را توقف غنی‌سازی اعلام کرده، دورنمای مذاکرات بر خلاف دورهای نخست این گفت و گو ها  چندان روشن نیست. با شرایط موجود و برخی گزافه‌گویی‌های آمریکا و  تهدیدات مطروحه مبنی بر تعطیلی داوطلبانه برنامه هسته‌ای و یا بمباران مراکز هسته‌ای ایران، کندی مسیر مذاکرات یا حتی توقف مذاکرات تا زمانی نه چندان معلوم چندان هم بعید نیست.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۹۳۶۲۹۰۰:۵۱:۰۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
ترامپ و اروپا این بار فقط بدنبال خریدن وقت هستند تا مکانیزم ماشه دوباره فعال بشه و تحریمهای نفتی ترامپ اجرایی تر بشه
ناشناس۳۸۹۳۹۸۰۰۹:۱۷:۴۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
ترامپ در مصاحبه صبح شنبه در هواپیما حین بازگشت از کشورهای عربی گفت که رهبران این کشورها همگی عاجزانه از من خواستند برای گرسنگی مردم غزه کاری کنم. من هم به محض رسیدن به امریکا دنبال موافقت نتانیاهو خواهم بود. نتیجه اینکه صبح یکشنبه ویتکاف ناگهان در یگ موضع ۱۸۰ درجه متفاوت مطابق نظر نتانیاهو غنی سازی صفر را خط قرمز قطعی امریکا در مذاکره با ایران اعلام کرد و ظهر یکشنبه اعلام شد که نتانیاهو علیرغم مخالفت کامل با کمک انسانی و غذایی ناگهان قبول گرده که دوباره کمک غذایی از مصر بسوی غزه جاری بشه. خلاصه نه نتانیاهو و نه اعراب بخاطر نارنجی بودن پوست ترامپ به او امتیاز مفت و مجانی نمی دهند
ناشناس۳۸۹۴۳۲۶۱۳:۰۵:۱۰ ۱۴۰۴/۲/۲۹
ترامپ به برجام راضی نیست و برجام پلاس می خواهد اروپا هم ماشه پلاس می خواهد با این روند زیاده خواهی اونها مذاکرات به نتیجه نمی رسد.
ناشناس۳۸۹۳۹۸۲۰۹:۱۸:۳۶ ۱۴۰۴/۲/۲۹
جنگ با آمریکای جنایتکار و رژیم پلید صهیونیستی آن هم در رکاب سید و رهبر عزیزمان امام خامنه‌ای برای ما از عسل شیرین‌تر است. بنابراین اشرار جهان در واشنگتن و تل‌آویو برای ترساندن ایران به طبل جنگ نکوبند چراکه پاسخ‌ ملت قهرمانی که در دفاع مقدس امتحان خود را پس داده همیشه کوبنده و پشیمان‌کننده است.
ناشناس۳۸۹۳۹۸۶۰۹:۱۹:۵۰ ۱۴۰۴/۲/۲۹
اگر تهدید یا تحریم‌مان کنند، حتی اگر لب تشنه جان دهیم ، قطعا سازش نمی‌پذیریم.
ناشناس۳۸۹۴۰۱۲۰۹:۳۳:۵۴ ۱۴۰۴/۲/۲۹
مسئولان هر چه زودتر تکلیف مذاکرات را روشن کنند.
ناشناس۳۸۹۴۳۲۷۱۳:۰۶:۳۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
22 سال مذاکره کردیم اما تحریم ها و تهدیدات روز به روز بیشتر و ارزش پول ملی کمتر شد ازموده را دوباره ازمودن خطاست.
ناشناس۳۸۹۴۰۵۶۰۹:۵۵:۱۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
آقای عراقچی وقتی ویتکاف عنوان میکند به شما حق غنی سازی را نمی‌دهیم و حتی اگر حق غنی سازی را نظر به حکایت به مرگ میگیریم به تب راضی شوی بخواهندحق غنی سازی آزمایشگاهی ۳/۶۷ درصدی را با یک تعداد سانتریفیوژ نسل قدیم بی بازده بدهند این صرفا یک دکور تزیینی صنعت هسته ای خواهد بود و خروج اورانیوم های ۲۰ و ۶۰ درصدی که عامل بازدارنده حملات آنها به ما می باشند این یعنی از دست دادن تمام دستاورد سی ساله ایران آنهم از جانب ترامپی که هیچ اعتباری به وعده اش نیست و با یک حمله یمن به اسراییل و هر بهانه‌واهی دیگر زیر توافق زده آنهم صرفا بخاطر هیچ یعنی کمتر از ۱۰ تا ۱۵ درصد تحریم ها صرفا بخور و نمیر فروش نفت که همان تحریم های ثانویه است برداشته شود این یعنی کلاه گشاد تر از برجام این یعنی ببازی گرفتن منافع ملی چرا که کنگره با دموکرات‌ها و نیوکانها تحت نفوذ صهیونیست ها هیچگاه تحریم ایران را جز با خلع سلاح موشکی و بهپادی مصاف بر هسته ای نخواهد برداشت و این اشتباه است و همانطور که در برجام دیدیم نه سرمایه گذاری نه ارتباطات مالی انجام شد صرفا خیمه شب بازی بود و بدلیل کاهش بهای نفت بدلیل کاهش ریسک در خلیج فارس ضرر هم کردیم یعنی افزایش فروش با کاهش قیمت جبران شد ...
ناشناس۳۸۹۴۰۵۷۰۹:۵۵:۵۱ ۱۴۰۴/۲/۲۹
خیز دوباره ویتکاف صهیونیست با مشاورین شاباک و موساد و عاملان کلاه گشاد برجام برای نابودی غنی سازی ... طبق ادعای گاردین، میانجی‌گران از عباس عراقچی خواسته‌‌اند که با عدم غنی‌سازی اورانیوم تا سه سال برای اعتمادسازی موافقت کند. این دوره به بازگشت ایران به غنی‌سازی با خلوص 3.75 درصد منتهی خواهد شد؛ همان سطحی که در توافق هسته‌ای 2015 تعیین شده بود، توافقی که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد. و در این مدت، روسیه می‌تواند اورانیوم مورد نیاز برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران را تأمین کند.
ناشناس۳۸۹۴۰۷۲۱۰:۰۲:۳۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
یکبار قدرت شوی آنهم در فاصله به این کوتاهی که دستاورد دریک قدمی ماست زورگیر فقط حرف زور را میفهمد هر چه بترسید آنها جری تر رو تهدیدات بیشتر میشود فرق بین خیانت و خدمت بسیار اندک است و مراقب جاسوس های نفوذی دو تابعیتی باشید ما را به پرتگاه ضعف و سلاخی و تجزیه سوق می دهند با نشان دادن دروغ محور در باغ سبز، به جهنم جنگ و تجزیه میبرند... قدرت بگیرید بعد مذاکره کنید
ناشناس۳۸۹۴۰۷۹۱۰:۰۴:۱۱ ۱۴۰۴/۲/۲۹
تحریم های اصلی دیگر کارایی ندارد و عبور شده
ناشناس۳۸۹۴۱۲۷۱۰:۳۱:۳۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
تا مذاکراتی مستقیم و جامع و همه جانبه و شفاف بین ایران و آمریکا صورت نگیرد،مشکلات مزمن بین این دو کشور حل نخواهد نشد.مذاکرات پنهانی از طریق کشورهای واسطه ای مثل عمان و قطر و امارات و ترکیه و سوئیس و غیره هیچ فایده ای برای منافع ملی ایران ندارد،همانطور که در 45 سال اخیر هم فایده ای نداشته هست.سئوال این هست که چرا کشور بزرگ و قدرتمندی مثل ایران باید برای مذاکرات با آمریکا دست به دامان کشورهای کوچک عربی شود؟جالب هست که از یک طرف کشورهای حوزه خلیج فارس را با القاب زشت و توهین آمیزی مثل گاو شیرده خطاب می کنیم و از یک طرف دیگر برای واسطه گری و مذاکره پنهانی با آمریکا دست به دامان آنها می شویم.واقعا چرا کشورهای واسطه را حذف نکرده و مستقیما با آمریکا مذاکره نمی کنیم؟چرا این همه اصرار به مذاکرات پنهانی و غیر مستقیم و غیر شفاف با آمریکا هست؟
ناشناس۳۸۹۴۳۷۰۱۳:۳۶:۴۱ ۱۴۰۴/۲/۲۹
ترامپ چرا برای مذاکره مستقیم با ایران التماس میکنه ؟!
ناشناس۳۸۹۴۵۳۶۱۵:۱۷:۰۷ ۱۴۰۴/۲/۲۹
مذاکره با آمریکا هیچ فایده ای ندارد چه مستقیم چه غیر مستقیم این ها به عهد خود وفا نمی کنند
ناشناس۳۸۹۴۳۳۷۱۳:۱۲:۰۲ ۱۴۰۴/۲/۲۹
فکر نمی کنی برعکس میگی ؟
ناشناس۳۸۹۳۶۴۹۰۱:۱۹:۴۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
حتی وارد توافق هم شود اعتباری به آن نیست و مانند قبلی ها از جمله سعد اباد و برجام می شود چون از اساس این طور مذاکرات و توافقات غیر قانونی و فراقانونی آژانس هست و دشمن بیشتر می خواهد و برای همین باز تحریم می‌کند در لابه لای این مذاکرات و توافقات
ناشناس۳۸۹۴۰۰۵۰۹:۲۹:۵۳ ۱۴۰۴/۲/۲۹
حتی توافق با ترکیه و برزیل که به نیابت از انان بود و دبه شد توسط غربی ها .
تاریخ۳۸۹۳۶۶۱۰۱:۳۶:۰۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
امنیت اسراییل اولویت اول امریکا است. تحت شرایط تنش زا ی موجود مذاکره اتلاف وقت است.
ناشناس۳۸۹۳۷۰۴۰۲:۲۲:۲۴ ۱۴۰۴/۲/۲۹
با وجود انعطاف ایران بر سر مسئله غنی‌سازی و ارائه پیشنهاد جدید آمریکا که هیچ سطحی‌ از غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران مورد پذیرش نیست و از طرفی ایران یکی از اصلی‌ترین خطوط قرمز خود در مذاکرات را توقف غنی‌سازی قلمداد کرده آینده روشنی برای مذاکرات متصور نیست.
ناشناس۳۸۹۳۷۱۰۰۲:۳۷:۳۱ ۱۴۰۴/۲/۲۹
استیو ویتکاف: ایرانی‌ها منابع نامحدود نفت و گاز دارند. بنابراین چرا باید به انرژی هسته‌ای نیاز داشته باشند؟
ناشناس۳۸۹۴۰۳۵۰۹:۴۶:۵۲ ۱۴۰۴/۲/۲۹
به ایشان ربطی ندارد؛ در دوران قاجار هم انگلیسی ها مردم را گول می زدند که این ماده بد بو (نفت) به چه درد می خورد همان بهتر که انگلیس ببرد ما برای تولید رادیو داروها برای بیماران سرطانی خود نیاز به غنی سازی 20 درصد داریم و قبلا با غربی ها در این خصوص مذاکره کردیم اما آن ها با ما همکاری نکردند اگر غنی سازی را تعطیل کنیم آن ها همکاری نمی کنند و بیماران سرطانی ما می میرند
ناشناس۳۸۹۴۱۶۰۱۰:۵۸:۵۴ ۱۴۰۴/۲/۲۹
خود آمریکا همه آنان را دارد حتی بمب اتم!!
ناشناس۳۸۹۴۴۷۱۱۴:۳۴:۳۲ ۱۴۰۴/۲/۲۹
آمریکا هم کلی نفت داره و کلی انرژی هسته ای - چرا فقط به ما زور میگن - انرژی هسته ای رو باید نگهداریم
ناشناس۳۸۹۳۷۱۳۰۲:۴۴:۱۲ ۱۴۰۴/۲/۲۹
«از ایران خواسته‌ شده که برای مدت سه سال هیچ‌گونه غنی‌سازی اورانیومی انجام ندهد تا اعتمادسازی صورت گیرد. در پایان این دوره، ایران می‌تواند غنی‌سازی را تا سقف ۳.۷۵ درصد(مشابه با توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد) از سر گیرد. در این مدت، روسیه می‌تواند اورانیوم مورد نیاز برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را تأمین کند».
ناشناس۳۸۹۳۷۱۵۰۲:۴۷:۲۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
برای همگان روشن شده است که محافل جنگ‌طلب و ضد دیپلماسی در داخل آمریکا به‌صورت هماهنگ برای اثر گذاری منفی بر روند مذاکرات تلاش می‌کنند
ناشناس۳۸۹۳۸۰۶۰۶:۲۹:۴۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
این قانونی است که همیشه بوده که « درشت دیگران رو درشتتر جواب ندهی باید منتظر درشتهای پیاپی بعدی اونها باشی » . خروج ترامپ از برجام هم تست بود . درشتی بود که بارمان کردند تا چپمان را بخوانند . اگر به مدت یکسال فعالیت آژانس را تعلیق می کردیم ، خودمان هم دفتر و دستکمان را جمع می کردیم و مقر آژانس را یکسال خالی می کردیم و مدام نمی گفتیم که بمب اتم نمی خواهیم ، دکترین ما فلانه ، درشت بعدی در کار نبود اما چون قوانین کره ی زمین را خوب نمی شناسیم ، مدام از آن قوانین ضربه می خوردیم . اگر به محض به قدرت رسیدن طالبان ، اسم می آوردیم و می گفتیم فلانی و فلانی و فلانی را برای محاکمه به علت حمله به کنسولگری ایران ، تحویلمان بدهید ، الان آب هیرمند برقرار بود . اگر در مقابل چرندیات ویتکاف مذاکرات را یک ماه تعلیق کنیم و آن را شفاف در رسانه ها جار بزنیم ، درشت کمتری خواهیم شنید .
امیر حسین سلطان/تهران۳۸۹۴۱۴۲۱۰:۴۵:۴۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
همیشه اینطور نیست! من کاری ندارم حق با آقای ترامپ است و یا نیست! ببینید اگر آقای ترامپ برجام را قبول داشت که زیر برحام نمی زد و از برجام خارج نمی شد پس چطور حالا انتظار دارید آنان(طرف آمریکایی) همان سطح ۳/۶۷ درصد غنی سازی اورانیم(طبق برجام) را بپذیرند؟! این سطح حالا اگر به صفر نمی رسد حداقل دیگر همان سطح قبلی هم نباشد چرا که اگر باشد داستان برجام و قبول نکردن آن توسط آقای ترامپ قابل تکرار است. آنچه در نبود اجرای کامل برجام طی این هفت سال اخیر تجربه شده است اگر بخواهد همچنان با همان اندازه(و یا حتی بیشتر و شدیدتر) ادامه داشته باشد پس نفس انجام این مذاکرات جدید برای چیست؟! الان موقع تئوری دادن و درس دادن قدرت و قدرتمندی نیست. لطفاً زمان را دریابید و اجازه ندهید باز هم زمان ها بسوزند و قس علیهذا! والله اعلم.
ناشناس۳۸۹۴۲۱۱۱۱:۴۶:۱۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
ما برای تولید رادیو داروها برای بیماران سرطانی نیاز به غنی سازی حدود 20 درصد داریم اگر تولید نکنیم آیا غرب به ما می دهد؟ غربی که به کودکان پروانه ای ما رحم نکرد و داروی آن ها را تحریم کرد به بیماران سرطانی ما رحم می کند؟؟؟
ناشناس۳۸۹۴۳۲۳۱۳:۰۱:۲۲ ۱۴۰۴/۲/۲۹
حق غنی سازی ایران طبق معاهده npt قانونی است و تعطیل بردار نیست در ضمن به قول خود جان کری اگر برجام نبود دیوار تحریمهای ضد ایرانی فرو ریخته بود.
ناشناس۳۸۹۳۸۱۷۰۶:۴۳:۵۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
یادتان هست میگفتید برجام به نفع آمریکا بود و سند خیانت.
ناشناس۳۸۹۴۱۱۴۱۰:۱۹:۰۳ ۱۴۰۴/۲/۲۹
الان هم می گوئیم
امیر حسین سلطان/تهران۳۸۹۴۱۸۱۱۱:۱۲:۴۷ ۱۴۰۴/۲/۲۹
خوشبختانه(و یا متاسفانه) برجام به نفع آمریکا نبود که اگر بود آقای ترامپ و دیگران دو دستی به آن چسبیده بودند و رهایش هم نمی کردند. نه قربان بهتر است واقعیت را بپذیریم. شعار دادن هم فایده ای نداشته، ندارد و نخواهد داشت. والله اعلم
ناشناس۳۸۹۴۲۰۷۱۱:۴۱:۳۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
خیلی هم به نفعشان بود اما توقع بیشتری داشتند برای چه برایشان نفع نداشت؟ ایران که تمام تعهدات خود را انجام داده بود ولی آن ها به تعهدات خود عمل نکرده بودند
امیر حسین سلطان/تهران۳۸۹۴۳۳۶۱۳:۱۱:۴۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
پاسخ بسیار واضح است. آنان به ما بی اعتماد شده اند و تا بتوانند حداکثر فشار را برای دست برداشتن ما از فعالیت های هسته ای اعم از اهداف صلح آمیز یا غیر صلح آمیز اعمال می کنند. در این هیچ تردیدی به خود راه ندهید لطفاً! حالا این ما هستیم که با توجه به شرایط اقتصادی و غیر اقتصادی مان میبایست تصمیم بگیریم آیا همچنان به صرفه ما خواهد بود که مقابل خواسته های آنان (همان زیاده خواهی ها یا با هر توصیف دیگر) مقاومت کنیم و یا بنا بر حفظ منافع ملی یا بنا بر مصلحت یا صلاح و یا تحت هر توصیف دیگری با وجود همه این فشارها و زیاده خواهی های آمریکا با آنان به توافق برسیم؟! والله اعلم
ناشناس۳۸۹۴۵۴۲۱۵:۲۲:۳۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
آیا اگر توافق کنیم تحریم ها را بر می دارند؟ تجربه چیز دیگری می گوید اگر تحریم ها را موقت برداشتند و با بهانه و عنوان دیگر دوباره گذاشتند چه؟
ناشناس۳۸۹۴۳۲۴۱۳:۰۳:۰۰ ۱۴۰۴/۲/۲۹
ترامپ از برجام خارج شد و تحریم ها را تشدید کرد تا به برجام موشکی و پهپادی و نظامی برسد گویا بتن ریزی هسته ای زیر زبان شون مزه کرده بود.
ناشناس۳۸۹۴۳۴۸۱۳:۲۴:۰۰ ۱۴۰۴/۲/۲۹
امریکا از برجام خارج شد چون دنبال بیشتر بود و تحریم بیشتر کند و به خواسته خود برسد در ضمن برجام و این مذاکرات 20 ساله همگی دخالت در امور داخلی کشور هست
ناشناس۳۸۹۴۴۷۶۱۴:۳۷:۵۳ ۱۴۰۴/۲/۲۹
برجام خیلی به نفع اون ها بود - کدوم کشوری میاد تو رآکتور اتمیش بتن بریزه ؟ و صنعت هسته ایش رو تعطیل بکنه ؟ ولی ایران این کار رو کرد
ناشناس۳۸۹۳۸۸۵۰۷:۴۲:۰۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
برنامه هسته ایی ما آنقدر پردردسر و هزینه بر شده که حتی کشورهای عربی که به آنها پیشنهاد همکاری در این زمینه شده قبول نمی‌کنند!!!
ناشناس۳۸۹۳۸۸۶۰۷:۴۳:۰۶ ۱۴۰۴/۲/۲۹
از قبل از برجام مشخص بود مذاکره با این ها فایده ندارد اما بعضی ها وقتی ترامپ برجام را پاره کرد گفتند تقصیر ترامپ بوده بعد که ترامپ مجدد رئیس جمهور شد گفتند اتفاقا ترامپ بهتر است!!!
ناشناس۳۸۹۳۸۸۹۰۷:۴۶:۰۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
وقتی هی یک عده عبرت نمی گیرند و هی مذاکره، مذاکره می گویند. تازه با سه کشور اروپایی هم جدیدا مذاکره کرده اند و آن ها هم با پررویی گفته اند باید ماشه پلاس در توافق باشد. چند بار باید مذاکره کنید ؟
ناشناس۳۸۹۳۹۷۴۰۹:۱۳:۳۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
منِ به عنوان عضوی از ملت ایران هم با پیشنهاد توقف سه ساله غنی سازی برای جلب اعتماد به شرط پابرجا ماندن تاسیسات هسته‌ای موافقم.
ناشناس۳۸۹۴۱۵۷۱۰:۵۶:۳۱ ۱۴۰۴/۲/۲۹
مثل برجام که ما تعهدات خود را جلو جلو انجام دادیم و بعد آن ها انجام ندادند؟؟؟ بعد از سه سال چه تضمینی هست که به تعهد خود عمل کنند؟؟؟ از این غربی ها هر چه را نقد گرفتی، گرفتی وگرنه نسیه چیزی نمی دهند
ناشناس۳۸۹۴۳۴۹۱۳:۲۵:۵۵ ۱۴۰۴/۲/۲۹
همان سعد اباد کل صنعت را تعطیل کردید و دشمن می گفت همین طور تا ابد باشد !!
فائزه۳۸۹۳۹۷۷۰۹:۱۵:۵۰ ۱۴۰۴/۲/۲۹
نظم کنونی دنیا بسیار ظالمانه است - قدرت های بزرگ چندین هزار بمب اتمی دارند که میتونن دنیا رو نابود بکنن بعدا کشور عزیز ما رو منع میکنن چون که میخواد اورانیوم رو برای مصارف پزشکی و کشاورزی و ... غنی بکنه و محتاج کسی نباشه
ناشناس۳۸۹۴۱۷۲۱۱:۰۵:۳۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
شما خودتان می دانید که نظر اکثریت مردم ایران چیست،اکثریت مردم رفاه و یک زندگی عادی و روابط صلح آمیز با تمام کشورهای دنیا را می خواهند .
ناشناس۳۸۹۴۱۹۸۱۱:۳۶:۲۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
مگه ما سال ها با غربی ها مذاکره نکردیم؟؟؟ مگه طبق گزارشات مکرر آژانس ما به تمام تعهدات خود عمل نکردیم؟؟؟ غرب مشکل داره نه ما
ناشناس۳۸۹۴۲۲۶۱۱:۵۷:۲۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
همه میخوان ولی آمریکا نمیخواد .میفهمی یا نه؟
ناشناس۳۸۹۴۲۷۱۱۲:۳۲:۱۲ ۱۴۰۴/۲/۲۹
زنده باید حقیقت شرافت
مطلوب۳۸۹۴۱۸۸۱۱:۲۲:۳۸ ۱۴۰۴/۲/۲۹
نه شما ونه ترامپ توافق کن نیستید وگرنه به همه پرسی بگذارید ببینید ملت با توافق همسو وهم رای هستند یا نه ؟
ناشناس۳۸۹۴۵۵۰۱۵:۲۸:۵۶ ۱۴۰۴/۲/۲۹
تا توافق چه باشد بنده با توافقی که ما به تعهدات عمل کنیم آن ها عمل نکنند موافق نیستم
ناشناس۳۸۹۴۲۲۳۱۱:۵۶:۴۳ ۱۴۰۴/۲/۲۹
بخشی از ملت ایران باید بفهمند که از آمریکا آبی واسشون گرم نمیشود و آن را مبنای رای دادن به آدم های بی کفایت نکنند. تا به این درک نرسند این سنگلاخ ها ادامه دارد.
ناشناس۳۸۹۴۲۶۹۱۲:۳۱:۱۹ ۱۴۰۴/۲/۲۹
نمیذاریم اب خوش هم از گلوی اسرائیل پایین بره
ریحانه۳۸۹۴۴۸۴۱۴:۴۵:۳۰ ۱۴۰۴/۲/۲۹
تا وقتی بمب اتمی خودمون رو نسازیم و آزمایش نکنیم تنش ها ادامه خواهد داشت - وقتی بفهمند که اتمی شدیم آب ها از آسیاب خواهد افتاد
پیمان۳۸۹۵۳۱۷۰۰:۱۳:۱۵ ۱۴۰۴/۲/۳۰
میز مذاکره رو باید ترک کنند این مذاکره نیست این کار آمریکایی ها باج خواهی بیش از پیش است. در نهایت هم اگه توافق کنند به حال مردم هیچ تاثیری نخواهد داشت و تا زمانی که اونها به تمام منافعشان نرسند نه تحریم ها رو برمیدارند نه اجازه روابط اقتصادی با دنیا رو می‌دهند. در بدترین زمان ایران وارد مذاکره شده است.
ناشناس۳۸۹۵۳۹۳۰۱:۰۹:۰۸ ۱۴۰۴/۲/۳۰
مذاکره اگر مذاکره است باید مستقیم انجام میگرفت !
yektanetتریبون

آخرین عناوین