رکوردزنی عجیب در بازار مسکن ایران!

سعیده اسکندری، گروه اقتصادی الف،   4040224066 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
 رکوردزنی عجیب در بازار مسکن ایران!

تاکنون بسیار در مورد چالش های بخش مسکن ایران گفته و بحث شده است. قیمت مسکن در ایران در سالهای گذشته، افزایش قابل توجهی را تجربه کرده و با توجه به عدم رشد متناسب درآمد مردم با نرخ تورم در کشورمان، دستِ طیف های قابل توجهی از ایرانیان از خرید مسکن کوتاه شده است. 

گزارش های رسمی حاکی از این هستند که میانگین قیمتی هر متر مربع مسکن در تهران به عنوان پایتخت کشورمان از 112 میلیون تومان فراتر رفته است. بر اساس ارزیابی ها مختلف، خانه‌دار شدن در کلانشهری نظیر تهران با توجه به حداقل دستمزدهای پرداختی، تا یک و نیم قرن نیز به طول می انجامد. این آمارها سبب شده اند تا بسیاری از افراد که قدرت خرید مسکن ندارند، در بخش اجاره مسکن نیز وضعیت خود را با چالش و مشکل رو به رو ببینند. گزارش های رسمی وزارت کار که سال 1403 منتشر شدند نشان می دهند که در برخی از استان های کشورمان نظیر البرز و قم، افراد با اضافه شدن هزینه های مسکن، به جرگه فقرا پیوسته اند. در کلانشهری نظیر تهران نیز حدودا 55 درصد از درآمد خانوارها صرف پرداخت اجاره‌بها می‌شود. 

برخی آمارها حاکی از این هستند که در تهران، حدودا 50 درصد خانوارها مستاجر هستند. البته که مشکلات بخش مسکن ایران، بسیار گسترده است با این حال، به تازگی شاهد یک رکوردزنی عجیب و قابل تامل در این بخش بوده ایم.  به تازگی خبرگزای فارس در گزارشی به این مساله اشاره کرده که تعداد مسکن خالی در ایران به 2.8 میلیون واحد رسیده که این عدد دو برابر میانگین جهانی است. جالب اینکه بانک مرکزی پیشتر اعلام کرده که در کشورحدودا 3 میلیون خانوار مستاجر داریم. 

یکی از مهمترین موضوعاتی که سبب شده قیمت مسکن و متعاقبا اجاره بهای مسکن در کشورمان افزایشی باشد، این مساله است که تعادلی میان عرضه و تقاضا در بازار مسکن برقرار نیست. این در حالی است که خالی ماندن 2.8 میلیون واحد مسکونی در ایران، خود از ظرفیتی خبر می دهد که آزادشدن آن می تواند بسیاری از حباب ها را در بازار مسکن ایران را بترکاند و شرایط زندگی را برای مردم کشورمان راحت‌تر کند.  در این رابطه، توجه به دو موضوع مهم به نظر می رسد.  

اول اینکه همانطور که ابوالفضل نوروزی کارشناس بخش مسکن گفته، در سال 1385 حدودا 600 هزار واحد مسکونی خالی در ایران وجود داشت که این عدد اکنون به رقم 2.8 میلیون واحد رسیده است. این مساله نشان می دهد که با افزایش احتکار مسکن در ایران، این مولفه خسارات قابل توجهی را در کنار برخی از دیگر مولفه ها، نظیر تشدید تحریم های خارجی علیه ایران و البته برخی نواقص ساختاری در حوزه حکمرانی بخش مسکن، به این حوزه وارد کرده است. موضوعی که با در پیش گرفتن سیاست های جدید نظیر وضع مالیات بر خانه های خالی و طیفی از دیگر ابتکارها، باید به نحوی جدی مورد توجه قرار گیرد. 

نکته دوم اینکه انتشار آمارهایی از این دست (وجود 2.8 میلیون واحد مسکونی خالی در ایران)، نشان می‌دهد تا چه اندازه در سطح حکمرانی بخش مسکن در ایران، ضعف وجود دارد. پیشتر بسیاری از کارشناسان در مورد ضرورت تخصیص زمین قابل ساخت و ساز و یا ارائه منطقی و مدام وام به انبوه سازان و فعالان بخش مسکن نیز تاکید داشته اند. 

در این حوزه ها هم متاسفانه با چالش های جدی رو به رو هستیم که در طی سالیان متمادی صرفا ماهیت فرسایشی به خود گرفته اند و بیش از پیش، انباشته شده اند. در شرایط کنونی نیز حل این مشکلات بسیار دشوار شده است. از این رو، تغییر نگرش ها در حوزه حکمرانی مسکن، یکی از نیازهای جدی امروزِ بخش مسکن کشورمان است. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۹۵۹۱۶۰۹:۲۱:۰۸ ۱۴۰۴/۲/۳۰
باید توجه داشت که پولهای سیاه در بازار ملک سفید شویی می شوند. برای همین این بازار همواره رو به رشد و سود آور است.
ناشناس۳۸۹۶۱۷۴۱۱:۰۵:۲۶ ۱۴۰۴/۲/۳۰
گرچه در 2-3 ماه اخیر قیمت دلار به خاطر مذاکرات حدود 20 هزار تومان کاهش یافته، اما چون دولت در عین حال قیمت تمام خدمات و نرخ فروش آب، گاز، برق، پتروشیمی، فولاد، سیمان، خودرو، چای، شکر، حبوبات.....را افزایش شدیدی داده و در آینده نزدیک می خواهد قیمت گازوییل، بنزین و نان را هم افزایش دهد، بنابر این قیمت اجاره و فروش ملک هم افزایش یافته و خواهد یافت.
ناشناس۳۸۹۶۲۹۶۱۱:۵۲:۳۴ ۱۴۰۴/۲/۳۰
وقتی امسال دولت قیمت دارو را 2 تا چند برابر کرده، ویزیت دکتر، خدمات رادیولوژی، آزمایشگاه و بستری بیمارستان را 46% افزایش داده چرا باید توقع داشت که قیمت مسکن افزایش نیابد؟
ناشناس۳۸۹۶۱۸۳۱۱:۰۷:۴۱ ۱۴۰۴/۲/۳۰
تمام بانکها اعم از دولتی و خصوصی سپرده های مردم را در بازار ساخت و ساز ریخته و بر آتش این تنور می افزایند.
ناشناس۳۸۹۶۲۰۱۱۱:۱۳:۲۲ ۱۴۰۴/۲/۳۰
اگر سود بنگاه های مسکن و خودرو از حالت درصدی خارج گردد و بر اساس تعداد معاملات محاسبه شود گرانی های خارج از مشکلات تورم برطرف میشود
ناشناس۳۸۹۶۲۰۶۱۱:۱۴:۰۹ ۱۴۰۴/۲/۳۰
خانم وزیر مسکنی که به سفر 960 میلون تومانی کیش رفته و در سوئیت شبی ۸۰ میلیون تومانی می خوابد از درد مستاجری، بی خانمانی و آوارگی چه می داند؟ در این مدت چه سیاستی را برای حل مشکل مسکن اتخاذ کرده است؟
ناشناس۳۸۹۶۲۲۵۱۱:۲۰:۳۴ ۱۴۰۴/۲/۳۰
تا وقتی روابط خارجی متعادل نشود، با فساد و رانت مبارزه جدی نشود و 60% حجم اقتصاد کشور بر اساس قانون از حسابرسی معاف باشد، اوضاع اقتصادی کشور به همین منوال خواهد بود.
ناشناس۳۸۹۵۹۳۰۰۹:۲۴:۵۳ ۱۴۰۴/۲/۳۰
قیمت سیمان سیاه به پاکتی 300 هزار تومان رسیده است! قیمت همه مصالح هم به همین ترتیب رشد کرده اند. با این حساب شما انتظار دارید قیمت فروش و اجاره ملک افزایش نیابد؟
ناشناس۳۸۹۶۳۵۵۱۲:۲۰:۱۷ ۱۴۰۴/۲/۳۰
قیمت سیمان سال پیش در این موقع کیسه ای 104 هزار تومان بود.
ناشناس۳۸۹۵۹۳۷۰۹:۲۶:۵۹ ۱۴۰۴/۲/۳۰
دولت امسال سقفی برای افزایش اجاره ها تعیین نکرده است. متاسفانه قیمتهای اجاره نسبت به پارسال افزایش شدیدی پیدا کرده و در بسیاری مناطق شهر از 50% فراتر رفته است.
ناشناس۳۸۹۶۰۶۳۱۰:۱۵:۰۱ ۱۴۰۴/۲/۳۰
بخشش دولت از جیب صاحبخانه اونم در تورم 50% ؟
ناشناس۳۸۹۵۹۴۳۰۹:۲۸:۱۴ ۱۴۰۴/۲/۳۰
با مالیات فقط باعث رکود در ساخت مسکن شدید به همین روش،ادامه دهید سال های آینده مسکن گران تر هم خواهد شد
ناشناس۳۸۹۶۱۷۱۱۱:۰۳:۰۷ ۱۴۰۴/۲/۳۰
همه جا حل شده با مالیات البته باید درست اعمال شود
ناشناس۳۸۹۵۹۵۱۰۹:۲۹:۴۸ ۱۴۰۴/۲/۳۰
این امار مسکن خالی در تهران تماما کذب هست هیچ کس در محل زندگی خود خانه خالی ندیده مگر برای یک ماه
ناشناس۳۸۹۶۲۵۲۱۱:۲۹:۵۱ ۱۴۰۴/۲/۳۰
خانه های خالی در محله های شما شهر فراوانند. هم نوساز و هم کلنگی. آن قدر نرخ تورم بالا است، صاحب ملک می داند که اگر آن را بفروشد متضرر خواهد شد. اجاره هم نمی دهد چون هم باید مالیات اجاره پرداخت کند و هم بعد از تخلیه منزل باید پول زیادی خرج تعمیر و نقاشی خانه نماید.
ناشناس۳۸۹۵۹۵۴۰۹:۳۰:۳۱ ۱۴۰۴/۲/۳۰
سیاستهای دولت تورم زا است. وقتی میزان مالیات و عوارض و خدمات را چند برابر می کنند، توقع دارید قیمتها بالا نروند. فقط شهرداری تهران مبلغ عوارض نوسازی ملک سال 1404 را نسبت به پارسال 3 برابر کرده است. آخر بر چه حسابی؟
ناشناس۳۸۹۶۰۵۳۱۰:۱۱:۰۳ ۱۴۰۴/۲/۳۰
شهرداری زیر نظر دولت نیست
ناشناس۳۸۹۶۱۰۱۱۰:۲۹:۵۱ ۱۴۰۴/۲/۳۰
دولت کمک هایش را به شهرداری کم کرده. شهرداری هم مجبور شده که نرخ عوارض و خدمات را نجومی افزایش دهد.
ناشناس۳۸۹۶۱۶۸۱۱:۰۱:۵۲ ۱۴۰۴/۲/۳۰
ربطی به این چیزها ندارد
ناشناس۳۸۹۶۲۱۱۱۱:۱۶:۴۳ ۱۴۰۴/۲/۳۰
شهرداری تهران نرخ عوارض خودرو در سال 1404 را 6 برابر سال قبل کرده!
ناشناس۳۸۹۵۹۷۴۰۹:۳۷:۰۵ ۱۴۰۴/۲/۳۰
همگرایی با ارز دارد یا حتی بیشتر و سال قبل بالا نرفت الان می رود و چیز عجیبی نیست و تا موقعی که مالیات بر دلالی یا همان عایدی سرمایه اجرا نشود آن هم چند برابر تورم ارز و مسکن و.... هم بالا می رود یا رشد نقدینگی زیر 10 درصد شود
ناشناس۳۸۹۵۹۹۶۰۹:۴۸:۰۷ ۱۴۰۴/۲/۳۰
مالیات بر خانه های خالی پس کی؟ چرا طرح ها اینقدر طول می کشد تا اجرا شود؟ کشور انگلیس در گذشته با همین سیاست مشکل گرانی مسکن را حل کرد
ناشناس۳۸۹۶۰۳۸۱۰:۰۶:۲۵ ۱۴۰۴/۲/۳۰
در ایوانک تهران آپارتمان هایی که قبل عید حدود 18 میلیارد قیمت داشت برای امسال حدود 26 تا 28 میلیارد فیمت خورده ؟ چرا ؟ پارسال با 18 میلیارد کسی نخرید چطور شده که مالک فکر کرده اگر گران تر فیمت بگذاره می تونه بفروشه ؟؟
ناشناس۳۸۹۶۲۲۷۱۱:۲۰:۵۱ ۱۴۰۴/۲/۳۰
مشکل مسکن معلول سیاست های غلط و اقتصاد بیمار ماست
ناشناس۳۸۹۶۳۴۴۱۲:۱۳:۵۵ ۱۴۰۴/۲/۳۰
قوانینی که مجلس تصویب کرد رکود در بخش مسکن را فراهم نمود
علی۳۸۹۶۳۸۹۱۲:۳۶:۱۳ ۱۴۰۴/۲/۳۰
مسکن مشکل، خودرو مشکل، برق مشکل، اب مشکل، محیط زیست مشکل، حقوق ها مشکل، دارو مشکل، گوجه مشکل، گوشت مشکل. نظرتون چیه؟
ناشناس۳۸۹۶۵۷۸۱۳:۵۲:۱۰ ۱۴۰۴/۲/۳۰
در پردیس و پرند و اندیشه و گرمدره قیمت‌ها خیلی پایین تر است. میانگین گویا وضعیت نیست .
ناشناس۳۸۹۶۵۹۵۱۴:۰۱:۲۵ ۱۴۰۴/۲/۳۰
احتکار زمین خیلی بیشتر از احتکار آپارتمان داریم خود دولت و بانکها و نهادها بزرگترین محتکر هستند و جالبه کلی زمین بلا استفاده در شهرها وجود داره
yektanetتریبون

آخرین عناوین