حکم شرعی موتورسواری بانوان در سطح شهر چیست؟

  4040222111 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

با وجود محدود بودن دوچرخه‌سواری و موتورسواری بانوان در سطح شهر، این پدیده با طرح پرسش‌هایی درباره حکم شرعی آن، به موضوعی قابل‌تأمل در میان کارشناسان فقهی تبدیل شده است.

حکم شرعی موتورسواری بانوان در سطح شهر چیست؟

به گزارش فارس، هرچند دوچرخه‌سواری و موتورسواری بانوان در معابر عمومی هنوز به‌صورت گسترده و فراگیر مشاهده نمی‌شود، اما بروز محدود این رفتار در برخی نقاط شهری، باعث طرح سؤالاتی در میان افکار عمومی، به‌ویژه در میان متدینین، درباره حکم شرعی آن شده است. این مسئله ازآن‌جهت اهمیت یافته که با وجود کم‌دامنه بودن این پدیده، امکان تأثیرگذاری آن بر فرهنگ عمومی و همچنین شکل‌گیری برداشت‌های نادرست از منظر شرع، وجود دارد. به همین منظور، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسین وحیدپور، کارشناس احکام شرعی، به بررسی ابعاد فقهی و اجتماعی این موضوع پرداخته است.
 
وی با اشاره به تفاوت بین حکم اولیه و ثانویه در فقه اسلامی، اظهار داشت: بر اساس حکم اولیه، سوارشدن بانوان بر موتور یا دوچرخه فی‌نفسه اشکال شرعی ندارد و مانند نشستن روی صندلی تلقی می‌شود. اما در حوزه حکم ثانویه، موضوع شکل متفاوتی پیدا می‌کند.

این کارشناس فقهی افزود: در حکم ثانوی، به آثار و پیامدهای اجتماعی یک رفتار توجه می‌شود. ازآنجاکه دوچرخه‌سواری و موتورسواری بانوان در معابر عمومی ممکن است موجب جلب‌توجه نامحرمان و بروز مفسده شود، مراجع معظم تقلید آن را در این شرایط جایز نمی‌دانند.

وحیدپور در ادامه پیشنهاد کرد: می‌توان با طراحی فضاهای اختصاصی مانند بوستان‌ها یا باغ‌های ویژه بانوان، امکان استفاده از دوچرخه یا موتور را برای آنان در چارچوبی مناسب فراهم کرد.

خبرنگار فارس موضوع را از دفتر مقام معظم رهبری نیز پیگیری کرد که این دفتر در پاسخ به پرسشی درباره حکم دوچرخه‌سواری زنان بالغ بیان می‌کند: نظر معظم‌له درباره اصل سواری، اعم از دوچرخه‌سواری، موتورسواری و مانند آن، یکی است.

ایشان می‌فرمایند: اگر این‌گونه فعالیت‌ها به‌گونه‌ای نباشد که موجب جلب توجه نامحرم یا بروز مفسده‌ای شود، جایز است. بنابراین، لازم است فرد توجه داشته باشد که در چه شرایطی و با چه کیفیتی اقدام به دوچرخه‌سواری می‌کند.

همچنین پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری نیز در تبیین این مسئله آورده است: «دوچرخه‌سواری بانوان در مجامع عمومی و در جایی که در معرض دید نامحرم باشد، حرام است.»
 
گفتنی است بررسی ابعاد فقهی موضوعاتی ازاین‌دست، می‌تواند به تبیین دقیق‌تر ارزش‌ها و چارچوب‌های فرهنگی اسلامی کمک کرده و از بروز سوءتفاهم‌های اجتماعی جلوگیری کند

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۸۶۱۶۹۲۱:۴۱:۵۳ ۱۴۰۴/۲/۲۲
بهتر است حضرات ابتدا به این سوال پاسخ دهند: آیا اینکه از قدیم بسیاری از مردم و خصوصا" متدینین آقا و خانم و حتی با فرزند سوار موتور می شوند اشکال شرعی داشته و دارد
ناشناس۳۸۸۶۲۰۰۲۲:۳۵:۰۶ ۱۴۰۴/۲/۲۲
خدایا خودت به دادمان برس. باعث تاسفه واقعا
ناشناس۳۸۸۶۲۷۰۲۳:۲۶:۰۲ ۱۴۰۴/۲/۲۲
طبق احادیث و روایات متعدد نشستن زن روی زین حرام هست
ناشناس۳۸۸۶۳۵۶۰۰:۴۱:۳۴ ۱۴۰۴/۲/۲۳
کلا مردها یاد بگیرند که توجهشون جلب نشه.
سعید۳۸۸۶۴۷۷۰۶:۳۳:۲۹ ۱۴۰۴/۲/۲۳
خداوند به انسان عقل داده است ودرجاییگفته کسانی که هر سخنی را میشنوند و بهترین آنرا پیروی میکنند کسانی هستند که خدا هدایتشان کرده
ناشناس۳۸۸۶۴۸۴۰۶:۴۹:۰۰ ۱۴۰۴/۲/۲۳
در زمان پیامبران که موتور و دو چرخه نبود که بخواهند حکمی صادر کنند و ثانیا در زمان پیامبران و امامان شتر سواری و اسب سواری برای خانم ها چه حکمی داشت همان حکم برای دوچرخه و موتور اجرا شود.
فراز۳۸۸۶۴۹۸۰۷:۰۴:۲۱ ۱۴۰۴/۲/۲۳
مکروه است
سراج الدین۳۸۸۶۵۰۰۰۷:۱۳:۵۱ ۱۴۰۴/۲/۲۳
اگر یک نفر سوار موتور باشد و کلاه ایمنی روی سر خود گذاشته باشد با لباس متعارف، چطور معلوم میشود که زن است یا مرد؟
ناشناس۳۸۸۶۵۱۲۰۷:۲۵:۴۴ ۱۴۰۴/۲/۲۳
ما که هر چی دیدیم خلاف عفت عمومی و ناهنجاری بود
ناشناس۳۸۸۶۵۵۱۰۷:۵۹:۲۱ ۱۴۰۴/۲/۲۳
ترک نشینی بانوان اشکال ندارد؟
ناشناس۳۸۸۶۶۴۲۰۹:۰۲:۰۳ ۱۴۰۴/۲/۲۳
مردم متدین حزب الهی خانواده رو پشت موتور سوار می کنند کسی دنبال حکم شرعیش نیست.وقتی فرمون دست زنها میفته حکم شرعی می خواد؟
جمشید۳۸۸۶۶۸۰۰۹:۲۲:۲۱ ۱۴۰۴/۲/۲۳
در زمان پیامبر اسلام وسایل حمل ونقل حیوانات بودند .آیا حکمی از رسول خدا مستند موجود است که استفاده از مرکب برای زنان ممنوع ویا حرام باشد ؟
ناشناس۳۸۸۶۷۲۳۰۹:۴۶:۵۳ ۱۴۰۴/۲/۲۳
بیشتر موتور سواران در کشور اسلامی اندونزی و مالزی ، خانم هستند !
ناشناس۳۸۸۶۸۱۸۱۱:۰۷:۱۷ ۱۴۰۴/۲/۲۳
پیامبر اسلام ص)فرموند زنان رابرزین اسبان منشانید,انان رارهبر و قاضی وامام جماعت نکنید, زنان اذان نگویند وبرمنبرنروند,سروصورت خودباتیغ نتراشند,درمهمات امور باانان مشورت نکنید,,
ناشناس۳۸۸۶۸۴۸۱۱:۲۸:۳۱ ۱۴۰۴/۲/۲۳
هیچ منع قانونی برای گوهینامه گرفتن خانها وجود نداره
zm۳۸۸۷۰۰۰۱۴:۲۶:۱۰ ۱۴۰۴/۲/۲۳
موتور یه وسیله ای که ساخته شده برای استفاده انسان حالا چه مرد باشه چه زن
ناشناس۳۸۸۷۲۲۵۲۰:۱۷:۰۷ ۱۴۰۴/۲/۲۳
سبک سری و لات گری زنها کم بوده که موتور هم اضافه شد؟
yektanetتریبون

آخرین عناوین