وزیر ۱۲ ساله کشاورزی: آب را فروختند و آینده را سوزاندند!

  4040209043 ۶۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶۴ تکراری یا غیرقابل انتشار
وزیر ۱۲ ساله کشاورزی: آب را فروختند و آینده را سوزاندند!

خبرگزاری فارس نوشت: ایران، کشوری که روزگاری با رودخانه‌های خروشان و تالاب‌های پرآب شناخته می‌شد، امروز با خشک شدن رودخانه‌ها، فرونشست زمین و نابودی تالاب‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کند. بحران آب، امنیت غذایی و حتی موجودیت سرزمینی ایران را تهدید می‌کند. در این میان، عیسی کلانتری، با دهه‌ها تجربه در حوزه کشاورزی و محیط زیست، یکی از معدود افرادی است که با شجاعت و صراحت، از ریشه‌های این فاجعه و راهکارهای برون‌رفت از آن سخن می‌گوید. کلانتری که سابقه 12 سال وزارت کشاورزی، ریاست سازمان حفاظت محیط زیست و مسئولیت‌های متعدد در مدیریت منابع طبیعی را در کارنامه دارد، سال‌هاست درباره ضرورت اصلاح سیاست‌های آبی و حرکت به سمت توسعه پایدار هشدار می‌دهد. کلانتری به تحلیل ریشه‌های این بحران، سیاست‌های نادرست گذشته و راهکارهای ممکن برای برون‌رفت از این چالش پرداخته است.  او با زبانی تند و بی‌پرده، از اشتباهات گذشته، وضعیت کنونی و آینده‌ای که در انتظار ایران است، سخن می‌گوید. بخش نخست این گفت وگو را با هم می‌خوانیم:
 
 فارس: به عنوان اولین سؤال، می‌خواهیم بدانیم که بخش کشاورزی ایران از نظر منابع آبی در چه وضعیتی قرار دارد و چه چالش‌هایی پیش رو دارد؟
کلانتری: اجازه بدهید ابتدا واقعیت‌های طبیعی و تصمیمات غیرفنی که ما را به این نقطه رسانده، مرور کنیم. بخشی از مشکلات ما به طبیعت تحمیل شده؛ کاهش بارندگی، افزایش تبخیر و تغییر اقلیم. اما بخش بزرگ‌تر، نتیجه سیاست‌های نادرست و غیرعلمی است که طی دهه‌های گذشته اتخاذ شده‌اند.یادم می‌آید سال ۱۳۶۱، زمانی که قانون توزیع عادلانه آب تصویب شد و یک سال از پایان تحصیلاتم در آمریکا که با مفاهیم توسعه پایدار که از اواخر دهه ۱۹۶۰ در غرب مطرح شده بود، آشنا بودم. قانون را خواندم و به مرحوم آقای سلامتی، وزیر وقت کشاورزی، گفتم این قانون مشکل اساسی دارد. گفتند اشکالش چیست؟ گفتم متولی آب در این قانون، وزارت نیرو است و این یعنی فاجعه. وقتی یک نهاد هم مسئول تخصیص آب باشد، هم فروش آب و هم حراست از منابع آبی، تعارض منافع ایجاد می‌شود. وزارت نیرو به جای حفاظت از منابع آب، به سمت درآمدزایی و آب‌فروشی رفت. سد ساختند، کانال و تونل انحرافی زدند، مجوز چاه صادر کردند و پول گرفتند. اما هیچ‌وقت وظیفه اصلی‌شان، یعنی حراست از منابع آب‌های جاری و زیرزمینی، را انجام ندادند.
   
آن زمان، ما حدود ۴۰ درصد از آب‌های تجدیدپذیر را مصرف می‌کردیم و حتی آب مازاد داشتیم. اما چون عرضه آب بر اساس تقاضا بود، نه پایداری منابع، هر کس تقاضا می‌کرد، سد و چاه و پروژه برایش ساختند. نمایندگان مجلس، وزرای نیرو را تحت فشار می‌گذاشتند، تهدید به استیضاح می‌کردند و وزرا تسلیم خواسته‌های منطقی و غیرمنطقی می‌شدند. نتیجه‌اش این شد که امروز به جایی رسیده‌ایم که تقریباً ۱۰۰ درصد آب‌های تجدیدپذیر را مصرف می‌کنیم، در حالی که طبق استانداردها، هیچ کشوری نباید بیش از ۴۰ درصد این منابع را مصرف کند.

فارس: این سیاست‌های نادرست چه پیامدهایی برای کشور داشته و وضعیت کنونی منابع آبی ما چگونه است؟
کلانتری: پیامدها فاجعه‌بار بوده. امروز هیچ رودخانه‌ای در ایران، به جز کارون و سفیدرود، به مقصدش نمی‌رسد؛ نه به تالاب، نه به دریا. آب‌های ما به دلیل برداشت بیش از حد، شوری‌شان افزایش یافته و حاصلخیزی‌شان را از دست داده‌اند. طبق آخرین آمار وزارت نیرو در سال ۱۳۹۵، ما ۱۹.۵ میلیارد مترمکعب آب به منابع زیرزمینی تزریق کردیم، اما نزدیک به ۵۰ میلیارد مترمکعب برداشت کردیم. یعنی ۳۰ میلیارد مترمکعب کسری! این اضافه‌برداشت، سفره‌های زیرزمینی را خالی کرده. در سال ۱۳۶۱، سطح آب‌های زیرزمینی در بسیاری از مناطق ۳۰ متر بود، حالا به ۱۵۰ متر رسیده.از سوی دیگر، آب‌های تجدیدپذیر ما از ۱۳۲ میلیارد مترمکعب در سال ۱۳۶۱، به زیر ۱۰۰ میلیارد مترمکعب رسیده.
 
 این کاهش به دلیل کم شدن بارش و افزایش تبخیر است. حالا از این ۱۰۰ میلیارد، ما طبق استانداردهای جهانی باید حداکثر ۴۰ میلیارد مصرف کنیم تا طبیعت پایدار بماند. اما چه می‌کنیم؟ حدود ۷۷ میلیارد مترمکعب در کشاورزی، ۹ میلیارد در شرب و بهداشت، و ۲ میلیارد در صنعت مصرف می‌کنیم. یعنی نزدیک به ۸۸ تا ۸۹ میلیارد مترمکعب، حدود ۹۷ درصد آب تجدیدپذیر! این مثل این است که درآمدتان ۵۰ میلیون تومان باشد، اما ۱۵۰ میلیون خرج کنید. نتیجه‌اش فروپاشی است.امروز کشور گرفتار شده. از اصفهان و یزد و کرمان گرفته تا همدان و تبریز، همه جا بحران آب داریم. فقط استان‌های زاگرس و شمال البرز کمی وضعیت بهتری دارند. زمین‌ها فرونشست کرده‌اند، تالاب‌ها خشک شده‌اند، گردوغبار بلند شده و کشاورزی در بسیاری از مناطق به دلیل شوری یا کمبود آب نابود شده. این نتیجه سیاست‌هایی است که نه‌تنها به نسل کنونی، بلکه به نسل‌های آینده هم خیانت کرده.

فارس: چرا این سیاست‌ها این‌قدر آسیب‌زا بوده‌اند؟ به نظر شما ریشه اصلی مشکل کجاست؟
کلانتری: ریشه در این است که ما تخصیص آب را به وزارت نیرو سپردیم، بدون نظارت و پاسخگویی. بودجه سالانه کشور را با کلی بررسی و جنجال تصویب می‌کنیم، اما در نهایت ۵۰ تا ۶۰ درصدش عملیاتی می‌شود و کسی هم پاسخگو نیست. حالا آب، که از نفت و بودجه هم مهم‌تر است، بدون هیچ بررسی دقیقی به دست یک نفر، یعنی وزیر نیرو، سپرده شده. در ۴۳ سال گذشته، هیچ‌کس از وزرای نیرو نپرسیده چرا سطح آب‌های زیرزمینی این‌قدر پایین رفته؟ چرا رودخانه‌ها خشک شده‌اند؟ سیاست تخصیص آب باید از وزارت نیرو جدا شود و بر اساس پایداری منابع تنظیم شود، نه تقاضا.
  
ما از دهه ۱۹۹۰، بر اساس توافق‌نامه‌های بین‌المللی مثل ریو ۱۹۹۲، متعهد شدیم که بیش از ۴۰ درصد آب تجدیدپذیر مصرف نکنیم. اما در ۳۰ سال گذشته، ما بالای ۹۰ درصد مصرف کرده‌ایم. حالا عواقبش را می‌بینیم و ۱۰ یا ۲۰ سال آینده، بدتر هم خواهد شد. ما حقوق آبی نسل‌های آینده را نابود کرده‌ایم. امروز، کشاورزی ما به دلیل برداشت بی‌رویه آب، نه‌تنها پایدار نیست، بلکه به طبیعت و اقتصاد کشور ضرر می‌زند.

فارس: شما به نمونه‌هایی مثل زاینده‌رود اشاره کردید. وضعیت این حوزه آبریز چگونه است و چرا این‌قدر بحرانی شده؟

کلانتری: زاینده‌رود نمونه بارز فاجعه مدیریت آب در ایران است. حوزه آبریز زاینده‌رود حدود ۲۷۰ هزار هکتار است. در این منطقه، ۵۵ هزار حلقه چاه حفر شده که آب‌های زیرزمینی را تخلیه کرده‌اند. زاینده‌رود که روزگاری ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب داشت، حالا با انتقال آب از مناطق دیگر، حداکثر ۱.۸ میلیارد مترمکعب آورد دارد. اما این آب به مقصد نمی‌رسد، چون چاه‌ها و برداشت‌های بی‌رویه، همه‌چیز را بلعیده‌اند.مطالعات خانم دکتر ترابی در سال ۱۳۹۴ نشان داد که در این حوزه، ۱۳ میلیارد مترمکعب اضافه‌برداشت از آبخوان‌ها داشته‌ایم. حالا بعد از ۱۰ سال، احتمالاً این عدد به ۲۰ میلیارد رسیده. این یعنی زیر خاک اصفهان، ۲۰ میلیارد مترمکعب فضای خالی داریم که باعث فرونشست زمین شده. اگر همین‌طور پیش برویم، شاید ۱۰۰ سال دیگر اصلاً شهری به نام اصفهان نداشته باشیم.
 
مشکل اینجاست که ما علم هیدرولیک و پایداری منابع را کنار گذاشتیم. در زمان شاه عباس، زاینده‌رود با ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب، کشاورزی محدودی را تأمین می‌کرد. حالا سطح زیر کشت از ۶۰ هزار هکتار به ۲۰۰ هزار هکتار رسیده، اما آب نیست. حتی اگر آب از دریا بیاوریم، اول این فضای خالی زیرزمینی پر می‌شود و چیزی به شهر یا تالاب گاوخونی نمی‌رسد.

فارس: بحث انتقال آب از دریا به اصفهان مطرح شده. آیا این راهکار عملی است و می‌تواند مشکل را حل کند؟
کلانتری: انتقال آب از دریا به اصفهان در حال انجام است و احتمالاً تا چند ماه آینده ۷۰ میلیون مترمکعب آب شیرین به این شهر می‌رسد، عمدتاً برای صنعت. اما هزینه‌اش چقدر است؟ هر مترمکعب ۶ دلار، یعنی ۴۲۰ میلیون دلار در سال. حالا این را مقایسه کنید با کشاورزی منطقه. در حوزه زاینده‌رود، با ۵۵ هزار حلقه چاه و پمپاژ آب از رودخانه، سالانه بیش از یک میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌شود که ارزش محصولاتش به قیمت جهانی حدود ۱۵۰ میلیون دلار است. یعنی ما ۴۲۰ میلیون دلار خرج می‌کنیم تا ۷۰ میلیون مترمکعب آب برای صنعت بیاوریم، اما در کشاورزی، یک میلیارد مترمکعب آب را برای ۱۵۰ میلیون دلار تولید هدر می‌دهیم. این عقلانی نیست.

فارس: شما به اهمیت آبخیزداری اشاره کردید. برخی مانند سخنگوی فعلی صنعت آب معتقدند آبخیزداری نمی‌تواند سفره‌های زیرزمینی را احیا کند. نظر شما چیست؟
 کلانتری: آبخیزداری بی‌تأثیر نیست، اما جبران خسارت‌های گذشته را نمی‌کند. آبخیزداری باعث می‌شود آب به جای جاری شدن، بیشتر نفوذ کند و سفره‌های زیرزمینی را تا حدی تقویت کند. اما وقتی ما سالانه ۳۰ میلیارد مترمکعب کسری داریم، آبخیزداری مثل قطره‌ای در برابر دریاست. مشکل اصلی ما مصرف بیش از حد است. ما باید مصرف آب را کاهش دهیم و همزمان بهره‌وری را افزایش دهیم. این دو جدا از هم نیستند. نمی‌شود فقط بهره‌وری را بالا برد و مصرف را کم نکرد. باید به سمت مصرف حداکثر ۵۰ میلیارد مترمکعب در سال برویم تا طبیعت ما زنده بماند.

فارس: شما بارها گفته‌اید که ظرفیت کشور برای تأمین غذا محدود است و باید مصرف آب را کاهش دهیم. اما برخی معتقدند با فناوری‌های جدید، مثل هوش مصنوعی یا کشت گلخانه‌ای، می‌توان این بحران را حل کرد. آیا نمی‌شود به آینده امیدوار باشیم؟
کلانتری: حرف درستی است که فناوری‌های جدید می‌توانند کمک کنند، اما بدون کاهش مصرف آب، این فناوری‌ها مثل دویدن یک بیمار سرطانی است. اول باید سرطان را درمان کرد. ما الان 90 میلیارد مترمکعب آب در کشاورزی مصرف می‌کنیم، یعنی ۸۵ درصد کل آب کشور. باید این عدد را به ۳۸ تا ۴۰ میلیارد برسانیم و بعد با بهره‌وری بالا، تولید را حفظ کنیم.
 
فارس: مثلا آقای فلسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس از تبدیل شدن عربستان به بزرگترین صادر کننده گندم به اتکا تکنولوژی گفته و کمبود آب را بهانه مسئولان برای تولید خوانده است و معتقد است که می‌توان برای 300 میلیون نفر غذا تامین کرد.
 کلانتری: کشورهایی مثل عربستان یا عمان روی فناوری سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما آنها هم مصرف آبشان را کنترل می‌کنند. مثلاً عربستان اصلاً صادرکننده گندم نیست؛ سالانه ۴.۲ میلیون تن گندم وارد می‌کند.   این ادعاها که برخی می‌گویند ایران ظرفیت تأمین غذای ۳۰۰ میلیون نفر را دارد، غیرواقعی است. ما با ۵۰ میلیارد مترمکعب مصرف آب و بهره‌وری بالا، می‌توانیم غذای ۵۰ تا ۶۰ میلیون نفر را تأمین کنیم. بقیه را باید وارد کنیم. این یعنی پایداری، نه خودکفایی غیرواقعی.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۷۱۳۶۵۱۲:۱۴:۰۷ ۱۴۰۴/۲/۹
ما حقوق آبی نسل‌های آینده را نابود کرده‌ایم.
ناشناس۳۸۷۱۶۵۲۱۵:۱۴:۱۳ ۱۴۰۴/۲/۹
وقتی سیاست خودکفایی ترسیم و نقشه راه شده، همه منابع در جا مصرف می شوند که مثلاً در تولید گندم خود کفا شویم. حال اگر در این راه هزاران چاه عمیق هم زده شود و همه آبهای جاری هم مصرف شود اشکال ندارد. متاسفانه بانیان این سیاست دقت ندارند که بیش از 8 میلیون افغانی از تمام مزیتها و امکانات از جمله آب این مملکت استفاده می برند و هیچ کاری برای جلوگیری از ازدیاد جمعیت آنها نکرده که هیچ بلکه با صدور روزانه هزاران روادید قانونی به ازدیاد آنها کمک هم می کنند.
ناشناس۳۸۷۲۴۱۵۲۳:۱۱:۴۲ ۱۴۰۴/۲/۹
بزارخودتون اعتراف کنیدچه به سرمردم آوردید
ناشناس۳۸۷۳۱۷۶۱۷:۲۴:۴۶ ۱۴۰۴/۲/۱۰
احسنت همین هشت میلیون افغانی رو بفرستم مملکت خودشون هم مشکل بی کاری و هم بی آبی بی نانی و.... حل میشود شما باید حساب سر انگشتی ببین این هشت میلیون افغانی چقدر از سرمایه مملکت رو خرج خودشون میکنند
علی۳۸۷۲۳۰۱۲۱:۴۶:۴۷ ۱۴۰۴/۲/۹
این آقا خودش با اشکال مختلف رأس نظام بود
ناشناس۳۸۷۲۳۸۶۲۲:۴۷:۲۰ ۱۴۰۴/۲/۹
مدیریت غلط برخی ایران را نابود کرد
ناشناس۳۸۷۲۶۲۲۰۷:۰۳:۳۱ ۱۴۰۴/۲/۱۰
جناب خودش وزیر بوده و مسول بوده و الان به جای اینکه پاسخگو باشد تو مصاحبه از وضعیت موجود انتقاد کرده..خود جنابعالی مسول همچین وضعیتی هستی
ناشناس۳۸۷۲۶۵۷۰۸:۲۲:۰۳ ۱۴۰۴/۲/۱۰
ایشون خودش با توجه به جایگاهی که در رابطه با منابع طبیعی و محیط زیست و کشاورزی در این مملکت داشته باید پاسخگو باشد که متاسفانه صداشون از همه بلندتره.
علیرضا زیگلری۳۸۷۱۳۸۱۱۲:۲۲:۱۴ ۱۴۰۴/۲/۹
من واقعا تعجب می کنم از این افراد! برادرم شما تقریبا به مدت ۱۲ سال وزارت ها کشاورزی و در مقطعی هم مسئولیت کلان سازمان حفاظت محیط زیست را عهده دار بودید! اگر از طرف مقامات بالاتر در فشار قرار گرفته بودید که خلاف منافع ملی حرکت کنید چرا اطلاع رسانی نکردید و چرا استعفا ندادید؟!؟!؟! و اگر چنین نبوده چرا برنامه ریزی درست نکردید و آن زمان که دیدید سواد انجام کاری را ندارید برای میز و منافعش جنگیدید و کار را به کاربلد واگذار نکردید! در هر کجای دنیا بود دادستانی علیه این گفته شما با توجه به صغری گفته شده اقامه دعوی می کرد! اما افسوس که متاسفانه در کشور ما مسئولین سابقی چون شما را به شرافت خون برادرهای شهیدشان،مورد بازخواست قرار نمی دهند و نمی دانند که دارند شاخه را از بن می برند!
ناشناس۳۸۷۱۴۳۳۱۳:۰۲:۰۲ ۱۴۰۴/۲/۹
ایشان تابع و مطیع دستورات بودند.
ناشناس۳۸۷۲۰۵۱۱۸:۵۸:۰۸ ۱۴۰۴/۲/۹
وزیر خود مجری منافع کشور است
ناشناس۳۸۷۱۴۸۷۱۳:۳۸:۳۷ ۱۴۰۴/۲/۹
حکومت ناکارآمد منطقه ای را آباد میکند بوسیله نابود کردن مناطق آباد و حکومت کارآمد سعی میکند مناطق آباد را حفظ و مناطق کم بهره را آباد کند !
ناشناس۳۸۷۱۵۷۳۱۴:۳۷:۵۷ ۱۴۰۴/۲/۹
حکایت کی کی بود من نبودم است ...وقتی استراتژی منسجم و کلان نباشد و شایسته سالاری و ناترازی مدیریتی تمام مسایل بدلیل بی توجهی و فقدان آگاهی میشود فرابحران ....
ناشناس۳۸۷۱۵۸۲۱۴:۴۰:۴۶ ۱۴۰۴/۲/۹
باید بگوید آب را فروختیم نه فروختند ...خودش را چرا جدا کرده ...
احسان۳۸۷۲۴۶۷۰۰:۰۶:۳۱ ۱۴۰۴/۲/۱۰
واقعا الان در بیشتر مناطق ایران کشت هندوانه صورت می‌گیرد که بسیار آب مصرف می‌کند یا پیاز کشت می‌شود که بسیار آب مصرف می‌کند و در نهایت هم بیشتر از مصرف داخل کشور هست و هندوانه در زمین بدون مشتری می‌ماند چون دولت برنامه ریزی ندارد
الیاس۳۸۷۳۳۰۴۲۰:۳۸:۰۰ ۱۴۰۴/۲/۱۰
جناب آقای کلانتری چرا خودتان را هم مقصر نمی دانید ؟ شما ودولت آقای هاشمی کشاورزی را نتوانستید مدیریت کنید . در منطقه ی ما نکا یادم هست برای تولید بیشتر برنج حتی جایزه( موتور پمپ، چرخ خیاطی ، دوجرخه و...) به شالی کاراها دادید . هیچکس هم نگفت چرا آبی که میلیارد ها سال زیر زمین بوده وبصورت چشمه از هر جا بیرون زده و طبیعت خدادی را شکل داده ، چرا این آب ها با موتور پمپ ها تخلیه و برای شالیزار استفاده شود ؟ می دانید چه شد ؟ ذائقه مردم که خیلی کم برنج مصرف می کردند حالا طوری شده که حداقل هر خانواده ایرانی درهفته اگر نگویم هفت بار ،چهار بار مصرف برنج دارد که تبعاتش دیابت گسترده در کشور و سرطان در اثر سموم دفع آفات نباتی است ، تمام زمینها را به کشت برنج با استفاده از آب زیر زمینی با موتور پمپ تبدیل کرده بودند الآن سال ۱۴۰۴ کار بجایی رسیده که تنها از هیچ چشمه ای خبری نیست بلکه آب های زیر زمینی از سه متر چهار متر به پنجاه ، شصت و ‌بالاتر نشست پیدا کرده . روستایی که در پردآبی معروف بود که در ماه رمضان ۴۰۲ آب برای خوردن نداشتند
ناشناس۳۸۷۲۲۷۳۲۱:۳۰:۳۴ ۱۴۰۴/۲/۹
ایشان ان موقع کجا بودند؟ چرا در اعتراض یه تصمیمات غلط استعفا ندادند؟
فرزاد۳۸۷۱۴۰۸۱۲:۳۹:۱۸ ۱۴۰۴/۲/۹
جای بسی تاسف است! دولت فشار را بر روی آب شرب و بهداشت مردم گذاشته و تهدید می کند اگر از فلان عدد مصرف مردم بیشتر شود ابتدا به مدت 12 ساعت روزانه آب مشترک قطع و بعدش انشعاب تخلیه خواهد شد. الگوی آب مصرف شرب مردم را به کمترین اعداد رسانده اند که تهدیدی بر تغذیه و بهداشت عموم جامعه است. اما طبق همین مصاحبه این کشاورزی معیوب و سنتی ایران است که دارد 80 تا 85 درصد آب کشور را می بلعد. هنوز کشاورزان به صورت غرقابی مزارع خود را آبیاری می کنند و محصولات با مصرف آب بسیار بالا کشت می شوند. البته جناب کلانتری باید بگوید در زمان طولانی که مسولیت داشته در مورد کشاورزی فشل ایران چه اقداماتی کرده است که البته پر واضح هست هیچ اقدام موثری نکرده وگرنه الان به لطف بخش کشاورزی دچار ورشکستگی آبی نمی شدیم.
ناشناس۳۸۷۱۴۳۷۱۳:۰۳:۴۶ ۱۴۰۴/۲/۹
سالها پیگیری مستمر «سیاست خودکفایی در همه زمینه ها به هر قیمت» تیشه به ریشه تمام منابع طبیعی و زیر زمینی این مملکت زده است.
ناشناس۳۸۷۱۴۷۰۱۳:۲۵:۲۰ ۱۴۰۴/۲/۹
شما ۱۲ سال وزیر کشاورزی بودید و چند سال رییس سازمان محیط زیست چرا اونموقع که برمسند وزارت بودید از این حرفها نمیزدید؟شما یکی از اصلی ترین بانیان وضع موجود هستید ۱۲سال وزارت زمان بسیار زیادیه
ناشناس۳۸۷۱۶۵۸۱۵:۱۵:۵۸ ۱۴۰۴/۲/۹
باز هم جای شکر است که ایشان درگیر پرونده ای مشابه پرونده چای دبش نبوده اند.
م.الف.کاشمر۳۸۷۱۴۷۱۱۳:۲۶:۳۶ ۱۴۰۴/۲/۹
خود این آقا و تفکرش و برنامه هاش و حامیانش از دلایل اصلی بحران آب در کشور بودند ...
ناشناس۳۸۷۲۲۳۶۲۱:۰۸:۳۰ ۱۴۰۴/۲/۹
بحران آب ربط خاصی به این و آن ندارد خشکسالی جهانی هست و این منطقه بیشتر
ناشناس۳۸۷۱۴۸۲۱۳:۳۴:۱۳ ۱۴۰۴/۲/۹
میشه یک خواهش کنیم آب دریا را برای یزد و کرمان و گلپایگان و قم و مرکز و کویر ببرید و همان جریان طبیعی زاینده رود را برگردانید ؟! شما بهترین آب را از با کیفیت ترین چشمه ایران به صدها کیلومتر دورتر به کویر میبرید و میلیونها نفر را فدای منطقه ای دیگر میکنید بعد با منت بسیار بدترین آب برای کشاورزی و شرب را جایگزین میکنید !!!
جواد۳۸۷۱۹۶۵۱۸:۰۹:۱۳ ۱۴۰۴/۲/۹
خود اصفهان حق آبه کارون و کوهرنگ را می بلعد صنایع فولاد و کشاورزی اصفهان خود زیانبارترین است جالب اینست که در اصفهان برنج کشت میشود
ناشناس۳۸۷۱۹۸۸۱۸:۲۰:۲۳ ۱۴۰۴/۲/۹
وقتی مردم خیال میکنند سد آب تولید می‌کند و از سیلاب جلوگیری میکند به نماینده ها فشار می‌آورند که سدبسازند . در حالی که آب و هوای ایران گرم است و مهمترین عملکرد سدها تبخیر ۴۰- ۹۰ درصدی آب ، خشک کردن زمین، جلوگیری از تجدید آب زیرزمینی، تشدید سیلاب، ایجاد فرونشست، است منتظر چه نتیجه ای هستید. تا زمانی که به جای سدسازی، آبخیزداری و آبخیزداری میشد، زمین مرطوب، مخازن زیرزمینی سرشار، قناتها و چاه‌ها و چشمه ها پرآب بودند. وزارت نیرو مانع انجام آبخیزداری و آبخیزداری و سبب تبخیر مهلک و خشکسالی آور، همراه سیلاب، با کمترین بارش به دلیل خشکی زمین شد.
ناشناس۳۸۷۲۳۳۰۲۲:۰۸:۴۳ ۱۴۰۴/۲/۹
یعنی به حرف مردم گوش دادند؟
محسن۳۸۷۱۴۸۸۱۳:۳۹:۴۵ ۱۴۰۴/۲/۹
کسی که قصد اصلاح و آگاهی دادن دارد را توبه کار نکنید. فرهنگی را رواج ندهید که مردم صرفه را در ادامه راه ناصواب و کتمان حقایق ببینند. نباید طوری رفتار کنیم که کسی با کمی سبک و سنگین کردن بفهمد آگاهی دادن به دردسر آن نمی‌ارزد.
ناشناس۳۸۷۱۵۱۴۱۳:۵۷:۵۷ ۱۴۰۴/۲/۹
چرا این نوع وزرا محاکمه نمیشوند؟
ناشناس۳۸۷۱۵۶۹۱۴:۳۶:۳۲ ۱۴۰۴/۲/۹
آقای کلانتری شما که خودتان در سال 67وزیررکشاورزی بودید و اخطاری از سازمان فائو برای ایران در خصوص آینده آبی ایران و خشکسالی آمد چرا توجه نکردید ...
استاد بازنشسته کشاورزی۳۸۷۱۶۵۵۱۵:۱۵:۴۷ ۱۴۰۴/۲/۹
با کشاورزان عمده و با سواد سئوال کنید جواب شما را می دهند. با شعار نمی توان کشاورزی کرد. در حال حاضر کشاورزی انقدر هزینه ان بالا است که مقرون به صرفه نیست.زیر یک درصد فارغ التحصیلان کشاورزی در حوزه کشاورزی مشغول کار هستند.کشاورزی با سیاست قاطی شده است.
تبریز۳۸۷۱۷۰۲۱۵:۴۱:۴۹ ۱۴۰۴/۲/۹
ایشان اول درب چاه آب آشامیدنی غیرمجاز که صرف آبیاری درختانش ور ویلای سه طبقه غیرمجازخود واقع در یام مرند آذربایجان شرقی را ببندد و بعد برسیم به نحوه مدیریت خودش
ناشناس۳۸۷۱۸۲۴۱۶:۴۰:۴۶ ۱۴۰۴/۲/۹
چرا الان میگی؟؟
کشاورز۳۸۷۱۸۴۲۱۶:۵۶:۳۰ ۱۴۰۴/۲/۹
خب خشکسالی هست سال هزار سیصد عکس هست کف زاینده رود می شد بخوابی سد هم روی رودخانه نبود
لرستانی۳۸۷۱۸۶۵۱۷:۰۸:۳۹ ۱۴۰۴/۲/۹
جمعیت و صنایع آب‌خواه و آب‌بر باید به کنار سواحل و نزدیک دریا منتقل شود. نباید در شهرهایی که مشکل آب دارند زمینه بزرگتر شدنشان فراهم شود
افخمی۳۸۷۱۸۶۷۱۷:۰۹:۳۹ ۱۴۰۴/۲/۹
محمد سلامتی در قید حیات هستند و در متن نوشته شده مرحوم محمد سلامتی وزیر وقت کشاورزی!!!
ناشناس۳۸۷۱۸۸۰۱۷:۱۹:۱۹ ۱۴۰۴/۲/۹
این جریان کی کی بود من نبودم را ذکر میکند
ناشناس۳۸۷۱۹۴۵۱۷:۵۲:۴۲ ۱۴۰۴/۲/۹
چشم ،محاکمه می‌کنیم. همه ما ملت مقصریم و دولتمردان بیشتر.
قدیری۳۸۷۱۹۷۱۱۸:۱۰:۴۰ ۱۴۰۴/۲/۹
آب ایران در سدها با تبخیر ۷۵ درصدی، نه با فروش آن و با انتقال فاَضلاب شهرها که قبلا در چاه‌های جذبی با مدرنترین روش یعنی تصفیه بی‌هوازی، تجزیه، اسیدی و پاک از آلودگی و با عبور از چند ده متر از زمین زلال و در مخازن زیرزمینی ذخیره و با کلر زنی برای ۹۹ درصد مصارف غیر آشامیدنی، از جمله شستشوها و حمام و سیفون و آبیاری قابل برداشت و مصرف بود؛ به اسم کیفی سازی و کم نیترات کردن، سرانه ۲ لیتر آب آشامیدنی، و مدرن سازی تصفیه فاضلاب، سرانه ۲۵۰ لیتر فاضلاب را بدون توان تصفیه از شهرها خارج و در تالاب‌های فاضلاب به تبخیر سپرد و شهرها را دچار بحران بی‌آبی و ف ونشست و اطراف شهرها را گرفتار تالابهای پساب آلوده کرد . یعنی علاوه بر ۷۵ درصد تبخیر آب در سدها بقیه آن هم با انتقال فاضلاب در حال تبخیر است. که تبخیر آب را به ۹۰ درصد رسانده. که این یعنی فاجعه کامل و نابودی ۷۰ درصد شهرهای ایران! آبی که صرف کشاورزی شود سبب رطوبت زمین و هوا شده و ابرهای باران‌ها را جذب می‌کند. ولی تبخیر حتی ۴۰ درصد بارشها، سبب خشکی زمین و هوا و رانش ابر ها به اطراف و تشدید خشکسالی میشود. چه رسد به تبخیر ۹۰ درصدی!! بی دلیل نیست که وزارت نیرو فرموده ۷۰ درصد شهرها از جمله پایتخت باید به کنار سواحل جنوبی بروند. ۹۰ درصد آب شیرین کشور را تبخیر می‌کنند و می‌خواهند آب دریا را شیرین کنند و به گرانترین قیمت به مردم تحمیل کنند. البته که مدعیان کارشناسی وزارت نیرو از نابودی آب کشور سود میبرند
ناشناس۳۸۷۱۹۸۶۱۸:۱۹:۴۹ ۱۴۰۴/۲/۹
دشمن اصلی منابع زیرزمینی آب اول جهاد کشاورزی و دوم اداره آب است اولی با تشویق کشاورز به کاشت محصولات پر مصرف و دومی بخاطر گرفتن زیر میزی و دادن مجوز حفاری به حساب و کتاب و عدم نظارت بر برداشت بی رویه آب هستند
امینی۳۸۷۲۰۹۰۱۹:۲۶:۰۵ ۱۴۰۴/۲/۹
روستای ما چند تا چشمه وچند تا قنات داشت از موقعی که مجوز چاه عمیق دادند همشون خشک شدن پدرم خدا بیامرزد سواد نداشت ولی میدونست می‌گفت اون موقع خان روستا مهندسین خارجی رو آورد به خان گفته بودن اگر چاه عمیق بزنید همه چشمه و قنات خشک میشه
ناشناس۳۸۷۲۰۹۸۱۹:۲۸:۴۰ ۱۴۰۴/۲/۹
از سد سازی بی رویه و مافیای آب و ... هم می گفتید!
ناشناس۳۸۷۲۱۲۹۱۹:۵۶:۰۰ ۱۴۰۴/۲/۹
فاصله خط لوله آب از دریای عمان تا اصفهان چندکیلومتر فاصله تا کرمان چند کیلومتر فاصله تا یزدچند کیلومتر حالا فاصله خط لوله ای که از تونل گوهرنگ به یزد وکرمان ارسال شده چند کیلومتر حالا ببیند این مسئولین چه کردند
محمود۳۸۷۲۱۷۲۲۰:۲۹:۵۵ ۱۴۰۴/۲/۹
مشکل تک فکری است چون جمع نمی توانند تصمیم بگیرند واشتباه است تک فکری
ناشناس۳۸۷۲۱۷۴۲۰:۳۰:۵۸ ۱۴۰۴/۲/۹
الان درحال کشاورزان استان همدان در ایران بیشترین آب رامصرف میکنن کشاورزان استان همدان بجزهمدان در کرمانشاه در زنجان درتبریزدر دزفول در کردستان در اراک در لرستان ودرجیروفت وایلام تمام چاه های کشاورزی اجاره میکنن فقط سیب زمینی میکارن که بیشترین آب ایران مصرف میکنن خواهشن مسولین رسیدگی کنن
یاسین۳۸۷۲۷۶۵۱۰:۱۹:۱۲ ۱۴۰۴/۲/۱۰
دقیقا
حسن امین۳۸۷۲۱۸۲۲۰:۳۵:۵۶ ۱۴۰۴/۲/۹
در ایام عید ۱۴۰۴ رفته بودم استان بوشهر.یه روز آب داشتن(هشت ساعت آب وصل بود) یه روز آب نداشتن.تا زمانی که آب واسه کشاورزی وجبی استفاده بشه وضع همینه و روز به روز بدتر میشه
امیر سررشته داری۳۸۷۲۲۰۷۲۰:۵۵:۳۷ ۱۴۰۴/۲/۹
جناب کلانتری، فرافکنی میکنی یا دنبال تبرئه خود. تمام طرحهایی که در دوران وزارت شما اجرا شد آب بر بود. تمام اساتید دانشکده های کشاورزی و حتی همدوره های خودتان مثل مرحوم دکتر سرمدنیا و دکتر بصیری و مرحوم دکتر رحیم زادگان مخالفت شدید داشتند ولی شما به اسم خودکفایی کشور را به فنا دادید
ربیعی۳۸۷۲۲۱۸۲۱:۰۱:۴۱ ۱۴۰۴/۲/۹
بزرگواران ،بنظر میرسد با توجه به احداث ۱۱ سد بزرگ در ترکیه ،وقطع حتی یک قطره آب بطرف سوریه وعراق وایران ،باعث کمبود آب شیرین درمناطق جنوب کشور شد
اکبر۳۸۷۲۲۲۱۲۱:۰۲:۲۸ ۱۴۰۴/۲/۹
آقای وزیرشماچراناراحتید؟
ناشناس۳۸۷۲۲۴۶۲۱:۱۵:۰۳ ۱۴۰۴/۲/۹
چراآنموقع که سرکار بودی افشا گری نکردی.
محمدی۳۸۷۲۲۵۴۲۱:۱۸:۰۳ ۱۴۰۴/۲/۹
این آقای خودش جزه بانیان وضع موجود است
ناشناس۳۸۷۲۲۷۵۲۱:۳۱:۳۲ ۱۴۰۴/۲/۹
دوستان لطفا درگیر بحثهای جناحی نشوید. ایشان در هر صورت جزو مقصران اصلی میباشد.
سرگردان۳۸۷۲۳۵۴۲۲:۲۵:۳۰ ۱۴۰۴/۲/۹
اب را به کویت ندهید مشکل حل میشه اقا پول کویت را بده
محمود۳۸۷۲۳۶۳۲۲:۳۱:۴۸ ۱۴۰۴/۲/۹
تا زمانی که مدیران پاسخگوی عملکرد خود در زمان مدیریت و مسولیت خود نباشند کسی از باز خواسته شان نکند روز به روز بد و بدتر می‌شود ‌
ناشناس۳۸۷۲۳۷۳۲۲:۴۲:۱۰ ۱۴۰۴/۲/۹
انداختن بحران آب گردن وزیر نیرو مغالطه است. حفظ محدودیت در برداشت آب تکلیف قانونی هیچ وزیری نیست اما تا بخواهید تکالیف مصرفی گردن وزیر است. محیط زیست و پایداری آن در هیچ یک از برنامه های کلان کشور محدودیت جدی نبوده است و همواره قربانی ملاحظات دیگر شده است.
ناشناس۳۸۷۲۳۹۳۲۲:۵۵:۰۵ ۱۴۰۴/۲/۹
رودخانه های خروشان؟! چند تا از این رودخانه هایی که با نیل و آمازون برابری می کردند را نام ببرید ما هم از نام آگاهی در بیاییم.
فرامرز۳۸۷۲۴۴۰۲۳:۳۷:۳۳ ۱۴۰۴/۲/۹
چطور میشه باور کرد. تمام کشور تلاش کردن برای زنده نگه داشتن دریاچه ارومیه. ولی خود بومیان دریاچه شروع به کاشت چغندر کردن. محصولاتی که صدرصد دوباره دریاچه نیمه جانو نابود میکنه.
نظامعلی طالشی۳۸۷۲۴۴۴۲۳:۴۱:۰۷ ۱۴۰۴/۲/۹
بنظر بنده وزارتخانه ای با هویت منابع طبیعی بایستی تشکیل شود وسیاستهای ابی وخاکی ونیز بیابان زدایی اجرا تا مشکل بی آبی از منشا وکانال علمی حل وفصل گردد
علیرضا۳۸۷۲۴۵۸۲۳:۵۸:۳۷ ۱۴۰۴/۲/۹
آقای کلانتری خود با سوابق وزرات جهاد کشاورزی و حفظ محیط زیست از متولیان اصلی حفظ و حراست منابع طبیعی هست با این سخنان فرار رو به جلو دارد، بیش از ۹۰ درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود، طی ۴۵ سال گذشته جهاد کشاورزی چقدر راندمان آبیاری و محصول را افزایش داده است؟ حفظ و صیانت از منابع طبیعی از وظایفه حفظ محیط زیست بوده چقدر سعی و تلاش در خصوص تخصیص حق آبه های زیست محیطی نموده اند؟ هنوز بعد از سالهای علی رغم درخواست وازرت نیرو نتوانسته اند الگوی کشت متناسب با وضعیت آب وخاک کشور ارایه دهند تا وزارت نیرو تخصیص را براساس آن ارایه کند! حال تنها وزارت نیرو مقصر هست؟؟؟ از وزارت نیرو دفاع نمی کنم چون کارش اشتباه از اول بود که برای کشاورزی بیش از ۹۰ درصد تخصیص منابع آبی را داشته است! اما مسبب اصلی این وضع به تنهایی نمی باشد نقش پر رنگ جهاد کشاورزی و حفظ محیط زیست در این زمینه نباید فراموش گردد
ناشناس۳۸۷۲۴۸۸۰۰:۲۴:۴۹ ۱۴۰۴/۲/۱۰
چقدر کارشناس حوزه انتقال آب در سایت الف داشتیم و خبر نداشتیم.
ناشناس۳۸۷۲۵۱۷۰۰:۵۳:۳۹ ۱۴۰۴/۲/۱۰
این که دیگه مشخص هست چه باید کرد باید با فرهنگ سازی و.... همه چاه های کشاورزی مضر رو پر کرد و کاشت محصولات کشاورزی که آب زیاد نیاز دارند مثل هندوانه و... رو ممنوع کرد همچنین استفاده معادن و کارخانه هایی که آب فراوان مصرف میکنند رو از اب های شیرین ممنوع کرد زیرا خیلی از کارخانه ها و معدن ها کارشان با آب شور دریا ها هم حل میشود و نیازی به اب شیرین ندارند و سفره های اب زیر زمینی رو هم با اب دریا تقویت کرد
شهرام رییسی۳۸۷۲۵۳۷۰۱:۲۲:۳۷ ۱۴۰۴/۲/۱۰
درود. من مدتی دراین زمینه کارپژوهشی انجام داده ام.خلاصه.نتایج پژوهش هایم تاالان این هست ۱..باغشهرهای اطراف شهرها ۲ چاه های مجاز وغیرمجاز ۳ساخت وساززیاد خصوصا درکلانشهرها ۴..افزایش تعدادخودروها ۵.مدیریت ناکارآمد وزارتخانه های مرتبط وذینفع ۶..افزایش غیر علمی فضای سبز شهری ۷.سدسازی ۸.شهرکهای صنعتی ۹.سیاستهای خصمانه ترکیه وافغانستان برای حق آبهها ۱۰.حکومت ودولت بیسوادوعدم تمرکزوتوجه به ایران وآینده ایران
yektanetتریبون

آخرین عناوین