چای تلخ فساد در کام مردم!

حسین علی زاده، گروه اقتصادی الف،   4031215041 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
 چای تلخ فساد در کام مردم!

صدور حکم پرونده اختلاس شرکت «چای دبش» با واکنش مثبت رسانه‌ها روبرو شده است. بر اساس رأی نهایی  متهمان پرونده چای دبش که روز دوشنبه صادر شد قرار است دو وزیر سابق راهی زندان شوند. برمبنای این رأی صادره، «سیدرضا فاطمی‌امین» وزیر وقت صمت و «سیدجواد ساداتی‌نژاد» وزیر وقت جهاد کشاورزی به دلیل معاونت در اخلال نظام ارزی کشور، هرکدام به ۱ و ۲دو سال حبس محکوم شدند و متهم ردیف اول این پرونده نیز به ۲۵ سال مجازات زندان محکوم شد. آنچه در این پرونده جلب توجه کرده است محکوم و روانه زندان شدن دو وزیر در جمهوری اسلامی برای نخستین بار است که برخی رسانه ها همین امر را نشانه مثبتی بر عملکرد درست دستگاه قضا دانسته اند. 

مانند همیشه در تحلیل این پرونده نیز عده ای به مساله ارز چند نرخی و ارز ترجیحی پرداخته اند و آن را ریشه این قبیل فسادها عنوان می کنند. نکته ای که یقینا از نظر کارشناسی قابل تامل است اما متاسفانه تاکید مدام بر این موضوع، غیر مستقیم، موجب القای برداشت نادرستی از آن شده است و آن برداشت نادرست خود موجبات بی اعتنایی و بی توجهی به تقویت ابعاد نظارتی دستگاه مسوول است. 

شکی نیست که تا زمینه های فساد وجود دارد افرادی نیز مرتکب فساد می شوند اما نمی توان تا از بین رفتن زمینه های فساد دست روی دست گذاشت و به بهانه وجود زمینه های جرم از نظارت ها و به خصوص مسوولیت دستگاه های نظارتی در این زمینه صرف نظر کرد. طی سال های گذشته اغلب پرونده‌های فسادی که در منظر افکار عمومی و رسانه ها قرار گرفته دارای اعداد و ارقام بسیار بزرگی هستند و بهانه قابل نظارت نبودن به دلیل وجود زمینه های فساد به هیچ وجه پذیرفته نیست. به خصوص اینکه در چنین فسادهای بزرگی همیشه و همواره  وبه حکم ظن عقلانی، پای یک شبکه درمیان است، شبکه ای که بدون آن امکان وقوع چنین فسادهای گسترده ای وجود ندارد. با این حال کمتر می شنویم که دستگاه های نظارتی به دلیل قصور در مسوولیت خود دستکم مورد مواخذه قرار گرفته باشند. در حالی که وظیفه ذاتی این دستگاه ها به نمایندگی از حاکمیت و مردم حساسیت به همین امور است.

از نخستین پرونده‌های فساد در دهه ۷۰ تا کنون سه دهه می گذرد و متاسفانه اعداد و ارقام اختلاس ها و فسادها طی همه این سال ها بزرگ و بزرگ تر شده و این مساله طبیعتا باید حساسیت دستگاه های نظارتی را بر نقص و کاستی های مجموعه خود بیشتر می کرد. کمبود های مربوط به نیروی انسانی یا خلا های قانونی یا روش های منسوخ و تجدید نظر نکردن در رویه های نظارتی یا هر علت بزرگ و کوچک دیگری هیچکدام دلیل قابل قبولی برای اهمال و قصور در این زمینه آن هم پس این مدت طولانی نیست. 

با یک نظر اجمالی تعدد و تنوع دستگاه های نظارتی حاکمیتی قابل مشاهده است . فقط در قوه مجریه یعنی محل وقوع فساد اخیر چای دبش ۱۶ نهاد نظارتی وجود دارد. در قوه مقننه ۳ نهاد نظارتی و در قوه قضائیه ۶ نهاد نظارتی تعریف شده. این در حالی است که سایر ارکان حاکمیتی نیز دارای نهادهای نظارتی دیگری هستند که تعداد آنها نیز دستکم به ۱۲ نهاد می رسد.  
 
این حجم گسترده دستگاه های نظارتی تناسبی با فسادهای بزرگ رخ داده ندارد و بدون تردید می توان گفت این نهادها در انجام وظیفه ذاتی خود دچار مشکلاتی هستند که باید هر چه زودتر برطرف شوند. ایفای درست نقش نظارتی این نهادها در پیشگیری و ممانعت از وقوع فساد بهره های مادی و معنوی زیادی را نصیب نظام حکمرانی خواهد کرد و برعکس هر گونه اهمال و سستی ناشی از ضعف یا فساد احتمالی در خود این دستگاه ها زیان های متصوره را مستقیما متوجه نظام سیاسی و مشروعیت آن خواهد کرد.

متاسفانه کام مردم از پرونده های فساد طی سه دهه گذشته هر سال تلخ تر و تلخ تر شده و علیرغم پیگیری و صدور احکام قضایی تلخی آن نیز برای سال های سال فراموش نمی شود. آنچه شیرینی تلاش های قضایی را به کام مردم می نشاند نه صدور احکام پس از وقوع این فسادها بلکه کم کردن از تعداد این پرونده هاست. تلخی پرونده چای دبش را هم فقط این قند شیرین می‌کند !

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۱۲۴۳۵۱۲:۱۹:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
متاسفانه مدتها است که فساد و انواع آن جزئی از فرهنگ و اخبار این مملکت شده است. در طی سالیان اخیر همانطور که ابعاد فساد اوج م گرفته، از قبح ارتکاب آن هم کم شده است. تا جایی که مردم از شنیدن خبر فساد 3.7 میلیارد دلاری چای دبش نه تعجب کردند و نه ناراحت شدند!
ناشناس۳۸۱۲۶۳۱۱۴:۲۱:۲۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
آمارهای منتشر شده از سوی سازمان بین المللی شفافیت نشان می دهد ایران در شاخص ادراک فساد در سال ۲۰۲۳ رتبه ۱۴۹ در میان 178 کشور جهان را داشته است. فساد 3.7 میلیاردی چای دبش نیز از لحاظ معیار تا زمان خود در جهان کم سابقه بوده است.
ناشناس۳۸۱۲۶۶۵۱۴:۵۱:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
از سال 97 تا سال 1400 تعداد 1250 پرونده به ارزش 10 میلیارد دلار در مورد تخلفات و مفاسد ارز 4200 تومانی تشکیل شد ارز ترجیحی نتیجه ای بجز رانت و فساد نداشت.
ناشناس۳۸۱۲۷۱۰۱۵:۲۵:۳۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
کم سابقه نبود ارقام مفاسد فولاد و پتروشیمی هم در همین حدود بود.
ناشناس۳۸۱۲۹۹۱۲۰:۵۴:۰۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
محکومیت همزمان دو وزیر بی سابقه بود.
ناشناس۳۸۱۳۱۲۰۲۲:۰۵:۳۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
برای شش میلیارد دلار سال هاست که در گیریم از قطر دریافت کنیم یک قلم اختلاس هم نگوییم تخصیص به یک بنگاه جهت یک صنعت درجه ۳ به مبلغ ۳/۷ میلیارد فاجعه است حکم وزرا بسیار سبک است بنده سالهاست از بازار نیما استفاده ارزی دارم روند سخت وجانکاه است برای مبالغ ناچیز زیر میلیون این رفتارها در سیستم دولتی موجب دلسردی کارآفرینان وتجارسالم و فاقد رانت میشود
ناشناس۳۸۱۲۶۳۳۱۴:۲۵:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
سرانجام این همه هیاهو در مورد مبارزه با مفسدان اقتصادی چه شد؟ چند نفر دستگیر شدند؟ چند نفر مجازات متناسب با جرم کشیدند؟
ناشناس۳۸۱۲۶۴۰۱۴:۳۰:۴۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
در مملکتی که بودجه کافی برای واردات دارو و دیگر اقلام حیاتی اختصاص نمی یابد، چطور می توان فساد چند میلیاردی آن هم تنها برای چای را توجیه کرد؟ وقتی واردات چای کشور حدود 400 میلیون دلار است، چطور با وجود این همه سازمان نظارتی و تخصیص در مورد ارز،معادل
ناشناس۳۸۱۲۶۷۷۱۵:۰۵:۱۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
وقتی نیاز واردات چای کشور حدود 400 میلیون دلار در سال است، چطور با وجود این همه سازمان نظارتی در مورد ارز، معادل 10 سال واردات چای ارزتخصیص و در اختیار وارد کننده قرار گرفته است؟
ناشناس۳۸۱۲۴۴۲۱۲:۲۳:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
فساد و قاچاق روزانه 20 میلیون لیتر بنزین و 20 میلیون لیتر گازوئیل معادل 2000 تریلی سوخت بر به خارج از کشور و عدم اراده برای جلوگیری از آن تعجب برانگیز است.
ناشناس۳۸۱۳۲۵۶۲۳:۱۳:۳۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
تمام این فسادها بوسیله مسئولین فاسد و یا نزدیکان آنها انجام میشود و پای آقازاده های غارتگر آنان هم در میان است.
ناشناس۳۸۱۲۴۶۵۱۲:۳۳:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
وقتی فقط به دو وزیر به‌ خاطر ترک فعل یا هرچیز دیگری حکم می دهند اما وزرای قبل خودشان در سال 98 98 و روسای بانک مرکزی دو دولت حکمی داده نمی شود با عرض معذرت یک جای کار لنگ می زند و معلوم هست این دو وزیر پشتوانه نداشتند و محکوم شدن!!
ناشناس۳۸۱۲۴۸۷۱۲:۴۴:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
یک سال و دو سال حبس برای اختلاس به این بزرگی در جنگ اقتصادی واقعا مثبت است ؟ یا تشویق مفسدان به این که بروید با قدرت دنبال فساد اقتصادی چون خیلی مقرون به صرفه است و نهایتا اگر و اگر و اگر دستتان رو بشود ، یکی دو سالی زندان میروید !
ناشناس۳۸۱۲۵۰۰۱۲:۴۷:۵۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
ارز 4200 درست نمی شد خبری از این فساد ها نمی بود هیچ تورم زیر 20 درصد و دلار زیر 40 هزار تومان می بود و قدرت خرید مردم هم دوبرابر الان
ناشناس۳۸۱۲۹۹۵۲۰:۵۶:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
مگه قبلا ارزهای مشابه وجود نداشت؟
ناشناس۳۸۱۲۵۰۹۱۲:۵۴:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
فرهنگ غلطی که در جامعه ما شکل گرفته است این است اگر آب باشد شناگر ماهری باش و تا تنور داغ است بچسبون حاصل این فرهنگ ابن الوقت بودن اکثر ما در بدست آوردن سود آنی و لحظه ای است حلال و حرامش و اینکه قانونی است یا نه بماند
ناشناس۳۸۱۲۵۲۹۱۳:۰۹:۵۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
اگردرکشورروزی مسئولان وحامیانش فسادنکنند باید شک کنیم نکنه کودتا شده عزیزم ملت به غارتگری ودزدی عادت کردند تا جهل ونادانی بین مردم باشد فساد وغارتگری هست ازمسئولان وحامیانش نباید خرده گرفت عیب ازملت است که حق طلب ومطالعه گری نمیکنند
ناشناس۳۸۱۲۶۰۷۱۳:۵۹:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
فساد و رانت خواری و اختلاسهای سیستمی نتیجه حکومت انحصاری است.
ناشناس۳۸۱۲۶۸۴۱۵:۱۰:۳۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
چاي تلخ فساد ! ------------------- --امان از فساد آقا رضا ... صد امان از فساد ...ديشب اخوي با اهل منزل بعد از افطاري اومدند به خونه ما .. همين غروب بود كه في الفور رفتم از ميوه فروشي سر خيابون سيب خريدم ، سيب قرمز ... نگو سيب ، بگو سيب بهشتي ... خوشرنگ ، بزرگ ... قرمز ... حالا قيمتش چند شد ديگه بماند ! نمي خوام بگم چه تومن شد كه شب عيدي هوش از سرت بپره ! ... خلاصه ما سيب آورديم براي پذيرايي ... اما يك چيزي شد كه اسباب خجالت شد ! ميدوني چه شد ؟ اخوي تا سيب را قاچ كرد ديد وسطش قهوه اي شده و يك كرم هم داره وول ميخوره ! ... دو سه تا از سيب ديگر هم همين طور شد ! ياللعجب ! سيب به اين درشتي ، به اين خوشرنگي ... به اين قشنگي ،كه يك عالمه پول زبون بسته بهاش داده باشي ! كي باور ميكرد اين سيب از درون ، از داخل خراب باشه ... كرمو باشه ... حالا آقا رضا سرت به درد نياورم ! فساد بد چيزيه ... فساد از درون خراب ميكنه ... كسي هم ملتفت نميشه .... چون ظاهرش نشون نميده ... خدا رحمت كنه مرحوم كل مختار باغبون ... چند مدتي دچار دل درد شديدي شد ... هرچه گفتند برو دكتر ، گفت چيزي نيست ، دل درد هست ... توپه كرده ام ... هي گفتن برو دكتر ، هي گفت چيزي نيست توپه كردم ... با جوشونده گاو زبون درست ميشه ... ميدوني كل مختار چي مي گفت ؟ مي گفت من چيزيم نيست خيلي هم سُر و مُر و گنده هستم ! كاكام كه شما باشي ،كل مختار بيچاره طوري شد كه شد ني قليون ... دكتر گفت خيلي دير اومده اي ! ديگه كاري نميشه كرد ... سرت را درد نياورم حالا منظور اينه كه « فساد » هر چيزي را از درون ، خراب ميكنه ... ظاهراً چيزي نيست ، اما باطناً خيلي چيزها هست ، عينهو سيب خدا تومني كه بنده خريدم اما بر خلاف ظاهرش كرمو بود ... عينهو شكم كل مختار كه ديگه همه جا ش خراب شده بود ، حتي ريه هاش !! به هر حال فساد از درون خراب ميكنه ، از درون مي پوسونه ، همون كاري كه ريشميز هم ميكنه ... خب ! خبر تازه چه خبر آقا رضا ؟
ناشناس۳۸۱۲۷۱۵۱۵:۳۰:۳۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
فساد ریشه دوانیده حتی در بین افرادی که وظیفه مبارزه با فساد دارند.
ناشناس۳۸۱۲۸۱۱۱۷:۳۸:۵۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
اتفاقا دستگاههای نظارتی که به گفته جناب علیزاده چیزی حدود 37 نهاد در همین موضوع بودند کارشنان را انجام دادند که فساد کشف، مستند، و اعمال قانون شد. پس اینکه میفرمایید «در انجام وظیفه ذاتی خود دچار مشکلاتی هستند» درست نیست. اتفاقا تعداد دستگاههای نظارتی زیادی زیاد است. مسئله دو چیز است. اول اینکه عملکرد نظارتی پس رویدادی است. یعنی اول باید فسادی شکل بگیرد بعد کشف شود. این با اصل پیشگیری از وقوع جرم تطبیق نمیکند. تضمین پیشگیری از چنین جرایمی لوازمی دارد که از جمله آنها همان تک نرخی کردن ارز و شفاف کردن تجارت خارجی است که لجبازی عجیبی در حفظ آن است. دوم بازدارندگی مجازات هاست. این مدت که فسادها روز به روز بزرگتر شدند تاییدی بر این است که سیستم بازخورد اشکال دارد نه نظارت. خاطرم هست زمانی مبارزه با قاچاق سیگار بی اثر بود. از مسئول وقت شنیدم که ایشان مسئولیت قاچاق سیگار را متوجه وارد کنندگان قانونی! کردند و قاچاق بعد از آن کاهش یافت. چرا که صاحب برند در مقابل نام تجاریش بی مسئولیت است و اجازه میدهد هرکسی با نام او وارد بازار شود. از یقه سفیدها گرفته تا هزینه ناچیز تخلف در برابر سود جرم همه اشکال از سیستم بازخورد یعنی نظام حقوقی و قضایی است نه نظارتی.
باهر۳۸۱۲۸۲۰۱۷:۵۴:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
این محکومیت های جزیی که حتی اجرا هم نمی کنند هیچ اثری در جلوگیری از فساد خواص نداردو هر روز هم بیشتر خواهد شد.
حسین۳۸۱۲۸۸۵۱۹:۱۵:۵۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
آیا کسی میدانید در این اختلاس چای چه مقدار چای به قول مسئولان بی کیفیت هم بوده وارد کشور شده و تحت چه عنوانی بفروش رسیده یا میرسه .
امیر۳۸۱۲۸۹۰۱۹:۲۹:۵۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
این همه اخلال در نظام اقتصادی که خون مردم را در شیشه کرند حالا دو سال حبس
ناشناس۳۸۱۲۹۴۶۲۰:۲۳:۳۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
کاش فساد فقط یک چای تلخ بود
ناشناس۳۸۱۳۲۸۴۲۳:۳۲:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
مگر میشود از بانکهای کشور 3/7 میلیارد دلار بدون توصیه از بالا، مثل نمایندگان مجلس و وزرا و مقامات ارشد وام گرفت؟؟؟؟ چرا بانکها برای مردم برای وام جزئی این همه ضامن و بگیر و ببند دارند ولی ..... به یک نفر 3/7 میلیارد دلار میدهند که برود و چای و ماشین آلات وارد کند؟؟؟؟
رضا۳۸۱۳۴۹۳۰۱:۲۲:۲۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۶
چگونه مسئولی که قبل از انقلاب در فقر زندگی می کرد امروز دارای ثروت میلیارد دلاری است.
ناشناس۳۸۱۳۷۶۶۰۸:۳۳:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۶
فساد نتیجه اجرا نکردن قانون اساسی است
yektanetتریبون

آخرین عناوین