این حکمرانی اقتصادی همه را دلال کرده است!

سید حسین امامی، دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی، گروه اقتصادی الف،   4031213061 ۴۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
این حکمرانی اقتصادی همه را دلال کرده است!

عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم استیضاح شد و کابینه را ترک کرد. با این اقدام، رکورد سریع ترین استیضاح در یک دولت شکسته شد؛ اگرچه همتی در این مدت، ناکارآمد بوده و همان روند سابق (افزایش نرخ ارز و تورم و ...) علیرغم انتقادات قبلی او به این وضعیت در زمان او هم ادامه یافت و او نیز نتوانست سدی در مقابل معضلات اقتصادی کشور ایجاد کند و قطار تورم و بیکاری و افزایش نرخ ارز را متوقف کند.

هدف ما در این نوشته نه بحث در مورد استیضاح همتی بلکه مسائل بنیادی‌تری در اقتصاد ایران است، مسئله اساسی در اقتصاد ایران این است که تورم و خاصه رکود تورمی به عنوان أم‌الامراض اقتصادی سالهاست در ایران ریشه دوانده و درست است که در برخی دولت ها روند کندتری داشته اما به هر حال در همه دولت ها وجود داشته و کسی نتوانسته است بیماری‌های اقتصادی ایران را درمان و یا حداقل آن را قدری بهبود ببخشد.

امروزه تنها چند کشور در جهان هستند که با تورم بالا دست به گریبان اند، به علاوه ما جزء کشورهایی هستیم که از قبل از انقلاب اسلامی تاکنون به مدت بیش از نیم قرن در حال تجربه تورم هستیم. البته این تنها معضل اقتصادی نیست که در کشور ما وجود دارد؛ کمبود مسکن، بیکاری، بالارفتن نرخ ارز، طلا و ... هم از دیگر معضلات ادامه‌دار و سریالی ماست که از دولتی به دولت دیگر و از سالی به سال دیگر منتقل می‌شود.

این پرسش همه مردم است که واقعا مشکل اصلی و گره کور مسئله کجاست که این معضلات همراه ماست و دست از سر جامعه بر نمی‌دارد؟! 

از ابتدای انقلاب اسلامی با توجه به نگاه مسئولان و شرایط کشور، بسیاری از شرکت‌ها، نهادها، سازمان‌ها، بانک‌ها و ... دولتی شدند و این بار سنگین اقتصادی بر دولت ادامه یافت و دولت به تدریج بزرگ و بزرگ‌تر شد، طوری که تا سالها اصلاً بانک خصوصی در کشور نبود. در سال 1385، بعد از حدود سی سال از انقلاب  دولت موظف شد تا 80 درصد از سهام بخش‌های دولتی را به بخش خصوصی واگذار کند، اما همگان معترف اند که این کار به شایستگی انجام نشد و نه تنها گره ای از مشکلات کشور نگشود بلکه خود به معضل بزرگی تبدیل شد.

به هر حال با توجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پس از دفاع مقدس، بستری فراهم شد تا فضای اقتصادی متشنج‌تر و مسائل روز به روز گسترده‌تر و عمیق‌تر شود. امروزه اقتصاد ایران دارای معضلاتی است که ریشه دوانده و کهنه و قدیمی شده، به قول معروف به کلاف سردرگمی تبدیل شده است که نقطه آغاز آن مشخص نیست. بعضی از مسائل اقتصادی هم به گونه ای است که کاهش یک شاخص قطعا با افزایش یک معضل همراه است؛ همانند رابطه بین تورم و بیکاری. البته دیدگاه های مختلفی در این رابطه وجود دارد که هدف ما در این نوشته این موضوع نیست.

مسائلی که در پی مشکلات اقتصادی و حکمرانی غلط اقتصادی در فرهنگ ما به خصوص بعد از جنگ رواج پیدا کرد، معضلات ما را به طور فزاینده ای افزایش داد. در هیچ کشوری، ملک (زمین) خریداری نمی شود به این امید که در آینده ای نزدیک گران‌تر فروخته شود، یعنی ملک و زمین به عنوان یک کالای سرمایه گذاری خرید و احتکار و بعداً به فروش برسد. در هیچ کشوری، طلا، ارز، خودرو کالای سرمایه ای نیستند که با خرید وفروش دلال گونه آنها کسب درامد شود .

سود حاصل از تورم در این کالاها باعث به هم ریختن وضعیت عادی و نرمال اقتصادی می‌شود. به خاطر همین اکثریت جامعه در پی کسب سود وارد این بازارها می‌شوند و در نتیجه بازار ناآرام وملتهب می شود.  همه این مسائل وقتی تشدید می‌شود که بحث رانت هم به میان می آید. وقتی اطلاعات به صورت شفاف در سیستم اقتصادی توزیع نشود، برای برخی رانت‌هایی به وجود می آید که در همین مسیر مورد استفاده قرار می گیرد و معضلات اقتصادی را چندین برابر می‌کند. 

بنابراین  تا زمانی که بساط سفته بازی و رانت در اقتصاد ایران برچیده و تورم مهار نشود، نباید انتظار گشایشی در زمینه اقتصادی و فکر توسعه و پیشرفت داشت. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۱۰۹۱۲۱۰:۵۰:۴۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
آمریکا شیطان بزرگ است. اما واحد پولش،شده متر و معیار اقتصاد ایران !
ناشناس۳۸۱۰۹۶۱۱۱:۲۴:۴۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
برای یک مشت دلار چه کارها که در این مملکت انجام نمی شود!
ناشناس۳۸۱۱۰۳۲۱۲:۳۴:۳۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
حسن رحیم پور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: هسته اصلی تصمیم گیری اقتصادی در کشور کسانی هستند که در دانشگاههای آمریکا و اروپا درس خواندند من نمی گویم بد است اما بدانید بر چه اساسی درس خوانده اند!!
ناشناس۳۸۱۱۰۸۹۱۳:۳۸:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
دلار کاری نمی تواند بکند بلکه ریال هست بی ارزش می شود منتها در تجارت خارجی باید کنار گذاشته شود و ارزهای دیگر به کار بسته شود
ناشناس۳۸۱۰۹۶۴۱۱:۲۶:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
با وجود این همه ارگان، نهاد، بنیاد، کمیته........ آیا بخش خصوصی توان وارد میدان شدن و رقابت اقتصادی را دارد؟
ناشناس۳۸۱۰۹۶۷۱۱:۲۹:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وقتی طبق قانون 60% اقتصاد ایران ملزم به دادن حساب و حسابرسی نیست و در واقع می تواند هر فعالیت اقتصادی که مایل است انجام دهد، آیا به نظر شما امکان برنامه ریزی و رقابت سالم وجود دارد؟
ناشناس۳۸۱۰۹۲۰۱۰:۵۴:۵۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وقتی چند دهه تمام سرمایه گذری ها در شهرهای بزرگ از جمله تهران انجام شده است، روستاها از روستاییان خالی و کارهای مولد جای خودشان را به دلالی در شهرهای بزرگ داده اند. ساخت مسکن مهر بزرگترین عامل کشاندن روستاییان به شهرها و رواج پدیده دلالی بوده است.
ناشناس۳۸۱۰۹۲۹۱۰:۵۸:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وقتی مدتها است که کارخانه، پالایشگاه،... ساخته نمی شود، وقتی با هدر دادن آبهای جاری و زیر زمینی کشاورزی رو به زوال رفته است، وقتی با سیاست خارجی تهاجمی سرمایه گذاری خارجی در ایران انجام نمی شود، نباید انتظار داشت که وضعیت اقتصادی خوبی داشته باشیم.
ناشناس۳۸۱۱۱۳۸۱۴:۰۶:۵۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
همه آنها احداث می شود چه کم و چه زیاد مشکل اصلی تورم است یا رشد نقدینگی زیر 10 درصد شود یا مالیات بر دلالی اخذ شود
ناشناس۳۸۱۰۹۳۶۱۱:۰۱:۰۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وضعیت فعلی ایران، حاصل سالها حکمرانی جزیره ای است. در دنیای امروز همه کشورها، حتی آمریکا برای پیشبرد اقتصاد به همکاری با سایر کشورها نیازمندند. نمی شود دروازه های کشور را بسته نگه داشت، و در عین حال انتظار شکوفایی اقتصاد را هم داشت.
ناشناس۳۸۱۱۰۷۵۱۳:۳۱:۰۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
سیاست اقتصادی داخل را فعلا درست کن تا خارج‌!!!
ناشناس۳۸۱۱۱۱۳۱۳:۵۲:۱۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
این اصلا حکمرانی نیست. حکمرانی اصل و اصولی دارد که ماحصل آن رضایت مردم از حاکمیت و اعتماد مردم به حاکمیت است.
ناشناس۳۸۱۰۹۳۸۱۱:۰۲:۵۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وضعیت وخیم اقتصاد ایران حاصل جمع سه عامل است: 1) بی برنامگی و نداشتن سواد اقتصادی مسئولان 2) فساد و رانت نهادینه شده 3) تحریم های طولانی مدت اقتصادی
ناشناس۳۸۱۱۰۰۰۱۲:۰۱:۳۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
ایستادگی در مقابل آمریکا و قدرتهای اقتصادی غربی، هزینه دارد. تحریمها نه تنها نعمت نیستند، بلکه به اقتصاد کشور، معیشت، رفاه و زندگی مردم به شدت آسیب رسانده است.
ناشناس۳۸۱۱۰۷۸۱۳:۳۲:۳۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
تا قبل دولت تدبیر حتی با بودن تحریم ها اقتصاد ومعیشت دچار مشکل نشد اما آنها به اسم رفع تحریم آمدن نه تنها معیشت دچار مشکل شد بلکه زیر ساخت های کشور هم دچار مشکل کردن
ناشناس۳۸۱۱۰۹۱۱۳:۴۰:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
ایستادگی می شود چون آمریکا دنبال نابودی ایران هست و نفوذیان غرب در تصمیم گیری ها رسوخ کردن از مردم گروگان می گیرندو مشکلات را بیشتر می کنند تا به هدفشان برسانند!!
ناشناس۳۸۱۰۹۴۵۱۱:۰۷:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
این از بابت حکمرانی انحصاری است !
ناشناس۳۸۱۱۱۰۷۱۳:۴۹:۰۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
در بازار ازاد عدالت تقسیم می کنند!
ناشناس۳۸۱۱۱۵۶۱۴:۲۵:۰۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
اتفاقا بله . عدالت یعنی هر کس به اندازه توانایی و تلاش خودش رشد کنه .
ناشناس۳۸۱۰۹۵۱۱۱:۱۶:۰۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
صدور حکم برای ۴۴ متهم پرونده چای دبش. دو وزیر دولت رئیسی به حبس محکوم شدند!
ناشناس۳۸۱۱۰۸۲۱۳:۳۴:۳۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
برای دو وزیر دولت روحانی چه حکمی دادن یا روسای بانک مرکزی وقت؟ خود خالق ارز 4200 چه حکمی دادن؟!! یا اینکه یک کسی را خواستند فقط فدا کنند؟!!!
ناشناس۳۸۱۱۱۳۰۱۴:۰۳:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
بهانه نیار! حکم صادره را قبول کن.
ناشناس۳۸۱۱۲۵۴۱۵:۵۷:۴۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
بهانه نیست چای دبش از سال 98 شروع به تخلف کرده
ناشناس۳۸۱۰۹۵۵۱۱:۱۹:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
عضو هیئت مدیره اتحادیه پوشاک: پوشاک قاچاق ۲۰۰ هزار تومانی، کالای بنجل، فاسد، خراب، زده‌دار و بعضا دست دوم بنگلادشی است. این لباس‌ها را مانند زباله با لودر در انبارها و طویله‌ها می‌ریزند و چند کارگر بنگلادشی آن‌ها را در گونی جمع می‌کنند. خریدار هم از این شرایط اطلاع ندارد.عده‌ای این محصولات ایراددار را به صورت فله‌ای ۲۰ سنت می‌خرند؛ حتی اگر نرخ ارز سه برابر شود، بر قیمت آن تاثیر ندارد.
ناشناس۳۸۱۱۱۳۹۱۴:۰۸:۲۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
خیلی‌ها این کالاها را از سر ناچاری می‌خرند. نگاهی به سطلهای زباله بیانداز و افرادی را ببین که تا کمر داخل معدن میکروبها خم شده‌اند.
ناشناس۳۸۱۰۹۵۸۱۱:۲۲:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
روزی 20 میلیون لیتر بنزین و 20 میلیون لیتر گازوییل از کشور قاچاق می شود. معادل 2000 تریلی سوخت بر ! خدا می داند که چه کالاهای دیگری در چه ابعادی قاچاق می شوند. چه اشخاصی توانایی انجام چنین کارهایی را دارند؟ و چرا جلوی آنها گرفته نمی شود؟
ناشناس۳۸۱۱۱۱۰۱۳:۵۰:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
سرکوب قیمتی آن هم وقتی تورم بالا باشد خیلی ها وسوسه می شوند برای قاچاق
ناشناس۳۸۱۰۹۶۸۱۱:۳۰:۱۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
--نماينده شهر ما ، شما چرا رأي مثبت به استيضاح همتي دادي ؟ فكر نكردي اون بيچاره زياد تقصيري نداشت ؟ -- معلومه برادر همشهري من ! همتي به عقتساد وارد نبود ! اوزاع اقطثادي را بدتر كرد ! همتي اگر به عقتثاد وارد بود الان بايد دلار ده هزار تومن باشه ! من به وظيفه ميهني و ملي خود عمل كرد م و به استيضاح او رأي مثبت دادم ! البته نيت من خير بود ! خدا انشا الله اين قليل خدمت به مردم و كشور از بنده قبول نمايد ! انشا الله !
ناشناس۳۸۱۰۹۷۳۱۱:۳۷:۵۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
اگر تورم نباشد اشخاص به جای اینکه پول خود را در طلا، دلار، زمین، خانه و خودرو سرمایه گذاری کنند مجبورند وارد بازار تولید شوند و این یعنی ایجاد اشتغال اگر تورم نباشد مشکل مسکن هم حل می شود و ...
ناشناس۳۸۱۰۹۷۷۱۱:۴۰:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وقتی تورم هست اشخاص به جای اینکه پول خود را وارد بازار تولید کنند وارد بازار خرید مسکن، زمین، دلار، طلا و ... می کنند که این ورود باعث تورم مضاعف این ها خواهد شد
ناشناس۳۸۱۰۹۸۰۱۱:۴۱:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
مردم دلال نشده اند ، برای حفظ اندک سرمایه نقدی که دارند ، تبدیل به دلار میکنند . وگرنه کشورهایی که ثبات اقتصادی دارند سراغ تبدیل ارز خودشان نمی روند . هیچوقت یه اروپایی یورو تبدیل به دلار نمیکنه پدر خانه حبس کند
ناشناس۳۸۱۱۰۸۶۱۳:۳۷:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
در کشورهای دیگر اجازه نمی‌دهد سرمایه به دلالی بخش مسکن و طلا و ارز ببرند و تورم درست کنند بلکه با مالیات سنگین چند برابری نسبت به تورم مانع می شوند و به تولید مسکن و بازارهای مولد دیگر دیگر سوق می دهند !!
ناشناس۳۸۱۱۱۴۵۱۴:۱۷:۲۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
مالیات سنگین نخواستیم. از سازمان‌ها و ارگان‌هایی که خارج از شمول حسابرسی هستند ، مالیات عادلانه بگیرند و بودجه ارگانها و موسسات خارج از دولت که کارایی ندارند و یا موازی‌کاری میکنند، قطع شود. و نیز جلوی مفسدین رانتخوار گرفته شود. اونوقت کلی از مشکلات برطرف می‌شود.
ناشناس۳۸۱۱۲۶۲۱۶:۰۵:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
تقریبا همه مراکز رسمی مالیات می‌دهند ولی افراد سرمایه دار که دلالی می کنند مالیات نمی دهند!
ناشناس۳۸۱۰۹۹۸۱۱:۵۸:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
چوب حراج به سرمایه اجتماعی زدید وقتی دولت دلال شده انتظار تان از مردم چیست .
ناشناس۳۸۱۱۰۰۸۱۲:۰۹:۳۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
یادتان رفته وقتی شرکت ترکیه ای مدیریت خدمات فرودگاهی فرودگاه امام را در دولت خاتمی برنده شد چه اتفاقی افتاد؟ تا زمانی که اقتصاد آزاد نشود مشکل پابرجاست
ناشناس۳۸۱۱۰۱۵۱۲:۱۶:۳۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
دلال اصلی دولتی است که هیچ وقت ریال را قبول ندارد مثلا هر کالایی حتی کالای 100 درصد داخلی را به قیمت جهانی با نرخ بازار ازاد نرخ گذاری می کنند ! گویی ریال اصلا ارزشی ندارد
ناشناس۳۸۱۱۱۵۱۱۴:۲۱:۵۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
البته ریال در حقوق و دستمزد و برخی درآمدها حضور دارد. با محاسبه ارزش خیلی بالا هنگام دریافت و ارزش خیلی پایین هنگام هزینه!
ناشناس۳۸۱۱۰۶۱۱۳:۲۱:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
ملک در هیچ کشوری کالای سرمایه ای نیست؟! با نفی مالکیت خصوصی در املاک مشکل تورم، ناترازی بانکها، رشد نقدینگی، وارد کردن ارز حاصل از صادرات به صورت شفاف در بانکهای داخل، و .... حل میشه؟! یعنی دلالی علت تورمه در حالیکه تاکید کردی حکمرانی علت دلالیه؟!
ناشناس۳۸۱۱۰۶۳۱۳:۲۳:۳۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
ملت با این حرفها تخلیه روانی نمیشه .
ناشناس۳۸۱۱۱۰۴۱۳:۴۷:۰۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
وقتی خود دولت تبدیل به بزرگترین دلال ها دلال شده ، نهادها و سازمانهای دولتی تبدیل به بزرگترین دلالها شده اند ، بانک ها بزرگترین دلال در کشور هستند ، شرکت های خصولتی ، احزاب ، سیاستمداران و مسئولان و منسوبین آنها دلال شده اند ، از ملت چه انتظاری دارید ؟
صمصام۳۸۱۱۱۰۹۱۳:۵۰:۰۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
اگر کشور ثبات اقتصادی داشته باشه و پول ما هم دقیقه به دقیقه بی ارزش تر نشه مردم با همین ریال هم میسازند و هیچ کس نمیاد ملک (زمین) خریداری کنه به این امید که در آینده ای نزدیک گران‌تر بفروشه وقتی مردم میبینند پول توی جیبشان از الان تا یک دقیقه کم ارزش تر میشه مجبورند تبدیلش کنند به چیزی که اونها رو از زندگی و تورم عقب نیندازه حالا میخواد دلار باشه یا طلا یا زمین یا ملک
ناشناس۳۸۱۱۱۲۱۱۳:۵۸:۴۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
فقط حکمرانی اقتصادی؟
ناشناس۳۸۱۱۲۵۳۱۵:۵۷:۳۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
8 درصد ثروت دنیا در ایران است اما کل جمعیت ایران ، 1 درصد کل دنیا است شما خودتون حساب کنید مشکل از کجا ناشی میشه
ناشناس۳۸۱۱۲۸۳۱۶:۲۹:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
دکتری جامعه شناسی چه تخصصی در مورد اقتصاد دارند؟
yektanetتریبون

آخرین عناوین