صندلی‌های رزرو شده در دولت های ما !

سیدحسین امامی، دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی، گروه سیاسی الف،   4031212037 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
صندلی‌های رزرو شده در دولت های ما !

اخیرا بخش کوتاهی از گفت‌وگوی عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور دولت روحانی با برنامه‌ای که به همت موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) تهیه می‌شود، به صورت مجزا منتشر شد که حاوی نکاتی راجع به وی در دولت روحانی است. او می‌گوید که روز دوم پیروز شدن آقای روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایشان مرا دعوت کرد تا به عنوان رئیس دفتر مشغول به کار شوم، به خاطر اینکه شخصی عملیاتی بودم، این منصب را نپذیرفتم؛ ایشان وزارت اقتصاد را به من پیشنهاد داد و در ادامه روحانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به ایشان پیشنهاد داد که به دلیلی که در مصاحبه اعلام نشد، آن را نپذیرفت. روحانی در ادامه مسئولیت های دیگری را به او پیشنهاد داد و در نهایت هم به وزارت کشور به او رسید.

به سخنان رحمانی‌فضلی هم می توان انتقاداتی وارد کرد، اما اصل بحث در اینجا به شرایط انتخاب وزیر به عنوان یک مدیر تخصصی در حوزه های مختلف کشور مربوط است.  رحمانی‌فضلی که در رشته جغرافیای انسانی تحصیل کرده پیشنهاد وزرات اقتصاد از رئیس جمهور دریافت می کند! همچنین مسئولیت های دیگری که می شود پرسید چطور ممکن است فردی جامع شرایط در پست های کاملا متفاوت باشد؟!

 زمان گرفتن رأی اعتماد وزرای دولت خاتمی در مجلس را برخی حتما به یاد دارند. نماینده مجلسی که موافق حسین مظفر برای وزارت آموزش و پرورش بود، پشت تریبون مجلس رفت و در پایان سخنانش گفت: او برادر سه شهید است!  در آن سال من که جوانی بیست ساله بودم از این جملات حیرت‌زده شدم! مگر می توان مسئولیتی به این مهمی را به شخصی سپرد فقط به این دلیل که او برادر سه شهید است!

گفت‌وگوی اخیر ذکر شده با رحمانی‌فضلی بار دیگر نشان می دهد که روش انتخاب وزرا در کشور ما علمی و هدفمند نیست چرا که طی آن یک شخص به راحتی از رئیس دفتر رئیس جمهور تا وزارت اقتصاد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کشور را پیشنهاد می گیرد! 

وقتی این مسائل را با وضع موجود می سنجیم، می توان گره مشکلات و نابسامانی های وضع موجود را در این نکات مهم اما به ظاهر کوچک دید. یکی از اساتید ما که سال‌ها درس توسعه را در دانشگاه تدریس می کرد، تفاوت بین کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته را چنین شرح می داد: کشور درحال توسعه کشوری است که به سؤالهای مهم و اساسی، پاسخ ساده، بدون فکر و تأمل و پیش افتاده می دهند. کشور توسعه یافته هم کشوری است که حتی به سؤالات ساده هم جواب مفصل، فکر شده و مهم می‌دهند. بسیاری از مدیران حل مسائل کشور را بسیار ساده می‌پندارند، اگر ساده بود که تاکنون حل شده بود. همین ساده پنداری مسائل و معضلات کشور نشان دهنده فهم نادرست و نداشتن تخصص است.

می دانیم که مدیریت، رشته ای آمیخته با علم و هنر و تجربه است که مدیر باید از آن برخوردار باشد و مدیران توانمند لزوما نباید متخصص در همان رشته باشد، اما روش‌های انتخاب مدیران در ایران بسیار جالب است، همه ما از این دست مدیران بسیار دیده ایم که تجریه، توان مدیریت، سطح تحصیلات و حتی رشته تحصیلی‌شان با نوع مسئولیتی که به عهده گرفته اند سنخیتی ندارد. این معضل در میان کارمندان هم دیده می شود و به سرعت در حال رشد است. همین نکات بسیار ساده باعث شده که امروز کودکان و جوانان میلی به ادامه تحصیل ندارند، چون می بینند که افراد با سطح سواد و تخصص پایین تر به راحتی در مشاغل مهم جذب می شوند و حتی در رده های بالای مدیریتی قرار می گیرند، چون ارتباطات مناسبی دارند، اما افرادی که شایسته تر هستند نتوانسته اند شغل مناسبی برای خود دست و پا کنند.(البته بی‌میلی دانش‌آموزان و دانشجویان به تحصیل دلایل زیادی دارد که هدف ما در این نوشته نیست.)

یکی از صفات مهم مدیر، آینده‌نگری و پیش‌بینی آینده است که تا شخصی در آن رشته متخصص نباشد نمی تواند آینده این رشته را در کشور پیش بینی کند، امروزه یکی از مهمترین مشکلات ما که در همه جای کشور مطرح است، «کمبود آب» و مسائل مرتبط با آن از قبیل خشکسالی، فرونشست زمین، کشت و زرع و ... است. اگر حداقل از بیست سال پیش مدیران آینده نگری در این عرصه داشتیم، الان وضع ما این گونه نبود. 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۰۷۸۸۴۱۱:۰۵:۴۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
پزشکیان در مجلس: در شرایط جنگی هستیم / با تحریم جدید ترامپ، خیلی از کشتی‌های ما در دریا دچار مشکل شدند؛ معلوم نیست چگونه باید نفت خود را تحویل بدهند / عراق، ترکیه و قطر هم پول ما را پس نمی‌دهند / همتی ۶ ماه است که آمده؛ مگر می‌شود در ۶ ماه به این سادگی تغییرات اساسی داد؟
ناشناس۳۸۰۷۹۸۷۱۲:۰۷:۴۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
تنها راه نجات اقتصاد کشور اجرای قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها که به قانون از کجا آورده ای مشهور شده است می باشد با اجرای این قانون همه مسکلات کسر بودجه برای صد سال آینده حل خواهد شد
ناشناس۳۸۰۸۱۶۴۱۵:۱۳:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
بله و لطفا از صدا و سیما و قرارگاهها و اوقاف و بنیادها شروع شود و همچنین اموال آنها را مستقیما به رفع مشکلات مردم اختصاص دهید.
ناشناس۳۸۰۷۹۹۸۱۲:۱۲:۲۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
همتی در مدت محدود 6 ماهه تغییرات اساسی ایجاد کرد و قیمت ارز را 60 درصد گران کرد در هیچ دولت دیگری سابقه نداشته در 6 ماه اول نرخ ارز اینقدر گران شود.
ناشناس۳۸۰۷۹۹۹۱۲:۱۴:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
حداقل یک هماهنگی بین خود دولت کنند برای بهانه! مانند از یک طرف می‌گویند فروش نفت بالا رفته و یکطرف می‌گویند مشکل خورده! حال بماند ترامپ یک ماه است آمده اما آقایان 7 ماه است آمدن و یا بالاتر از تورم نرخ ارز را افزایش می‌دهند یا برق ها که قطع می کنند
ناشناس۳۸۰۸۰۳۲۱۲:۵۷:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
روسیه با تحریم چند برابر تورم تک رقمی دارد!
ناشناس۳۸۰۸۰۴۵۱۳:۱۱:۳۷ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
جناب پزشکیان میخواستی محل دقیق کشتی ها و شماره پلاکشان را هم ذکر میکردی این یعنی گرا دادن به دشمن
ناشناس۳۸۰۸۶۵۲۲۲:۳۶:۳۴ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
یعنی دشمن نمیدونه کدوم کشتی‌ها رو تحریم کرده؟!
ناشناس۳۸۰۷۸۹۱۱۱:۱۰:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
همه آن ناشی از جنگ است ، جنگ که تمام شد مانند گروه الجولانی عده ا ی مملکت رابگیره کردند و از مجلس ودولت و قوه قضائیه و گمرگ و دانشگاه و وزارت خارچه و خلاصه همه چا همهش به نفع خود و بچه هایشان کار کردند وخلاصه این شد
ناشناس۳۸۰۷۹۲۰۱۱:۲۴:۳۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
چرخه بسته مدیریتی که در 40 سال گذشته در دولتهای مختلف حضور داشتن دلیل اصلی مشکلات کشور هستند باید نخبگان جوان جایگزین این افراد شوند.
ناشناس۳۸۰۷۹۲۴۱۱:۲۶:۴۸ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
کاشکی این چیزها فقط بود اما وقتی از عمد کارهایی می کنند....
ناشناس۳۸۰۷۹۳۵۱۱:۳۳:۵۲ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
در دوره دکتر دژپسند پسر رحمانی فضلی را به عنوان مشاور وزیر اقتصاد منصوب کردند. فردی که تازه از پشت میز ریاست بیرون آمده بود و هیچ تجربه ای در هیچ کاری کسب نکرده بود تبدیل شد به مشاور وزیر اقتصاد.
ناشناس۳۸۰۷۹۵۶۱۱:۵۱:۰۹ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
عزیزان بودجه سال ۱۴۰۳را دولت سیزدهم نوشت حالا دولت چهاردهم بودجه تنظیمی دولت سیزدهم را اجرا می‌کند وبا کسری بودجه مواجه کردند. سال آینده بابودجه تنظیمی امسال مربوط به دولت چهاردهم هست نه امسال . چرا حامیان مرحوم رئیسی نمی‌خواهند لااقل ازخودشان بپرسند دولت چهاردهم نیمه اول مردادحکم تنفیذ گرفت واول شهریور کابینه را به مجلس معرفی کرد ومجلس هم اواخر شهریور رای به کابینه دولت پزشکیان داد و وزرا تا مستقرند ومعاونان ومدیران کل و....راانتخاب کنند بیش از ۴ماه وقت لازم هست چطور ناترازی برق وگاز گردن دولت چهاردهم افتاد؟آیا ۴میلیارد لیتر گازوئیل ذخیره کردن درعرض یکماه مقدور هست؟چرا منصفانه قضاوت نمیکنید؟
ناشناس۳۸۰۸۲۴۷۱۶:۴۰:۳۶ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
وقتی شهید رئیسی، رئیس جمهور شد تا وقتی وزرایش رای اعتماد بگیرند با وزرای دولت قبل جلسه گذاشت تا کارها روی زمین نماند فیلم جلسه ایشان با آقای ظریف در مورد واردات واکسن کرونا در اینترنت موجود است
آزاده۳۸۰۸۰۰۸۱۲:۲۸:۲۰ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
مدیریت کشور بحالت رفاقتی و رابطه ایی اداره می‌شود نه براساس شایسته سالاری و نخبگی هر مسئولی باید پاسخگوی عملکرد خودش باشد.
yektanetتریبون

آخرین عناوین