این زخم دیگر کاری نیست!

نیره رحمانی، گروه فرهنگی الف،   4031018110 ۱۱ نظر، ۴ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
این زخم دیگر کاری نیست!

چهارمین فصل سریال زخم کاری نیز به نیمه نزدیک شد، آنگونه که به نظرمی رسد و عنوان فرعی این فصل (مجازات / پایان خون و جنون) نیز تداعی می کند، فصل چهارم این مجموعه را باید پایان داستان زخم کاری و قهرمان محبوب آن مالک بدانیم. قهرمانی که هستی این مجموعه به شدت با حضور او گره خورده و در پایان فصل نخست نیز درست و به جا کشته شده و زخم کاری پایان می یافت.

اما وقتی فیلمساز نتوانست در برابر وسوسه ادامه دادن این سریال بسیار موفق، مقاومت کند خیلی جیمز باندی آن را زنده کرد و به سریال برگرداند. اما نه مالک از گور برگشته، آن مالک قدیمی بود و نه زخم کاری آن سریال موفق و تاثیرگذار فصل نخست.

اینکه موفقیت یک مجموعه به اندازه ای باشد که سازندگانش برای ساختن ادامه آن وسوسه شوند، اتفاقی است مرسوم در همه جای دنیا و جای تعجب نیست، اما آنچه در این میان دارای اهمیت است چگونگی دنباله سازی برای این مجموعه موفق است؛ به گونه ای که اعتبار اندوخته شده از دست نرود. اما این همان اتفاقی‌ست که علیرغم تلاش‌های مهدویان برای این مجموعه اتفاق افتاد و اعتبار بدست آمده در فصل نخست را بر باد داد. البته باید اذعان داشت که موفقیت فصل نخست این مجموعه و خلق قهرمان هایی کاریزماتیک، باعث شده همچنان بخش زیادی از علاقمندان سریال، آن را دنبال کنند. اما نه به خاطر کشش قصه یا پرداخت قدرتمندانه دراماتیک و ضرب آهنگ جذابی (که در فصل نخست وجود داشت) بلکه اغلب به دلیل همدلی با مالک و کنجکاوی که بالاخره سرنوشت او به کجا ختم می شود.

سریالهایی که فصل دوم یا سوم آنها از همان  کیفیت فصل نخست برخوردارباشند، انگشت شمارند، زخم کاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما آنچه مهم است، فاصله بسیار زیادی است که فصل نخست این مجموعه با فصل های بعدی دارد بخصوص که مهدویان در ادامه سریال بخش قابل توجهی از عناصری را که موتور محرک این مجموعه بودند در اختیار نداشته است. بخصوص شخصیتهایی که در کنار استخوان بندی اصلی داستان را ساخته و مناسبات پیچیده میان آنها قصه را به جلو می برد. اما در طول سریال کشته شده و از داستان خارج شده بودند و مثل مالک امکان بازگرداندن آنها وجود نداشت! 

فصل اول زخم کاری در جایی درست و تاثیرگذار تمام شد. قهرمان اصلی قصه به شکلی تراژیک توسط عشق قدیم‌اش از پای در آمد. سرنوشت دیگر شخصیت ها نیز در روند به سرانجام رسیدن داستان جمع بندی و به نتیجه رسیده بود. زخم کاری که استخوان بندی خود را مدیون رمان خوب «بیست زخم کاری» اثر محمود حسینی زاد بود؛ باوجود تغییرات بسیار داستان سریال نسبت به رمان، با قدرت آغاز شده و با ریتمی تند و پرکشش پیش رفت. اتفاقات پی درپی داستان، هم در اجرای خوب بازیگران و هم در نوع پرداخت بصری و کارگردانیُ آن را به یکی از محبوب ترین مجموعه های سالهای اخیر بدل کرد.ادامه دادن مجموعه زخم کاری با این حجم از استقبال در میان مخاطبان، یکی از قابل پیش بینی ترین کارهای اشتباه بود که سازندگانش انجام داد.

در فصل های بعدی این مجموعه مهدویان ناچار بود شخصیتهای تازه ای را به داستان اضافه کند تا هم خلا شخصیتهای ازدست رفته در فصل نخست را جبران کند و هم اینکه با شاخ و برگ دادن به داستانی که درواقع تمام شده بود، کششی دراماتیک برای دنبال کردن آن به وجود بیاورد. کاری که در آن توفیق چندانی بدست نیاورد.اگر شخصیتهای قبلی از دل یک رما، با پشتوانه امحکم و به شکلی پرورش یافته بیرون آمده بودند، اینجا از با وصله پینه به گذشته و حال داستان افزوده شدند. شخصیتهایی که نه جذابیت شخصیتهای فصل قبلی را داشتند و نه پرورش یافته و در داستان جا افتاده بودند.

فصل دوم در غیاب مالک که دیگران او را مرده تصور می کردند، یک سقوط آزاد برای زخم کاری بود. پسر مالک هرچه زور زد حتی سایه پدش هم نشد. وارد شدن مالک به متن ماجرا در فصل سوم و چهارم اگرچه اندک جانی به این کالبد مرده داد اما نشان داد شخصیت ها هرچقدر هم کاریزماتیک و جذاب باشند، تا دردل یک قصه برخوردار از منطق دراماتیک درست قرار نگیرند، کاری از پیش نخواهد برد.

در مجموع می توان گفت مهدویان در فصل‌های دوم به بعد، هرچه را که عملادر فصل نخست زخم کاری ساخته بود، بدست خود خراب کرد. همچنین تکرار ایده های موفق بکار رفته در سریال عملا به نقطه ضعف آن بدل شد. از خن بازی های مکرر گرفته تا ژست های مالک، واکنش های عصبی، خنده عصبانیت و حتی سیگار کشیدنش همه نمایشی شده بودند. داستان هم عملا با بیحالی پیش می رود. چنان که حتی علاقمندان این مجموعه نیز معتقدند ای کاش ادامه آن ساخته نمی شد و همان خاطره خوب فصل نخست از این مجموعه در اذهان باقی می ماند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۳۳۵۱۱۰۹:۳۷:۱۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
صد رحمت به فیلمهای فارسی چند دهه پیش. با آن امکانات کم فیلمهایی ساخته می شد که حتی سخیف ترین آنها دارای نکات پند آموز بود.
ناشناس۳۷۳۳۶۱۷۱۱:۳۷:۱۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
نکاتی چون جوانمردی، غیرت، درستکاری، .......
ناشناس۳۷۳۳۵۱۵۰۹:۴۰:۴۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
با این محدودیتهای شدیدی که برای فیلم نامه و هنرمندان وجود دارد، فیلمهایی بهتر از این نمی توان ساخت. فیلم هایی مصنوعی، بدآموز، برجسته کننده نکات منفی که فقط برای درآمد و فروش ساخته می شوند.
ناشناس۳۷۳۴۳۳۴۲۲:۱۹:۵۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
یک تناقضی در کلام شما هست در کمتر چیزی دیده میشه از یک‌طرف میگید محدودیت نویسنده از طرفی میگید هر جنایتی رو‌ به تصویر کشیدن اگه محدودیت اینه پس محدود نبودن چیه
ناشناس۳۷۳۵۳۰۱۱۶:۱۲:۵۱ ۱۴۰۳/۱۰/۲۱
دقیقا باید چه محدودیت هایی برداشته بشه تا فیلم ها آموزنده باشند؟ بسیاری فیلم آموزنده تو دهه های قبل با محدودیت های بیشتر از الان ساخته میشد. مشکل اینه که یه جماعتی دنبال فقط پول هستند
ناشناس۳۷۳۳۵۱۶۰۹:۴۳:۱۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
وقتی شرایط طوری است که کارگردانانی مانند اصغر فرهادی برنده 2 جایزه اسکار نمی توانند در ایران فیلم بسازند، باید هم فیلمهای کم ارزش هنری ساخته شوند.
ناشناس۳۷۳۳۶۲۰۱۱:۴۰:۵۹ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
فیلم های اصغر فرهادی هم چنگی به دل نمی زند و جایزه دادن به آن هم سیاسی بازی است که صدای منتقدین غربی را هم در آورده
ناشناس۳۷۳۳۶۰۴۱۱:۱۶:۵۷ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
تحلیل کاملاً درستی بود البته باید بگم زخم کاری ۲ نتونست ادامه قسمت ۱ را موفق داشته باشه ولی به نظرم در قسمت ۳ تا اندازه ای تونست دوباره احیا بشه و ای کاش همون قسمت ۳ تمام میشد. خود بنده هم یکی دو قسمت مرحله ۴ را دیدم دیگه رغبتی به دیدن ادامه سریال نداشته و ندارم من حیثالمجموع قسمت ۴ زخم کاری افتضاحی بود که قسمت ۱ و ۳ را هم نابود کرد.
ناشناس۳۷۳۳۶۴۱۱۲:۰۱:۰۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
این سریال کپی بسیار ضعیفی است از تراژدی مک بث و گاها هملت با بازی های بسیار ضعیف و مقوایی
ناشناس۳۷۳۳۹۶۸۱۷:۲۱:۳۰ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
این زخم کار بدجوری نمک به روح و روان آدم می پاشه و تحمل دیدن ده دقیقه ازاین سریال ،محاله.
ناشناس۳۷۳۴۴۲۱۲۳:۴۹:۵۱ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰
بهمن فرمان آرا امیر نادری عباس کیارستمی ناصرتقوایی بهرام بیضایی مسعود کیمیایی وووووو نیستند زخم کاری سینمای ایران این است حالا باید مردم صبحانه را بازرافه بخورند وبی هنران مفت بر بسازند ودونفره به آریا شهربروند
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  2. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  3. امام علی(ع) و امانت حکومت

  4. احساسی کردن فضا علیه FATF/ پوردهقان: اعضای مجمع مسئولان ما هستند نه آمریکایی یا اسرائیلی/ زارع: تصویب FATF به نفع کشور است

  5. آمار نگران کننده استاندار تهران از مهاجران افغان و پاکستانی در پایتخت  

  6. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  7. همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

  8. عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هوا در کشور چیست؟

  9. گوش بری با میوه‌های لاکچری/ هر کیلو ۱.۴ میلیون تومان!

  10. ترامپ: اوکراین در حال نابودی است/ آتش‌بس غزه در دسترس است  

  11. بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت امیدوارکننده است/منافع ملی اقتضا می‌کند از سد FATF عبور کنیم

  12. فلاحت‌پیشه: لوایح «پارلرمو» و «CFT» را با ۱۵ «حق شرط» تصویب کرده بودیم

  13. افزایش خشونت علیه کادر درمان/ دو عامل مهم شروع دعوا: کمبود تخت و تعداد بالای همراه بیمار

  14. پیام مهم پزشکیان فردا از شبکه NBC پخش می‌شود  

پربحث‌های هفته

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. تمرین کشت بادمجان !

  3. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  4. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  7. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  8. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  9. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  10. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  11. پادگان شهری به نام اسرائیل

  12. کجا با این عجله؟!

  13. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  14. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  15. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  16. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  17. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  18. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  19. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  20. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  21. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  22. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  23. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  24. کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است

  25. «فلاکت مسکن» را پایانی هست؟

آخرین عناوین