راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

گروه اقتصادی الف،   4030918040 ۳۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

با وجود تمایل دولت به تجدید‌نظر در نرخ حامل‌های انرژی و به‌خصوص بنزین، نیل به این مقصود با دست‌اندازها و موانع بسیاری مواجه است و راه پر پیچ و خمی پیش‌روی دولت برای افزایش قیمت‌ها وجود دارد.

راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

به‌ گزارش الف، در لابلای رویدادها و وقایع مختلف، آن موضوعی که برای قاطبه مردم از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و هر گونه اخبار مرتبط با آن را با جدیت پیگیری می‌کنند، مسئله بسیار حساس قیمت بنزین است که چند وقتی است صدر اخبار را به خود اختصاص داده. گلایه‌های رئیس‌جمهور و معاون اول وی در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم از نرخ کنونی بنزین و همچنین تاکید چندباره وزیر اقتصاد بر ضرورت تغییرات قیمتی در بخش حامل‌های انرژی و همچنین احتمالات برخی سیاسیون از دست‌زدن دولت به این اقدام پرریسک، حساسیت‌های افکار عمومی به این مسئله را افزایش داده. برآیند کنونی و پیام مخابره‌شده از فضای سیاسی و اقتصادی در این مقطع، تمایل مقامات دولتی به تجدیدنظر در قیمت حامل‌های انرژی است اما نیل به این مطلوب، با دست‌اندازهای بزرگی مواجه است.

* مخالفت افکارعمومی

‌مهم‌ترین دلیلی که از سال ۹۸ تاکنون نرخ بنزین دچار تغییرات نشده، مخالفت افکارعمومی و احتمال بروز تبعات اجتماعی حاصله است. آبان ۹۸ تبعات گسترده و عمیقی برجای گذاشت و همین امر، میدان عمل دولت‌مردان را در رابطه با هرگونه دستکاری ناگهانی در نرخ حامل‌های انرژی محدود می‌کند. اینکه مدام دولت‌مردان از لزوم هماهنگی با مردم در جهت اتخاذ تصمیم‌های سخت می‌گویند بی‌ارتباط با واکنش منفی عمومی نیست و همین مسئله ایجاب می‌کند که با دقت‌نظر و سنجش‌های بیشتری رفتار شود تا اتفاقات تلخ سال ۹۸ تکرار نشود.

محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور اخیراً در گفت‌وگویی به الزامات و چگونگی افزایش قیمت بنزین پرداخت و خاطرنشان کرد: «قیمت بنزین در کشور ما از آب خوردن ارزان‌تر است. البته طبیعی است وقتی بنزین را در زمان مناسب و با توجیه مردم گران کنید باید حقوق‌های کم درآمد‌ها هم متناسب با آن افزایش پیدا کند».

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم با وجود بیان توجیهاتی پیرامون ضرورت تجدیدنظرهای قیمتی در بخش بنزین، این امر را منوط به طرح آن نزد افکار عمومی و اطلاع‌‌یافتن مردم می‌داند. او در این‌باره می‌گوید: «خط قرمز دولت آسیب به معیشت خانواده‌ها به‌خصوص خانوارهای کم‌درآمد است. افزایش قیمت بنزین در بودجه در نظر گرفته نشده است اما در بنزین ناترازی داریم و مصرف بیشتر از تولید است و مجبور به واردات هستیم ولی دولت بدون کار کارشناسی و بدون همراهی مردم تصمیمی در خصوص افزیش قیمت ها نمی‌گیرد».

* عرض‌اندام مجلس در مقابل دولت

مانع بعدی دولت در افزایش قیمت بنزین، عدم همراهی مجلس و حتی مخالفت تلویحی بسیاری از نمایندگان است که هر گونه گران‌کردن حامل‌های انرژی را در مقطع کنونی به صلاح کشور نمی‌دانند. با وجود اینکه بر اساس قانون هدفمندی یارانه‌ها دولت می‌تواند مستقلاً هر سطحی از تغییرات قیمتی را اعمال کند اما مجلس راهی را پیش پای دولت قرار داده که در برهه کنونی به‌سمت افزایش نرخ بنزین نرود تا بتوان در شرایط مناسب‌تری دست به تغییرات قیمتی زد. مجلس در خلال بررسی بودجه ۱۴۰۴ و برای سال آتی، این مجوز را به دولت داده که به هر میزان لازم، بنزین را وارد کند تا بتواند بخش اعظمی از ناترازی‌های موجود را کاهش دهد و برای کنترل مصرف، تغییرات قیمتی را اعمال نکند.

موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این‌باره می‌گوید: «مجلس جزء ۱ بند (ت) تبصره ۳ لایحه بودجه ۱۴۰۴ را تصویب کرد که به موجب آن به شرکت‌های دولتی تابعه وزارت نفت اجازه داده شده تا با رعایت اصل ۵۳ قانون اساسی، نسبت به واردات، خرید و تهاتر فرآورده‌های نفتی تا سقف ردیف‌های در نظر گرفته شده اقدام کنند».

وی افزود: «دولت در لایحه بودجه تقدیمی به مجلس، ۶۵ هزار میلیارد تومان از محل تهاتر خارجی و ۶۵ هزار میلیارد تومان از محل تهاتر داخلی برای واردات بنزین در نظر گرفته بود. مجلس سقف ۱۳۰ هزار میلیارد تومان را در ردیف حفظ کرده و تاکید دارد هیچ افزایش قیمتی برای بنزین لحاظ نشود و در عین حال محدودیت واردات بنزین نیز حذف شده است؛ بنابراین، دولت می‌تواند در سال آینده به هر میزان که نیاز باشد بنزین وارد کند».

رئیس کمیسیون انرژی عنوان کرد: «دولت طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها مکلف است قیمت حامل‌های انرژی را اصلاح کند. قیمت فروش داخلی بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع را به گونه‌ای تعیین کند که کمتر از ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج فارس نباشد؛ این قانون در طول برنامه‌های پنجم و ششم توسعه به‌طور کامل اجرا نشده است و دولت اختیار تعیین قیمت را دارد».

احمدی یادآور شد: «هدف‌گذاری برنامه هفتم این است که تولید روزانه بنزین به ۱۲۹ میلیون لیتر برسد که در حال حاضر، تولید بنزین در کشور به این هدف نزدیک است لذا باید تمرکز دولت بر توسعه سایر سوخت‌ها، کنترل مصرف بنزین و افزایش تولید برای کنترل قیمت باشد».

* راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

مسلم است که نرخ حامل‌های انرژی و به‌خصوص بنزین، یکی از کلان‌ مسائل دولت چهاردهم خواهد بود که با توجه به پیچیدگی‌های ذاتی و حساسیت‌های بسیار آن و همچنین و موانع موجود پیش‌روی دولت، ابعاد پیچیده‌ای پیدا می‌کند. دولت چهاردهم درصدد گران‌سازی بنزین و حتی دیگر حامل‌های انرژی است و از سویی نه جامعه تاب‌آوری بالایی را دارد و نه شرایط سیاسی موجود برای اجرایی‌شدن ایده دولت امکان‌پذیر است. علاوه بر این، قوای مجریه و مقننه در باب تغییرات قیمت بنزین همسو نبوده و مجلس سعی دارد با ابزار واردات مقابل تبعات اقتصادی و اجتماعی افزایش قیمت سوخت در این مقطع ایستادگی کند و از سویی هم دولت تردیدهایی را در خصوص تامین ارز برای واردات بنزین دارد و چندان مشخص نیست که ارز لازم برای واردات و رفع ناترازی چگونه تامین می‌شود. آنچه که مسلم است، راه پر پیچ و خم بنزینی موجود و عدم راهبرد مشخص و نبود اجماع سیاسی لازم در این حوزه است که قطعاً آسیب‌ها و تبعات خود را به‌دنبال خواهد داشت.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۸۷۵۳۵۱۳:۲۸:۲۵ ۱۴۰۳/۹/۱۸
راه پرپيچ و خم بنزيني به كجا ختم مي شود ! ------------------------------------------------------ اميد است اين راه پر و پيچ و خم به ضرر مردم ختم نشود !!
ناشناس۳۶۸۷۷۳۷۱۴:۴۴:۵۵ ۱۴۰۳/۹/۱۸
از تمام کشورهای همسایه دارای منابع طبیعی، معدنی، انرژی و انسانی بهتر و بیشتری هستیم . اما کدامیک از کشورهای همسایه، مشکلاتی که ما اکنون داریم را دارند؟ چرا؟
ناشناس۳۶۸۷۸۵۹۱۵:۴۳:۲۱ ۱۴۰۳/۹/۱۸
مشکلات امروز مملکت، حاصل سالهای سال مدیریت کشور به شیوه جزیره ای است. سیاست های خودکفایی در همه زمینه ها از کشاورزی و صنعت گرفته تا بقیه امور، تیشه به ریشه های منابع کشور زده است که دودش فقط به چشم مردم رفته است.
ناشناس۳۶۸۸۰۶۷۱۷:۲۰:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۱۸
تو به نویس خودکفایی، اما بخوان ایجاد محدودیت برای تولید !
ناشناس۳۶۸۷۹۵۱۱۶:۲۹:۰۶ ۱۴۰۳/۹/۱۸
دولت میتواند تضمین دهد قیمت دلار ثابت باشد اگر سال آینده همین موقع قیمت دلار دو برابر شد راهکار چیست افزایش دوباره قیمتها اینکار رو مدتهاست دارین انجام میدن آیا حواستون به فشاری که مردم تحمل می کنند هست
ناشناس۳۶۸۸۰۵۹۱۷:۱۷:۱۲ ۱۴۰۳/۹/۱۸
نماینده های مجلس دیروز تصویب کردند که پایه ارز ترجیحی در سال آینده از 28 هزار تومان 38 هزار تومان شود. این یعنی اینکه سال آینده تمام کالاهای اساسی حداقل 30% گرانتر خواهند شد. تکلیف بقیه کالاها هم معلوم است!
ناشناس۳۶۸۷۹۵۴۱۶:۳۱:۱۲ ۱۴۰۳/۹/۱۸
دولت تا موقعی که اجازه ورود خودروی اقتصادی و کم مصرف با تعرفه صفر برای استفاده عموم مردم رو ندهد حق ندارد بنزین را گران کند
ناشناس۳۶۸۸۲۷۶۱۹:۵۴:۱۹ ۱۴۰۳/۹/۱۸
در همه این سالها آقایان و خانم های مسئول به خوبی نشان داده اند که ساده ترین راه برای پوشاندن تمام ناکارآمدی ، سوء مدیریت ، تعارض منافع ، ...... هایشان فقط و فقط دست در جیب مردم کردن است
ناشناس۳۶۸۷۵۵۷۱۳:۳۶:۵۵ ۱۴۰۳/۹/۱۸
این راه به قبرستان ختم میشود .کافیست به شاخص آلودگی هوا نگاه کنید.
ناشناس۳۶۸۷۵۶۳۱۳:۴۰:۰۰ ۱۴۰۳/۹/۱۸
آزموده را آزمودن خطا است. یک بار در زمان احمدی نژاد و یک بار هم در زمان روحانی قیمت بنزین تا نزدیکی قیمت فوب خلیج فارس افزایش یافت. نتیجه چه شد؟ آیا از میزان مصرف کاسته شد؟ آیا بعد از گذشت 2-3 سال، قیمت بنزین از نرخ فوب خلیج فارس دوباره جا نماند؟ آیا افزایش نرخ بنزین، چندین برابر درآمد بنزینی به اقتصاد کشور، تورم و قدرت خرید مردم آسیب نرساند؟
ناشناس۳۶۸۷۷۴۰۱۴:۴۶:۵۶ ۱۴۰۳/۹/۱۸
25 درصدی که به پزشکیان رای دادند یعنی به افزایش بی رویه قیمت بنزین رای دادند.
ناشناس۳۶۸۸۹۸۷۰۷:۵۸:۰۸ ۱۴۰۳/۹/۱۹
آلودگی هوا دارد مردم را میکشد
ناشناس۳۶۸۷۵۸۶۱۳:۴۹:۱۴ ۱۴۰۳/۹/۱۸
یک ترازو را در نظر بگیرید. در یک کفه، کاهش ارزش پول ملی، تورم نجومی، کاهش صادرات، تحریم های بین المللی، کاهش سرمایه گذاری خارجی قرار دارد. در کفه دیگر، انواع و اقسام سختگیری های اقتصادی نظیر سهمیه بندی، گران کردن حاملهای انرژی، افزایش مالیات، جریمه مردم برای مصرف انرژی قرار دارد. متاسفانه سالها است که دولتها و مجالس و دیگر نهادها یکی پس از دیگری فقط و فقط روی کفه دوم ترازو فشار آورده و زندگی را برای مردم سخت و سخت کرده اند. جای بسی تاسف و تعجب است که هیچگونه اقدامی برای کفه اول ترازو که قفل آن با تعدیل سیاست های تند خارجی و بر طرف کردن تحریم ها باز می شود، انجام نداده اند.
ناشناس۳۶۸۷۶۰۰۱۳:۵۳:۱۱ ۱۴۰۳/۹/۱۸
هم خرابی و ویرانی فیزیکی و هم تورم افسار گسیخته ایجاد میکند
ناشناس۳۶۸۷۶۱۱۱۳:۵۶:۱۴ ۱۴۰۳/۹/۱۸
متاسفانه مملکت اسیر سیاستگذاری های اشتباه، مدیریتهای اشتباه چه عامدانه و چه غیر عامدانه شده است. تا سیاست خارجی تعدیل نشده، با رانت و فساد گسترده مبارزه نشده و 60% اقتصاد مملکت از حسابرسی معاف باشد، تمام پارامترهای اقتصادی نظیر تورم، گرانی، بیکاری، حیف و میل منابع ملی با سرعت هر چه تمامتر به پرتگاه ژرف سقوط آزاد رهنمون خواهد شد.
ناشناس۳۶۸۷۶۲۲۱۳:۵۹:۵۷ ۱۴۰۳/۹/۱۸
مصرف سوخت خودرو داخلی دو برابر استاندار جهانی مصرف بنزین ما در روز 130 میلیون لیتر در روزاگر خودروهای ما استاندار بودن 70میلیون لیتر مصرف روزانه داشتیم 60 میلیون لیتر ذخیره بنزین داشتیم اگر لیتری 90 سنت حساب بشه مبلغش میشه 50 میلیون دلار این عدد ضرب در 365 شود میشود 18 میلیلارد دلار درامد میشود معادل 85 همت یعنی از کسری بودجه دولت که عامل تورم میباشد و فشار میاورد به تک تک مردم گل بگیرید در این خودرو سازی فشل رو یه فکری هم با این مبلغ به فکر حقوق پرسنل این دو شرکت میشود انجام داد
ناشناس۳۶۸۷۶۲۶۱۴:۰۰:۳۲ ۱۴۰۳/۹/۱۸
به قرار گرفتن مردم در برابر دولت و زد و خورد ختم خواهد شد
ناشناس۳۶۸۷۶۲۹۱۴:۰۱:۰۷ ۱۴۰۳/۹/۱۸
به جای خیره سری هر سال مقداری افزایش قیمت دهید
ناشناس۳۶۸۷۶۴۲۱۴:۰۵:۰۸ ۱۴۰۳/۹/۱۸
اگر بنزین گران شود همه چیز با آن گران می شود و بعد دوباره قیمت بنزین نسبت به چیزهای دیگر پایین است
ناشناس۳۶۸۷۷۸۴۱۵:۱۱:۱۰ ۱۴۰۳/۹/۱۸
منبع آزاد می شود و بعد تورم با سرعت بیشتری کاهش می یابد
ناشناس۳۶۸۸۴۱۹۲۱:۲۹:۲۰ ۱۴۰۳/۹/۱۸
قبلا هم در موقع حذف ارز ترجیحی همین موضوع را گفتند و مردم را بیچاره کردند
ناشناس۳۶۸۷۷۵۱۱۴:۵۲:۴۱ ۱۴۰۳/۹/۱۸
به وسیله کارت های سوخت، به اندازه نیاز بنزین یارانه ای بدهید بیش از نیاز واقعی را به قیمت واقعی حساب کنید
ناشناس۳۶۸۷۸۶۱۱۵:۴۴:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۱۸
اول حقوق ها را تراز کنید بعد افزایش بنزین بدهید، نمی شود که حقوق ها به صورت قطره چکانی افزایش یابد و ناچیز باشد، آن وقت بنزین را گران و می خواهید تراز کنید . همچنین متاسفانه افزایش قیمت بنزین بر روی قیمت تمامی اجناس تاثیر بدی می گذارد؟؟
محمدی۳۶۸۷۹۳۹۱۶:۱۹:۲۶ ۱۴۰۳/۹/۱۸
اگر مردم میدونستن، دولت و مجلس با ارزان بودن دستوری انرژی ( مخصوصا بنزین) ، چه ظلمی میکنه و چه آسیبهای وحشتناکی برای مردم و کشور داره (بیکاری، مشکلات اقتصادی و پایین بودن دستمزدها، بیماری، مرگ و میرناشی از آلودگی هوا و و بدتر از همه خشکسالی که این مملکتو نابود میکنه استفاده زیاد از خودروهای شخصی و ، و اتلاف وقت زیاد در ترافیک و اعصاب خوردی ، کسری بودجه و تورم، ، افزایش شدید اختلاف طبقاتی) دولت رو مجبور میکردن قیمتا رو اصلاح کنه همه مشکلات بزرگی که بالا شمرده شده تا حد خیلی زیادی با اصلاح قیمت انرژی و سوخت حل میشه مهمترین عامل برای حل ناترازی سوخت و انرژی و استفاده بهینه از این منابع و استفاده از انرژیهای پاک، ایجاد انگیزه اقتصادی است: - پیش نیاز همه اصلاحات اقتصادی و حل ناترازیها ، جلب اعتماد مردم است از راههای زیر: ۱- حذف بودجه عمومی نهادهای پر هزینه و غیر مولد . ۲- بستن مسیر قاچاق و رانت . ۳- حذف هزینه های غیر ضروری خارج از کشور ۴- دریافت مالیات از همه نهادهای اقتصادی از جمله نهادهای حاکمیتی ۵- ارائه سهمیه سوخت و انرژی به همه مردم دارای کد ملی ( نه به بیگانگان و اتباع خارجی) سپس انجام اصلاحات اقتصادی.
ناشناس۳۶۸۸۱۵۵۱۸:۲۴:۲۲ ۱۴۰۳/۹/۱۸
اصلا کاری ندارم بنزین رو گرون می کنید یانه همین که این ثروت ملی عادلانه بین همه مردم (چه کسانی که اتومبیل دارند و چه کسانی که ندارند)تقسیم بشه کافیه. این اصلا عادلانه نیست که کسانی که چندین خودرو دارند ،چندین برابر از این یارانه استفاده کنند و کسانی که هیچ خودرویی ندارند بی بهره بمانند.
رضا۳۶۸۸۲۵۲۱۹:۳۹:۴۰ ۱۴۰۳/۹/۱۸
خدا عاقبت ما را ختم بخیر کند.
معلم تاریخ۳۶۸۸۴۹۸۲۲:۱۲:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۱۸
دلسوزان نظام را نباید افراد ترسو و غربگرا نامید و دیگران را شجاع و انقلابی.
ناشناس۳۶۸۸۵۲۳۲۲:۲۷:۰۷ ۱۴۰۳/۹/۱۸
دولت هم میخواهد خودروتولید کند وبافروش آن جیبشان را پرکنند هم میخواهند بنزین مصرف نشود .
حسن۳۶۸۸۵۷۹۲۳:۰۴:۴۳ ۱۴۰۳/۹/۱۸
دولت گوشش بدهکار هشدار و واقعیتهای جامعه نیست و قطعا بنزین رو گران خواهد کرد همین الان به نسبت درامد گرونترین قیمت بنزین را به مردم میفروشند به حرفای اقتصاد دان های با وجدان و با دانشی مثل راغفر و مؤمنی گوش بدید ، وقتی ریئس مجلس رسما میکه روزی سی میلیون لیتر قاچاق بنزین داریم دیگه به مردم دروغ نگید سالی چند میلیارد دلار واردات بنزین داریم و باقی قضایا
یدی۳۶۸۹۱۹۱۰۹:۵۹:۰۷ ۱۴۰۳/۹/۱۹
خوب بنزین را با کارت ملی بین مردم روزانه ۹۰میلیون لیتر میشه دیگه نیاز به واردات بنزیم نداریم
ن۳۶۸۹۵۶۱۱۲:۳۶:۳۲ ۱۴۰۳/۹/۱۹
اگه‌شماها‌بزارید‌به‌هیچ‌جا‌ختم‌نمیشه
بهرام۳۶۸۹۶۸۲۱۳:۲۷:۰۱ ۱۴۰۳/۹/۱۹
راه پر پیچ و خمی دولت برای افزایش قیمت‌ بنزین و قانون حجاب ایران را به سرنوشت نامطلوبی دچار خواهد کرد
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. هم فرصت، هم تهدید!

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  10. لطفا جوگیر نشوید!

  11. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  12. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  13. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  14. دیوانه یا عاقل؟!

  15. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  16. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  17. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  18. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  19. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  20. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  21. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  22. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  25. نتانیاهو در پرتگاه جهنم!

آخرین عناوین