افسانه استیلا !

دکتر حسین انتظامی،   4020809017 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
افسانه استیلا !

هر تحلیل یا تفسیر هر مجموعه داده چنانچه در چارچوب پارادایم غالب نباشد علاوه بر ناکارا بودن مضحک هم است. مثلا اگر تفسیر کواکب را در قالب پارادایم منسوخ بطلمیوسی (زمینْ‌مرکزی) انجام دهیم مضحک است. همچنین تحلیل روابط بین‌الملل در چارچوب پارادایم «جنگ سرد» و جهان دوقطبی نشان از بی‌اطلاعی ما دارد و طبعاً تحلیل‌هایمان هم غلط از آب در می‌آید.

در جهان رسانه هم مدتی است پارادایم «رسانه‌‌های اجتماعی» جایگزین پارادایم «رسانه‌های جمعی» شده است. در پارادایم قبلی،مطبوعات و رادیو و تلویزیون می‌توانستند توده‌ها را راهبری کنند، افکار عمومی بسازند و با فیلتر کردن بعضی واقعیات و برجسته‌نمایی بعضی واقعیات/انگاره‌ها فضای غالب را سازماندهی کنند. این را اضافه کنید به یک گزاره نسبتا درست دیگر: صهیونیست‌ها مصّب اصلی رسانه‌ها (و حتی فرهنگ و هنر) را در اختیار دارند و به‌راحتی می‌توانند جریان‌های مخالف را بایکوت کنند، به‌گونه‌ای که صدای دیگران گویی در خلأ است.

اما چرا در ماجرای غزه، چنین اتفاقی نیفتاد؟ و همچنان که افسانه شکست‌ناپذیری نظامی اسرائیل باطل شد، افسانه استیلای خبری آنان نیز زیر سوال رفت. پاسخ اصلی در تغییر پارادایم است. در پارادایم رسانه‌های اجتماعی، مخاطب صرفاً مصرف‌کننده (و لذا تاثیر پذیرنده) نیست بلکه اولا تولیدکننده هم است و ثانیاً به دلیل دسترس‌پذیری فناوری پخش و غلبه فضای تعاملی، اختیار از دست اتاق‌های خبر خارج شده است.

بنابراین اولاً تعریف و مصداق جریان اصلی، تغییر یافته و ثانیاً جریان اصلی سابق، سیطره خود را از دست داده، به‌نحوی‌ که حتی برای بقای خود نیازمند اعتنا به فضای متلاطم و کثیرالاضلاع کنونی است. یعنی یک رسانه‌، دیگر نمی‌تواند پنهان‌کاری کند و تصمیم بگیرد یک واقعه/پدیده را نادیده بگیرد یا از زاویه‌ دید خود روایت کند چرا که خیلی زود دستش رو می‌شود و در حد یک بولتن فرو می‌کاهد و اعتبار خود را نزد مخاطبان از دست می‌دهد. افکار عمومی، دیگر نه توسط رسانه‌های جمعی بلکه با نگاهی هرمنوتیک در اثر یک دیالکتیک پرشتاب توسط جامعه شبکه‌ای ساخته می‌شود که تابع الگویی واحد هم نیست.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۲۷۸۹۸۳۱۱:۰۷:۲۲ ۱۴۰۲/۸/۹
یعنی اشغال غزه به دست رژیم صهیونیستی و از بین بردن حماس به نفع فلسطین میشه؟
ناشناس۳۲۷۹۲۱۸۱۳:۲۱:۵۵ ۱۴۰۲/۸/۹
یعنی هرچیزی که اسرائیل و غرب می‌گوید اینجا تکرار می کنید شما نگران نباش حماس خواهد بود و از غزه مراقبت می کند تا مانند سایر جاها آب نرود
ناشناس۳۲۷۹۰۰۰۱۱:۱۴:۳۲ ۱۴۰۲/۸/۹
اسرائیل تو کماست و با تنفس مصنوعی امریکا زنده است.
مجتبی یارمحمدی۳۲۷۹۰۷۷۱۱:۵۷:۳۳ ۱۴۰۲/۸/۹
مردم بیگناه غزه شبانه روز در حال کشته شدن و زیر آوار ماندن هستند !! اشتباه رو اسراییل نکرده ، حماس اشتباه کرد . الان زمان و موقع حمله نظامی نبود .
ناشناس۳۲۷۹۱۶۵۱۲:۴۸:۵۸ ۱۴۰۲/۸/۹
توجیهات شما خیلی....
ناشناس۳۲۷۹۱۹۷۱۳:۰۲:۴۳ ۱۴۰۲/۸/۹
اسرائیل بر خلاف پیمان های بین المللی که بسته بود داشت باز قلمرو خود را گسترش می داد. خانه ها و زراعات فلسطینی ها را خراب می کرد. شهرک های جدید می ساخت. موقع حمله مناسب کی بوده؟؟ وقتی اسرائیل کل فلسطین رو گرفت؟؟
ناشناس۳۲۷۹۴۲۰۱۵:۳۵:۳۶ ۱۴۰۲/۸/۹
خیلی عجیب نیست تقریبا همه دولتها زورشون برسه تعهداتشون را فراموش میکنند.
ناشناس۳۲۷۹۲۳۴۱۳:۳۳:۲۷ ۱۴۰۲/۸/۹
یک دشمن مثل اسراییل یک باره ضعیف نمیشه تا بهش ضربات متعدد و سنگین نزنی محکم سرجای خودش می ایسته بزرگترین نقطه ضعف اسراییل جمعیت هستش و هربار که بهش حمله میشه تعداد بیشتری از اسراییلی ها به خانه اصلی اشان کشورهای خودشن برمیگردن و این روند باید مدام تکرار بشه
هادی۳۲۷۹۲۴۲۱۳:۳۸:۵۴ ۱۴۰۲/۸/۹
مردم بیگناه فلسطین 75 ساله که دارن کشته میشن و آواره میشن چه با صلح و ساف و ... و چه با جنگ. اما لااقل با مقاومت امید به پیروزی دارن/ و ضمنا الان که اسراییل شدیدا درگیر مسایل داخلیش بود وقت بسیار خوبیه
ناشناس۳۲۷۹۳۷۴۱۵:۰۵:۴۶ ۱۴۰۲/۸/۹
در این ماجرا اتفاق مهمی که افتاد شکستن هیمنه و ابهت اسراییل بود . مردم اسراییل فکر میکردند در کشور امن که غاصب سرزمین فلسطین است زندگی میکنند . اما امروز هیچ نقطه امنی ندارند
ناشناس۳۲۷۹۳۷۷۱۵:۰۶:۵۰ ۱۴۰۲/۸/۹
ما همیشه می شنیدیم آوارگان فلسطین اما بعد از طوفان الاقصی می شنویم آوارگان اسرايیل!!!
ناشناس۳۲۷۹۷۸۵۲۱:۵۸:۲۰ ۱۴۰۲/۸/۹
تصرف غزه وکوچاندن فلسطینیها به صحرای سینا هدف اولیه اسراییل است
ناشناس۳۲۷۹۷۹۵۲۲:۰۸:۱۸ ۱۴۰۲/۸/۹
پایان این جنگ یعنی پایان ناتانیاهو و دولتش واغاز تسویه حسابهای جناحی وناتانیاهو برای خرید زمان تا بتواند این جنگ را ادامه خواهد داد
yektanetتریبون

آخرین عناوین