تاملی در رشد فمینیسم در ایران پس از انقلاب

  4020808010

زنان در اثر پیشرفت علمی و شغلی و مالی، دیگر برای پدران و بعدها همسران ِچه بسا کم سوادتر و دانی رتبه‌تر از خودشان، که پشتیبانی این مردها موجب ترقی آن دختران و زنانشان شده بود، وقعی نمی‌نهند و در واقع زنان مدرن به محور زندگی تبدیل شده‌اند و یا به زودی خواهند شد به طوری که یکی از نویسندگان فمنیست « از زنان با عنوان جنس اول » یاد می‌کند که در آینده مردان را به جنس دوم و فرعی و تبعی خودشان بدل خواهند کرد.

تاملی در رشد فمینیسم در ایران پس از انقلاب

گروه تعاملی الف - بابک سارانی:
در ابتدای بحث بهتر است قبل از متهم شدن به ضدیت با زنان بگوییم که در اسلام به کرامت و شرافت زنان تصریح شده است. پیامبر اسلام فرمودند : "ما أَكرَمَ النِّساءَ إلاّ كَريمٌ و َلا أَهانَهُنَّ إلاّ لَئيمٌ : زنان را گرامى نمى‌دارد، مگر انسان ارزنده و بزرگوار و به آنان اهانت نمى‌كند مگر شخص پَست و بى مقدار"

بعد از تذکر بالا؛ بحث را این طور شروع می‌کنیم که پیش از انقلاب و بعد از کشف حجاب رضاخانی، زنان آزادی ولنگارانه زیادی یافتند و تا حدی پیشرفت‌های مادی و مالی نیز کردند اما این امر بیشتر در شهرهای بزرگ و میان خانواده‌های اشراف و دولتمردان رخ داد و نه قاطبه زنان و در سراسر ایران؛ اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به ویژه بعد از جنگ تحمیلی، شاهد رشد جایگاه زنان در همه جای جامعه بودیم. افزایش حضور دختران و زنان در دانشگاه‌ها، که پیش از انقلاب به دلیل فساد گسترده در دانشگاه‌ها و عدم اطمینان خانواده‌ها به محیط دانشگاه تقریبا توسط خود دختران و خانوادهایشان تحریم شده بود، بعد از انقلاب، به دلیل امنیت اخلاقی نسبی حاکم بر دانشگاه و جامعه، شمار دختران دانشجو بر پسران پیشی گرفت. خانواده‌ها که البته از دختران، نسبت به پسران، توقع کمتری داشتند، با اعتماد و اطمینان به حاکمیت مستقر در جامعه و دانشگاه، دختران خود را روانه دانشگاه در شهرهای دور و نزدیک، نمودند و این رشد تحصیلات عالیه، یکی از شاخصه‌های بسیار مهم در پیشرفت زنان است چرا که کسب تحصیلات عالیه توسط زنان پایه و زمینه تحول و ترقی جایگاه زنان در باقی عرصه هاست. حضور پر شمار زنان در ادارات و نهادهای دولتی و خصوصی در سالهای اخیر، که تبعی از همان حضور گسترده آنها در دانشگاه‌ها است، به ویژه در تهران و دیگر شهرهای بزرگ کاملا محسوس و ملموس شده است. البته عده‌ای بر این باورند که انقلاب اسلامی « کلاه مدرنیته » بر سر ملت ایران بود چرا که در حکومت طاغوت مردم مسلمان در برابر اعمال غیر دینی حکومت که معمولا ضربتی و ناگهانی بود مقاومت می‌کردند ولی با ظهور انقلاب همان تغییرات زمان طاغوت در جامعه رخ داد اما با تانی و طمانینه و در واقع مدرنیته به این روش ملت ایران را آهسته آهسته و  نرم نرم « قورباغه پز » کرد.

زنان در اثر پیشرفت علمی و شغلی و مالی دیگر برای پدران و بعدها همسران ِچه بسا کم سوادتر و دانی رتبه‌تر از خودشان، که پشتیبانی این مردها موجب ترقی آن دختران و زنانشان شده بود، وقعی نمی‌نهند و در واقع زنان مدرن به محور زندگی تبدیل شده‌اند و یا به زودی خواهند شد به طوری که یکی از نویسندگان فمنیست « از زنان با عنوان جنس اول » یاد می‌کند که در آینده مردان را به جنس دوم و فرعی و تبعی خودشان بدل خواهند کرد.

متاسفانه در جامعه خودمان با اینکه هنوز مدرنیته به طور کامل جا نیفتاده است، نقش مردها به عناصری کم اثر و یک عابر بانک بدل شده است که نه در انتخاب نوع منزل و محل آن حق رای دارد و نه در انتخاب اثاثیه خانه. هر چه هست سلیقه خانم ِخانه و فرزندان است. در مساله آموزش فرزندان نیز این خانم خانه است که مسئول اصلی تعلیم و تربیت است؛ در مساله ارتباطات بین خانوادگی نیز، ارتباط با خویشاوندان زن بیشتر از ارتباط با خویشاوندان شوهر است؛ در مساله ازدواج نیز چه برای دختر خواستگار بیاید و چه برای پسر به خواستگاری روند، این خانم خانه است که حرف آخر را می‌زند و مرد تنها برای حفظ احترام ظاهریش ناچار است خود را همفکر خانم خانه نشان دهد. مردان «زن ذلیل» بهترین صفتی است که خود مردهای مدرن به خود داده‌اند. البته باید توجه داشت که زن ذلیلی در ذات مدرنیته نهفته است ؛ لذا بی‌جهت نیست که دنیای مدرن را دنیای استیلای زن و زر و ابزار دانستند. ( برخی مطالب این جستار را در جاهای دگر نیز نوشته ایم، اما برای آنانکه نخوانده اند و تدبر بیشتر آنها که خوانده اند، در اینجا تکرار می‌کنیم)

دیده‌ها و شنیده‌ها از اثرات تضعیف پدر و شوهر در سال‌های اخیر، حاکی از: افزایش خیانت زنان به مردان و نیز پدیده نوظهور شوهرکشی و همچنین گسترش طلاق و نیز همجنس گرایی و... بوده است چرا که پاره‌ای از روانشناسان بر این باورند که فرزندان و خصوصا پسران در خانواده هایی که پدر خانواده ضعیف است، کشش بیشتری به همجنس و همجنسگرایی دارند.

در اینجا، پرداختن به نکته‌ای ضروری است و آن اینکه ریشه و شالوده این وضعیت چیست و کجاست ؟! در پاسخ باید گفت که این وضعیت ریشه در این اندیشه دارد که: انسان‌ها و از جمله زن‌ها فقط « حق » دارند و نه « تکلیف » و این حق هم کاملا انسانی است و ربطی به خداوند ندارد؛ برای همین است که زنها ابتدا « آزادی البسه » را تحت عنوان حق انتخاب پوشش برای خود می‌طلبند و بعد « آزادی سقط جنین » را به عنوان حق مدیریت بر بدن، می‌خواهند و سپس « حق همجنسگرایی » را تقاضا می‌نمایند چرا که معتقدند ازدواج ذاتا بر تسلط مرد بر زن متکی است. لذا برای رهایی از تسلط مرد باید به همجنسگرایی روی آورد. به هر روی این پدیده ، جای بحث زیادی دارد و لیکن از این مجال خارج است.

در پایان تنها نکته‌ای را تذکر می‌دهیم و آن اینکه مساله « منشاء حق و نقش خداوند و انسان در این تعیین حق و تکلیف »  از مسایل بسیار اساسی جامعه ماست که متاسفانه عالمانه بدان پرداخته نشده است. لذا جا دارد علمای حوزه و افراد ذی صلاح  آگاه به کنه دین و نیز مطلع از مقتضیات و مظاهر جهان جدید، گره از این کار فروبسته بگشایند. ان شاء الله.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چالش های بازدارندگي هسته ای ایران

  2. سایه‌روشن‌‌های اظهارات رئیس‌جمهور

  3. انتقاد روزنامه اصولگرا از هجمه به دولت درباره ظریف/ دشواری ماموریت رهبری به مخبر

  4. رژیم صهیونیستی شروط توقف جنگ در لبنان را به کاخ سفید ارائه کرد

  5. صدور احکام متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از آبان ماه

  6. شبکه صهیونیستی: آخر خط ما برهنگی است نه فقط مخالفت با الزام حجاب

  7. ایران در جزیره بوموسی خانه می سازد

  8. "سگ‌گردانی" و تحمیل هزار مصیبت به جامعه ایرانی!

  9. هشدار رئیس قوه قضاییه به کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس

  10. فارن‌افرز: ایران در اوج نفوذ و احترام بین‌المللی قرار دارد

  11. سرپیچی دلار از دستور وزیر اقتصاد !

  12. کویت انتقال سلاح به پایگاه نواتیم در اراضی اشغالی را تکذیب کرد

  13. لحظه هلاکت فرمانده تیپ ۴۰۱ ارتش اسرائیل

  14. نیروهای کماندوی آمریکایی در سرزمین‌های اشغالی

  15. «سنوار» چرا و چگونه رمان نویس شد؟!

  16. حرف، حرف مردم است، حتی اگر اشتباه کنند!

  17. جنایت‌های قاتلان فراری از زندان هرات در تهران

پربحث‌های هفته

  1. مسیرهای نامرئی مهاجرت غیرقانونی اتباع بیگانه به ایران

  2. حالا که اروپا سه شرکت هواپیمایی ایران را تحریم کرده، ما هم تنگه هرمز را ببندیم!

  3. چالش های بازدارندگي هسته ای ایران

  4. اسرائیل ممکن است انبار‌های موشک و پهپاد ایران را مورد حمله قرار دهد

  5. افشاگری بزرگ درباره قدرت نظامی ایران/ آنچه تا حالا دیده اید نوک کوه یخ بوده است! / سلاح هایی قوی تر از بمب هسته ای در اختیار داریم!

  6. پس چرا وزیر شدید؟!

  7. در فضیلت «نصیری» نشدن!

  8. چرا به سلاح اتمی نیاز نداریم؟

  9. تمرینات بدنسازی جمشید هاشم پور در ۸۰ سالگی

  10. توطئه پنداری یک نقد !

  11. ابو موسی یا "بوموسی"

  12. پاسخ عراقچی به اظهارات بایدن در مورد زمان حمله اسرائیل به ایران/ حمله پهپادی حزب‌الله به اقامتگاه نتانیاهو

  13. سکانداری تورم

  14. آسیب ناترازی بنزین؟؛ بزودی به اندازه نابودی کل صنعت پتروشیمی ایران!

  15. اعراب و اتحادیه اروپا بدنبال تعامل دیپلماتیک با ایران

  16. خودروی خوب حق مردم است اما …

  17. خبری که دروغگویان را رسوا کرد

  18. حمله کیهان به همتی درباره فیلترینگ/ هشدار مجدد عراقچی به آمریکا

  19. کسی حواسش به این جانورهای زخمی هست؟!

  20. پزشکیان:دولتی بدهکار درست کردند بعد می‌گویند مشکل را حل کنید

  21. مقام طالبان: تصمیم گرفته‌ایم که مهاجران را بازگردانیم

  22. اعلام رسمی پایان تحریم‌های شورای امنیت

  23. وقتی پهپادهای حزب الله راه خانه «بی بی» را پیدا می کنند!

  24. تصاویری از حضور ظریف با عینک و کلاه و ماسک در مراسم تشییع شهید نیلفروشان/ معاون راهبردی رئیس جمهوری چرا با پوشش ناشناس به مراسم رفت؟

  25. پاسخ همتی به ادعای سرکشی به حساب‌های مردم/ واکنش وزیر دفاع به سامانه تاد اسرائیل/ پیشنهاد شریعتمداری درباره بستن تنگه هرمز

آخرین عناوین