چرا چین برای ایران مهم است؟!

گروه جهان الف،   4011125140 ۳۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

«بسیاری به طرح این سوال می پردازند که چرا توسعه روابط با چین بایستی برای ایران امری مهم و حتی راهبردی باشد؟ در پاسخ به این سوال باید مولفه های مختلف در سطح نظام بین الملل، مسائل منطقه ای، و همچنین در ارتباط با خودِ چین به عنوان یک قدرت نوظهور مهم در معادلات جهانی مورد توجه قرار گیرد.»

چرا چین برای ایران مهم است؟!

به گزارش الف؛ مدت زمان زیادی از سفر رئیس جمهور کشورمان و هیات همراه به چین نمی گذرد که تحلیل و تفسیرهای مختلفی در این رابطه از سوی ناظران و تحلیلگران داخلی و بین المللی مطرح می شود. در واقع، عمده تحلیل ها معطوف به ماهیت سفر ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان به چین و پیام ها و پیامدهای این سفر در ابعاد مختلف است. 

با این حال، یک پرسش اساسی در سطحی کلان تر مطرح می شود و آن این است که اساسا چرا توسعه روابط با چین برای ایران مهم است؟ در واقع، به چه دلایلی توسعه روابط با پکن برای ایران حامل مزایای راهبردی است؟ به نظر می رسد جهت پاسخ به این پرسش به طور خاص می توان به 3 مولفه عمده و محوری اشاره کرد. 

1: سازگاری ایران با واقعیت های آتی نظام بین الملل

چین کشوری است که به طور خاص از اواسط دهه 1980 میلادی، یک انقلابِ گفتمانی را در سطح کلان تجربه کرد و با محوریت مسائل اقتصادی، به طور خاص نوعی سیاست خارجی عملگرا را تعریف نمود. روندی که همچنان نیز ادامه دارد و موجب شده تا این کشور به یکی از قدرت های طراز اول جهان در حوزه های مختلف(مخصوصا اقتصادی) تبدیل شود. 

در شرایط کنونی، چین دومین اقتصاد برتر جهان است و البته در بسیاری از حوزه ها نظیر عرصه فناوری و تجارت خارجی، بازیگری پیشرو در چهارچوب معادلات بین المللی است و توانسته در مدت زمانی کوتاه، به کنشگری قابل احترام در عرصه بین المللی تبدیل شود. کافی است بدانیم که این کشور در سال 2000 روابط اقتصادی محدودی با کشورهای قاره آفریقا داشت اما تنها ظرف 9 سال، به شریک اول تجاری و اقتصادی قاره آفریقا تبدیل شد و رقبای غربی خود را در این حوزه کنار زد. البته که چینی ها این روند را در بسیاری از حوزه های دیگر نیز از خود نشان داده اند و مثلا در روابط تجاری خود با آمریکا، تراز مثبت دارند و به بیان دیگر، صادرات بیشتری را به این کشور به نسبت واردات خود از آن دارند. 

مجموع این مسائل یادآور این سخن تاریخی "ناپلئون بناپارت" در مورد چینی ها است که زمانی گفت: "بگذارید چین در خواب باشد زیرا وقتی از خواب برخیزد، جهان را تکان خواهد داد". در این شرایط، بسیاری از ناظران و تحلیلگران و البته اندیشکده های معتبر در اقصی نقاط جهان بر این باورند که اگر روند کنونی اوج گیری قدرت چین در چهارچوب معادلات بین المللی ادامه پیدا کند، این کشور در آینده ای نه چندان دور به قدرت اول اقتصادی جهان تبدیل خواهد شد و البته در حوزه های نظامی و سیاسی و فناوری نیز حرف هایی زیادی برای گفتن خواهد داشت. 

البته که این روندِ اوج گیری قدرت چین همسو با اوج گیری قدرت دیگر قدرت های نوظهور در جهان نیز است. از این رو، همین نکته سبب شده تا بسیاری از تحلیلگران از تغییر کریدورهای قدرت در جهان و تعریف یک نظم بین المللی غیرغربی در آینده ای نزدیک در جهان خبر دهند که بدون تردید همراهی و سازگاری ایران با روندهای آتی، یک الزام حیاتی برای کشورمان است. موضوعی که در نوع خود می تواند حامل مزایای قالب توجهی برای کشورمان باشد و ایران را به یکی از اعضای موثر شکل دهنده به واقعیت های نظم آتی بین‌المللی تبدیل کند. 

فراموش نکنیم که ایران یک قدرت منطقه ای مهم با سطح کنشگری فرامنطقه ای و بین‌المللی است. از این رو، توسعه همکاریهای آن در سطح بین المللی با کنشگرانی نظیر کشور چین، نَه یک انتخاب بلکه یک الزام راهبردی است. 

2: مزایای قابل توجه توسعه همکاری ها با چین برای ایران در عرصه بین المللی

مسائل و مولفه های زیادی وجود دارند که چین را به شریکی مهم برای ایران تبدیل می کنند. از جمله آن ها می‌توان به: جمعیت فراوان و بازار گسترده این کشور، قدرت نظامی و فناوری و اقتصادی آن، موقعیت ژئوپلیتیکی چین، و البته کرسی این کشور در شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره کرد. مجموع این مسائل آن هم در سایه فشارهای فزاینده جهان غرب به رهبری آمریکا علیه ایران که سعی دارند از کشورمان یک کنشگر حاشیه ای و ضعیف در عرصه بین المللی بسازند سبب شده تا چین به شریکی مهم برای ایران تبدیل شود. 

در واقع، ایران به واسطه توسعه روابط با چین و تمرکز صِرف این کشور بر گفتمان اقتصادی و تمایز دادن حوزه‌های سیاسی و اقتصادی از یکدیگر، می تواند اقدام به جذب سرمایه گذاری های خارجی، توسعه زیرساخت ها، و البته تقویت بنیان های قدرت خود در ابعاد مختلف کند(موضوعی که در قابل توافق مشارکت راهبردی 25 ساله ایران و چین نیز مد نظر بوده است). مسائلی که در کنار هم، توسعه روابط با کشوری نظیر چین را برای ایران به یک موضوع مهم تبدیل کرده اند. 

3: مزایای نهادینِ توسعه روابط ایران با چین 

در نهایت باید گفت که چین به عنوان یک قدرت نوظهور مهم و قابل احترام در عرصه بین المللی، فعالیت های قابل توجهی در حوزه تولید قدرت در زمینه گسترش متحدان و شبکه سازمان ها و نهادهای بین المللی که تحت نفوذ آن باشند و با سازوکارهای نهادهای غربی در تقابل باشند، انجام داده و می دهد. در این رابطه شاهد آن بوده‌ایم که چینی ها در طول دهه های اخیر در عینِ همکاری با کشورهای غربی و حضور فعال در نهادها و سازمان‌های غربی در سطوح منطقه ای و بین المللی، سعی داشته اند تا سازوکارهای مطلوب خود را نیز به تدریج ایجاد کنند و از این طریق زمینه را جهت چرخش جهان از نظام بین الملل غرب محور کنونی به یک نظم بین‌المللی عادلانه تر با حضور طیف گسترده تری از کنشگران فراهم سازند. 

از این رو، ایران به واسطه توسعه روابط با چین می تواند تا حد زیادی روند حضور خود در سازوکاهای مذکور و همچنین توسعه روابط با متحدان بین المللی چین را تسهیل کند. موضوعی که هم از شکل گیری اجماع بین‌المللی علیه ایران و تحمیل انزوا به کشورمان با مهندسی غرب جلوگیری می کند و هم زمینه را جهت فعالیت و کنشگری موثر ایران در نظام بین المللی غیرغربی هموار می سازد. 

البته که توسعه روابط ایران با چین باید با در نظر گرفتن نظرات کارشناسی به پیش رود و تابلوی راهنما در این مسیر نیز صرفِ منافع ملی ایران باشد. با این حال، در جبهه مقابل حجم سنگین تبلیغات جریان های سیاسی و رسانه ای غربی علیه توسعه روابط دو کشور نیز نباید در تحلیل واقعی موضوع، وزن چندانی پیدا کند و تحلیل کلیت مساله باید مبتنی بر واقعیت های عینی و قابل اتکار و نه القائات غربی ها باشد. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۹۰۹۲۷۷۰۳:۴۷:۰۳ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
برای رقابت با روسیه و اروپا برای زمان بعد از توافق
ناشناس۲۹۱۲۳۸۵۰۸:۳۶:۰۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
بخاطر مسلمانان ایغور
ناشناس۲۹۰۹۳۳۲۰۶:۲۳:۲۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
دلتان را به چی خوش کردید ؟ کمونیستهای چین از انگلیس هم خائن تر هستند . کدام کشور در اتحاد با چین و روسیه به جایی رسیده که ایران دومیش باشه؟ چین تنها کشور ( غیر عرب ) بوده که بالاترین مقامش رسما برای تجزیه خاک ایران و جزایر ایرانی سند رسمی امضا کرده
ناشناس۲۹۱۰۴۶۷۱۶:۱۵:۳۳ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چین و روسیه تحریم و تهدید و ترور نمی کنند دشمن اصلی ما امریکاست.
ناشناس۲۹۱۱۴۱۳۲۱:۱۶:۵۷ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
تحریم نمی کنند اما اسباب تحریم ایران را فراهم می کنند و از آن تحریمها بسیار منفعت می برند .
ناشناس۲۹۱۱۵۵۲۲۲:۰۲:۴۱ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
همانطور که با امریکا دشمنی می کنیم و سفارتش را می گیریم و انواع و اقسام اتهام و دشمنی با او می کنیم اگر یک صدم ان را کشوری با چین یا روسیه انجام دهد مستقیم به ان حمله می کنند. کما اینکه به اکراین حمله کردند و هر روز با کره شمالی ژاپن و کره جنوبی را تهدید می کنند..
ناشناس۲۹۱۲۳۹۴۰۸:۴۲:۴۵ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
تاریخ چیز دیگری می گوید !
ناشناس۲۹۱۲۳۹۲۰۸:۴۱:۵۳ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
دلمان را به ایغور خوش کرده ایم !
ناشناس۲۹۰۹۳۶۴۰۶:۵۷:۲۷ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
ایران هم برای چین مهم است اما نه به اندازه ای که سیاسیون ایرانی میگویند ..
ناشناس۲۹۰۹۳۷۱۰۷:۰۴:۴۹ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
با سلام تا زمانی که با کشورهای پیشرفته رابطه اقتصادی خوب نداشته باشیم ایران , ایران نمیشود تا زمانی که استعمار گرانی مثل روسیه و چین با ایران مراوده داشته باشن بهتر از این نخواهد شد.
ناشناس۲۹۱۰۴۷۶۱۶:۱۸:۴۲ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
استعمارگران جهانی امریکا و انگلیس و فرانسه هستن در دوران روحانی از طرف امریکا و اروپا تحریم بودیم و با چین روسیه هم رابطه نداشتیم و اینگونه اقتصاد مملکت به فنا رفت.
ناشناس۲۹۱۱۴۴۶۲۱:۳۱:۱۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
خیر این چینی ها بودند‌ که تمایل به همکاری با دولت روحانی را نداشتند شاهد بودیم که روحانی برای پیوستن به شانگهای اقدام کرد اما چین نپذیرفت حتی واکسن را خیلی دیر به ایران فرستاد چون چین می خواست ایران تنها نگاهش به شرق باشد و به سمت غرب نرود و این چیزی نبود که روحانی زیر بارش برود. اما وقتی دولت رئیسی روی کار آمد به خواست چین عمل کرد و برای همین چین هم به او روی خوش نشان داد !
ناشناس۲۹۰۹۳۸۳۰۷:۲۰:۰۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
بهتره بگید چرا ایران برای چین مهم است چون ایران یک وسیله ای است تا آنها بتوانند از پرتو ایران در سایر کشورها بخصوص عربی هم سرمایه گذاری های سنگین بکنند
ناشناس۲۹۰۹۴۰۲۰۷:۳۵:۵۹ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
آیا این قدر که چین برای ایران مهم هست ایران هم برای چین مهم هست آیا چینی ها در رسانه هاشون اینقدر که شما از چین میگید از ایران و قدرتش می گن چه خوش بودی اگر عشق هر دو سر بی که یک سر عاشقی دردسر بی
ناشناس۲۹۰۹۴۰۷۰۷:۴۲:۰۲ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
پرچم ایران با پرچم چین کنار هم طرح جالبی است .پرچم جهانی اسلام دوشادوش پرچم کمونیستی. نمی دانم اسلام به کمونیست پناه آورده است یا کمونیست برای اسلام مقدس شد واقعا این دریوزگی شرم آور است
ناشناس۲۹۱۰۴۸۴۱۶:۲۰:۴۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
منافع ملی ما مهم است وقتی امریکا و اروپا و حتی عربستان با چین رابطه تجاری دارند ما نباید از غافله عقب بمانیم.
ناشناس۲۹۱۱۴۷۳۲۱:۳۸:۴۶ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
آخه چین که یهو عاشق ما نشده قطعا براش منفعت داشتیم، خب اگر همین قدر به غرب هم منفعت می رسوندبم اونا هم عاشقمون میشدن‌.
ناشناس۲۹۰۹۴۰۹۰۷:۴۴:۱۰ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چین مهم است چون حب شیء یعمی و یصم، از تعصب و بغض به امریکا به دامن شرق افتاده ایم. چین مهم است چون نظام حکمرانی توهم افکار سوسیالیستی دارد اما به دنبال نتایج لیبرالیستی است. راستی اگر سیاستهای اقتصادی امریکا موجب شد که چین در سالهای آتی صرفا بر مسایل داخلی خود متمرکز شود نظیر ژاپن دهه نود، ببرهای آسیا نظیر مالزی، اندونزیی اواخر قرن بیستم و .... و به ایران کمک نکرد نظام حکمرانی ایران چه پاسخی دارد؟ راستی کدامیک از استراتژیهای کلان نظام منجر به دستاوردهای ملموس در زندگی مردم شده است، منجر به رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی، گسترش عدالت شده است؟
ناشناس۲۹۰۹۴۱۸۰۷:۵۱:۱۶ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چین مهم است ولی برای بالانس روابط خیلی کشورهای دیگه هم هستن که باید باهاشون عادی سازی کنیم. با این شرایط کشور داره عقب گرد میره
ناشناس۲۹۰۹۴۸۱۰۹:۰۰:۲۱ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چین و روسیه ما رو به عنوان ابزار و کارت بازی سیاست نگاه میکنند !
ناشناس۲۹۱۰۶۹۶۱۷:۲۰:۵۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چین و روسیه در دور زدن تحریم ها با ایران همکاری می کنند و دوستان روزهای سخت ایران هستن.
ناشناس۲۹۰۹۵۳۲۰۹:۳۳:۵۲ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
در بهترین شرایط برجامی و عدم اعمال تحریمهای بانکی، تنها کشوری که به بهانه اف ای تی اف حاضر به آزاد کردن پول ایران نشد چین بود. همین الان هرگونه واردات از چین فقط با دلار و درهم انجام میشود و تجار چینی از قبول یوان خودداری می‌کنند.
ناشناس۲۹۰۹۵۷۷۰۹:۵۵:۰۵ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چون غرب گداها و حامیان ناراحت می شوند وبرنامه های نابودی برای ایران به هم می خورد
ناشناس۲۹۰۹۶۹۳۱۱:۰۷:۱۸ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
چون همه تخم مرغهامون تو سبد چین و روسیه چیده شده!!! به وقتش می‌بینید که اصلا ما برای چین مهم نیستیم و اولویت‌های کشورهای غربی و حتی عربها و اسراییل هست.
ناشناس۲۹۱۰۶۹۸۱۷:۲۱:۵۸ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
درس عبرت برجام این بود که هرگز نباید به امریکا و 3 کشور خبیث اروپایی اعتماد کنیم.
ناشناس۲۹۰۹۷۱۸۱۱:۱۳:۲۰ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
بهتر است بپرسید چرا ایران برای چین مهم است؟
ناشناس۲۹۰۹۷۳۷۱۱:۲۰:۲۳ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
در همین یکی دو روز گذشته اثرات سفر آقای رئیسی به چین را مشاهده کردیم. دلار 47300
ناشناس۲۹۱۰۴۸۸۱۶:۲۲:۲۰ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
با اجرای قرارداد همکاری تجاری با چین 400 میلیارد دلار سرمایه در راه ایران است.
ناشناس۲۹۰۹۹۴۸۱۲:۵۱:۰۲ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
ایشالا تا سالهای سال دوستان اصولگرایتان مجلس ودولت را در اختیار داشته باشند و نتایج این قراردادهای مهم وبا ارزش با کشورهای دوست وبرادر چین وروسیه رو ببینیم... واقعا به چی دلخوش کردید هر روز مردم دارند فقیرتر میشه دیگه بهونتون چیه. این قطار پیشرفت کجاست داره کجا میره. الان چند ماه دلار پرواز کرده خونه وماشین وبقیه چیزا وحشتناک داره گرون میشه یک مقاله در این مورد ننوشتید فقط کارتون شده چاپ کردن جوابیه اقای شریعتمداری به روحانی وهمتی وبقیه.
ناشناس۲۹۱۰۶۹۱۱۷:۱۹:۰۶ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
قرارداد همکاری 25 ساله با چین در دولت قبل توسط ظریف منعقد شد.
ناشناس۲۹۱۰۱۳۲۱۴:۱۴:۴۶ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
به نظر ارتباط با چین بسیار عالی و خوبه ..ایران نباید تمام تخم مرغهایش را در یک سبد (اروپا) قرار بدهد در صورتیکه هر کدام بد عهدی کنند دومی و دیگری هست بنابرین طرفهای مقابل بیشتر حواسشان جمع این مسایل است....در کل خیلی خوب و عالیه..انشااله اقتصاد راکد و بیمار ما رو به بهبودی پیش برود...
ناشناس۲۹۱۰۳۱۱۱۵:۱۶:۱۴ ۱۴۰۱/۱۱/۲۷
سلام‌ایران‌همان‌قدربرای‌چین‌‌مهم‌است‌‌که‌زمان‌جنگ‌جهانی‌دوم‌برای‌‌ریس‌جمهوری‌المان‌مهم‌بود‌که‌تمام‌دنیا‌روگرفته‌بود‌اگر‌به‌ایران‌میامد‌دیگه‌نه‌چین‌نه‌شوروی‌و‌نه‌امریکا‌نه‌کلا‌به‌دو‌بلوک‌شرق‌و‌غربی‌نبود
جواد۲۹۱۱۹۴۵۰۰:۳۳:۲۳ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
چرابه دروغ اینقدرچین رابزرگ می کنید شماکه می دانید بایک فشارآمریکا هم چین وهم روسیه ازخیررابطه باایران می گذرند پس چرامستقیماباآمریکاگفتگونمی کنید ؟ آیاشمانمیدانیدروس وچین که بیشترین صادرات رابه آمریکادارندهیچوقت آمریکاراول نمیکنند وایران رابچسبند؟ آیاتجربه بیانیه ی چین بااعراب خلیج فارس برایتان کافی نبود؟آیاتاریخچه ی نامردیهای روسهارامیتوانیدنادیده بگیرید ؟
ناشناس۲۹۱۲۳۶۹۰۸:۲۳:۴۲ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
چین و روسیه برای ایران مهم نیستند .
ناشناس۲۹۱۲۳۷۷۰۸:۲۸:۲۶ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
چین بیشترین بدهی را به ایران دارد ! اما بدلیل منافع خودش از تسویه خود داری می کند !!!! حالا شما دلتون به چی خوشه !! با وجود توهین به حاکمیت ایران در بیانیه مشترک با اعراب بدون عذر خواهی چین رئیس جمهور رفت پکن ؟؟؟؟
ناشناس۲۹۱۲۴۰۳۰۸:۴۷:۴۵ ۱۴۰۱/۱۱/۲۸
مسلمانان در فلسطین نیازمند حمایتند اما در مقابل مسلمانان ایغور باید از چین حمایت کرد !!!
yektanetتریبون

آخرین عناوین