تجربه حاکمیت ۱۰ کشور بر فضای مجازی/ غربی‌ها هم به رها شدن فضای مجازی افتخار می‌کنند؟

اجتماعی،   4000105053 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

 مقام معظم رهبری اخیرا فرمودند: همه‌ی کشورهای دنیا، برفضای مجازی اِعمال مدیریت می‌کنند اما در کشور ما، برخی به رها بودن فضای مجازی افتخار می‌کنند درحالی‌که این شیوه به هیچ‌وجه افتخار ندارد. در این گزارش به تجربه حاکمیت ۱۰ کشور بر فضای مجازی می پردازیم.

تجربه حاکمیت ۱۰ کشور بر فضای مجازی/ غربی‌ها هم به رها شدن فضای مجازی افتخار می‌کنند؟

به گزارش تسنیم «پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ یکی از مسائل مهمی که مقام معظم رهبری در بیانات نوروزی خود در اول فروردین سال 1400 بدان اشاره فرمودند، ضرورت مدیریت و حاکمیت بر فضای مجازی بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به استفاده حداکثری از فضای مجازی برای دلسرد کردن مردم و همچنین از رونق انداختن انتخابات، از نحوه‌ی مدیریت فضای مجازی در کشور انتقاد کردند و فرمودند:

«همه‌ی کشورهای دنیا، برفضای مجازی اِعمال مدیریت می‌کنند اما در کشور ما، برخی به رها بودن فضای مجازی افتخار می‌کنند درحالی‌که این شیوه به هیچ‌وجه افتخار ندارد.»

اینکه چگونه کشورهای دنیا بر فضای مجازی خود اعمال مدیریت و حاکمیت می کنند در این گزارش بدان می پردازیم:

1. آلمان

آلمان در راستای اعمال حاکمیت و مدیریت بر فضای مجازی و در وضع قوانین محلی بسیار سختگیرانه عمل می‌کند و از شرکت‌های خارجی فعال در فضای مجازی خواسته که براساس قوانین محلی اقدام به فعالیت داشته باشند. در آلمان سایت های پرکاربرد مانند فیسبوک، گوگل، توییتر و غیره از لحاظ حقوقی ملزم هستند که یک دفتر محافظت حقوقی در آلمان دایر کنند و این دفتر باید بطور 24 ساعتی در 365 روز سال فعال باشدهمچنین بر اساس قوانین محلی آلمان، فعالیت‌ها و نشر مطلب در مورد حزب نازی خلاف قانون محلی کشور آلمان بوده و از این رو این کشورGoogle را مجبور کرده تا مطالبی را که در این خصوص در موتور جستجو خود نشان می‌دهد را حذف کند. البته این شرایط برای Google محلی آلمان یعنی https://www.google.de/فراهم شده است.

افزون بر این آلمان را می توان از کشورهای پیشتاز اروپایی در حمایت از حقوق کودکان در فضای مجازی دانست. اپراتور اصلی کشور آلمان اولین کشوری بود که آیین نامه توافقی اپراتورهای همراه برای حمایت از کودکان را در سال 2005 امضا کرد. طبق این آیین نامه اپراتورهای موبایل موظف می شوند که دسترسی به مطالب غیر قانونی را محدود کنند و با تعبیه نظام های شناسایی، برخورد نکردن کاربران زیر سن قانونی با مطالب پورنو گرافی را تضمین کنند. روش های استفاده امن تر از اینترنت در چند شهر فدرال کشور آلمان درون برنامه آموزشی مدارس نیز قرار گرفته است و به زودی به دروس اجباری برنامه درسی اصلی تمام ایالت های آلمان تبدیل خواهد شد.

2. انگلیس

آفکام (نهاد تنظیم گر ارتباطات بریتانیا) یکی از نهادهای باسابقه در تنظیم گری و اعمال مدیریت بر فضای مجازی انگلیس است. آفکام  با اعمال تنظیم گری سعی دارد کاربران فضای مجازی با محتواها و موقعیت های مضر روبرو نشده و مصرف کنندگان آسیب پذیر را از آسیب های خاص محافظت کند. طبق اعلام آفکام، این کار با مداخله مستقیم جهت محافظت از مصرف کنندگان، به ویژه گروه های آسیب پذیر انجام می شود. زمانی که خطر قرار گرفتن در معرض رفتارهای زیان آور توسط شرکت ها یا محتواهای اهانت آمیز در تلویزیون و رادیو وجود دارد، آفکام اقدامات حفاظتی را در دستور کار قرار می دهد.

همچنین دولت انگلیس در راستای حفاظت از حقوق کودکان در فضای مجازی، فیلترینگ گسترده ای را از سال 2004 اجرا کرده است. به این نحو که اگر کسی درخواست دسترسی به محتوای غیرقانونی می کرد، پیغام خطا دریافت می کرد. علاوه بر این، قانون بریتانیا به پلیس اجازه می دهد تا مشخصات فرد درخواست کننده محتوای غیرقانونی به خصوص محتوای علیه کودکان را استخراج کند. با استفاده از این فیلترهای خانگی، خانواده ها دیگر نیازی به دانلود و نصب نرم افزارهای فیلترینگ برای کنترل اینترنت خود ندارند وفقط با راه اندازی این سیستم قادر خواهند بود فعالیت فرزندان خود را در اینترنت تحت نظارت خود درآوردند.

3. فرانسه

در اتحادیه اروپا، فرانسه شدیدترین مدیریت و اعمال حاکمیت بر فضای سایبری را دارد. طبق قانون های هادویی و لوپسی مصوب سال 2009، کاربران ناقض قوانین شبکه از دسترسی به آن محروم می شوند و علاوه بر فهرست بلندی از تارنماهای غیراخلاقی یا ایدئولوژیک مسدود، شهروندان حق جستجوی برخی عبارات را در مورتورهای جستجو ندارند. اینترنت مدارس نیز بسیار محدود هستند. از جمله اقدامات حاکمیتی فرانسه در بخش قانونگذاری می توان به فیلترینگ وبسایت های پورنوگرافی کودکان، توسعه اینترنت پهن باند در مناطق دوردست، تنظیم نقشه های دسترسی به شبکه تلفن همراه و اینترنت و همچنین پلتفرم شکایت کاربران اشاره کرد.

علاوه بر این فرانسه را می توان منتقد جدی انحصار گرایی در اینترنت دانست؛ به طوری که رئیس جمهور فرانسه ماکرون در مراسم افتتاحیه IGF2018 در پاریس، با انتقاد جدی از چالش ها و تهدیدات روزافزون ناشی از اینترنت موجود برای حیات و بقای جوامع و دموکراسی ها، در خصوص مساله بحران اعتماد دیجیتال سخن گفت و با انتقادهای خود از اینترنت آمریکایی و اینترنت چینی، ضرورت ایجاد مدل جدیدی از فضای مجازی و ایجاد چارچوب جدید تنظیم مقررات بین المللی برای اینترنت را مطرح نمود.

4. هندوستان

پس از حملات تروریستی سال 2008 در بمبئی، موضوع امنیت و مدیریت بر فضای مجازی برای دولت هند اهمیت بسیاری پیدا کرده است. به همین دلیل، فیلترینگ وب سایت ها و محتواهای افراط گرایانه و جدایی طلبانه شدت یافته است. همچنین سایت های ناقض حق تالیف و محتواهای پورنو گرافی به طور کامل فیلتر می شود. همچنین هند در زمینه ارزهای دیجیتال جزو مخالفان سرسخت است. دولت فدرال هند لایحه جدیدی را با موضوع ممنوعیت ارزهای دیجیتال در دستور کار خود قرار داده که این لایحه برای تصویب نهایی باید تسلیم پارلمان هند شود. هند در نظر دارد قانونی را اجرا کند در آن ممنوعیت معاملات ارزهای دیجیتال نسبت به قانون بانک مرکزی این کشور در سال 2018 با سخت گیری بیشتری مواجه خواهد شد.

5. ایالات متحده آمریکا

  اعمال حاکمیت بر فضای مجازی در هیچ کشوری به گستردگی آمریکا، آن هم با روش های کاملا حرفه ای و نامحسوس انجام نشده است. دولت بوش پسر، در تاریخ 24 اکتبر 2001، قانونی تحت عنوان «لایحه میهن پرستی» را در قالب مبارزه با تروریسم تصویب کرد که به موجب آن، کنترل و نظارت بر تبادل داده های برخط یا اینترنتی کاربران، رنگ قانونی به خود گرفت. با وجود برخی مخالفت ها، این قانون با شدت بیشتری در سال 2003 توسط دیوان عالی ایالات متحده به تصویب رسید.  

همچنین ایالات متحده آمریکا در راستای اعمال حاکمیت بر فضای مجازی و حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان، قانون کوپا را تصویب کرد. این قانون بر محدود کردن دسترسی افراد زیر سن قانونی به موارد آسیب رسان که به وسیله وب جهانی توزیع شده است متمرکز بود. هم محتوای مستهجن و هم محتوای تجاری مورد بررسی و محدودیت قرار می گرفت. به عبارت دیگر اگر محتوای مستهجنی بر روی اینترنت منتشر می شد تنها پس از تأیید سن یا ورود کد برای مخاطب بزرگسال نمایش داده می شد. از سوی دیگر هر سایت تجاری که توسط افراد زیر سن قانونی قابل دسترسی و با محتوای مضر باشد، غیر قانونی اعلام می شد. یکی دیگر از قوانینی که در راستای حمایت از کودکان و نوجوانان وضع شده است، قانون محافظت از کودکان در اینترنت (CIPA) است. این قانون که برای مدارس و کتابخانه ها در ایالات متحده الزامی شده، از آنها می خواهد که برای محافظت از کودکان برابر محتوای آنلاین مضر از فیلترینگ استفاده کنند تا بتوانند از شرایط تامین مالی فدرال بهره مند شوند. این قانون در تاریخ 21 دسامبر 2000 به امضا رسید و توسط دادگاه عالی ایالات متحده در 23 ژوئن قانونی شد.

6. کره جنوبی

کره جنوبی از کشورهایی است که فضای مجازی تحت نظارت و مدیریت است. اعمال مدیریت در فضای مجازی کره از طریق دو کمیته اصلی انجام می شود: کمیته ارتباطات کره (KCC) و کمیته استانداردهای ارتباطات کره (KCSC). برای اولین بار KCC در سال 2008 تأسیس شد و مسئول تنظیم مقررات همه رسانه ها بوده است. KCSC در واقع یک کمیته است که درون KCC تعریف شده است که تنها مسئولیت تنظیم مقررات اینترنت و فضای مجازی را دارد. KCC به نظر می رسد به هر محتوایی که باید نظارت شود، نظارت دارد. مواردی از قبیل برهنگی و محتواهای مستهجن، مواد مضر برای افراد زیر سن قانونی، تقلب در اینترنت، موارد مربوط به ستایش کره شمالی و محتواهای ضد دولتی و ضد قوای نظامی. هنگامی که چنین محتوایی یافت می شود، KCSC درخواست می کند تا محتوا حذف شود.

7. روسیه

روسیه برای تقویت هرچه بیشتر حاکمیت و مدیریت خود در فضای مجازی، اینترنت ملی را تحت قانونی موسوم به «حاکمیت اینترنت روسیه» راه اندازی کرده و امکان استقلال کامل فضای مجازی را تحت یک شبکه اینترنت محلی با عنوان «رونت» فراهم کرده است. راه اندازی سرویس های مشابه با سرویس های جذاب تحت وب آمریکایی، از جمله دیگر کارهای موفق حکومت روسیه در راستای حفظ و توسعه حاکمیت فضای مجازی است. همچنین حکومت روسیه برای مواجهه با فضای مجازی در حوزه حاکمیت سایبری، اسناد راهبردی را تدوین نموده و منابع متعددی را برای ایجاد توازن فنی و مشارکت منصفانه با دولت ها فراهم کرده است. همچنین، تأکید بر چندجانبه گرایی در مدل حکمرانی اینترنت جهانی در چارچوب سازمان ملل و مقابله با هژمونی آمریکا بر بستر اینترنت موجود و نیز توجه به الگوی مستقل توسعه فضای مجازی بر اساس ساختار و اقتضائات بومی و اعمال محدودیت و فیلترینگ در برابر پلتفرم های خارجی که حاضر به همکاری و رعایت الزامات قانونی داخلی نیستند، از دیگر اقدامات روسیه در حوزه حاکمیت سایبری است. 

8: عربستان سعودی

عربستان سعودی در راستای اعمال مدیریت در فضای مجازی، تمام ترافیک اینترنت بین المللی را از طریق ایک مزرعه پروکسی واقع در شهر علم و فناوری پادشاه عبدالعزیز هدایت می کند که یک فیلتر محتوا بر اساس نرم افزار محاسبه امن روی آن وجود دارد. از اکتبر سال 2006 کمیسیون ارتباطات و فناوری اطلاعات این کشور (CITC)، ساختار DNS و فیلتر کردن را در عربستان سعودی برعهده دارد. البته پایه قانونی اولیه برای فیلتر کردن، محتوای قطعنامه شورای وزیران این کشور مربوط به تاریخ 12فوریه 2001 است.

طبق گزارش وبگاه این کمیسیون، در سال 2017 حدود یک میلیون و دویست هزار پایگاه در این کشور فیلتر شده است. چه دلیل این فیلترینگ محتواهای غیراخلاقی، نفرت پراکنی و ترویج خشونت بوده است، اما علاوه بر سیاست های غیراخلاقی و سیاست هایی که حق تألیف را رعایت نمی کنند، در عربستان وبگاه های منتسب به شیعیان ایران، حزب الله و اخوان المسلمین فیلتر می شوند.

9. ترکیه

حاکمیت ترکیه پس از کودتا در ژوئیه 2016م، قوانین سانسور و فیلترینگ را به شدت در فضای مجازی و رسانه های اجتماعی اعمال کرده است. با توجه به حجم این محدودیت و همچنین تصویب قوانین سخت برای فعالان فضای مجازی، به نظر می رسد که حاکمیت ترکیه در حوزه فضای مجازی، در مقیاس وسیعی بر مردم حکومت می کند. تمام ترافیک اینترنت کشور ترکیه، از طریق زیرساخت TurkTelecomعبور می کند که امکان کنترل متمرکز بر محتوای آنلاین و تسهیل اجرای تصمیمات فیلترینگ را به حکومت ترکیه می دهد. یک سازمان مستقل پژوهشی دیجیتال در ترکیه با نام - Tu keyBlocks نیز وجود دارد که محدودیت های دسترسی به اینترنت و ارتباط آنها با حوادث سیاسی در ترکیه را کنترل می کند و از مهم ترین اقدامات آن، می توان به سانسور ویکی پدیا و از بین بردن دسترسی به امکانات ذخیره سازی ابری از جمله گوگل درایو و Dropbox اشاره کرد.

10. استرالیا

استرالیا در راستای اعمال حاکمیت بر اینترنت و فضای مجازی، در سال های اخیر برنامه جاه طلبانه ای را برای کنترل اینترنت آغاز کرده است؛ تا آنجا که در این زمینه، استرالیا بیش از متحدان غربی اش با چین به عنوان بزرگترین سانسور کننده اینترنت مقایسه می شود. استرالیا با هدف ارتقای شاخص های افزایش ایمنی اینترنت برای خانواده ها، ممنوعیت محتوای مجرمانه سایبری را به طور جدی با طرح هایی سراسری با عناوینی همچون «دیواره آتش بزرگ» و «دیواره آتش ضد خرگوش» و با سنگین ترین جریمه ها اجرا کرده است. در آخرین اقدام، نهاد مدیریت ارتباطات و رسانه استرالیا (آسما)، دسترسی به سرویس های گوگل را محدود ساخت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۸۲۸۶۸۱۷:۰۲:۵۳ ۱۴۰۰/۱/۵
چون در ایران یکی از جاهایی که براحتی دولت از آن پول سازی می کند فروش اینترنت است
ناشناس۱۸۸۲۹۲۳۱۸:۰۶:۱۹ ۱۴۰۰/۱/۵
به هر حال اگر اینترنت نبود برای مردم و این نسل جوانی که نتوانستیم برای انها کار و زندگی مناسب درست کنیم وقت خود را چگونه پر می کردند؟ قطعی بدانید که اینترنت هرگز در ایران محدود نخواهد شد چون زمامداران تازه متوجه شدند که چه اندازه در سرگرم کردن مردم کارایی دارد و در شرایطی که هیچ چیزی نداریم که به نسل جوان ارایه دهیم محدود کردن اینترنت خودکشی است. اگر مردم و نسل جوان در خانه های اینترنت نداشته باشند باید برای پر کردن وقت خود به خیابانها و مراکز خرید و.... باز گردند.
ناشناس۱۸۸۲۸۷۷۱۷:۱۴:۵۹ ۱۴۰۰/۱/۵
چرا مخابرات اینترنت شبانه را ارزانتر میفروخت تا خواب را از چشمان جوانان بگیرد و این قشر فعال را عملا در روز که موقع کار است از حیض انتفاع خارج میکرد
ناشناس۱۸۸۳۰۴۲۲۱:۱۱:۳۱ ۱۴۰۰/۱/۵
خیلی بی منطق دلیل فروش ارزانتر شبانه این است که ترافیک در شب کمتر است و به نوعی مازاد وجود دارد همه چیز را لطفا سیاسی نکنید
ناشناس۱۸۸۳۱۲۹۲۳:۲۵:۲۷ ۱۴۰۰/۱/۵
برای آنکه که فقط تا جلو پای خود را میتواند ببیند بی منطق است اگر عمقی بنگری درسته از یکطرف دولت به درآمد رسیده ولی از آن طرف ده ها برابر ضرر اقتصادی و پزشکی بخاطر بی خوابی حاصل میشود
ناشناس۱۸۸۲۹۰۲۱۷:۳۵:۵۴ ۱۴۰۰/۱/۵
دولت فضای مجازی را فقط برای انتخابات می خواهد ، چون جناح دولتی ها و اصلاح طلب ها به جز .. با شعارهای فریبنده که بیشتر هم توسط کانال های بیگانه ساخت و منتشر می شوندعرضه هیچ کاری را ندارند .
ناشناس۱۸۸۲۹۰۸۱۷:۴۸:۲۲ ۱۴۰۰/۱/۵
باور کنید اعمال محدودیت بر فضای مجازی به ضرر کشور خواهد شد. اتفاقا اکثر کشورهای دارای بحران اینترنت گران و محدود دارند.
ناشناس۱۸۸۲۹۱۳۱۷:۵۵:۲۶ ۱۴۰۰/۱/۵
ای کاش می فرمودید ایران چه وضعیتی دارد نسبت به دیگر کشورها. در رتبه‌بندی آزادی اینترنت در سال ۲۰۱۷، چین بدترین وضعیت را دارد، با اختلاف اندکی پس از آن، سوریه و سپس اتیوپی و ایران قرار دارند. پس از ایران نیز کوبا، ازبکستان، ویتنام، عربستان سعودی، بحرین، پاکستان و امارات متحده عربی.
عمران۱۸۸۳۰۴۵۲۱:۱۹:۴۳ ۱۴۰۰/۱/۵
برخی مطالبی که نوشتید با واقعیت تطابق ندارد. مثلا من همین الان در google.de هم به آلمانی و هم به انگلیسی حزب نازی را سرچ کردم و به راحتی نتایج مرتبط را گرفتم و هیچ محدودیتی نبود. در مورد آفکام هم نوشتید «محتوای اهانت آمیز» از روی اینترنت در انگلیس را حذف میکند. اصلا اینطور نیست، هزاران محتوای سراسر توهین در مورد جد و آباد خانواده سلطنتی تا دولتشان و غیره به وفور در اینترنت وجود دارد.
به آفرید۱۸۸۳۱۴۱۲۳:۳۴:۰۵ ۱۴۰۰/۱/۵
با آی پی آلمانی سرچ کن
ناشناس۱۸۸۳۴۵۶۱۰:۴۷:۰۰ ۱۴۰۰/۱/۶
مطلبی که بیان شد و محدودیتهای ذکر شده مربوط به کشور آلمان است. نه اینکه از اینجا شما محدودیت آلمان رو داشته باشید‌!!!
ناشناس۱۸۸۳۰۷۲۲۲:۰۳:۴۴ ۱۴۰۰/۱/۵
هیچ کشوری به اندازه ایران محدودیت اینترنت ندارد ..
ناشناس۱۸۸۳۱۱۵۲۳:۰۸:۴۸ ۱۴۰۰/۱/۵
ای کاش شما که اینقدر در مورد فضای مجازی حساس هستید در مورد رفاه وقیمتهای وحقوق کارگران این کشور ها هم یک گزارش تهیه می کردین در مورد قیمت ماشین خانه وغیره بوجه آموزش وپرورش آنها رسیدگی به محرومان آنها وکلی سوال دیگر .. تا بفهمیم ما کجا هستیم آنها کجا
ناشناس۱۸۸۳۲۱۴۰۱:۱۴:۴۵ ۱۴۰۰/۱/۶
فیلترینگ دولتی مشکلی از مشکلات جامعه را حل نمیکند وفقط دسترسی به اطلاعات را مشکلتر وپر هزینه تر میکند
زهرا۱۸۸۳۲۲۶۰۱:۲۸:۴۱ ۱۴۰۰/۱/۶
ایران یکی از شدیدترین و پیچیده‌ترین سیستم‌های فیلترینگ اینترنت رو داره که خیلی از فعالیتهای عادی هم مختل میشه. حتی سایتهای هاستینگ ویدئو و عکس و پیام‌رسان‌ها..
ناشناس۱۸۸۳۳۰۱۰۷:۲۶:۵۱ ۱۴۰۰/۱/۶
كدام امكانات اجتماعي ومديريت مسوولين ما شبيه اروپايي ها است كه اين قسمت كار را مي خواهيم مانندآنها عمل كنيم؟
ناشناس۱۸۸۳۳۴۵۰۸:۴۵:۰۸ ۱۴۰۰/۱/۶
اعمال حاکمیت صحیح است اما این روزا نمیشه هی بگید همه بدند و ما خوبیم.. در ضمن تا چند سال دیگه اینترنت ماهواره ای همه‌گیر میشه راه درست بگیر و ببند نیست آموزش و اعتماد سازی است
ناشناس۱۸۸۳۴۳۴۱۰:۲۷:۲۰ ۱۴۰۰/۱/۶
سالها ویدیو را ممنوع کردیم نتیجه نداشت ماهواره را ممنوع کردیم نتیجه نداشت حالا نوبت اینترنت رسیده این هم نتیجه نخواهد داشت فقط بیت المال بدون رضایت مردم به هدر میرود
ناشناس۱۸۸۳۴۸۸۱۱:۱۴:۳۶ ۱۴۰۰/۱/۶
هم درست نوشتید هم نادرست، موازین مجرمانه مطالب ما در اینترنت بیش از اندازه وسیعه و به نحوی غیر عملیه، منتهی قبول هم داریم که همین اینستا خیلی راحت شما رو سانسور میکنه
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

پربحث‌های اخیر

    آخرین عناوین