نسخه کاغذی پزشکان؛ اسمش را نیار، خودش را بیار !

گروه اجتماعی الف،   3991206100 ۲۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

چند روزی است که حذف دفترچه کاغذی در داروخانه ها اجرا شده، اما این طرح به دلایل مختلف با نارضایتی مردم و صاحبان داروخانه ها مواجه شده است.

به گزارش الف، بر اساس اسناد بالادستی نظام سلامت، اجرای نسخه نویسی الکترونیک یک ضرورت قانونی است. در همین راستا، سازمان تامین اجتماعی به حذف دفترچه درمانی روی آورده و سازمان بیمه سلامت نیز اعلام کرده است که تا شهریور سال 1400، بساط دفترچه های کاغذی را جمع می کند. 

از حدود 15 سال پیش تاکنون، الزام نسخه نویسی نویسی الکترونیک برای صرفه جویی در هزینه های نظام سلامت مطرح بوده و این الزام در برنامه های پنج ساله توسعه کشور هم قید شده است. در عین حال، هر بار به دلایل مختلف، طرح نسخه نویسی الکترونیک به سرانجام نرسیده است. حال با توجه به عزم سازمان های بیمه گر برای اجرای نسخه نویسی الکترونیک، شاهد هستیم که در طی روزهای اخیر حذف دفترچه بیمه های درمانی در بسیاری از داروخانه ها اجرایی شده است. 

البته هنوز طرح نسخه نویسی الکترونیک در سراسر کشور به طور کامل اجرایی نشده است. متولیان نظام سلامت امیدوارند که تا نیمه اول سال آینده، این طرح به شکل سراسری و در همه داروخانه ها و مراکز بهداشتی، درمانی و تشخیصی اجرا شود. با این وجود، برخی بیماران و داروخانه ها نسبت به نحوه اجرای نسخه نویسی الکترونیک در چند روز اخیر اعتراض کرده اند. منتقدان می گویند این شیوه از اجرای نسخه نویسی الکترونیک موجب کلافگی و سردرگمی مردم و داروخانه ها شده است. 

منتقدان: مدل بومی نسخه‌نویسی اختراع کرده‌اند!

 بسیاری از فعالان نظام سلامت بر این باورند که در این شکل از نسخه نویسی الکترونیک که در روزهای اخیر اجرا شده، برخی قواعد علمی این کار نادیده گرفته شده است.

دکتر کیانوش معیری، متخصص اقتصاد سلامت در گفتگو با الف به نواقص اجرای نسخه نویسی الکترونیک در روزهای اخیر اشاره می کند و می گوید: «قاعده اجرای نسخه نویسی الکترونیک به این شکل است که پزشک در مطب خود باید ابتدا هویت بیمار را احراز کند، اعتبار دفترچه درمانی او را بررسی کند و سپس نسخه را به صورت الکترونیکی به داروخانه ارسال کند. در نهایت، داروخانه هم نسخه الکترونیک بیمار را رویت می کند و دارو در اختیار بیمار قرار می گیرد.»

او ادامه می دهد: «این فرآیند اصولی باعث می شود که بخش زیادی از هزینه های نسخه پیچی به صورت کاغذی حذف شود. همچنین از آنجا که نسخه بیمار در سامانه ها ثبت می شود، می توان نظارت بیشتری روی نسخه های تجویزی داشت. در این شرایط، غلط املایی در نسخه نویسی به شدت پایین می آید. همچنین موارد سوء استفاده از داروهای گرانقیمت با تهیه نسخه های جعلی نیز بسیار پایین می آید، زیرا همه نسخه ها رصد می شود. همچنین سوابقی از سلامتی بیمار تهیه می شود که قابل استفاده در پرونده الکترونیک سلامت بیماران خواهد بود، اما در این شکل از اجرای نسخه نویسی الکترونیک که در چند روز اخیر اجرا شده، قواعد علمی این کار رعایت نشده است.»

معیری خاطرنشان می کند: «در این شکل از طرح نسخه نویسی الکترونیک که در روزهای اخیر اجرا شده است، نسخه دوباره به شکل کاغذی از سوی پزشک روی سربرگ نوشته می شود. سپس بیمار، دوباره نسخه را به داروخانه ها می برد. بعد هم داروخانه مجبور می شود همان نسخه کاغذی را به شکل فایل الکترونیکی در سامانه ذخیره کند. یعنی انگار لقمه را دور سر خودمان چرخانده ایم، بدون آنکه واقعا نسخه کاغذی حذف شود.»

همچنین دکتر فیروز مقتدایی، داروساز هم در گفتگو با الف انتقاد می کند: «این شکل از اجرای نسخه نویسی الکترونیک، موجب افزایش فشار کاری داروخانه ها شده است. مردم هم در این شکل از اجرای نسخه نویسی الکترونیک، ناراضی هستند، زیرا آماده شدن برخی نسخه ها گاهی خیلی طول می کشد که موجب ازدحام مردم  می شود. حتی استحقاق سنجی بیمه را هم به گردن داروخانه ها انداخته اند. یعنی بیمار با یک نسخه کاغذی به داروخانه مراجعه می کند که داروخانه باید هویت بیمار و اعتبار دفترچه او را به شکل الکترونیکی بررسی کند، در حالی که همه این مراحل باید قبل از نسخه نویسی الکترونیک، آماده باشد.»

او تاکید می کند: «در اجرای نسخه نویسی الکترونیک به شکل اصولی و علمی، داروخانه فقط نسخه الکترونیک بیمار را بررسی می کند و دارو را به بیمار تحویل می دهد، نه اینکه استعلام بیمه ای بیمار و نوشتن الکترونیکی نسخه کاغذی را هم داروخانه انجام دهد. بسیار بعید می دانم که در هیچ جای دنیا به این شکل، نسخه الکترونیکی را اجرا کنند. نسخه نویسی الکترونیک، طرحی جهانی است که الزامات علمی اجرای آن تقریبا در همه جای دنیا یکسان است، اما در کشور ما گویی یک نسخه نویسی الکترونیک بومی و غیرکارآمد اختراع کرده اند. تداوم این روند صرفا موجب افزایش نارضایتی کارکنان داروخانه ها و مردم خواهد شد.»

آیا وظیفه پزشکان به دوش داروخانه‌ها افتاده است؟

برخی داروسازان انتقاد دارند که در شکل فعلی اجرای نسخه نویسی الکترونیک، کاری که باید پزشکان انجام می دادند، به دوش داروخانه ها افتاده است.

دکتر علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران هم با انتقاد از اجرای ناقص نسخه نویسی الکترونیک، می گوید: «در حال حاضر بر اساس این طرحی که در حال اجراست، پزشک نسخه را بر روی کاغذ نوشته، بیمار آن را به  داروخانه می‌آورد و داروخانه باید آن را وارد سیستم استحقاق سنجی بیمه کند و مطمئن شود که این فرد بیمه شده هست یا خیر. در حالی که قبلا با وجود دفترچه بیمه فرد، همه چیز مشخص بود و تاریخ انقضای آن هم مشخص بود، اما در حال حاضر هیچ یک از این‌ها وجود ندارد و داروخانه باید این بار را بر دوش کشد. در حالی که وظیفه پزشکان است، اما پزشکان زیر بار نرفتند و متاسفانه زورشان به داروخانه‌ها می‌رسد.»

او با بیان اینکه درخواست ما این است که رویه نسخه نویسی الکترونیکی در کشور مانند همه جای دنیا از مطب‌ها آغاز شود، به ایسنا یادآور می شود: «بر این اساس باید پزشک نسخه‌اش را در سیستم وارد کند و بعد فرد با مراجعه به داروخانه و نشان دادن کارت ملی، بتوانیم در سیستم نسخه او را ببینیم. این شکل ایده‌آل این طرح است. در این صورت نه خطایی رخ می‌دهد و نه به داروخانه فشار وارد می‌شود. در حال حاضر متاسفانه این طرح را به صورت ناقص اجرا می‌کنند. داروخانه‌ها نسخ کاغذی را با مشقت بسیار زیاد به این صورت کنترل می‌کنند. در این شرایط، هم مردم ناراضی هستند و هم داروخانه‌ها.»

متولیان داروخانه ها می گویند تهیه نسخه الکترونیک برای هر بیمار حدود پنج هزار تومان برای داروخانه ها  هزینه دارد، اما این هزینه ها از سوی بیمه ها دیده نشده است. با توجه به اینکه اجرای اصولی نسخه نویسی الکترونیک به هماهنگی و همکاری مضاعف بین داروخانه ها، مردم، نظام پزشکی، وزارت بهداشت و سازمان های بیمه گر نیاز دارد، باید منافع همه اضلاع این طرح دیده شود تا با اجماع ملی بتوان این طرح بالادستی نظام سلامت را به سرانجام مطلوب رساند.

 

 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۳۹۵۵۴۰۹:۵۸:۱۲ ۱۳۹۹/۱۲/۷
پزشکان و بیمارستانهای خصوصی بیمه را نمی پذیرند. بیمه ها درصد ناچیزی از هزینه دارو می پردازند. خدمات دندانپزشکی تحت پوشش بیمه نیست. پس داشتن و نداشتن بیمه چه فرقی می کند؟ این همه دعوا و هیاهو بر سر چیست؟
ناشناس۱۸۳۹۹۰۳۱۵:۰۲:۵۴ ۱۳۹۹/۱۲/۷
بر سر کسر پول از حقوق کارگر بیچاره
اسد۱۸۳۹۹۵۲۱۵:۴۳:۵۹ ۱۳۹۹/۱۲/۷
چرا پزشکان متخصص در شهرستان ها نوبت بعد از عید می دهند؟! چرا ظرفیت های پذیرش را زیاد نمی کنید؟!
ناشناس۱۸۳۹۵۶۸۱۰:۱۴:۵۵ ۱۳۹۹/۱۲/۷
دلایل اصلی به وجود آمدن این گونه مشکلات ۱ _ عدم شایسته سالاری در بکارگیری افراد متخصصی و با تجربه ۲ _ اعمال نظر و نفوذ توسط عوامل ذینفع ، ۳ _ اجرایی کردن طرح های بدون زیر ساخت های لازم صرفاً برای آمار سازی و کسب افتخار ، ۴ _ نبودن اراده و همت و هماهنگی بین تمام نهادها و مجموعه های دخیل در طرح های ملی .
ناشناس۱۸۳۹۵۸۶۱۰:۳۹:۵۵ ۱۳۹۹/۱۲/۷
اقایانی که چنین تصمیماتی میگیرند نمیدانند 30 درصد جمعیت دسترسی به اینترنت و یا بالای 60 سال سن دارند و سر رشته ای به کامپیوتر ندارند در نظر بگیرید سیستم ابلاغ قوه قضائیه را چه مشکلاتی ایجاد کرده که خیلی اصلا متوجه نمیشوند و رای بر علیه انها صادر میشود و جالب انجاست عوض انکه به کیفیت به افزایند این مدیران فکر میکنند با این کارها که به اینصورت در غرب هم انجام نمیشود و صورت نمیگیرد . نسخه الکترونیک باعث سوء استفاده بیشتر خواهد شد وقتی دارویی پیدا نمیشود و در نسخه الکترونیک درج شده و صاحب نسخه صرفه نظر میکند از گرفتن آن داروخانه به راحتی آن داروی نگرفته شده را برای بیمه ارسال و پول کل دارو را خواهد گرفت این بساط باید جلویش گرفته شود از آن سیستم ابلاغ قضایی گرفته تا نسخه الکترونیکی که باعث سوء استفاده در دادکاه ها و در اینده در داروخانه ها خواهد شد. بروید دنبال کیفیت نه کمیت که فساد آور شده خیلی وقته.
ناشناس۱۸۳۹۶۲۷۱۱:۲۴:۲۳ ۱۳۹۹/۱۲/۷
دولت الکترونیک را فراموش کردی تا یک سال تو بوق کرده بود و گوش مردم را کر اینها مدیران شق القمری هستند که فقط در این مورد با هم مسابقه گذاشتند نه برای دسترسی به دارو و عدالت و فکر میکنند کار مهمی هم کردن ولی وقت سرویس دادن هیچی ندارند
ناشناس۱۸۳۹۸۵۴۱۴:۲۵:۳۱ ۱۳۹۹/۱۲/۷
به شدت با منطق شما مخالف هستم 1- طرح دفترچه تامین اجتماعی کلا با سامانه ابلاغ قضایی متفاوت هست در این طرح مشتری اصلا نیازی نیست سواد کامپیوتر یا اینترنتی داشته باشد 2- درمورد دریافت دارو به نام بیمار و فریب داروخانه ها اتفاقا هرچه سیستمی شود خیلی بیشتر جلوی این موارد گرفته میشود چون در سامانه ها تقلب قابل ردگیری است در غیر اینصورت اصلا قابل ردگیری نیست و اتفاقا الان تقلب و فریب داروخانه ها بسیار زیاد تر هست .عده ای ازکارکنان داروخانه ها برگ سفید دفترچه ها را برمی دارند و بعد خودشان در آن دارو می نویسند و بعد آزاد می فروشند بخصوص دفترچه بیماران خاص و جانبازان و.. که داروهای خاص و بعضا باقیمت خیلی پایین به این گروه تعلق می گیره این روایت را دقیقا از یک کارمند داروخانه نقل کردم 3-الان افراد زیاد هستند که چندین دفترچه دارند ولی وقتی سیستمی می شود جلوی درصد زیادی ازاین تخلفات گرفته می شود. 4-درآمد و کارکرد و عملکرد پزشکان و داروخانه ها هم شفاف تر می شود 5-در مورد سامانه ابلاغ الکترونیکی مطمئنا در روش قدیم و سنتی این شکل تخلفات و ایراداتی که شما فرمودید 10 برابر بیشتر بود چون آنهایی که می خواستند از این تخلفات انجام دهند خیلی راحت تر این کار را انجام می دادند 6-بالاخر هر سیستم یک ایراد هایی دارد و صددرصد کامل و جامع نیست باید سعی کرد ایرادها برطرف شود نه اینکه مغلوب قدرت ها و اون هایی شد که منافع شان با شفاف سازی به خطر می افتد شد.
ناشناس۱۸۴۰۱۵۶۱۸:۳۰:۰۸ ۱۳۹۹/۱۲/۷
در اینکه ما تو ایران هر چیزی رو به بدترین و غیر اصولی مدلش اجرا می کنیم شکی نیست.ولی در اینکه ساختار ارایه خدمات در بستر الکترونیکی خودش مانع از فساد می شه هم شکی نیست.همین نسخه های کاغذی خودش باعث کلی فساد و عدم شفافیت شده بود.مشکل اینه که مدیر کار بلد نداریم و کار درست رو هم خراب میکنیم
ناشناس۱۸۳۹۶۰۵۱۱:۰۲:۴۴ ۱۳۹۹/۱۲/۷
متاسفانه مورد سوء استفاده های کلان خواهد شد همانطور که در سیستم ثنا هر روزه دارد میشود و افرادی که دسترسی و یا اینترنت و یا سن بالا هستند بیشترین صدمه را خواهند دید آمار این را نشان میده اجباری کردن اشتباه است بلکه باید به دلخواه باشد و این برای دیگر سیستم ها هم صادق است
ناشناس۱۸۳۹۶۰۶۱۱:۰۶:۱۲ ۱۳۹۹/۱۲/۷
همه چیزمان درست است که این یکی باشه اینها فکر میکنند تمام مردم کارشناس کامپیوتر و همه مسائلشان را باید اینترنتی انجام دهند عوض آنکه همه چیز ساده تر گردد
ناشناس۱۸۳۹۸۲۱۱۴:۰۱:۵۸ ۱۳۹۹/۱۲/۷
دوست عزیزدر این طرح اصلا نیازی نیست بیمار ویا مراجعه کننده دانش کامپیوتر یا اینترنت داشته باشد فقط کد ملی به پزشک و داروخانه ارائه می شود و پزشک و داروخانه باید اطلاعات راوارد و اقدام کنند این بهانه ها فقط برای این هست که جلوی شفافیت سازی درآمد داروخانه ها و پزشکان گرفته شود
ناشناس۱۸۳۹۶۴۳۱۱:۳۶:۴۳ ۱۳۹۹/۱۲/۷
دارو پیدا نمیشه اینها دلشان خوشه که نسخه را اینترنتی کردن حتما منتظر تشویق هم هستند و یا پاداش
ناشناس۱۸۳۹۶۹۵۱۲:۲۰:۱۵ ۱۳۹۹/۱۲/۷
واکسن چه شد ؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس۱۸۳۹۷۵۵۱۳:۰۷:۱۴ ۱۳۹۹/۱۲/۷
ببینید الان چند تا آقازاده ی بدبخت که طراح این مصیبت هستند دارن از این کار نون می خورند چه طور دلتان می آید نونشان را ببرید سرتان را پایین بیندازید و مشکلات را تحمل کنید والا این بچه های بد بخت وزرا با این در آمد های چندر غاز میلیاردی به سختی زندگی می کنند. یه کم درکشون کنید
ناشناس۱۸۳۹۷۷۰۱۳:۲۰:۴۸ ۱۳۹۹/۱۲/۷
پشت این کار فساد بسیار بزرگی خوابیده است و بزودی سوء استفاده های داروخانه ها و پزشکان از این طرح شروع خواهد شد .
ناشناس۱۸۳۹۸۱۵۱۳:۵۷:۱۰ ۱۳۹۹/۱۲/۷
پزشکان چون از این طریق درآمدشان کمی شفاف تر می شود مانند نصب دستگاه ها پوز دراین مورد هم دارند مقاومت می کنند و خلاف قانون عمل می کنند وکسی هم زورش به این قدرت بزرگ و انحصاری نمی رسه
ناشناس۱۸۳۹۹۰۴۱۵:۰۴:۵۲ ۱۳۹۹/۱۲/۷
این در صورتی شدنیه همه جای کشور متصل به اینترنت پر سرعت باشه تازه فکر کن یه روستای بخواد بره دکتر آقایون نابغه فقط فکر محل زندگی خودشون هستن
ناشناس۱۸۳۹۹۲۱۱۵:۱۵:۲۱ ۱۳۹۹/۱۲/۷
در حالیکه مدیران تامین اجتماعی و شستا حقوقهای بعضا چندصد میلیونی میگیرن این طرح ناقص و پر از اشکال را با توجیه صرفه جویی در مصارف کلید زدن در حالیکه نه زیر ساخت و آموزش فراهم شده.فقط یک نمونه از مشکلات ب اصطلاح تحول این سازمان تلفن 1420که برای ارتباط با آن همیشه باید یک ساعت منتظر بود. تمام طرحهای این چنینی معمولا منافع عده خاصی را تامین مینماید
ناشناس۱۸۳۹۹۴۱۱۵:۳۸:۰۴ ۱۳۹۹/۱۲/۷
باسلام وادب اگر این طرح راه اندازی شود، مالیات بر پزشکان و داروخانه ها منطقی و قانون مند میشود و منافع زیادی برای کشور دارد نباید فراموش کرد تمام دنیا اینکار را ۵۰ سال قبل شروع کردند
ناشناس۱۸۳۹۹۵۵۱۵:۴۷:۳۳ ۱۳۹۹/۱۲/۷
عنوان مطلب جالبه!
ناشناس۱۸۴۰۲۰۶۱۹:۱۸:۴۵ ۱۳۹۹/۱۲/۷
با سهم بیمه پزشک از بیمه که حدود 30 سنت بابت ویزیت نکنه انتظار خدمات 40 دلاری کشورهای همسایه را دارید، بیمه ها از جیب پزشکان میخوان سوبسید بدهند
ناشناس۱۸۴۰۳۵۷۲۲:۰۴:۵۲ ۱۳۹۹/۱۲/۷
اینکه ادامه .. زرنگ‌بازی پزشک است و بار مضاعف روی دوش داروخانه!!!! یعنی کار پزشک و منشی در مطب باید انجام دهند را به کارکنان داروخانه انتقال داده‌اند.شخصا امیدوار بودم با این تصمیم،بیمار بیچاره بتونه نسخه خودش را بخونه و متوجه بشه پزشک چه دارویی تجویز کرده،که.. ظاهرا خیال خامی بیش نیست
ناشناس۱۸۴۰۵۶۹۰۷:۳۸:۰۳ ۱۳۹۹/۱۲/۸
تو اینهمه سال كدوم كارو درست انجام دادن كه اين دومي باشه!
ناشناس۱۸۴۰۶۶۲۰۹:۵۴:۴۲ ۱۳۹۹/۱۲/۸
اصلش گرفتن 5000 تومان از مردم برای هر نسخه است .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین